- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- One mobilszolgáltatások
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Kikristályosodik a Razr 60
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- iPhone topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Autós topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
''Máris eljutunk a forgatónyomatékhoz.''
Meg a fordulatszamhoz, illetve ahhoz a felismereshez, hogy igazabol csak a ketto szorzata szamit (ami a teljesitmeny). Egyebkent tenyleg nem ertem ezt a makacs ragaszkodast a forgatonyomatekhoz:
Egyreszt csak azert van ilyenunk, mert a motorok konkretan forgo mozgast vegeznek. Ha nem motor hajtja a kocsit, hanem mondjuk lovakat fognak ele v hatulrol toljak v vontatjak v sugarhajtomuve van v akarmi, akkor igazabol nincs is ilyen adat - ennek ellenere megis mozog
Masreszt, mint arra mar utaltam, a kerekeken fellepo forgatonyomateknak (mert vegso soron megiscsak ez szamitana, nem?) abszolut semmi koze nincs a motor fotengelyen mert nyomatekhoz. Semmi. Ezek utan miert lenne barmennyire is relevans ez az adat? (Es pont ez, nem pedig mondjuk a valamelyik masik tengelyen mert forgatonyomatek.) -
A forgatonyomatek nem energia.
Ugyan a Nm es a J ranezesre ugyanaz a mertekegyseg (alapegysegekben kg*m^2/s^2), de ennek az az oka, hogy a szogelfordulast a fizikusok vmiert nem jelolik, ha megtennek, akkor a forgatonyomatek mertekegysege a J/rad lenne, vagyis a forgatonyomatek eppen ugy nem energia, mint ahogy a teljesitmeny sem.
Az energiamegmaradasra meg azert hivatkoztam, mert egy vegletekig egyszerusitett modellt vettem alapul, tekintve, hogy ha megprobalunk nagyon realisztikusak lenni, akkor belefulladunk a reszletekbe, de igy legalabb az alapok latszanak: ha egy m tomegu test sebessege t ido alatt v1-rol v2-re valtozik, akkor ott dE=m*(v2-v1)^2/2 mozgasi energiavaltozas tortenik, amihez dE/t teljesitmenyre van szukseg. Ennyi. Csak a teljesitmeny szamit, semmi mas. -
válasz
CYBERIA #4282 üzenetére
Egyertelmuen a teljesitmeny hatarozza meg - arra azert persze figyelni kell, hogy a maximalis teljesitmenyt adjak meg a gyartok, gyorsulasnal meg az szamit, hogy konkretan milyen teljesitmenyt bir produkalni a jargany.
Ha fix allandonak vesszuk a teljesitmenyt es eltekintunk a legellenallastol meg egyeb aprosagoktol (mindenfele vesztesegek, kiporgo kerek, stb), akkor ha az 1000 kW-os auto t ido alatt gyorsul v sebessegre, akkor a 10 kW-os 100*t ido alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS TUF Gaming A15 FA507NUR - 15,6" FHD 144Hz - Ryzen 7 7435HS - 16GB - 512GB -RTX 4050 -3 év gari
- Bezámítás! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook- Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB SSD W11
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- HP EliteBook 820 G2 i5-8300U 8GB 256GB SSD 12.5" 1 év garancia
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest