Keresés

Aktív témák

• djyangce

tag

Hi!

Először rakd fel a windózt. Feltételezem, hogy XP-d van (bár 2000-rel ugyanígy működik). A telepítéskor a winchestert úgy partícionáld, ahogy majd később is lesz. TFH, van egy 10GB-os winchestered. Vedd úgy, hogy a linuxnak ugyan nincsen különlegesen magas HDD igénye, de nem árt neki sem a hely, ha később sok programot raksz fel rá.
    A linuxnak minimum két partícióra van szüksége. Egy, amit root partíciónak neveznek (ennek jele: /) és egy swap terület. Utóbbi lehetőleg akkor legyen, mind a fizikai memóriád, 256MB-nál nagyobbat azonban felesleges csinálni. Egy ilyen winchesterr az általam ajánlott felosztás:
    win 6GB.
    linux swap max 256MB
    linux root a többi.
    A partícionálásnál ügyelni kell arra, hogy egyes linux disztirbek nem engedik, hogy logikai (windows alól extended alatti logical) partícióról induljon a rendszer, ezért szokák ajánlani egy kb 10-16MB-os úgynevezett ''/boot'' primary partíció létrehozását közvetlenül a windowsos primary partícó után (egy winchester max 3 prim és 64 log. partícióra lehet felosztva, ha jól emlékszem).
    Ha a windows fent van a gépeden, akkor jöhet a linux. Ezeknek a telepítőjében általában van egy partícionáló szoftver. Ha a windows installálásakor csak a windowsos partíciót hozrad létre, akkor a linux telepítője szokott segíteni a maradék felosztásában, talán maga el is végzi, csak áldásodat kéri rá. Ha nem, akkor a windows telepítésekor létrehozott partíciók típusát át kell állítani, linuxosra (ext2 /ext3 stb) illetve a swap területét linux_swap-ra.

Téves az az elképzelés egyébként, hogy a windows nem tudja a linuxot indítani. Az NT, a 2000 és az XP biztosan tudja. Erre itt van ez a ''<a href=''http://www.tldp.org/HOWTO/HOWTO-INDEX/howtos.html''>HOWTO</a>'' (HOGYAN). Itt mindenféle leírást megtalálsz a linuxszal kapcsolatban, többek között azt is, hogyan lehet egy gépre két rendszert felrakni (értelemszerűen a linux+windows-HOWTOval érdemes kezdeni). Vagy egyszerűen egy keresővel kerestess rá a ''linux +win +boot'' kifejezésre. (A HOWTO listában már nem atláltam meg azt, ami alapján én csináltam meg)

Azt tudom ajánlani egyébként, hogy tényleg mindenképpen a windowssal kezdjed a telítést és utána a linuxot. Akár a puszta rendszert telepítsd párszor, hogy ha már egyszer telepítetted. Lehet, hogy ez időigényes, azonban ekkor bele is tanulsz egy kicsit és a lehetőségek fényében eltalálod a neked megfelelő beállítást.

Kezdőknek a RedHat, a SuSE és a Mandrake ajánlott. Bár számtalan más <a href=''http://www.distrowatch.com''>linuxdisztrib</a> létezik. Szerintem is nagyon ígéretes az <a href=''http://www.uhulinux.hu''>UHU linux</a>, valószínűleg én is ki fogom próbálni nemsokára.
    Annak is ellen szeretnék mondani, hogy a Debian nem volna felhasznáálóbarát. Nem láttam más disztribben még egy olyan jó csomagkezelőt, mint a dselect. Vagy látott már valaki olyan stabil grafikus felületet, mint a Ximian Gnome?

Yangce

Aktív témák