- iPhone topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lolka1980 #1790 üzenetére
Ez a felsorolás nem fontossági sorrend, ha jobban megnézed:
Synapticban is ott pihennek az előző verzió háttérképei, ezek túl sok gondot nem okoznak:
Egyébként, ha terminalból frissítesz, akkor nincs ilyen aggasztónak tűnő lista, frissíti még az 5- öst is.
(#1792) F34R MINT- nél még valóban 17/17.1 az első upgrade képes változat, ezelőtt csak trükközve lehetett frissíteni.
(#1794) Varga Ferenc
Varga Ferenc zseni. -
-
válasz
derivalt #1742 üzenetére
"Régóta tudom hogy zseni vagyok egy mondatból egy szóból ki tudom emelni a lényeget "
Ne, ennek örülök, mert akkor csak kiszűröd az utóbbi hozzászólásainkból, hogy jelenleg nem kérünk a hathatós segítségedből! Jó,hogy röviden bemutattad képességeidet, így, ha valaki nem elégszik meg a MINT normál beállításaival, bizonyára kizárólag hozzád fog fordulni segítségért!
Azt javallom, hogy ha ekkora őstudással rendelkezel, vesd magad bele kicsit az LFS vagy a Gentoo rejtelmeibe, az inkább kihívás egy ilyen zseninek, a MINT- et jelenleg nagyanyám is könnyűszerrel kutyulássza, akár a rántást a pörgölt alatt.
Talán még az Archos srácokra is ráférne a segítség, sokan biztos eldobják az agyukat, ha megjelensz nekik!
(#1740) exchanger
Gabika néne tényleg igen okos asszonyka, nekem nagy kedvencem! Hogy mér'?
Cak! -
válasz
derivalt #1737 üzenetére
Ubuntut nem használok, az eredeti nickemet meg nem tudtam reaktíválni, mert új jelszó kérés nem működött inaktív előfizetői email cím miatt!
Nem bántottál meg, én se akarnálak, de ez a nick analizálás egyáltalán nem tartozik a topic témakörébe!Egyébként szerinted sok összetűzés miatt tényleg ugyanazon névvel + a 2 jelennék meg újra rejtőzésképpen?
Te valóban zseni vagy.
-
-
válasz
fredooo #1722 üzenetére
egy zseni módjára
Te lennél ez a zseni?
Rendben, viszont aki ezt így megcsinálja az nem zseni, hanem marha. Szerintem eltévedtél.
Miért lenne az a cél, hogy olyan legyen, mint senki másnak? Én nem mutogatni akarom, hanem, hogy egy nagyon jó kis stabil rendszerem legyen, ami jók is néz ki! Ezeknek a PPA- knak nagy része felesleges vagy értelmetlen MINT- en, a daily- k meg még a stabilitást is kiütik! Mi a fenéért kéne például MINT- nek a stabil VLC helyett daily PPA- ból állandóan frissített verzió?
Kis idő elteltével egy kezdő is olyanra formálja a MINT- et, amilyenre akarja és képes megtalálni a szükséges PPA- kat is. Csak a jóisten tudja, honnan szöktél ezzel az eszement írással, amit itt kéretlenül idehánytál nekünk.
Hogy úgy nézzen ki mint a legendás 10.04-es ubuntu ?
Aki MINT- et használ, az miért akarna legendás Ubuntu kinézetet szerinted?
-
válasz
exchanger #1693 üzenetére
Ez a hivatalos oldaluk szerintem: http://linuxmint.com/ amit linkeltél az egy tükör szerver, ahol a MINT is fenn van, de van még pár más disztró, majd pislantsd meg.
http://ftp.heanet.ie/pub/ -
válasz
exchanger #1684 üzenetére
Hivatalos oldalon még nincs most sem. A kettéváló frissítési lehetőség mondjuk jobban érdekel, főleg, hogy miként oldják meg. Eddig a MINT- nél nem nagyon működött a disztrófrissítés, legalábbis könnyű megoldása nem volt.
Telda
Device driver manager
(L:http://www.noobslab.com/2014/01/linux-mint-driver-manager-and-device.html)ddm(/L) -
válasz
SATtila144 #1682 üzenetére
No, ez jó hír, hogy a hamarosan kijövő 17.1 már működni fog, ha már a 17.1 RC változat is jó!
Az az oldal alap kezdőknek disztró választáshoz. Érdekes szempont alapján választottál, mert a kinézet az, ami nem sokat számít, inkább egy stabilabb, ismertebb disztrót választanék.
A KDE, de más kezelőfelület kinézetét is olyanná szabod, amilyenné szeretnéd.
Cinnamon példa, az induló kinézet, amit ismersz [link]
Ez meg amilyenre csináltam utána anno
-
válasz
SATtila144 #1679 üzenetére
Mi történik, ha a leállítást terminálból a sudo shutdown -h paranccsal indítod?
-
válasz
SATtila144 #1665 üzenetére
Mit nem tudsz kikapcsolni a 17- en?
-
-
-
Szia! MINT- et használok főleg, de nem volt még több felhasználóm, így nem ismerem a megoldást ( Manjaro alatt kipróbálni se tudom most ), de a kezdő Linuxos topicban nagyobb pörgés van, ez meg nem MINT specifikus dolog amúgy sem. Tedd be oda a kérdésed! Hamarabb kapsz választ.
-
válasz
Debilon #1525 üzenetére
Akkor már érted, miért használnak MINT- et a nyugalom kedvelői!
Aki izgalomra vágyik, az Buguntut telepít.
A 4-5. kategória csak a frissítéskezelőben létezik, később majd kipróbálod a Synaptic- ot és a terminalt is, ha ezekből frissítesz, már nincs ez a túlzott óvatosság!
Próbaképpen írd be terminal- ba a sudo apt-get upgrade parancsot (nincs végrehajtás, csak az igen választás esetén) és látod, hogy ott minden frissítés egy csomagban van. Ezt csak amiatt mondom, hogy megnyugtasson a dolog, nem okoz problémát egyik frissítési osztály sem!
-
válasz
Falcon C. #1506 üzenetére
Megy ez! Az nem baj, hogy bogarászgatsz, kísérletezgetsz, mert így ismered ki a rendszer működését. Néha belefutsz valamibe, akár kernel pánik is lehet, de valamit valamiért, én is jártam már így!
(#1505) joecontra
Tudom, hogy a MATE miatt írtad, említetted is, hogy nem vagy biztos benne.Nem is kötöttem bele, ha megfigyelted!
-
-
Cinnamon alá biztosan nincs, mert például a CinnArch vagy Fedora alatt nem valószinű, hogy működne.
Ha MINT Cinnamont, kérdezel, akkor van gnome tweak és ubuntu tweak is synapticban.
Azért a legelső sor a legérdekesebb%Gnome tweak- et használom MINT Cinnamon alatt, igaz Finomhangoló eszköz-nek hívja magát.
-
Van egy lefoglalatlan helyem a merevlemezen, abból akartam a Mint Debiannak partíciót csinálni
válasz:
Indítod az LMDE- t pendrive- ról és kézi telepítés során megcsinálod a partícionálást a meglévő üres helyre a szokásos módon.A szövegkörnyezetből nem érdemes kiragadni ugyanazokat a szóösszetételeket, mert akkor az ember olyan következtetésre jut, mint amilyenre Te most.
Ne a mekiben egyél most (I)sültkrumplit(/I), menjünk haza, a mami vacsorára (I)sültkrumplit(/I) csinál!
Ugyanarról a sültkrumpliról van szó most a fenti példában szerinted?Elnézést kérek, ha félreérthetően fogalmaztam!
(#1426) bob.zxr
Azért a két életképet tudnád vizionálni, ha nagyon akarnád!
(remélem mzx ezeket olvasva látja, hogy nem is én vagyok az igazi kekeckedő) -
válasz
mikoljan #1384 üzenetére
Ha frissíteni akarsz, olvasd át ezt.
Azért inkább az új telepítést javasolják, én még nem frissítettem egyik verziót sem fenti leírás alapján.
WinXP, GRUB update,- ezekkel nincs gond torrent-ek,- ezeket át kell menteni új telepítésnél, frissítésnél nem valószinű, ha qbittorrentet használsz, a NAS - passz
Mindenesetre egy mentést csinálj a rendszerről a Mentéskezelő- vel vagy a Systemback programmal. -
Azt gondoltam, hogy link címe alapján a Downgrade is benne lesz, de inkább az Up- ot írják, de amint mondottad, benne van a béta link is!
Most, hogy lassan megértettem, mire gondolsz, természetesen sunyin visszaélek a segítőkészségemmel és zaklatást is elkövetek feltehetőleg!
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy nem is használok Chrome- ot!
Lassan feltehetnéd a 17- et, mert a 16 lejár. és még a galád cinizmusom is jól kiütközött
-
válasz
olivera88 #1317 üzenetére
Ha van swap, akkor hiába kiterjesztetten van, azt is elsődlegesnek veszi, ezért már megvan a max 4.
Ha nem enged partíciót létrehozni, akkor amiatt nem jön be talán a kézi partícionálás?
Ha ennyi disztrót fel akarsz rakni, akkor miért csak elsődlegesre partícionálod mindet?
Valamelyik disztrót másold át a régi HDD- re.Ha mindent ugyanúgy próbálsz telepíteni, akkor valami gáz van, de például Debian 7.5 esetén sem mindegy, hogy live- ból indítod a telepítést vagy boot intstallal.
Nem javult a pen állapota ezek szerint a formattól. -
válasz
Lathronos #1280 üzenetére
Nem biztos a baj a 3. szintnél, de túl nagy szükség nincs is rá, ahogy az alábbi linkben nézegettem a csomagok változásait.
5. szinten ezt akarja frissíteni, ez még nem a kernel!? Trusty- ben is ot van ez a verzió, a MINT meg olyat használ, ami nincs is itt megjelenítve.A szám ugyanaz, mint a kernelnek, akkor ez húzná fel a kernelt?
Látom már, itt frissíthetném a kernelt:
Innen vetted a repo listát az LMDE- hez?
Nekem nem volt tiszta, melyeket rakjam be az LMDE repók helyére. -
válasz
Lathronos #1276 üzenetére
Melyik disztró tiszta amúgy? Amit felépít az ember kopasz kernelre, de sokan örülnek, hogy vannak kísérletezgető kedvű emberek! Tulkokkal, ősemberekkel nem foglalkozunk.
Nálam LMDE megfelelően indul, szerintem összekavarhattad a Debianos backport és egyéb tárolókkal, nekem ki is írta a szoftverfrissítő, hogy nem működnek együtt az LMDE tárolókkal.
(#1275) kispx
Nem túl öreg gépnél nem veszel észre különbséget, én a 7. éves gépemnél biztosan nem észleltem, de amúgy igaza van ebben a többieknek! LMDE szerintem kevésbé stabil, de ehhez az is kell, hogy a MINT csak 1,2, szintig kapja meg a frissítéseket, a 3, szint már trusty-update- ből jön, azokat érdemes kihagyni! Vagy végigolvassa az ember a változás listát, hogy mi mégis a fontos, hogy frissüljön.Most 46 csomag vár a 3.- ban frissítésre MINT 17- nél.
-
válasz
Lathronos #1273 üzenetére
Félreértettél.
Úgy látom piszkáltak már ezzel, no bennem semmi ilyen szándék nem volt, mi rossz lenne ebben? Ez a többszáz disztró a DW- n hasonlóan készül, nem? Csinálsz ilyen, megmutatod, akinek tetszik, kipróbálja.
Nekem tetszenek az ilyenek, egyszer valami Manjaro Cups- ot le is töltöttem, de valami gáz volt vele.
Az LMDE- s példa eszembe jutott, hogy mint ha láttam volna már ilyent és rákérdeztem. Nem is gondoltam volna, hogy emiatt támadnak! Ezek miatt nehogy abbahagyd!
más:
Még mindíg nem tudtam eldönteni, hogy MINT v. LMDE a jobb. -
Igazad van, kevertem a dolgokat. Nekem akkor szerencsém van a procimmal, mert kb. mindennel egyformán fut, de a 100%- os terhelést nem bírja sokáig, pedig új hűtőt tettem rá.
Az, hogy a FF ennyire pörgeti a procit, az nem lehet a MINT vagy a Cinnamon hibája szerintem, ugyanazokat próbáltam Debian Gnome classicon is és ugyanaz az eredmény, LMDE- n is, bár az Cinnamonos, de LMDE KDE sem nyírta a procimat, amiről nem tudom, hogy gyengének számít- e vagy nem, Linuxot bírja.Nemrég Manjaron is hasonlóan mentek a dolgok, talán pörgősebb volt a DE kicsit.
-
-
Lehet, bár az én 7 éves gépem se számít valami szupernek. Nekem filmlejátszás, böngésző és youtube 2/3 prociterhelést csinál. Azt olvastam valahol, hogy a Cinnamon kb. az XFCE terhelésével egyezik, a Gnome3, de főleg a KDE alatt van jóval! A furcsa az, hogy kb. ugyanilyen prociterhelést okozott az XFCE- s Manjaro is.
(#1235) Viktoár
A rendszerfigyelő saját maga használja a procit úgy, ne azt használd, hanem terminalból a htop nevű alkalmazást, valószinű, hogy telepíteni kell terminalból,sudo apt-get install htop.
Itt meg lehet figyelni, mi eheti még a procit.
-
válasz
Viktoár #1222 üzenetére
[link]
Az itt látható képen van az illesztőprogram kezelő, ott ki tudod választani a zárt drivert, fglrx a neve.A YT- ra javasolták többen a /html5 átkapcsolást.
A FF- t próbáld átkapcsolni hardveres gyorsításra.
(#1223) Fenyő
Géptől és drivertől, de főleg vga- tól függ erősen ez a dolog, nem eszi ez sem jobban a procit, mint a Debian Gnome3- al, sőt! XFCE se sokkal jobb szerintem. -
válasz
Viktoár #1217 üzenetére
Elméletileg, ha live- ból működik a dolog, akkor telepítve is fog. Alapból itt is fenn van rengeteg driver s ha a wifi működik, akkor sok akadály akkor sincs, ha valamit le kell szedni. Én driverrel csak a vga miatt foglalkoztam, de azt is leszedte az illesztőprogram kezelő automatikusan. Nagyon felhasználó barát a MINT, ebben tényleg talán a legjobb, nem véletlenül number one a Distrowatch- on!
Ja, elfelejtettem említeni, hogy telepítve sokkal gyorsabb lesz a rendszer! A live inkább csak ismerkedésre való.
-
válasz
Viktoár #1214 üzenetére
(szerkeszteni akartam, de valahogy duplikálódott)
Jogos, egyébként nincs mit!
Az ismerkedés tovább fog tartani, mint 1 nap, de a lehető legjobb választás a Linux MINT a Win- ről való áttéréshez. Először szokatlan kicsit, de nagyon hamar megszereted majd! Sok sikert hozzá!
Ha megnézed ezeket a képeket, látni fogod, hogy akár egy szebb Win sokkal kisebb erőforrás felhasználással és biztonságosabban. Én azért tértem át Win 7- ről, mert a sok oprendszert védő program már teljesen lelassította a gépet. -
válasz
Viktoár #1212 üzenetére
Linux Mint 17 "Qiana" - Cinnamon (64-bit)
Szerintem ezt érdemes kipróbálni azon a gépen, Cinnamon azért sokkal klasszabb, mint a MATE!Programokat telepíteni sokkal könnyebb, mint a Windows- on és több módja is van, de kezdőknek a szoftverkezelő- t ajánlják, később úgyis synaptic- ot, majd terminal- t fogsz használni! [link] 23. o.
Virtulaboxon kívül kipróbálhatod pen- ről v. cd- ről live módban is. Win32 Disk Imager- el tudod Win alól pendrive- ra kiirni az .iso- t.
-
válasz
ubyegon2 #1206 üzenetére
Kipróbáltam mobillal, de nincs jelentősége. Nekem sincs fenn egyik program sem, de ahogy rácsatlakoztatom usb- re, van hangjelzés, de semmi nem történik, de ha a Nemo frissítés gombra kattintok, akkor feljön egy választóablak, ott OK és már látja is a fájlokat. Megjelenik az eszközök- ben is, ott is beolvasta.(#1207) kislaci
Most olvasom, hogy Live módban van a 17.Ezt hamarabb is említhetted volna! Érdemes lényeges körülményeket eltitkolni, mert úgy legalább nehezebb kitalálni, mi lehet a probléma.
-
-
-
válasz
gery2123 #1169 üzenetére
Újrarakni max. 15 perc, de optimalizálni nem kis idő!
A belgák már tudják.Ez a folyamatos frissítés milyen mélységig értendő? Nálam most a 3- as szintűek ki vannak kapcsolva, de például egy 5- ös szintű biztonsági frissítés nagyon nyomulna.
Be van jelölva, hogy mindíg jelezze a biztonsági frissítéseket.Ezt most engedjem frissülni vagy ne?
-
válasz
gery2123 #1166 üzenetére
Ehhez nem kéne frissülni pár lényeges csomagnak? 05.26. óta csak pár mint- es csomag frissült:
-drivers 2x
-locale
-nanny
-sources
-artwork-commonLényegesebb csomagok 2 hete frissültek utoljára RC-n. Ennyi és már LTS lett?
Hogyan lehet leellenőrizni, hogy az LTS milyen fő csomagokat használ?
Distrowatchon fel vannak sorolva a csomagok, de hogy azok mikoriak, a honlapon még a hír sincs fenn, hogy kijött az LTS!
-
-
13.35.1005 Ez a legfrissebb most, a 14.x változat az csak unstable Debian repoban van vagy a testingben. LMDE onnan rakta fel nekem.
glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: AMD Radeon HD 5450
OpenGL core profile version string: 4.3.12798 Core Profile Context 13.35.1005
OpenGL core profile shading language version string: 4.30
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 4.3.12798 Compatibility Profile Context 13.35.1005
OpenGL shading language version string: 4.30
OpenGL context flags: (none)
OpenGL profile mask: compatibility profile
OpenGL extensions:A 14.4- es nem stabil! az a 13.35- ös.
-
válasz
lolka1980 #1070 üzenetére
Nincs mit!
Naná, de még mennyire fog, de fogsz még elakadni jó párszor!
Emiatt javaslom, hogy ha elakadsz kezdőként, akkor a kezdő linuxos topicba tedd fel a kérdésed. Az egy általános topic és sokkal jobban pörög, ide ritkán néznek be a guruk, én kezdőként azért benézegetek és egyszerűbb dolgokban tudok is segíteni MINT- esként. A legtöbb probléma, amivel szembesülsz majd, nem MINT, ill. Cinnamon specifikus, hanem általánosnak mondható, így jóval nagyobb esélyed van választ kapni az említett topicban! Oda ugyanúgy benéznek a MINT- esek is. -
válasz
Merula Alba #1064 üzenetére
Örülök, hogy sikerült! Wine konfig ügyben a kezdő topicban kéne érdeklődnöd, én még nem használtam és ez a topic nem túl pörgős.
-
válasz
Merula Alba #1058 üzenetére
Win 7 alatt ezzel nekem sikerült win32diskmanager.
-
Tehát live telepítőről. Nagyszerű, de akkor 2 lépésből nem telepítesz GRUB- ot, mert így nem fogja átírni a HDD- n lévő mbr-t, mivel nincs csatolva.
Ha tényleg kitartó vagy, akkor ne csak egy vonalon menj, én mikor hasonló cipőben jártam, keményen gugliztam is! Ezt is ott találtam, ez alapján telepítsd a GRUB- ot, de figyelj minden részletre és próbáld megérteni a miértjét is. Ez a legnehezebb én is ezt csinálom és Win után nem is könnyű a Linuxot megérteni. -
Szia!
A Cinnamon 32 bittel tényleg Ok!
A live dvd- ről bootolva indítsd el a gParted nevű partícionáló programot (akár XP- ről is használhatod, ha úgy egyszerűbb) és ha van annyi szabad helyed, amin elférne a MINT, cc. 10-15 Gb elég, akkor arra a helyre tudsz csinálni egy üres partíciót. Nagyon egyszerű a program kezelése és nem lesz adatvesztésed!
Ha ez megvan, elkezded telepíteni a MINT- et és amikor a partícionálás részhez érsz, akkor a kézi lehetőséget válaszd ki és azzal lépj tovább. Itt már ki tudod jelölni azt a létrehozott partíciót, amire a MINT kerül és 2 Gb swap partíciót is külön. Nem kell semmi más.
Nyugodtan csinálhatod a lépéseket mindkét esetben, mert nem hajt végre először semmit, visszavonhatóak a lépések, ha valami nem tetszik!
Ha valahol elakadsz, tedd fel a képet arról az állapotról.
gParted leírás
MINT partícionálás -
Értem, hogy miért akarod kipróbálni, azt nem értem, hogy miért nem telepíted a laptopra, 120 Gb- ból csak tudsz annyi helyet szorítani! Nem fog jó lenni pendrive- on, mert swapra is szükség lenne, amit penre nem jó létrehozni, mint az előbb olvashattuk! XP mellé tökéletesen tudnád telepíteni a Fujitsura.
De akár kipróbálhatnád az asztali gépen is. Vannak lehetőségeid, mégis azt erőlteted, ami nem működik.A másik gond lehet a régi géppel, hogy erőforrás igényesebb asztali kezelők már nem jól futnak rajta. Melyik MINT változatot próbálod ki?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen légkondit a lakásba?
- sto1911: Pinball FX3 PH! verseny
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Apple asztali gépek
- iPhone topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged