- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Autós topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Lehet megjön az első toldat a napokban a kocsira, van affinitás a talin a felszerelésre? Valami jó ragasztót is kellene vennem mondjuk.
Visszapillantó burkolat az vélhetően menni fog, kibántam, hogy ragasztósat vettem, nem komplett csereburkolatot. -
válasz
tototos #312933 üzenetére
Jól számoltad, hiába van benne pálya ahol 20 fölött eszik, Bp agglomeráció forgalma simán korrigálja lefelé.
Ma is sikerült M7-esen jönni, ezek a félnótások most festegetik az utat… megint őskáosz van miatta, nem is értem… M1/M7 felé nem is vitt a navi hanem Martonvasarig 7-es út, utána jöttem ahogy kiadta/lehetett (Akarattyára) -
Picit visszanéztem a fogyasztási dolgokat, 1 hónapja van meg a Model 3, 2750 km ment bele, illetve picit több mint fél Mwh, ami érdekes még nem töltöttem vele útközben egyszer se, illetve alacsony töltési értéken se voltam eddig (10% alatt nem jártam), tegnap estem 5%-on haza, de az is azért volt, mert spontán 80% alatt indultam el reggel Siófokra.
Amit nem próbáltam még, takarékosan haladni, így igazából lövésem sincs mi lehet a normális fogyasztása, egyenletes tempóban haladva.
Elkészült itthon a térkövezés, meg a kerítés is 4 év után, de lehet egy részen fel kell szedetnem, hogy egyszerű legyen a történet… -
Ilyen számokat se láttam még… Siófokig 15,3 kWh/100km dugó volt, meg baleset, Velencén keresztül kellett mennem.
Érdekes, hogy egy ilyen nehéz auto, jobban fogyaszt 100-110-es tempó esetén mint egy sokkal könnyebb I3.
Tudom koszos a kijelző…
Bella állatpark következik, 1csipet Nápoly egész jó a pizza -
Ma mentem picit eső után vizes úton, nagyon koszolódik a küszöb, nem igazán jó a szigetelése… mondjuk I3 is tele volt homokkal rendre a hátsó ajtónál levő hungarocell szigetelésnél. [kép]
Hajtás viszont nagyon tetszik, lepadlózom először ha elteker a hátsó, ráteszi előre a nyomatékot, ha az is elteker, szépen visszaveszi együtt a kettőt és csak megy… kanyarba ez elég mókás picit megúszik a hátulja de közbe már váltja a terhelést és elől húzza a bódét, rohadt jól ki van találva, semmi félsz érzeted nem lesz. -
válasz
Peter.70 #312364 üzenetére
Vastagon van itt gond ezzel… de megszoktuk ha valamiben pénzt látnak semmi se szent. Napelem éves szaldó is… egyik pillanatban még korlátlan ideig szólt, utána jött a felszántjuk az egészet mondás végül jött az árnyalás és 10 év kegyelem. - egy csomó helyen “mennybe” mentek mert milyen rendesek… miközben egy pénz alapú befektetés alapjait utólag felrúgták anyagi érdekük miatt. Olyan mintha én kiküldenék most egy levelet minden régi ügyfélnek, ha a megvásárolt képeiket meg akarjak nézni bármikor is újra, innentől alkalmanként 50 Ft/képet kell fizetni, mert csak. Minden amire állami támogatás van ott előre megvan a matek miért lesz az nekik jó aki meg kap támogatást annak meg csak ideig óráig.
-
válasz
focvis #312310 üzenetére
Felni dilemmába vagyok én is, évek óta megszoktam külön felni van télen meg nyáron.
Most viszont csak egy van, az is nehéz… meg nagy igazából.
Viszont én ott tartok, hogy ha szeretnék szélesebb gumikat is, mindenképp kellene felniben is mennem picit szélesebbre.
Mondjuk ettől még télre nincs kisebb felnim.
Egy gyári 19-es Tesla felni 400 körül megy, viszont egy egyedi széles 20-as könnyű felni mint a JR-SL02 kifejezetten jó lenne a mostani helyett, bár formára nem vagyok oda érte, cserebe nem 400k és télen ugyanúgy itt a 20” überturbina nehéz felni.
https://teslatune.hu/termek/japan-racing-sl-01-20x9-et30-5x1143-20x105-et45-5x1143-matt-gun-metal-egyedi-gyartasu-felniszett/
Szóval téligumi így is úgy is kell, de az év nagy részében a nyári van fent, ott sokat jelentene egy rendes széles felni.
Másik megoldás veszek 4 évszakos gumit és viszlát, nem kell felni. -
válasz
tototos #312237 üzenetére
Azért mert most volt egy nagy bumm kint, a hazai piac meg nem követte le. (kivéve akik beteg drágán akarjak eladni)
- én is ezért vettem itthon végül mert olcsóbb volt mint behozni. 3 nepper se tudott nekem ajánlatot adni olyanra mint amit vettem, de persze volt 3,5M-val drágábban itthon ugyanilyen is… nagyon nagy a szórás figyelni kell a hazai meg a kinti piacot is folyamatosan, más lehetőség nincs.
-
válasz
szőröscica #312127 üzenetére
Jaja 100-ast toltam a mosoba.
-
ECO gumi tapasztalat, az elmúlt 2 hétben míg ilyen rekkenő meleg volt, állandóan azt éreztem nem tapad annyira jól az auto rendre napközben mentem mikor épp giga sok fok volt… na de most az előbb jöttem haza munkából és ugyan fura, de szerintem hidegebb időben jobban tapad. Másnak is így van vagy ez a gumikeverék ami érzékeny erre? Sose volt ilyen tapasztalatom eddig, inkább mikor lefelé, 10 fok körül volt kezdett elfogyni a gumi.
+10le- lehet csak ezt éreztem…
-
Nekem ma egy Halásztelek-Ikrény táv volt, 281 km 19,4 kWh/100km. Egyáltalán nem értem, hogy hoznak emberek 17,6-18 közeli értékeket, végig tempomattal mentem, tábla szerinti értékeken, hazafelé lőttem el, mikor láttam, közelébe se vagyok a fenti alacsony értékeknek, töltésem meg volt még bőven.110 nullás, 130 pálya amúgy alapvetően. Autopilot nekem nem igazán barátom még sávot jól tartja de a sebességhatárokat nem igazán kezeli jól kint van a 100-as tábla ráfékez 80-ra majd vissza gyorsít 100-ig, még van mit reszelni ezen.
Volt kettő automatikus fékezés az teljesen indokolt volt, egyiknél user error volt, belső sávban haladtam, kitettem az indexet, jobbra, de még volt auto mellettem, ezt veszélynek érezte lefékezett az oldalsó auto sebessége alá. 130-ról 100 körülre, illetve volt egy balfék aki átjött a sávelválasztó vonalon egy picit mikor haladtam el mellette, arra is rásatuzott, igazából mindegyik érthető volt, de azért fura érzés mikor egy robot befékez helyetted, ráadásul nem finoman hanem úgy rendesen bólintassz is tőle.
Fogyasztási összetétel: [kép]
-
-
válasz
bitpork #311693 üzenetére
Auto faktor persze - bár igazából nem tudom mi kellhet amit pl egy I3 nem tud (átlag realitás talaján gondolkozva), továbbra is azt gondolom, a hatótáv para azt izgatja aki nem ült sokat elektromosba, átlag napi 160 km-t 110-es tempóba nem sokan mennek, ezt tudja az I3 egy töltéssel, ez kb havi 40e km-t jelentene, kizárólag munka napra számolva. Sose merültem le vele útközben, kb az első időben feszültem a hol töltök dologgal, utána minden útszakaszra volt a és b opcióm, így vígan haladtam.
Mérete szerintem élhető, jól/könnyen vezethető, 100-ig bőven elég amit tud, 150 a vége az is emészthető, sokaknak több is mint kell.
Én benzines autóból eddig csak azért szálltam ki jól, mert vagy nevetséges áron vettem és annyira “lelaktam” hogy nem volt miről beszélni. F astra 150e-ért vettem, 130e-t tettem bele, 80e ért eladtam. Focus na az más, 1M körül vettem, 350e-ért ment el, de abba tettem 270e km-t, viszont mindkettőre kellett locsolni sokat, évente volt költségesebb alkatrész ami kiforrta magát… (már amennyire egy ilyen kategóriás auto alkatrész drága - az I3 kisakku árából körbe lecseréltem a féket a focuson annó)
Z4 meg teljesen más liga, az érzelmi alapokon ment, ha a benzint nem veszem - nem számoltam a békesség kedvéért akkor azt jócskán pluszba adtam el, de ugye itt a nagy infláció közrejátszott.Teslan bukni fogok, ha csak a napelemes töltési jóság nem menti meg a matekot. Auto szempontból meg lehet ettől is többet várni, de botorság, bőven luxus elvárás vagy nagyon egyedi nézőbpont, amit nem kapsz meg. - nincs benne ülésszellőztetés na bumm…
-
Éjjel megvilágosodtam, hogy nem kell nekem a bejáraton közlekedni, ha úgy is elbontottam az egész utcafrontot, így reggel mértem és “találtam” egy 1,9m széles részt amit meg tudtam közelíteni és pár deszka ugyan kellett, de kivergődtem a telekről egy utolsó mosásra és el is vitték az I3-at.
[kép]
Csináltam egy nagyságrendi számolást érdekességképp megosztom, hátha másnak is tanulságos.
7,2M-ba volt az I3, ebben benne van az összes cucc amit vettem javíttattam a munkadíjak, 2 szett felni, 2 szett gumi, 2 kisakku, futómű állítás, olajcsere, motortartó bak, fizetős töltések útközben no meg az auto és import költségek.
70e km-t volt nálam, az otthoni töltés az nincs benne, mert napelem rendszerem van. (erről később)
5,8M-ért ment el, nem igazán akartam húzni, szimpatikus volt a pár, úgyhogy haladjunk, piacot figyelve mennyi az eladó és melyik milyen, szerintem relatív jó áron adtam el. Ugye alap felszereltség, se led fényszóró, még radar se volt elől benne, kis kijelző, szóval hátrányos dolgom volt bőven eladás terén. Persze állapotra szép, nem rúgtam le, de tudom, hogy jön pár költeni való dolog, ami időszerű de ez már nem az én gondom.
Pici matekkal kijön, hogy majdnem 3,5 év alatt betett 70e km-re a benzin nagyjából 2,5M Ft lett volna. Legyen mondjuk egál a robbanó motoros autóra költés, de tudjuk jól ez balgaság, sokkal több lett volna.
Így az jön ki, hogy 1,1M Ft, ami egészen pontosan a napelemes rendszerem -
1/3-ad költsége, további 6 év villannyal ezen konstrukciók mellett, nulla autón való veszteséggel egyidőben kitermeli a befektetésemet. (azt nem keverem bele, hogy az ingatlant is viszi lazán a termelt mennyiség) azt gondolom komplexen gondolkozva nagyon megérheti egy elektromos auto. -
válasz
tboldi #311597 üzenetére
Nagyon beteg ez a sztori is… az alkatrész is a munka is… de tény minden rohadt drága. :/
Eladtam viszont az I3-at, az első komoly érdeklődő, viszont egy bibi van… [kép]
jeleztem persze előre menni nem tudunk vele így jöhetnek megnézni, de nem okozott gondot.
Tegnap kidöntöttem a kerítést, szétvéstem az alapot, ma meg jött a térkövezős csapat és nekiláttak a munkának, talán holnap délelőtt jön a ckt, pénteken este megpróbálom kigurítani az utcára.- teszek azért egy kísérletet lehet a beton előtt ki tudok ugratni, ha lent van a kavicsréteg.
-
válasz
ArthurShelby #311520 üzenetére
+ egy szavazat a felesleges pénzkidobásra, de tudod ez megint olyan, hogy az életben rengeteget költünk olyanra, ami igazából felesleges, egyik rövidebb másik hosszabb ideig ad örömet. Mérlegelni kell, aztán arra hallgatni amit te érzel.
Én sokmindent ami "szükséges" de nem igazán az én szakterületem, inkább megcsinálok magam még ha komfortzónán kívül van is - vagy két-háromszor annyi időbe telik, de amibe az került volna, azt költöm el "hobbi" célokra. Most pl kerítést építek, meg kapumotort fogok beépíteni, a kettő munkadíja, olyan 6-700e körül állt volna meg, max 1,5 nap, nekem tuti rámegy 3-4 napom... -
válasz
focvis #311445 üzenetére
Igen olvastam, csak több a felhasználási lehetőség a fő alkatrészeket nézve, ezért nem biztos, hogy el kell dobni keletre, hanem el lehet adni a már autózásra nem alkalmas akkut - vagy felhasználni magadnak, teszem azt 70-80%-os állapotban, mert egy háztartás esetén pl vegyük alapul az enyémet 70%-osan tud lefelé kerekítve netto 50 kWh-t, azért az háztartásban meglehetősen sok dolgot tud ellátni, én nagy fogyasztó vagyok (~17 MWh/év), a napi átlagom 1 évre visszanézve így 46 kwh, tehát nálam egy napot simán áthidalna, fűtés/autó töltés minden más benne van, azért az nem rossz…
Én is azt hittem… ugyan most nem találom, de lehet a dobbetét alatt korrodált nem a lökös.
-
válasz
brumi1024 #311435 üzenetére
Biztonságosabb is ha bent ülsz, azért kívülről nézni ahogy jön az auto magátol az “félelmetes” picit. - persze ha elengedtem a gombot megáll egyből.
Parkolást nem próbáltam, az önvezetést igen, a sávváltást azt el kell még olvasnom, mi hogy mert nem volt egyértelmű. - mondjuk sok időt nem töltöttem vele, de pályázók 1 hét múlva Győr felé majd tesztelgetem.
Fék az picit fura továbbra is - ha valamire arra érdemes lenne költenem I4 biztosan fényévekre van ebben (bár egyelőre nem sok alternatívát láttam tarcsa betét kombinációban), mondjuk az I3 után nézve minden egy hiperlasssulás, na azon ritka szar volt a fék, ha tényleg bele kellett avatkozni és nem volt elég csak elvenni a “gázt”. -
válasz
focvis #311402 üzenetére
Itt nem ez a kérdés, hanem az, hogy az akku ami benne van, az mire használható ha már autóba nem megfelelő. Napelem mellé, vagy bármi egyéb hasonló alkalmazásra... illetve a motorokat mennyire lehet majd cserélni, minden más sokkal tovább fog élni az autóban, mint egy ice esetén. Legalább is nagyon sokminden erre utal. Kivéve ami elrohad... de pl az I3 nem fog ugye, Teslának sajna az első/hátsó lököse az korrodálódik.
-
válasz
brumi1024 #311341 üzenetére
Ugyanez nálam is, I3 óta igazából beállítottam 21 fokot és kész, megy a klíma télen nyáron, szabályozza magának...
Tegnap pl strandon voltunk (Rukkel tó) azért volt mikor 53 fokot láttam az utastérben... arra kell az előhűtés, plane gyerekkel, mert én még kibírom, nem vagyok túl kényes...de 2 napja láttam összeesni a boltban egy 8-9 éves kislányt az anyukája mellett - valamikor dél környékén, hát nem volt vidám látvány pedig random idegen volt. -
válasz
bitpork #311335 üzenetére
ez van, fura volt ma mennem az I3-al amúgy, tiszta “tengeri beteg” érzésem volt.
radi8tor
Nem vagyok olyan, mások dolgoznak abból élnek, nem cseszem szét.- amúgy ideje lenne kipróbálni a track módot is…
Főleg ha venném a fáradtságot és csak autót fotózni mennék, nem csak úgy útközben megállok… -
Szóljatok ha unjátok!
Voltam vele erdős terepen, egészen jól bírta, nem ért le sehol, kifelé, szedtem össze valami ágat, de párat fékeztem és elhagytam, még a betonra kiérkezés előtt. A figyelmeztető sípolás ami picit idegesítő volt, mert szűk úton mentem be és a sok belógó ág miatt állandóan jelzett, de voltam bent többször is, tudtam, hogy éppen de elfér.- meg kell túrnom a menüt, hol tudom kikapcsolni ilyen esetekben
-
válasz
TommyX_ #311158 üzenetére
7 év alatt a Z4-et sose sikerült sehol lenyúzni, hát így jártam… téli időszakban lesz egy köröm felni felújítás terén.
Belülről hordós az oldala a Model 3-nak, egyáltalán nem látom a kerék oldalát mint a Z4 esetén, persze ha magasabbra tenném az ülést az lehet segítene. Ez csiszolás festés, gumi nem különösen vészes, de ott meg méretet szeretnék váltani.
Az ilyen felniket nem egyszerű javítani az tuti… ez a turbina fekete egyszerűbb eset. -
Jelentkezem a mai nap loosere címre, parkolóból álltam ki… köszi!
[kép] - következtetés, az auto hosszabb mint megszoktam, nagyobb ívben kell fordulni, a Z4-en nem volt ennyire kint a felni, következő biztosan szélesebb lesz… nem lesz ennyire feszített, 9,5J-re 235 mm-es gumi gyári paraméterek alapján is “bátor” Z4-en 9,5J-n 255 mm volt fent
-
-
Köszi srácok, az AAA-t tudtam, a másikat nem láttam még.
szerencsére van időm eladni, nem hajt semmi, úgyhogy nem is reagálok ezekre… amúgy is ez az automata SMS-kategória, nem mutat semmi jót.
-
Végre hozzaférek az autóhoz, megjött a törzskártya, így már egyből van prémium connectivity, navigációnál sokat jelent.
I3-at is feltettem hahura, haladnak a dolgok.
[kép] - rohadt meleg van a garázsba is, kellene vennem egy klímát oda… sok a fogyasztó is ami hőt termel, napelem inverter, autó, routerek, szolgáltatói eszközök. Rendre letérdelt a voda routere… lassan kötők rá egy ventillatort. -
Ez a fizetési probléma azért tudjuk, hogy azért van, mert a kutakon levő töltő a hátuk közepére se hiányzott az üzemeltetőknek, hiszen vélhetően azon nincs margó nincs jatt, sőt shop se mert nem megy be, hiszen nincs miért.
Tesla példa saját kezelő appon belül - amit amúgy is felteszel, mert onnan kapod meg a szükséges kényelmi dolgokat - megadod a kártya adatokat és nem csinálsz semmit feldugod tölt levonja, haladsz, van sok töltőfej, több mint ice a nagyobb pontokon. lsd Szszmiklós 20 db vagy Törökbálint 12 db, vagy akár Győr/Fót 10-10 db.
Van amúgy rfid kártya is pl mobility, az is megy érintéssel, szóval lehetne ezt egységesíteni, csak a törekvés nincs meg. Majd meglesz, rávernek x% adót meg csinálnak egy keret rendszert aztán készen is vagyunk, mehet minden az opusz on keresztül. -
válasz
simonjoe #310916 üzenetére
Imádom ezeket a statisztikákat… Amerika ahol “ingyen” van a benzin… ki az aki csodálkozik a számokon…
Nagyon nehéz ezt úgy összevetni, hogy tényleg valós összképet kapj.
Szerintem ilyen kis országban mint MO, simán elegendő egy nagyobb akkus villanyautó bármire is, én átlag felett megyek éves szinten, mégis kiszolgált az I3, néhány kivétel volt mikor kompromisszum volt, de attól még meg lehetett vele csinálni amit kellett. -
válasz
Kickass #310900 üzenetére
A gen 1 leaf nem igazán jó választás, de más elektromos igen, pl itt van az I3, netto 27,2 kWh-s akku van benne hivatalosan, pont ma néztem, azt írja 28,1 kWh elérhető 108e km után, persze ez a mostani 3x fokban, télen 27-et se fog írni…
Szóval ez az akku degradáció picit nehezen mérhető, user oldalról kell információt gyűjteni, mit is tudnak, az fogja elárulni megfelel-e vagy se Nektek.
-
válasz
brumi1024 #310767 üzenetére
Ezt jó hallani, mikent lehet bejutni/mennyibe kerül a BalatonPrak? Most jöttem el ott az előbb pont eszembe jutott mennyire jópofa lenne menni rajta picit.
Balatonra nem volt dugó odafelé, kivéve ez a remek M0-ás híd amit megint szétvertek és 1 sávon meg egy lehajtó sávon ment az egyik oldal… 30 perc alatt vergődtem át a pesti oldalról Budára… már majdnem visszafordultam, hogy akkor nem megyünk.
Hazafele meg a szokásos tömeg jobb szele üres közepén torlódás, belsőben meg ölik egymást az emberek, hogy 2 autóval előbbre jussanak. -
válasz
MrSealRD #310601 üzenetére
Az az egész környék brutálisan szép különben, rengeteg jó hely van arra és az utakat is meglehetősen jól rendbetették.
Sony A7R3 meg fix Sony GM üvegek - ez a munkaeszközöm
Nem feszülök ezen a hatótáv kérdésen, pláne most, van 75 kWh nettó akku, igazából mindenre is elég szerintem, legalább is amire nekem kell.
Amit szerettem volna, pl Győr oda vissza töltés nélkül az simán megvolt, Balcsin is voltunk, ez a tegnapi kör is 150km lett, igazából egyik se az a távolság amin nagyon kellene izmozni/spórolni, illetve itt sokkal gyorsabb gyorstöltési lehetőségem is van mint az I3 esetén, ami azért ad bőven bátorságot. 15 perc alatt kapok megfelelő töltőn további 200km-t pályatempón, I3 ha lemerül, azért ott várni kell inkább 20-25 percet, mire kapok újra 100km-t, 110-es tempóval, azért ez nagyon difi, de az is élhető volt, még is csak egy felébe kerülő autó... és vélhetően ez többet fog amortizálódni míg használom.
Mostanában fogok menni több nagyobb távot, azért kell idő mire minden összeáll, meg picit lehiggadok és nem akarok ennyiszer gyorsulni.
Illetve van pár dolog, amit jobban fogok tudni használni, ha megérkezik a törzskönyv és végre telefonnal is hozzáférek a kocsihoz, az be kell mutatnom, akkor kapom meg a teljes hozzáférést, illetve akkor tudok pl naivban is más szolgáltatási szintet előfizetni, online útvonalterv, élő forgalomfigyelő, trafik. (jelenleg mondjuk díjmentes még itthon)
Illetve a biztonsági oldalról a Senty is úgy kezelhető a legjobban. -
Ma volt "időm" picit kocsikázni, Gánton dolgoztam, előtte meg utána meglőttem kicsit a vasat, pályán is, meg a kanyargós szakaszokon is, hát előbb kellett volna megugrani a cserét, az a helyzet, ez az összkerekes kapaszkodás, beteg jó... hatótáv, teljesítmény, no meg egy rakás olyan extra amihez eddig egyik autóban sem volt hasonló.
Érdekes ez a nagy tömeg, sok dombos szakasz volt, az volt érezhető, hogy nem emelkedik el a dombtetőn, hanem végig lent van és ugyanúgy tapad, egyszer belekorrigált egy fékkel, mikor sokra ítélte a tempót, akkor éreztem, hogy emelkedik el. Fék vegyes érzés, igazából bőven elegendő, de ha úgy erőteljesebben mész, akkor lehetne harapósabb, fog-fog lassul, de szerintem egy jobb tárcsa/betét kombóval már sokat lehetne elérni.
Volt alkalmam a led mátrixot is tesztelni, nagyon tetszik, én nem láttam hibázni, pedig nagyon lestem, a vetítési kép is tetszetős, a refi meg... durván nagy távolságra fényárt generál.
Koszos, rendszámot is utólag vettem le, de azért csináltam egy képet, mielőtt bármi változtatást rendelek rá. Mondjuk így nem ér le, első toldattal már necces lett volna ez a terep. -
-
Mai Halasztelek-Balaton, 200km kereken, 21,9 kWh/100km-t ír a teljes útra átlagnak.
Odafelé 19 kWh kellett a 100km-re, nem igazán lehetett menni nagy volt a forgalom, visszafelé viszont üres volt a terep 24,9 kWh elfogyott.Barátom Bonca okosan parkolt le, legalább kiírta a számát, ugyan csak harmadszorra vette fel: [kép] - mondjuk értelmetlen is volt mert volt még hely… vagy lett miután megállt
-
válasz
simonjoe #310361 üzenetére
Pofon egyszerű, 20-21 kWh-val ha számolsz 100km-t elosztod a netto akkukapacitást, meg is vagy, ez egy normal használat, városba kevesebb lesz, télen meg simán több.
61-83 kWh-s akku van benne, 3-400 km között mennek el, ezek alapján, de ugye nem töltöd azt se 100-ra meg nem merítés 0-ig, szóval én 250-350 km pályát mondanék rá.
576 km a WLTP az enyémre, amit megadnak…Nem zsákutca szerintem, csak ismerni kell, nem felülni a marketing dumákra.
-
-
válasz
Tsebacsi #310319 üzenetére
Ilyenről ipari aljzatról én is (csak picit más forma, van rajta 1 fázisú aljzat is) BMW flexible fast charger-em van, ami cserélhető adapteres, van hozzá sima schuko, meg 3x16A ipari vagy 3x32A ipari csati, meg ugye ez egy dedikált védett kör, túlfeszvédelemmel. Ezt tudom vinni is magammal, ha akarom, a hátránya nincs semmi app, vezérelhetőség mint egy “rendes” fali töltőn, cserébe volt 120k az egész, meg “márkás” nem noname.
-
válasz
tototos #310267 üzenetére
Még szokom, de maga a méret is más kategória.
Én az elektromos választást nagyon megszerettem, főleg mivel erre vagyok berendezkedve… tegnap pl napelem hozott 80 kWh-t, el használtam 62 kWh-t.
I3-at kellett volna még feltöltenem meg is lett volna a napi nulla, csak lusta voltam 10 körül megcserélni a két kocsit.
I3 belül meglehetősen tágas, magasan ülsz, de azért egy rövidebb keskenyebb autó ebből adódóan pattogósabb, jobban ráz úthibák esetén (ezét szerintem zörgősebb is, pedig ugye bmw jól van összeszerelve) Model3-ban lent ülsz, fejed is szinte az ablak vonalában, legalább is nekem, igaz leglent van az ülés, hátul is sokkal védettebb az utastér.
Utazási komfort mivel hosszabb szélesebb autó, így ebben ezerszer jobb, nem zörög semmi. I3-ban 38e km-el is volt már néha érkező zörgés. - nem katasztrófa persze
Pályán megszoktam az elmúlt években, hogy 100-110 között megyek akkor ugye “akadály” vagyok - ami badarság igazából, most meg mennék de nem tudok, mert ugyanúgy tökölnek a belső sávban 110-115 körül, sehova nem jutottam időben igazából vezetési morált nézve. Akku kapacitasban persze ég és föld a különbség.
Azért a 400km hatótáv az inkább város nagyon normálisan közlekedve… tegnap is 230 km-t mentem 70%, 52 kWh kellett hozzá.
Önvezetést nézegettem ma délelőtt legurultunk Akarattyára (teljes önvezetés van a kocsiban), de még utána kell olvasnom milyen lehetőségek vannak, sávban szépen elkormányoz, kb végig 110 körül jöttem, egyszer volt lehetőségem menni pár percig megengedett körül, amúgy a forgalom nem engedi, levillogni letolni nem fogok senkit, nagyon ritka ha türelmetlen vagyok. Felette bőven.
[kép] -
válasz
kisza25 #310226 üzenetére
Ma hoztam el az I3-at, lemostam a Teslát, odaértem nézem az I3 oldalán egy giga madárfos, na mondom az most oda is kozmált... ott áll 4 napja, remek lesz, ha megmarja eladás előtt.
Hazaértünk addigra lefosta az ablakot a Teslán egy madár, de azt gyors orvosoltam, majd hazavittem a haveromat aki segített a logisztikába... mire hazaértem szarrá fossá áztam én is autók is.
Mindeközben ma belegurult 220 km a kocsiba... ilyen ide ugrok el oda megyek dolgokba.
Nálam jól látszik, 20-22 kWh / 100km lesz az autó fogyasztása.
Jelentem magasnyomású mosó befér a csomagtartóban levő alsó "gödörbe", nem lesz itt gond a csomagtartó mérettel.
[kép] [kép] -
Ez meg? - rá volt sülve, de hogy nem esett le
-
válasz
Blindmouse_ #310073 üzenetére
Ezek honnan jönnek?
az utolsó réti elektromos is többnyire jobban megy mint a legtöbb benzin/diesel auto
-
válasz
rbalint88 #310058 üzenetére
sok értelme van, de annyi mindent megvesznek az emberek…
Viszont ha már kiegészítők, üléstámla védőt vettem, potya pénzért bőrből, de kellene az autóba pár tároló, szemetes, ilyenek hol érdemes keresgélni? Illetve csomagtartóba is kellene vennem valami táska jellegű tartókat…
Gumi szőnyeg szettet is fogok venni, biztos aki tuti. -
válasz
brumi1024 #310045 üzenetére
Ez ilyen mindennel is meg akarnak előzni ha zöld a rendszám… I3-at is állandóan, de ha van töltöttség és nem akarsz tartalékolni épp, nem tudom mit gondolnak… tegnap ugyanez osztrák x5 világ összes kincséért se ment volna ki, pedig üres volt a pálya aztán mikor mögöttem is megunták elmentünk jobbról 3-an… de szerintem akkor se fogta fel, hogy nem a Hoffer parkolóban van…
Érdekes ez a kamera dolog, pont beállítottam ha nyomok egy rövid dudát lementi az előző x percet, íme:
[link] - alig volt veszélyes egy bála a 3 sávos nullás szakaszonIgen tudom, hogy az a Highland meg más felni, leginkabb fórumon láttam én is, viszont 9J-re a hivatalos max a 265mm amit fel lehet szerelni, de majd utána járok meg még van mit koptatni… szóval odébb van, téli gumi előbb fog kelleni.
-
-
válasz
focvis #310032 üzenetére
Kell még idő, biztos lesz ami tetszik meg ami nem. Amit várok, hogy ezt a kártyás nyitás mizériát elfelejthessem, még nem tudok telefonnal hozzáférni, kell a törzskönyv, hogy hozzám kapcsolják a kocsit.
Almás vagyok, AA nem fog menni.
Ugyanaz van mint a BMW-nél itt is kétféle ajánlás van, körbe ugyanaz vagy van kétszéles opció.
[kép] - szóval nem találgatás gyártói lehetőség az elől 245 nem, de akár azt el is engedhetem, hátra “kell” szélesség.
Ahogy látom sokan adnak előre 15mm, hátra 25mm nyomtávot meg a korábban említett 245/275 gumi, így lesz kint a perem a széleken, illetve kevésbé lesz feszített a gumi.Mondjuk pont olvastam futómű alkatrész cserét megtagadták garanciába a nyomtáv szélesítő miatt - végül is jogosan, ezekkel számolni kell.
Féket még nem tapostam agyon, azt se ártana meglesegetni, mire lehet alapozni. -
válasz
brumi1024 #310013 üzenetére
Úgy is akartam írni egy 2 napos szösszenetet.
I3 után a töltés, valós hatótáv tippelés, nem jelent nehézséget/újdonságot, főleg azért amennyire lehetett utána mentem mitől mit várhatok.Fogyasztásban azt hozza amit vártam, Haltelek-Győr irányba, nullás 110 tempó, pályán 140 tempó, nem nagyon kellett elvenni, 19,9 kWh lett az út, visszafelé más volt a szitu, 110-es torlódások, mikor kikeveredtem meglódultam párszor mondjuk 2-es kezdő szám alatt maradva nullason is haladtam, így 21,2 kWh lett az út. - visszafelé többet fogyaszt a domborzati viszonyok miatt minden auto, összességében ez az 1,3 kWh se egy nagy különbség.
Teljesen racionális ezzel számoltam, ezzel elégedett is vagyok.
Amivel annyira nem, hogy az extra fogyasztók mit visznek el, volt benne egy órás álló klima, kiscsaj elaludt, az volt a biztos, ha hagyjuk, illetve ment a sentry is, engedtem végig, ha parkoltam. (nem volt létszükséglet elég lett volna csak 2 óra a belvárosban)
Ezek azért megettek meglehetősen sokat, de vannak szép “felvételeim”.
Szóval azt hozza amit vártam/számítottam, kb 300 km teljesen reális pályán, 140-el, ami után tölteni kell, mondjuk 10-90% között használva.
Vélhetően ez időjárás létszám/csomagok függvényében lehet kedvezőbb, teszem azt 130-al biztosan 19 kwh alatt lettem volna.
Jah igen, 2 felnőtt 2 gyerek + babakocsi, pár kisebb táska, 20 fok klima, normális használat mellett.
[kép] 15% maradt még - 72 km-t tippel, reálisan 40 km pályán.Autóról pár dolog:
nagyon megy, nagyon tapad az összkerék miatt minden alkalommal azt érzem többet nem akarok nem összkerekes autót, illetve szerintem ezek a pzero (pz4) is kifejezetten jók, 235/35R20 van körbe, ha ez elkopik 245/35 és 275/30 jön, hátul kevés a szélesség, ez az érzésem nagyon kellene a kétszéles gumi rá.
Nem billeg nem csúszkál nekem lehetne akar feszesebb is a futóműve, logikusan értelmes keretek között megyek vele, majd ha egyedül leszek azért meglesem jobban kanyarban.
Picit alacsonyan van nekem tetszik valamennyit ad vissza a Z4-es érzésből amikor teljesen lent ültem a földön.
Ülésekkel nekem nincs semmi bajom, anyaga gagyi, de kényelmes, mozgatása logikus egyszerű, kormány is teljesen megfelel.
Temérdek okosság van ami tetszik, de ugye régebbi meg nem agyonextrázott autókból jövök, egy újszülöttnek minden új alapon…
Távolságtartó tempomat jól szuperál, nem volt fantom fékezésem (erre panaszkodnak páran) Önvezetést nem teszteltem.
Sok hasznos dolog van még pl levegőt csak ott tolja ahol ülnek, tehát ha egyedül vagyok anyós ülésnél se megy, illetve hátul se.
Indukciós töltő nekem néha leakad (waze ment suttyomba biztos ami “tuti”, ennek utánanézek, dobtam rá több telefont is, mind elsőre vette a töltést, ha kettő volt rajta akkor mindkettő.
Csomagtartó brutál nagy, alatta a rekesz szintén az első csomagtartó is nagyon kihasználható ezek rohadt jó dolgok, a nyilas szűk, ez majd idővel jobban fogom érezni mennyire kevés vagy se.
Kezelőszervekkel nincs semmi bajom - könnyen rááll a szemem/kezem, nem hiányzik óracsoport.
Zenét sokan dicsérik, sokkal jobb mint az I3 - össze se vethető, de azért nem estem hanyatt, majd szánok időt beállítani azt is, equizert valaki “széttúrta”, de majd rendreteszem.
Fordulékonyság nekem picit kevés, tegnap a városban egyirányú utca, párhuzamosan mellette parkolás, magas padkák, kamera ide kamera oda, küzdöttem mint disznó a jegén, hogy valahogy értelmesen kerüljek be a helyre, nem volt tér ívet fordulni.
Este nem mentem vele, a lámpa pedig nagyon érdekel milyen lett, majd írok róla.
Szélzaj megint nem releváns szerintem teljesen jó, de I3 ablakai papír vékonyak Z4 meg minden volt csak halk nem.
Ablakmosót kellett be töltenem, holnap a guminyomás jön, kell egy kis plusz bele.
Navigáció könnyen kezelhető, igazából jól is tippel, ha konstans közlekedsz.
Boombox, fényjáték, game playek is rendben vannak, ezekre se futotta sok idő de majd nekiállok ujra. -
Autópályás hatótáv teszt folyamatban: lehetne vadászni fórumos autókat is, ezt könnyen meg lehet találni a kép alapján pár óráig még
-
válasz
szőröscica #309727 üzenetére
Minél tovább tart annál több pénzt lehet elherdálni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- BMW E39 540i - V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Eladó bontatlan LTT Noctua barna csavarhúzó
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Samsung Galaxy S24FE 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VS228DE FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest