- iPhone topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Huawei P30 - kell ennél több?
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Íme az új Android Auto!
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Esetleg másik lejátszót azért megnézhetnél, pl. az SMPlayert, szerintem még jobb is, mint a Vlc. Meg próbálkozhatsz olyannal, hogy egy script meglöki az egeret egy pixelt x percenként.
Érdekes ez az xfce, a video tearing mellett még ilyesmivel is gondja van. Én KDE-zek, ott nincs ilyen probléma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A CentOS mennyire alkalmas olyanra, hogy odaadjam valakinek böngészésre, filmnézésre meg képek rendezgetésére, aki nem is igen szeretne érteni ezekhez? Az illető P3-as gépe nemsokára cserélve lesz valszeg egy AMD APU-ra, és jó lenne adni neki valami alternatívát az ősöreg és eltemetett XP helyett. Átlag Linuxot nem szívesen tennék oda, mert azoknál merülnek (merülhetnek) fel feladatok a frissítések idején. Másik tipp még a Win7, ha jobbat nem találok ki addig.
Jó lenne ha tudná magát frissíteni a rendszer az én beavatkozásom nélkül is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
canniball #22637 üzenetére
Ahogy Windowson sincs mindenhez grafikus felület (pl. a gyakran kellő useraccounts2 - ha már auto login - sem hozható elő gépelés nélkül), úgy Linux alatt sem.
Linux alatt az árnyalja a képet, hogy más szemléletek szerint készülő gui-k (asztali környezetek) közül lehet választani, van akinek a letisztultság azt jelenti hogy kevés dolgot lehet csak beállítani, másnak meg az a normális, ha mindenhez hozzáfér. Én az utóbbit szeretem, ezért használok KDE-t, lásd Chakrás cikkemet.
Az meg még tovább árnyalja a képet, ha a Windows8 új felületét és a beállítások könnyű elérhetőségét is nézzük.Egyébként azt azért hozzá kell tenni hogy amit szeretnél, az nem a kezdő Linuxos témaköre. Pl. hiába foglalkozok mindkét rendszerrel elég sokat, gugli nélkül egyik rendszeren sem tudnám megoldani a magic packetes felébresztést, mert nem igazán tartozik a hétköznapi feladatok közé.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
canniball #22628 üzenetére
GUI-s beállításokat nézve, pl. a lightweight asztali környezetek nem feltétlen adnak lehetőséget olyan apróság beállítására, mint pl. az auto login. A komolyabb dolgokhoz mint pl. a magic packetre felébredés, ahhoz egészen biztosan terminálba kell nyúlnod, bármilyen disztróról is van szó.
Azt javaslom, hogy dobj fel egy virtualboxot, ott telepíts egy rendszert és próbáld ki. Van két cikkem Debian témában, bár azok a KDE-s fullos asztali környezettel készültek és még az előző főverzió alatt, de érdemes belenézned, nem ördöngösség a dolog. [link] [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
canniball #22624 üzenetére
Ilyen régi lapnál valszeg semmi kezelési gondod nem lesz.
"a Windowsnál: minden GUI alapú és kb. kimerül a next - next - ok gombok nyomogatásából." - a GUI még oké, de minimalista rendszernél jellemzően több dologhoz kell terminál, mint egy energiaigényesebb disztrónál, de ez igazából csak a telepítés utáni beállításokra vonatkozik, azok után már lehet kattintgatni. Viszont next-next-finish elv szerencsére nincs, ez nem Windows.
-A 4-5G tárhely kb. stimmel, a leírtak alapján kb. semmire sem lesz használva a gép.
-pendrive: mit szeretnél? Live rendszert, vagy prezisztens rendszert, esetleg penre telepíteni egy komplett rendszert? Utóbbit nem javaslom, a flash memória nem az aktív használatra való.
-ntfs: persze alap, ntfs-3g csomag ott figyel kb. minden disztróban.
Igazából egy csomó disztró van ami teljesíti az igényeidet, a kérdés az, hogy mennyire értesz hozzá, vagy mennyire szeretnéd megtanulni az alap dolgokat. Mert ha nem vagy ismeretlen Linux világában (pl. láttál már apt-get csomagkezelőt), akkor azt mondanám, hogy fogj egy Debian netinstall imaget, tedd fel belőle csak a karakteres alap rendszert, majd húzz fel rá mondjuk egy xfce-t minimál kiépítésben és akkor az igényeid teljesültek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Normális hogy bejön a grub, ha zavar, akkor az időzítését állítsd nullára, majd frissítsd.
Ez a fedél lehajtáskor elmegyünk sleepbe meg szerintem nem egy jó dolog, nálam is mindig ez az első, hogy saját cuccon csak a képernyő lekapcsolásra teszem. Nálad valami bug lesz az az előugró cucc. Kérdezz rá a manjaro fórumába.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valamint kb. bármelyik partíció szerkesztő progival.
Szerk: ha adat mozgatással is jár a shrink művelet, akkor viszont órákig is tarthat, erre készülj fel.
Szerk2: Itt sokaknak bejött a Manjaro. A rolling megközelítés nem rejt beton stabil disztrót maga mögött, de még mindig jobban jársz, mint bármivel a Debian Unstable ágról.joecontra: valahol sokkal mélyebben van a probléma.
rybank: Ha a 13 elvileg stabil, a 15 LTS meg nem annyira, akkor mi értelme az egésznek? Előbb utóbb úgy is el fog jutni a 15-ig...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ggf8600gts #22582 üzenetére
Ezen a vonalin inkább egy Gnome classicos v. xfce-s Debiant tennék a gépre, mint egy régi Ubit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nowhereman #22561 üzenetére
Miért lenne előnyösebb a 32 bit 2GB ramnál? Még Windows esetén is azonos gépen gyorsabb volt a Vista x64, mint a 32-es verzió.
Amúgy meg gondold meg fejlesztőként mivel jár a 32 bites csomagok karban tartása olyan környezetben, ahol már egyik fejlesztőnek sincs ilyen gépe és nincs is túl sok fejlesztő.
Ha nem fejlesztesz kihaló platformra, máris fele annyi csomaggal kell csak törődnöd. Ezt olvasd el, itt részletezték a miérteket: [http://chakra-project.org/news/index.php?/archives/15-Chakra-phasing-out-i686-support.html]Ott van félreértés, hogy szerinted ez üzletpolitika. Nem az, nem is célja a fejlesztőknek a user szám erős növelése jelenleg, ezt ők írták.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nowhereman #22551 üzenetére
Chakra nincs 32 bitre, a fejlesztők nem tekintik a mai világban fejlesztésre érdemes platformnak a már fél lábbal a szeméttelepen lévő 32 bites gépeket. Igaz pl. Core Duo széria még elég erős lenne sok mindenre, de nem ez a jellemző ha valakinek csak 32 bites a gépen, hanem pl. egy vacak P4 celeron, az meg pain in the ass kategória. Ilyenre én sem fejlesztenék már. Aki meg 10+ évig kihúzta XP-vel, az ennyi idő alatt simán félretehetett volna némi pénzt egy majdani fejlesztésre.
A KDE meg jelenleg még monolitikus felépítésű (460Mb körül fogyaszt ramot a teljes Chakra indulás után), de ezen a jövőben változtatni fognak, így reális alternatíva lehet gyenge gépre is. A gyenge gép meg a mai világban megint relatív, jellemzően már gigákban mérik a ramot.
"A Mintet alapból Cinnamonra csinálják, de MATE-val stabilabb a tapasztalatom alapján." - stabilabb, akkor az még mindig nem stabil.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyik gépen amit vettem, OSX volt. Nem igazán jött be, az ilyen dockos dolgokat meg különösen utálom. Vannak jó dolgok a Windowsban is, pl. az előző felhasználói felület felépítése az volt. A kivitelezés még a 7-ben sem volt elég korszerű, de az elgondolás nem volt rossz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #22516 üzenetére
Win alatt ott van a DXVA2, hogy Ubuntu (vagy bármi más Linux) a HD3000 HW-s képességeit tudja-e rendesen használni, azt nem tudom.
Affateches tunert én mondjuk VLC-vel néztem Linux alatt, az még egy sima Core Duo (nem is Core2)-s gépen is ment gond nélkül, a FullHD adás is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nowhereman #22489 üzenetére
Abban nem értek egyet, hogy miért kell több felületet is szupportálni egy disztrónak. Általában nincs annyi fejlesztő egy disztrónál, hogy maximális figyelmet tudjanak fordítani 3-4 eltérő felületre és a hozzá tartozó appokra.
Annak nem sok értelmét látom, hogy pl. egy Debianon lecseréljem a felületet a sablon KDE-re, az nem lesz ugyanaz se stabilitás se szolgáltatások terén, mint amikor a KDE köré épül egy disztró. Ugyanígy a többi DE-re is igaz ez. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Oké, ez nálunk Chakrán is így van hogy a weboldalon kiírják, ha a szokásos frissítés parancs előtt valamit még meg kell tenni. A különbség az, hogy itt nincs szükség downgradre, mert nem adnak ki nem eléggé tesztelt csomagot.
szerk: de ez half - rolling.
A szoftvereket gyakran frissítik, a rendszer fontos csomagjait frissítik lassabban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damage401 #22418 üzenetére
Egyik verzióra sincs ráírva, hogy nem jó desktop célra. Hogy melyik stabil, melyik nem, azt is az itteni tapasztalatok alapján tudjuk. Most itt valaki épp az lts-el szívott a vga driver frissítés miatt.
Vagyis igaz, h. sokan használják így a minta halmaz is nagyobb, de mindegyik Ubuntu verzióra van itt valaki, aki tudna sorolni gondokat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van egy Python scriptes widget a kde-apps.org-on, amit a fejlesztője már 2010 óta nem frissített és nem is működik már. [link] GPL2-es licensze van, én meg megtaláltam azt a felesleges sort, ami miatt nem fut, ilyen esetben feltehetem a javított cuccot az oldalra, megtartva a szerzőt mint a kód forrását?
Nem vagyok otthon ezekben a licensz dolgokban. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #22367 üzenetére
Az a baj velük, hogy csak kicsit tesztelnek valamit jobban, mint az Archnál. Én is futottam bele olyan Manjaro bugba, amihez a fejlesztők segítségét kellett kérni mert elszúrtak egy csomagot a frissítésnél. Röviden, nem volt eléggé kitesztelve a frissítés, mielőtt kiadták.
Magával a rolling megoldással meg az a baj, hogy a felmerült kisebb hibákat neked kell megoldani és ált. utána is kell olvasni a dolgoknak. Itt a kezdő topicban szerintem nem ez a megfelelő eljárás, ide olyan disztrók kellenek, amiket gond nélkül lehet frissíteni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #22365 üzenetére
A Manjaro egy rolling release disztró annak minden előnyével és hátrányával. Az ilyesmi ott olyan, mint a hiba a nem LTS Ubuntuban. Nem bug, hanem feature.
Igazság szerint bár én is javasoltam Manjarot itt többeknek, nem feltétlen ajánlandó kezdőknek egy rolling disztró.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A NAS-os problémádra spec nem tudok mit mondani, a sambával és annak az idióta konfigjával eddig csak a szopás volt (nekem). Igaz már sikeresen csináltam sambát Debian és Chakra között, de konkrétan filmet lejátszani sambán keresztül még nem próbáltam sehol. Az ilyen hibával az a gond, hogy nehéz behatárolni mi is okozhatja. Ilyenkor érdemes megkérdezni a fejlesztőket a disztró fórumában, hogy mi lehet.
sh4d0w: de ahol rendszergazda van, ott ált. nem a saját cuccodat használod. Céges gépen meg azt hiszem követelmény is a jelszavas fiók védelem.
Egyébként meg hiába próbáljuk megvédeni a felhasználót, ha az hanyag vagy nem ért semmihez. Egy országos szinten is jelentős biztonságtechnikai cégnél dolgozom ahol jött egy körlevél nemrég, hogy miként is kell normális jelszót beállítani, hány karakternek kell lennie minimum, stb. Na ekkor mondtam, hogy valaki lőjön le. BT cégnél ilyen problémák... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor szoktam szólni, ha igaztalan dolgokat látok, legyen bármi az oka. Nyilván azért szólok a Chakra dolgokban, mert azt elég jól ismerem.
Alapból a GTK témának a ralez valami van beállítva, ezért nézett ki úgy a Firefox, ahogy linkelted korábban. Ha bemész a rendszerbeállításokba, ott az alkalmazás megjelenésbe, ott rögtön át tudod állítani a GTK-s appok megjelenését pl. Oxygen-GTK -ra, és hoppá máris olyan lesz a róka, amit megszoktál. Még csak eldugva sincs, nem kell ehhez órákat olvasni. Ezért jó a KDE, mindenre van benne eszköz.
Az meg egy nagy különbség, hogy van hol utánaolvasni ha nem megy, és ott jól össze is van szedve az infó. Egy Ubuntunál pl. jönnek a már több éves verzióknál még használható megoldások, ha a googleben próbálkozol jobb híján... Na most akkor ki járt jobban?
sh4d0w: engem ne korlátozzanak mesterségesen azért, mert xy ember nem törődik a biztonsággal. Nem azt mondom hogy alapbeállításnak kell lennie az auto loginnak, mert ne legyen az még véletlen se, csak legyen rá valami egyszerű megoldás. Nem, a guglizás a disztró függő terminálos turkálásért nem az.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #22249 üzenetére
Ezzel nem értek egyet. Nálam a telepítő a telepítés elején megkérdezi, hogy szeretnék-e automatikus bejelentkezést. Később meg ott van a rendszerbeállításokban, egy kattintás.
Nem kell azzal kezdeni sem Linuxot, sem Windows-t, hogy hogyan kell beállítani az autologint. - szerintem meg igen. Ha nem olyan helyen használom a gépet hogy más is hozzáférhet, akkor ez az első, nem fogom magam login jelszóval szívatni, mikor csak én használom a gépet.
Szóval lehet beszélni erről a védelem dologról, de véleményem szerint ha csak a terminál mélyén lehet ilyesmit beállítani egyes disztrókban míg másokban ott a gui-s megoldás, akkor ez simán csak lustaság.
Syl: és akkor mi lesz? Semmi.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #22238 üzenetére
Ahogy Vladi is mondja, ezek a progik kb. minden normális disztrónál a csomagok részét képezik.
A felhasználói támogatás a KDE mögött a legnagyobb, jelenleg a legnépszerűbb asztali környezet, azt hiszem a Linuxosok 60%-a használja. (vagy az körül) Köszönhetően ennek kismillió aplet, widget, stb. tölthető le rá.
Effektek terén meg igen sok mindent be lehet állítani a rendszerbeállításokban. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #22234 üzenetére
Nem is én ajánlottam az Archot.
Egyébként ha úgy nézzük, hogy pl. Win7 alatt sem lehet az auto logint elérni közvetlen a gui-ről, hanem ott is kvázi parancssorba kell nyúlni érte akkor oké, de én nem így nézem, az én meglátásom szerint ez is rossz megközelítése annak, amit "felhasználóbarát" rendszernek hívunk.
Még akár el is lehetne fogadni a terminálos autologin beállítást valamennyire felhasználóbarátnak ha lenne rá egységes mód, de nincs. Gugli gugli és gugli kell hozzá. Ha ezzel kell kezdeni a Linux megismerését egy kezdőnek, akkor ebből csak az jön le, hogy mi az ami nem jó a Linuxokban...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #22230 üzenetére
A Chakrás zárttal eddig kb. csak APU esetén tapasztaltunk gondokat, annak még nem tudom az okát.
Jó lenne a nyílt is, ha végre megcsinálnák az image scaling használatát. Addig nem tudom használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tulajdonképpen ajánlhatnám mert se össze nem omlik, se kétes stabilitású frissítések meg verziók nem érkeznek rá.
Amiért nem teszem, az az, hogy akinek bejön az a minimalista, semmit nem tudó / engedő felület az E.OS-ben, annak nem a KDE és a szabadság az, amit keres, hanem pl. valami Gnome3-as korlátolt disztró.
sh4d0w: igen, csak annyira mégsem a kezdő topicba való. Mármint kis google-el meg lehet oldani a dolgokat benne, de az én véleményem szerint ott kezdődik egy kezdőknek való disztró, mikor nem kell a googleben keresni az auto login terminálos megoldását, ami disztró és környezet függő is.
PeachMan: nem úgy van, hogy flashplayert pl. már csak Windowsra fejlesztenek, mert elismerték a HTML5 terjedését? A Linuxos flasht meg megállították 11.2-es verziónál.
Hogy mit ajánlanék? Nem tudom, a géped és az igényeid nem ismerem. Az én gépeimen Chakra fut (64 bit only, blogomban megtalálod), nagyszülők P4 celeronos gépén meg Debian(korábbi stabilról szintén van a blogomban két cikk). Egy ideig használtam nálam még Manjaro-t is, az sem volt rossz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
The company headquarter is located in Germany, and in order to cultivate close contacts with suppliers in Asia, we also have a foreign office in Taiwan.
Tényleg nem kínai.
"Orosz alkatrész, ámerikái álkátrész mindegy, mindkettő made in Taiwan!"
Amúgy nekem nem akadt ilyen gondom. A megakadt másolást folytatni nem tudtad?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Persze van korlát az ntfs-ben is mint minden fájlrendszerben, de az igen messze van ettől. Az ilyen másolás egy "tucat" usb - sata illesztő chipen keresztül megy, amit valahol Kínában összedobtak, lett amilyen lett. Ennek van valamilyen szintű kerneli támogatása, amire rájön a fájlkezelő program milyensége.
Szerintem érted. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Zoltán #22122 üzenetére
Jah hogy még nem végleges a 16. Akkor viszont miért támogatja az, az aktuálisat meg nem az a PPA? Nem értem...
A clean meg lehet törölte az archivest is. A lock dolog akkor szokott jelentkezni, ha pl. a háttérben fut egy másik csomagkezelő, míg te terminálból akarod buzerálni. Ketten egyszerre nem használhatjátok ugyanazt a csomagkezelőt, ilyenkor jön az, hogy nem tudta zárolni a valamit.
sh4d0w: érdekes az oldalon látott hozzáállás. Ez a "ha működik, akkor ne frissítsd" dolog nekem nem jön be. Olyan érzést kelt, hogy nem tudják megoldani a frissítést gondok nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Zoltán #22110 üzenetére
A Mintnél verziók vannak. A PPA amit bekapcsoltál, nem a te verziódhoz való csomagokat tartalmazza. Szóval valamilyen függőségi problémája van, de azt nem részletezi.
Nézz utána a PPA-nak, hogy milyen rendszer melyik verziójához készült.
De magának a disztrónak a csomagjai között nincsen meg a speed dreams? Nálam Chakrán ott van a játékok között.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-PLevi- #21955 üzenetére
Akkor nincs telepítve és konfigurálva a sudo parancs (csomag), érdekes a Squeezeben még felkerült alapból. Mindegy, ugyanolyan jó az su - is, csak ne felejtsd benne magad.
Viszont akkor meg azért nincs xp a menüben, mert annak valami gondja van. Kb. egy módon tudod csak helyrehozni, ha bebootolsz egy nem unattantedes telepítő lemezzel, ott a helyreállító konzolt választod az elején a "j" betűvel, majd a fixboot és fixmbr parancsokat kiadod. Ez viszont azzal jár együtt, hogy ez után meg varázsolhatod vissza a grubot egy live disztró alól...
Kell az az XP?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#19617792 #21944 üzenetére
Na az ilyesmi miatt nem vettem efi-s lapot, mert pain in the ass kategória jelenleg. Úgy érzem a sima MBR-es 2TiB-s HDD korlát egy ideig még nem fog zavarni.
Majd mire rákényszerülök, addigra kiforrja magát a dolog, mint pl. az MS szignált efi kulcs kérdése vs. a szabványos efi támogatással.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-PLevi- #21936 üzenetére
Az én tudásom ezen a téren már foghíjas, de nézd meg ezt az oldalt, kiindulási alapnak jó lesz: http://logout.hu/cikk/debian_telepitese_wpa2_segitsegevel_2/elso_oldal.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-PLevi- #21934 üzenetére
A Debian stabilitását úgy értsd, hogy amíg a gép nem rohad ki alóla, addig megy.
- Ez mindegyik kiadott stabil kiadásra igaz, a 7.0 7.1 7.2... mind stabil, csak tartalmazzák az időközben frissült csomagokat.
A lubuntu meg stabil nálad, de mint írták, nem a Debian stabil ágából származik.
A wifi drivert meg igen, mert nem nyílt szoftvare, így nincs helye a Debianban. Töltsd le a kellő fájlt előre, ha máshogy nincs net.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
baratka87 #21862 üzenetére
A driverek tudnak ilyet okozni, nem tudom melyikkel tetted fel, az alap beállítással vagy a zárt drivrekkel, meg kellene próbálni a másikkal. A Linuxok egyik rákfenéje a VGA driverek kérdése.
Syl: talán ha elolvasnád amit neked írtak a cikk fórumában, akkor nem kérdeznél rá már a második
megválaszolt dologra. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sanzi89 #21851 üzenetére
Az apt-get figyel arra, hogy maradtak-e nem használt csomagok, ha igen, akkor szól, hogy milyen parancsot kell kiadnod. (apt-get autoremove)
A mappás listázást nem tudom, de attól h. látja, sokat nem tud vele kezdeni.
Sly: a CE ott az, hogy nem a disztró alkotói tartják karban, hanem a Manjaros közösség. Frissítései és stabilitása is kérdéses. Még akkor láttam KDE-s Manjarot, amikor még nem közösségi volt, pont belefutottam egy hibába, mert a fejlesztők elcsesztek egy csomagot az egyik frissítéssel. Nem nagy ügy, szóltam nekik, elnézést kértek és javították rögtön. Amúgy ha KDE-t szeretnél, akkor tudod mi a válasz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sanzi89 #21845 üzenetére
A Debian egy olyan disztró, amiben alapból csak és kizárólag ingyenes, nyílt összetevők vannak. Mielőtt felraktad, érdemes lett volna kicsit utánaolvasni, hogy miről is szól a Debian.
Jester01 meg arra értette a szedett-vedettet, hogy ami megvan a csomagtárolókban, azt onnan kellene telepíteni, nem kézzel mint Windowson. Ezért van csomagkezelő a disztrókban, itt pl. az apt-get a terminálban.
Neked a zárt progikhoz (pl. skype, meg ilyenek), valamint a zárt gyártói driverekhez (AMD, nVidia meg pár egyéb) kellenek a nonfree és a contrib tárolók. Nézd meg mi van az /etc/sources.list fájlban, majd menj fel ide: http://debgen.simplylinux.ch/, kattintsd be ami kell, nyomd meg a generálás szót, és írd át a fájlban ami változott. Egy apt-get update után már elérhetőek lesznek az új tárolók is.
BluEyes: thx, lehet kipróbálom!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ide kellene eljutnod:
Bár a QT-s rész nálad nyilván nincs, de ezeknek a beállításoknak meg kell lennie valamerre.
[link]
A böngészőben meg ilyenek a betűk. Nekem tetszik.dodopek: azok a mappák fel vannak csatolva valahová? Nálam úgy van, hogy van egy Win mappa a gyökérben, és oda vannak csatolva az ntfs-es meghajtóim. Így pl. a "D" meghajtóm: /win/d
Az /etc/fstab fájlban tudod megnézni, hogy mi hova van felcsatolva. Valamint még a "mount" parancs kimenetében is meg tudod nézni ezeket, ez talán egyszerűbb. /dev/sda(x)... részek az érdekesek, ezek a partíciók. pl: /dev/sda3 on /win/d
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A betűkön nem vitatkozom, nekem teljesen mindegy melyik rendszer milyen betűi vannak, simán elolvasok bármit. Igaz itthon 82 centin nézem a képet, de a 14,1-es laptopon sem zavart még betűtípus soha.
Nekem a faék egyszerű a KDE, de én más szempont alapján nézem, nekem az számít, hogy mindent meg tudjak tenni magában az adott DE-ben, beleértve a mélyebb beállításokat is. Ha ez megvan, akkor nekem ez az egyszerű.
Sebességre passz, állítólag mostanában lassabb mint a nála vastagabb Chakra, de a 0.8.2 óta nem használtam, így nem tudok erre mit mondani.
- pár szoftver nekem az AUR-ból telepíthető, amire meg azt írja, hogy vigyázzak csak akkor használjam, ha megbízok bennük. Én meg a bizalom....
No de XYZbuntu alatt is ugyanez van a PPA-k terén, max nem írják oda.Az UTC óra az arch alapokon érdekesen működik. Egy ideig a Windows indítása állította el a Chakra óráját, mostanában meg a Chakra állítja el a Windowsét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na mégsem a disztróban van a hiba, hanem az Xfce-ben. Nézd meg ezt:
Video tearing when Xfwm compositing is enabled
This is a known problem. Consider using a standalone compositor like Compton or Xcompmgr. Alternatively, you could replace your window manager with something like Compiz or Kwin (kwin-standalone-git) which provide their own compositors. https://wiki.archlinux.org/index.php/Xfce#Video_tearing_when_Xfwm_compositing_is_enabled
Ez magyarázza, hogy Gdm3, KDM stb. alatt miért nem volt semmi gond.
kispx: Mert jobbak is.
Mi nem tetszett?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ahogy olvasom, az xfce alatti ablakkezelő okoz neked gondokat. Ezt láttad már? https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1251858
sanzi89: természetesen simán lehet apt-gettel telepíteni bármit. Pár contrib és nonfree tároló nincs alapból engedélyezve az /etc/sources.list fájlban, mert ez Debian.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sanzi89 #21813 üzenetére
Itt nézz körül: http://www.linuxalt.com/
Btw, Debian elsőre kicsit munkás lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- PC Game Pass előfizetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Legion Pro 7 RTX 4090-es laptop 999.000Ft-ért, HP, DELL, Lenovo dokkolók 12.300Ft-tól
- Hordozható Gamer Számítógép / PC! HP Omen X 1000P / I7 7820HK / GTX 1080 8GB / 16GB DDR4
- Honor MagicBook 16 Ryzen 5 5600H 16GB 512GB FHD 144Hz
- Thomson Streaming Box 240 TV okosító / Számla / Garancia /
- HIBÁTLAN iPhone 13 512GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3076, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest