- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #80214 üzenetére
"Van ennek valami hátránya ha pendrivera telepítem?"
A pendrive élettartamát jelentősen csökkenteni tudja. -
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #80104 üzenetére
Te írtad:
"ehhez magának a Windowsnak semmi köze."
Az, hogy utána leírtad a mechanizmust, az teljesen rendben van. De nem kapcsoltad össze őket. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #80099 üzenetére
Szerintem a kollégának van igaza: a mechanizmus egy dolog, hogy mit állít a Windows, az egy másik. Az utóbbi pedig egyértelműen az OS-re tartozik. Bevezethettek volna egy új menüpontot a Leállítás mellett, de nem tették.
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #79979 üzenetére
Honnan töltötted le? Magyar helyett talán kezdd az angol nyelvvel. Egyébként a disztrók többségében a nyelvi támogatás hiányosan települ és a Nyelvi beállítások (vagy hasonló) menüpontra kattintva lehet befejezni (letölti, ami hiányzik).
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #79958 üzenetére
Ha minden igaz, akkor forrasztott RAM-ja van. Így az egyetlen, amire érdemes külön figyelni, hogy olyan kiszerelésben vedd, amit később nem bővítenél.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #79931 üzenetére
Úgy látom, ennek a hardverével nem lesz gond. A wifit emlegetik, de megfelelően friss rendszernél már azzal sem kell csinálni semmit (vagy minimális erőfeszítést igényel).
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #79926 üzenetére
"jó lesz Linuxozásra?"
Mit értesz ez alatt? (Egy okos kenyérpirító is jó arra.)
-
lev258
veterán
Amit linkeltél, ahhoz már fél éve nem nyúltak hozzá a github oldal szerint. Így szerintem inkább a többi ilyen kezdeményezést érdemes követni. És még egyik sem áll elég közel ahhoz, hogy használhatónak lehessen nevezni. Lelkes embereknek kísérletezgetni jó jelenleg, de másra nem.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #79891 üzenetére
Új Apple gépre akarja tenni, csak még nincs támogatása.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #79836 üzenetére
A Rufus-szal való kiírás néha problémát okoz, a beállításai miatt. Inkább az Etcher-t javaslom.
A videóban nem a mellé telepítést, hanem a Valami más opciót választja. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #79830 üzenetére
Elvileg igen. De láttam már olyat, hogy gond lett belőle pl. figyelmetlenségből.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #79827 üzenetére
Az utóbbi esetén te alakítod a partíciók kiosztását. Bár érteni is kell hozzá, de szerintem nagyobb biztonságot és kontrollt ad telepítéskor.
-
lev258
veterán
válasz
peterattila #79824 üzenetére
Az LVM arra vonatkozik, hogy miként alakította ki az Ubuntu a partícióját (partícióit). Azért kérdeztem, mert találtam ilyen bug-ot LVM + UEFI párossal. A Grub Customizer-rel nem leszel előrébb, a grub fájlt piszkálja az is.
Ha a /etc/fstab fájlban /dev/mapper/... bejegyzéseket látsz, akkor LVM van a háttérben. Ha /dev/sdx vagy UUID formájú sorok vannak, akkor hagyományos partícióid vannak. -
lev258
veterán
válasz
peterattila #79821 üzenetére
Használsz LVM-et? Vagy hagyományos partíciók vannak?
-
lev258
veterán
válasz
peterattila #79819 üzenetére
Mutasd a grub fájlt!
Gondolom sudo update-grub parancs is volt. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #79813 üzenetére
A Virtualbox-on belül a rendszer egy virtuális partíción helyezkedik el. A törlés ennek törlését jelenti (minden tartalmával együtt).
-
lev258
veterán
válasz
MostaPista #79756 üzenetére
Szerintem te az appimage-et keresed. Az áll legközelebb a portable-höz. Csak nem minden programból áll rendelkezésre.
-
lev258
veterán
válasz
moongoose #79739 üzenetére
A ifuse-hoz csak akkor kell ppa, ha frissebb verzió kell, mint ami egyébként elérhető (ez egy telepíthető csomag a rendszeren, ahogy az Aknakereső is). A flatpak nem zavar semmit, de el is távolíthatod.
growler: Meg lehetne úgy csinálni, hogy a telepítéskor kismillió kérdést feltesz arról, mihez legyen hozzáférése (kimerítve mindent, ami a felhasználónak eszébe juthat). Ezt természetesen nem vállalja fel senki. Vannak leírások, útmutatók, ott szépen leírják, hogyan adhatsz jogot pl. másik meghajtóhoz.
A flatpak és a snap lényege, hogy az általuk érzékelt környezetben (sandbox) teszik a dolgukat, ahogy kell. Ha te ezt bármilyen módon bővítenéd, azt neked kell megtenned.
Más oldalról nézve: milyen dolog az, hogy pl. egy webcam szoftver minden külső meghajtóhoz és a rendszerfájlok egy jó részéhez gond nélkül hozzáfér és akár módosíthatná is azokat (ja és a netes forgalmat se hagyjuk ki). -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #79734 üzenetére
Az appimage ilyen értelemben semmi pluszt nem ad: egy nagy fájl, amiben benne van minden, amit egyébként telepítene az ember (mondjuk ppa-ból). A flatpak és a snap extra biztonsági funkciókkal rendelkezik, amit a felhasználónak kellene beállítania, szabályoznia. Csak ezt elfelejtik. Szóval a Viber is tud megfelelően működni, ha veszi az ember a fáradságot, hogy finomhangolja a "sandbox"-ot.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #79630 üzenetére
Azt nem tudom, mi a baja, viszont azt írják, hogy a művelet után simán előfordulhat, hogy a blkid hibásat (pl. régit) ír ki. Újraindítás után viszont már a valódit.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #79627 üzenetére
Volt unmount a tune2fs előtt?
e2fsck után nem próbáltad újra a tune2fs-t. Így egyértelmű, hogy semmi sem történt. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #79608 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
zebra_hun #79606 üzenetére
Keresd meg a További (vagy Egyéb) illesztőprogramok menüt. Onnan egyértelműnek kell majd lennie. Kiválasztod egy listából a drivert, aztán telepíti.
Van secureboot?
Az alapszintű driverrel (nyílt) Nvidia esetén az a baj, hogy a gyártó hozzáállása miatt teljesítményben messze alulmúlja a kártya valós képességeit és funkcióit (amíg minimális igényeket kell kielégíteni, addig elég lehet). Ezért kell a gyári driver. -
lev258
veterán
válasz
zebra_hun #79604 üzenetére
Valaki javítson ki, ha tévednék (engem az inxi csak összezavar). Jól látom, hogy a kolléga az Nvidia kártyáját használja a nyílt driverrel?
Már az is nagy dolog, hogy ennyire jól megy vele a videó. Fel kellene tenni a zártat a További illesztőprogramok menüben. Azzal vagy rögtön jobb lesz, vagy lehet majd még vsync-et állítani. -
lev258
veterán
válasz
Cirbolya_sen #79490 üzenetére
Radiotray-NG
-
lev258
veterán
válasz
Schiano #79458 üzenetére
A Live-val az a baj, hogy minden kikapcsoláskor reset történik. Ha addig bármit is tettél, azt kezdheted újra. Van perzisztens Live, ami nagyon hasonló a telepített rendszerhez. Megmaradnak a beállítások, a programok.
Többiek: Nagyon nem ajánlom ezt: bcmwl-kernel-source
A 4312-es a b43-as driver-rel működik jól. Némi történeti oka van annak, hogy a leírásban mégis szerepel. -
lev258
veterán
válasz
Doky586 #79427 üzenetére
Mindkettő 18.04-re épül, így a közös támogatásuk is ugyanaddig tart. A specifikus pl. grafikus felülettel kapcsolatos dolgokban nem várhatsz további támogatást vagy a bug bejelentéseidre (amit eddig sem csináltál
).
Talán a Lubuntuval kicsit gyorsabb lenne a géped, de ezt így nehéz megmondani.
Itt nézelődhetsz: [link] -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #79387 üzenetére
Felejtsük most el a gparted-et. A telepítőben a Valami más/Egyéb/Kézi/Manuális (nem tudom, most épp hogy nevezik) opciónál tudsz particionálni, illetve megjelölöd, melyik partíció lesz /, /home, ... Ezen a képernyőn kell az EFI partíciónak megadni a "flag"-et, hogy a te szavadnál maradjak. A partíció fájlrendszerét választva van olyan opció, hogy EFI partíció. Tudomásom szerint ezzel azonosítja be onnantól. A rendszerbetöltőt pedig mindig lemezre, ne EFI partícióra tedd. A Mint-nél variáltak ezzel pár éve, akkor sem értettem.
-
lev258
veterán
válasz
#68216320 #79382 üzenetére
Ugye manuális/kézi particionálást szoktál választani? Mert ott lehet (kell) EFI partíciót kijelölni, nem a rendszerbetöltő helyének választásánál.
Új hardvernél sajnos várni kell, ez mindig így volt, bár valamivel már jobb a helyzet. Így marad a rolling nálad, vagy a korábban ajánlott kernelfordító segítség. -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #79355 üzenetére
Mint írtam, azóta nincs mozgás. Láttam róla egy hibabejelentést, de az se tűnt túl aktívnak. Persze a korábbi rendszereken se megy, nem csak a 20.04-en.
Az 5.8-asból és talán az 5.11-esből is van néhány, ami még jól lett fordítva. De persze elesel a hibajavításoktól. LTS-nél félévente érkezik új kernel verzió HWE ágon (20.04.3 augusztus, 20.04.4 jövő február).
Nálam Ryzen 4800 5.8-assal vagy 5.10-essel megy, már nem emlékszem. -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #79348 üzenetére
Pár hónappal ezelőtt elkezdték a mainline kerneleket 20.10-es libc-vel fordítani. Azóta mindegyik hibát dob 20.04-esen és nem úgy tűnik, hogy vissza akarnák csinálni. Szóval se a direkt módszer, se a külső szoftverek nem működnek.
Szerk.: Magamnak meg nem fordítom le, ott még nem tartok.
leviske: Már nem emlékszem, hogy végül kernel szinten orvosolták vagy Grub paramétert ajánlanak még most is. Annak idején sokat írtak a Ryzen problémáról. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
moongoose #79296 üzenetére
Régen csináltam már ilyet.
Ha Szövegszerkesztővel megnyitsz egy ikont az Asztalon, valami hasonló tartalma lesz:[Desktop Entry]
Name=DIGITNOW!
Exec=env WINEPREFIX="/home/esa22/wine32" wine-stable C:\\\\Program\\ Files\\\\DIGITNOW!\\\\DIGITNOW!.exe
Type=Application
StartupNotify=true
Icon=E8FB_DIGITNOW!.0
StartupWMClass=digitnow!.exeMint látod, van egy Icon sor, oda elvileg bármilyen útvonalat (és képet) megadhatsz.
-
lev258
veterán
válasz
moongoose #79292 üzenetére
Elvileg a radeon-profile parancs indítja. Meg kellene nézni, hogy a Szerkesztésnél is ez szerepel-e.
És amit javasolt a kolléga, hasznos lehet késleltetni egy kicsit a sleep-pel.
Több dolog is csak bejelentkezéskor töltődik be és lehetséges, hogy ezek közül a programnak is szüksége van valamire. Aztán ha a sorrendiség felborul, akkor nem fog elindulni. Ezért jó késleltetni (pár másodperc elegendő). -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #79127 üzenetére
Én általában a Deluge-t használom, de most elindítottam egy Ubuntu 20.04 ISO letöltést a transmission-gtk-val. A letöltés sebessége volt, hogy 20 MB/s fölé ment (Digi Gigabit van nálam). A 4 mag százalékos összterhelése néha kiadta a 100-at, de egyenként a legnagyobb érték ~40, átlagban ~20 volt (a Transmission-t bezárva ~17). A transmission, mint folyamat, max. 18 %-os CPU terhelést csinált a Rendszerfigyelő szerint. Eközben futott egy Firefox és a deluge is a háttérben (utóbbiban nem volt aktív letöltés). HDD, ext4.
Remélem nem hagytam ki semmit. A használt rendszer az aláírásomban (5.4-es HWE kernellel). -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #79129 üzenetére
Megnéztem az alaplapod leírását. Ez egy laptop processzor rárakva egy mini-ITX lapra. Nálam ennek az asztali testvére van, egy 5350-es APU, szintén mini-ITX (a wikipédia szerint is "testvérek"). Valamivel nagyobb órajellel bír. Este megnézem, hogy nálam letöltéskor mennyire terheli a processzort. Nálam egyébként komplett grafikus felület van.
Az egyik, amit ki szoktak hangsúlyozni, hogy gyors letöltéseknél a HDD szűk keresztmetszet tud lenni. Arról pedig semmit sem tudunk, hogy egyébként az adott torrent szerverről milyen sebességgel tudsz letölteni (ez eléggé eltérhet az internetszolgáltatód által rendelkezésre álló sebességtől-ennek persze a CPU kihasználtsághoz nincs köze). -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #79127 üzenetére
Nem értek a témához, de egy valamit tisztázzunk.
Egy adott program képes lehet multicore működésre (ha úgy írták meg), ami azt jelenti, hogy egyes komponensei (részprogramjai) más CPU magon vagy szálon futnak. De ennek semmi köze nincs a torrent szálakhoz.
Én más irányban indulnék el, ha keresgélnem kellene.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xbox Ultimate előfizetések
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest