- Motorola G86 - majdnem Edge
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
válasz
zolka95 #31028 üzenetére
Az lényegtelen.
Nyílttal is mennek a játékok linuxon. Már amelyik, mert ha nem megy egy game az adott disztrón, az nem épp mindig a driver miatt van.Ha pedig játszani akarsz, egyelőre próbálj ki valamit. Olyan biztosan nem lesz, hogy azért nem megy valami, mert nem az nvidia/AMD oldaláról szedted le a videomeghajtót.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
lev258 #31022 üzenetére
Tudom hogy nem rakja fel, de a nyílt drivernek is jónak kell lennie. Ha meg mindenképpen zárt nvidia driver kell, az meg van a csomagkezelőben, ami a rendszerhez van optimalizálva
Forrásból sosem ajánlunk video drivert, főleg abszolút kezdő szinten... pláne, hogy egyébként meg developereknek van.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
zolka95 #31019 üzenetére
Egyébként minek akarod feltenni a drivert?
Ez nem windows... Főleg hogy forrásból próbálkozol, ami abszolút nem arra van hogy az otthoni user ezt használja.
A csomagkezelőben kéne lennie a megfelelő drivernek, amit már valószínűleg telepítéskor fel kellett (volna) tegyen a rendszer. -
Apollyon
Korrektor
Az Ubuntu egy Debian alapú rendszer mégis ég és föld a kettő.
Ha programozol, és hajlandó vagy belemászni a dolgokba, akkor a distrowatch.org oldalán található toplist első 10-20 helyezettjét érdemes kipróbálni.
Persze csak miután masszívan áttanulmányoztad az itteni topik összefoglalóját, és pár logoutos írást sem ártana elolvasni kezdésként. -
Apollyon
Korrektor
válasz
DittyCat #29653 üzenetére
Amikor terminálban jelszót kér, sosem fog látszódni a begépelt jelszó, csillagozva, vagy pontozva sem – biztonsági okokból.
Minden bizonnyal meg sem próbáltad beírni és entert nyomni. Írd be, enter, és el fogja fogadni, azzal ne törődj hogy nem látszik.Háhh - megelőztek
Ez amúgy már többször felvetült itt, be kéne írni az összefoglalóba.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #29527 üzenetére
A repókkal neked max csak annyit kéne bűvölni hogy beírod a backportsot a listába és kész.
Ugyanúgy van synaptic, és van network manager is attól függ persze milyen DE-t raksz fel. Én mondjuk az alap Debianba építettet használom, a wifi beállítások is egy konfig fileban vannakMeg mit vagy te kezdő, már egy éve linuxozol
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #29524 üzenetére
"Inkább ez lenne helyes filozófia: telepítsd egyszer és ha minden működik, akkor meg ne próbáld frissíteni!"
Ezennel üdvözöllek a Debian felhasználók között
Az Ubuntus dologra: mivel már rég nem használtam a rendszert, így vaktában nem jelenteném ki hogy bugos lenne. A minap felrakta egy ismerős a gépére, és elégedett vele. Azért ajánlottam neki mást is.. .p
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #29516 üzenetére
Az viszont hót ziher, hogy nem full rolling a Manjaro. Még valamikor tavasszal volt egy közel 1,5 hónapos frissítés kihagyás, mert a fő fejlesztő gyerek elutazott Indiába...
Ebből is lehet gondolni, mekkora gárda van ott.A rolling release-zel továbbra sem értek egyet, az Arch meg az Antergos az frankón rolling, a Manjaro alap beállításokkal nem az. Inkább azt mondanám, hogy valahol félúton van a half és a full rolling között. A weboldalas dolgot meg nem venném készpénznek, szerintem csak nem akarják túlbonyolítani a fogalmat.
Amúgy meg jó disztró, nekem kellett a Manjaro hogy beletanuljak a dolgokba. Sokkal egyszerűbb volt bizonyos programokat telepíteni, ellenben itt Debianon néha beleütközök függőségi problémákba. Persze volt olyan ami meg ott nem működött, de akkor is azt mondom, hogy a Manjarot jóval könnyebb kezelni. Az, hogy elcsesznek néha valamit, még nem jelenti kapásból azt hogy professional usernek való.
Mondjuk nem tudom te például mit kezdtél volna azzal a szituval amikor a login képernyőn halálrafagy az egész, miután beírtad a jelszót
– nem egyszer. Ilyet még az az átkozott redmondi bloatware sem csinált.
Szóval itt aztán mindegy lett volna hogy te most kezdő szinten tolod vagy sem...
Az Ubuntuban is vannak állítólag bugok (én 2008-ban használtam utoljára), de attól még az is kezdőknek való disztró.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
westcoastog #29098 üzenetére
Még nem használtam Crunchbanget, de ha az ott egy conky, akkor igen.
A felhasználód alatti mappában kell lennie egy .conkyrc filenak (rejtett) ami egy text file, ha megvan, csak töröld ki belőle a részt ami nem kell és ments rá.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
westcoastog #29053 üzenetére
Na hajrá, a következő hsz-t erről a gépről írd, majd akkor mondhatjuk igazán hogy sínen vagy
De egyébként nagyon klassz lesz, ha sikerül ezt összehozni ezzel a géppel. Innen már nincs is sok. Menni fog akkor a net?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
molacika91 #28816 üzenetére
Igazából neked kell eldönteni, neked mi a jobb. Probléma egyikkel sincs, a Chakra Arch alapú (volt), a Mint pedig Ubuntu, de talán pár hét használat után kiderül melyik jön be.
-
Apollyon
Korrektor
Alapjáraton nem kéne foglalkozni hogy milyen mappák vannak a kész pendriveon, egyrészt mert nincs miért matatni benne, másrészt meg alapból a Lili rejtetté teszi őket hogy a windóz ne lássa. Amúgy meg a kész pendriveot én nem nézegetném, hanem arról bootoltatnám a gépet, hogy elinduljon végre az a telepítés
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #28670 üzenetére
Na lám, a te esetedből tanulva a következő notebookomban legalább két videokártya lesz
Az egyik biztos megy majd Debian alatt .p
-
Apollyon
Korrektor
Hosszú idő után beüzemeltem Debian alatt az integrált videót, a Radeont letiltottam.
Tényleg sokkal hűvösebb a gép, még ebben a nagy melegben is. A böngészés sem szaggat, sőt UT-zni is tudok vele probléma nélkülGyakorlatilag videokártyát cseréltem a gépben, de Debian alatt ezt mégsem lehetett észrevenni.
Szóval egyelőre marad ez (windózon is próbáltam, ott is hasonló, de most nem a thinkpad-es switchable graphics-os drivert tettem fel, hanem amit a windóz magától feltelepített).
Debianon semmilyen drivert nem kellett cserélni, minden ugyanúgy működik tovább ahogy eddig.
(#28653) CyborGabe: Immortal.. Csak nem a zenekar adta az ihletet?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
King Unique #28508 üzenetére
Van olyan screenshot program (disztróként változik) ami késleltetve csinálja a screenshotot. Tehát beállítasz mondjuk egy néhány másodperces időzítőt az adott programban, elindítod a shotot majd a jobb klikkes menüt ami kell és ha lőtt a program, a képernyőképben az is benne lesz.
Persze ha nincs felrakva olyan ami kell, akkor keress rá a csomagkezelőben. Screenshot, shutter, ilyesmi neveken szokott lenni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
lionhearted #28367 üzenetére
No offense, de én inkább úgy láttam, hogy fikázták, illetve fikázzák az Ubuntut és a Unity-t, és Te meg magadra veszed. Vannak aki utálják, meg lejáratják, na és akkor mi van – ezzel nem az ízlésedre gondolnak... Ha neked bejön és tetszik és jó használni, akkor ez a lényeg a többiek véleménye ne érdekeljen.
(#28365) ubyegon2: Jó lenne
-
Apollyon
Korrektor
Na én meg a Debiannal vagyok így. Nálam ez az "A rendszer" ami nem fagy le, hanem működik és kész.
Én se sok rendszert próbáltam, még ezer éve Ubuntut raktam fel (akkor még jó volt), de lemondtam róla, pár éve Debiannal kezdtem bele igazán, aztán volt Chakra is egy kicsit, OpenSuse kipróbálásig (nemjött be), Manjaro több mint félévig, a Mint-et el sem tudtam indítani (live-ot sem), aztán vissza Debian.A Manjaro is nagyon jó volt amíg nem voltak bugjai, arra tökéletes hogy az ember beleszokjon a linuxos világba, meg alap tapasztalatot szerezzen, mi hogy merre.
Aztán visszatérve Debianra, már jóval magabiztosabban és otthonosabban belőttem a rendszert úgy ahogy nekem jön be. Valahogy ez az igazi -
Apollyon
Korrektor
válasz
andronymus #28259 üzenetére
A sources.list-et a következőképp kell módosítani terminálban, ha rootként vagy.
Először is, egyelőre bezárod a Synaptic csomagkezelőt, és terminálba írod a következőt:
nano /etc/apt/sources.list
A nano egy terminálos szövegszerkesztő program, és a nyíl gombokkal tudod mozgatni benne a kurzort.
Legalulra beírod a következő sort:deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free
Ctrl+O (ó) -val mentesz, jóváhagyod, Ctrl+X-szel kilépsz.
Ha ez megvolt, beírod a következő parancsot
apt-get update
Ez frissíti a listát.Így le fogod tudni szedni azt a drivert ami kell, méghozzá fglrx, ahogy írták.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #28080 üzenetére
Okay rendben, de arra gondoltam hogy esetleg nem a megfelelő cucc van fent neki, azért írtam az én debianos esetem.
(#28085) Tim82: Még amikor windózt használtam, már akkor letiltottam BIOS-ban az intelt, mert jobban melegedett tőle a chipset is, és nálam lassú volt. Azért érezni lehetett, hogy nem a radeon dolgozik, és mivel úgyis aksi nélkül használom így nem láttam értelmét.
Drivert szerintem csak azt raktam fel, ami a Lenovo oldalán volt. Valaki írt egy T500-as cikket logouton, oda beírtam ezt az inteles kártya problémát, de ott is azt mondták amit te, nincs vele semmi bajuk. Szóval igen, lehet nálam van csak baj, de mindegy, úgysem használom. -
Apollyon
Korrektor
Apró akadások alatt valszeg a mikrolagra gondolsz.
Nos ez attól is függ, milyen drivert használsz. Nálam Debianon ahhoz hogy menjen rendesen a videokártya (ami nem intel de az most mindegy) a firmware-linux-nonfree csomagot raktam fel az oprendszer javaslatára.
Ez pedig egy driverpakk, ami a non-free ellenére valójában linuxos nyílt driver, nem pedig zárt.
Lehet Minten nálad valami más van fent.
Egyébként nekem egy inteles videokártya is van a gépben, de az még windóz alatt is szaggatott a cucc a saját direkt őrá írt driverével böngészés közben görgetésnél bármilyen oldalon (tehát semmi flash meg ilyenek), szóval linuxon meg sem próbáltam, annyira erőtlen az intel integrált.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #27940 üzenetére
Holy sh!t!
Most megnéztem, tényleg majdnem 4GB a Kwheezy telepítője. Ahogy néztem, jól tele van pakolva mindennel. Na ettől állna égnek bambano haja
Ahhoz képest hogy az alap Debian netinst telepítője 222MB ..
Egyébként mi lesz ezzel a Kwheezyvel, ha kijött a jessie?
A MATE-et meg nem annyira nehéz felszenvedni, csak pár parancsot kell beírni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
hódmaci #27767 üzenetére
Csinálj egy külön partíciót a vinyódon, ami ne legyen megformázva semmilyen filerendszerre, a windows üres, formázatlan területnek lássa (tehát töröld a partíciót).
Telepítéskor kézi partícionálásnál ki lehet választani hova szeretnéd tenni a Mintet. A telepítés végén pedig megkérdezi hova rakja a GRUB-ot, ami bootoláskor a rendszer választó képernyőt jelenti.
A GRUB-ot arra a vinyóra kell tenni, amiről bootol a gép, alapjáraton arra a lemezre rakja, amire feltelepítetted a linuxot. Olvasd el az összefoglalót is. -
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #27488 üzenetére
Hopsz igen, kicsit fogalomzavarba kerültem.
Szóval a testing repót csak 1-2 program installjához használtam, aztán ment a #. Frissítéshez nem szabad használni, mert mint ahogy már a Captain is mondta, kettéhal a rendszer. Hacsak nem vagy Debian fejlesztő
(#27490) Penty: Jah az megvan, azt viszont egy netinstallnál még mindig külön parancssorban kell telepíteni, mert a default DE a Gnome's Hell, a telepítés előtt választható DE-k között meg még nincs, csak a KDE, LXDE, Xfce
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #27485 üzenetére
Az azért ritka hogy valaki olyan szerencsés hogy ennyit eltölthet ott fent, de igazad van.
A Debian 7.5 nálam atomstabil, és igen wheezy-backports repót használok, és nincs probléma. Pár programból testing verzió van fent, mert az annál régebbi funkcióhiányos, egyébként a testing repó unkommentálva (hihííj micsoda szép magyar szó) van.
Egy backportssal még nem, de ennél feljebb már szét lehet gányolni szegény Debiant, de ugye az unstable meg testing repó nem általános felhasználásra van.. Ha a Jessie is ilyen klassz lesz mint ez a 7.5 elég sok usert fog hozni magával.
Főleg hogy majd defaultban benne lesz (sőt az official tárolókban már benne van) a MATE és nem nekem kell manuál felhegesztenem.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #27477 üzenetére
Tudom hogy ez poén, de most őszintén, ki a rák internetezne az űrben? Az hót ziher hogy kb ez lenne az utolsó dolog amivel ott fent foglalkoznék
Az viszont örvendetes hogy az űrben is Debian van .) Az már nem hogy a kuglinál is...
Egyébként ha már Debian 6.0: megkapta az LTS besorolást
-
Apollyon
Korrektor
Sajnos az emberek ott kerülik a nyelvtanulást ahol lehet. Ha nem lenne magyar a windóz, akkor szerintem be sem kapcsolnák a számítógépet. A tanítás is a béka hátsója alatt van, már feliratos filmeket is alig találni a mozikban. Max úgy lehetett volna talán rávenni a népet az angolra, ha pl. iwiw alapjáraton nem lett volna magyarul
No, de én egyszer véletlenül magyarul telepítettem a Manjarot, ott a terminálos hibaüzeneteken és yaourton kívül minden magyar volt.
Most a Debianom is magyar, viszont itt kivételesen full magyar az egész. Na jó nem, két helyen találtam angolul eddig, amikor GUI-s rendszerprogramot indítok (pl. GParted, Synaptic) és amikor sudo-zok terminálban, a jelszó bekérése englishül van, de tényleg ennyi.
(#27465) ubyegon2: Az alap, stable ágon lévő Manjaro már nem igazán rolling, az hogy a Deception kolléga szenvedett vele, meg amiért én gyakorlatilag lecseréltem másra, az azért volt mert valamit mocskosul elcsesztek az egyik frissítéssel. Ez pedig úgy következett be, hogy elég sokat agyaltak rajta, tehát ami kijött annak ellenőrizettnek és teszteltnek kellett volna lennie. Egy ilyen súlyos fatal error max a testing vonalban fért volna el, a stable-ben semmiképp.
-
Apollyon
Korrektor
A windóznak annyi hibája van hogy az előnyeiről gyakorlatilag felesleges is beszélni, mert az viszont szinte nincs is. Jóindulattal azt tudom mondani, hogy a Win95, meg még talán a 98SE egy jó korszak volt részükről, viszont kb ott megragadt az egész azóta is.
OK, azóta már máshogy néz ki, de olyan betegségei vannak, amik 20 évvel ezelőtt is voltak. Kékhalál, a program nem válaszol, és akármit csinálsz nem tudod kilőni a folyamatot ha olyan stb.Ezeket már régesrég javítani kellett volna, főleg ha egy üzleti termékről van szó. Sajnos az a legnagyobb baj hogy a világ a windózt választotta a
józan és..az ingyenes és jóval sokoldalúbb opció helyett.(#27460) MurdR:
Ha szeretnél egy linuxot a windows mellé, akkor azt mindenképp külön partícióra tedd.. A külön partíció ne legyen megformázva, vagyis töröld win alatt, és üres, formázatlan helynek lássa.
Minden linux disztró a telepítés végén be kell írja a GRUB-ot az MBR-be, így gyakorlatilag felülírva az előzőt. Tehát ha ubuntuztál és áttérsz mondjuk Mintre, akkor bootkor ugyanúgy ki fogod tudni választani a wint, és azt a linuxot amit telepítettél. A lényeg hogy a grub is felmenjen minden linux telepítés után.
-
Apollyon
Korrektor
Nekem is jól megy a bankolás, minden böngészőben. Mondjuk az enyém nem JAVA, hanem javascript alapú, ezzel kicsit egyszerűbb a történet.
Egyetértek a Kapitánnyal, ez nem linux hiba, hanem a bank a kispályás. -
Apollyon
Korrektor
válasz
gyvince #27278 üzenetére
Ha linux mellé telepítettél windózt, akkor a win felülírta a linuxos rendszerbetöltőt (GRUB-ot) a sajátjára, így csak a windóz indul el. Ettől még a linux ottvan a gépen, csak nem indul el.
Live rendszerből kellene futtatnod egy grub helyreállítást, és akkor linux és windows is választható lesz a gép indulásakor.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
gyvince #27263 üzenetére
A root jelszót kéri.
Amikor terminálba írsz, akkor a jelszó beírásakor nem jelennek meg a leütött karakterek, még csillagok sem.(#27262) woodworm: Amikor használtam valami stabil verziót, elég bugos volt. A sebességet nem mutatta rendesen, egyre gyorsabbnak jelezte ki, a végén már többszáz gigával töltöttem másodpercenként.
Aztán a torrentek random "beragadtak", volt amit töltött, volt amit nem, a seed meg elég nehezen ment neki, és csak a restart segített.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
DrojDtroll #27244 üzenetére
Alapjáraton nincs, a forkjainak van. Pl. rutorrent.
Kapcsolódó topik: [link] -
Apollyon
Korrektor
válasz
DrojDtroll #27242 üzenetére
rtorrent, qbittorrent.
A Transmission nem elég megbízható ha nincs felügyelet.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
N0zer0 #27200 üzenetére
Esetleg még úgy is menthetsz adatot hogy regisztrálsz különféle felhőkbe, ezzel is meg tudsz menteni pár száz gigát
Ha alapjáraton 1,5TB-nyi adatot seedelsz, akkor gondolom nem a feltöltési sebesség a szűk keresztmetszet.
Azt szabad tudni hogy milyen rack? A rackes korszak inkább a 1998-2005 közötti időszakban volt igazán használatos.Egyébként én is meg akartam jegyezni hogy ott az NTFS filerendszerrel lesz probléma, mert pl. az átkonvertálás is nagyobb erőforrást igényel.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #27181 üzenetére
Sajnos nem lehet kikapcsolni, ha a qbittorrent úgy indul el hogy nem látja a célt, akkor legközelebbi csatlakozáskor újrahasheli az egészet. Na én azóta tartom a torrentes mappát a /home alatt
Érdemes nyomonkövetni amúgy az oldalát [link]
Elég nagy kár érte egyébként hogy a windowsos verzióra is pazarolják az erőforrást.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Enxtheone2 #27161 üzenetére
ha beirod terminalba a dmesg parancsot meg tudod nezni mit irt ki
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Zirowe #27124 üzenetére
Esetleg próbáld meg a kérdést az Ubuntu topikban.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #27111 üzenetére
"Egyébként a Linuxnak esélye nincs a terjedésre, ha visszafelé ennyire elhanyagolja a hardveres támogatást."
Whoa, csak lassan a testtel! Ugyanaz a hardverünk van nagyjából, és az enyémen jelenleg olyan szépen fut a Debian, hogy ezen a gépen még nem futott ilyen szépen oprendszer.
Aki meg elhanyagolja a támogatást, az a MS. Nem véletlenül szenved még manapság is több millió ember windóz XP-n, mert már az eggyel újabb rendszer is használhatatlan lenne az adott gépen. Jah és azt se felejtsük el, hogy egy fizetős valamiról van szó. Ennyit a visszafele támogatásról.
Szvsz azért szenvedsz annyira azzal a géppel, mert Sony. Az a Sony, aki anno képes volt saját videokazettát (betamax) és saját memóriakártya formátumot gyártani és forgalmazni, szembe menve a világgal. OK, az mondjuk igaz hogy a betamax királyabb volt mint a VHS, de az SD kártyák ellen az M2-nek abszolút semmi értelme nem volt.
A lényeg amit akarok mondani, hogy az a Sony gép valszeg úgy van megalkotva hogy csak a hozzá adott rendszerrel menjen tökéletesen.
Azt is meg merném kockáztatni, hogy az újabb windózokkal is elég sok problémád lenne, főleg driverügyileg. -
Apollyon
Korrektor
Alapjáraton a DE-knek tartalmazniuk kellene ezt a feature-t. KDE-re már nem emlékszem de ott biztos van, xfce-en is van, MATE-en is van. Utóbbin pl úgy lehet beállítani hogy a szükséges helyre beleteszel egy mappát amiben több kép van, és azt váltogatja megadott időközönként.
-
Apollyon
Korrektor
"Ha egy wr cd írásnál elmegy az áram, menthető a lemez? Pl ha utána letörlöm, újra felhasználható?"
Nos ilyennel még nem találkoztam, de rosszul megírt lemezt mindig le lehetett törölni. Az áram megszakadása elég extrém beavatkozás írás közben, így biztosra nem lehet mondani, de elvileg igen. Miért nem próbálod ki?
Letörölni max sebességgel érdemes (ha ki lehet egyáltalán választani). Most épp milyen iso íródna ki? .p
-
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #26683 üzenetére
"de nem LiveCD volt, nem tudtam kipróbálni,"
De miért nem, mi történt pontosan?
Van grafikus és parancssoros telepítője is (a kettő kb ugyanaz, csak az első csicsa).
Sőt, a netinstallos-t alapból 4 DE-vel lehet feltenni: gnóm3 (ez a default), KDE, LXDE, Xfce.Vagy egyiket sem és választasz magadnak valamit.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26664 üzenetére
Ahogy már írtam, én a Debiant alapjáraton DE nélkül raktam fel, és csak utólag tettem fel a nekem kellőt.
Úgy, hogy még pár programot nem telepítettem, jelenleg ~1200 csomag van fent.
Viszont Manjaro felrakott magával vagy 8GB cuccot, Debian jelenleg 4,5GB-ot foglal a 30-ból..
A CPU is kevésbé van terhelődve, és a RAM használat is jobb.Bár most megszenvedtem a wifivel, végül csak sikerült beállítani, ez most szerintem egyedi eset volt.
Ennek ellenére úgy érzem a Debian kissé profibb rendszer, sokkal gyorsabb és "smoothabb" mint az előző volt.Szerintem kezdő rendszernek is kiváló, persze jó DE-t kell hozzá választani. Szinte minden kérdésre van válasz kugliban az első találatok között.
GNOME 3-mal is kipróbáltam, de abban tényleg sok cucc van.. Inkább maga a GUI-ja ami terheli a gépet, nem pedig a sok csomag.
Erre még reagálok:
(#26635) mzx:
"Lehet, h képes leszek Debian-t telepiteni? Egyesek eléggé elriasztottak engem a Debian telepítéstől... Hogy nekem nehéz lesz. Nem tudom..."Van karakteres és grafikus telepítő is, mindkettő egyszerűen kezelhető, ki van írva mit kell csinálni, és hogy miért.. Aki tud olvasni, annak egyszerű lesz.
Régi gépre LXDE-vel érdemes felrakni, annak kicsi a gépigénye.
Van grafikus csomagkezelő, a népszerűbb programoknál még screenshot is van -
Apollyon
Korrektor
Nem feltétlenül kell expert módban telepíteni a Debiant.
Netinstallnál ki lehet választani hogy miket rakjon fel. Pl. Desktop Environtment, Print server, Mail server, Laptop stb.Nos amikor én ide elértem a DE elől kivettem a jelölést, így csak egy parancssoros Debiant kaptam, majd erre tettem fel a MATE-et, és a lightdm-et. A kolléga ugyanígy felrakhatja a gnome-ot is.
-
Apollyon
Korrektor
Ahogy már bob is írta előttem, nem feltétlenül a rolling release-zel van a baj. Október óta használtam a Manjaro-t, és sosem volt probléma. Aztán fél év után egyszer csak elkezdett lefagyogatni.
A tárolók helyes használata megvan, testing repóból nem telepítenék semmit, bár ott is körülnéztem már
Pl. torrent kliensből az egyik legújabb kell, mert a régi qbittorrent-nox-ban nincs kilépés gomb. Továbbá firefox alatt nem ment, csak chromiumban – mivel ennek csak böngészős ui-ja van.
De ezt is a backports repóból szedtem, nem pedig az unstable/testing-ből.#26545-25550: Nálam is 3650 van, és nekem nincs melegedési gondom. Manjaro alatt sem volt. Bár én hűtőpadot is használok a gép alatt, de ha kiveszem alóla akkor sem másabb mint pl. windoge 7 alatt...
A Debianom meg továbbra is stabil, nincs semmi fagyás továbbra sem (kopp-kopp). Egyébként ez érdekes, mert a két fő komponens megegyezik a gépünkben.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26517 üzenetére
Nope, nekem előtte is voltak, jórészt FF alatt, de pl olyan is volt hogy a GRUB betöltése utáni ENTER-t követően nem futott végig a boot => hard reset.
Login képernyőn jelszó beírása után is volt fagyás, lehet túl gyorsan írtam be a jelszótAmi még halálra idegesített, hogy ha másoltam fileokat pl. pendrivera, külső vinyóra stb., akkor random (tehát néha nem, de többször igen) kis időközökre be-beakadozgatott a rendszer. A zene is beszaggatott, sőt még a kurzor is... Na ez valami iszonyat idegtépő tudott lenni, főleg amikor 200 gigát másolsz USB 2.0-n
Debianon most én is egy régebbi MATE-et használok 1.6 van fent, de 1.8 az új, aminek viszont még nem ajánlott a használata, bár lehet felhegesztem majd valahogy, de egyelőre örülök annak, hogy most minden stimmel itt.)
Neked is javaslom, hogy amíg lehet addig ne bolygasd, vagy ha találsz valami klassz leírást a legújabb gnome telepítéshez akkor ess neki.
Viszont vedd figyelembe, hogy a DE kicsit már rendszerközelibb dolog, szóval csak óvatosan(#26519) bob.zxr: Remélem nincs harag, amiért én is, meg a kollégát is eltérítettem az Arch vonaltól
-
Apollyon
Korrektor
De el ám, Manjaro részemről OFF pályára került. Nem tartottam egészségesnek a már napi fagyásokat, ami még frissítés után sem oldódik meg, ez így nem volt már profi.
Ettől függetlenül klassz disztró, és sokat tanultam a linuxról amíg használtam. Ennek is köszönhető, hogy a napokban a Debiant olyan könnyen belaktam, és ez a MATE is nagyon bejön, pedig régen utáltam a Gnome2 kinézetet... most annál jobban tetszik (meg úgy igazából az xfce is unalmas volt már)
Továbbá, mivel Debian alatt lehet a repókkal trükközni, így megkapom a legfrissebbet azokból a programokból is, amikre szükségem van. Ez így nagyon el van találva, szóval több mint valószínű hogy maradok a Debiannál
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bazsi83vp #26474 üzenetére
Először is inkább törekedj a Debian alapra, mintsem Ubuntura.
Az LMDE-vel állítólag vannak gondok, de ha bejött akkor próbáld ki.A nyílt driverek inkább a RÉGI kártyákra jobbak, egy új, R* szériás vga-ra inkább zártat tegyél fel.
És sose a weboldalról szedd le a drivert, hanem a csomagkezelőből, mivel jó eséllyel optimalizálva van a driver a rendszerhez.
Debianra nagy a támogatottság, és ha bekapcsolod a backports repót, a friss programok is elérhetőek.
Linux alatt a flash-es oldalakra a Chromium a legjobb böngésző. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Claude Leon #26467 üzenetére
Nekem a Debian alapú live disztrók el sem indulnak... Legalábbis kettőt próbáltam
2 féle debian live-ot, és az LMDE-ből még egyet, de a boot képernyőnél tovább utóbbival nem jutottam.
A Debian live meg betöltés közben megáll, és csak hard reset segít... De sebaj, mert feltelepítve tökéletesen működik .)(#26466) Decepticon:
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26464 üzenetére
A touchpadet is be lehet állítani, nekem gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint Manjaro alatt. Igaz a padon kattintást külön be kellett pipálni az egérnél. Én mate-et használok, de az hasonló mint a gnome, próbáld meg hátha neked is valahol ottvan: [link]
(#26462) ViZion: Lubuntut még sosem használtam, de ha pl kevés a RAM, akkor kipróbálnék valami kifejezetten old computers, vagy netbook kategóriás disztrót a distrowatchról.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26458 üzenetére
Nos két felállás van.
Vagy használod a 3.11 kernelig bezárólag a zárt drivert, vagy 3.12-től a free drivert.
Ha fent van a 3.2-es kernel még, akkor ha azzal indítod a Debiant, akkor az X-nek is el kell indulnia.
(#26451) CPT.Pirk: még mielőtt belevetettem magam, láttam ezt a backports tárolós bulit, viszont valamiért úgy gondoltam hogy ez bonyolultabb mintha pusztán terminálban parancsolgatnék
Ez a Manjaros beidegződés volt szerintem
Na de ebből is tanultam legalább.(#26459) ViZion: Ahogy az ITCafé cikkben is volt, "Régi gépre új linuxot"
De ha a Lubuntu gyors rajta, akkor felraknék rá egy újabb verziót, gondolom az sem lesz sokkal lassabb...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26448 üzenetére
Szerintem nem kellett volna újratenni, mert van egy olyan parancs amivel el lehet távolítani az éppen nem használt kerneleket,
de most nem találom hol van.hopp megvan:
# apt-get remove kernel-image-X.Y
X.Y értelemszerűen a használt image verziója.
Bár még nem próbáltam ki, de valszeg ez a jó. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26444 üzenetére
Szerintem nem nyírja ki a x.org-ot és én amondó vagyok hogy a Manjaro volt a bugos, nem pedig az X.
3.14-es kernelt már nem is tudom mióta használom, kb amióta stabil lett, egy hónapja vagy több talán?Egyszer ígyis-úgyis át kell térni az új kernelre, és az X bugja miatt meg ne kelljen már gépet cserélni.... Emberek milliói csapatják még p4 meg ősrégi 9000 szériás radeon és nv cuccokkal, aztán majd pont egy 3650 nem fog menni, mi?
BTW, már szétkínoztam ezt a rendszert és még nem találtam bugot. Persze ez nem biztosíték arra hogy a jövőben sem lesz, de engem most akkor is elkapott a Debian feeling.
Egyébként felraktam frissítéssel az új kernelt, amit így kellett volna alapjáraton csinálni:
deb http://YOURMIRROR.debian.org/debian wheezy-backports main-sort beírni a sources.list-be aztán
aptitude -t wheezy-backports install linux-image-amd64 és kész..
Én meg végigszenvedtem a két órát a forrásból fordítással
Szóval egyelőre azt mondom, hogy a fagyásokról elsősorban a Manjaro tehet, nem pedig a 3.14-es kernel. Főleg mert 3.13-mal is volt fagyás.
(#26445) CPT.Pirk:
"nem a támogatása szűnt meg a kártyádnak a Xorg részéről, csak valami bug került bele."
"meg addigra tuti ki lesz javítva a Xorg hiba"Ez azért megnyugtatott...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #26440 üzenetére
gksu alapjáraton nincs debianon, fel kell külön rakni, továbbá sudo jogosultsága sincs a usernek, azt is külön kell adni neki.
A régi radeon driver meg már elavult, azért mégiscsak elegánsabb ha már az új kernelbe épített jóságokat használja az ember, egyszer így-úgyis le kell cserélni.
Közben kipróbálom ezt a leírást, mert érdekel hogy vajon mi történt volna, ha így raktam volna fel az új kernelt
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26437 üzenetére
Ejha.. hát a GNOME 3+ alapjáraton nagyobb igényű, nálam is melegedett a gép, főleg amikor ment a kernel upgrade.
Ilyenkor nyárra javaslok a notebook alá valamilyen hűtőpadot. Most MATE alatt egész jó.
(#26438) bob.zxr: ezt nem tudtam, de az a helyzet, hogy amíg minden működik ahogy kell, nem fog problémát okozni.
A legújabb Debian alapból 3.2-es kernellel jön, most fent van a 3.14, szóval a körülményekhez képest elég jó a helyzetMax átállok egy longterm kernelre.
Viszont ennél egyszerűbb megoldást nem találtam a kernel cserére... van?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26433 üzenetére
Elsőre (xfce előtt) én is Gnome-mal telepítettem a Debiant, mivel ha nem állítasz semmit, nem nyúlsz semmihez, alapjáraton ezzel a DE-vel szállítják.
A kernel cserét ezen leírás alapján csináltam: [link]
Figyelmesen olvasd el, mert a leírásban 3.14-es kernel van, viszont a kernel.org-on már 3.14.4 szóval eszerint kell behelyettesíteni. Nekem elsőre sikerült.
Az energiagazdálkodást meg ez alapján állítottam: [link]
Javaslom terminálból, nano-val szerkeszteni az /etc/default/grub -ot
Kijelöltem feketével azt a részt, hogy hová, és mit kell beírni: [link]
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26430 üzenetére
Én nemrég raktam fel a legújabb stable kernelt. Hát volt vagy 2 óra mire megcsinálta
Manjaron ez a művelet a reboottal együtt két perc volt.. No, de ennyi baj legyen, van egy atomstabil rendszerem -
Apollyon
Korrektor
válasz
joecontra #26419 üzenetére
Amikor felraktam a standtard iso-t (ami ilyen ~430MB körül van) furcsa is volt hogy egész hamar, kb 15 perc alatt felment.
Majd elkezdtem telepíteni a MATE-et, akkor elindult, majd bekért valami CD-t a meghajtóba. Már nem tudom pontosan, de az is standard iso volt, én pedig penről telepítettem, és hiába csatoltam, hiányolt valamit.
Aztán inkább telepítettem a netinst-CD-t DE nélkül, és úgy már minden király.Jó üres így a rendszer, alig van fent valami.) Viszont itt is remekül működnek a hangerőgombok és a touchpad is.
Kompozitornak te használsz valamit? A csicsa nekem nem kell, egyedül annyit szeretnék hogy a terminál legyen átlátszó.
-
Apollyon
Korrektor
Nah sikerült felrakni egyedül a mate-et debianra, hát mire rájöttem hogy kell, leraktam a hajam
Először standard telepítőt használtam, ami hiba volt, mert nem tudtam emiatt felrakni a MATE csomagokat. Szóval később már netinst-isoval próbáltam DE nélkül és utána felment. Aztán még az is időbe telt, mire rájöttem, hogy fel kéne tenni a lightdm-et is, hogy egyáltalán elinduljon az Xsession.
Most viszont a default Xsession-nel nem indul el, le kell görgetnem a menüt, és kiválasztani a mate-et és úgy beírni a felhasználó/ jelszó párost.
Ezt hol tudom beállítani, hogy loginnál automatikusan a MATE legyen kiválasztva?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
joecontra #26412 üzenetére
köszi, ezek megvannak, az xfce-es debianra is így tettem fel a mate-et.
1.8-at, vagy egyelőre még csak az 1.6-ot érdemes amúgy feltenni?
Mert ezt mondja: "MATE 1.8 is not in the normal repos yet for a reason, not all dependencies are available in wheezy yet"BTW, dd-vel nem sikerül kiírnom az iso-kat pendrivera. Manjaro, és Debian alatt sem, krikszkraksz elnevezésű fileok lesznek az usb-n, bootoláskor a grub meg leolt a rákba hogy dafaq is this? - corrupt files Vagy valami ilyesmi.
Mivel nem találtam más megoldást így lilivel nyomom a tudjátok melyik oprendszeren.
De ezzel eddig mindig sikerült kiírnom minden iso-t rendesen. A mintet is ezzel nyomtam, de az bugos, mint állat.
-
Apollyon
Korrektor
Nah végül áttértem Debianra, MATE felrakva.
Egész jó most ez a Debian, leszámítva hogy ezeréves a kernel és a programok is, utóbbit a sid tárolóval meg tudtam oldani, főleg azért kellett mert a régi qbittorrent-nox nem működik jégmenyétben, és még kilépés gomb sem volt benne (pfff) – megoldva.
Ki akartam próbálni az LMDE-t is merthogy abban "tisztán" is van MATE, viszont a boot képernyőn tovább sehogy sem jutottam. Elkezd számolni 10-től visszafelé, viszont semmilyen menüt nem lehet kiválasztani, rányomtam hogy "telepítés", akkor megint 10-től számol... ha végére ért a 10-nek újrakezdi... gyönyörű.
Szóval marad a Debian egy ideig.
Már csak arra kéne rájönnöm, hogy hogy tudom kipurgálni teljesen az xfce-t a MATE mellől úgy, hogy megmaradjon a köv. indításnál is az X session és a MATE induljon automatikusan...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #26386 üzenetére
Most már beleéltem magam a Debianba
Kicsit hiányzik már, és amikor nézegettem a DE alternatívákat és megláttam a Mate-et, beugrottak a régi Debianos idők, amikor még csak abszolút ismerkedtem a linuxszal
Aztán ez az LMDE cucc sem tűnik rossznak Debian tárolóval ahogy a fórumtárs írta, és ebben ráadásul van Mate alapból.
(#26387) Decepticon: Ezt egy kicsit túlreagálod. Ha régi kernelt használsz radeon driverrel abból szerintem nem lesz fagyás. Én azért tértem át a free driverre, mert a legújabb xorg verziók már nem támogatják a catalystet. Vagy mi
Viszont Debian 3.2-es kernellel jön (OMG) ami egy longterm kernel, szóval ott simán megy a radeon driver. Az már csak az én bajom hogy nekem akkoris free driver kell és legújabb kernel. Meg most a Debianban kihívás is lesz, mert már rég használtam, és itt biza apt van nem pacman.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #26374 üzenetére
Nekem most egy azonnali out-of-the-box disztró kell, amíg nem lesz időm archozni. Bár most leszedtem a non-free verziós Debiant és nem akar elindulni a live, kipróbálás nélkül meg nem fogom feltenni...
A netinst-tel meg az a bajom hogy szörnyen lassan települ, kb mint egy windóz.De lehet az lesz, most egy kicsit nekem is elég lett a bugokból, most valami gigastabil kell. Mondjuk ha jól emlékszem csak a wifit nem fogja felrakni a cucc, szóval annyira csak nem lesz gáz.
A kernel csere viszont elég érdekesnek tűnik Debianon, remélem menni fog mert kell a radeon miatt.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #26371 üzenetére
Az LMDE = Linux Mint Debian Edition, azaz Debianra alapuló Mint, kihagyva ezzel teljesen a képből az Ubuntut, ami elvileg jó dolog.
Lehet én is kipróbálom majd Debian tárolóval. -
Apollyon
Korrektor
Hali!
Elegem lett a Manjaro bugjaiból, úgyhogy mindjárt felrakom a legújabb, nonfree driveres Debiant. Az xfce-t is unom már, úgyhogy kipróbálnám a Mate-t, mert tetszik.
Viszont kellene tipp, hogyan rakjam fel. Leszedtem egy xfce-es Debiant, aztán telepítés után felrakom a mate-et, majd xfce-re nyomok egy purge-t.
Ez így elég bénán hangzik
Valami okosabb megoldás erre van?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26278 üzenetére
Igen, ez a Debian dolog érdekes, nem véletlenül "The universal operating system" a mottójuk..
Ha minden kötél szakadna, én biztos inkább Debianoznék. -
Apollyon
Korrektor
Szerintem most már lesz kernel verzió váltás is, aztán ki tudja. Egyébként mindegy, mert nagyon egyszerűen lehet már kernelt cserélni.
(#26247) CPT.Pirk: Nem hiszem hogy aludnának, mert a blogjuk viszonylag aktív, egy hete frissült utoljára egy videóval, amiben bemutatják hogy hegeszd fel most ezt az új LXQT-t.
(#26251) Decepticon:
"A Debian sem olyan naprakész, mégis használható."
Ez így van, viszont ha majd Debianozni akarok, akkor felrakom azt. Ez viszont Arch vonal, ez a nem érkezik frissítés kb olyan sokk, mintha Debianra hetente jönne valami rendszerszintű update
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #26243 üzenetére
Már írtam az Arch topikban is, de Manjarora már több, mint egy hónapja nem jött frissítés, csak az AUR-os programok frissülnek.
Mint ahogy említették előttem, a default repójukban még mindig 28-as firefox van. Én ezt elég nagy security issue-nak tekintem.
Manjaron most 3 ág van. Stable, unstable és testing. Szerintem a stable már nem igazán rolling, amióta ezt bevezették egyre ritkábbak a csomagfrissítések (de ha van akkor az giga). Az alap kernel, amit telepítéskor rak fel az jelenleg a 3.10, miközben már a 3.14-nél tartunk.
Aztán olyan elmélet is van, hogy most jön a 0.8.10 és a verziószám miatt most arra koncentrálnak... hááát meglehet, de ez még nem indok arra hogy pl a firefoxot, ami egy böngésző és annak frissítése kritikus, elodázzák.
Szóval ha nem változik a tendencia, akkor a Manjaro is már max half rolling disztró lesz.(#26244) Decepticon:
Automatikusan nem fog frissíteni, kizárólag ha kiadod a frissítésre a parancsot. Itt azt tudod állítani, hogy milyen gyakran ellenőrizze, hogy van-e frissítés.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #26238 üzenetére
Nah most ennyi erővel amiket ide leírtál az Arch-ra alapuló rolling disztrókról ugyanezt el lehet mondani a Chakrára is.
Még mielőtt véglegesen áttértem windózról Manjarora, a Chakra ottmaradt a gépemen majdnem egy évig. Tehát úgy nézett ki, hogy gép indításnál bejött a GRUB, és volt egy Chakra, meg egy Windoge 7.Nos a Chakrát (nem azért mert chakra, csak még nem határoztam még el annyira magam linux felé) nem nagyon használtam, így nem is frissítettem. Egy 2012-es telepítés volt a gépen, a Manjarot meg olyan szeptember végén, október eleje körül raktam fel.
Még mielőtt ez megtörtént, elindítottam a Chakrát, hogy na majd most akkor ez lesz default OS. Ebben még bundle manager volt, értelemszerűen visított a rendszer a frissítésért, nyomtam a parancsot terminálban és valami hibával elszállt a frissítés. Már nem tudom mi, mert rég volt, de nem lehetett frissíteni. Arról nem is beszélve, hogy a bundle manageres programok (az összes GTK-s) is kinyiffantak, bár elindítani még el lehetett, de hozzáadni, vagy frissíteni már nem.
Így ott voltam kezdőként egy olyan rendszerrel, amivel semmit nem lehetett kezdeni, pedig nem volt több egy évesnél az utolsó frissítés.
Egyetlen megoldás lehetett, az új ISO felrakása. Csak hát végül Manjaro lett.Szóval a Chakra ugyanúgy bekrepál ha nincs frissítve folyamatosan. Persze lehet Te meg tudtad volna oldani, lehet hogy nem. De egy abszolút kezdő halálbiztos hogy nem.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
freaghill #26046 üzenetére
Hali!
Szerintem majd a Kapitány javíttatja.)
Az oldaluk azért nem megy, mert elvesztették a szervert, és azóta átköltöztek máshová:
http://chakraos.org/home/
Ha Chakra kell, van topikja is itt a fórumon: [link]CS-vel kapcs. nem tudok segíteni, de szerintem meg lehet oldani.
-
-
Apollyon
Korrektor
Nyelv módosítást még 0.8.8-ban csináltam, ott nem volt elég egy kapcsolót átállítani, asszem többet kellett meg terminálban átírni valamit és újraindítani. A billentyűzettel viszont nem értem mi baj, azt sem bonyolult, bár lehet még a 0.8.0-ban más volt a helyzet.
(#25957) CPT.Pirk: Ott a pont, hogy ha el is indulna a frissítés, lehet valamely ponton telibevágná az egész rendszert és többet el sem indul. Még Debiannal is szopkó tud lenni a több verzióval későbbire frissítés – bárt ott ugye 2 vagy több év is eltelik két verzió között
-
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #25845 üzenetére
Ott valszeg az angol vs magyar billkiosztással lesz a probléma. Próbáld úgy beírni a jelszót, mintha angol billről írnád, hátha...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #25838 üzenetére
Szerintem teljesen felesleges bármit is külön partícióra tenni. Egy / és egy swap (feltéve hogy kevesebb mint 4GB RAM-od van ) elégnek kell lennie, a többi nem fontos. Ez a fajta telepítő kissé érdekes logikájú mert hogy manuálisan kell lépegetni benne, azonban nem olyan bonyolult. Amit nem akarsz külön partira tenni, arra nyomsz egy DONE-t, és kész.
Nos azt nem tudom hogy ebben a régi telepítőben van-e olyan opció, de a GRUB-ot arra a hard diskre kell tenned, amiről bootol a gép.
-
Apollyon
Korrektor
Nah nem tudom mit állíthattam, de minden rendszerindításkor elindul egy terminálablak is. Az automatikusan induló progik között nincs ott semmi ilyesmi. [link]
Zavarni nem zavar mert így legalább egyből indíthatom a zenét
csak érdekes a dolog, mert nem rémlik hogy én ezt beállítottam volna.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #25396 üzenetére
Kipróbáltam, nálam ez működik!
Manjaro xfce, smplayerrel és youtube-val. Végre tudom használni a képernyővédőt .)
-
Apollyon
Korrektor
"Mely dc++ kliens ill mely torrent kliens ajánlott régi gépekhez?"
DC-t szerintem felejtsd el. Inkább próbáld ki az emule-t, ami linuxon amule. Ez kb a DC és a torrent vegyítése, de a torrent mögött ez is elbújhat.
Torrentre qbittorrent-nox (nó iksz, azaz nincs grafikus felület, illetve van mert ), a http://localhost:8080/ címen érsz el defaultban, böngészőből.
Illetve ott van még az rtorrent, halál egyszerű a kezelése, terminálból fut, egy kis utánaolvasást igényel hogy működik, de annyira nem vészes, 5MB memóriából elvan (nálam legalábbis).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Arch Linux
- Parfüm topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali fotós kérdések órája
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Spórolós topik
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5070 / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest