- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
van egy linuxdcpp nevű csoda, nekem nem sikerült vele megbarátkoznom. hogy tud-e több száéat, azt nem tudom. van egy másik, a valknut, ez tud több szálat is, csak átállni rá más dc-progik után kissé macerás.
torrentre pl. az rtorrentet tudom ajánlani. ennél kisebb igényűt nehéz lenne találni. karakteres felületű, de egyszerű kezelni. -
ngabor2
nagyúr
jelenleg az etch a stable a debianból. az is jó lesz. ha van net (márpedig ha torrentni akarsz, akkor jó eséllyel van), elég a netinstallt leszedni, a többit majd felteszi hálóról.
megj.: olyat hallottam, hogy a pppoeconf nincs benne a netinstall image-ben... ami elég nagy baj, ha igaz. hogy ez valóban igaz, vagy csak valami félreértés, azt nem tudom, én eddig csak router mögül telepítettem, ott meg a dhclient elég volt, az benne van. -
ngabor2
nagyúr
ez is egy jó felosztás. leginkább milyen ''egyéb'' cuccaid lesznek? amit win, vagy amit inkább linux alól használsz? csak a filerendszer miatt, ami a maradékra megy. ha win alól (pl. játékoknak) olvashatónak kell lenni, akkor ntfs. ha elég, hogy külső progin keresztül tudod olvasni, akkor talán az ext3 jobb választás.
#3307-re: az ubuntuban azt szeretem, hogy elsőre ''kezdő'' disztribnek tűnik, de ha jobban bele akar nyúlni az ember, akkor bele tud, mint egy debianba. -
ngabor2
nagyúr
válasz
snowflake #3274 üzenetére
ízlés dolga... volt, hogy egyetlen partíción volt az egész rendszer, mert nem volt túl nagy a vinyó. jelenleg is a /home nálam a / partíción van, és 4 másik partíció van becsatolva a /mnt alá. a home-omban meglehetősen ritkán dolgozom.
az más kérdés, hogy ahol számít, csaknem mindent külön partícióra, sőt, ha lehet, külön vinyóra tesznek. -
ngabor2
nagyúr
válasz
DeusHun #3166 üzenetére
nálam se ment bekapcsoláskor a wlan. de megvan a megoldás:
sudo /etc/init.d/networking stop
sudo iwconfig eszköz essid=[ami_ide_kell]
sudo /etc/init.d/networking start
és nekem ezután ment. az eszközt az iwconfig-gal lehet megtudni. ha megvan az eszköznév, de nem tudni, mi az essid, akkor iwlist eszköz scan.
az essid általában benne van a /etc/network/interfaces file-ban. -
ngabor2
nagyúr
nálam megy simán ifconfig-ként, pedig úgy van a rendszer, ahogy felraktam. monnyuk nem tudom, hogy az user path-jában mit keres az sbin... de az ubuntu összeállítói biztos tudják
find / -type f | grep valami.sh
find: a keresőparancs, ennek paraméterei:
/: itt kezdje a keresést, tehát a főkönyvtárban.
-type f: azokat a találatokat írja ki, amik file típusúak (könyvtárakat, eszközöket, linkeket ne).
a| jel a pipe, tehát az egyik parancs kimenetét (find) a másik parancs (grep) bemenetére irányítja.
grep: keresés ez is, de leginkább szövegben. azt keresi, amit utánaírsz.
tehát a find kiírja az összes file-t, a grep megkeresi közülük azokat, amikben szerepel a valami.sh szöveg.
ajánlott olvasmány: man find, man grep -
ngabor2
nagyúr
1: ifconfig
2: a \ az teljesen másra való. a C-ben, és az összes unix-típusú oprendszerven ez a ''védő'' karakter (más majd megmondja a nevét rendesen), az őt követő karaktert a shell normál karakterként fogja értelmezni (vagy épp parancsként, de ez bonyolult). a könyvtár-elválasztó itt a /, a főkönyvtár szintén a /. a helyes keresés:
find / -type f | grep akarmi.sh
vagy ha az akarmi.sh elérhető a ptah-ban, akkor whitch akarmi.sh -
ngabor2
nagyúr
igen, van c-fordító.
az a64-re is érdemesebb a 32-bitest feldobni, mert a 64-bittől nem lesz gyorsabb, viszont még mindig akadHATnak dolgok, amik csak 32-bitre vannak meg. 3d-driver, flash player asszem már van 64-re is, most hirtelen példát nem tudok mondani arra, ami nincs. -
-
-
ngabor2
nagyúr
formázni csak root-ként tudsz, mkfs.msdos /dev/fda, ahogy doc is írta.
txt file-t létrehozni pedig többféleképpen lehet:
- touch filenév: ez csak létrehozza a file-t, tetszőleges szövegszerkesztővel lehet utána benne ügyködni
- kedvenc szövegszerkesztődben megírod a szöveget, és mented.
van több is, de azok már inkább finomságok, imho egyelőre nincs rájuk szükséged. -
ngabor2
nagyúr
- total commander szerűség: krusader. valszeg van uhu alá is, bár azzal nagyon rég foglalkoztam (akkor se igazán nyerte el a tetszésemet...)
- fglrx driver kell neked, hogy uhu alatt ez hol és hogyan van, azt hirtelen passzolom. régebben nem lehetett egyszerű apt-gettel feltenni, egy ideje fel lehet.
- adatokat legegyszerűbben (?) ftp-vel tudod áthúzni. vagy sambával, de annak a beállítása egy kicsit macerásabb. -
ngabor2
nagyúr
kopete 0.12.4
hol lehet beállítani, hogy a csevegéseket automatikusan elmentse? a korábbiaknál valahol be lehetett állítani, de most hiába túrom a beállításokat, nem találom. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Claudius #3025 üzenetére
otthon le van mentve egy link, amin leírják, hogyan lehet debian alá a java csomagot elkészíteni.
asszem java-package a csomag neve, ezt kell feltenni. le kell tölteni a sun oldaláról a legfrissebb java jre-t, az önkicsomagolós változatot (.sh), majd fakeroot make-jpkg java-csomag-neve.sh
ez megcsinálja a debet, amit telepíteni kell. fontos, hogy a make-jpkg root-ként NEM fut, biztonsági okokból.
ez asszem minden symlinket megcsinál, ami kellhet. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Claudius #3022 üzenetére
legközelebbi barátod a /usr/share/doc könyvtár tartalam lesz, olvass minél több, az adott témához tartozó howto-t. néha száraz olvasmány, de megéri, igen sok kérdésedre választ kapsz belőlük. amikre nem, arra próbálj meg rákeresni vagy nagyobb levlisták archívumában, vagy a google-n. ha nem találsz megfelelő választ, akkor még mindig itt van akár ez, akár más, spécibb fórum. másnak is így megy, nekem is, pedig már lassan 10 éve linuxozok...
nálam általában így mennek/mentek a dolgok: ha megvan, hogy nilyen progival kell valamit dolgozni, akkor man programnév. ha nem elég részletes, akkor a /usr/share/doc kt-ban utánanézek, hátha...
ha csak a téma adott, akkor /usr/share/doc/HOWTO, és keresek, hátha van róla leírás. -
ngabor2
nagyúr
az a furcsa, hogy semmi hangmodul nincs betöltve nálad. most elkezdhetném, hogy modprobe snd_intel8x0, de nem túl nagy esélyt adok neki, hogy lenne értelmes hatása. ha telepítéskor nem ismerte fel, akkor valahol máshol van a bibi.
ubuntu esetén a gcc-nek mindjárt 3, vagy 4 verzióját lehet választaninémelyikkel az egyik progi fordul, mással a másik. nekem se tetszik, pl. a hálókártya modulját se sikerült újrafordítani (deb, ill 6.10 alatt ment). a jelenleg meglevő modulokkal kellene zöldágyra vergődni.
dmesg-ben valami nincs a hangkártyáról?
egyszerűen dmesg a parancs, de jó eséllyel igen hosszú szöveget fog kiírni, ezért irányítsd át egy file-ba, és abban nézelődj. hátha látsz valami érdekeset, és akkor egyszerűbb. -
ngabor2
nagyúr
Nem találhatók hangerőszabályzó GStreamer bővítmények és/vagy eszközök
ezexerint a gstreamer környékén lesz a ''hiba''.
lsmod | grep snd
ez írja ki az alsa modulokat. ha minden igaz, akkor az snd_intel8x0 kell hozzá, legalábbis nekem azzal megy (A64-em van, mégis inteles driver kell a hanghoz... nf3 chipset)
apt-get install gstreamer0.8-plugins-multiverse
csak felrakja azt a plugint is...
amúgy az apt-cache search gstream igen hosszú listát dob ki.
mással se megy a lejátszás/hangerőszabályozás? pl. aumix (ha nincs genn: apt-get install aumix)? xmms tud mp3-t lejátszani? ha nem, liblame0 feltelepítése után? ezeknek nem kell a gstreamer tudtommal. csak hogy lássuk, életre lehet-e kelteni a hangot kernel szinten. -
ngabor2
nagyúr
sudo /etc/init.d/alsa-utils stop
sudo /etc/init.d/alsa-utils start
(a reboot nem mindig ugyan azt az eredményt adja, holott elvileg ugyan ezt csinálja...)
esetleg sudo apt-get install alsa-tools-gui, hátha ezzel egyszerűbb beállítani.
amúgy milyen drivert akartál feltenni? az lspci kimenetének a hagkártyás sorát is mellékeld, hadd lássuk.
parancs 2>&1 > textfile
asszem ezt keresed. -
ngabor2
nagyúr
válasz
zoole79 #3008 üzenetére
Letöltöttem vmi bin kiterjesztésű fájlt, de nem tudok mit kezdeni vele ?!
valszeg Suse esetén is van előre lefordított, telepíthető Sun Java csomag. inkább azt kellene feltenni.
feliratos divx-et hogyan tudok nézni??? Mplayer van, de nem akarja a feliratot kitenni
felirat-fontok fenn vannak? a köv. [link]ről elindulva megtalálod a letöltések között a fontokat, és mellettük a readme-t.
deamon tool-nak van linux-os megfelelője
root-ként: mount /image/elérési/útja /csatolási/pont -o loop -t iso9660
tapasztalatom szerint ubuntuban többen tudnának/tudnánk segíteni, egy kicsive lszabadabban fejlődik, mint a suse. persze azzal sincs gond. -
ngabor2
nagyúr
van a wine, ami azóta fejlődött, meg van a cedega, ami úgy tűnik, hogy fizetős, viszont mások szerint azzal elég jól mennek a játékok is. mivel nem játszom, ezért nincs benne tapasztalatom.
amúgy nálam x86-os változat fut mind x2-n, mind core duo-n. mindkettő 64-bites legjobb tudomásom szerint... és mindkettőn megy. úgyhogy ez így akkor érdekes dolog lehetett, a lényeg, hogy megoldódott. -
ngabor2
nagyúr
téged nem zavarna, ha az általad látogatott topikok jó részében megtalálnád ugyan azt a kérdést? mert engem kifejezetten. kultúrált levlista-családok az ilyet szankcionálni szokták. vannak a fórumozásnak, és úgy általában a netes megjelenésnek íratlan szabályai, azokat is illik betartani, ha választ szeretnél kapni. az egyik ilyen dolog, hogy nem türelmetlenkedsz.
-
ngabor2
nagyúr
ezzel VladimirR arra akar finoman utalni, hogy nem szeretjük a cross-postokat, különösen nem 1 percen belül (!) 3 topikban. tedd fel egyben. ha sokáig nem jön válasz, tedd fel egy másikban.
én pl. olyan vagyok, hogy crosspostra akkor se válaszolok, ha tudom a választ. itt is lenne egy határozott tippem, de ez a stílus irritál. -
ngabor2
nagyúr
csak egy egész hetet szánnánk a Linuxra,
ha csak azért, hogy ''van ilyen is'', az egy hét sok, elég pár óra. ha azért, hogy minden, vagy a legtöbb dolgot win helyett komolyan megoldd linux alatt, az 1 hét nagyon kevés. lassan 10 éve foglalkozok felhasználói szinten linuxszal. még most is tudnak új dolgokat mondani, sőt, volt már rá példa, hogy nagy linux-guruknak én is tudtam újat mondani. teljesen szerintem senki nem ismeri meg a linuxot, emrt senki nem használ belőle mindent. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Claudius #2931 üzenetére
először is meg kellene tudni, hogy magában a graf felület megy-e. lépj át konzolba, root-ként állítsd le a desktop managert (/etc/init.d/gdm stop, vagy kdm, vagy xdm, attól függően, mi megy), majd próbálkozz egy startx-szel. ha az bejön, akkor félig nyertünk. ha nem, akkor mélyebb a probléma.
-
-
ngabor2
nagyúr
egy kis emlékeztetőt szeretnék kérni valakitől... régebben letiltottam a tapipadot, hogy ha hozzáérek kicsit erősebben, azt ne vegye kattintásnak. aztán ezt a tiltást valami miatt kiszedtem. most megint tiltani kellene, de egyszerűen nem találom a parancs nevét...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
szöSsZI #2884 üzenetére
ugráló fehér kép? akkor próbáld meg pll nélkül, vagy pll=0 opcióval. lehet, hogy azóta másfajta kvarcot tettek rá.
és gratulálok, hogy a nagyobbik felét sikerült összehoznod. fog ez menni ezután könnyen, gyorsan. sajnos sokakból ez az önállóság hiányzik.
mod: az update-modules az csak akkor kell, ha a /etc/modutils kt-ba beteszed egy file-ba, hogy
options bttv tuner=78 card=48 radio=1 -
ngabor2
nagyúr
válasz
szöSsZI #2870 üzenetére
bttv0: using: *** UNKNOWN/GENERIC *** [card=0,autodetected]
itt kezd érdekes lenni
a bttv modul card= és tuner= paramétereivel kell játszani. nomeg kell a pll=1, hogy normális kép legyen (az első tévékártyám ilyen volt, azért tudom), meg a radio=1.
valahol a kernel doksijában van egy cardlist.txt, abban benne vannak a számok jelentései. tapasztalatom szerint kb. felével működik rendesenazért ha nem nagy macera, nézd meg a tuner külsejét, hátha legalább gyártót találsz rajta, akkor egyszerűbb beazonosítani.
ha nem, akkor marad a
modprobe bttv card=x tuner=y pll=1 radio=1
xawtv-vel keresgélés, ha nincs eredmény, akkor kilép belőle
rmmod tuner bttv
majd ismét a modprobe más x és y értékekkel... fél délutánom ráment egyszer, de miután 6x beállításból több, mint 30 rendesen ment, úgy döntöttem, hogy ex has az egyiket kiválasztomsajnos az archívum jelenleg nem elérhető, ahol megírtam az eredményt, most meg már nem emlékszem fejből (kb. 6-7 év távlatából...)
ha meglesz a megfelelő paraméter, akkor meg már csak be kell tenni a /etc/modutils kt-ba egy file-ba (pl. tvcard), aztán update-modules (asszem mostanában ez a divat... én még leragadtam a /etc/modules.conf kézi szerkesztésénél...), de ezt majd akkor, ha van valami eredmény. -
ngabor2
nagyúr
intel, ralink, atheros. ezekhez van natív driver. deb 3.1-ben asszem 2.4-es kernel van... ahoz érdekes lesz bepakolni. nálam is 2.6 alatt megy, legalább kernelt próbálj meg frissíteni... bár ennyire régi disztrib esetén nem tudom, összejön-e.
(még jobb lenne egy apt-get dist-upgrade etch-re.)
amúgy ezeket felismeri, de a kezeléshez driver (kernelmodul) kell. -
ngabor2
nagyúr
az valóban meglehetősen régi... asszem 200MHz-es gépem volt, mikor azt feltettem. ha el akarod kerülni a nagyfokú szívásokat, inkább szerezz be egy modernebb disztribet, mert elég sokminden nem fog menni. emlékeim szerint 3.3-as xfree86 van benne. csöppet elavult. nem csoda, hogy a modernebb vga-kat nem támogatja, hisz nem ismeri fel. svga módban elvielg tudnia kellene hajtani, de szerintem azt meg te nem akarod. hátha van valaki a közeledben, aki tud kölcsönadni egy telepítőcd-t, pl. ubuntuból. vagy ha tudsz letölteni (700 megát), akkor érdemes leszedni.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
OptimusPrime #2816 üzenetére
így meglehetősen nehéz segíteni...
ha graf felületre akarsz belépni (win alól, gondolom), szükséged van egy x-terminálra, pl. a cygwin csomag tartalmaz ilyet. de a google is ad jópár találatot erre.
parancslistát meg nem hiszem, hog találsz, de az alapparancsok linux esetén ugyan azok. ha tudjuk, hogy mit akarsz, ehyszerűbb segíteni. -
ngabor2
nagyúr
a futási szintek (init level) azt határozza meg, hogy mi fusson. alapértelmezésben:
0: halt, leállás
1: egy felhasználó (root), hálózat nélkül.
2: több felhasználó, hálózattal, grafikus felülettel
3: több felhasználó, hálózattal, graf felület nélkül
4: nem használt
5: passz, asszem ez se használt
6: restart
a 2. kérdésedre a válasz: hardveres tűzfalat (nem) használok, a router osztja a netet, eddig nem sok probléma volt vele.
nem feltétlenül kell az /etc/init.d-be rakni, de illik oda tenni, a többi indítószkript is ott van. általában jó, ha az eredeti felállást megtartjuk rendszeren belül. -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
az ubuntu is linux. én is azt használom...
konzolból file létrehozása a touch parancssal
touch filenév
mysql: az ubuntu topik 1. hsz-a alapján: apt-cache search mysql... aztán apt-get install
ablakkezelő: gnome laatt nem tudom, mi van alapból, talán sawfish. vagy ha a gnome nem tetszik, akkor kde. -
ngabor2
nagyúr
Most ezekszerint létre kellene hoznom a /var/spool/cron-ba egy crontabs nevezetû filet, egyedül a fent általad leírt formátumú adatokkal?
igen.
Viszont akkor a crontab nevû program hol kerül szóba (ez egy futtatható, nem script file)?
a crontab maga a táblázat, ami itt crontabs néven lesz.
a crond az a daemon, ami a háttérben kezeli a crontabs-ot, és benne levő időben a cuccot futtatja. hogy mi a konkrét (tapasztalható) különbség a cron és a crond között, azt így vasárnap reggel nem tudom megmondani.
A post-boot-ban jó?
esetedben jó. lehetne szabályoskodni... csak értelme nincs sok, és macerásabb.
Még valami: Múltkor láttam egy egszerû módszert a hálózati forgalom lekérdezésére, de sajnos elfelejtettem... Nem tudod véletlenül?
én grafikusan szoktan mézegetni a gkrellm-el, de neked ez nem jó. az ifconfig asszem 2, vagy 4 GB forgalomig mér, utána túlcsordul. -
ngabor2
nagyúr
válasz
3psilon #2780 üzenetére
ez egy router, ''butított'' linuxszal. nem tudom, hogy működne-e. ezekből általában ki szokták hagyni a cron-t, hisz időzített műveletekre nincs szükség. nem hinném, hogy a jelenlegi rendszer mellé még odaférne ez is.
másrészt a man oldalak, és az egész dokumentáció az, amit a legelső körben kivesznek az ilyen ''disztribekből''. -
ngabor2
nagyúr
a /etc/crontab a te barátod.
az indítási és leállítási dőt beleírod 2 külön sorba, és az szépen megcsinálja.
m h dom mon dow user command
tehát perc(0-95), óra(0-23), hónap napja (1-31), hét napja (0-7, a 0 és a 7 a vasárnap), felhasználó, akinek a nevében fit, parancs.
az első 5 helyettesíthető *-gal, ekkor ezt mind-nek veszi.
tehát ha minden nap 15:22-kor pistike nevű felhasználó nevében akarod futtatni a /home/pistike/letolt1.sh-t, akkor:
22 15 * * * pistike /home/pistike/letolt1.sh
sort kell beszúrni a /etc/crontab-ba.
mod: nem tudom (nem néztem utána), hogy a busybox-ban van-e cron, illetve crontab... -
ngabor2
nagyúr
ja, usb-s... ezt nem mondtad (vagy átsiklottam felette). akkor egy lsusb kimenete érdekelne.
amúgy az ndiswrapperben nem is fogsz inf-et és sys-t találni (nem exe kell), azt a kütyü xp-s telepítő-cd-jén keresd. azok kellenek. a suse-ban alapból nincs ndiswrapper? elég sok nyűgtől szabadulnál meg, ha lenne (fejlesztőeszközök feltétele, fordítás). -
ngabor2
nagyúr
a linux nem windows, itt nem ajánlott csak úgy telepítgetni, különösen úgy, hogy nincs benne tapasztalatod.
a nagyobb disztribek készítői általában gondolnak a lehető legszélesebb pc-tábor kiszolgálására, tehát igen jó eséllyel van a rendszerven a wlan kártyádhoz megfelelő kernelmodul, a wlan-hoz meg megfelelő kezelőprogi.
de hogy megtudjuk, hogy milyen modul is kell neked, add ki terminálban az lspci parancsot, és a kimenetét másold be ide.
másrészt ha mindenképpen a letöltött csomagot fel akarod tenni (ami lehet, hogy felesleges, de így látatlanban nem mondok rá semmit), jó volna tudni, hogy mit is akarsz feltenni. ha egy linket dobsz rá, akkor esetleg lesz olyan hozzáértő, aki megnézi, hogy mi is az. -
ngabor2
nagyúr
valszeg a debian lesz a barátod. a frissítés 1 parancs, és gyakorlatilag mindent megcsinál magának. graf felület nélkül is telepíthető, bár ahogy néztem az etch alapból azzal települ (valszeg lebeszélhető róla, nem merültem bele). azért nem ajánlottam korábban, mert én szervert még nem telepítettem rá, de talán cyla tud segíteni.
szicsu: ha a cél a debian, akkor 2 út is van:
- debian, pl. etch. nem nehéz most már azt se telepíteni
- vagy ha egy kicsit felhasználó (vagy kezdő?)barátabb változatra vágysz, akkor ubuntu edgy, vagy feisty. én ez utóbbit ajánlom. -
ngabor2
nagyúr
Utolsó módosítás:
2003.01.22.
régebben én is a szabilinuxot ajánlottam, mostanában emiatt nem teszem. persze a unix alapjai azóta se változtak, de azért jónéhány dolog megváltozott.
szicsu: én az ubuntut ajánlanám, méghozzá a még unstable állapotban leledző 7.04 (Feisty) disztribet. Linux alatt az unstable nem azt jelenti, hogynem stabil, hanem azt, hogy még nincs 100%-ig minden mindenhez tesztelve, még változhatnak benne a dolgok. egyszerű telepíteni, a live cd egyben a telepítő is, felismeri a legtöbb hardvert, a vidkártyák finombeállítása se vészes. a rendszer karbantartása igen egyszerű, de erről majd ha aktuális lesz. -
ngabor2
nagyúr
a válasz, mint ahogy VladimirR is linkelte: nem. marad a mentés...
(nekem egyszer valami 180GB cuccot kellett átköltöztetni... nem kis meló. igaz, ebből 80gb ''hirtelen'' feleslegessé vált, úgyhogy egy kis válogatás, takarítás, dvd-írás, és meg van oldva mindenesetleg kölcsönvinyó arra az időre.)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
OptimusPrime #2708 üzenetére
konkrétabban mivel akarod meghajtani? lehet, hogy már van is rá driver.
amúgy valszeg egy kernelmodul lesz a megoldás, ha letöltöd a kernelforrást valamelyik tükörről, akkor megtalálod benne amit keresel. -
ngabor2
nagyúr
nem, teljesen más a felépítése. ntfs-ből fat32-t se tudsz, a legjobb tudomásom szerint.
viszont mint kiderült, az ntfs-t is lehet írni linux alól.
Richie : mivel ez egy live cd, ezért elég necces, és átmeneti megoldás van csak. a /etc/X11/XF86config, vagy xorg.conf file-ban kell a virtuális képernyő méretét a valós felbontásra beállítani. ha tudok pontosabbat, akkor megmondom, valszeg este otthonról.
(az ubuntu live cd-je lehet, hogy jobb ilyenre, bár a knoppix se lehet rossz.) -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2697 üzenetére
gondolom a /-ben adtad ki.
socket-et nem lehet tar-olni, azt mindig akkor hozza létre egy progi, ha neki kell.
a hozzáférés megtagadva azért van, mert valszeg nem root-ként csináltad.
a file changed pedig azt, hogy épp használatban van valamelyik file, amit tarolni akarsz. ezért nem ajánlatos működő rendszert tar-ral egybe nyomni. egészségesebb live cd-ről megtenni ezt. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Rafael007 #2690 üzenetére
Egy ideje erősen fontolgarom, hogy XP SP2-ről Linuxra váltok.
miért? csak hogy linuxod legyen, vagy elégedetlen vagy a winnel? a kérdés provokatívnak hangzik (különösen tőlem), de komolyan gondolom. ha hajlandó vagy olvasni, tanulni, akkor jó választás a linux (pl. az ubuntu, én is azt használom, 3 gépen is).
Honnan lehetne letölteni?
[link]
A Linuxok mennyivel védhetők jobban vírusok és hackerek ellen?
szabadon terjedő, működőképes linuxos vírus jelenleg nincs. ha nem root-ként vagy benn, akkor nem tudod a rendszert elrontani. legfeljebb a saját részedet. -
ngabor2
nagyúr
akkor nem apt-get upgrade kell, hanem apt-get dist-upgrade. viszont saját tapasztalatból mondom: 2 ubuntu kiadás között annyi az eltérés, hogy érdemesebb tisztán telepíteni az újat, és nem dist-upgrade-elni. így nyomtam szét az 5.10-emet egy 6.06-tal
tovább már nem akarom rontani 6.10-re, bár friss telepítésnél egész jól megy.
most a 7.04-et akarom kipróbálni, bár az még testing. -
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #2681 üzenetére
sudo apt-get install linux-headers-`uname -r`
legalábbis fejből erre emlékszem. egyéb programok fordításához elég a kernel-headers csomag, nem kell az egész forrás. persze ha kernelt akarsz fordítani, akkor nem árt
amúgy egy ideje a /lib/mosules/`uname -r`/build link alapján azonosítja a kernelforrás kt-át. legalábbis 2.6-os kernel alatt. -
ngabor2
nagyúr
a melóhelyen melyik disztribbel kell dolgozni? bár 99%-ra merem mondani, hogy mindegy, mert jó közelítéssel csak a rendszerrésze más, ami a júzer felé van, az majdnem ugyan az.
és kezdésnek az uhu helyett az ubuntut javasolnám, sokkal jobb a támogatottsága, itt a fórumon is. -
ngabor2
nagyúr
válasz
atis917 #2660 üzenetére
az ubuntut érdemesebb, abban h elakadsz, könnyebben tudunk segíteni (legalábbis nekem úgy tűnik, több az ubuntus, mint a suse-s). ntfs-t nem írja alapból egyik se, vannak rá próbálkozások... de nem az igazi. viszont olvasni tudják egymást, a linux az ntfs-t megfelelő mountolás után, a win az ext3-t megfelelő progival, vagy pl. a total commander egy pluginnal.
32 vs. 64 bit: vannak progik, amik nincsenek meg 64 bites változatban. ezért otthoni felhasználásra egyelőre a 32-bites változatok ajánlottabbak. -
ngabor2
nagyúr
azt le kell fordítani. ahoz meg kellenek a fejlesztőeszközök.
de 0. lépésként nézd emg, hogy nincs-e meg ugyan az a progi, lefordított, megfelelően csomagolt, telepíthető változatban. igen sok szívástól mentheted meg magad.
ha nincs, akkor kicsomagolod egy kt-ba.
valszeg lesz egy futtatható configure nevű file. ezesetben
./configure
ha ez nem ad hibát, akkor
make
ha ez is megvan, akkor az eredeti módszer szerint root-ként make install, de a könnyebb módszer kedvelőinek checkinstall -R.
ha bármelyik lépésnél hibát ír ki, akkor kérdezz, de úgy, hogy a teljes hibaüzenetet bevágod ide (egérrel kijelölöd, középső klikk beilleszt).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Torrent meghívó kunyeráló
- Gamepad
- Autós kamerák
- Napelem
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged