- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Az Euronics is elkezd használt mobilokkal foglalkozni
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #79684 üzenetére
Conky?
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #79657 üzenetére
Több ponton nem egyezik a felhasználói szokásunk. Éppen ezért lehet többet fogsz tudni segíteni az újonc srácnak, mert nem egyformán használjuk a gépeinket. Ki tudja! Talán pont az én szokásaim nem megfelelőek neki. Nekem ezzel semmi bajom nincs. Meg olvasson csak hideget-meleget. Majd kialakítja, hogy ő mit akar!
Szerk. : Haladok a tanulással egyébként!
De a gépemet nem babrálom. Virtuális gépben csinálok mindent. Így a gazda rendszerem érintetlen marad! Nem feltétlenül akarok power user lenni.
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #79648 üzenetére
Esetleg megoldás lehet az, hogy menü-szerkesztővel eltávolítja a menüből adott alkalmazást adott fiókban. A terminálból való indítás kiküszöböléséhez meg létrehoz alias-t és hozzá adja adott felhasználó .bashrc jéhez.
Ez utóbbi nem nehéz, de nem kezdőknek való feladat!
Szerk. : Szoktam türelmetlen lenni, amikor felteszek egy kérdést és egy idő múlva kapok választ. Most látom, hogy jó ötlethez idő szükséges!
-
I02S3F
addikt
válasz
Kazakovian35 #79640 üzenetére
-ezt nem tudom, angolul keress rá
- szvsz a legegyszerűbb, ha csinálsz külön felhasználót neki
-a Bleachbit azt hiszem valami takarító progi. Linuxon erre semmi szükség. Csak tönkre fogod tenni vele a rendszert. A rendszer " tisztításának" van 1-2 parancsa, javaslom olvass utána. A linux, még hosszas frissítési ciklusokon át sem szemetelődik tele! Van, aki 5-7 évig húzza egy Ubuntu telepítéssel, nem beszélve az Arch terjesztéséről. Zorin-nal nem tudom, hogy mi a helyzet!
A Linux nem Windows, más a filozófiája és alapjaiban is más!
- itt egy program erre például. Gondolom ezzel az lesz a bajod, hogy cli-s. Linux alatt gyorsabban tudsz cli-vel dolgozni. Persze ma már akár meg is úszhatod a használatát, de van olyan program, ami nem rendelkezik gui-val.
-Nem tudom, hogy a Zorin melyik naptár és kapcsolatok alkalmazást használja, de biztosan mentenek offline fájlokat működésük során. Ha így értetted a kérdésedet!
-A Bleachbit-ről fentebb írtam. Ha játszadozni akarsz a rendszerrel, akkor javaslom inkább a konfigurációs lehetőségek kiaknázását. Linuxban több mindent megtehetsz, mint windows-ban. Persze ehhez jellemzően konfigurációs fájlokat lesz szükséges szerkesztened.
-Hogy a Zorin felülete mennyire változtatható, azt nem tudom. A kezdő barát disztrók (Mint, Ubuntu, Manjaro, stb. [nem feltétlenül ebben a sorrendben]) igen jól témázható! Ráadásul van többféle (és windowsra is hajazó) felület. Ezeket Live-ban érdemes kipróbálni (Boot-olsz a Linux lemezről, vagy usb kulcsról) (Javaslom nézz róluk videókat elsősorban, hogy eldöntsd, hogy melyik tetszik a legjobban.) (Virtuális gépen is tesztelhetsz következmények nélkül) . Következmények nélkül babrálhatod!
- -
I02S3F
addikt
válasz
Kazakovian35 #79638 üzenetére
Jó helyen vagy! Tedd fel a kérdéseket!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #79624 üzenetére
A másik megoldás, ha kérdezés helyett leteszteled ezt egy virtuális gépen.
-
I02S3F
addikt
Köszi mindkettőtöknek!
-
I02S3F
addikt
Na! Kiderült miért nem jó nekem az arch! Kézzel, felügyelettel szükséges frissíteni. Ubuntunál megszoktam, hogy kéthetente feljön az ablakocska és katt és kész :). Hiába, kényelmes!
-
I02S3F
addikt
Basszus! A systemd olyan vitákat vált ki, hogy nem tudok egy objektív nézőpontot olvasni, hogy miért adaptálták a nagy disztrók!
-
I02S3F
addikt
Na! Úgy látom Debian 10 alatt a passwd parancs root-ként enged 4 számjegyből álló jelszót beállítani, míg mezei userrel bejelentkezve nem :)
-
I02S3F
addikt
válasz
MostaPista #78786 üzenetére
Az Ubuntu-t 25 millióan használják. A Cannonical szerint.
-
I02S3F
addikt
válasz
#63718632 #78780 üzenetére
Lazán kapcsolódik: Imádom, amikor valaki írja (nem mostanában volt ilyen! Nem célzok itt senkire! ), hogy titkosítani akar, de ne kérjen jelszót :). Ez olyan, mint amikor lyukas gumival védekezel a nemkívánt terhesség ellen és a csaj nem szed fogamzásgátlót. :) ( Csak eszembe jutott)
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #78675 üzenetére
Nem előbb a drop sorok és utána a belső háló engedélyezése kéne?
-
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Rájöttem, hogy miért kedvelhetik sokan a grafikus felületet a cli-vel szemben. Azt figyeltem meg, hogy gui-n fogyasztható egységekben adagolja a program az információkat és ez valóban kedvező a kezdőknek/hobbi felhasználóknak. Amíg cli-n az agyaddal szükséges fordítani, hogy egy összetettebb parancs mit csinál. Pl. : a kvm használata ilyen, mert sok kapcsolója van.
Úgy vettem ezt észre, hogy magam is fáradt voltam és archbang installnál a cli-s partícionálásnál megakadtam (hozzá tartozik a helyzethez, hogy 12 órás műszak háromnegyedénél voltam, este és már 12 órája fenn voltam)
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78592 üzenetére
Nálam most megállt a tudomány! Pihennem szükséges.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78589 üzenetére
Na! Vannak a kde-ben gesture-ek, azzal meg tudod oldani. Magyarul nem tudom hogy hívják!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78586 üzenetére
"És amit Rrimuru írt, azt hova?" - Az csak a sway ablakkezelőhöz jó.
"Terminálba, vagy elmentve, sh, vagy a Billentyűparancsok lapon, vagy az egérnél, de hova, hogyan...?" - Ő az ő esetében egy konfig fájlba ezt beírta és neki működött. Te milyen DE-t használsz? Gnome-nál van erre kiegészítő. Biztosan KDE-re is van, vagy Cinnamon-ra.
Az egészet amit leírt, vagy, kettészedve, volume-up és volume-down...? - Két külön parancs két külön billentyűnek. Ha kiderítenéd, hogy milyen paranccsal növelhető/mérsékelhető a hangerő, akkor te is billentyűgombokhoz rendelhetnéd. Ha consumer laposod lenne, azokon szokott lenni média vezérlő gombsor. Rimuru egy alternatív megoldást kínált fel neked.
És hová írom be? Globális, egyéni? - Attól függ, hogy milyen DE-n vagy.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78584 üzenetére
A sway egy wm (window manager), a bind pedig adott billetyűhöz/billentyű kombinációhoz valamilyen feladat/funkció hozzárendelése.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78575 üzenetére
Persze! 2 magot kap a 4-ből. Hw-es virtualizáció támogatás is van! Csak hát a lapost 2013-ban kezdték el árulni újonnan :) (ezt a típust) És nem éri meg újba beruházni, mert a 3.-4. gen-es cpu-s elitebook-ok kerülnek most használtam 120k-ba kb.
50-70k kiadás sok 1-2 gen előrelépésre. ( Ha eladnám a mostanit szintén 50-60k-ért. )
-
I02S3F
addikt
Köszönöm a tanácsokat. Azt olvastam, hogy az i/o számít egy vm esetében (az adja a jó teljesítmény alapját[magas i/o teljesítmény] ) és nem a ram mennyisége, ami miatt csalódott vagyok, mert ram-ot tudok venni a gépbe, de még egy ssd-t nem (nincs hely) .
Onnan is látszik, hogy Ubuntu vm-eknél nem a ram a mérvadó, hogy 2gb-ból bőven elvan átlagos felhasználás során. 800 mega alapon. -
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Virtualbox-ban (win10 host) futtatok (kipróbáltam) pár disztrót (ubuntu alapúak). A Lubuntu gyors volt, de keveset tudott, az alap Ubuntu tud mindent, de lassú. Azt nézem, hogy a KDE Neon, a Mint Cinnamon ugyanúgy 8-900 megát esznek alapból. Annyiban ez nem gond, hogy adok a vm-nek 3 gigát és el is van. Csak a válaszidő nem valami jó!
i5 2.gen, 8 giga ram, evo860 512 ssd (elitebook 2560p)
Mi a megoldás? (Hogy válaszidő is jó legyen, meg kényelmes legyen az asztal is).
-
I02S3F
addikt
Köszi a javításokat! Igen! Mindkét rövidítést elrontottam!
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #78294 üzenetére
Ja! Van Proxmox topic is!
-
I02S3F
addikt
Én olvastam, hogy valaki a kernel fordítást javasolta stress test-nek. Ez izzasztja a háttértárat, a cpu-t, a ram-ot.
Tudomásom szerint alapértelmezetten nem a fizikai magot kapja meg a guest. Ezt konfigolni szükséges, de ebben nem vagyok jártas, de egy HUP topicban ezt kitárgyalták. Sajnos ezt a topicot nem találtam!
-
I02S3F
addikt
válasz
Frawly #78076 üzenetére
Én nem gondolom túl kifizetődőnek a programok váltogatását. Persze te csináld nyugodtan. Pláne, ha jól esik, csak én inkább az idő alatt olvasok valami cikket a rendszer működéséről. Persze én nem hobbiból akarom használni, hanem ezzel akarom egyszer keresni a kenyerem. :)
-
I02S3F
addikt
válasz
bigduke6 #78033 üzenetére
Nem követtem, hogy mi a hiba, de Virtualbox-ban próbálkozhatsz vele!
tordaitibi - Clonezilla? Alternatívaként nem jó?
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78014 üzenetére
"dd-nél meg egy betű vagy szám félreütése egyenlő lehet egy másik, pl. az egész adatmeghajtó azonnali gyalulásával" - Ugye az a Unix-ból jön, hogy tudod mit csinálsz. Ezért sincs lomtár eredetileg a cli-ben.
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77974 üzenetére
Szerintem ez ma már alap. Persze vannak még olyan régi gépek kereskedelmi forgalomban, amelyek nem támogatják maradéktalanul a virtualizálás minden részét.
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77972 üzenetére
Úgy értettem, hogy a legacy telepítést, amiatt az i386 könyvtár miatt virtuális környezetben lehetett-e volna meglépni.
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77970 üzenetére
Ezt egyébként virtuálisan is meg lehetett volna tenni?
-
I02S3F
addikt
válasz
CPT.Pirk #77957 üzenetére
Konkrétan a HUP-on olvasom, tehát nem konkrétan az lkml-ben bogarászok. Egyszer rámentem és nem tudtam kiigazodni rajta.
Én azt olvastam, hogy mivel kis fájlokat (patch-eket) küldözgetnek, ezért célnak megfelelő.Ráadásul Linus-tól hallottam, hogy "nincs egy ember sem, aki az egész kernelhez értene". Innentől meg sem próbálom megérteni az egészet. Persze az olvasást a témában ettől még nem hagyom abba :).
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #77895 üzenetére
Hatalmas +1 a virtuális környezetre! Állati kényelmes, nem eszik sokat és ahogy mondod, nem lehet elrontani. Ha tudod, hogy valami nagy dolgot konfigolsz előtte tudod klónozni is, vagy snapshot-ot készíteni :).
Most ugyan nincs időm Linuxozni, de a munkám miatt (Windowsról lehet csak dolgozni) én is virtuális környezetben babráltam a Linux-ot. -
I02S3F
addikt
-
I02S3F
addikt
válasz
Alex123 #77799 üzenetére
Szia! A legjobb teljesítményt akkor éred el, ha ssd-re, a win mellé telepíted.
Ha pendrive-on akarod használni, akkor
- telepítheted külön pendrive-ra, külső hdd-re (itt arra figyelj, hogy a grub hova kerül)
-használhatsz perszisztens módban is pendrive-ot. Ekkor megadod, hogy mennyi területtel a pendrive-on gazdálkodhat az os és az előállított változásokat a rendszer el fogja menteni.A live mód csak arra jó, hogy kipróbáld, megnézd, hogy hogy fut adott hardver környezettel az os. A csinált változtatások elvesznek kikapcsoláskor.
Szerk. : A biztonság fokozható speciális igények esetén. Mik az igények? (Az esetek legtöbbjében nincs szükség víruskergetőre [pl. : levelező szerveren a wines vírusok megfogására használnak clam-av-t, de nem standard desktop felhasználásra]).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nintendo Switch 2
- Eredeti játékok OFF topik
- Gyúrósok ide!
- BestBuy topik
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- XIV. Leó pápa szerint a politikusoknak kezdeniük kell valamit az AI-veszélyekkel
- Medence topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest