-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
peterattila #93521 üzenetére
Szerintem elfogy a ram.
-
-
válasz
tordaitibi #93514 üzenetére
Tárgytalan.
Sudo Thunar, a régiről bemásoltam az új rendszer usr/share/icons/ alá a komplett gnome-icons könyvtárat, reboot és tökéletesen működik.
Szuper. -
Ikonkészletet hogyan lehet egy régi telepített rendszerről átmozgatni az új, most telepítettre?
Égen-földön nem találom se ikonpack se téma kivitelbe amit megszoktam.
A régibe annyi a neve hogy gnome-icons. -
válasz
sh4d0w #93484 üzenetére
Tudod hogy nem mindenki cli bajnok, Berusbácsi féle felhasználók nem olyan sokan vannak.
és az átlagfelhasználók 90%-a szereti csicsázni is a rendszerét.
Nem bűn az ebben az esetben ha extra themes is van a tarsolyban.Előbbi válaszodra, oké, ne legyen naprakész a szoftver. Bár ezt szajkózza mindenhol minden médium, de egye fene.
Ez viszont nem mentség az általam megemlített többi szoftver teljes hiányára, amiket így ppa és külső letöltés útján kell beszerezni.
És nem a nagyon ritkán használt, 5 fős rajongói táborral rendelkező Zabhegyező appról van szó hanem pl. a Megáról. Vagy egy Viber desktopról. Vagy legpregnánsabb a Google Chrome. nem a Chromium hanem a chrome amit 100milliók használnak, pontosan a játszi könnyedségű google szolgáltatások használata, integrálása miatt .(ne menjünk bele most hogy igen ezzel eladja a lelkét a ördögnek és az ilyen miért nem marad Winen stb. stb. A lelkét ugyanígy eladta az Android használatával az átlag és szeretné ezt a kényelmet desktopon is és erre csak a Chrome a megfelelő)
Meg még tuti találnék 100 ilyet amiket más használ és népszerű és nuku tároló.
Mégegy.
A 22.04 Ubin 2022-es ffmpeg van.
Az összes többi, a python, a yt-dlp egyebek amik nekem kellenek egy bizonyos általam megszokott kényelmi funkcióhoz, azok frissebbek.
Valami libav vagy micsoda régi verzió miatt ez a funkció perpill nálam nem működik.
A legfrissebb ffmpeg 2024. januári. Igen 2 éves ami van most és valamit hiányol.
Neki kell állnom tökbénán, egységsugarúan gugliznom, hogyan kell ezzel a makeizével forrásból ffmpeget forgatni a zsírfriss Ubuntumra. Ez felhasználóbarát, nem, ez nem az egyáltalán. -
válasz
tompa torma #93489 üzenetére
Félreértesz.
A régi 18.04 Szoftvertelelpítője ilyen esetben szó nélkül frissítette az appot, az új meg lehal a feladattól.
Véleményem szerint ez kezelésbeni és logikai viszalépés, ezért adtam hangot a megjegyzésemnek. ha Téged ez zavar, ignoráld kérlek.
Leírtam korábban hogy egy Snap app jogainak kiterjesztése teljesen külön szoftvert igényel, ami gyárilag nincs telepítve.
A gyári neve Software, a snapesé Snap software.
Pofára pixelre ugyanúgy néznek ki, csak a snapesbe van 1 darab +fül, a permissions.
A snapes képes lazán debeket is telepíteni, akkor miért nem ezt tették be gyárilag a rendszerbe? Illogikus.
ennek így mi értelme, a készítők-fejlesztők ezt nem látják át?
Ezek engem zavarnak egy egyébként használható rendszerbe. -
Ez a 22.04 tényleg buta
A gyári Szoftvertelepítővel felpakoltam az Smplayert.
Aztán nézem, a tárolóba a 21xx verzió van, azt telepítette, a weboldalon meg a 23xx verzió van már. Ennyire el van maradva a gyári tároló? Na nem baj, lekaptam a friss debet, kéttkatt. Bejön a gyári Szoftvertelepítő és közli hogy telepítve van. Persze te idióta, a 21-es. Kész, megállt a tudománya, nem tudja frissíteni.
Nosza Synaptic, abból meg ahogy látom kivették a helyi forrásból telepítést. Nosza mégegy grafikus szoftvertelepítő, az is elhasal.
Mondom ebből nagy guglizás meg terminál lesz mikor eszembe jutott hogy a KDE hozta magával a saját szoftvertelepítőjét a Discovert. És érdekes annak van annyi esze hogy felismerte a helyzetet, és megkérdezte hogy frissíteni akarom? Persze azt akarom, és megcsinálta.
4 alapszoftverem van 10 éve.
Opera, Viber, Smplayer és a Megasync. Nem egzotikusak szerintem, 100milliók használják.
Ebből 3 nincs a gyári tárolókba, 1 meg több hónapos elmaradt verzió.
Így hogy lehet betartani az ajánlást hogy nem veszünk fel ppa-t, nem szedegetünk le ad-hoc debeket a netről, ha ilyen alapok hiányoznak?
Költői kérdés, inkább csak hangosan gondolkodtam. -
-
-
válasz
growler #93445 üzenetére
Így csináltam és Snap csomag lett belőle, ebből gondolom hogy nem létezik debes.
Így csináltam, tegnap, ezért van már telepítve, szerintem a Synaptic is ezt találja meg:tibi@tibi-ubuntu:~$ sudo apt-get install chromium-codecs-ffmpeg-extra
[sudo] tibi jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
chromium-codecs-ffmpeg-extra már a legújabb verzió (1:85.0.4183.83-0ubuntu2.22.04.1).
A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá szükség:
libwmf0.2-7
Ezt az „sudo apt autoremove” paranccsal törölheti.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
és ez lett a vége, -
Megakadtam.
deb Opera böngésző, a működéséhez szükséges chromium-ffmpeg-codecs viszont nem létezik tárolóba csak snapba.
Hogyan tudom rávenni vagy symlinkelni hogy használja?
Így most nem tudok egy webes videót se megnyitni.Az a baj hogy nem tudom hova kéne symlinkelni és mit.
A többi már menne -
-
válasz
ubyegon2 #93437 üzenetére
"Egyébként tényleg nem hiszem el, hogy ne lehetne a mai desktop Linuxok mellett végleg kukázni a Wint meg a wines appokat meg a Win emlékét is"
nem lehet.
Fogadd el hogy neked lehet, egymilliárd usernek meg nem.
Én is utálom a szomszédomat mert egy bunkó, de köszönök neki és nem mondom el minden nap a feleségének hogy mekkora paraszttal él.
Te meg már rögeszmésen minden szalmaszálba belekapaszkodsz hogy kinyilvánítsd a véleményed.
Én is elmondtam most a véleményem, ha megharagszol is. -
-
-
válasz
growler #93421 üzenetére
tibi@tibi-ubuntu:~$ snap list
Name Version Rev Tracking Publisher Notes
bare 1.0 5 latest/stable canonical✓ base
chromium-ffmpeg 0.1 37 latest/stable canonical✓ -
core20 20230622 1974 latest/stable canonical✓ base
core22 20231123 1033 latest/stable canonical✓ base
firefox 116.0.2-1 2987 latest/stable/… mozilla✓ -
gnome-3-38-2004 0+git.efb213a 143 latest/stable/… canonical✓ -
gnome-42-2204 0+git.ff35a85 141 latest/stable canonical✓ -
gtk-common-themes 0.1-81-g442e511 1535 latest/stable/… canonical✓ -
snap-store 41.3-71-g709398e 959 latest/stable canonical✓ -
snapd 2.61.1 20671 latest/stable canonical✓ snapd
yt-dlg 1.8.5-0-g1c7dbf0 22 latest/stable oleksis -
yt-dlp 2023.11.16-39-g0b6f829b1 364 latest/stable degville -
Ebből pár már az én művem.
De nem is ez a baj.
Perpill 1 órája küzdök hogy legyen y-dlp-m, ennek meglegyen a guija, yt-dlg, és tudjak yt-ot nézni a helyi playeren és tudjak letölteni.
Namost. Ezek csak sanpbe vannak már. Namost oké, telepít.
És semmi nem működik. Nem lehet letölteni csak a /home/snap/ akármi könyvtárba.
Nem lehet megadni smplayernek hogy halló ott van a snapes yt-dlp, figyi használd!
Nem hanem symlikelgetni kell a /snap/bin alól a /home alá mert bár ott is van egy snap könyvtár de nem tudja használni.
Problem solved, jöhet a yt-dlg megerőszakolása.
Ehhez "csak" anyi kell hogy meg kell keresni és letölteni a Snap-store nevű appot, mivel csak abban lehet beállítani a yt-dlg permissions fülön hogy menthesse a videófájlokat másik partcióra meg lemezre.
A Snapstore pixelre egyforma a mezei Store, Szoftverek appal, ez az egy eltérés van a permissions.
Ez fantasztikus.. Miért nem lehetett ezt a feauret betenni a gyári Szoftvertelepítőbe? Hogy kelljen guglizni, letölteni, telepíteni. Brilliáns.
Namost úgy belegondoltam hogy megy a video, magy a letültés. Ez nekem bő 1 órámba fájt, 6 éves Linuxos múlttal.
Ezt mégis hogy gondolják, ez emberbarát oprendszer...? Hát ebből se lesz nagy felhasználói tábor toborzás az tuti.
Kezdem megérteni a snapundorosok álláspontját.
Uby kedvence a mondásom, egy ilyen után sikítva menekülne vissza Winre bárki kezdő.
Mert ott ez a mutatvány laza 2 perc és kb. 20 kattintás.
Bocs a tldr, ki kell panaszkodnom magamat, a pszichiáterem is ezt tanácsolta.
És ez még csak a kezdet, mikbe futok még bele? -
-
-
válasz
#79484416 #93403 üzenetére
Sensors látja, mindent lát azt írtam, más gui szoftver meg nem.
tibi@tibi-ubuntu:~$ sensors
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Package id 0: +50.0°C (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)
Core 0: +49.0°C (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)
Core 1: +49.0°C (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)
Core 2: +49.0°C (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)
Core 3: +49.0°C (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)
Az a baj a normális debes szoftverek megritkultak, a snap meg nekem kínszenvedés mivel 2 vagon háttérlemezre-ről dolgoznak az os-eim.
Na azt meg a snap app nem tudja kezelni.
Annak tökéletes a snap akinek van egy darab Linuxa 1 darab 1 terás lemezen ami maga a home is.
Ez meg hogy 2-3 éves kde appok nem hajlandóak működni egy Kubuntun, nekem vérlázító, mindnek van valami futtató környezet nyűgje. Ilyen python olyan függőség amolyan akármi.
Megint ellenpélda, 22 éves Wines szoftvereim működnek W11-en. -
válasz
#79484416 #93398 üzenetére
Nem az erőforrásokba, az jó, gyors a rendszer.
Mire lelőttem minden biztonsági hercehurcát, félóra. Kdewallet nem engedi kilőni az automatikus bejentezést, ha beállítom elindul a wallet.
Tiszta Win, abba is baromi macerás sima bejelentkezést megcsinálni.
A Szoftevrtelepítőbe kb. a fele nem natív hanem Snap app, a szokásos korlátokkal. Debet már kellett töltögetnem, se Opera, se Viber, se Megasync nincs tárolóba. Ez utóbb snapba se. Azt meg dugják fel, pl. a snapes Viberrel lehetetlen a home-n kívülről csatolmányt küldeni.
Meg még menet közbe kiderül szerintem még vagy 10 szoftverem ami nincs tárolóba.
KDE, a megszokott cuccaim fele hiányzik mert a fejlesztő kiszállt, erre meg már nem megy fel a régi.
Se a Ksysguard, se Thermal monitor, meg még 10 app, kisapplet nem létezik.
Ja de igen de cmake meg egyéb nekem riasztó módon, bele se fogok.
Ami meg helyettük van vacak. Pl.a sensors lát mindent, az eddig talált 3 hőmérő app is lát mindent, még a szobatermosztátomat is de a procihőmérsékletet azt nem.
Találtam egy jópofa módszert, AUR appokat lehet felpakolni, de a videóba a terminálozás kb. félóra pedig rutinos az ürge. Nem tudom lehet nekifutok.
Megerősödött ismét az a már majdnem elfeledett véleményem hogyha Linuxon 1 métert eltávolodunk a megszokott szoftverektől akkor az überszívás kategória, vagy szimplán nem lehetséges.
Ez nem szidása a rendszernek, ez vélemény. Ennek ellenére be fogom lakni ezt a 22.04-et és használni is fogom erőteljesen. -
2 napja ismerkedek az Ubuntu22-vel.
Gyerekek... ez valami rettenet. Komolyan mondom, egy W10 élhetőbb.
Megértem saját magamat, miért is ragaszkodok az öreg 18.04-hez
Küzdök ezzel a 22.04-el de ez hosszú és fárasztó meccsnek ígérkezik, többszöri hosszabbításokkal és anyázásokkal tarkítva.
nem csak az ubuntu menjen el a jó édes ...-ba hanem a KDE Plasma csapata is, valami agyrém amiket kivettek- helyette bettetek a felületbe, a kezelésbe meg a szovtverkínálatba. -
-
válasz
growler #93362 üzenetére
Manjaro megoldva.
a 40 gigás partícióból lehasítottam még egy EFI-t, 500Mb és install Mabjaro, megadva neki az második efit.
Jó lett, megmarada Ventoy és megy a Manjaro is, annyi hogy uefibe kell választani melyik induljon.
Nem vagyok egy nagy boot guru, amit gondolok:
Az agyonklónozott Ubunum ami a Ventoy diszken volt és csettintésre bootolt, az még anno MBR telepítés volt.
Így ha megmutattam az initrd-t vagy a kernelt vagy a grub.cfg-t bárminek akkor elstartolt.
Viszont az UEFI telepítés felmountolja az EFI tartalmát a /boot/efi alá, benne van fstabba is ez a sor.
Hogy ez minek kell neki egyelőre gőzöm sincs de ha nincs efi partíció akkor nuku boot, sehogyse indul.
Az efi tartalma számomra új, se grub se grub.cfg.
Van még mit pótolnom
-
válasz
growler #93362 üzenetére
Nem kell Live, van pár bootoló Ubuntu még a környékemen
GPT-EFI telepítés.
Megvan minden úgytűnik, létezik hogy szűzen 9,3GB egy Manjaro?
Telepítésnél nem adtam meg boot partíciót és nem is engedtem neki mert ezzel már futottam lukra, ez egy Ventoy alapú hordozható ssd és amikor megengedtem hogy hogy bármi telepítés belekotrásszon a Ventoy efibe, sohe többé nem indult el a Ventoy, csak a telepített OS.tibi@TibiXubuntu:/media/tibi/vtoy_manjaro$ ls -l
összesen 112
lrwxrwxrwx 1 root root 7 dec 21 17:55 bin -> usr/bin
drwxr-xr-x 4 root root 4096 febr 3 14:09 boot
-rw-r--r-- 1 root root 22870 jan 13 03:51 desktopfs-pkgs.txt
drwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:05 dev
drwxr-xr-x 106 root root 12288 febr 3 14:09 etc
drwxr-xr-x 3 root root 4096 febr 3 14:08 home
lrwxrwxrwx 1 root root 7 dec 21 17:55 lib -> usr/lib
lrwxrwxrwx 1 root root 7 dec 21 17:55 lib64 -> usr/lib
drwx------ 2 root root 16384 febr 3 14:05 lost+found
drwxr-xr-x 2 root root 4096 dec 21 17:55 mnt
drwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:09 opt
drwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:05 proc
drwxr-x--- 5 root root 4096 febr 3 14:09 root
-rw-r--r-- 1 root root 5385 jan 13 03:47 rootfs-pkgs.txt
drwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:05 run
lrwxrwxrwx 1 root root 7 dec 21 17:55 sbin -> usr/bin
drwxr-xr-x 4 root root 4096 jan 13 03:47 srv
drwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:05 sys
drwxrwxrwt 2 root root 4096 febr 3 14:09 tmp
drwxr-xr-x 9 root root 4096 febr 3 14:09 usr
drwxr-xr-x 12 root root 4096 jan 13 03:47 var
tibi@TibiXubuntu:/media/tibi/vtoy_manjaro$
-
Manjaro hogyan bootol? Ezzel a systemizés megoldással?
Feldobtam a hordozható ssd-re.
Nem tetettem a Vulkánnal sehova a boot bejegyzését, se efibe se sehova.
És nem tudom elindítani sehogyan, a megszokott grub.cfg matatás csődöt mond, supergrub2 nem is látja egyáltalán, ha felvetetem egy Ubuntu bootmenüjébe az update-grubbal, az ugyan megtalálja de semmi módon nem tudja indítani.
bármilyen külső indítás teljes csőd.
Hogyan bootol ez..? -
Valaki régebben kisegített, hogyan lehet Ubiquity telepítőt terminálból indítani úgy hogy a végén ne tegyen sehova se boot bejegyzést, efire se, sehova.
Túrom a topikot de nem találom, kérném szépen mégegyszer.
Mégegy, a Wine grafikus beállításait hogyan lehet alapra állítani, valamit elbarmoltam és az összes Wine alkalmazás szinte olvashatatlan karakterszínekkel van azóta. Halványszürke alapon kicsi erősebb szürke karakterek.
Természetesen gőzöm sincs mit alkottam anno. -
válasz
#63718632 #93326 üzenetére
Soha nem használam ezt a btfrs-t, semmit nem tudok róla.
Timeshift:
Többiek,
igen tényleg ez a két swap partíció uuid-je. Ugye az egyik a stabil rendszeré, másik a ssd-s hordozhatóé.
Viszont eddig ezt se csinálta, a saját fstabjába lévőt vette fel mindig.
Megérett szerintem ez a Ventoyos Ubuntu egy cserére, meg lehet az egész usb ssd-t lassan újra kéne pakolásznom.
100+ pc-be meg laptopba volt dugdosva, agyonnyúzva évek alatt. -
válasz
#79484416 #93319 üzenetére
Nem 100 hanem 1000% hogy egyik gépen sem volt az életbe btrfs, én még soha nem csináltam ezt fájlrendszert.
Growler, negatív:
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo apt-get purge btrfs-progs
Függőségi fa építése
A(z) „btrfs-progs” csomag nincs telepítve, így nem lett törölve
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo apt-get purge btrfs-tools
Függőségi fa építése
A(z) „btrfs-tools” csomag nincs telepítve, így nem lett törölve
Initramfs update, ennek is baja van de mi?
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo update-initramfs -ukall
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-4.15.0-221-generic
cryptsetup: WARNING: found more than one resume device candidate:
30b00271-26f3-4b5d-a97b-9897ed48c5ca
98cb6841-4da3-4297-9c0f-9f065ab8683a
I: The initramfs will attempt to resume from /dev/sdb4
I: (UUID=98cb6841-4da3-4297-9c0f-9f065ab8683a)
I: Set the RESUME variable to override this.
-
Hordozható ssd-s portable Ububtum pár hete elkezdte ezt a hibát.
Bootoláskor itt megáll és vagy 20-25 perc múlva továbblép és jól működik, vagy örök időre itt marad.
Scanning for btrfs filesystem, itt akad el, nincs is egyik lemezemen se ilyen.
Visszaálltam régebbi Timeshift mentésre, mikor kezdte, ugyanez, próbálom régebbi kernellel indítani ugyanez a hiba.
Mit csinál, mitől romlott el, lehet orvosolni? -
válasz
aprokaroka87 #93222 üzenetére
Megláttam a screenshotokat és azt hittem a W10 topikba vagyok...
És Redmondba újítottak a Regediten. Már majdnem úgy néz ki ez a beállításszerkesztő mint a registry editor.
Karakterlánc, dupla(szó) logikai, 1.0000 értékek stb -
válasz
rup1u5 #93202 üzenetére
Nem tudom mi ez, mármnt nem tudom használni mert Intel vga-m van.
Ha azt írja telepítve van, akkor az a teminálos változata, az az alap szoftver.
Azt csak parancssorosan tudod használni, kell hozzá gui, azaz grafikus felület amin keresztül tudod használni.
Azt írta le Rowon, valami Goverlay vagy mi.Windowson is így van amúgy, parancsok futnak le egymás után csak nem tudsz róla mert a guin keresztül kezeled a nyers programkódot. Böngészők se tudnak semmi mást mint betűkkel leírt html kódokat emberi fogyasztásra alkalmas formátumba megjeleníteni.
Nem tudom érthetőbben leírni.
-
-
válasz
#79484416 #93142 üzenetére
Sose hallottam róla, nade ezt mindjárt orvosolom.
Hm, ezt nem merem elindítani egyik kapcsolóval sem, 900GB adat van a háttér ntfs lemezemen, nem tudom mit alkotna. Meg valami errort is ír.tibi@TibiXubuntu:~$ ntfsfix
ERROR: You must specify a device.
ntfsfix v2017.3.23 (libntfs-3g)
Usage: ntfsfix [options] device
Attempt to fix an NTFS partition.
-b, --clear-bad-sectors Clear the bad sector list
-d, --clear-dirty Clear the volume dirty flag
-h, --help Display this help
-n, --no-action Do not write anything
-V, --version Display version information
Szerintem ez nem az mint Winen a javító tool.
-
válasz
5leteseN #93138 üzenetére
Ezen nincs mit csodálkozni, linux alatt tudtommal nem létezik szoftver ami lefuttatja a checkdisket, chkdsk.
Hasonlóan érdekes lenne Win alól fsck-zniKell egy Windows, nem kell telepíteni, elég egy boot pendrájvon a telepítő.
Boot, kilépsz parancsorba (cmd), diskpart, lekérdezed a partíciót és futtatod rajta a fájlrendszer javítást. -
válasz
sh4d0w #93123 üzenetére
Manjaroztam, ott az aur az a szoftver kánaán, ami ott nincs az tényleg nincs.
Ugyanez a ppa, mindkettőt lelkes fejlesztők tartják karba. (ez néha nem jó, millió elárvult több éves szoftver is fellelhető sajnos)
Mit lehet tenni, megbízik bennük az ember, ha meg nem akkor elesik 3 vagon olyan szoftvertől ami a hivatalos tárolókba nyomokba sem található.
Rowon a biztonságot vette górcső alá és én meg ezért vettem bele a ppa-t aurt mert ott csak a bizalom marad semmi egyéb hogy jól dolgoztak a karbantartók és/vagy nem csempésztek be trójait egyebet. -
"Usert nem is kérdezi meg?"
Tudom a mantra monomániám de HA a Linux desktop disztribúciókat átlag fehér (és néger) felhasználóknak fejlesztik, ahol előny a faék rendszerű telepítés és használat, akkor itt mit kérdezzen meg? Aki először lát majd ilyen kérdést néz mint vak a moziba. Neki ajánlották, dobjon fel egy Ubit vegy egy Mintet vagy egy akármit.
Ha nem, és ez amit leírtam nem célja a Linux rendszereknek, akkor természetesen maradjon meg a szűkebb kockák hobbiprojektjének de akkor egyáltalán minek kreálnak desktop disztrót...?
Érted mit nem értek ha mindent, debet, flatpakot snapet appimaget, aur-t ppa-t stb. ízekre boncolunk, az 101% hogy bármelyikbe lehet hibát, sérülékenységet találni.
Ezen a vonalom szerintem nem is érdemes se os-t se szoftvert vizsgálgatni.
A tolvaj mindig is 1 lépéssel előrébb járt mint a pandúr.
Én nem mondom hogy nem öltem bele a rendszerembe kismillió mukaórát de ezek 80%-a a hibák javítgatása volt, meg a nekem kellő szoftverek guberálása. A maradék a felület csicsázása +kényelmi funkciók.
Ezért desktop, legyen használható arra amire nekem kell.
Hogy mi van a motorháztatő alatt, az átlagot ez érdekli? Nem. -
válasz
sh4d0w #93103 üzenetére
Jó bizony
Lélegeztetőgép+pacemaker a 18.04-emnek.
Meg ahogy olvasgatom lassan tökmindegy,
amúgy is ezt tolják, pár év és ez lesz a deb utódja ha így haladnak.
És akkorra ugye én már dörzsölt, minden hájjal megkent snaptudor leszek, ti meg öregurak utolsó mohikánként moroghattok meg kapaszkodhattok a régi elavult csomagkezelésbe
Amúgy Droidon én ugyanazt teszem, még nem hódoltam be teljesen a Guglinak de sajnos egyre nehezebb tartanom magamat az elveimhez. Ha már nem megy mert ellehetetlenítik teljesen akkor veszek egy használt 3110-est -
Értelek de sajnos ma amikor egy bármilyen IT eszközt wifire vagy lanra csatlakoztatsz ettől kezdve csak a szerencsén múlik.
Nemrég olvasgattam az ssh sérülékenységéről, uefi kártevőkről amik átgázolnak secure booton, mindenen és a legalsó rétegbe eszik be magukat.
.Hát ha máe azt is, akkor egy mezei os-t ha nem akarnak csak akkor nem törnek meg.
Kb. mint mindegy milyen autód van, ha el akarják lopni az innentől csak idő kérdése.
É magam átlagfelgasználó vagyok, mindegy hogy mi a neve, snap flatpak kecskebéka addons stb. ha működik és nekem megfelel, használom. -
válasz
#79484416 #93088 üzenetére
Zseni vagy.
Az egészet a nyüves Snap Opera okozza, mivel AZT képtelenség beállítani minden szempontból alapértelmezett böngészőnek, hogy miért nem nyit meg háttér linkeket azt egyébként nem tudom.
A Megasync és és a Libreoffisz is meghívta volna ha nem hasal el a folyamat valahol Snapék háza táján. -
Ennek most mi baja lehet? Igazán beszédes
Ezt dobálja egymásól teljesen független programoknál, jellemzően mikor valamit menteni akarok vagy a beállításokba kotorászok és menteném.
Szoftverfüggetlen, pl. Libreoffisz, Megasync, Opera böngésző.
-
-
válasz
cog777 #93019 üzenetére
Az első, szerintem lehetetlen.
Fanless...? én egy ehhez hasonlót alakítottam át passzívra, vagyis akartam de mégse úsztam meg ventillátor nélkül. Pedig egy kb. 80 dekás hűtőbordát applikáltam a J4125-re. És azzal is simán 90 fokra melegedett fel, ott kezdett el visszavenni az órajeléből.
Az igaz ez padlógázon szintetikus tesztekkel de abba a kis dobozkába pillanatok alatt eléri a 90 fokot.
Ha mégse akkor tévedtem de ez kizárva.
Ilyen passzív kivitelbe volt anno egy Intel Z8350 cherrytrail atomos minim, az 4W TDP-s volt és még az is verte a 90 fokot a kis dobozkába nemhogy egy J4125.
Nem tudom elképzelni hogyan működhet ez a meoldás egy nyári meleg napon, hogy nem sül meg a soc. Viszont így gyártják, hát tanácstalan vagyok teljesen.
Ha érdekel és van 5-6 perced fusd át az átalakítást, mindent leírtam, a hőmérsékleteket is.
[link] -
-
-
-
válasz
ubyegon2 #92993 üzenetére
4.15.0-220-generic jelenleg.
hogy ki mikor miért frissítgeti ezeket, nem tudom, nem követem, különösebben nem is érdekel hogy 10 évente vagy 3 óránként jön kernel vagy annak a frissítése.
És van ilyenem, ez lehet hamis biztoságba ringat de ha ott van hogy 2028, akkor én ebbe megbízok.
Nem zárom ki hogy rossz úton járok (te meg amibe szerepel a "kernel" szó arra az utóbbi 3 hétbe ráugrasz) és nem is ez a hiba oka, csak akkor mi? Hardver, bios/uefi beállítások nem változtak., a rendszer sem. Értem ezalatt fstab grub initrd swap partíció egyebeket. -
Kb. 1 éve ujjongtam hogy egy kernelfrissítésnek köszönhetően elkezdett működni nálam a hibernálás és a hibrid alvás funkció.
Ez pár napja a múlté, valószínűleg most egy kernelfrissítéssel elromlott.
Lehet ezzel valamit kezdeni, valahogyan rájönni, lecsekkolni mi lett vele?
A gép nem változott, a KXUbuntu 18.04-em sem.
Szabályosan lehibernál, kiírja egy pillanatra a monitor bal felső sarkába a megszokott szöveget és kikapcsol.
Viszont nem tud visszajönni, teljes hideg boot következik mind hibernálás mind hibrid sleep esetén.
Alvás megy. -
Nagyon sajnálom de hol van ilyekor a mentésed?
Ami nagyon fontos felhőbe, a többi meg egy 1-2 terás, lehetőleg 3,5" hdd-n ami ha épp nem backupol az ember akkor puha szivacságyon pihen a szekrénybe, antisztatikus fóliatakaróval betakargatva.
Rajta a Win, a Linuxok max. 2 hetes rendszermentései és az adatpartíciók mentései, megfejelve pl. egy Ventoyjal vagy bootolható Live linuxszal. Így mindent vissza lehet állítani kis munkával akár másik pc-re is.
Én 2 éve vettem valami 8-9ezer körül egy 2Tb hdd-t itt HA-n, azóta még nyugodtabban alszok+nekem még a komlpett rendszereim 3 PC-n vannak amik egymástól 20-30 kilométere vannak fizikailag , ez a munkehelyem ajándéka, az ingyen tárhely a backupoknak.
+ 1terás Ventoy ssd. Ez így asszem atombztos.
Nem semmi amit a Chromeos művelt, köszi hogy láthattam ezt a mappaszerkezetet -
válasz
ubyegon2 #92940 üzenetére
Tudom hogy amit leírtál így van.
Egy naiv, kissé tudatlan és jóindulatú, segítőkész marha vagyok. Nem tudok ezen változtatni, 60 év alatt ha nem sikerült, most már esélytelen.
Viszont a többivel nem értek egyet.
Az ha valaki nem tud valamit, és ezért egy fórumhoz fordul, ráadásul ország-világ elé tárja őszintén az összes kapcsolódó problémát, az miért égés?
Bicajozni mikor tanultam, 3 napig estem-keltem.
Ez szerintem nem égés hanem a tanulási folyamat része. Most már tudom hol vannak a Mintbe a faék egyszerűen konfigolható frissítési beállítások.
Már megérte "égni" -
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #92925 üzenetére
Oké de én ezekbe az Adminisztráció-->Szoftverfrissítés vagy mi menübe életembe nem másztam bele, 1 hete tudom hogy létezik és így lehet szépen bekonfigolni.
Feltettem eddig ismiknek, havernoknak fiaimnak Ubit, manjarot, Mintet meg a fene tudja még mit, telepítés után reboot és a tulaj látta hogy fut a rendszer, kikapcs. és vitta haza. Még be is lakjam, azt már azért nem. Ismerkedjen ő vele.
Nem matatok velük napokat, Winekkel se, telepít, csokit átvesz a munkámértés viszlát.
Nekem meg Mint utoljára kb. 5 éve volt a saját gépeimen pár hétig. Nem vagyok rutinos benne, a menükbe meg a beállításaiba.
-
válasz
ubyegon2 #92920 üzenetére
Én 5 éve nem láttam teminált frissítésnél.
Úgy hívják, unattended upgrade+Ubuntu Pro.Minden rendszeremen ez van beállítva.
Annyit tudok a működéséről hogy random megjelenik egy ikon a panelen jobb oldalt, feldob egy buborékot hogy 5-10-50 akárhány csomag frissítendő, majd pár perc múlva eltűnik. Ennyi nekem a naprakészen tartás.
És nem gyűjt kernelt sem.
Linux Mintet 6-8 havonta látok amikor valakinek telepítem, de ünnepélyesen eskü alatt megígérem hogy ezekután be fogom húzni azt a csúszkát a Szoftverkezelőbe amivel törli a régi kerneleket.
Továbbmegyek, nem tudom van-e minten automatikus frissítés de azt is be fogom pipálni.
Csak végre ne ezzel kapcsolatba emlegetnél már hetek óta. -
-
-
Könyvtárat lehet úgy csatolni hogy a Fájlkezelőkbe (Dolphin, Thunar etc) úgy jelenjen meg mint partíció?
Ha igen, ezt be lehet szögelni fstab-ba? -
válasz
#75135488 #92792 üzenetére
A fő problémához nem tudok hozzászólni sajnos.
Viszont, miért nem állítod be hogy a főkapsoló rövid megnyomására leállítás legyen, így egy szabályos poweroff fut le és nem sérül a fájlrendszer.
Nálam is így van, nem gyakori de előfordul a melóhelyi gépemen hogy elveszíti az egeret, ilyenkor gomb megnyom, szépen szabályosan leáll és újraindítom.
Én minden gépen, Winen Liuxon így állítom be. -
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #92777 üzenetére
Itt a fórumon kérdeztem kb. 1 hete hogy mit csinálhatnék egy boot közben lehaló Minttel,ami a barátom laposán van, mert betelt a partíció, és nem indul a grafikus felület.
Miután megkaptam itt hogy balf@asz vagyok, a barátommal együtt mert az nem lehet a Mint hibája hogy összegyűjtögetett 6GB feletti kernelt és ezért fogyott el tárhely, meg megkaptam hogy biztosan egy 10 éves verziót telepítettem nek múlt év nyarán, valamint mivel a barátom életébe először látott Linuxot a laptopján, persze azonnal agyonbarmolta a rendszert és ez az oka a hibának, ezt is megkaptuk indoklásnak.Kb. ennyi az előzmény.
Miután a beállítottam a Szoftverkezelőbe..? vagy mi a pontos neve (én KDE-t használok), helyreállt a béke, 10 percig törölgetett és most már nem fogja gyűjtögetni a kerneleket.
De a default az a KI opció volt, mármint kikapcsolva a régi kernelek törlése. -
-
Ubynak, nem keresem vissza a hsz-t ahol határozottan közölte velem hogy egy őskövület Mint verzót szénné barmoltam. A telepítés múlt év nyara, a fotó mai a rendszerről, ennék frissebb mintet nem tudok.
Barmolásra meg inkább nem regálok, gyakorlatilag szűz a rendszer.
Ezen volt 6GB kernelgyűjtemény, ami "természetesen" a Linuxot most próbálgató 1sugarú user bűne, nem az os-é, á dehogy.
A Mint partíciója pontosan 22,8GB amit felélt szegényke.
Tudom hogy mindezek dacára is a cimbim meg én vagyok a hülye és a Mint meg egy zseni.
-
-
válasz
CsengődiGeri #92741 üzenetére
Áruld el hogyan megy W98 meg XP ami hírből sem ismeri a uefi/gpt, W11 meg nem megy fel bios/mbr-re. Tényleg kíváncsi vagyok ha nem titok.
Uby nem hagysz ki 1 alkalmat se hogy fikázd a uefit, de a kollégánál 12 darab os van.
Áruld el nekem légyszi ezeket hogy a retekbe pakolod fel mbr-re, én meg a logikait utálom.
De még ha , valahogy, akkor hogyan bootolsz ha nem utoljára pakolsz fel egy Manjarot, vagy a systemd botos Nobarát pl?
Mer' azt el nem indítja szerintem egy Mint grub. -
válasz
ubyegon2 #92689 üzenetére
"Próbáltam kihúzni belőled a Mint verzióját, de kerülöd nagyon, gyanítom ezeréves lehet és anno még Te kókányoltad meg a komádnak. "
Múlt év nyarán pakoltam fel neki, akkori legfrissebb verziót.
De természetesen este megviberezem és megkérdem a verziószámot." menekülnie kéne vissza WInre, de nem azért, mert a Mint nem való kezdőknek, hanem azért, mert ugyan tök béna hozzá, de azért szét tudta barmolni a rendszerét. "
Édes istenem hát nem ért magyarul...
Uby, hányszor írjam le, egy árva szoftvert nem telepített, Firefox és a Transmission amit használ.
És a /home 346 mega, fél giga sincs, a torrentek a másodpartícióra vannak irányítva.
akkor mi retkes lófüttyöt telepített meg töltögetett, mikor az user mappája 346 mega méretű...?
Így tényleg nehéz veled mert csak azt tudod hajtogatni hogy cak user barmolhat szét egy rendszert, holott most a rendszer lőtte lábon magát. -
válasz
sh4d0w #92683 üzenetére
Gugli,
"linux kernel törlése" keresésre,
első 5 találatot próbáltam.dpkg -l | grep -E 'imagen-linux- [0-9] +' | grep -Fv $ (uname -r)
Ez állítólag kizárja a legfrissebbet, válasz,
valami token közelében valami nem található.
Én ebből azt hittem ez már nem élő régi parancs.
Következő,sudo apt remove linux-image-4.xx.xx.
Itt nem csinált semmit, vagy én rontottam el a parancsot vagy a kernel számát rosszul írtam be. esetleg szimplán ez se jó parancs.
Asszem az 5. találat segített, 1 kernel törölve, így lett 500 mega szabad hely, csont nélkül elindult a Mint, és Synapticba sikerült az összes régit törölni, gui alól.
1 maradt, a legfrissebb.
Eszembe nem volt a legegyszerűbb autoremove, ezt eddig én programokhoz használtam.
Mindegy kész a lapitopi, és be van álíltva hogy ne gyűjtögessen.
Köszönöm az elismerést. -
válasz
tordaitibi #92682 üzenetére
Na kifújtam.
Azért nagyon csipázom a fejedet, csak hogy tudd. -
válasz
ubyegon2 #92679 üzenetére
Uby.
A haverom 101% amatőr, erre nagy tételbe fogadok hogy Ő soha még ezeknek beállításoknak a közelébe nem járt.
Nem volt gyárilag bekapcsolva az automata kernel törölgetés.
6,65GB volt az összes kernel.
Van róla kép, /home nála 346Mb. Azaz nulla.
Nem akarok ebbe beleállni de miért nem lehet elfogadni egyszer az életbe hogy nem, nem a szerencsétlen idióta barom user a hibás, aki tökláma..!! totál láma, csak ismerkedik a rendszerrel és nem, mégegyszer nem ő a hibás? Nem lehet, 1x az életbe, az univerzumba 14milliárd év alatt előfordulhat hogy talán esetleg mégis a gyári beállíás a hunyó?
Miért kell neked és másoknak azonnal foggal-körömmel védeni a linuxot/mintet, te szólod meg KingUniqu-et mert ő ugyanezt csinálja a Windowssal. Te dettó, csak néha durvább hangnemben.
Nem érzed a dogmatizmusodat? Mert én nagyon is.
Már rég elengedtem volna ezt az egészet ha nem jön 4-5 leb@aszó hsz, hogy de, az user a gyökér.
Itt most nem. -
-
[ez az előzmény] a nem induló grafikus felülettel beteg laptop.
Teljes siker, és szerintem nem user error volt az ok hanem a Linux Mint logikája.
6GB kernelt gyűjtögetett össze a szerencsétlen Mint, persze hogy elfogyot a 20GB partíció.
Mielőtt bebizonyítjátok hogy nem nekem van igazam és ez így jó, meg az user miért nem törölgeti meg állítgatja ezt be,
terminálos kerneltörléssel 40 percig szórakoztam, barátságos a megoldás...
A neten ezeréves megoldások vannak, ezekből megfutottam a konzolon 3 megoldást mire hajlandó volt végrehajtani.
Egy ilyet bepötyögni milyen barátságos már, nem...?
dpkg -l | grep -E 'imagen-linux- [0-9] +' | grep -Fv $ (uname -r)
Persze nem jó, bizos én vagyok a tök, miért nem olvasok utána, nem készültem fel hogy dpkg már nincs.
Jött a következő, az se, a sokadikra végre megvolt a jó megoldás de egyenként lehet csak törölgetni.
Közbe értelmezni a a legvadabb hibaüzeneteket,
Váratlan hiba valami token közelébe és hasonlók, kell sudo, nem kell, dejó kezdhetem elölről, nagyszerű.
Mindezt úgy hogy közbe egy másik pc-n guglizás, mivel ugye kopi-paste lehetetlen, kézzel bevinni spec karakter hegyeket, dejóis ez így...
Ezután azonnal, minden hibaüzenet nélkül elindult a Mint.
Majd, mivel én nem Mintezek, se Xfce, további 10 perc keresgélés mire meglett az Adminisztráció alatt az a szoftver, valami Frissítéskezelő nevű aminek a sokadik almenüjének az almenüjébe be lehet állítani hogy ne tartsa meg a régi kerneleket.
Tényleg nem akarok itt megint az én vesszőparipámon lovagolni.
De ez os hiba, ellepték a lemezt a régi kernek hegyek.
EZT egy most kezdőnek, tudnia kell...? nem dehogy.
Egy kezdőnek ezeket kell végrehajtani hogy menjen a rendszer, nem nem és nem.
A barátom 2x jött el hozzám Dunaharasztiból a laptoppal, mert akar Mintezni.
De egy mezei próbálkozó ezek után nem sikítva hanem ordítva menekül vissza Windowsra. Aki használni, nem szögelni akarja.
Lehet megint nekemesni -
-
-
-
A hír igaz.
Refresheltem minden snap appot, nem reagált rá, mondom hátha kell egy reboot.
Na és többet el nem indul a rendszer, megáll a
started snap daemon ... sornál és nem lép tovább félóra múlva sem.
Ez akkor meghótt..Mindegy, veszteség nem történt próba klónozásnak felfogom.
Viszont más, másik pc,tibi@TibiXubuntu:~$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub'
/usr/sbin/grub-mkconfig: 36: /etc/default/grub: Syntax error: EOF in backquote substitution
tibi@TibiXubuntu:~$
Ennek most mi baja..? Nem fut le a grub update. -
Migráltam a megszokott ubuntumat, a megszokott klónozásos módszeremmel (a'la timeshift)
A megszokottmódon első rúgásra indult a clone Ubuntu de.
Semmi Snap app nem működik.
El se indul egyik se hiába kattingatok a /snap/bin könyvtárba, természetesen az indítóikonjaikkal ugyanez a helyzet.
Én elhiszem hogy megváltozott alattuk a partuuid, de ezt most még a Megasync is túlélte, meg a Viber is.Erre tud valaki gyógymódot?
Mi az a snap parancs ami mindegyiket újratelepíti, esetleg ezt még kipróbálnám. -
-
-
válasz
sh4d0w #92534 üzenetére
Erre nem is gondoltam.
Ez egy kb. 10-11 éves laptop, szegényke még hdd-s, azóta van rajta egy gyári W7, ami jelenleg is hiba nélkül fut.
A Mint meg múlt év augusztusba lett mellételepítve.
Ezért nem is jutott eszembe szektorhiba, pont ott lenne ahova a Mint lett telepítve?
Ráeresztünk egy Hd Sentinelt vagy valami disk analize pogrramot a Win alól és meglátjuk.
Köszi a tippet. -
Filelight, 5 éve használom, KDE tartozék gyárilag.
Teljes sikertelenség, a beteg Linuxmintes laptoppal.
3 órája szenvedek vele, egyelőre elég volt, a cimbim most indult el vele haza, mivel kell neki a lapos.
Uby te most ugord át ezeket a sorokat, saját érdekedbe,
azért vitte el a lapost mert van rajta egy Windows is ami még működik, azzal tud nyomulni ha kell
Komolyra, nem indul el a grafikus felület, minden gyári javítási kísérletre megfagy.
Ezeket a hibákat szórja:
Bármire nyomok, megfagy.
Az XKB beállítások nekem kínai, a kisalkalmazások tiltása után is lefagy, azt értem hogy 0B a szabad terület.
Kiléptem alt+ctrl+F3 mal konzolra.
Megnéztem a dir du parancsokkal, semmit nem látok ami elvinne 20GB-ot, ennyi a partíció.
A /home 346Mb azaz NEM az user szirszaraival van tele a lemez, de hogy mivel, azt meg nem mondom.
Valamelyik nap eljön még a lapossal és akkor ráeresztem a Ventoyos Ubuntumat, vagy egy Live linuxot, grafikusan hátha ki tudom szűrni, mitől fogyott el a tárhely.
Itt egy elég borzasztó fotó, hol a 20-ból 3Gb, ha a du jól számolt?
A sudo du -sh /* utáni lista.
-
válasz
growler #92527 üzenetére
Szuper. így jó köszi.
Mégegy, hogyan lehet mappákra lebontva ezt a / alatt kiíratni?
Így mint a dir de méretekkel?tibi@TibiXubuntu:~$ cd /
tibi@TibiXubuntu:/$ dir
0 bin cdrom dev home initrd.img.old lib64 mnt proc run snap sys usr vmlinuz
@128ssd_ubi boot core etc initrd.img lib media opt root sbin srv tmp var vmlinuz.old
tibi@TibiXubuntu:/$
A du helpjébe értelmes (nekem) kapcsolót ezt a -h, human találtam ami emberi léptékbe írja ki a méretet. A többi kínai. -
-
válasz
ubyegon2 #92500 üzenetére
"Hát ugye, ha jelzi a rendszer, de a usert ez nem érdekli, akkor egy idő múlva a rendszer is megvonja a vállát és lép!"
Nem vagy most fair.
Jelzett igen, és rá kb. 5 percre meghalt úgy hogy a böngésző volt nyitva 2 tabbal.
Akkor ez bizonyára user error, énnekem is halt meg így a rendszerem egyszer, a logfájlok 20GB méretűek lettek.
Okés, a cimbimet ez érdekelné, tegyük fel. És akkor van 5 perce hogy guglizzon, mi a fene is történhetett? vagy halandó mit csináljon ilyenkor, mikor nem az user fájlok híztak meg az ő hibájából, szerintem ő azt se tudja mi az a logfile.
Én tettem fel neki az Ubuntut, és az én szisztémám szerint, azaz maga a rendszer az csak a rendszer és minden létező user adat másik partícióra megy, a / szerintem 10-15Gb szabad hellyel rendelkezett még. Mármint a hiba előtt.
A duf köszi, ezzel kezdek.
Csixy, persze hogy lehetne de a Ventoyos svájcibicskám a melóhelyemen maradt bakker, ott használtam múlt év végén és ottfelejtettem. Itthon meg egy nyamvadt pendrájvom sincs amire rádobhatnék egy Live-t.
Ezért is kérdeztem terminálos megoldást. -
Úgylegyen Uby.
Onra fordítva a szót,
most írt a cimbim, Ubuntus laptopja bedobta az unalmast fél órával ezelőtt.
Használta, jelzett az os hogy kevés a lemezterület, majd el is fogyott, megfagyott a rendszer. Nem user fájlok miatt, az 101%.
Kikapcsolta, természetesen nem bootol, ma este hozza el hozzám.
Ha jól emlékszek, ki lehet ilyenkor is lépni valami konzolba, alt+Fvalamennyivel.
Ha ez megy, hogyan tudom lekérdezni, mi zabálta fel a helyet, ha megtalálom, hogyan lehet törölni?
Én logfájlra gyanítok de majd kiderül. -
-
válasz
ubyegon2 #92470 üzenetére
Uby tudod hoy nyitott vagyok mindenre, én vagyok az aki kipróbálta a Black Panthert is
Off, kéremszépen öregszek de nagyon.
22:40 körül szépen elaludam. 10 éve még alig vártam hogy buli meg pia, most meg antialkesz lettem és átaludtam magam újévre, ez némileg frusztrál de ez van.
Nagyon jó kis topik ez, belevalók a stabil tagok és én megkésve de szívemből kívánok mindenkinek boldog 2024-et. -
-
válasz
sicc_innen #92406 üzenetére
Nem tudom jó lenne-e neked a DDCcontrol.
Meg a guija, a gddc.
3 alapszín egyenként állítható, min-max értéke, fényerő kontraszt is, gamma nincs mert ez natívan a backlight legdeket vezérli a monitorba i2c buszon. De van gamma vacakoló segédapp Linuxra több is ha az is kell még.
Profilozható, azaz lehet több, kattintásra válthatóak a beállítási profilok.
nem egy Nvidia vezérlőpultde tégy vele egy próbát.
-
válasz
sh4d0w #92388 üzenetére
Ezért érezd magad letolva, igenis mondd meg és a véleményedet is hogy mt csináljak, mivel érzésem szerint kb. 458x tapasztaltabb vagy és többet tudsz a témába mint én.
Az igaz hogy a sudozás guin problémákat vethet fel.
Viszont, hogy is fogalmazzak hogy átmenjen, innen, ebből a szemszögből is ki kell vesézni mivel ez egy olyan opció amit bárki bármikor elkövethet, ez egy üzemi állapotnak tekinthető.
Az valóban egy dolog hogy nálam eddig nem romlott el semmi, ez az én rendszerem, ez tűri.Ubuntus topikba Hcl kollégával volt nemrég egy eszmecserém hogy a Linux vagy a Windows igényel több energiát a működéséhez. Nem procit, ramot, hanem elektromos energiát.
Példának felhozta hogy laptopokon hosszabb az üzemidő, meg hogy célrendszerek beérik kevéssel is.
Mire én válaszoltam, hogy igen de a vita során laptop és desktop GUI ami terítéken van, nem egy routeren futó openwrt.
És llusztráltam azzal a mérési eredménnyel amit én többször teszteltem, mértem.
Válasz hogy valószínű valami wayland vagy mi nem a valami nemtudommi alatt futott így a hardveres gyorsítás rossz volt.
De. És megint csak de. Ez egy telepítés utáni gyári állapot, és hibás. Nálam hibás ezekszerint és bárkinél bármikor lehet ilyen anomália, ergo számításba kell venni. (mezei desktopom van, igaz mini pc de teljesen szabvámyos, Intel soc, minden működik)
A mérés hiteles és nálam ezt produkálja Linux kartárs. Akkor nincs apelláta, lehet hogy az esetek 50-70-80%-ában takarékosabb egy Linux, de előfordul amikor meg nem, így ezt a variációt is figyelembe kell venni, mivel előfordul. És ezt is tudatni illik a felhasználói táborral, így fair.
Jól gondolkodok?
Ugyanígy figyelembe kell venni a sudo gui lehetőséget is, hisz nem tiltja a rendszer, nincs korlátozás, kezdő is hamar eljuthat odáig 1-2 óra terminálozás után hogy, nini, ez lehetőség és működik.
Abban igazad van hogy én még promotálom is ezt a lehetőséget,viszont ha itt erről beszélgetünk, és Te meg a többiek azonnal így reagálnak hogy nem, ez nem ajánlott, akkor viszont talán még jó is mert a kezdő aki ezeket olvassa, értesül róla hogy ez nem jó megoldás és hanyagolni fogja.
A negatív reklám is reklám -
-
Persze hogy piros mivel én csicsapárti vagyok
, valamint lassan színvak is,
az aktív ablak piros, az inaktívak meg kék keretesek és a címsorok is ebben a színekbe pompáznak.
Valamint a címsor viziló méretű meg a kerekterei is mert tényleg vakulok.
KDE forever, olyan (randa) lesz amilyennek akarom -
-
-
-
-
-
válasz
ubyegon2 #92310 üzenetére
Nálam ahány ház annyi szokás, nincs konkrét biztonsági procedúra.
Gparted, azonnal kéri a root jelszavam.
Disks, simán indul a guija, lehet lemez tulajdonságokat, partíció tulajdonságokat olvasgatni.
Ha valami mélyrehatóbbat akarok, pl mount-unmount, partíció buhera, ekkor kéri be a jelszót.
Fene érti ezeket -
válasz
Crvsh3R #92291 üzenetére
"Debian 12-nél ha megnyomom a POWER gombot a gépházon, akkor ugyanúgy szabályos leállítást végez a gép?"
Akkor ha azt állítod be, legalábbis Kubuntun így működk.
nálam ez van beállítva és teljesen szabályos leallítást végez.
Ha sokáig nyomod az más, akkor leáll a táp és ez megfelel annak mintha kirántanád a konnektorból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Milyen légkondit a lakásba?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen program, ami...?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Sorozatok
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest