- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- One mobilszolgáltatások
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 Ultra akku probléma?
- Magisk
- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Hatalmas teleppel futott be a Xiaomi Mix Flip 2
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoltanz
nagyúr
Kipróbálnám az Android-ot virtuális gépen létezik? Főleg VMWare -es lenne jó, pl Win alól netezni, köszi. Láttam már nem x86 oprendszert futni virtuális gépen hasonlóan, úgyhogy sztem technikailag, ok.
-
zoltanz
nagyúr
Most meg nem mondom mit hoz létre az Ubi telepítéskor.
Internetre nem szokás kimenni root -ként pl (gondolj bele, bárki bejut kapásból szabadkezet kap a gépen...).
Igen, Sudo elött meg kell gondolni mit csinálsz és az mivel lehet összefüggésbe.
Ubin aszem a monitor felbontásváltáshoz is kell a sudo és az idő formátum váltáshoz is. -
zoltanz
nagyúr
- hogyan férek hozzá a teljes jogkörű user -emhez? És mi a neve, ez a root user?
- mi az a root? adig oké, hogy gyökér .. és hogy van egy "/" -em ,abbol ágazik ki minden mappám, és létrehoztam installkor egy kulön particiot ... de ezen tul semmit nem tudok errolA kösnyvtárszerkezet és a jogosúltság két külön dolog a root a rendszergazda/adminisztrátor.
A gyökérből ágazik el minden alkönyvtár a fájlrendszerben. (pl DOS -ban ha odamásoltál valamit minden könyvtár alól tudtad indítani, persze az autoexec.bat -ban lehet felvenni ilyen könyvtárakat még ha akartál) -
zoltanz
nagyúr
válasz
geprombolo #9018 üzenetére
A Puppy Linux saját csomagkezelővel rendelkezik ami lehet PET, PUP (régebbi) féle. Amúgy van lehetőség programok hozzáadása/eltávolítása rendszerprogival internetről telepíteni kényelmesen is bármit (nem olyan mint az Ubis Synaptic külön nem lehet válogatni az azonos funkciójú programok/programrészek között).
-
zoltanz
nagyúr
Miért nem lehet az a tolyik neve pl hogy Linux kezdőknek szájbarágósan, ez olyan lealacsonyító féle Köszi.
-
zoltanz
nagyúr
A Linux új verzióiban mennyire támogatják (gondolom igen) a több processzoros megoldásokat, ha már valamelyik tömörítő program 30-50 százalék idő megtakarítást fel tudna mutatni, érdemes lenne váltani valamelyik gyertó Intel AMD típusokra. Jó lenne ha valaki tudna olyan oldalat belinkelni ahol van ilyen összehasonlító teszt, eddig csak Windows -ra találtam.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Rickenstein #3909 üzenetére
Naogyn háálás vaogyok a mgyaar nyelvimsreteem ilyen fokú elmeézséért, de a jöővben eletknitneék tőle.
Köösznööm.
Nagyon hálás vagyok a magyar nyelvismeretem ilyen fokú elemzéséért, de a jövőben eltekintenék tőle.
Köszönöm.
-
zoltanz
nagyúr
Nem néztem el én, a telepítőben lévő partícionáló szoftverről beszélek. Az meg szerintem tényleg csak 10 - en egynéhányat tud. Az frankó majd körűlnézek egyet, de azt is leírhatad volna milyen kapcsolókkal működik vagy legalább valami linket tudnál adni ezzel a cfdisk -el dokumentációval kapcsolatban, köszi.
-
zoltanz
nagyúr
Próbáltam pár disztribúciót ami tetszett a SUSE a Fedora az Ubuntu viszont használható csak azt hinyolom benne amit a Red Hat 6.00 magyar tudott volt benne fdisk ami kb 40 féle fájlrendszert ismert ez meg jó ha 10 -et.
-
zoltanz
nagyúr
Rendszerpartíciónak nekem megfelelne az XFS is csak az meg instabil ha GRUB -ot használok, de megoldom sokba volt a lakodalom... A Reiser4 nem tudom, hogy áll most vele lehet ezt multi boot -os betöltőt használni vele stabilan?
-
zoltanz
nagyúr
Kérdéseim lennének a Linux fájlrendszereit illetően melyiket érdemesebb használni egy desktop-ra az ext3 vagy a ReiserFS -t (Reiser3.6)?
Mindkettőnél be lehet állítani a journal/ordered/writeback módokat mennyit lassítanak valójában ezek a munkában és milyen paranccsal kell beállítni (akinél van szünetmentes tápegység ott mindegy)?
A Reiser4 -et hogy lehet telepíten a Linux rendszeremhez úgy tudom ez már optimalizáltabban bánik a merevlemezen lévő adatokkal nem kell annyit töredezetségmentesíteni.Előre köszi!
-
zoltanz
nagyúr
Köszi pawee a mindenre kiterjedő részletes választ.
Azt hiszem a Fedora Linux DVD lesz a legjobb és tudtam is hozzá szerezni referencia kézikönyvet magyarúl. Az alpokat ismerem azért de fejből nem vágok minden parancsot, szkriptet, eszköz bállításokat stb. Debian is tetszik elég univerzális és sok lehetőség van benne, valószínűleg azt is felrakom. A Slackware linux -ról azt olvastam hogy elég sok gyakorlatot igényel, pár profit informatikus is ''megfektet''. -
zoltanz
nagyúr
Legjobb linux verziót keresem egy lehetőleg gyors DVD -s verzót és mert ezekhez nem kell telepítőket keresgélni a neten kiadás már tartalmazza, free legyen, nem baj ha angol csak legyen magyar billentyűzet beállítás, tehát mit tatalmazzon internet böngésző, zene lejátszó AUDIO CD, MP3, filmlejátszó DVD, avi divx,xvid videó leátszó mp3, ac3 -as hangokkal is elboldogúljon, feliratokkal. Valamilyen torrent kliens program. irodai alkalmazások word, excel, pdf szerkesző programok, szövegszerkesztő, grafikus szerkesztő program, WI-FI támogatás, CD írás.
Opcionális skype telefon/chat program, internet tv/rádió, DC fájlcserőlő, quicktime, real media player. valamilyen változat dvd író program, letöltés vezérlő (több száló letöltés, letöltések folytatása), FTP letöltő (letöltések folytatása), opengl lehetőség, videó szerkesztő. Ami a legtöbbet tartalmazza.
Haználtam már illetve van linuxom vamannyire ismerem. Köszönöm!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
zoltanz
nagyúr
Helló!
Tudna valaki segíteni nekem abban, hogy Suse Live -ot szeretnék használni főleg internet böngészére azért mert biztonságos. A 9.2 Suse Novell Live CD angol változathoz milyen internetet ajálotok amit az oprendszer felismer és telepíti tudja a meghajtót pl kábeltévés elérés azt hiszem Motorola típusú modemmmel megy vagy bluetooth -on keresztűl SE telefont felismeri mert akkor azon keresztűl is mehetne. Használ lyet valaki?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen légkondit a lakásba?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged