- Telekom mobilszolgáltatások
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Huawei Watch GT 2 - épp ideje!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
Rimuru #11283 üzenetére
az egyik fő mondásom az, hogy vannak dolgok, amiket bizonyos időpontokban meg lehet lépni, máskor nem.
most éppen egy olyan időpont van, amikor egy hardened distro, ha tud mindent, ami kell, akár meg is győzhet.eddig nem lett volna egyszerű a váltás, és ha most lecövekelek valami mellett, akkor arról sem lesz egyszerű a váltás.
-
bambano
titán
csomagkezelő terén debian ellen elég nehéz lesz...
az tény, hogy nincs benne annyi csomag, ennek a fő oka, hogy töredék annyi programot támogat gyárilag.
a splitted csomag meg jó. jobban lehet szabályozni, hogy mi kerüljön fel a gépre. (ha nem csapod fejbe az install-recommends-sel, de az gyógyítható betegség).ettol fuggetlenul az alpine amibol lehetne atvenni par dolgot a debiannak is.az, hogy nem systemd-s, egy komoly érv. de eddig ez az egyetlen.
de igazad lett, kukázom a projektet egy időre. géppel együtt.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
cami][us #11261 üzenetére
debiant úgy szoktam felrakni, hogy csinálok egy raid1-es boot partíciót, meg utána vagy raid1-es rootot, vagy valamilyen raides kötetet, amire lvm2, amiben egy root partíció.
na ezt produkáld már olyan egyszerűen alpine linuxon egy thinkstation ds20-on
egy olyan pillanatban, amikor pont kifogtad, hogy a mirrorok egy része éppen hibás.
persze, egy gyalog pc-re, egy diszkre biztos egyszerűbb, de most nincs kéznél gyalog pc.
másik hsz-re: hazudós oprendszert nem rakok fel. ha olyan oprendszert szeretnék, ami nagyokat kamuzik, w10-et raknék fel.
-
bambano
titán
felpiszkáltak debian topicban, hogy miért nem rakok fel alpine linuxot...
gondoltam, most megnézem. szóval a telepítője nem jó, de legalább szarabb, mint a debiané volt 15 éve. -
bambano
titán
válasz
Apollyon #11199 üzenetére
dikkmá' rámszótak
"A sok vessző nagyon ritka": vagy nem veszed észre. van dögivel.
hát aki az interneten akar megtanulni helyesen, az pont rosszul jár. a facebook óta annyi ótvar helyesírás van (ott terjed), hogy hihetetlen. kedvencem a magyarul mérsékelten sem beszélő énmárka építő blog...
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #11197 üzenetére
"nem érdemes ezzel szórakozni, egyenlőre-egyelőre dolgokkal.": szerintem ez nem érdemesség meg alapelvek kérdése. ha sosem szólsz rá, sosem jön rá, hogy ótvar a helyesírása.
én három kategóriát állítottam fel a helyesírási hibáknak:
1. értelemmódosító hiba: ezért mindig szólok
2. kibogozható jelentésű hiba: leggyakrabban ezért is.
3. gépelési hiba, amikor látni lehet, hogy jót akart, csak mellényúlt. ezért nem szoktam szólni. tipikusan olyan betűtévesztés, amikor a két betű egymás mellett van.a 2/3-ad-dal nem tudom, mi a bajod. van egy három gépes active directory clustere, amiből egy megmurdelt...
nekem, az, indokolatlanul, túlmozgásos, vessző, az, egyik, háklim, amitől, hiányos, lesz, a, mondata.
előre grammatikanácik! járjatok ti is főiskolában!
ha egyszer arra vetemedek, hogy csinálok egy rendes fórumot, ott irtva lesz a helyesírás mellőzése.
-
bambano
titán
kérdés: frissen telepített/telepítendő szerverre mit raknátok?
- debian stable-t, hogy stabil legyen
- következő debian stable-t, hogy ne kelljen kockázatokat felvállalni upgrade-kor. -
bambano
titán
szerintetek ha megírom az iponosoknak, hogy nincs olyan magyar ige, hogy lőj, a következő rendelésem helyett trágyát kapok?
-
bambano
titán
-
bambano
titán
dikk...
eljutottam oda, hogy egy adatbázis dumpot a hálózat meg a diszk írás korlátozzon... lol.
van egy adatbázisom (nekem nagy) egy öregebb, lassú gépen, ezt akarom menteni egy új backup szerverre.
és mivel az öreg lassú gépben van elég ram, ott a busz meg a diszk nem annyira korlátozó tényező.így a hálózat fogja meg a mentést. lol.
-
bambano
titán
válasz
inf3rno #11135 üzenetére
oké, de te nem virtualizálsz, hanem konténerezel. a fő különbség az, hogy virtualizáció esetén külön kernel fut a guestben, docker, lxd konténer esetén egy kernelen fut az egész, csak külön névterekben.
tehát ha véletlenül ráfutnál egy alkalmazással olyanra, hogy lehúzza a kernelt, akkor a docker ez ellen pont nem véd, mert a host os kernelét húzza le.
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #11101 üzenetére
konkretizáljuk: a mikrotik rb1100-as sorozatról beszélek. ennek van egy ahx4 típusjelű tagja, ami 4 darab arm magot tartalmaz. de valami olyan kiszerelésben, mintha lenne mellette egy hálózati gyorsító hardver. fogalmam sincs, hogy mi, bizonyítani sem tudom ezt a megérzésemet, de mintha. az elmúlt 3-4 hétben két ilyet gyilkolok itthon folyamatosan, mert céges redundáns tűzfal lesz belőle.
az ahx4 kimagaslóan az a router a mikrotikek közül, amivel a legjobban meg vagyok elégedve.
ennek az ahx4-nek van egy dude nevű változata, ami úgy néz ki, hogy pár alkatrészt, amit az ahx4-be nem tettek bele, az ebben benne van, és ezekhez lehet diszkeket rakni. eredetileg arra találták ki, hogy a mikrotik saját hálózatmenedzsment felületének a központi adatgyűjtő cuccait futtassa. a panel egyébként ugyanaz, csak a dudeben van sata port, az ahx4-ben meg nincs. ezt hivatalosan ahx4 dude editionnek nevezik, a drótnélküli boltban meg adx4-nek. azt nem tudom, smb szervernek milyen.
úgyhogy ha valamin át fogod tolni a gigát, az ez lesz. az itt többször is emlegetett (sztárolt?) 3011 a fasorba sincs hozzá képest. igaz, az áruk is jelentősen eltér.
és írjátok fel a kéménybe korommal: bambanő valamire azt mondta, hogy f.sza ...
-
bambano
titán
van itt egy kallódó t530, tolok rá egy bustert a teszt kedvéért...
-
bambano
titán
úgy érted, hogy amikor az mplayer hibátlanul lejátszik bármit, akkor a driver rossz?
ez van fent:
Fájl: libflashplayer.so
Útvonal: /usr/lib/flashplugin-nonfree/libflashplayer.so
Verzió:
Állapot: Engedélyezve
Shockwave Flash 24.0 r0amit a debian felrak. firefoxból meg 45.5.0-s, amit a debian esr-nek felrak.
-
bambano
titán
válasz
tvamos #11077 üzenetére
mikrotiket három módon lehet menedzselni:
- rendes ember módjára cli-ben, egyedi, saját szintaktikájával
- hátulgombolósoknak webes felületen
- meg van egy winbox nevű cucca, ami egy általános keretrendszer, és az eszközről tölt le plugineket, amivel menedzseli azokat. hja, windowsos...szerintem cli, de mindenki úgy tolja el a dolgait, ahogy akarja
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #11076 üzenetére
a logouton épp most fut egy cikk pc-s routerről.
de a mikrotikben van olyan, amibe két 2.5"-os notebook diszket is bele lehet rakni és smb-n elérhető, csak nem olcsó.meg kinek mi a komolyabb networking. van, akinek a hex is az, ami egy tenyérméretnél alig nagyobb 5 portos router. van, akinek a dinnye a komoly.
dinnye: a legnagyobb ccr-ben 72 magos processzor van, annyi magja van, mint egy dinnyének
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #11070 üzenetére
na jó.
mikrotikből bárkinek ajánlható, ha hajlandó megküzdeni az oprendszerével és kifizetni az igényeinek megfelelő vasat"is kaphatóak viszonylag olcsón": nekem a tco számít, a vételár kevésbé. inkább egy drágább vas, ami utána sokáig jó, mint egy olcsóbb, amit folyton simogatni meg csereberélni kell.
-
bambano
titán
hagy legyen már egy szakmai kérdésem:
ha desktop pc-t akarok venni, milyet vegyek? intel, prociba épített videokártya elég, és az egyetlen feltétel, amit magamtól nem tudok tisztázni az, hogy szaggatásmentesen játssza a tecsőt. -
bambano
titán
válasz
lionhearted #11065 üzenetére
senkinek nem akarok javasolni, mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #11062 üzenetére
nekem sehol nem fut pfsense, csak a hátulgombolósoknak javasoltam, mert egyszerűbb, mint a cli
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #11053 üzenetére
jó, hogy mondott, beesett az ultimate megoldás
mmeeeerrt igazán jó gondolatok akkor születnek, amikor kötözködni akar az ember"csak az x86 lesz, az a platform meg ugye meltdown meg spectre...": ez, ugye, nem igaz.
és akkor eszébe jut az embernek az ultimate pfsense platform, az amd apu. és ahhoz van is olyan wifi kártya, ami tuttira megy hostap-ként linux alatt.
apu 2c4 vagy apu 3b4 és videók. -
bambano
titán
válasz
tvamos #11042 üzenetére
"a milyen routert topic osszefoglalojaban egy mikrotiket sem latok.": ennek több oka is lehet:
1. a mikrotik régebben az alaplap-bővítőkártya-egyéb szerelékek verzióban gyártotta a cuccait, és ezt nem biztos, hogy mindenkinek ajánlgatni lehet
2. a mikrotik régebben nem is volt fajlagosan olcsó. mondjuk a dinnye most sem az...
3. máig sokan bonyolultnak tartják a beállítását, pedig nem az. több trükköt is tud, amitől a beállítása nagyságrendekkel jobb, mint a lomoké
4. a topicokban elhangzó dolgok időnkét hagynak kívánni valót maguk után"veszek inkabb egy Synology DiskStation DS416-ot, azt csak bekapcsolom, es megy.": hát ja, aki aranyárban akar cuccot venni, az tegye azt. ha nem akarnék saját cuccot, akkor én vennék egy pc-t, amire ráhúzok egy freenast vagy ilyesmit, oszt jónapot. de ilyen velem nem fog előfordulni
-
bambano
titán
"Azt nem tudom hogy szerver szinten hogy totyognak, de ott is van erdemi elorelepes biztos": ohh, ott kiválóan bemutatják, hogy hogyan lehet ezerrel tolatni
a szervereimben, amit most fogok selejtezni, még olyan xeon van, amit se a meltdown, se a spectre nem érint. bezzeg az újakban! ha ráeresztem a kernel védelmet, az újak simán lelassulnak a régiek sebessége alá...szép új világ, a héten kábelezés csere miatt leállítottam a legfontosabb szerveremet, nem is indult el újra...
-
bambano
titán
ugye az én állításom az volt, hogy 2xxxx környékén volt utoljára valós teljesítményjavulás, azóta nem.
erre te bemutatsz két procit, abból az egyik az általam írt határ egyik oldalán van, a másik a másikon.
ezzel tehát az állításom azon részét, hogy 2xxx környékén volt javulás, lehet bizonyítani.
azt nem, hogy azóta nem, mert ahhoz mondjuk a 4700-at meg a 8700-at kellene összevetni.egyébként ez a 990x vs. 4790k összevetés is érdekes, ha vigyelembe vesszük az órajelet is, akkor az egyszálas teljesítmény 3.45GHZ-en 1511 vs. 2130. Ez négy generáció alatt 30% körüli fejlődés. ami eléggé silány teljesítmény szerintem. [link] [link]
-
bambano
titán
pedig de.
a 2xxx-es procikban volt utoljára érdemi teljesítménynövelés, azóta csak apró csiszolgatások voltak.
a mostani 7xxx-es procik kb. ugyanolyan teljesítményűek, mint a 2xxx-esek, érdemi előrelépés max. a fogyasztásban volt.az a vicc, hogy egy i7-990x-es proci még mindig bőven versenyképes a mostaniakkal szemben is, és nem csak megalkuvással.
-
bambano
titán
válasz
tvamos #11021 üzenetére
elvileg miniitx-es alaplapból van olyan, amiben van wifi, de hogy linux alatt lehet-e őket hotspotnak használni, azt nem tudom. a magam részéről inkább célcuccot használnék wifire, pl. mikrotiket. [link]
egyébként szerintem nem az alaplapon fogod a nagy cehhet kiperkálni, hanem a diszkeken. egy normálisabb alaplapot akár 20-30k-ból is meg lehet kapni, egy nagyobb diszk akár 2-3x annyi is lehet.
ha emlékeim nem csalnak, te nem forintban akarod az árakat, igaz?
-
bambano
titán
válasz
tvamos #11013 üzenetére
"Megis jo lenne ezt hasznalni routerkent is. Jo otlet ez?": szerintem igen, én is az itthoni fájlszerverrel routoltatok, miután a jó öreg mikrotikemet kinőtte a hálózat. pedig az se filléres kacat volt, brühühü...
"Tudtok valami olcso alaplapot": kinek mi az olcsó és mi az igény. Például az asus p10s-m hatvanegynehányezerért lehet drága, meg lehet olcsó, ha a vele egy kategóriás asus p10s-e/4l-el hasonlítod össze.
-
bambano
titán
pöcstering at his best....
három napomat cseszte el ez az iparművészeti agyagedény, mire rájöttem, hogy miért nem működik, amit csinálni akarok. ami egyenértékű azzal, hogy miért ökörség a systemd. többek között ezért is.mivel több szálon megy a folyamatok indítása, és mivel okosoknak sikerült olyan programot faragni (drbd), ami ip címre bindel, ezért ha még nem kaptad meg a dhcp szervertől az ip címet, de kellene, akkor szépen lef.ssa a bokáját a cuccod. de annyira, hogy megáll az egész bootfolyamat, mint a szög.
köszönjük neked pöcstering ezt az újabb három elvesztegetett napot. a kedves mamád csuklik...
szerk: a jövő héten az mdadm fejlesztőiről hallhat barátságos riportot...
-
bambano
titán
válasz
sh4d0w #10982 üzenetére
azt a részét nem teljesen értem, hogy miért nem használnak opengl-t, vagy, ha minden kötél szakad, svga libet...
de mindegy, nekem nem az alsó szintű meghajtójával van a bajom, hanem hogy nem network-transzparens
szerk: meg nyilván azzal, hogy megint beesik egy jöttment, aki fújni akarja a passzátszelet...
-
bambano
titán
[link] aktuális gigamegarotfl szénné röhögtem magam...
-
bambano
titán
"Az a baj hogy az AFSZ.-re hivatkoznak": mi másra hivatkozhatnának?
" es hulyenek nezik a felhasznalok tobbseget.": egyébként okkal"Amugy parszor nekem is vegigfutott ez e fejemen, hogy lehet az en rendszeremben van a baj.": tuningoltad már a kerneled? azt tapasztaltam, hogy a nagyobb sávszélességű csomagokat már nem képes kihajtani a linux, ha nem tolod fel az internet beállításokat az égbe.
a nagyobb sávszélesség: az én rendszeremen azt tapasztaltam, hogy a határ 30 és 50 Mbps között van. a 30 Mbps még jó szokott lenni, az 50 már nem. Tehát ha 50 fölötti a csomagod, akkor nálad is van baj.
a konkrét szám attól függ, hogy a szerver felé milyen a pinged.
-
bambano
titán
"az ugyfelszolgalatukon is vannak ugymond 'arcok'": hívom a gerinchálózati szolgáltatót, hogy nem megy a bérelt vonal. első kérdés: az adsl nt-t újraindítottam? routert újraindítottam?
és gyakran van, hogy még perceket el kell veszekedni velük, hogy nem adsl, hanem nagyvállalati bérelt vonali előfizetés, olyan árszinten. -
bambano
titán
válasz
ubyegon2 #10955 üzenetére
anno, vagy 10 éve, akartam venni egy rendes fényképezőgépet és pont az e-digitalnál volt.
vagy 6x eljátszották velem, hogy weben van, felhívom őket telefonon, hogy kell, van-e raktárban, át tudom-e venni személyesen, bemegyek érte. bementem, már elfogyott. azóta az edigital környékére se megyek. -
bambano
titán
rendszergazda lvl -1:
"egyszer kértem meg hogy segítsen összerakni hogy lássa a sambás windows sharet a linuxos gépem és rágooglezott egy tutorialra amiben valami olyasmit kellett beírni hogy mount .... -o=username=<username>
ÉS BENNE HAGYTA A KACSACSŐRT"
-
bambano
titán
[link]: "Megbeszéléseit a "két-pizzás szabállyal" hirdeti meg, vagyis legfeljebb annyi embert hív össze, amennyinek két pizza elég lenne.": KETTŐT?
-
bambano
titán
A holnapi ebédem egy híres énekesről, Michael Buble-ről lesz elnevezve.
-
bambano
titán
válasz
sh4d0w #10918 üzenetére
a nagyon jól szervezett, programozott és dokumentált nbd-vel sikerült összehozni pár D state processzt.
ha ilyened van, a systemd nem tudja leállítani a rendszert.ezen még túl is tettem volna magam néhány mérsékelten hangos, nőági felmenő foglalkozására való célzással, mert szerver vas, fullosan távmenedzselhető. tehát tudtam áramtalanítani messziről.
de mikor az asus alaplapos (szintén szerverre hasonlító, fullosan távmenedzselhető vas) vadi új gépet szintén nem tudta leállítani a systemd, de legalább az osztott ethernet kártyát is leállította, így holnap kocsikázom a helyszínre, akkor eltört bennem valami.
szóval most ott tartok, hogy kitalicskáztunk egy rakat pénzt, és az új cuccok nemhogy az elvárásokat nem hozzák, alig verik a régi "ócskavasakat".
tanulság: soha semmit ne higgy el, amit a doksiban olvasol. az ellenkezőjét se. csak azt hidd el, amit a saját két kezeddel összekalapáltál, utána belerúgtál kettőt nagyot és még mindig működik.
-
bambano
titán
szóval visszatérve az eredeti kérdéshez: mit találtam ma?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Villanyszerelés
- ARC Raiders - Új előzetesen a hamarosan induló tech teszt
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen videókártyát?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Sorozatok
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest