- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
Zoli1222 #65211 üzenetére
Akkor gyanítom, a snap zavar be a dologba még jobban. Nézz körül, itt találsz-e valamit: /snap/utorrent/common/.wine/drive_c/users/
Csak hozzátenném. Normál esetben ilyen problémával nem találkozol, itt a snap-es Wine miatt van bajod. Normál Wine-nal már minden rendben lenne. Nem is beszélve a Wine nélküli torrent kliensekről. -
lev258
veterán
válasz
Zoli1222 #65204 üzenetére
Az érthető, hogy próbálsz ismerkedni. De mint látod, elég rossz irányba vitt el a dolog. Ha már az elején kérdezel, vagy csak simán utánaolvasol pár dolognak, elő se jött volna a problémád.
Mindig elmondom, hogy ezt a rendszert is meg kell tanulni. Annak idején a Windows-t is meg kellett, csak ezt hajlamos mindenki elfelejteni. Itt is rá kell szánni az időt és az energiát. Nem pedig úgy tekinteni rá, mint egy ingyenes Windows-ra. -
lev258
veterán
válasz
Plasticbomb #65196 üzenetére
Bár elvileg már a 4.15-ös kernellel is megy a Vega, de megbízhatóbb lenne az RX480-assal szórakozni.
Talán nem gond.
Látom padoka-ból nem is a stabilt tetted fel. Remélem ez se okoz további problémákat.
Akkor nézzük.
Gondolom a Steam alól feltelepítetted a Warship-et. Tedd fel a winetricks csomagot. Synaptic-ban megtalálod.
Ezt írd be Terminálba, maradj a saját mappádban:
wget https://raw.githubusercontent.com/Sirmentio/protontricks/master/protontricks && chmod +x protontricks
./protontricks -s warship
Mutasd meg, mit ír ki.
Apropó, a mesa-vulkan-drivers csomag is legyen telepítve. -
lev258
veterán
válasz
Zoli1222 #65187 üzenetére
Sosem használtam Zorin-t, de felmerül egy kérdés. Alapból ad jogot neked külső eszközök használatára? Mit ír ki, ha másolni próbálnál? Vagy a Beillesztés ott sincs a Jobb gombos menüben?
Szerk.: Az utorrentet snap-pel raktad fel (ahogy a Wine-t és a transmission-t is). Az egy elszeparált világ, egy sandbox környezet. Sok dolgot korlátoz. Ez a baj, szinte biztos.
Vagy az egész utorrent Wine-on keresztül fut? Akkor meg a Wine mappát kell láthatóvá tenned. -
-
-
lev258
veterán
válasz
Plasticbomb #65161 üzenetére
Megpróbálok segíteni. De előbb tisztázzunk pár dolgot. Melyik rendszer van fenn most, melyik kernel és mit mond a glxinfo|grep OpenGL parancs?
A Steam-et és a protont addig ne zargassuk. -
lev258
veterán
válasz
Plasticbomb #65156 üzenetére
Annyit még hozzátennék, hogy a Wine oldala szerint Windows 8 vagy 10 kell legyen beállítva. Nem tudom, hogy a proton alapból melyiket választja.
Elhiszem, hogy sokat kínlódsz vele, viszont hozzátenném, hogy előbb érdemes dual-bootban használni a rendszert, megismerni, megtanulni, csak utána foglalkozni olyan csoda dolgokkal, mint a Wine. Rögtön beleugrani sosem jó, mint te is tapasztalod. -
lev258
veterán
válasz
Plasticbomb #65101 üzenetére
Ez két teljesen különböző dolog. Csak együtt lesz jobb az AMD támogatásod.
Az RX480-hoz egyébként nem is feltétlenül kell annyira az újabb kernel. -
lev258
veterán
válasz
Plasticbomb #65097 üzenetére
Mesa driver volt frissítve? Javaslom a Padoka stable ppa-t.
Protonból nézhetsz régebbit is. -
lev258
veterán
válasz
Plasticbomb #65094 üzenetére
Nem tudom, honnan indultál, de akkor most mit is csinálsz? Milyen parancsokat használsz és mi alapján?
-
lev258
veterán
válasz
Plasticbomb #65000 üzenetére
A Pro driver már nem ajánlott játékosoknak sem. Emellett gondok lehetnek belőle kernelfrissítésnél.
Nézd meg az I-Nex-et. AIDA alternatíva.
A fagyás miatt én futtatnék egy Memtest-et is. -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #64964 üzenetére
A csomag neve mesa-utils, legalábbis Debian/Ubuntu vonalon. A Terminál ki szokta írni, hogy ez kell, ha beírja az ember a glxinfo parancsot.
Az inxi meglévő csomagokat használ fel, azok segítségével gyűjt ki információkat. Ha valami hiányzik (a mesa-utils nem része az alaptelepítésnek tudtommal), akkor nem tud jól működni. Már tudom, miért is nem ültem fel erre a vonatra, amikor használni kezdtétek. -
lev258
veterán
válasz
RaPiDsHaRe #64567 üzenetére
Kapcsold ki a Windows gyorsindítását, ha még nem tetted meg.
-
lev258
veterán
Ahhoz, hogy a videókártyából minél többet kihozhass, szükségesek a frissebb rendszerkomponensek. Itt nem úgy megy, hogy letöltöd a hetente, havonta frissülő drivert, hanem az be van építve a rendszerbe. És ott jóval ritkábban frissül.
Ubuntu és variánsaiból lesz 18.04.2 a jövő év elején valamikor, a Mint ennek megfelelő 19.x verziója csak később érkezik.
Menni fog valószínűleg így is, de lehet még jobb. -
lev258
veterán
AMD szempontjából az utóbbi 2-3 év meghatározó volt a felhasználóknak. Ma már szerintem senki sem mondja Linuxon, hogy rossz választás lenne (modelltől függetlenül). Ettől persze még lehet választani Nvidia-t, amennyiben kell az extra teljesítmény.
A gyakori problémák az AMD-vel kapcsolatban inkább abból jönnek, hogy egyesek a régi zártat próbálják ráerőltetni, vagy a kernel, Mesa komponensek nem elég frissek a hardverhez.
pl. az RX580 (az 590-es nemrég lett javítva)
Nézz Phoronix teszteket.
Szerk.: A Debian-od szoftveresen lehet elavult lesz hozzá. -
lev258
veterán
Jobb gomb, Tulajdonságok, Jogosultságok
Ott lesz valami a futtatásról. Ismétlem, a jelszó igény bekavarhat. Annak kérését nem mindig építik bele magába a telepítőbe.
Az ilyen "felfrissítem dolgok" mindig meggondolandóak. Pontosan meg kell nézni, milyen komponensek mellett tud sikeresen települni. -
lev258
veterán
válasz
Victor Súgó #63988 üzenetére
Miféle cdrom-od van neked?
-
lev258
veterán
válasz
Victor Súgó #63924 üzenetére
Nem tudom, mennyire követted a dolgokat, de nem olyan régen Linus kissé a háttérbe vonult és más vette át a szerepét. Másrészt remélem tudod, hogy fejlesztési munkát ő maga már nem végez egy jó ideje (legalábbis nem tudok róla).
Azért a valódi mesterséges intelligenciára még várni kell. -
lev258
veterán
válasz
ontheground #63788 üzenetére
A /dev/shm valóban része a rendszernek már hosszú ideje, de azt a felhasználók rendszerint nem direkt módon használják, hanem a rendszer a saját belátása szerint.
Amikor általában ram disk-ről beszélnek, külön a felhasználó által ilyen célra létrehozott "meghajtóra" gondolnak, amibe tudatosan irányítják egy-egy (vagy akár több) program adatforgalmát.
A nyelvi apróságok szerintem is lényegtelenek, de valahogy érdemes különbséget tenni a boot és a futó rendszer ram disk-je között. -
lev258
veterán
válasz
Victor Súgó #63789 üzenetére
Nem, egyáltalán nem. A ram disk arra szolgál, hogy a számítógép memóriáját is merevlemezként használja, így meggyorsítva egyes műveleteket.
Boot-oláskor van az initrd (initial ramdisk), ami pedig a rendszer betöltődését segíti azzal, hogy egyes dolgokat a RAM-ba pakol, onnan tölt be. De ez csak addig tart (vagy még addig se), amíg elérsz a bejelentkezéshez.
Az alapelv talán ugyanaz, de gyakorlatban a kettő között nincs kapcsolat. -
lev258
veterán
válasz
ontheground #63786 üzenetére
Az exfat Windows-os fájlrendszer. Ez a legújabb. Itt-ott próbálják nyomatni a Microsoft-nál.
-
lev258
veterán
válasz
Victor Súgó #63784 üzenetére
Ha arra gondolt, annak nem sok köze van a már működő rendszer gyorsításához. Van ramdisk és ram disk. És teljesen mást jelentenek.
-
lev258
veterán
válasz
ontheground #63778 üzenetére
Nekem még sosem volt bajom a billentyűzetkiosztással.
"Ubuntu/Mint disztrókon alapból van egy Ram disk induláskor"
Mióta? -
lev258
veterán
válasz
ontheground #63737 üzenetére
A Linux-nak semmi baja az ntfs-sal, ha azt Windows-on karban tudod tartani (pl. töredezettség mentesítés). Azzal van baja, hogy a 10-es óta a leállítás valójában félhibernált állapotba küldi a partíciót.
Én nem engedném, hogy az ext partíciókhoz (főleg a /-hez) hozzáférése legyen a Windows-nak.
Ez még hasznos lehet neked. -
lev258
veterán
válasz
ontheground #63722 üzenetére
Amennyire tudom, a latency-hez több köze van annak, milyen kernelt használsz. Mert van olyan, ami ilyen célokra optimalizált.
De biztos vagyok benne, hogy a pulse-nak is vannak beállításai, opciói, amikkel lehet finomhangolni okosan. -
lev258
veterán
válasz
Lalikiraly #63714 üzenetére
Ha jól emlékszem, Mint-en van valami hozzá a Frissítéskezelőben.
-
lev258
veterán
válasz
Lalikiraly #63711 üzenetére
A kernelbe nemrég került be a támogatása.
18.10-es Ubuntu (vagy variáns) verzióval mennie kellene. Az viszont csak 9 hónapig támogatott.
Vagy frissíted a kernelt. A 4.18-asnak jónak kell lennie. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Victor Súgó #63670 üzenetére
Ha nem tévedek, a dos az MBR partíciós táblát jelöli. Vagy legalábbis néha szokta azt is.
Cifu: Az NTFS már a GPT előtti időkben is létezett. Viszont fogalmam sincs, a Virtualbox mit támogat és mit nem. -
lev258
veterán
válasz
ontheground #63654 üzenetére
Azzal a géppel egy friss Ubuntu MATE és minden, ami erőforrás igényben alatta van, futni fog és nem fog akadozni. A Youtube az más tészta.
Mi a gond a pulse-zal? Ma már megkerülhetetlen (meg eleve a disztrók része). -
lev258
veterán
Nem erről van szó.
De én tudom magamról, hogy még azt sem tudnám megválaszolni senkinek, hol találja a Fájlkezelőt Fedora-n, vagy ami egy fokkal bonyolultabb, milyen menüben tud zárt drivereket telepíteni. Ezek nem nagy dolgok, de kell legalább egy ember, aki látott már ilyet (és akkor .deb-ről, ppa-król még nem beszéltünk-ami Fedora-n nem alap). Mi szeretjük a Terminált használni, de az újakat sokszor elrettenti, így lehetőleg grafikus felületben kell gondolkodni. Azoknak pedig megvannak a saját finomságai.
Mindössze abból indulok ki, hogy ezen a magyar fórumon mely rendszerekről beszélünk többet.
Egyébként én pár éve már nem vagyok Mint párti. -
lev258
veterán
Komolyan nem tudom. Én még sosem láttam ilyet egy rendszeren sem, pedig nem ma kezdtem.
Szerk.: Ezek szerint nem sikerült az eredeti állapotra visszahozni a rendszert az Oibaf után.
A másik. Honnan szedtél te le ilyen csomagot (?), úgy látom, elég régi. A rendszer a tárolókból tudja telepíteni, nem kell levadászni a netről. -
-
lev258
veterán
Fel kell tenni a csomagokat neki. Ha Terminálból csinálod, szokott lenni olyan is, ami felteszi a függőségeket (valamelyik kapcsoló). Vagy megmondod a rendszernek, hogy minden 32 bites cuccot is nyomjon fel (utóbbi felesleges).
Ez egésznek az oka, hogy a Steam kliens a mai napig 32 bites. Így a 64 bites rendszereken kell neki pár 32 bites cucc is.
Annak azért örülök, hogy a komolyabb problémát már sikerült elhárítanod. -
lev258
veterán
Nézd meg a honlapját a ppa-nak. Pl. a Padoka-nál külön leírják, hogyan távolítsd el és állítsd vissza az eredeti állapotot, ha meggondolnád magad. Ha az sikerült, akkor a Padoka stable-t nyugodtan felteheted.
Igazából azelőtt kellett volna kérdezni, hogy felraktad.
Amit a Steam-ről találtál infót, az egy teljesen más probléma. És teljesen mást kell törölni.
Steam ide vagy oda, az Oibaf kissé elbarmolta a rendszert. Ennyi. Épp ezért csak azok használják, akiknek az ilyen meg se kottyan (erősen rolling vonalon élnek).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest