- iPhone topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Yettel topik
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Google Pixel topik
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
Aktív témák
-
dearbear
tag
1) Ilyen /etc/shaper fileom/konyvtaram nincsen. Gondolom a /etc/sysconfig/cbq -ra gondolsz, az ott levo fileokat en csinaltam a mintak alapjan... Es mar egyebkent is mukodtek egy masik gepen.
2) A LOG_FILE-os reszt kikommenteltem az eredmeny annyi, hogy most latom milyen tc-s utasitasokat csinal, amik nem tunnek rossznak (bar oszinten megvallom nem ismerem minden parameter pontos jelenteset), de alapjaba veve nem ir hibat. Kivetel persze azert van: Ha nincs meg cbq-s osztalydefinicio, es ugy inditom a scriptet hoz egy RTNETLINK answers: No such file or directory hibauzenetet, de ez nem hiszem hogy hiba lenne, valoszinuleg azert van mert a script teljesen tiszta lapokkal akar indulni, es akkor is kitorli a cbq-s root qdiscet(amibol mindegyik egyeb szarmaztatva van) ha az meg nem is letezik.
Vegul is oda jutottam mostanra, hogy eloszor egy alap RH6.2-es linuxszal probalkoztam, majd egy hwsw-s javaslatara kiprobaltam a Peanut linux-ot, hatha azzal muxik, de ugy sem ment, vegul most feltettem egy agyonredukalt RH7.1-est, ami az eredeti gepen tokeletesen mukodott innen is hoztam az a cbq definicioim. Ennek ellenere egyikkel sem ment. A cbq scriptjet frissitettem 0.3alfa2-rol 0.6.2-esre, ez sem segitett. Tehat arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy az eredeti RH7.1-es configon volt(ak) valami olyan csomag(ok) felteve ami(k) vegul is mukodott. Az egyetlen hiba hogy amig kiserletezgetek hogy ne legyen kimaradas ipchainssal kerultem el a megosztas hianyat, ami valljuk be nem igazan torodik a kulonbozo vonalak savszelessegeivel.
Az iproute2-es(ami tobbek kozott tartalmazza a tc-t es az ip-t) csomagon es a kernelben szereplo advenced firewalling, netlink, QoS, policy routing -os (stb.) dolgokon kivul vajon mire lehet meg szukseg? -
Husky
aktív tag
Nno. Szóval minden szó nélkül lefut, ott ül, virít, mégsem működik... Ez gáz...
1) Nézd át még egyszer az (általában) /etc/shaper alatt található cbq-definíciókat...
2) A shapert belövő bazi script 300. sora környékén ki van kommentelve egy olyan változó, hogy LOG_FILE... Rakd be, és mindjárt jóval bőbeszédűbb lesz a megadott file-ban... Hátha ott feltűnik valami... -
Asin
csendes tag
Hali,
ha nattal akarod csinálni a megosztási részt akkor nyomd be az iptables-t is, de csak azt, ha hozzáveszed az ipchainst akkor az kiüti a tables-t.
A nat részében tudok segíteni ill. www.sourceforge.net és ott shorewall, a quality of service részében nem nagyon.
Byez -
Husky
aktív tag
A no-transmit nálam is ott virít, de ettől még korlátoz.
localhost:/etc/shaper# /etc/init.d/shaper list
---[ eth1: configured classes ]---------------------------
class cbq 1: root rate 100Mbit (bounded,isolated) prio no-transmit
class cbq 1:1 parent 1: rate 100Mbit prio no-transmit
class cbq 1:3 parent 1:1 leaf 8005: rate 1Mbit (bounded) prio 5
class cbq 1:4 parent 1:1 leaf 8006: rate 55Kbit (bounded) prio 5
class cbq 1:5 parent 1:1 leaf 8007: rate 500Kbit (bounded) prio 5
---[ eth1: queueing disciplines ]-------------------------
qdisc tbf 8007: rate 500Kbit burst 10Kb lat 97.7ms
qdisc tbf 8006: rate 55Kbit burst 10Kb lat 887.8ms
qdisc tbf 8005: rate 1Mbit burst 10Kb lat 47.7ms
qdisc cbq 1: rate 100Mbit (bounded,isolated) prio no-transmit -
Husky
aktív tag
Idézek a kernel configomból:
QoS and/or fair queueing (CONFIG_NET_SCHED) [Y/n/?]
CBQ packet scheduler (CONFIG_NET_SCH_CBQ) [Y/m/n/?]
CSZ packet scheduler (CONFIG_NET_SCH_CSZ) [N/y/m/?]
The simplest PRIO pseudoscheduler (CONFIG_NET_SCH_PRIO) [Y/m/n/?]
RED queue (CONFIG_NET_SCH_RED) [N/y/m/?]
SFQ queue (CONFIG_NET_SCH_SFQ) [Y/m/n/?]
TEQL queue (CONFIG_NET_SCH_TEQL) [N/y/m/?]
TBF queue (CONFIG_NET_SCH_TBF) [Y/m/n/?]
GRED queue (CONFIG_NET_SCH_GRED) [N/y/m/?]
Diffserv field marker (CONFIG_NET_SCH_DSMARK) [N/y/m/?]
Ingress Qdisc (CONFIG_NET_SCH_INGRESS) [N/y/m/?]
QoS support (CONFIG_NET_QOS) [Y/n/?]
Rate estimator (CONFIG_NET_ESTIMATOR) [N/y/?]
Packet classifier API (CONFIG_NET_CLS) [Y/n/?]
TC index classifier (CONFIG_NET_CLS_TCINDEX) [N/y/m/?]
Routing table based classifier (CONFIG_NET_CLS_ROUTE4) [N/y/m/?]
Firewall based classifier (CONFIG_NET_CLS_FW) [Y/m/n/?]
U32 classifier (CONFIG_NET_CLS_U32) [Y/m/n/?]
Special RSVP classifier (CONFIG_NET_CLS_RSVP) [N/y/m/?]
Special RSVP classifier for IPv6 (CONFIG_NET_CLS_RSVP6) [N/y/m/?]
Traffic policing (needed for in/egress) (CONFIG_NET_CLS_POLICE) [N/y/?]
---------------------
Shape-el... -
dearbear
tag
Megneztem a Linux Advenced Routing&Traffic control howtot, ami ha jol lattam az egyetlen komoly howto a temaban, ezen kivul megneztem egy par magyar linux listat, amik ugyan tobbszor is erintik a temat, de sajnos nem nyujtanak segitseget.
A QoS be van forditva, sot mar kiprobaltam 2.4.2-es es 2.5.0-as kernellel is, hatha azzal van a gond, de sajna a 7.1-en jol mukodo 2.4.2-es kernelemmel szinte teljesen azonos konfig sem vitte sikerre a gepet. Ugyhogy a cbq valoszinu nem a kernel miatt nem megy.
Aztan kicsit nezegettem mit csinal, es a kovetkezokre lettem figyelmes:
Mind a qdisc mind a class cbq root tagjanak a priojara azt irja hogy no transmit. Vajon ezt hogy lehet eltavolitani/megvaltoztatni?
Ahogy latom, ha a tc nek a szarmaztatott osztalyoknal mar megadhato prio 1-8 ig terjed, es ha 8-ra allitom akkor irja ugyanezt(no transmit). De hiaba probaltam priot allitani a root-okra nem sikerult.
Szerintetek jo fele tapogatozom? Most van valami otletetek?
Elore is koszi. -
Adi
senior tag
Egyrészt nem árt, ha első körben a RH-ek security frissítéseit átnézded, pláne a 6.2-esét, mert igen hamar felnyomják kívülről.
Másrészt az IP firewalling mellé nem ártana neki a ''QoS and/or Fair queueing'' opciókból is párat bekapcsolni, mert anélkül nem fog menni.
Konkrétumokat nem tudok benne segíteni, mert ilyet személyesen még nem csináltam, de nézz körül a HOWTO-kban, valamint a magyar listák archívumában, mert ott már volt ilyen kérdés. -
dearbear
tag
A feladat 3+1 gep osszekotese ugy hogy a +1 gep megossza az internetet a masik harom kozott, ugy hogy a megadott ip rol jovo kereseknek megadott savszelesseggel kell rendelkeznie az internet fele. Az en esetemben a 2. a tozfalgep, 50 kB/s os allando internetkapcsolattal, az 1. gepnek 40kB/s os savszelesseget kene kapnia a 3. nak 4 kB/s-osat, a 4. nek pedig 20 -asat.
Eredetileg ( amikor meg nem volt +1 gep ) a 4. gepre volt felteve egy RedHat 7.1 -es linux, azon alapbeallitasok mellett feltelepitettem a shaper-es rpm-et, ami adott nekem egy shellscriptet a Class Based Queueing kihasznalasara. Ezzel a scripttel mukodott is a dolog. Utana forditottam egy sajat kernelt meg ugyanarra a gepre, amivel mar nem sikerult azonnal mukodesre birni, de sikerult.
Jelenleg a +1 gep kellene hogy ellassa ugyanezt a feladatot, egy 340 Mb-os vinyon, es egy kis gepen. Tettem is ra egy 6.2-es RedHat-et azonban ebben alapban benne sem voltak a szukseges modulok (sch_tbf,sch_cbq,cls_u32), igy aztan forditottam magamnak egy kernelt (2.2.14) a 7.1-es RedHat-ben szerzett tapasztalatok alapjan. Ami szep meg jo de sajna az ipchains-es forwardolason kivul nem sikerult kihoznom belole tobbet... (lehet hogy nem is a kernellel van a baj, de a script szinte csak a tc nevu progit hasznalja(mint extrat), ami nem mond semmi hibat futasa soran).
Szoval szerintetek az adott helyzetben hogyan lehetne tovabblepni, hogy a savszelessegkorlatozasok eletbe lephessenek.
Aktív témák
Hirdetés
- Androidos tablet topic
- iPhone topik
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Windows 11
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Bitcoin miner Bitmain Antminer S9 S9I 13.5 - 14 Th 1250W eladó
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest