- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Aktív témák
-
Sipi
addikt
No, ez tényleg nem sok... Ezek alapján csak az én megoldhatatlan problémámat lehetne megoldani, a Tiédet nem...
A 3Dcontrol kapcsoló lenne? Mert nekem igen, és mellette van egy csúszka, ami a (sztereó hang) 3D hangzásának nagyságát szabályozza, ha az első be van kapcsolva.
Esetleg a Four channel mode-ot megpróbálhatod. Szerintem nincs hatással az 5.1-es hangra, a mixer elemek általában a standard sztereó ki/bemeneteket szokták állítani.
Tényleg, ez a Line-in as Bass mit jelent? Alapban bemenet a Line-in dugó, ha ezt bekapcsolod, kimenet lesz, és az LFE-ládát hajtja meg?
Sipi -
Sipi
addikt
Downmix: szó szerint, lefele keverés. :)
Pl. a hanganyagod 48.000Hz-es mintájú, de a hangkártyád csak 44.100Hz-et tud lejászani, ekkor ''le kell keverni'' a hangot, mert ha a 48-ast 41-en játszod alapban le, gyorsul/lassul az eredetihez képest.
A DXS nem tudom, mi, de hangzásra a beépített digitális hangchip valamilyen effekt-csatornái lehetnek. Az SBLive tele van ilyenekkel, de ha baszkurálom, csak elrontok mindent. :)
Az exch. Center/LFE talán a Center és az LFE kimeneteket cseréli fel egymással. ?!? (Ennek mi értelme, mikor ugyanazon a jack-dugón jönnek ki, egyik a bal, másik a jobb csatornán?)
Lehet, hogy center/LFE nem nagyon fog szólni sima sztereó lejátszásnál... Esetleg, ha az ALSA oldalon található linkről megcsinálod azt a routing scriptet, és az XMMS-en azt állítod be default ALSA device-nak (pl. chdup51), akkor menni fog.
Hm, ha nem engedi változtatni, az gáz. Akkor az nem hangerő, hanem kapcsoló... Le tudnád Te is írni az alsamixer elemeit?
Az ALSA oldalán, a sound card matrixban nem találtál valami érdemlegeset?
Sipi -
Sipi
addikt
Az egy dolog, hogy szóljon minden hangszóró, és egy másik az 5.1-es hang.
Sima audioCD esetén sztereó hangot hallasz. A Windows driver ezt keveri szét minden hangszóróra, de nem lesz 5.1. Vagy szoftveresen használhatsz olyan módszert, ami fake 5.1-et kever ki.
ALSA alatt is lehet ez. A hangkártyák többségén az AC97-es egység en vannak a ki/bemeneti dugók. Pl. az audio CD is az AC97-re érkezik. Ezek minden esetben sima sztereó eszközök, alapban tehát csak fronton szól.
Több kártyánál van olyan mixer elem, hogy Mirror/Duplicate front. Ekkor a hátsóra is kiteszi az első sztereóját.
De a legjobb, ha a lejátszó programot hajtod meg úgy, hogy menjen minden. Az XMMS-hez az említett ALSA kimeneti plugint kell használni.
Az ALSA faq sok mindent ír, de megérteni nekem sem sikerült... Illetve érteni értegetem, de működni sosem működött. :)
Sipi -
Sipi
addikt
BTW, mikor nem megy az 5.1? Mert alapból, pl. MP3-lejátszás, játék, nem is fog. A lejátszónak (is) támogatnia kell a módot. A videolejátszók ismerik, Xine, MPlayer megy így. Játékoknál pedig OpenAL támogatás kell, hogy térbeli hangzás legyen.
Sipi -
Sipi
addikt
Még annyit lehet tenni, hogy az ALSA honlapján van egy hangkártya-mátrix, ebben minden támogatott káryához egy Wiki-halmaz. Ebben benne szoktak lenni a keverőelemek is. Érdemes megnézni.
Sőt, az SBLive!-hez elég jó tippeket is adtak ott.
Sipi -
Sipi
addikt
Out nem jelentkezett.
Az alsamixer-ben szoktak olyan elemek lenni, melyeknek a neve Surroundra, vagy LFE-re, ilyesmire végződik. AC97-es cuccoknál ez szokta a hátsó/stb hangfalakat szabályozni. De van WAV-ra, PCM-re, esetleg Masterre, az összeset állítgatni kell, hogy szóljon. Sokszor van olyan is, hogy tükrözi az első kettőt a hátsókra.
Szerintem az AC97-es cuccokat elég jól viszi. Az lehet még, hogy két modult igényel a ''kártya''. Pl. a Realtek-es drivert, meg az AC97-es modult. Ugyanis sokszor a kártya két részből áll: a digitáis rész, plusz toldanak hozzá valami előre gyártott (sokszor tényleg ratyi) AC97-es csipet.
Ez a plusz modul lehet az Intel 8xx-es is. Próbáld meg modprobe-olni az ALSA-modulokat (szimpátia-alapon), ha nem ír hibát, nézd az alsamixert, hátha lettek új elemek...
Sipi -
Sipi
addikt
Egyébként egyszer érdemes végigpróbálgatni az alsamixer összes csúszkáját. Az SBLive-emen van vagy 20, de csak azért ilyen kevés, mert letiltottam egy csomó eszközt rajta. :)
Pl. elég bonyolult amiatt, hogy van egy teljesen analóg része a kártyának (ez kezeli a bejövő csatlakozókat, pl. Linein, Mic), van digitális része, van keverője, több is...
Sipi -
Sipi
addikt
Az Audigy mixerét nem ismerem annyira, de valahogy így mennek a mixer elementek:
Master - fő hangerő, SBLive-en csak front, Audigy-n állítólag összes csatorna egyszerre
PCM - front PCM
Surround - rear PCM
LFE - LFE :)
Center - Center :)
Ezekkel külön-külön lehet szabályozni az egyes hangerket. Ha jól tudom, ez csak analóg kimenet esetén működik, digitális esetén ugyanis nincs mit szabályozni, a hangfalak egy összelötykölt digi mixet kapnak, amiben nem lehet külön-külön szabályozni.
Sipi -
Sipi
addikt
Rakd fel az ALSA-t, majd az alsamixer-rel állítgasd a különböző csatornák hangerejét. Ezek a kártyák elég bonyolultak, van egy tonna bejegyzés a mixerben. Ja, és ahhoz, hogy 5.1-ben hallgass valamit, egyrészt a lejátszandó anyagnak sokcsatornásnak kell lennie, másrészt a lejátszó programnak is ismernie kell a többcsatornás lejátszást. Pl. az xmms-hez az xmms-alsa csomagot is telepíteni kell, ekkor valószínűleg kezelni fogja az alsa sokcsatornás módját is.
Az MPlayerben is be kell állítani, hogy hány csatornán akarsz lejátszani. A kinfigban channels=6, illetve érdemes az audio out eszközt átállítani oss-emulációra: ao=oss. Nekem 4.1-em van, így működik rendesen.
Sipi
Aktív témák
Hirdetés
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Spórolós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Ez a mondat angolul?
- Delta Force (2024)
- Linux kezdőknek
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- További aktív témák...
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! MacBook PRO 13" Early 2015 - i7 I 16GB I 1TBSSD I 13,3" Retina I OS X Monterey I Cam I Gar
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest