Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly
    veterán

A kimenetem vége majdnem tök ugyan az mint a tiéd:

Feb 15 14:20:04 Linux systemd[1]: Started Shuts down the "live" preinstalled system cleanly.
    Feb 15 14:20:04 Linux systemd[1]: Reached target Final Step.
    Feb 15 14:20:04 Linux systemd[1]: Starting Power-Off...
    Feb 15 14:20:04 Linux systemd[1]: Shutting down.
    Feb 15 14:20:04 Linux kernel: printk: systemd-shutdow: 37 output lines suppressed due to ratelimiting
    Feb 15 14:20:04 Linux systemd-shutdown[1]: Syncing filesystems and block devices.
    Feb 15 14:20:05 Linux systemd-shutdown[1]: Sending SIGTERM to remaining processes...
    Feb 15 14:20:05 Linux systemd-journald[381]: Journal stopped

Most, hogy mondod lehet, hogy hardware-s bibi volt. Néha leállításnál csinál olyat, hogy pl. amikor hosszabb időre magára hagyom akkor a "képernyőkímélő" bizonyos idővel azelőtti állapota látható pár másodpercig aztán leáll ahogy kell. Értsd úgy, hogy pl. 15:45-kor leállítom a gépet, akkor egy 15:23-as képernyőállást mutat. (Mármint a képernyőkímélő akkori állapotát az órával.)
    Egyébként ez a masina 1 év alatt először produkált ilyen fagyást, de úgy tűnik, hogy nem a rendszer háza táján lesz a hiba. Mindenesetre érdekes...

Ja, ha csak egyszeri fagyás, azzal nem nagyon kell foglalkozni. Az lehet akármi miatt, valami beragadt zombi process, a hardver rendetlenkedett egyszer, sokáig nem volt újraindítva a rendszer, stb.. Akármi lehet.

Abban egyetértek, hogy ezek a journald logok nem érnek sokat. Eleve sok minden nem is kerül be, aminek be kéne, ami meg bekerül, sokszor az sem elég beszédes, nem elég részletes.

Engem az szokott idegileg kiakasztani, mikor leálláskor stop job runninggal szopat, és nem is az, hogy előfordul, hanem nem derül ki egyáltalán, hogy melyik folyamatról vagy service-ről van szó, hogy legalább utána tudjak nézni, meg megoldani, hogy mire várakozik. Nyilván így is megoldom, a /etc/systemd/system.conf-ban a DefaultTimeoutStartSec és DefaultTimeoutStopSec értékét leveszem 1-2 mp.-re így nem tart fel, de ez nem valódi megoldása a problémának, hanem csak a megkerülése és a szőnyeg alá söprése, ami általánosságban nem a legjobb módszer.

Új hozzászólás Aktív témák