- Yettel topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- iPhone topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Gyors segítséget szeretnék kérni. Egy Raspberry Pi 2 Model B-re, RuneAudio-hoz (ez egy Pi-re és egyéb ARM-alapú kütyükre írt, zenelejátszás-célú, Arch-on alapuló disztró) szeretnék beüzemelni egy TP-Link Archer T2U wifi adaptert.
Alapból a RuneAudio nem látja a saját felületén a wifi adaptert. PuTTY-al belépve terminálba az lsusb parancs alapján viszont érzékeli, hogy be van dugva:
Bus 001 Device 004: ID 148f:761a Ralink Technology, Corp.
(Ott van egy kicsi kavar, hogy ez most Ralink vagy Mediatek chipsetes adapter, de az ID alapján biztos, hogy érzékeli az adaptert a rendszer.)
Ezen leírás alapján próbálom feltenni az adapter Linuxos driverét, viszont a make parancsnál már elhasal: [pastebin]
Mit csinálok rosszul?
Köszönöm előre is.
-
Tim82
félisten
válasz
Mezga Aladár #46396 üzenetére
A 2011-es verzió egyáltalán kezeli a Linuxos fájlrendszereket, tudja azokat rendesen klónozni? Én ez alapján nem lennék benne egészen biztos.
-
Tim82
félisten
válasz
Apollyon #45674 üzenetére
+ lev258:
Még sosem találkoztam azzal, hogy a sudo bármit is tönkrevágott volna ilyen szituban, de lehet, hogy ez annak köszönhető, hogy CentOS 7-en ebből sosem volt probléma. Más Linuxot meg nem nagyon használok és bőven kezdő felhasználó vagyok én is.
Köszönöm a helyesbítést.
-
Tim82
félisten
válasz
lanszelot #45671 üzenetére
Pl. terminálból nyitod meg sudo-val:
sudo gedit lid.sh
(a gedit helyett lehet más szövegszerkesztő is, az elérési útvonalat most nem másoltam át a linkedről).
Technikailag ez a lid.sh egy paramétereket tartalmazó, szövegszerkesztóvel megnyitható és módosítható konfigfájl-féleség.
Amelyik sor elejére kettőskeresztet szúrsz be, azt nem fogja a továbbiakban figyelembe venni a rendszer. (Elképzelhető, hogy azért újraindítás kellhet.)
-
Tim82
félisten
válasz
DrojDtroll #45231 üzenetére
Realtime kernel (latency szempontjából értve - zenehallgatáshoz/felvételhez optimalizált késleltetéssel), alapból telepített audio/video/kiadványszerkesztési alkalmazások, XFCE felület.
Ezt persze normál Ubuntuval is meg lehet csinálni némi befektetett idővel, csak a Studio változat telepítése sok embernek (nekem is) kényelmesebb.
-> Én apáméknak tettem fel egy asztali gépre, részben azért, mert zenehallgatással próbálom rávenni az öregemet, hogy hajlandó legyen használni számítógépet, részben azért, mert hosszú távon otthoni beszédfelvételre (versmondás pl.) is használva lesz a gép.
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
XFCE 4.10-nél hogyan lehet megváltoztatni azt, hogy mi jelenjen meg az indikátor-pluginban? (Konkrétan nekem megjelenik egy bluetooth meg egy wifi ikon, ebből a bluetooth ikont szeretném eltüntetni, ha már az adott gépben nincsen bluetooth...
)
A rendszer Ubuntu Studio 14.04 LTS.
Előre is köszönöm!
-
Tim82
félisten
válasz
inf3rno #43413 üzenetére
Ott minden alkatrész, ami a PC-knél (és kisebb mértékig a laptopoknál) cserélhető-bővíthető, gyakorlatilag forrasztva van az alaplapra.
Laptopoknál is amúgy az a trend pár éve, hogy egyre több alkatrész nem cserélhető, pl. beforrasztott CPU, RAM... A tableteknél meg kb. mindig is így volt, nem lehet kitolni a használhatósági élettartamát mondjuk SoC (kb. alaplapra integrált CPU + GPU) cserével.
Amúgy valamennyire érthető, agyonintegrált cuccokat sokkal egyszerűbb tablet méretű házba pakolni és megoldani a passzív hűtésüket.
-
Tim82
félisten
válasz
Babetta-X #42517 üzenetére
Neked is ajánlom. Bőven elfér 2 GB-os pendrive-on, nekem is azon van.
-
Tim82
félisten
válasz
Rivaul #42425 üzenetére
Hiren's Boot CD? Direktlink a zippelt ISO letöltésére.
Instrukciók pendrive-os telepítőhöz: [link]
Bele van építve a Hiren's Boot CD-be a Parted Magic (kifejezetten lemezmentéshez stb. kitalált aprócska Linux-disztró) is, érdemes azt használni.
-
Tim82
félisten
válasz
Lathronos #42316 üzenetére
Miért lenne vicc? Egyrészt a Linux úgy általában véve tudomásom szerint gond nélkül kezeli az Amigás fájlrendszereket (azt nem tudom viszont, hogy áll az Amigás meghajtók felmount-olásával, de azt Linuxos emulátorral meg lehet oldani, gondolom), másrészt pl. soros porttal (ami viszont mondjuk nem nagyon van modern PC-n) vagy Amiga-kompatibilis PCMCIA Ethernet kártyával megoldható elvileg a PC-Amiga összekötés. Sajnos a szoftveres hátteret nem tudom, régen volt, hogy már olvastam, de most itt találtam róla egy elég részletes összefoglalót. Szép szakirodalma van amúgy, igaz, én most angol cikkekbe botlottam.
IstvanLaszlo: a cikk szerzőjét esetleg, ha megkeresed, valószínűleg tud segíteni, ugyanis Linuxhoz is ért, ha mást nem, legalább útba tud igazítani a megoldás keresésében.
Én valószínűleg tartom, hogy az FS-UAE Linuxos változata lesz számodra a nyerő a két gép közötti másolgatáshoz is, ha a másolást a Linuxos PC-ről indítod. De mondom, nem vagyok képben a részletekkel, sosem volt Amigám, mindig csak szerettem volna.
-
Tim82
félisten
válasz
Blabcsi #41840 üzenetére
Egy kis RAM semmiképpen sem ártana bele, egy gyorsabb - 800 vagy 900 MHz-es - proci sem (1 Ghz-ig kezeli a mobil Pentium III (Coppermine magos) procikat).
-
Tim82
félisten
Pontosan tudom, hogy milyen gépei vannak, néha be szoktam nézni hozzá és How to get away with MurdR-t játszunk.*
De amúgy nem véletlenül standalone a hozzászólásom (és csak a PAE-val kapcsolatos), csak azért írtam le, hogy legyen meg a topikban is elérhető infóként a jövőben.
* Vaze, ez a szóvicc is érett már egy ideje.
-
Tim82
félisten
Csak megjegyzésként: remélem, mindenki elolvasta legalább a Wikipédián a PAE-ről szóló szócikket.
PAE is supported by Intel Pentium Pro and later Pentium-series processors. The first Pentium M family processors ("Banias") also support PAE, however they do not show the PAE support flag in their CPUID information.
Ez sem egészen korrekt infó, mert az első generációs Pentium M procikból hagyták ki azt a flag-et (legyen az Banias vagy Dothan - felismerhető, hogy 400 MHz-es FSB-s Pentium M-ek, 1 MB vagy 2 MB L2 cache-el, jellemzően Intel 855PM/GM chipsetbe pakolták őket DDR1 RAM-mal). Több, mint valószínűnek tartom, hogy az ezeken alapuló, herélt (= felezett L2 cache, nincs Speedstep) Celeron M-ekkel is hasonló lehet a helyzet. De ez gyakorlatilag kivétel, mert a PAE-t amúgy a Pentium II-től gyakorlatilag minden más Intel x86 processzor támogatja. A második generációs Pentium M-ek is (Sonoma platform, szintén Dothan mag, 533 MHz-es FSB-vel, 2 MB L2 cache-el, jellemzően i915 chipset mellé, DDR2 RAM-mal).
Szóval ha Pentium I (meg talán a Pentium MMX) vagy 400 MHz FSB-s Pentium M (és valószínűleg Celeron M) procis gépekre akartok telepíteni Linuxot, akkor kelleni fog a forcepae.
Pentium III konkrétan támogatja a PAE-t.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
válasz
#33253120 #41536 üzenetére
Haiku OS teljesen jól megy ilyen hardveres gépen (volt szerencsém egy fejlesztőhöz, aki szintén Banias magos Pentium M-es Thinkpad X31-en használja - tőlem vett bele wifikártyát
), annak abszolút nem gond a PAE/non-PAE CPU, valamint az erőforrásigénye sem nagy.
-
-
Tim82
félisten
válasz
ubyegon2 #41504 üzenetére
Igaz kár ezzel is erőlködnöm, a te logikád alapján mindenki keresse meg a megoldást a problémájára.
A logikám csak Google-t elfoglaltság miatt nem használó topikgazdákra igaz, akik nem nézik meg a képernyőmentés címét sem, én nem csinálnék belőle a helyedben általános érvényű igazságot!
(Ha nem bírod az iróniát, ugord át nyugodtan a hozzászólásomat!
Én kérek elnézést, nem lehet kihagyni, de vedd abszolút barátinak szánt csipkelődésnek.
)
-
Tim82
félisten
Kártyás tarifák
Kiegészítő adatcsomagokProhardveres nagy Telenor-topik
Ennél többet én nem tudok segíteni, elég régóta előfizetéses és flottás vagyok.
*
Szerk.: ha 2010-ben ment az Ubuntunak a Symbian-os okostelefonok modemként kezelése, akkor vélhetően 2015-ben az Antix-nak is menni fog. -
Tim82
félisten
"Lát a Linux is" - abban nem vagyok biztos, hogy USB-s modemként, az adatkábelével rádugva az Antixos géped kezeli-e az E52-t, de az biztosan menne, hogy a telefonra telepíted a JoikuSpot nevű Symbian-os appot, amivel gyakorlatilag egy mobilnetet osztó wifi routerré változtatod a telefonodat.
-
Tim82
félisten
válasz
Geripapa #40060 üzenetére
Amire kellene, internet, fórumok. Office programok, excel, word, ppt nézés szerkesztés.
LibreOffice, OpenOffice, WPSOffice van, Wine alatt mennek a korábbi MS Office-ok (azt hiszem, Office 2010 még biztosan okés) - ha ragaszkodsz a 100% MS Office kompatibilitáshoz. (Nekem bőven elég a LibreOffice, Windows-on is). Böngészőből nyilván IE és Edge kivételével szinte minden van.
kell rá a Calibre mit program (de ez nem hiszem hogy probléma...)
Calibre van Linuxra. A telepítése tényleg annyi, hogy a megjelölt parancsot kimásolod, bemásolod terminálba, jelszó és a többit intézi magától.
na meg a Catia. Ehhez gondolom kell a win emulátor progi.
Catia korábbi verziói nem tökéletesen, de futtathatóak Wine alatt, legalábbis a Wine adatbázisa szerint.
-
Tim82
félisten
válasz
inf3rno #39989 üzenetére
Egy jó Sony Trinitron/Mitsubishi Diamondtron képcsöves 21" monitorért még most is odaadnék bármilyen TN TFT-t. Itthon ugyan jelenleg jó S-PVA, illetve IPS kijelzők előtt ülök (még a notiban is az van), de úgy érzem, hogy a régi Dell P991-em jobb volt képminőségre; amikor leváltottam, akkor is így gondoltam. Igaz, sosem használtam 85 Hz alatt.
Szemüveges vagyok gyerekkorom óta és azt hiszem, egy rossz LCD jobban fárasztja a szememet, mint egy valóban jó, nem hulladék kategóriás CRT. A P991-et is a súlya, mérete és fogyasztása miatt ajándékoztam el anno itt a fórumon, a képével nem volt semmi bajom, nem sütötte ki a szememet, nem barnultam le tőle stb.
-
Tim82
félisten
válasz
Lathronos #39974 üzenetére
Na meg cserélem a RAM-okat 2 db 2 GB-osra, kap egy SSD-t, azt részemről ennyi.
Többet fog dobni, mint bármilyen "optimalizáló" program. Szvsz a jelenlegi (2*1 GB?) RAM a szűk keresztmetszet nálad jelenleg. Barátnőm (tőlem megörökölt) T500-ában 2*4 GB RAM van és SSD és semmi panasza nincs a sebességre.
-
Tim82
félisten
válasz
Madara-san #39701 üzenetére
Deadbeef?
-
Tim82
félisten
válasz
King Unique #37298 üzenetére
A Fedora Jam olyasmi, mint az Ubuntu Studio. Hacsak nem akarsz Linuxon zenét szerkeszteni komolyabban, nem hiszem, hogy kellhet.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Én inkább javasolnék az adatmentésre egy Hiren's Boot CD-t és a rajta lévő Parted Magic-ot (ami egy direkt ilyesmire specializált mini Linux).
De egyébként, ha minden igaz, akkor root.
Szerk.: lassú vagyok.
-
Tim82
félisten
Keress rá a topikban a "T41", "T42" keresőkifejezésekre, nem olyan régen volt róla szó.
Lényeg: 32 bites Linux disztró, non-PAE változat kell, lehetőleg valamilyen könnyedebb DE-vel (LXDE, XFCE, OpenBox...).
Ami az adatmentés részt illeti, adhatok kölcsön USB-s házat a célra.
Szerk.: az említett Antix teljesen jó pl. a célra.
-
-
Tim82
félisten
válasz
CityBoy007 #37109 üzenetére
Csak 32 bites és non-PAE procit támogató disztrókat nézz.
A "kb. bármi elmegy rajta" nem egyenlő az "élvezhető használattal". Én legfőképpen az AntiX-ot nézném meg, az eleve 10-15 éves gépekre van kitalálva. Debian-alapú, annak tárolóit is használja, ha jól rémlik.
Ha más disztró, akkor mindenképpen XFCE vagy LXDE felülettel ajánlott.
-
Tim82
félisten
Ez inkább hardveres kérdés lesz. 2 GHz a maximális órajel és mindkét mag képes rajta stabilan működni.
Működik a Speedstep feature; valamilyen olyan feltétel áll fent, ami miatt visszaveszi az órajelet a felére. Kérdés, hogy most épp miről megy az R61-ed: akkuról vagy hálózatról; ha hálózatról, akkor 65 vagy 90W-os a töltő, illetve bent van-e az akku.
Az is könnyen elképzelhető, hogy a Debian alatti alapértelmezett energiamenedzsment a terhelés függvényében, illetve energiatakarékossági szempontokat figyelembe véve változtatja az órajelet. Nyilván be lehet lőni valahol valami olyasmit, hogy "maximum performance"-nak megfelelő módban kezelje a procit.
Alapvetően ha nincsen gondod, nem érzed lassúnak, akkor érdemes valamiféle "on-demand", vagy "power source optimized" módra beállítani az energiamenedzsmentet. Mivel nem tudom, hogy Debianon ezt hogy lehet, illetve hogy hívják, ennél konkrétabban nem tudok segíteni.
Viszont van Debianra is tlp, illetve tp_smapi, ha nem volna elég jól finomhangolható az alap energiamenedzsment.
-
Tim82
félisten
Na még egy csuklás.
-
Tim82
félisten
válasz
Damateo #35775 üzenetére
A PAE-flag hiánya miatt valóban nem fog (vagy csak mókolással) menni a Win 8.1 a T42-n.
Ugyanezen okból Linuxból is valamilyen 32 bites telepítő kell, amit jó eséllyel -forcepae opcióval kell indítanod.
Ezt leszámítva, kb. bármelyik LXDE-s, XFCE-s vagy egyéb "könnyű" (nem Gnome, nem KDE, nem Unity stb.) ablakkezelős disztró jó lehet ízlés szerint.
-
Tim82
félisten
válasz
Melack #35747 üzenetére
Szerintem egyik mainstream disztróval sem lőhetsz mellé, ezekre a feladatokra mindegyik jó.
Kezdetnek én valamilyen Ubuntu-származékot javasolnék (Linux Mint, Lubuntu, Xubuntu, LXLE stb.).
Vagy ha gondolod, valamikor mutogathatok CentOS 7-et, rövid ideig láthattad amúgy is.
("Testvér, csak egy szóra... Hallottál már a CentOS-ról?"
)
-
Tim82
félisten
válasz
Babetta-X #35417 üzenetére
Annyit is kell megnézned. Végül is még egyszerűbb bekapcsolás után az F12-t megnyomni: ha utána látod a telefon + memóriakártya kombódat felsorolva a Quick Boot Order-ben, mint választható bootdrive, akkor érdemes vele próbálkoznod.
Egyébként - szerintem - akkor AntiX. 384 MB RAM-os Pentium III-as laptopon (Thinkpad T21-en) is elfogadható sebességgel fut, tapasztalat. Debian alapú, kifejezetten régi gépekre kitalált Linux disztribúció, talán jobb is erre, mint a többi lehetőség.
-
Tim82
félisten
válasz
Babetta-X #35409 üzenetére
A múltkori válaszom (meg amit frissen írtam ugyanerre a kérdésedre a Thinkpad-topikba) még mindig áll.
Azt nézd meg, hogy a telefonodat rákötve a gépre azt bekapcsoláskor a BIOS is látja-e, ha igen, akkor érdemes vele próbálkozni.
-
Tim82
félisten
válasz
zsambek #35342 üzenetére
A Clementine-t én is használom és szeretem, bár iPod-dal/iPhone-nal/iPad-del sosem próbáltam meg összehozni, jelenleg nincs egyik sem, hogy teszteljem.
Sleep biztosan gond nélkül megy (*tényleg* gond nélkül - 100%-osan működik), hibernálást nem használok.
Én amúgy megnézném a helyedben a Fedora/Red Hat vonalat is (ez leginkább az aktuális Fedorát és a CentOS-t jelenti, utóbbi lehet, hogy nem fogja teljes mértékben támogatni a Radeon-odat).
-
Tim82
félisten
Tudtommal low latency kernel csak Ubuntu Studio-nál van.
Oké, nekem rengeteg kisebb-nagyobb bosszúságom volt a Kubuntuval saját használatban, de apámék nem panaszkodnak rá. Igaz, kb. annyira használják a notit, hogy megnéznek időjárást, emaileket, recepteket. Meg most már zenére is. (A jó minőségben hallgatható komolyzene, amit szeretnek, a csalim, hogy használják a számítógépet, ha már van nekik.
)
Részemről meg annyi a karbantartás, hogy 2-3 hetente náluk járva, sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade.
-
Tim82
félisten
ad 2: ubuntu? wtf
Nem magamnak lesz, apámék meg eddig is elboldogultak a Kubuntuval notin, nekik kell egy desktop gép (miután apám vagy 6 évnyi notebook-használat - vagy inkább nem-használat - után szemérmesen közölte, hogy neki kicsi a kijelző). Az csak jó, ha nem kell újra tanulniuk mindent, így is nehezen álltak át Windowsról.
A low-latency kernel miatt kapna a gép egy Ubuntu Studio-t, mert elsősorban veszteségmentes formátumú komolyzene hallgatása, másodsorban DVD/CD lejátszás, harmadsorban meg netezés a cél.
Nekem tökéletesen megfelel a CentOS.
A tippet neked is köszönöm!
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Linuxra (egészen pontosan Ubuntura) van valamilyen program (akár GUI-s, akár parancsoros utility), amelyik többé-kevésbé megfelel a CPU-Z-nek?
Még pontosabban: arra kellene, hogy meg tudjam nézni, hogy egy adott, az alaplapban lévő processzor milyen utasításkészleteket támogat, valami olyan eredménnyel, mint ami itt az "Instructions" sorban látható.
(Egy régi socket 775-ös gépből akarok négymagos mindenes gépet csinálni családtagnak egy Xeon procival, mivel amúgy is Ubuntu Studio kerülne majd rá hosszú távon, jó lenne, ha még csak próba erejéig se kellene rá Windowst telepítenem feleslegesen)
Köszönöm előre is.
-
Tim82
félisten
válasz
Babetta-X #35001 üzenetére
Ubuntu, Kubuntu sok lesz annak a notinak. Ami nehezíti a helyzetet, hogy ráadásul nem PAE-képes proci van a T42-ben. Mindenképpen 32 bites változat fog kelleni amúgy a kinézett disztró telepítőjéből neked.
Esetleg Lubuntu vagy Xubuntu, forcepae-val telepítve, vagy Zorin - már ha ragaszkodsz az Ubuntu-származékokhoz.
-
Tim82
félisten
válasz
agy73p #34684 üzenetére
Nagyszerű, akkor nem kell megnéznem este, hogy nálam milyen beállításokkal műxik.
OpenWeather kiterjesztést szerintem hagyd ki, nálam nemrég még bugos volt - egy Core i5-ös, 8 GB RAM-os, SSD-s laptopon random időközönként 10-15 másodpercekre meg-megakasztotta a rendszert.
-
Tim82
félisten
válasz
agy73p #34663 üzenetére
Mondom, Linuxon ezt csinálja (és nem egyedi bug, nem csak nálam). Fogalmazzunk úgy, hogy egy erősen béta változat van belőle, hadd teszteljék a Linux-felhasználók. Nekem így használatra alkalmatlan, pedig szeretném már leváltani a régi, Presto motoros Operát biztonsági okokból. (Chrome, alap Firefox nem jöhet szóba, nem szeretem őket. Pale Moon-nal kísérletezem, de az sem az igazi.)
-
Tim82
félisten
Hát ja, de azt hittem, feltűnt.
Most ez a fő (és jelen pillanatban egyetlen) gépem, persze van rajta egy XP is VirtualBox-ban, kifejezetten régi Windows-os játékoknak, de csak mert a Wine-nak azóta sem ültem neki.
Aztán hamarosan összeáll a Thinkpad X220-am, azon Win + Fedora dualboot lesz szerintem.
-
Tim82
félisten
válasz
agy73p #34167 üzenetére
YumEx-szel eléggé egyszerű (ha már telepítetted valamelyik linkelt leírás alapján). Vedd figyelembe azt, hogy csak azokban a tárolókban fog keresni, amelyek be vannak állítva már.
Valahogy így:
Chromium nekem kicsit problémásnak tűnik Fedorára. Hivatalos tárolóból biztosan nem lesz meg.
Amúgy van Fedora topik is, arra az esetre, ha itt nem kapnál választ valamilyen specifikus kérdésre. (Én sem Fedorát használok, hanem CentOS-t, bár az eléggé rokon disztró, rengeteg közös dologgal.)
-
Tim82
félisten
Attól még a leállításnak működnie kellene, pont az említett jobb felső sarokból elérhető menüből.
agy73p: ott valami más gebasz lesz, valószínűleg a kiírt ISO-val valami, mert amúgy a hardver (Fujitsu-Siemens Amilo V3505 noti, ha jól olvastam vissza) maga elég régi és általános ahhoz, hogy ne legyenek vele támogatási problémák. A LiLi-vel amúgy nekem csak jó tapasztalataim vannak, szerintem megbízhatóbb, mint az Unetbootin.
Igaz, én nem Fedorát használok napi rendszerességgel, de sokkal újabb hardveren (Sandy Bridge-s Thinkpad X220-on) tesztjelleggel live rendszerként minden működött (Fedora 21 x64, Gnome 3-mal).
-
-
Tim82
félisten
32 bites CPU-s gépen próbálkozol 64 bites telepítővel, legalábbis a hibaüzenet szerint.
32 bites telepítőt keress, és ehhez a CPU-hoz forcepae opcióval kell indítanod a telepítést.
-
Tim82
félisten
válasz
teleahocipöm #33105 üzenetére
Ha egy Win 8.1-es, Bay Trail-es tabletre akarsz Linuxot feltenni, akkor felejtsd el, csomó dolog nem fog működni, mert még nincs támogatása egy rakat ezekben a tabletekben lévő hardverelemnek/komponensnek Linux alatt. (Biztosan lesz idővel, de nem most azonnal.)
-
Tim82
félisten
válasz
teleahocipöm #32914 üzenetére
7-8 pass fusson le, az ajánlott (az kb. ugyanennyi óra lesz 2*1 GB RAM esetén).
Az Iscariah említette fórumtárs szerverekbe szánt RAM-ot tesztel ennyi ideig és biztosra akar menni, azért az időtartam.
-
Tim82
félisten
válasz
CPT.Pirk #32811 üzenetére
Kb. 500, de ezt írtam is. Egyértelműen az Opera zabál rengeteget, attól meg az Opera Link miatt egyelőre még nem válok meg.
Ebből az 500 MB-ból még pár MB-ot lehetne jóindulattal levonni (tlp, tp-smapi, thinkfan, a mobilnet modemhez kellő gobi-loader együtt - ezek indulnak a rendszerrel együtt, de nem esznek sokat). A Dropbox-ot ebbe már nem kalkuláltam bele.
8 GB RAM-ba belefér.
-
Tim82
félisten
De már nem Celeron, hanem T2450 van a notijában, ha jól emlékszem.
Iscariah: én nem ajánlanám neki 2 GB RAM mellé sem a KDE-t, sem a Gnome 3-at. 6-8 fül nyitva böngészőben, fut még egy Thunderbird és máris 1,5 GB fölött tud lenni a foglalt RAM. Nekem most 2,1 GB-ot mutat a Conky - Gnome 3 + Thunderbird + Opera 9 db nyitott füllel jelen pillanatban. Még Dropbox meg az említett Conky fut.
Persze ebből a nagy fogyasztó az Opera nálam. Meg nyilván lehetne ebből lefaragni is.
-
Tim82
félisten
válasz
teleahocipöm #32798 üzenetére
A Gnome ram-használata, így hibás betöltéssel 120 MB környékén lehetett, nem tudom mennyi lett volna, ha rendesen betölt, de már egy később kipróbált Live-DVD-n sem töltött be rendesen.
5-600 MB RAM körüli a Gnome 3 memóriaigénye, legalábbis CentOS 7-en. Illetve inkább csak 500 MB körüli, nálam még sok más aprósággal együtt súrolja alulról a 600-at (Dropbox, tp-smapi, thinkfan pl., amiknek nincs közük a DE-hez).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen egeret válasszak?
- Linux kezdőknek
- Yettel topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor!
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest