- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
sisi22 #84031 üzenetére
Hujjuj, de sok jó kérdést tettél fel.
1: "Valamint jo lenne megerteni az otfele kiadastipust is, mi az oka/ertelme/hattere."
Fogalmazzunk úgy, hogy vannak fix kiadási ciklusú disztrók >> (ez lehet a disztrib helyett is). Azon belül hosszan támogatott LTS kiadások ( ez nem összekeverendő az LTS kernellel). És köztes kiadások, amik pár hónap-fél év támogatással rendelkeznek.
Itt fontos megjegyezni, hogy tisztán Debian alapokon vagy Ubuntu alapokon gondolkozol, mert a két disztró kiadási modelje bár fix. De a támogatási intervallumok eltérnek.
Tisztába kell tenni a fejedben a Debian-stable, LTS-stable, unstable és sid fogalmakat. Ubuntu-nál az LTS és a köztes kiadások mikéntjét. A dolgot még bonyolítja a verzió számokhoz rendelt point-release név is. (ez tényleg egy értelmetlen katyvasz).
Aztán ott van az Arch-Manjaró-Endeavour, stb..... rolling edge kiadási modell, ahol gyakorlatilag folyamatosan frissül a rendszered. Kiadnak point-release-ket, hogy ne a 3 évvel ezelőtti állapotból induljál ki.
Nagyjából ennyi.
2: "Regi emlekeimbol jott, hogy a knoppix es puppy es ?ubuntu-k jok tesztelesre, cd-rol telepites nelkul lehet probalni a gepet vagy hwt is nezegetni."
Kezdjük a puppy-val. Ez egy érdekes szegmense az egész Linux-os világnak. Sok mindenki nem foglakozik vele. Viszont Staudinger Kálmán "skamilinux" meg igen csak. Ajánlom a figyelmedbe. [link]
Szerintem Knoppix-ban is bőven több a tudása, mint itt bármelyikőnknek.
Elérkeztünk a "Live" rendszerekhez. Erre bármelyik live-iso-t szolgáltató disztró jó lehet. Mint ahogy mondod. Egy laza bootolással lehet tesztelni. Minden attól függ, hogy az adott disztró éppen hogyan áll támogatásilag az adott hardver környzethez.
Ezért nem igazán gazdaságos minden disztrónak pörkölni egy pendrájvot.
Viszont egy Ventoy prepalált 8-16-32 GB-os pendrájv egy svájci bicskát ad a kezedbe.
[link]
A lényeg, hogy egy ilyen pendrájvra csak fell kell másolnod a live-iso-kat és bármelyiket bootolhatod, tesztelés szempontjából.
-
törölt tag
válasz
sisi22 #84030 üzenetére
Figyelj sisi22! Legelőször az ebben a mondatban megfogalmazott kétségeidet kellene eloszlatni.
"Igy megprobaltam egy silabuszt osszehozni remelve, hogy lesz megvilagosodas, de megint csak a "de az nem ugy van es punktum" valaszok jottek."
Az biztos, ha egy KDE-Plasma user-t kérdezel az Xfce4 csodálatos dolgairól, az inkább haza fog beszélni és lehúzza az Xfce4-et. Vica-versa is igaz. Ezt jól látod, mert sajnos vannak ilyen emberek is akik nem képesek más szemüvegen keresztül is látni.
Én pl. kipróbáltam mindent és huzamosabb ideig használtam is Őket. Aztán kialakult a saját számíze, de emiatt nem ócsárolok semmilyen más felületet. Mert nincs értelme. Használja mindenki azt, ami a legjobban a kezére áll, a legjobban tetszik, stb..... .
A disztó választás megint összetett dolog. Van aki hosszú támogatású LTS rendszereket kíván, van aki inkább a folyamatosan frissülő "blending edge" rendszerek felé húz. Gyakorlatilag ezeket mindig a felhasználó igényei döntik el. Ami persze az idő múltával változhat is, hiszen a 0 km-es kezdőből, közép haladó, haladó, expert és guru is válhat. Mind, mind csak attól függ. Hogy Te vagy egy másik user mit szeretne elérni. Lényegtelen, hogy melyik szinten vagy, nem ebben mérik az embereket.
Akkor találtad meg magadnak az optimális Linux-ot, amikor könnyedén tudod managelni és minden hardver eszközöd kifogástalanul működik. Továbbá ennek az állapotnak a fenntartása nem jár plussz idő ráfordítással. Egyszóval, kényelmesen, pár csettintéssel. Magadnak tudod a rendszered.
Nem kell felülni semmiféle trend-nek, az kell használni úgy és amit. Ami neked a legjobb. Ez a lényeg.
Szóval én kíváncsian várom a kérdéseidet. Amire tudok válaszolok szívesen, és a gyakorlati tapasztalataimat is megosztom veled. -
törölt tag
Hát azt kellene eldöntened, hogy a systemd-től akarsz szabadulni és exotikusabb init rendszert használni? Vagy tényleg a Gentoo filózófia vonz?
Gnome DE-t még Gentoo-n sem tudod kikerülni systemd nélkül mert annyira összedrótozták őket.
De hát 6giga memória és 2 mag sokmindenre elég lehet. -
törölt tag
válasz
fatpingvin #84001 üzenetére
Tudom, tudom. Szerintem kozmo kolléga simán húzna systemd-s Gentoo-t. Aminek nem sok értelme van. Szándékosan nem tértem ki a systemd élőtti init rendszerekre, hiszen akkor a kérdése sem lenne aktuális.
Azt viszont jó lenne tudni, hogy milyen vas van a kezében, mert valamin a sovány init sem segít. -
törölt tag
Hát ha valami gyenge Arch-ra, az nem lessz sokkal jobb Gentoo-ra sem. A legsoványabb desktop rendszert, bináris alapon Arch-ból tudsz csinálni. Vagy az említett inkább server distro-kból. Egy nagyon lassú gépen iszonyatos idő lesz a forgatás Gentoo-ból.
Meg az sem mindegy milyen grafikus felülettel akarod használni és mire.
Ezektől függetlenül kvázi tanulni, bármilyen gép jó. -
törölt tag
Ha van inger és kitartás a Gentoo-ra, akkor hajrá. A legtöbb időt a helyben forgatás veszi el, viszont tényleg összelegózhatod az utolsó bit-ig a legoptimálisabb rendszert.
Mondjuk systemd és mai úri huncutságok használata nem sokat dob a feelingen.
Nálam bakancs listás volt még kezdő koromban, de ma már egy pure Arch install sem borzolja a kedélyeimet, mint régen. -
törölt tag
válasz
sisi22 #83977 üzenetére
1.: Nem kell kimenni privátba! Minden amit kérdezel, másnak is hasznos lehet.
2.: A privát kérdéseket nem látja mindenki, pedig lehet tudna segíteni!
3.: Nem kell szégyenlősködni, mindenki volt kezdő. Aki nem mer kérdezni, annak segíteni sem lehet.
Mondd el nekünk, hogy milyen hardvered van pontosan és mire szeretnéd használni. Tanulmányaid okán kell a Linux-al ismerkedned vagy egyéni döntés, mert érdekel.
Ez a fórum erre van! Nem kell megijedni az "őstagok"-tól, "veterán"-októl vagy a régi bútor daraboktól. Sok öreg róka van itt, akik a fiatalokat próbálják segíteni.
A Linux "haladóban" már más szempontok a mérvadóak. -
törölt tag
Tovább haladva! Cinnamon alatt feltoltam a grafikus tűzfal beállítást (gufw) és szándékosan a GTK-s DoubleCommander-t (ne kérdezd a csomag nevét). Átmentem TDE-be és megy mindegyik.
Az egy másik probléma, hogy ArchLabs-on rendbe kell tenni amúgy is az ufw működését, mert nincs default beállítva, így a gufw sem lessz. Hiába kattintod grafikusan bekapcsolt állapotba.
Kell hozzá azufw
ésgufw
csomag.
Megsystemd
szinten is rendbe kell tenni.
El kell indítani a service-t. :sudo systemctl start ufw.service
Engedélyezni kell a rendszerrel való indulását.:sudo systemctl enable ufw.service
Restart. Majd lehet kérdezni az állapotot.systemctl status ufw.service
Elvileg mennie kell és ilyenkor már agufw
-ból is állítgathatod.Plussz-plussz minden ilyen systemd érzékeny service-t kézzel kell belőni ArchLabs-on. Manjaro-n, Endeavour-ön ezeket készen kapod. Ide tartozik az SSD-k trimmerelése is! Meg minden más amit a systemd kezel.
Szóval jó kis gyors telepítő ez, de kell még azért konfigolni. Nekem ez sokkal többet tesz hozzá a tudáshoz, mint hogy kézzel pötyögjek be egy pure Arch telepítést. -
törölt tag
A mellékelt bejegyzés alapján látszik, hogy a [trinty] repo is frissül, bármikor frissítem a rendszert, bármelyik DE alól.
[test@archlabs ~]$ trizen -Syu
:: Pacman command: /usr/bin/sudo /usr/bin/pacman -Syu
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
core naprakész
extra naprakész
community naprakész
multilib naprakész
archlabs naprakész
trinity naprakész
:: Teljes rendszerfrissítés indítása...
nincs teendő
:: No AUR updates found...
[test@archlabs ~]$
A pure Arch repo-i acore
,extra
,community
,multilib
. Az ArchLabs-é azarchlabs
és a hozzáadott TDE Desktopnrepo-ja atrinty
. -
törölt tag
No, akkor kicsit bővebben elregélem a történteket. Igazából érdekesnek tartottam a probléma felvetésedet és mivel a TDE-t ismerem a Q4OS-ből. Egy darabig nyomkorásztam érdekesség gyanánt. El tudnék vele lenni, ha nem lenne más. Nem okozna gondot a személyre szabása.
Viszont Arch-on még nem volt vele dolgom. A csomagok frisseségét megértem a részedről, hogy a stable Debian nem elég „blending edge”.
Van egy teszt rendszerem Vbox-ban, mint írtam ez egy ArchLabs/GDM/Cinnamon kombó. Az, hogy ez miért így és miért ebből a disztróból. Azt is kifejtem szívesen egy másik posztban.
A lényeg, hogy először megpróbáltam AUR-ból felépíteni atde-tqt3 14.0.3-1
csomagot, ami egy TDE Desktop-ot eredményezett volna. Persze sikertelen volt, nem részletezném, mert érdektelen.
Hiszen a most működő verzió frissebb és az közvetlen a Trinty repo-ból jött. A linkelt Manjaro-s eljárás alapján. [link]Szóval, igen léteznek olyan csillag állások még Arch ökoszisztémában is, hogy az AUR-ban is előfordulhatnak nem naprakész karban tartott csomagok, stb…. . Ilyen a világ, túl kell lépni, vagy más megoldást kell keresni vagy beleásni magad és segíteni a csomag karban tartónak.
Én tovább léptem, majd a Manjaro-s linkről telepítettem. Előtte természetesen lefrissítettem a rendszerem és Cinnamon alól, terminálból támadtam.
Gyakorlatilag fel kell venni plusz repo-nak a rendszerre a Trinty fejlesztők, Arch kompatibilis repo-ját. Ehhez kellenek az aláíró kulcsaik, hogy a repo hiteles legyen. A leírás első pontja ezt írja le.
Majd a hitelesített repo-t ténylegesen hozzáadni a rendszerhez. Amit az/etc/pacman.conf
szerkesztésével tudsz megoldani. Hozzá kell adni a két bejegyzést a fájl végéhez.[trinity]
Server = https://mirror.ppa.trinitydesktop.org/trinity/archlinux
(sudo nano /etc/pacman.conf
)
Aztán lefrissíted a rendszert, az ajánlott paranccsal.
Ezután telepíted atde-meta
csomagot, szintén a leírás alapján.
Na és itt kezdődtek a problémák!
Nagyjából 650MB letöltendő cucc kellet volna az előzetespacman
info-k alapján. Ebből úgy kb. 250MB le is szaladt elég gyorsan ( jó netem van ).Két csomag viszont iszonyat lassan vánszorgott lefelé, az egyik atde-lib
volt a másik passsz. Nem figyeltem. Úgy voltam vele, hadd jöjjön. El mentem TV-t nézni, be is szunyáltam egy órácskára. Mire vissza jöttem, sikertelen telepítés üzenet fogadott. Ilyenkor nem szoktam pánikba esni, automatice az utolsó install parancsot mégegyszer elindítottam.
Jött kapásból egy "pipewire
" frissítés ami a "wireplumber
" csomagot akarja cserélni, miszerint az át került az "extra
" repo-ból a "core
" repo-ba és hát változtatások szükségesek. Jó, hát legyen, elfogadtam. Ezután az összes "tde3
" csomag végig pörgött. Szószerint tényleg, minden megkívánt egyéb függőség is "felpattant" a rendszerre.
Ezután már csak atdm.service
engedélyezése volt hátra. Ez a TrintyDesktop login manager-e. Elvileg ez kéne fogadjon restart után, ha Q4OS-t próbáltál, akkor tudod milyennek kéne lennie.
Hát nálam ez nem következett be, restart után is a GDM fogadott. Viszont a Trinity kiválasztahó, mint az a mellékelt képen látható.
[link]
Szóval GDM-ről szépen belépek a Trinty-be és minden működik ami TDE. Továbbá a Cinnamon Nemo-ja is és a Pamac szoftver telepítő is elindul.
Némi anomália azért akad a panelen, ha a Cinnamon-os hangerő kisikonokra kattintok akkor némít mindent, de a TDE kispanel ikonjai meg működnek.
Szumma szummárum, ez azért nem egy mainstream eset. Biztos lehet még csiszolni rajta, de én úgy látom, hogy nálam minden működik.
Még ránézek az általad írt progikra is. Feldobom őket Cinnamon alatt és TDE-ben elindítom Őket, szerintem menni fognak.
Most nagyjából ennyi.
Kérdezz bátran, ha tudok segítek. -
törölt tag
válasz
#68216320 #83965 üzenetére
Grafikus pamac egyik rendszeren sincs. ArchLabs-ban AUR helper se (konzolos), MagyArch-ban van paru. Ezek valamelyikével fel lehet tenni a pamac csomagot (grafikus program telepítő).
ArchLabs-ra kell yay, paru vagy trizen.
Én trizen-t használok és a pamac-aur csomagot szoktam feltenni. -
-
törölt tag
válasz
#68216320 #83823 üzenetére
Odáig nem olvastam, de nálam sem veszi át pl. az ablak díszítést csak a szinsémát.
Szerintem az alapvető támogatás azt jelenti, hogy bizonyos elemek megjelennek. Viszont nem fog a progi összeomlani, vagy használhatatlanná válni. Az egyes elemek magasabb követelményei miatt.
-
törölt tag
válasz
headhunter #83680 üzenetére
Néha előfordulnak ilyen anomáliák, de célratörően csak az adott diszrtó fórumán kaphatsz megoldást. Mivel jellemzően az Arch alapú disztrók készítenek saját repót is a default Arch repók mellé. Ezért előfordulhat ilyen szitu is. És ez nem összekeverendő az AUR adta "lehetőségekkel".
-
törölt tag
válasz
growler #83672 üzenetére
Nekem egy 120-as SSD-n van a rendszer, nincs külön szedve a /home és a gyökér könyvtár. Így aztán annyira nem is érzem, hogy sok hely kellene a flatpak-nek. A WhatsApp az egy 204 MB-os csomag.
Annyival szimpatikusabb a flatpak, hogy nincs a csomagoknak 30-40 MB-os loop device foglalva, mint snap esetén.
Igazából nem is a flatpak vs. snap miatt használom az Elementary-t, hanem a Pantheon-ra voltam kíváncsi. Megtetszett és megmaradt. -
törölt tag
Mi a gond a flatpak-el? Ez a pár csomag pikk-pakk frissül még gyorsabban, mint az apt-s csomagok.
elementary platform io.elementary.Platform 6 appcenter system
elementary platform io.elementary.Platform 6.1 appcenter system
Számológép io.elementary.calculator 1.7.2 stable appcenter system
Kamera io.elementary.camera 6.0.3 stable appcenter system
Rögzített portál asszisztens io.elementary.capnet-assist 2.4.1 stable appcenter system
Képernyőkép io.elementary.screenshot 6.0.2 stable appcenter system
Videók io.elementary.videos 2.8.3 stable appcenter system
WhatsApp Desktop io.github.mimbrero.WhatsAppDesktop 1.2.2 stable flathub user
LSP org.freedesktop.LinuxAudio.Plugins.LSP 1.1.30 20.08 flathub user
ZamPlugins org.freedesktop.LinuxAudio.Plugins.ZamPlugins 3.14 20.08 flathub user
Freedesktop Platform org.freedesktop.Platform 21.08.12 21.08 flathub user
Mesa org.freedesktop.Platform.GL.default 21.1.8 20.08 freedesktop system
Mesa org.freedesktop.Platform.GL.default 21.3.8 21.08 flathub user
Intel org.freedesktop.Platform.VAAPI.Intel 21.08 flathub user
openh264 org.freedesktop.Platform.openh264 2.1.0 2.0 flathub user
GNOME Web org.gnome.Epiphany 41.0 stable appcenter system
Evince org.gnome.Evince 41.3 stable appcenter system
GNOME Application Platform version 41 org.gnome.Platform 41 flathub user
-
törölt tag
Hali!
Jó féléve tolom az Elementary-t fő rendszerként egy gépen és nagyon meg vagyok elégedve vele. Viszont volt egy ilyen gondolatom, hogy játszásból Arch-ra feldobom a Pantheon-t. Hát mit ne mondjak, nem az az élmény, mint az anya Elementary-n. Nem is bajlódtam vele sokat, dobtam a projektet.
Valamit nagyon jól összereszelnek az Elementary-s srácok a saját rendszerükre, amitől olyan vajpuha a Pantheon. -
törölt tag
Pár gondolatot fűznék a Linux vs. Windows témához. Futtában volt időm csak olvasni az itteni és a másik topik fejleményeit.
Linuxot emlegetni egy redmondi topikban, az kb., mint ördögnek a tömjén füst. Sok értelme nincs, mert releváns válasz csak elenyésző számban várható. Nem is nagyon érdemes szítani az ellentéteket.
Az only egy oprendszeres emberek nem fogadják el a másik két alternatíva puszta létét sem. Nem hogy értelmes beszélgetést várni tőlük. Ugye beszélhetünk három nagy csoportról. Windows, Apple, Linux rendszerek és felhasználóik.1: A Windows halmaz merít a legnagyobbat úgy az elterjedtség és a user szám tekintetében egyaránt. Legalább 75%-uk nem is látott mást és nem is érdekli más. Nekik az alma és a pingvin ugyan úgy tömjén füst. A maradék 25%-ban benne vannak a IT végzettségűek, hobby géptúrkálók stb.... . Akik vagy a munkájuknál fogva vagy saját indíttatásból készségesen állnak a másik két halmazhoz is. Emme kisebb közösséggel lehet értelmesen beszélgetni, ha akarják.
2: Az Apple halmaz a második szerintem. Itt százalékosan nem merem megbecsülni azt,a réteget, akik Apple környzetben "szocializálódnak". Nekik is van egy csőlátásuk a másik két halmazzal kapcsolatban. Itt sem érdemes tőlük értelmes beszélgetést várni. Viszont van egy olyan réteg az Apple userek közt, akik a Unix alapok miatt és a munkájukból kifolyólag is. A másik két halmazzal nagyobb affinitást mutatnak, mint a redmondi ide vonatkozó felhasználói kör. Tudjuk, hogy van egy jó pár professzionális szoftver, ami csak Apple hardveren fut. Amiért ezt használják, de mást más környezetben szivesebben használnak. Velük lehet értelmesen beszélgetni.
3: A Linux halmaz a legkisebb, abban a tekintetben, hogy valaki ezen nő fel és mást nem is látott. A "linux user" az a fentebbi két nagy halmaz kissebbik részeinek a végeredménye. Ámbár és de! A "linux user"-ré vált emberek túlnyomó része, viszont fanatikus gyűlölővé válik. A másik két halmazt illetően. (Ne feledjük a másik két nagy halmaz túlnyomó része alapból fanatikus gyűlölő.) Sajnos sokak szemére húzódik egy szekta szemüveg, miután pár siker élmény után tudják maguk használni a Linux rendszerüket. Elkezdenek téríteni vakon, erőszakosan. Pont azt a fentebbi két nagy réteget, akik alapból gyűlölnek minden mást. Aztán ebből vannak a viták, anyázások. Trollkodás, offolás más topikokban. Valljuk be ennek semmi értelme.
Azok a user-ek akik a redmondi és almás halmaz kisebb, flexibilisebben gondolkodó bázisát adják. Azoknak viszont nincs szükségük erőltetett térítésre, fanatikus, szekta attitűdre. Ők meg találják a saját alternatívájukat maguktól. Ezért is lehet értelmesen beszélgetni velük.
Száz szónak is egy a vége. Mind a három rendszert lehet szeretni elvakult csőlátással is és racionális egyensúlyozással is. Az arany közép út valahol ott van, ha el tudom dönteni, hogy minden feladatomhoz nem elég egy féle rendszer. Akkor más felé is affinitást kell mutatni, mert hát a cél csak az, hogy a legoptimálisabban tudjam elvégezni a feladataimat. Ha ez teljesül, onnatól kezdve minden csak szócséplés, idealizmus, szimpátia állásfoglalás.UI: "győzzél meg egy Fradi drukkert, hogy az UTE a király" (nincs bajom eggyikkel sem)
Lábjegyzet: Használok Linux-ot és Windows-t is, mikor melyiket. Annyi a váltás a kettő közt, mint ha alsó gatyát cserélnék.
(Baromira tetszik az új iMAC, lehet lesz még egy alsó gatyám) -
törölt tag
válasz
Kacsasült #83391 üzenetére
Anno vagy 10 éve valamikor, amikor kezdett szállingózni a Win10, nagyon szívtam rá a fogam. Win7-et használtam és keresgettem valamit, ami lehetne alternatíva. Tudtam a linuxról mert valamikor a sulinet idején egy P4-es konfigot vettünk. Az ócska P2-es meg ott volt, mondjuk azon kezdtem XP-t is telepítgetni, meg akkori linuxokat (Mandriva Spring, bP, valami Ubuntu), de akkor nagyon kínai volt.
Abba is maradt, majd 12.04 Ubuntu-val meg Linux Mint xxxx-el kezdtem. Aztán megmaradtam, volt rengeteg siker élmény, volt elég ráfordítható időm. Kényszer nem igazán volt, mert ott volt a W7. De úgy csináltam, hogy minden alkalmazást linux-al váltottam ki. Nem kerestem a lehetőséget a Wines programok linuxon futtatásának. Végig próbáltam az összes asztali környezetet, a nagyobb disztrókat, rengeteg kis disztrót. Mire összeállt a kép, hogy mit érdemes használnom. Arch Linux volt a nagy cél, sikerült azt is meglépni. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #83350 üzenetére
Én ma már csak úgy vállalok segítséget, ha az adott eszközhöz van legális OEM vagy dobozos licenc. Vagy hajlandó a KMS vagy LTSC mókolt szarját kiváltani. Hivatalos lakossági licenccel. Továbbá elfogadja, hogy lesz egy lokális rendszergazda fiók és egy lokális általános fiók. Egymástól eltérő legalább 11 karakteres jelszóval és mind a kettőt a jelenlétemben megváltoztatja az átadáskor, hogy véletlen se emlékezzek rá.
Vagy van Linux. Oszt csókolom. -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #83344 üzenetére
Én meg is értem. A Canonical mindig keres magának egy saját ösvényt, amire bevonzza a követőket. Nagy hype lessz körülötte, menetelnek, me' Ubuntu életérzés, összefogunk. Csak a végére fragmentálás lesz (lsd.
nity, Snap). A 10.04 környékény a Gnome 2-vel elfogtak egy viszonylag nagy követői tábort, kialakult a csorda szellem. Bőgnek páran, meg kolompolnak még tizen. Aztán hajrá.
-
törölt tag
Az urban legend nem valami szószártya, hanem valós veszély. Nem beszélve az állandóan aktiv Bluetooth vevőkről sem.
Semmit nem kell engedni, ami nem fontos. Tiltani mindent default és kitételeket tenni, célorientáltan.
Ettől függetlenül egy cseppet sem bízom meg semmilyen Androidos APP-ban.
Most gondolj már bele! Feldigitalizálni mindenedet, de tényleg mindent. Kb. egy fél nap alatt megléped. Mindenedet oda adod egy NFC alkalmazásnak, egy banki APP-nak, szinkronizálsz mindent a felhőbe. GPS, mobilnet, wifi, meg anyámkínyja minden default be van kapcsolva.
Hány genyó hekker(cracker) kell a 6-os villamoson, akik ilyenre vadásznak?
Folytassam? -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #83337 üzenetére
Menteni, menteni, menteni. Mindent is! Abból vissza lehet állni.
De igazából ez lenne a lényeg, hogy az ember fia tudja már eldönteni, hogy mi a fontos számára. Azt meg védje meg, tegye visszaállíthatóvá. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #83331 üzenetére
Ha van még kedved bíbelődni a flatpak-es Viber-el. Próbáld meg a külső eszközödet mountolni valamelyik saját könyvtáradba. Ne a
/media/user/
-alól használni. A minap volt itt snap-es Foobar-al is probléma. Hasonlóan az sem látott ki a user saját könyvtárából.
Mondjuk nekem ElementaryOS-em van és használ flatpak-et. Lehet rápróbálok, Viber-em az ugyan nincs. De nézek valami app-ot, aminek külső eszközről kell cucc. -
törölt tag
Ha uefi-s, akkor gép boot menüjében azt a Linuxot teszed első helyre, amelyiket akarod. Mindegyikben van további választható rendszer. De mindig ügyelni kell arra is, hogy mindegyik grub up-to date legyen és az elsődlegesen is kell egy update, hogy a másodlagos rendszer változásait is tudja indítani. Pl. Suse másodlagoson lépsz egy kernel verziót, az a saját grubjába bekerül, az lesz az első. Ha Ubi a kezdő grubod, akkor ott is kell egy update grub, hogy felvegye a friss kerneles Suse-t is.
MBR-nél hasonló a szitu, csak ott a fő rendszer grubját teszed az mbr-be, a többiét meg a saját gyökér partíciójára. A frissítési elv ua., mint az előbb. -
törölt tag
válasz
Kacsasült #83293 üzenetére
Pl. a külső lemezed partíció azonosítójára (PartUUID), hogy ha másik usb portba dugod vagy van másik eszköz is rádugva. Akkor az korántsem biztos, hogy mindig
/dev/sdc
vagy/dev/sdb
néven lesz azonosítva. Ellenben a PartUUID az nem változik.
Meg lehet oldani parancssorból is és grafikus programmal is a fix csatolást. -
törölt tag
válasz
Kacsasült #83288 üzenetére
A Foobar-hoz a csatolást leírjuk, ha akarod. Ahhoz kellesz Te is egy kicsit bővebb kommunikációval, mert szükség lesz egy-két infóra a rendszeredből.
A tűzfal benne van a Cinnamon start menüben, elindítod, bekapcsolod.
A snap-es Foobar azért nem látja a külső vinyódat, mert a snap egyfajta homokozóban (sandbox) fut és nem lát ki a user könyvtárából/home/burak
nálad.
A külső vinyód meg a/media/burak
könyvtárba csatolódik automatikusan, amikor rádugod. Ide nem lát ki a Foobar a sandbox miatt. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Kacsasült #83284 üzenetére
Ha van még CD lemezed, írd ki arra úgy, mint a Linux telepítőt.
Usb búthoz meg lépj be a géped biosába és állítsd be első eszköznek a pendrájvodat. Nem tudom milyen géped van, de biztos van bút választó gomb rajta. Nem kell feltétlen a biosban matatni.
Rufus-nál dd-mode volt kiválasztva? Ha nem, érdemes lenne úgy kiírnod, ha még sem bútolna. -
törölt tag
válasz
Kacsasült #83274 üzenetére
Akár natív Linux változatban is használhatod a Foobar-t, ha ez a kedvenc lejátszód.
Van belőle snap csomag. [link] Ehhez vagy alap Ubuntu rendszer kell, mert abban default benne van a snap rendszer. Egy kattintással a szoftver kezelőből meg van.
Ha Linux Mint-en akarsz snap-et használni, akkor telepítened kell a snap csomag kezelőt. [link] Aztánsudo snap install foobar2000
.
A Linux Mint flatpak csomagtelepítőt használ, flatpak-ből meg nincs Foobar2000, ezért kell a snap.
Ha Cinnamon-t is meg Ubuntu-t is akarsz egyszerre, akkor erre itt az Ubuntu Cinnamon remix. [link] Ha nincs benne a snap rendszer, akkor a fentiek alapján erre is felteszed.
Mindenképp jobban jársz, ha a natív Linux-os alkalmazás kezeli a meghajtóidat. Mert a köztes Wine hákolással nem kell félig Windows-os fájlkezelést erőltetned.
A snap és flatpak az olyan Linux-on, mint Windows-on a portable exe-k.
Ez a két fentebbi csomagkezelés egészíti ki az alap csomagkezelőt.
Van még kérdés? -
törölt tag
válasz
Krystal_s #83224 üzenetére
Azt még nem próbáltam. A 3GB már annyira nem vészes. Én Haswell i5-el és 4GB memóriával SSD-n Elementary-zok. Nincs gond a böngészőkkel és a tartalommal sem. Nálad az Intel GMA lesz a szűk keresztmetszet. Azon szoftveresen nem sokat tudsz javítani, ha hardveres hiányosságai vannak. Az 2010-ben sem új technológia volt már, inkább kifelé vezették már.
-
törölt tag
válasz
Krystal_s #83219 üzenetére
Hát igen az "Arrandale" proci és vele járó Intel GMA grafika meg a chipset, az mind jó 12 éves technika. Azóta rengeteget változott minden. Ahogy nézem ezek 2GB memóriával jöttek, érdemes legalább 4GB-ig kibővíteni. Max. 8GB-ot kezel a platform, de az már túl költséges lenne szerintem, megoldani 2 modulból.
A chipset-ről sem gondolom, hogy már SATA3 support-al bír. Így ha mégis kapna a noti egy SATA3-as olcsóbb SSD-t, az sem menne teljes sebességen. Bár érezhetően gyorsabb lenne, mint HDD-vel. -
törölt tag
válasz
Krystal_s #83194 üzenetére
Netezős, tartalom fogyasztós régi-régebbi gépeknél a memória mennyiség a lényeges keresztmetszet. Meg a grafikus vezérlő képességei és a megfelelő kernel, driver támogatás. Ebből a szempontból van jelentősége a rendszer erőforrás igényeinek. Minél kevesebb kell a rendszernek, annál több marad a böngészőnek. Ilyen esetben az 500MB alatt "fogyasztó" rendszereket érdemes nézni.
Xfce, LXQT, LXDE, MATE, körül kell nézegetni. Azt mondják a Plasma5 (KDE) memória fogyasztását is elég jól lefaragták. Mindezek attól is függenek, hogy melyik disztró van alápakolva, mert itt is lehetnek elég nagy különbséget. Meg ha szeretsz molyolni, konfigolni. Elnézhetsz a WM-ek irányába is, ott rengeteget lehet faragni. Le lehet menni 100-200MB memória fogyasztásig is.
Ha így akarod kiválasztani a disztrót, akkor tényleg próbálgatni kell.
Mennyi RAM-od és milyen procid van, meg milyen grafikus vezérlőd? -
törölt tag
válasz
Krystal_s #83190 üzenetére
Sejtettem, két okból is. Egyik a .svg fejlécében a "Satellite" felirat. Másik, hogy nálam a systemd a kernel után 2s belül indul (SSD, ElementaryOS). Nálad meg 12s környékén.
Ez sokkal jobb nem lesz, a HDD műveleti sebességén nem igazán tudsz változtatni. Karcsúbb rendszerek, kevesebb olvasási művelettel picit gyorsabbnak tűnhetnek. Pláne, ha használsz másik gépet is, amiben meg SSD van. A kettő különbségét mindig érzékelni fogod.
Ha más "probléma" nincs a konfiggal, nem érdemes szerintem túl sokat kísérletezni. Ez van, ez ilyen. -
törölt tag
válasz
Sokimm #83156 üzenetére
Az ajánlás anno a non-free változatokra volt kihegyezve. Ami annyit könnyít a telepítéskor, hogy az ISO már tartalmazza azokat a drivereket, firmware-ket. Amelyet a default free változatok, nem. Annyiból off-line telepítők, hogy mindegyik teljes értékű live rendszer az adott GUI-val. Ha nincs netkapcsolatod telepítéskor, akkor is megkapod az adott rendszert. Mert nem kell hozzá letölteni semmit.
Ubuntunál ilyen nincs, mert alapból tartalmaz mindent, ami Debian-nál non-free. Egyedül a 3rd party cuccok vannak opcióhoz rendelve, amit a telepítés elején érdemes kiválasztani. Ugyan itt, ha azt választod, hogy telepítés közben ne töltse le a frissítéseket. Akkor off-line telepítést csinálsz. Még ha a netet el is veszed tőle, a 3rd party cuccok az ISO része.
Ubuntu-3rd party cuccok nem teljesen ugyan az, mint Debian free vagy non-free.
Melyik az a 3 progi, amivel gondod volt? -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #82899 üzenetére
Debian-on tényleg béna a Cinnamon, nagyon alapkonfig. Ha nagyon Debian-ozni akarok, inkább teszek rá egy Gnome-ot, vagy LXQT-t.
Viszont Arch-on GDM-et rakok display manager-nek a Cinnamon mellé, igaz ezzel kapok egy alap Gnome-ot is. De nincs már kedvem a LightDM-et csicsázni, a GDM meg úgy jó ahogy van. Kényelmesedem nagyon, a rendszert is ArchLabs-ból húzom fel. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #82895 üzenetére
Nagyon sokáig Xfce FUN voltam bármilyen disztrón. Pár kattintással, egy-két configgal helyben voltam. Ez már múlt idő, sajnos mikor elkezdték a GTK2-ről a GTK3-ra átállást. Úgy apránként jött mindig valami bug-gebasz, anyám kínja ami nem tetszett. Mert a megszokott stabilitás köddé vált számomra. Azóta gyakorlatilag el is engedtem, nem érdekel. Mondjuk közben változtak a szokásaim is. Most azt mondom, ha egy konzekvens és észre vehetetlen, stabil, omlásoktól és gebaszoktól mentes DE-t keres valaki. Az a Pantheon DE-ben megtalálja. Viszont mindezt, csak az ElementaryOS-ben kapja így.
Tudom ez Ubi alap, de a fejlesztők átszabják rendesen.
Arch-ra is feltoltam a Pantheon-t, de az anyám kínja sem akar optimalizálni egy standard bináris csomagot. Nem, nagyon nem az a Pantheon az Elementary-ban és nem ugyan az felrakva Arch-ra.
Arch-ot csak és kizárólag Cinnamon DE-vel használok. Ott viszont az élmény és a használhatóság, hozza a Mint szintjét. Sőt, jobban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- OLED TV topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Apple asztali gépek
- Az AI megeszi a szoftverpiacot?
- Fujifilm X
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Apple Watch SE 40mm 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Autószimulátor! Leírásokkal, mindenestül, játékkal, kulcsrakészen!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3067
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
- HIBÁTLAN iPhone 13 512GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3075
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest