- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- One mobilszolgáltatások
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Magisk
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoltanz
nagyúr
IceWM desktopnál/ablakozónál szeretnék beállítani háttérképet. Szeretnék beállítani még néhány programot ami automatikusan induljon. Hogyan kell?
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Hasonlítgatom a Win-Linux hangminőséget.
Lehet a Windows használ valami EQ-t (vagy valami effektet) ami tetszik a fülemnek nemtudom. Linux-on olyan tompa kicsit a hang. De el tudom képzelni, hogy ez a "legtisztább" (legközelebb áll a rögzített anyaghoz), legkevesebb konverziót, egyéb hozzáadott élményjavító hatást tartalmazó hangfolyam. -
zoltanz
nagyúr
Cseréltem Wi-fi adaptert azóta nem használható a LinSSID. Az eszközt érzékeli a LinSSID, de keresést soha nem fejezi be, gksu-val is próbáltam (Debian). Eltávolítottam, újra telepítettem, de negatív.
-
zoltanz
nagyúr
Nálam az Ubi LTS be lassult egy fél év után. Egyszer újra is kellett rakni, mert nem akart boot-olni. (bár lehet régi a konfigom is kicsit C2D)
Debian (stable) lassan 1 éve megy első számú OS-ként, mindenféle lassulás, hiba nélkül. Telepítése előtt érdemes utána olvasni kicsit, de sztem megéri ezt használni.ubyegon2
Olyan mintha néha kétszer érzékelné az egérgombnyomást. Pl felugrik a context menü, de egyből eltűnik, vagy ki akarok jelölni, de egyből futtatja a fájlt. Valami gomb érzékenységet nem lehet beállítani?
-
zoltanz
nagyúr
Nemgond, csak néha zavaró, hogy Debian-nal, ha az egérrel néha egyet klikkelek, kettőnek érzékeli. Ubi-val ilyet nem tapasztaltam hasonlót.
-
zoltanz
nagyúr
Image Magick kép szerkesztőben hogyan tudok kicsinyíteni? (nem a felbontását csökkentve)
-
zoltanz
nagyúr
Miért nem tudok belépni a UPC oldalára? FF, Chromium-mal is ilyesmit ír:
(iOS Safari alól megy)
This site can’t be reached
www.upc.hu’s server IP address could not be found.
Try:Checking the connection
Checking the proxy, firewall, and DNS configuration -
zoltanz
nagyúr
Konzervatív a Debian ha a támogatott hardvereket (kernel-t) nézzük, de ezeket is lehet frissíteni (saját felelősségre)
Azon hajnalig elvitatkozhatnánk, hogy melyik szoftverből milyen dolog nem támogatott, és az mennyire fontos/időszerű (ezt is bele lehet erőszakolni tárolókkal, csak hát elszáll a legendás megbízhatóság aminek bátran neki lehet "dőlni")
Én is Firefox párti vagyok, de nem minden áron, jó pár éve sajna össze vissza csapong a fejlesztési iránya, régebben kizárólagosan azt használtam.
A BSD-s dolog nekem szimpi, jók kis rendszernek ismertem meg mikor pár éve kipróbáltam, szándékozom visszatérni rá. -
zoltanz
nagyúr
Az egyik kijelzőm egy 19"-es 1080p-s monitor. Túl kicsik a grafikai elemek (gombok), betűk, DPI skálázás lehetőség létezik? Debian 9 főleg Cinnamon, LXDE, Openbox, Xfce érdekel.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #59225 üzenetére
Az addon-okat meg ha nem muszáj nem használok, régebben volt fent 2-3 és össze akadtak, mindenféle probléma lett belőle. Firefox, és Chrome-nál is megtörtént. Általában van fent nekem Dark mode, ami fekete hátteret csinál a weboldalakon, Chrome-on meg egy olyan hogy eltűnjön a download bar, de egy ikonon lássam hol tart a letöltés.
-
zoltanz
nagyúr
Folytassuk itt sztem: [Linux felhasználók OFF topikja]
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Rimuru #59197 üzenetére
Rákerestem, nem találtam egy korrekt összehasonlítást. NSA vagy merre felé tapogatózzak?
Amúgy minden fontosabb böngészőről időről időre kiderül, hogy haza telefonál.
Egy böngetőért nem fogok visszaállni win-re, azért jó látni, hogy van haladás.Dave™
Hinni tudod hol kell?
Én inkább azt mondom egyes böngészővel legyünk nagyon elővigyázatosak, vagy jó esetben simán elővigyázatosak.
-
zoltanz
nagyúr
"Nézz utána hogy áll security és privacy terén"
Köszi! Ennek hol lehet utána nézni?
Majd vigyázok, ezen is csak az előugró reklám védelem aktív alapból, viszont bekapcsolható az Ad Block az oldalakhoz. Amúgy iOS-en már fél éve használom.Wikipedia szerint a 3. helyen van: [link]
colomb2
Gorcső alá veszem a brave is.
-
zoltanz
nagyúr
Wine-vel próbáltam gksu-val is elindítani egy Win-es böngészőt (ott működik), de hibát ír: Szembekerült egy komoly problémával, szükséges bezárni:
Pastebin log -
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #59147 üzenetére
Ezt a számos csatolást onnan vettem: ha felcsatoltatom az OS-szel ő így csinálja. Fájlkezelőben (Helyek-nél a bal oldalsávon) így csak rányomok a kötetre és ott lesz.
Most két külön ágon van felcsatolva, bennhagyta a másik mount-olást is, így közérthetőbb is, lesz magyar neve. -
zoltanz
nagyúr
válasz
Slownz #59145 üzenetére
Nincs mit, ügyes vagy.
Meg kell nézni a transmission beállításokban a könyvtárak hova mutatnak, átírni és újra ellenőriztetni. Torrent topikja
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Slownz #59140 üzenetére
Számsor alapján ha rámész a "931,5 GB kötet" névre fájkezelőben stb. ezt kapod majd (az F partíciót). Ha jól értem ez a problémád
Másold be ezt és csekkold jó e minden:UUID=3E96198C96194635 /media/user/3E96198C96194635 ntfs defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0
user=felhasználóneved (kis nagybetűvel) -
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
LXDE asztali környezetnél, hol tudom megadni milyen programok induljanak automatikusan? Köszönöm.
-
zoltanz
nagyúr
Használ valaki AMD E-350 2 magos brazos-os gépen Ubit vagy Debian-t? Böngészési élménye milyen (Chrome, FF-xal)?
Régebben használtam Win7-tel ilyet, kicsit lassúnak tűnt azzal nekem. -
zoltanz
nagyúr
Folytassuk itt ne szemeteljünk sokat ide Linux offtopik
-
zoltanz
nagyúr
720p-ben próbáltad a VLC-vel? nálam csak alacsony ~360p-ben megy rendesen azzal, Win-en néztem a legújabbal. Debian 9 -en csak a VLC 2.2.7-et tudom felrakni.
Amúgy játssza az Mplyer-el is a VP9-et ha letöltöm a videót. (lehet a hangformátummal van gond, vagy egyesítve nem jó valami) -
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #57514 üzenetére
"Még sosem raktam mpv-t SMplayerhez. Miért kell hozzá?"
Sztem a VP9-eket nem játssza az Mplayer csak az MPV, pl: AVENGERS Infinity War 4K Trailer
-
zoltanz
nagyúr
Az mitől lehet, hogy Openbox-on (Debian) néhány alkalmazásnál pl Midori összekeverednek a karakterek O betűket ír a menüben mindenhol? Xfce-en nem fordul elő ilyen, csak ha megváltoztatom az ablak témákat.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
DrojDtroll #57457 üzenetére
De elég egy valóban többszálas, mert az Uget nem az, legalább is nálam. Köszi!
-
zoltanz
nagyúr
Van többszálas letöltés vezérlő amit lehet időzítenI 5 percenként. Az Uget-et használom, ez csak óránkéntit tudja, sok oldal belassít, 80 KB/s, de az első percben gyors, manuálisan kell megállítgatni, indítani, hogy menjen. Köszi.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
stewe2 #57431 üzenetére
Esetleg lightweight Linux-ok pl Puppy amik elmehetnek, de elég korlátozott rá a szoftverkínálat, de kell vele szórakozni mire. Buguntu-knál nehezebb felkonfigurálni/telepíteni.
Én is használok Windows-t könnyen lehet megosztani vele internetet, egy lanon lógó eszköznek. pl.
-
zoltanz
nagyúr
Értem, és ezzel min változtattunk?
itt az url -
zoltanz
nagyúr
válasz
Flowtation #57398 üzenetére
Köszi!
Az az érdekes nem mindig csinálja.
Lehet esc-t nyomtam, a login sornál áll a konzolon, nincs pendrive vagy vinyó, egy win partíció van felcsatolva így az fstab-ban hogy ne kérjen mindig jelszót:UUID=BE54E5B454E57017 /media/z/BE54E5B454E57017 ntfs noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
BoB
Ezt kapom:
Hint: You are currently not seeing messages from other users and the system.
Users in the 'systemd-journal' group can see all messages. Pass -q to
turn off this notice.
No journal files were opened due to insufficient permissions.ubyegon2
Rendben megnézem ezeket is.
-
zoltanz
nagyúr
Az mitől lehet: sokszor mikor leállítanám a gépet, sötét képernyőnél áll vagy 2 percig? (Debian 9, minden ablakkezelőnél előjön a jelenség)
Ha nyomok egy F1-et, látom a tty1 prompt-ot, mást nem. Aztán egyszer csak folytatódnak a műveletek és leáll. Köszi! -
zoltanz
nagyúr
Fluxbox/Openbox-hoz, mit kell telepíteni/beállítani, hogy a multimédia gombokkal tudjam vezérelni a zenelejátszást, globális módon?
-
zoltanz
nagyúr
válasz
mefistofeles #48594 üzenetére
Igen, de mint lev258 is írja a 16.04.2 Lts-ben is frissítve lesznek azok amikre neked szükséged van. (én szoktam várni ~1 hónapot kb egy kiadás után a frissítéssel, hátha jön elő még valami Bug, nincs időm manapság sajna tesztelgetni)
-
zoltanz
nagyúr
válasz
mefistofeles #48591 üzenetére
Miért frissítenéd lefelé? Idő közben (6 hónap) kijön egy még újabb sima (vagy LTS verzió).
Azt hivatalos javaslatom, mindig támogatott verziót használj.
Nálam mondjuk eddig már előfordult olyan , hogy megtetszett egy disztró, (az új valamiért nem jött be) és nem volt már rá támogatás, de használtam továbbra is 1-2 évig.
(persze ha kritikus hiba nem jön elő időközben) -
zoltanz
nagyúr
válasz
mefistofeles #48589 üzenetére
LTS --> Debian testing (közepesen friss) csomagokból áll, sima verziók (legfrissebb) --> unstable csomagokból. (létezik még a stable is, de az Ubiban nincs). Az elmúlt 4-5 évben már az Ubi sima verzióinak bétái is elég jól/stabilan működtek nálam. Plusz még a Canonical is tesztel.
-
zoltanz
nagyúr
WinXP-Win7 SP1 dual-boot mellé szeretnék Ubuntu Mate-t telepíteni 1 lemezere. Megoldható simán? Köszi!
-
zoltanz
nagyúr
Facse egy C2D -n döcögős kicsit.
Szomorú vagyok, pedig a retro gépemre akarok valami Linux-ot. Ezek szerint nem lesz könnyű.
Athlon XP
Asus A7N8X (nForce 2)
1 GB RAM
Geforce FX5200 -
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #47822 üzenetére
Eddig ez bevált nekem.
"Ha fájlrendszereket akarsz javítani, akkor érdemes a megfelelő operációs rendszer alól tenni az"
Ezzel az gond, néha kapok olyan lemezeket amiken nem tudni mi volt elötte. Ilyenkor jön jól egy "svájcibicska" disztró. (le tudjam gyalulni ami rajta volt)
-
zoltanz
nagyúr
Régebben használtam a Zenwalk os-t lemezről vagy pendrive-ról, ha merevlemezt kellett karbantartani. Lényeg hogy nagyon sok fájlrendszert ismerjen, (40-50 félét legalább) Még mindig ez a legjobb a célra?
-
zoltanz
nagyúr
válasz
mefistofeles #47774 üzenetére
Én a Transmission-t ajánlom ha elérhető.
Seed szervereken is ezt használtam sokat, megelégedéssel. -
zoltanz
nagyúr
válasz
mefistofeles #47771 üzenetére
Mondjuk a Linux-okkal egy lapon említeni egy hátulgombolós Wondows-t.
A BSD sem rossz amúgy, kicsit küzdeni kell vele, ha desktop-ra akarod használni, az igaz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Xbox Series X|S
- Építő/felújító topik
- Motoros topic
- Kuponkunyeráló
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- ASUS TUF Gaming A17 FA707NV - 17.3"FHD 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 16GB - 1,5TB - RTX 4060 - Garancia
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged