Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz peterattila #78110 üzenetére

Nem, ez nem a YouTube meg a Linux sara, hanem a böngészőfejlesztő lustasága, hogy már évtizedek óta nem tudják rendbe tenni Linuxon a hardveres kódolást. Ez onnan is látszik, hogy nem a Linux hibája, hogy natív lejátszók (mpv, VLC, mplayer, stb.) mind támogatják, normálisan, működően, tehát még a technikai feltételek is rendelkezésre állnak, nem kéne a böngészőfejlesztőknek a 0-ról elkezdeni fejleszteni, működő opensource kódokat már felhasználhatnak hozzá.

Egyébként néhány esetben about:config vagy chrome://gpu trükkel kihackelhető a hardveres videókódolás, de erősen függ, hogy milyen böngészőt, milyen csomagverziókat használsz, milyen GPU-t. Annak függvényében vagy segíthet, vagy nem.

#78111 CPT.Pirk: ez meg a másik, sok esetben nem is ér túl sokat a hardveres videókódolás. Ezt én ThinkPad x220-on figyeltem meg, hogy 1080p x264 videóknál alig változott a gép terhelési adatai, melegedése. Mert igaz, hogy bekapcsolt hwacc-nál pár százalékkal kevesebbet dolgozott a proci, nem egy sokkoló mértékben, pár százalék, de cserébe a GPU sokkal jobban izzott, így a végén a hőfokok, akkuidő kb. semmivel nem volt kedvezőbb. Tehát ez a hardveres kódolás is olyan, hogy segíthet, de nem világmegváltó. Függ kódektől, felbontástól, bitrátától, CPU/GPU kombótól. Nyilván, ha már van, lehetőleg megéri használni, de nem annyira nagy dealbreaker a hiánya, mint azt sok ember szereti beállítani.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz peterattila #78110 üzenetére

Most megnéztem a Costa Rica 4k 60fps videót a jobbik gépemen, ami tudja a VC1-et hardverből. 10-20% körül használta a proci magokat a Firefox és ez ingadozott a magok között. Megnéztem ugyanazt Chromium alatt ahol nincs hardveres gyorsítás, ott masszívan 40% fölött dolgozott mindegyik mag.

Szóval a helyzet nem olyan tragikus.

Új hozzászólás Aktív témák