- Honor 400 Pro - gép a képben
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Netfone
- Hívószám-hamisítás
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
zizidor
őstag
válasz
v.attis #14498 üzenetére
A váltást én is a dual boottal kezdtem, aztán elkezdtem Windows alatt leépíteni azokat az alkalmazásokat, amiket már csak Linux alatt használtam. Időnként zsugorítottam is a Windows partíció méretét, végül töröltem.
A Google Drive viszont keményebb dió lesz. Szerintem alapból megoldható lenne, hogy a kérdéses NTFS partíciót is automatikusan felcsatolja, illetve egy linkkel hivatkozhatnál a Drive mappára, és akkor oda menne a szinkronizálás is, elkerülve a fájlok duplázását.
A probléma csak az, hogy nincs hivatalos, Google által készített/jóváhagyott Linux kliens. Az online fiókoknál hozzá lehet adni Google fiókot, a fájlkezelő látni is fogja a Drive-ban a fájlokat, de csak mint hálózati meghajtót, és a fájlok nem szinkronizálódnak a gépre.
Vannak ingyenes meg fizetős megoldások rá, de ahogy néztem, mindegyiknél van valami kompromisszumos dolog. Itt egy cikk ezekről, de sok helyen találsz hasonlókat.
Én egyébként a Google Drive-ot is leváltottam egy saját Synology szerverre, ahhoz van nagyon jó Linux kliens. Persze ez meg több-kevesebb beruházási költséggel jár, amit nem mindenki tud bevállalni.
-
zizidor
őstag
válasz
vtechun #14499 üzenetére
Én úgy költöztettem másik meghajtóra, hogy simán GParted-del átmásoltam, átméreteztem. Az uuid változatlan maradt.
Ezt egy live rendszerről tudod ellenőrizni hogy egyezik-e, ha nem, akkor módosítani kell az fstab és a grub.cfg fájlokat. Ez utóbbinak a helye függ attól, hogy EFI vagy CSM a rendszered.
De ha friss telepítés volt, akkor szerintem sokkal egyszerűbb megint egy új telepítést csinálni.
-
-
zizidor
őstag
Tegnap megint sikerült belefutni az nVidia frissítési hibába. Nem néztem tételesen a frissítendőket, csak elindítottam, aztán rövidesen csodálhattam a fekete kijelzőt.
Sikerült terminált váltva belépni és újraindítani, utána már jó volt, de mi lenne ennek a normális módszere? Frissítés előtt átváltani Intel módra? Vagy mindegy, úgyis ez lesz menet közben? -
zizidor
őstag
válasz
batyuska100 #14480 üzenetére
A beállításoknál van egy olyan opció, hogy Videó beágyazása a felületbe, azt kell bekapcsolni és akkor nincs külön lejátszó ablak.
-
zizidor
őstag
válasz
Aureal #14478 üzenetére
A videón bemutatott megoldásnak az a lényege, hogy a Windows boot manager egy külön menüpontból betölti a GRUB-ot, az meg a Linuxot. Ha nincs más oprendszer, akkor a GRUB-ot kell beállítani elsődlegesnek. Legacy módnál azt kell telepíteni az MBR-be, EFI/UEFI módnál meg telepítés után csak simán fel kell venni az indítómenübe (ami persze gépfüggő hogyan kell). De normál esetben már a GRUB telepítő fel is veszi.
-
-
-
zizidor
őstag
válasz
v.attis #14439 üzenetére
A hardveres gyorsítás lassította a gépet?
Más: Elvileg már lehet frissíteni a szokott módon.
-
zizidor
őstag
-
zizidor
őstag
Így nekem sem működik, de van rá több megoldás is.
1. Csinálsz neki egy indító ikont (nemo //nas/home)
2. Telepíted és bekonfigurálod a samba-t (munkacsoport, protokoll, stb.)
3. Ha a NAS tud NFS-t, akkor engedélyezed és akkor látszik a Nemo-ban a hálózatnál.
Én ez utóbbit csináltam. -
zizidor
őstag
A Pix-nek meg lehet mondani valahol, hogy alapból teljes képernyőn nyissa meg a képeket? Ez a középső gombos dupla kattintás nagyon nem áll kézre. Főleg ha épp nincs is nálam az egér (eldugott F11).
-
zizidor
őstag
Újabb furcsa eset. Van két laptop, nem egyformák, de mindkettő nVidia grafikás. Mindkettő feldobta, hogy frissítené az nVidia drivert, csak frissítés közben feketére váltott a kép, de az SSD LED villogott, hogy valami azért megy a háttérben, közben a proci hűtő pörgött maximumon. Aztán egyik szépen lefagyott ebben az állapotban, a másikon még elő tudtam csalni a grafikus felületet, csak utána fagyott le. Mindkettőn csak a kényszerített kikapcsolás segített, újraindításnál meg semmi probléma.
Nem történt tragédia, csak eléggé bosszantó. -
zizidor
őstag
Használ közületek valaki Brave böngészőt? Újabban mintha fordítva működne benne a világos/sötét mód. Maga az alkalmazás követi a rendszer beállítását, de a weboldalaknál ez pont fordítva van.
-
zizidor
őstag
Bocs, nem azt írtam, hogy már mindenki eldobta, és nem is a jövő hónapra fog bekövetkezni, de nagyon ez a trend, még hardver fronton is. A 64 bitnek meg még van ideje bőven, nehezen tudnék felsorolni olyan platformokat, ahol ez kevés.
-
zizidor
őstag
Telepítettem egy laptopra Mintet. A gazdi kérése az volt, hogy a meglévő Windows mellé menjen (SSD megfelezve, 232/232 GB), és legyen egy indító menü, ahol választani lehet a kettő között. Max 10 másodperc után induljon el a legutóbb használt. Eddig sima ügy lenne, mégsem ezt teszi. Annyit sikerült kideríteni, hogy valami "recordfail" feltétel miatt.
"With GRUB2, there is a recordfail feature. If there is a failed boot attempt, GRUB2 will automatically stop at the boot menu during the next boot."
Sikerült megkerülni a problémát a GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT beállításával, de azért nem megnyugtató az a bizonyos "failed boot attempt". De nem látok semmi hibára utaló dolgot, a rendszer gond nélkül elindul, onnantól meg már nincs semmi naplózott hiba.
-
zizidor
őstag
válasz
growler #14364 üzenetére
Igen, ez jó módszer, ha be van állítva a mentés.
(Most már be van...)
Offtopik, de gondoltam (homo kíváncsikusz) kipróbálom milyen az új Ubuntu és az Ubuntu Cinnamon. Egyelőre csak az Ubuntura volt idő, de rögtön el is bizonytalanodtam.
Csináltam helyet a gépen és telepítettem. Kicsit trükközni kellett, hogy még véletlenül se írja felül a GRUBot, de megoldható. Első meglepetés, hogy a secure bootot nem tudta kezelni, ami meglepő, mert a Mint simán. A második meglepetés, hogy kb. 1 perccel a belépés után, mielőtt még érdemben ki tudtam volna próbálni, elkezdett crash reportokkal bombázni, egyre gyakrabban, majd 5 perc görcsölés után Windowsnak képzelte magát, befordult és lefagyott, csak a power off segített.
Azért majd az Ubuntu Cinnamonnak is adok egy esélyt, az még a 22.04-es.
-
zizidor
őstag
válasz
FLATRONW #14354 üzenetére
Még az jutott eszembe, telepítéskor meg lehet adni, hogy ne legyen jelszó, kb. úgy mint a live oprendszereknél szokott lenni. Üres jelszót utólag is be lehet állítani, de ahhoz előbb módosítani kell a policy-t, minimum hány karakter kell legyen a jelszó. Ezt valahol a /etc/pam.d/common-password fájlban lehet (minlen).
A jelszó nélküliség miatt még a kulcstároló szokott panaszkodni, de elvileg annak is lehet adni üres jelszót (ha a biztonság tényleg nem szempont), utána jelszó-mentesen működik.
-
zizidor
őstag
válasz
growler #14357 üzenetére
Olyan nagy varázslatok nincsenek. A laptopban csak 1 SSD modulnak van hely, az van 3 partícióra osztva. Van egy EFI (fat32), egy Linux rendszer (ext4) meg egy adat (ext4). Ez utóbbi van csatolva /home-ként.
Megnéztem, a partíciók UUID azonosítója nem változott, ugyanazok vannak az fstab-ban.
Rájuk küldtem egy ellenőrzést, hiba nincs. -
zizidor
őstag
Na, vajon én szúrtam el valamit? Minden különösebb előzmény nélkül fél percig áll és csak vár a gép rendszerindításkor. Hiba nincs.
[ 3.885338] xor: automatically using best checksumming function avx
[ 3.928499] Btrfs loaded, crc32c=crc32c-intel, zoned=yes, fsverity=yes
[ 3.954959] BTRFS: device label Data devid 1 transid 7 /dev/nvme0n1p3 scanned by btrfs (329)
[ 35.117051] EXT4-fs (nvme0n1p2): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null). Quota mode: none.
[ 35.300692] systemd[1]: RTC configured in localtime, applying delta of 120 minutes to system time.
[ 35.314417] systemd[1]: Inserted module 'autofs4'
[ 35.376122] systemd[1]: systemd 249.11-0ubuntu3.9 running in system mode
[ 35.396514] systemd[1]: Detected architecture x86-64. -
zizidor
őstag
válasz
teleahocipöm #14329 üzenetére
A dual boot mindig bonyolultabb eset mint egy szóló oprendszer. Valami ennél konkrétabb hibaüzenet, esetleg egy fotó?
Milyen a meghajtók kezelése? NVMe, SATA, AHCI, RAID, Optane?
Milyen a partícionálás? MBR/GPT?
Milyen a rendszerindítás? UEFI/Legacy? Secure boot bekapcsolva?
Legacy esetén be van állítva a megfelelő boot meghajtó?
UEFI esetén melyik rendszert indítja?
Milyen partíciók vannak a Mintnek?
Telepítéskor frissítést is kértél?
Régebbi (telepítő által felrakott) kernellel elindul? -
zizidor
őstag
Köszi a válaszokat. Nekem is szimpatikusabb a deb csomag, de külső (nem repo-ból telepített) csomagok is tudnak függőségi problémát okozni.
Azt a jelenséget én is ismerem, hogy a flatpak magától nem törli a régi, már nem használt runtime csomagokat, de időnként meg lehet kérni rá (flatpak uninstall --unused).
AppImage-et is próbáltam, elég egyszerűnek tűnik, de ez sem problémamentes. Volt ami el sem indult, hibaüzenet meg semmi. Az sem megnyugtató, hogy sok imaget nem az eredeti fejlesztő csinált.
-
zizidor
őstag
Ha egy alkalmazásnak van deb és flatpak változata is, melyiket érdemes használni?
Nyilván mindegyiknek megvan az előnye, ti melyiket választanátok? -
zizidor
őstag
válasz
zizidor #14296 üzenetére
Na, megoldottam az XnView problémát. Mondjuk nem a legelegánsabb módon, de nem volt jobb. Telepítettem a Wine-t, és azzal az XnView Windows változatát.
(Kipróbáltam a Faststone Viewert is, de totál kiakasztotta a gépet, még a Cinnamon is átváltott valami csökkentett módba.)
-
-
zizidor
őstag
Újabb problémába sikerült belefutni. Képek (külön könyvtárakba rendezett fotók) nézegetésére szeretném az XnView-t (flatpak) használni. Sikerült is mindent beállítani rajta, egy kivétellel: az egérrel görgetésnél nem az előző/következő képre ugrik, hanem teljesen össze-vissza, 3, 4, 5, vagy 6 képet. Ez mitől van? Javítható valahogy? A görgetéssel lapozás lenne az egyik fő szempont, ami miatt választottam.
-
zizidor
őstag
Sikerült megoldani, de nem a setuid a megoldás, hanem a sudoers.
Az /etc/sudoers.d/ könyvtárban létre kell hozni egy fájlt, ami lehetővé teszi a veracrypt futtatását sudo-val, de jelszó nélkül. Parancssorból:
echo "ALL ALL = NOPASSWD:/usr/bin/veracrypt" | sudo tee /etc/sudoers.d/veracrypt
sudo chmod 440 /etc/sudoers.d/veracryptA VeraCrypt.sh scriptbe pedig sudo-val teszed bele a parancsot a paraméterekkel.
A script futtatásához már nem kell sudo. -
zizidor
őstag
@sonar, @gregory91:
Bocs, nem fogalmaztam meg pontosan a lényeget. Nem a flikk-flakkos boot menü a lényeg, hanem hogy ilyen alapon bármelyik modul lyukra futhat a secure boot miatt, amiből még az is lehet, hogy nem fog elindulni a rendszer. A Mint eddig teljesen jól kezelte. Pl. ha új tanúsítványt kellett telepíteni, akkor jelszót kért, és a következő indításnál a mokmanager jött be, kérte a jelszót és hozzá lehetett adni az új tanúsítványt. -
zizidor
őstag
Van két laptop, mindkettőn van Windows is (a család többi tagja nem kedveli a Linuxot), ezért be van kapcsolva a secure boot is. Mindkettőn a mint-2k téma van beállítva a grub -hoz. Eddig hibátlanul működött, de most frissült a grub, vagy csak egy része, és most egyik gépen nem fut le a videoinfo (secure boot nem engedi), ezért az 1920x1080-ra méretezett boot menü 640x480-ban jelenik meg, gigantikus betűkkel. Másik gépen 1920x1080-ban jön be, de nem tölti be a választott fontot (UbuntuMono32.pf2), ezért mikroszkopikus betűkkel jelenik meg a menü.
Nincs tragédia, kikapcsoltam mindkettőn a secure bootot, csak röhej, hogy ugyanaz a frissítés teljesen másba kavar bele a két gépen. Szerintem beállítom őket karakteres boot menüre, aztán jónapot.
-
zizidor
őstag
A setuid flag lehetővé teszi, hogy más tulajdonos nevében fusson.
1. Beírod a végrehajtandó parancsot egy script fájlba, sudo nélkül.
2. Root-ként saját tulajdonba veszed: sudo chown root:root scriptfájl
3. Beállítod hogy másnak ne legyen hozzá joga: sudo chmod 700 scriptfájl
4. Adsz neki egy setuid flag-et, hogy root-ként fusson: sudo chmod u+s scriptfájl
5. Utána felveheted automatikus indításbaA 3-4 lépés összevonható: sudo chmod 4700 scriptfájl
-
zizidor
őstag
válasz
ricsi99 #14249 üzenetére
Összeraktam egy menü konfigot gregory91 javaslata alapján. Ez nem MBR/PBR alapján próbálja indítani a rendszert, hanem magát a Windows betöltőt keresi, legyen az akár DOS, akár GPT partíción. Na, ezt kellene berakni a 40_custom fájlba:
menuentry "Windows 10" {
insmod part_msdos
insmod part_gpt
insmod fat
insmod ntfs
insmod ntldr
insmod search_fs_file
search.file --set=root /bootmgr
ntldr /bootmgr
}Ha esetleg valaki - nálam hozzáértőbb - hibát talál benne, akkor szóljon.
-
zizidor
őstag
-
zizidor
őstag
Oké, lassan azért leesik, hogy ez már alapból nem egy hétköznapi konfiguráció.
Ez esetben nagy valószínűséggel a custom menüs megoldás jöhet szóba.A GRUB parancssoros módjában többet is ki lehet deríteni (meghajtók és partíciók számozása, stb.), de az már sokkal inkább power user szint.
Bár nem értem mi ezzel a baj, így legalább van egy hardver kulcsod, ami nélkül nem indítható a rendszer. Plusz biztonsági faktor.
-
zizidor
őstag
válasz
zizidor #14241 üzenetére
Még az jutott eszembe, hogy a GRUB alapból csak a BIOS/MBR és UEFI/GPT kombinációt támogatja. Ha nálad a Windows másképp van (pl. BIOS/GPT) akkor azt csak kézi módszerrel tudod konfigurálni. Ez esetben az /etc/grub.d/40_custom fájlba kell felvenni egy új menüpontot, valami ilyen tartalommal:
menuentry "Windows 10" {
insmod part_gpt
insmod chain
set root='(hd1,gpt0)'
chainloader +1
}Persze a konkrét meghajtó és partíció azonosítókkal.
-
zizidor
őstag
válasz
ricsi99 #14240 üzenetére
Oké, akkor pontosítsunk még pár dolgot:
1. BIOS-ban melyik a boot meghajtó?
2. Melyiken van a Windows 100 MB körüli boot partíciója? (Lehet hogy a BIOS nem ismeri a GPT-t, de nem is kell neki. GPT-nél is van egy MBR és arról is elindulhat a rendszer.)
3. Ez a win boot partíció látszik Linux alól is? (Pl. GParted-ben)
4. Felismeri a Linux az NVMe meghajtót?
(Elvileg nincs szükség rá, csak ha mégis ezen lenne a win boot.)
5. Az update-grub nem ír olyat, hogy "Warning: os-prober will not be executed"? -
zizidor
őstag
válasz
ricsi99 #14236 üzenetére
Ebben viszont nincs semmi különleges, régebbi gépen én is így használtam (MBR dualboot).
BIOS-ban a boot eszköznek a HDD-t kell beállítani, aztán felrakni a Windowst, ami be fogja írni magát az MBR-be. Utána jöhet a Mint, ami felülírja az eredeti MBR-t, onnantól a GRUB fog betöltődni, és abból kell majd indítani a Windows-t. A GRUB betöltője ilyenkor beírja magát az MBR és a legelső partíció közti ~1MB szabad helyre. (GPT-nél ez nem lehetséges, ott kell neki is egy külön GRUB partíció).1. A Mint telepítése előtt én elmenteném az MBR-t (dd paranccsal egy fájlba), amiből szükség esetén vissza lehet állítani. Ez mehet akár a Windows partícióra is, biztonsági mentésnek.
sudo dd if=/dev/sda of=original-mbr.bin bs=512 count=1
2. Külön be kell állítani, hogy a GRUB mutassa a menüt.
Az /etc/default/grub fájlban GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu3. Engedélyezni kell az os prober futtatását
sudo chmod 766 /etc/grub.d/30_os-prober
sudo update-drub
Én át is szoktam nevezni 30-ról pl. 08-ra, akkor a Windows kerül a menü első helyére (persze csak ha erre van igény). -
zizidor
őstag
válasz
ricsi99 #14234 üzenetére
Elvileg megoldható, akkor is ha nem ajánlja fel a telepítő. Én előre megcsinálnám a partíciókat, és a telepítőből a "Valami más" lehetőséget választanám, ahol már csak ki kell jelölni. HDD-re mehet a /boot, SSD-re meg a többi (/, /home).
Az új verzióknál külön kell engedélyezni az osprober-t, anélkül nem látja a windowst.
-
zizidor
őstag
válasz
shakuras #14214 üzenetére
Nem tudom szükség van-e ilyesmire.
Én Windowst és Mintet is használok ugyanazon a gépen. Windows alatt elég gyakran felpörög a laptop hűtése, induláskor - amikor frissítéseket keres - meg percekig max fordulaton megy. Linux alatt meg mintha másik gép lenne, néha rásegít egy kicsit a hűtés. -
zizidor
őstag
"De ez milyen gui? Szerintem mindnél másabb kicsit."
Cinnamon, ha erre gondoltál. Tegnap akadt egy újabb érdekesség: Ha megnyitok egy Windows (NTFS) fájlrendszert, akkor dupla kattintásra elindul az office, de a fájl helyett csak egy üres dokumentummal. Ha ugyanezt a Linux fájlrendszerében csinálom, akkor simán betölti. Ez megint mi? Lehet mögötte valami flatpak-es dolog?
-
zizidor
őstag
Az alapértelmezett LibreOffice helyett az OnlyOffice-t szeretném használni, de egyelőre még nem akarok teljesen megválni a Libre-től sem, ezért nem töröltem. De hiába állítom be alapértelmezettnek az OnlyOffice-t dokumentumokhoz és táblázatokhoz, nem azzal nyitja meg. Ezen hogy lehetne javítani? Mégiscsak törölni kellene?
-
zizidor
őstag
válasz
Ablakos #14183 üzenetére
Kicsit kiegészítem, bár a konkrét helyzetet még nem ismerjük.
Mivel a GRUB2 is moduláris felépítésű, az aktuális környezettől függően szüksége lehet egyes modulok betöltésére. Pl. UEFI boot esetén alapból tudja kezelni a FAT és Ext4 fájlrendszert illetve a GPT sémát, de az már bekavarhat, ha a Linux és a modulok egy MBR típusú meghajtón vannak. Ugyanígy gond lehet, ha nem Ext4 a fájlrendszer. -
zizidor
őstag
Pusztuljak meg, még mindig nem értem mit akarsz mondani.
Kapott a lányod egy laptopot amin rajta volt a Mint? Vagy te raktad rá? Esetleg ő?
Aztán nem tetszett? Neki? Neked?
Hogy kapcsolódik ehhez az, hogy Mint használóknak meg bejön? Trollkodás? -
zizidor
őstag
válasz
teleahocipöm #14133 üzenetére
Ilyen fura hibákat tud okozni egy RAM hiba is.
-
zizidor
őstag
válasz
teleahocipöm #14124 üzenetére
Nekem a Mint csinál furcsa dolgokat a legújabb kernellel. Van hogy nem indul el, van amikor bejelentkezés előtt 1 percig nézhetem az üres képernyőt, van amikor csak a hang van teljesen szétesve. Ezt a verziót fekete listára tettem hogy ne frissüljön, így egy ideig nincs gond vele.
Nálad szándékosan a Win indul elsőnek, ha nem azt használod gyakrabban?
Illetve szándékosan van meghagyva ennyi kernel? Én 1-2 régebbi verziót szoktam meghagyni, meg azt amivel eredetileg telepítve lett. -
zizidor
őstag
Úgy döntöttem, hogy lementem ami fontos aztán csinálok egy tiszta telepítést.
Meg is történt, kicsit gatyába ráztam a felületet, aztán jött a Wine, és működik rendesen. -
zizidor
őstag
Wine-t használ valaki? Csak tesztelésre használnám, de egyszerűen nem tudom működésre bírni. Feltelepül, de semmi nem működik, még a beállítások sem. Ha terminálból indítom, akkor sem történik semmi, kb. 1 perc után hibaüzenet nélkül leáll, bármit indítok vele.
A Winehq változatot is próbáltam. Meg kellett küzdeni vele, mert a honlapjukon leírt módon nem lehet felvenni a tárolót, de végül sikerült. Csak ugyanúgy nem működik. Ebből már sikerült elcsípni egy Application tried to create a window, but no driver could be loaded üzenetet. Ezzel mit lehetne kezdeni? (Mint 21, friss).
-
zizidor
őstag
válasz
inf3rno #14100 üzenetére
Egy ígéretes változat:
https://www.youtube.com/watch?v=yIZmUINSvQ4
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest