- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Kínosan környezettudatos a HMD
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
goldberg
csendes tag
Jaaa van megoldas
TUDOM
-
Panther
HÁZIGAZDA
Ehh. Akkor még jó hogy nem húztam az agyam feleslegesen
A tétel úgy szól, hogy amely gráf feszített részgráfjaként tartalmaz 5 pontú teljes gráfot (ez a K(5)) vagy 3+3 pontú teljes páros gráfot (ez pedig a K(3,3)), az nem síkbarajzolható. Na a kért gárf egy az egyben a K(3,3). Egyébként órán ugyanez a példa úgy volt, hogy van 3 ház és 3 kút, és utat kell építeni mindhárom háztól mindhárom kúthoz. (Asszem.)
-
-
Panther
HÁZIGAZDA
Nem tipp, szerintem nincs megoldás. Ahogy Emvy is mondta, ez gráfelméleti síkbarajzolhatósági probléma, és bizonyítva van hogy a K(3,3) gráf (ami a feladat megoldása) nem síkbarajzolható. (Legalábbis ha nem tévedek valahol.) Szóval el nem tudom képzelni te hogy oldottad meg, ezért szeretném látni.
-
khalox
őstag
Ezt csak akkor találhatja ki, ha tudja, hogy két fehér és két fekete kalap van összesen. Bár ugyan azt nem mondtad, hogy erről van információjuk, de feltételezem...
Minden más esetben meg D már szólt volna, mert látja a két előtte lévőt, de mivel nem szólt...
[Szerkesztve] -
m-bazsi
tag
tehát 4 embert a földbe ástak nyaki, úgy, hogy nem tudják mozgatni a fejüket. Rájuk raknak 2 fehér és 2 fekete kalapot. De azt ők nem tudják, hogy milyen színű van rajtuk(nem beszélgethetnek). Így helyezkedtek el (a smily-k az emberek, a nyilak amerre néznek)
> | <
<
<
A B C D
A-n és C-n fekete kalap van. B-n és D-n pedig fehér.
A és B ember között fal van.
A és B nem lát senkit. C látja B-t. D látja C-t és B-t.
4-5 perc múlva megszólal a C, és kitalálja hogy rajta fekete kalap van. Hogy lehet ez? -
m-bazsi
tag
megprobálom lerajzolni:
aaa fal bbb ccc ddd
aaa fal bbb ccc ddd
aaa> fal <bbbb <ccc <ddd
jobbra néző balra néző balra néző balra néző
fehér sapkás fekete sap- fehér sapks fekete sapkás
ember a fal kás ember ember ember
felé néz
C látja B-t
D látja C-t és B-t
Az a feladatuk, hogy kitalálják, hogy milyen színű sapka van rajtuk (nem tudják mozgatni a fejüket...stb). 4-5 perc múlva a C kitalálja. Hogyan lehetséges ez? -
norbiphu
őstag
Benjamin lükébb, mint Zakariás. Zakariás éppoly gyagya, mint Teofil. Zénó tök zokni Taksonyhoz képest. Taksony totál hülye. Teofil és Zénó együtt dilisebb, mint Zakariás. Viszont Benjámin egyedül is hót dinka. Ki a legagyalágyultabb a társaságban?
Zénó a leghülyébb.
Janinak 10 sütije van. Négyen jönnek vendégségbe. Józsi erosebb, mint Csaba, János gyorsabban fut, mint Géza, viszont Janinak két szeme van, és csak Peti szemüveges. Hány süti jut Gézának?
Semennyi, mert Jani hülye lesz adni a többieknek.
Ügyes vagyok azért. -
Detox_85
tag
Benjamin lükébb, mint Zakariás. Zakariás éppoly gyagya, mint Teofil. Zénó tök zokni Taksonyhoz képest. Taksony totál hülye. Teofil és Zénó együtt dilisebb, mint Zakariás. Viszont Benjámin egyedül is hót dinka. Ki a legagyalágyultabb a társaságban?
Janinak 10 sütije van. Négyen jönnek vendégségbe. Józsi erosebb, mint Csaba, János gyorsabban fut, mint Géza, viszont Janinak két szeme van, és csak Peti szemüveges. Hány süti jut Gézának?
[Szerkesztve] -
blaci947
csendes tag
Valószínűségszámítás:
Aladár, Béla, Cili és Dömötör hazudósak: átlagosan az esetek 2/3-ában hazudnak mind a négyen, egymástól függetlenül, véletlenszerűen.
Aladár azt állítja, hogy Béla tagadja, hogy Cili azt mondta, hogy Dömötör hazudott.
Mi a valószínűsége annak, hogy Dömötör igazat mondott? -
m-bazsi
tag
válasz
Latissimus Dorsi #79 üzenetére
ehhez túl lusta vagyok
-
m-bazsi
tag
válasz
Latissimus Dorsi #77 üzenetére
de hova?
-
m-bazsi
tag
hogy rakhatom be az elkészült képet?
-
m-bazsi
tag
van 1 feladványom, csak nincs meg képen
várjatok megcsinálom -
Totyi
őstag
válasz
TrollBalint #71 üzenetére
hááát akkor gyakoroloni gyakorolni gyakorolni!
Nem egyszerű,mondtam már,nekem 1 hétbe került mire rájöttem a megoldásra.Ugy mindíg az utolsó vonlalt nem tudod behúzni?
-
m-bazsi
tag
#70 ! pls
-
m-bazsi
tag
lécci küldjétek el az első feladványt mailben! (#1-et)
-
Totyi
őstag
válasz
concret_hp #67 üzenetére
Nem,csakis síkban kell gondolkodni.Térben már jóval könnyebb.
BaLinux:ha tood a megoldást,akkor se monnd el;várjunk még hátha rájön még más is.
Conki:jó elmélkedést,nem fogol unatkozni.
[Szerkesztve] -
BaLinux
tag
Lelőhetem a poént matematikailag? Inkább nem még
Azt szeretném leírni amire emvy gondolt. Gondolom erre gondolt.
Esetleg elpottyanthatok egy kis segítséget, amiről a gráfelméletben járatlanok is rá-google-ozhatnának a megvilágosodásra. Összesen egy név lenne az. -
Totyi
őstag
válasz
Apollo17hu #64 üzenetére
Térben?Neeem,simán egy papírlapra.Nekem egy hetembe telt a megoldás;azért gondoltam,hogy beírok ide.Hátha Ti hamarabb rájöttök.
-
Totyi
őstag
válasz
TrollBalint #60 üzenetére
Nem.Egy csonkból kell mind a hármat.Vízet,gázt,villanyt.Leágazni nem lehet,és a vezetékéket keresztezni sem.Víz csonkból 3 vezeték,mind a három házba,leágazás,keresztezés nélkül.Gázzal,és villannyal szintén.
-
Totyi
őstag
Azért ez nem olyan egyszerű.Na.Egy csonkból kell indulnia a vezetéknek.Vízből csak víz.Egy gumóból mind a háromnak.A vonalak sehol sem keresztezhetik egymást,se a víz a vizet,se a gáz a vizet.Egy vezetékből nem ágazhat el másik.Tehát,egy vezeték egy ház,akkor 3 ház 3 csonk az 9 vezeték.Mindegyik házba viz gáz villany.KERESZTEZNI ÉS LEÁGAZNI NEM LEHET,épp ettől nehéz.
[Szerkesztve] -
Kicsit specifikált jobban a feladatot (ugyanazon ház érintése, majd a ház után ''ellenkező'' oldalon megjelenés keresztezésnek számít-e, stb). Mert ez elvileg egy egyszerű síkbarajzolhatósági probléma, van rá tétel.
-
Totyi
őstag
válasz
TrollBalint #56 üzenetére
így kell.viz gáz villany.Vízből-írány mind a három házba a viz.3 vizág.Jöhet a gáz,szintén mind a három házba.Villany szintén.DE!Nem lehet a már meglévő vonalból még eggyet kihúzni.
I
I
----I------ <---igy nem lehet.
I
Egy a vizből,célba ér.Utána a vízből megint a másik házba.Ha vmit nem értsz,kérdezz.Jó lenne lerajzolni,úgy könnyebb lenne elmagyarázni. -
Totyi
őstag
Látom,nem kell új topicot nyitnom.
A feladatat a következő
nem egyszerű).Végy egy papírlapot és egy tollat,ceruzát.
O1 O2 O3 <-------házak
víz gáz villany
Vezessétek be mind a három(víz gáz villany) egységet,mind a három házba;úgy hogy ne kereztezzék egymást a vonalak.Tehát vizet gázt villanyt bevezetni mind a 3 házba,úgy hogy a vonalak nem kereztezhetik egymást!!!
I /
I/
/I <---ilyet nem lehet!
/ I
/ I
Találjátok meg a megoldást.Sok sikert.Ha vmi kérdés van,segítek.1 kérésem lenne.Ha vki ismeri,az ne mondja meg.Van mondjuk,4 napotok rá. -
hobizoli
nagyúr
válasz
concret_hp #49 üzenetére
A M mozdony termeszetesen egy vagonnal is mehet, nem muszaj mindig rajta lenni egyszerre mindket vagonnak.
hobizoli -
Vertic
aktív tag
válasz
concret_hp #49 üzenetére
hogy mivan? az M jelű mozdonynak van motorja csak, tehát magától csak az tud mozogni. Az A és B jelű vagonokat meg lehet vele tolni, vagy húzni lehet őket, de azok maguktól nem tudnak mozdulni.
-
concret_hp
addikt
csak úgy lehet hogy mindig mozgatjuk mind3 kocsit vagy lehet akár csak a M vagy M+A/B utóbbi esetben szvsz tök alap a feladat előbbi esetben nem eccerű.
-
Damage
senior tag
A második levélben írottak totál az én hibám, ezt elismerem. Azt tényleg keményen benéztem!
Kicsit óvatosabban fogalmazz légyszíves, nem szeretem az ilyen cinikus megjegyzéseket!És továbbra is azt mondom, hogy amíg nincs benne az alapfeladatban, hogy a mozdony és a vagonok eredeti helyén a sínpár milyen hosszú, addig akár úgy is értelmezhető a rajz alapján, hogy megegyezik a mozdony és a vagonok hosszával!
-
hobizoli
nagyúr
Egyik megoldas sem jo, mert vagonok nem csereltek helyet...nincs A helyen B illetve B helyen A vagon
1. Mindenki megerette ennyibol is, de akkor csak kulon neked: a nem jelezett szakaszok hossza nagyobb a szerelveny legnagyobb hosszanal, igy azokkal nem kell foglalkozni.
2. ''A vagonokat barhol, barmennyiszer fel- es le lehet csatolni a mozdonyra/rol...'', azaz kanyarban is.
hobizoli -
hobizoli
nagyúr
Eddig 6db jo megoldas erkezett.
hobizoli -
heihachi
addikt
Ha a kis b szakaszra kitolok egy kocsit (A vagy B), akkor azt arról a szakaszról utána fel tudom venni, ahonnan eredetileg B indul?
-
tomcs
őstag
na nekem is megvan.. mit le7 nyerni?
-
Damage
senior tag
Teljesen elolvastam a feladatot és nem felületesen. Add oda néhány embernek csak a képet és kérdezd meg tőlük, hogy az a vonal, amin az ''A'' jel elhelyezkedik, hány méter hosszú. Biztos vagyok benne, hogy 10ből 9en rávágják, hogy 5 méter. Én abból indultam ki, hogy 5 méteres, mert a feladatból ez derül ki. Semmi utalás nincs rá, hogy hosszabb ennél. Persze a feladatot enélkül is meg lehet oldani, max gyakorlatban lehetetlen. Nekem egyből az tűnt fel, hogy a mozdony és a két vagon ugyanolyan hosszú és egy háromszöget zárnak be. Ezt nem kell kötekedésnek venni, de oda írhattad volna, hogy ezek a szakaszok hosszabbak, mint a mozdony és a vagonok. Különben nem egyértelmű.
Neki sem álltam a feladatnak, mert ez volt ami legelőször szemet szúrt, de akkor most elképzelem, hogy ezek a szakaszok hosszabbak és megoldom úgy (is) -
Damage
senior tag
Rendben, így korrekt! A rajzból és a feladatból nem derült ki egyértelműen, hogy az A és a B vagonok nem egy a vagon hosszával megegyező sínen állnak. Én úgy értelmeztem, hogy az A jelű 5 méteres vagon, egy 5 méteres sínszakaszon áll. És az M jelű mozdony egy 10 méteres szakaszon. Vagyis a mozdony egyik vége az ''a'' sín kezdeténél, a mozdony másik vége a ''b'' sín kezdeténél van. Pontosításra szorul a rajz, vagy a feladat
-
Damage
senior tag
Az lehetséges. Akkor magyarázd meg légyszíves, hogy kell értelmezni azt a rajzot? Az MAB szakasz (vagyis a mozdony és a két vagon) nem egy háromszöget zárnak közre? Ha igen, akkor hogy lehetséges, hogy egy 10 méter hosszú mozdony és két 5 méteres vagon egy háromszöget zárjanak be?
-
Cruz
aktív tag
Szia!
Mail ment egy megoldási kísérlettel... -
hobizoli
nagyúr
Eddig 3 helyes megoldas szuletett, mail ment
hobizoli -
Vertic
aktív tag
Mail ment
ehh baszki, sokkal egyszerűbb lett volna hosszabb parkolópályát építeni
-
bdav
őstag
mail ment innen is
talán sikerült
-
hobizoli
nagyúr
Aki ugy gondolja, hogy jo, inkabb email-ben irja meg, hogy a kesobbikben is gondolkodhassanak rajta....thnx
hobizoli -
-
bdav
őstag
mod2
tehát. mozdony betolja A vagont a c végre, majd B vagont a b végre. ezután megkerüli az egészet, tehát a vég felöl közeliti b véget, felkapcsolja B vagont, majd valahol utközben lekapcsolja. körbemegy még1x, betolja B vagont a végre, majd váltás, és vissza A eredeti helye felé, ahol lekapcs. utána felszedi A -t bevontatja B helyére, és b végen kersztül váltás után visszatér a kiindulási pozicioba.
remélem most mindent elolvastam rendesen
[Szerkesztve] -
hobizoli
nagyúr
Egy ''egyszeru'' logikai feladvanyrol lenne szo, en ezt regebben egy fenymasolt lapon kaptam, most ugy gondoltam en is tovabbadom, ime egy kep:
Remelem ertheto...
A feladat:
Az M jelu mozdonnyal felcserelni A-val es B-vel jelzett vagonokat ugy, hogy a muvelet vegen a mozdony vissza tudjon allni a kepen lathato kiindulasi helyere.
A vagonokat barhol, barmennyiszer fel es le lehet csatolni a mozdonyra/rol, a szerelveny sorrendje lehet MAB, MBA, AMB, BMA, ABM, BAM is, de nincs semmilyen egyeb segitseg, tehat: daru, forgozsamoly, vaganyepito munkascsapat....egyszoval semmi. A vagonok maguktol nem gurulnak sehova, elmozditani csak a mozdonnyal lehet oket.
A ''a'' jelu, 15m-s vaganyszakaszon csak az egyik vagon es a mozdony lehet egyszerre, a ''b'' jelu, 5m-s vaganyszakaszon csak az egyik vagon fer el, a ''c'' jelun pedig elfer egyszerre mind a harom...
A valton athaladassal remelem mindenki tisztaban van, azaz nem lehet befordulni rajta, hanem at kell menni es aztan toltani
A PH! IRC-n is megfordulokat megkernem, hogy hagyjak meg a megoldast azoknak, akik meg nem ismerik...thnx
Az IRC-n a szamos ''versenyzo'' kozul mindossze ketten oldottak meg, nevszeint stevee_tm, es Den
, a tobbiek egy ido mulva feladtak
...
A megoldas johet email-ben (is)
hobizoli
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Számítógép, ryzen 5 2600, RX 580 8GB, 16gb ddr4, 512gb ssd, 1tb hdd
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD
- Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti OC hibátlan, dobozos, 14 nap személyes garanciával
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD
- Playstation 5 Lemezes kiadás!
- Eladó karcmentes Apple iPhone 13 Pro Max 512GB / 12 hó jótállással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H410M i3 10100F 16GB DDR4 120GB SSD 1TB HDD GTX 1050 Ti 4GB Zalman ZM-T7 400W
- Új Dell 13 Inspiron 5310 FHD+ IPS i5-11300H 4.4Ghz 8GB 256GB Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Ryzen5
- Csere-Beszámítás! Garancia! Steam Deck OLED 1TB Kézikonzol!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest