-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #60747 üzenetére
Cirka 2-3 év után kiderült, hogy miért nem tudok egymásra nyitott ablakokban kattintani semelyik gépemen, egyik distro-val sem.
Tessék kapaszkodni: a Logitech M705 egerem miatt.
Ma reggel mikor kiderült, azt hittem lefordulok a székről
Ezt az egeret használom évek óta. ha egyik gépről megyek át a másikra, akkor viszem magammal. Ugyebár az os ezt usb egérnek és billentyűzetnek ismeri fel, mert a külön gombjai valami billentyűzet kombinációkat jelentenek. Namost ha be van dugva a vevője az usb-be és az egér be van kapcsolva, akkor bármi mást is használok (touchpad, második egér) akkor sem lesz jó. Olyan érzésem van, mintha a fókusz valahogy a megnyitott ablak alatti területre kerülne. Ha kattintok a felső ablakban valamire és az alsó ablakban ugyanott van valami gomb, akkor az alsó ablakban történik a klikk esemény.Kezdett lemerülni az elem, ezért kikapcsoltam az egeret és touchpad-al próbálkoztam és láss csodát, hirtelen minden működött
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #60738 üzenetére
A helyzet az, hogy más gépeken is Ubuntu van, nem szeretnék több féle OS-el dolgozni.
Majd valamikor nekifutok újra, most megint kifeküdt a gép, éppen a fájlrendszer lett oda egy fagyás/power off miatt.
Nincs Bp-en valahol valami Linux-os klub, ahol házi feladatnak feladhatnám ezt? -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #60731 üzenetére
A probléma túlmutat ezen a gépen. Jó ideje (>1éve) képtelen vagyok a vga driverekkel megbírkózni.
Eddig két laptopom volt, amire nem tudtam Ubuntut tenni és használni, mert egyszerűen nem érzékeli a kattintásokat. Mintha nem a képernyőn megjelenő elemre kattintanék. Néha működik a kattintás ablakon belül (pl:settings), de ha ilyenkor megnyit egy újabb ablakot (pl: settings/language) akkor abban már biztosan nem működik. Próbáltam Ubuntu 16.04, 18.06, Lubuntu, Kubuntu, stb verziókat.
Mindkét laptop igp+nvidia párossal van.
HD3000+540M és HD Graphics 530+960M párosítás. Nem tudok másra gondolni, mint valami vga driver gondra. Természetesen 1000 megoldást próbáltam már végig, rendszerint előbb-utóbb odáig jutva, hogy már be sem bootol csal low graphics mode ablakot látok a képernyőn vagy még azt sem. Aztán kezdem az egész installt elölről.De most ugyanez a jelenség van az öreg 945GM esetében is. Lubuntu-val is próbáltam ezen az öreg vason, az sem lett jobb. Tök lényegtelen, hogy lassú-e vagy nem, nem működik jól.
Asztali gépen viszont tökéletesen működnek.
Egyszerűen az őrületbe kerget már, hogy ennyire vacak az egész. Az utolsó a 14.04 volt, amit tudtam használni a HD3000+540M párossal, akkor bumblebee is ment még rá. -
törölt tag
Szeretnek Ubuntu 16.04-et felrakni egy intel945gm vga chipset-es laptopra. Hogyan tudok letolteni vga drivert hozza? Jelenleg valamiert idonkent nem lehet az ablakokban kattintani, gondolom a vga driver hianya miatt.
-
törölt tag
Egy kis gondban vagyok. Van egy haziszerverem amiben 2db hdd van software raid 1-ben. Uefi-s Ubuntu 16.04 netinstall-t tennek a raid 10gb-os particiojara. A problemam az, hogy telepites utan nem tudom uefi-vel inditani a rendszert. Folyton a grub konzol jon be.
Mellekelem a particio kiosztast. Regebben egy uefi-s gepben futottak, de egy jo idore atkerultek sima bios-os gepbe. Most ismet uefi kellene.
A hdd tele van adatokkal. -
törölt tag
válasz
#21078528 #54162 üzenetére
Jaaa, igy ertem. Bar az itthoni gepemen a transmission be van allitva, h egyben foglalja le a fajloknak a helyet. Azzal nem vedem ki a fragmentalodast? Elmeletileg azzal meguszhato akkor ez, nem?
Cpt.Pirk: Asszony gepen Ubuntu zorog, azzal sincs gond igazan. Par eve lecsereltem neki az ablakOS-t, azota nem is zavar folyton valami hibaval
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #54157 üzenetére
Parom edesanyja fogja hasznalni. Nem hinnem, hogy a kozeljovoben kodot forditana vagy videot vagna
En arra gondoltam, hogy kihagynam a swap-ot es egyben hagynam a rendszert. Vagy mondjuk a / kapjon 20gb-ot, a maradek pedig legyen /home?
Igy szepen bekonfigolnam, hogy a torrent mondjuk a ~/torrent konyvtarba pakoljon mindent es igazabol a /home lenne hasznalva, mert telepiteni nelkulem tuti nem fog ra semmit, nem ismeri a linux-ot. -
törölt tag
Regota nem hasznalok ssd nelkuli es 8gb ram alatti gepet, de most egy ilyet kellene telepitenem.
Ubuntu 16.04 menne ra, 4gb ram, 1tb hdd van a laptopban.
A felhasznalo skype, bongeszes, filmnezes, torrent, kepnezegetes funkciokat hasznalna foleg. Par kerdes viszont felmerult bennem.1. Erdemes-e 4gb ram mellett swap particiot beallitani?
2. Ha kell swap, mennyi legyen es a hdd elejere vagy vegere keruljon?
3. Legyen-e kulon root es home particio es ha igen, mennyi legyen?Koszonom elore is. Eppen telepites elott vagyok, a valasz alapjan allok neki.
-
törölt tag
Urak, egy gyors kérdés.
Írtam egy script-et, amit egy ubuntu 16.04 szerveren szeretnék automatikusan indítani, de teljesen elfelejtettem hova kell beállítanom. init.d-be valahogyan esetleg?
-
törölt tag
A trusty-hoz készült ubuntu-tweak működik 15.10-en is? Illetve mennyire van értelme a 15.10-et feltenni? Stabil lehet annak ellenére, hogy még elég friss?
-
törölt tag
Claws-mail esetén meg lehet valahogy gátolni, hogy az ablak bezárásra ténylegesen bezáródjon a program? az a probléma, hogy ilyenkor nem fut semmi daemon és nem figyeli, hogy érkezett-e levél a fiókba. Ha a tálcára ikont nyomom meg akkor is eltűnik az ablak, de az indicator helyen szépen megjelenik az új üzenet jelzés levél érkezése esetén.
Van ehhez valami daemon esetleg? Vagy valami védel a "user error" ellen, hogy ne lehessen ablakikonnal ténylegesen bezárni?
-
törölt tag
válasz
hódmaci #41732 üzenetére
Lehet félreértettél. Nekem is működik az Fn+fényerő. A probléma az, hogy indításkor a laptop teljes fényerőt állít be, amit a login utáni részig nem tudok levenni. Sötét szobában eléggé zavaró. Tehát az ubuntu kezdeti fényerejét szeretném levenni, hogy a login már sötéten jelenjen meg.
-
törölt tag
Köszönöm, megnézem őket.
Ha esetleg másnak még van valami ajánlott, örömmel fogadom.
Update: Képszerkesztőnél egyszerűbbre gondoltam. Nem szükséges bele rajz funkció, csak bonyolítaná sajnos a helyzetet. Olyanra gondoltam, mint win esetében az acdsee vagy az irfanview. Csoportos átméretezés, konvertálás, editor részen kivágás, fényerő, stb. Sajnos a túl komplex bezavarna a usereknél
-
törölt tag
Segítséget szeretnék kérni programválasztásban az alábbi feladatokhoz Ubuntu 14.04-et használva:
1. Zenelejátszó (zenefájlok, internet stream, video nem kell)
2. Texteditor kódoláshoz (nem kell komplett IDE, csak kizárólag editor PHP syntax-al)
3. E-mal kliens (IMAP, indicator mutassa a beérkező üzeneteket)
4. Video editor (videoedit, effect, hangsáv illesztés, feliratozás)
5. Képszerkesztő (átméretezés, kontraszt, fényerő, kivágás, konvertálás több fájlon egyszerre, nem GIMP)Más: Már nem emlékszem mi volt a megoldás arra, hogy laptop esetén a kijelző fényereje már a loginnál minimálison legyen. Valami értéket kellett valahol átírnom, de nem emlékszem hol. Ebben szeretnék infót kérni. Ha jól emlékszem az volt a menete, hogy meg kellett néznem a laptopom milyen értéket ad levett fényerőnél és azt beírni valahova. Talán /etc/init alatt valahova? Nem tudom.
Köszönöm előre is a választ.
-
törölt tag
szeretnék itthonra egy fileserver-t csinálni, amiben lennen egy 1TB HDD és 2db 500GB HDD. Utóbbi RAID1 tömbben. Van egy pci-e RAID kártyám, de szoftveres. Az érdekelne, hogy érdemes azt használnom vagy az Ubuntu ad lehetőséget arra, hogy kártya nélkül csak szoftverrel csináljam meg? Illetve érdekelne, hogy hiba esetén mi lesz majd a teendő. Hogyan veszem észre, ha kiesik az egyik HDD és mit kell tennem?
-
törölt tag
Van valami megoldás arra, hogy az Ubuntu 14.04 font smooth másmilyen legyen? IPS kijelzőn nézem és rettenetesen rossz az elmosás.
-
törölt tag
A próféta szóljon belőletek és menjen még sokáig
Más:
Telepítenék egy netinstall-os ubuntu-t. Semmi GUI csak a rendszer. Menne majd rá egy Kodi is. Viszont nem tetszik a Kodi-ból a 15.x verzió, a 14.x-et tenném fel. Igen ám, de a repoban csak a 12.04 ubuntuhoz érhető el a régebbi verzió, 14.04-hez már az újabbat telepíti.
Az volna a kérdésem, hogy
a., megoldható hogy az ubuntu 14.04 rendszeren mégis a kodi 14 verziót tegye fel, ami csak a régebbihez van elkészítve?
b., netinstall-al fel tudom tenni még a 12.04-et vagy már csak a teljes telepítővel együtt lehet?
-
törölt tag
-
-
törölt tag
Van egy Ubuntu 14.04-el telepített fájlszerverem. Szeretnék beletenni egy új HDD-t a régi mellé és felmountolni az FSTAB-ban, ahogy a régi is van.
UUID=6f82a069-0dc3-45f8-a405-d2fff174a983 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /hdd was on /dev/sdf5 during installation
UUID=9eb9db31-74ef-4ce0-b820-eb8ad316ce02 /hdd ext4 defaults 0 2Az új mondjuk mehetne a /hdd2 alá.
Hogyan tudom lekérni egy partíció UUID számsorát, amit ide beírhatnék?Illetve azt is jó volna megoldani, hogy a HDD-k kapcsoljanak le x perc inaktivitás után. Esetleg külön-külön intervallum még jobb lenne. Mondjuk a régi 40perc, az új 20 perc után. Ezt hol tudnám beállítani?
GUI nincs, kizárólag SSH-n érem el.
-
törölt tag
TotalCommander alternatívát keresek ubuntura. Van valami ajánlott? Ami fontos lenne: ftp, samba, csoportos átnevezés. Ha esetleg valamelyik TC plugineket tudna használni, maga lenne a mámor.
-
törölt tag
Van lehetőség arra, hogy alkalomszerűen 1-1 fájlt valami víruskergetővel átnézzek Ubuntu-n? Na nem magam miatt csak nem adnám tovább, ha problémás.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #38336 üzenetére
Fenyő, CPT.Pirk: köszönöm az infókat.
Más: Egy win alatt összerakott script-et szeretnék "ubuntusra" átalakítani. Ebben kellene segítség. A script-et egy billentyűkombinációra hívom majd meg. Annyit csinál(t), hogy összerak a dátum-idő alapján egy fájlnevet, majd megvizsgálja, hogy fut-e a vlc. Ha nem fut, akkor elindítja és rögzíti a képernyőn történő dolgokat. Ha már fut, akkor leállítja. Maga a screen record a path módosításával szépen működik, de szeretném ubuntun összerakni dinamikusan a datetime-al a fájlnevet és meg is kellene vizsgálnom valahogy, hogy fut-e már a vlc. Ez a két dolog, nem tudom linux alatt hogyan működik.
Az eredeti script win alatt így nézett ki:
@echo off
for /f "tokens=2 delims==" %%a in ('wmic OS Get localdatetime /value') do set "dt=%%a"
set "YY=%dt:~2,2%" & set "YYYY=%dt:~0,4%" & set "MM=%dt:~4,2%" & set "DD=%dt:~6,2%"
set "HH=%dt:~8,2%" & set "Min=%dt:~10,2%" & set "Sec=%dt:~12,2%"
set "datestamp=%YYYY%%MM%%DD%" & set "timestamp=%HH%%Min%%Sec%"
set "fullstamp=%YYYY%-%MM%-%DD%_%HH%-%Min%-%Sec%"
tasklist /nh /fi "imagename eq vlc.exe" | find /i "vlc.exe" >nul && (
D:\Programs\VLC\vlc.exe vlc://quit
) || (
D:\Programs\VLC\vlc.exe screen:// --qt-start-minimized :screen-fps=25.000000 :live-caching=300 :sout="#transcode{vcodec=h264,acodec=none} :standard{access=file,mux=mp4,dst="R:\Downloads\%fullstamp%.mp4"}"
) -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #38333 üzenetére
Szívem szerint egyben hagynám. Ha valamiért reinstall lenne a vége, egy live-ról boot-olva és /home kivételével mindent törölve, menthetőek így is át adatok az új rendszerre? Ha egyben marad, az ssd-t jobban ki tudnám használni.
Update: nekiálltam a telepítésnek, egy partíciót csináltam az ssd-re. Arra megy a home is.
-
-
törölt tag
Van valahol Linux Games gyűjtemény? Kipróbálnék pár játékot a rendszeren.
-
törölt tag
Fstrim parancsnál elég a / vagy kell a /home is, ha ugyanannak az SSD-nek 1-1 partíciójáról van szó?
-
törölt tag
válasz
spammer #38226 üzenetére
Én sem a netinstallra gondoltam, hanem igazából egy alaprendszerre kiindulásként, amiben nincs gui. Mert ugye a netinstall-ban, ha ubuntu desktop-ot bejelöli valaki, akkor felrak egy halom számomra felesleges dolgot. Ezért gondoltam egy alap rendszer+komponensek telepítésére. Alsa, mesa, lightdm, xorg, stb. és a végén OpenBox konfig.
Nekem például egy alsa hatására még nem lesz hang a laptopomon.
-
törölt tag
válasz
spammer #38211 üzenetére
Ha már a fahokedli rendszernél tartunk. Valaki nem akar egy tutorial-t csinálni egy ubuntu netinstall-ból indulva egy közepes OpenBox összerakásához?
ubyegon2: Mint/Cinnamon esetében a "tálcán" meg lehet szüntetni a szögletesített ikonokat? Engem piszkosul irritál, hogy a megszokott ikonok így néznek ki.
-
törölt tag
Gyors kérdés. Rövidesen nekiállok a laptopomra Ubuntu 14.04 x64 telepítésének, NetInstall megoldással. Ha EFI módban akarom feltenni, feltétlenül szükséges a GPT vagy mehet MBR-el is?
-
törölt tag
válasz
spammer #36439 üzenetére
2. Köszönöm.
4. Több is van. Némelyik optirun-al indít programot, másik jogosultságokat állít egy könyvtár alatt lévő dir/file rengetegen, ilyesmik. A desktop megoldást ismerem, csak azt hittem lehet valami egyszerű flag-et (az execute-on kívül) beállítani a futáshoz. De akkor marad a desktop. Legalább kapnak tetszetős png-t ikonnak
-
törölt tag
válasz
lev258 #36435 üzenetére
Egy fokkal jobb köszi. Így már leveszi login-nál is a fényerőt, bár sajnos az ubuntu logo betöltésnél még világos. Valami bios-hack volna jó igazából. Érdekes volt, hogy acpi_video1-et kellett állítani. Gondolom az optimus miatt.
lionhearted: Köszönöm. Természetesen futásjogot adtam neki, de ennek ellenére csak terminal-ban fut, rákattintva editorban megnyílik. Esetleg valami futtató programhoz lehetne társítani?
-
törölt tag
válasz
lev258 #36431 üzenetére
Inkább arról lehet szó, hogy nem hajtja végre. Ugyanis bekapcsolás után a laptop maximális fényerővel üzemel egészen addig, amíg nem csökkentem. BIOS is így jön már be. Windows-ra van egy a gyártó által kiadott program, ami kezeli ezeket és az utolsó állapottal kezd. Linux alatt az xbacklight-al tudom levenni, de csak bejelentkezés után tudom lefuttatni. Emiatt este egy restart után a belépésig egy vaku erejével világít a képembe. Olyan gyorsan pedig nem tudom levenni manuálisan, hogy ne érzékeljek belőle semmit.
-
törölt tag
Pár kérdés:
1. Szeretnék Ubuntu 14.04 login screen megjelenés előtt lefuttatni egy parancsot. (fényerő beállítás) Hova kellene írnom a parancssort?
2. Mi a különbség az apt-get purge és apt-get remove --purge között?
3. Mi a neve Ubuntu/Unity programválasztó alkalmazásnak? Arra gondolok, ami a Unity toolbar legelső gombjára jön be. Szeretnék Docky-t használni és arra akarnám kitenni ikonban
4. Ha van egy valami.sh script-em, akkor hogyan tudom megoldani, hogy rákattintva lefusson és ne kelljen terminálba beírnom? Egy valami.desktop ikon-t kell neki csinálnom vagy van egyszerűbb módja is?
-
törölt tag
Ajánlanátok GTK-s DVD Maker programot Ubuntu-hoz? DevedeNG valamiért akadozós videót csinált. Maradt 25fps, de mégis kevesebbnek tűnik. Talán a deinterlace-t csinálta rosszul. Bombono pedig gyakorlatilag nulla paraméterezést nyújt.
-
törölt tag
-
törölt tag
Az egyik gépemen, amin egy GUI nélküli ubuntu 14.04 fut, csináltam a /etc/init könyvtárba egy script-et ami automatikusan elindít egy programot. Sajnos emiatt nem tudok valamit elérni a gépen. Hogyan tudnám elérni, hogy egy terminált kapjak? Van valami olyan boot megoldás, ami kihagy minden ilyesmit?
-
-
törölt tag
válasz
lev258 #36107 üzenetére
Nem használtam, de most kipróbáltam.
glxosd `optirun glxgears` -> elindul nvidia-val, de nincs mérés
$ glxosd `optirun glxgears`
primus: warning: dropping a frame to avoid deadlock
XIO: fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":0"
after 37 requests (37 known processed) with 0 events remaining.
primus: warning: dropping a frame to avoid deadlock
primus: warning: timeout waiting for display worker
/usr/bin/glxosd: sor: 70: 295: parancs nem találhatóoptirun `glxosd glxgears` -> van mérés, de nem nvidia-val indul
$ optirun `glxosd glxgears`
XIO: fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":0"
after 1922 requests (1922 known processed) with 0 events remaining.
[ 357.584515] [ERROR]Error running "Running": No such file or directoryPrimusrun-al ugyanaz a helyzet, mint amikor optirun-t használtam. Azaz a programnév előtti parancs lesz érvényben, a `` jelek közötti rész. Utána fut csak le az első parancs.
-
törölt tag
Tudnátok ajánlani alkalmazást amivel OpenGL alatt ki tudom iratni az FPS értéket? Jó lenne, ha lenne belőle DEB csomag Ubuntu 14.04-hez.
-
törölt tag
Valaki meg tudná osztani az Internet Explorer 6 English Offline telepítójét? Egyszerűen semilyen oldalról nem tudom letölteni és a winehq-hoz kellene.
-
törölt tag
válasz
spammer #35662 üzenetére
Felraktam egy nagyon alap ubuntu rendszert és az openbox-ot. Piszkosúl tetszik, hogy alapban nincs semmi a képernyőn
Viszont mosz olyan problémákba futottam, hogy nem tudom mit telepítsek/konfigoljak ahhoz, hogy a szokásos beállítási lehetőségek meglegyenek. Hálózat (wifi), egér, bill, stb.
-
törölt tag
válasz
spammer #35659 üzenetére
Openbox-ot már próbáltam1x. Csak a jobbklikk cuccokig jutottam el vele, de tetszett, hogy nincs semmi felesleges cucc a képernyőn. Viszont a képen van egy tálca a bal oldalon, azt nem sikerült elérnem vele. Hol találhatok valami segítséget a telepítéshez? Ubuntut netinstall formájában szoktam feltenni. Azzal felmegy a unity és sok egyéb cucc is. Van valami nagyon alap telepítési lehetőség openbox-hoz is? Arra gondolok, hogy csak azok a dolgok települjenek, amik a GUI-hoz kellenek, másokat majd feldobnék magam a repo-ból.
-
törölt tag
Ubuntu rendszerhez van olyan ablakkezelő, aminél megoldható, hogy sem felül, sem alul ne legyen látható infobar? Tehát ha van akkor rejthető legyen, vagy ne legyen és oldalt legyen mondjuk valami oszlopban minden, mint a Unity vagy Gnome esetében. A lényeg, hogy a laptopom képernyőjét függőlegesen teljes méretben szeretném használni.
-
törölt tag
Ubuntu 14.04 alatt Opera browser-t használok főként. Eddig egy Modern-Scroll nevű plugin-al oldottam meg, hogy gyorsabban tudjak az egérgörgővel scrollozni, de most valamiért már nem elérhető. Tudna valaki segíteni abban, hogy gyorsíthassak a görgetésen? Akár a browseren belül, akár a rendszeren belül. Utóbbi lenne a legtökéletesebb, de ilyen beállítást még nem sikerült találnom.
-
törölt tag
Úgy, úgy
Én is az asszonynak Ubuntut pakoltam win helyett. Picit furán nézett rá, de mikor kiderült, hogy az 1.6GHz-es gépen 2GB RAM-al az eddig akadozó flash játéka reccenés nélkül fut, megszeretteÉn meg örülök, hogy nincs vele annyi macera, mint a winnel. Mert ugye hallani sokszor: "Gyere már ide, ez megint mit akar?"
-
törölt tag
Szükségem volna olyan programra, amivel új billentyűzet kiosztást lehet készíteni.
Szeretném megoldani, hogy a szokásos magyarhoz hozzáadhassam a Ctrl+A = Á és Ctrl+U = Ű kombinációt. -
törölt tag
Pulse be van állítva, de ezzel is a mikrofont veszi fel. Pavucontrol-t feltettem. Most így néz ki a vlc paraméterezve:
cvlc screen:// :input-slave=pulse:// :sout="#transcode{vcodec=x264,acodec=mp3,ab=128,channels=2,samplerate=44100}:duplicate{dst=std{access=file,mux=mp4,dst=desktop.mp4}}}"
-
törölt tag
Szeretnék hangot felvenni. Minden hangot, ami megszólal a gépen. Konkrétan VLC-vel próbálkozom, de a alsa://hw0,0 a mikrofont veszi fel. Tudna ebben segíteni valaki?
-
törölt tag
válasz
Patice #34056 üzenetére
Ahogy én tudom:
Alsa mindenképpen van a rendszeren, mert az éri el és hajtja a hardvert.
Terminálba beírod: alsamixer
Ezzel a hangerőket tudod a hardveren állítani.
A PulseAudio egy interfész. Amit nem kell feltétlenül használni ha csak egy alkalmazás éri el az ALSA-t.
Én a nappaliban használt médiacenteren például csak alsa-t használok, mivel csak Kodi van a gépen, még GUI sincs. -
törölt tag
Köszönöm, de közben iderült, hogy a streamripper megvan az ubuntu repo-ban. Már fel is tettem és rippel, ahogy kell
Imádom, hogy linux alatt jópár dolog ennyire egyszerű
Még azt kellene megoldanom, hogy putty-val indítva, bezárás után is folytassa. Volt valami olyan megoldás, amivel a terminal betárása után is aktív maradt a folyamat. Mi is a neve?
-
törölt tag
Ismertek konzolban futó stream mentő programot? Szeretném, ha egy netrádiót folyamatosan mentene.
-
törölt tag
Egy laptopra kellene tennem valami OS-t. Win7-hez elég harmatos ezért valami könnyű Ubuntu alapú disztróra gondoltam.
CPU: L9300 - Core2Duo 1.6GHz
Mem: 2GB
HDD: 160GB
VGA: Intel x4500M integráltElementary OS-re gondoltam elsőként, mivel tetszik és más gépen már használtam is. Nem tudom viszont, hogy ezen a gépen normálisan futna-e. Alapvetően webböngészés, Amiga Emu, Code
locks, LAMP futna rajta.
Valami ötlet, hogy mi menne el ezen? Illetve mehet rá x64 rendszer?
-
törölt tag
A linux mint ubuntu alapú disztró? Mert az optimus miatt feltenném a bumblebee-t, de csak ubuntura használtam eddig.
-
-
törölt tag
Filezilla szerver csak windows-ra van úgy látom. Persze lehet, hogy tárolóban van, nem tudom. Másrészt nekem csak szerver kell, kliens és GUI nélkül.
VsFTP van most feltéve, de nem tudom mennyire biztonságos. Kivettem az anonymous belépést. Most a user log/pass használható csatlakozáshoz. Ennyi elég a beállításhoz? Nyitnék a routeren portot neki, de nem tudom rendben van-e a konfig.
-
törölt tag
Valami egyszerűen konfigolható, de biztonságos ftp szerver kellene ubuntura. Az otthoni gépem tartalmát szeretném elérni kívülről.
-
törölt tag
Linux-ra létezik ASIO driver?
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest