Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zodo
nagyúr
Letöltöttem, kiírtam crunchbang-8.10.02.i386 iso-t ,de valami gáz van a régi cuccaimból összeállított pc-vel. Sikerült feltelepíteni ,de valami "földelési vagy vga" problémáim vannak,mert "szellemképes" a monitoron megjelenitett kép , mp-kénti szemsés bevibrálással karőltve.
Sőt ,igen lassan futott a rendszer, majd megprobálom egy másik konfigon. 
-
blaselinux
csendes tag
Szia!
Mivel a Kiwi Linux, alapvetően Ubuntu, így valószínűleg az Ubuntu rendszerkövetelményei lesznek rá is érvényesek.
Minimum rendszer követelmény Ubuntu esetében:
- 700 MHz x86 processzor
- 384 MB memória (RAM)
- 8 GB szabad tárhely
- 1024x768 felbontást támogató grafikus kártya
- Hang kártya
- Internetes elérés
Itt olvasható az eredeti leírás. -
rtom
senior tag
Mivel az Ubuntun alapszik, gondolom a KIWI-n is le lehet cserélni a desktop környezetet, Openbox vagy LXDE jobban fut rajta, de a memóriától velszeg elketyeg a gnómmal is.
Nálam hasonló képességekkel rendelkező gépen Openbox futott, kellemes sebességgel (még ma is azt a gépet használnám, ha az alaplap nem adja meg magát). Ha érdekel, hogyan kell beállítani, fordítgattam.
-
rtom
senior tag
-
rtom
senior tag
Nyitsz egy terminált (Rendszer->Kellékek) és bemásolod ezt így ahogyan van:
numlockx on
Ha felgyulladt a numlock led, akkor működik, tehát a munkamenetek közé beteheted, ugyanezt a szöveget (tehát nem /usr/bin/numlockx, a programocska elindításával nem kapsz eredményt, meg kell mondani neki, hogy bekapcs "on").
-
-
zodo
nagyúr
Úgy nézz ki,hogy mükődnie kellene. Felraktam a Ubuntu Tweak-et, amiben szerepel az auto star listán.
Már csak az a 2 db beillesztndő sort kellene megfejteni,szerintem ott lesz a kutya elásva.
De,hogy egy ilyen pittiáner problémával menjen el a napom,nem is értem miért kell kikapcsolnia vagy miért nincs a Rendszer/Beállítások/Billentyűzet menüben egy Num Lock be-ki kapcsolása lehetőség.
Max.kiékelem,azt világítani fog.
-
Vladi
nagyúr
Jónak jó a kiosztás. Mondjuk nekem a / 6 a /home meg 3 gigát használ. Talán a méretét gondold át még.
Meg azt is vedd figyelembe, hogy maximum 4 elsődleges partíciód lehet. Azon felül már kiterjesztettet kell csinálnod.1. Igen.
2. Igen, itt is az eleje.3. Érdemes a vistára bízni.
4. ntfs-config csak egy grafikus program, ami segít csatolni a partíciót. Úgy tudom.
Ez megoldható parancssorból is.
Azt azért vedd figyelembe, hogy egyik rendszer sem kérdez meg a mbr felülírása előtt. Ezért neked kell gondoskodnod rendszerbetöltőről. Vagy az ubuntus grub, vagy vista alól passz, hogy mi.
-
rtom
senior tag
Én múlt héten telepítettem Vista mellé Ubi-t, sztem így megspórolsz egy GRUB telepítést, tehát először Vista telepítés, majd Ubi (partícionálás résznél kézi-ben megadhatod neki, mit hova csatoljon), így a GRUB is fenn lesz ill. Ubi az alapértelmezett (az Ubi utáni első Vista indításnál lefutott egy scandisk-szerűség és ennyi).
-
-
VaZso
senior tag
Ismerem ezt a lehetőséget, csak soha nem találok rá túl egyszerűen (legalábbis emlékezetből biztosan nem)... a szerkesztés gombra egyébként behozza a boot.ini-t notepadban.
"Igazi" szerkesztést, bejegyzést módosítani, stb. tudomásom szerint csak ott lehet, esetleg segédprogrammal.Egyébként Win alatt mindig így csináltam (na jó, lehet, nem pont így, de boot.ini szerkesztésével), valahogy sohasem szoktam át DOS után a kattintgatásokra... nem a korom miatt. (Tehát nem Linuxos megszokásról van szó.)
Örülök, hogy sikerült megoldanod, sok sikert a használathoz!
Kép beillesztés: Nem tudom, de új feltöltésnél kiírja mindegyik címét, ot kell majd meglesni egyszer.
Egyébként ez lesz az.
-
VaZso
senior tag
Start/futtatás --> cmd
dir /ah c:\boot.ini
Amúgy notepad file-megnyitás --> c:\boot.ini (mármint, ha beírod kézzel)
Ha jól sejtem, csak olvasható attribútumú. Tehát először cmd után attrib -r c:\boot.ini, megszerkeszted, aztán +r-rel visszateszed a read-only-t... bár a rejtettség is kikapcsolható

-
Lenry
félisten
XP-ben a C:\boot.ini (alapból nagyon rejtett fájl) tartalmazza az induláshoz szükséges dolgokat
alapból kb így néz ki:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
C:\wubi\[OFF]valami, amire nem emlékszek fejből[/OFF]="Ubuntu"annyi a dolgod, hogy a default=multi..... sort átírod default=C:\wubi\....-ra (ami az Ubuntu sorában van)
ha nem megy, akkor másold be ide a boot.ini-det, és átírogatom neked
-
zodo
nagyúr
Bocs, helyesbítek: amit fent írtam az szerintem a windows töltöképernyője.
Tényleg 2 sorban xp és ubi jelenik meg. Xp kijelőlve alapból és itt felszólit,hogy választhatok ,ha akarok Os-t.De ,ha itt nyomok egy Esc-t ( így kerülök a grub menüjébe) akkor már tényleg igaz a fent linkelt képen látható editor állítása.
Lehet,hogy a win-be kell valamit állítani,hogy a sorrend megváltozzon?Nkboy: most már rájöttem mit írt körbe Lenry a sorokkal kapcsolatban.
6.sor az xp ! -
Lenry
félisten
-
VaZso
senior tag
Rendben, jó próbálgatást a rendszerhez.

Végsősoron a másik merevlemezt is eléred Ubuntuval, így nincs akkora gond a szabad hely miatt. Arra figyelj, hogy Linux nem szokta szeretni, ha százalékosan túl kevés a szabad hely a meghajtón... hajlamos belassulni, amíg nem törölsz kicsit.
Egyébként, ha sok partíció van a merevlemezen, nyugodtan lehet a lényeget (Win boot és Linux "/" [illetve, ha külön van választva a /boot partíció, akkor azt]) elsődlegesként, többit pedig kiterjesztettként partícionálni.
(Elsődlegesből max. 4 darab lehet, kiterjesztett alatt pedig lehet sok logikai. [most ahogy nézem, Ubuntu telepítő csak simán logikait ír])Mégegyszer sok sikert és jó tesztelgetést.
-
VaZso
senior tag
Volt egy kevés szenvedés vele, ahogy látom.

Kézi telepítésnél egyébként az a lényeg, hogy saját magad hozhatod létre a partíciókat.
Ami mindenképpen kell neki, egy új partíció csatolási pontnak "/"-t megadva és egy swap partíció ("cserehely"?).
Szintén létre lehet hozni új partíciókat az egyes könyvtárakanak, pl. a /home-nak ha létrehozol, utána egy esetleges újratelepítésnél megadhatod, hogy ezt hagyja békén és csak a rendszerpartíciót törölje (ezzel megmaradnak a beállításaid).Viszont 30GB szabad hely nem túl sok a rendszernek + saját fileoknak külön, ezért akár mehetnek egybe is az adatok (vagy akár 15GB "/" és 15 GB "/home" csatolási ponttal.
Én egyébként azért nem tudom, milyen lehetőségeket ajánl még fel a telepítő, mert mindig hülyeségnek tartottam, amit írogat... inkább megadom neki én.
Bár úgy rémlik, olykor felajánlja a szabad terület használatát is. Lehet, csak akkor, ha partícionálatlan területet talál.A Windowsos telepítés is jó próbálgatásra, de azt nem ismerem, viszont gyanítom, hogy egy Win összeomlás talán magával ránthatja a Linuxot is emiatt.
Ha indításkor a grub menüje tűnik fel, a múltkoriak alapján (pl. a Grub editorodban) meg tudod változtatni a sorrendet.
Indítottam most egy Ubuntu telepítőt.
Az egyéni telepítés alatt új partíció létrehozásakor nálam egy ilyen ablak jön elő:

Itt be lehet állítani a csatolási pontot és a partíció méretét is.
Ugyanígy létre lehet hozni egy swap partíciót is:
Esetleg az lehetett nálad a gond, hogy volt egy üres, de létrehozott partíciód a Win mellett.
Ha így van, azt válaszd ki először és menj a partíció törlése menüpontra.A partíciós tábla módosításait ha valamit rosszul csináltál, még vissza tudod vonni, amíg nem mész át a következő lépésre.
-
VaZso
senior tag
21-es hiba jelentése állítólag "lemez nem található", már ha a grub hibaüzenete.
Előfordul olyan lemez, amiről a Recovery Console nem hozható be, de az eredeti telepítő lemezről működik. Ezekszerint egyedül sem bootolt be a wines vinyó?
Egyébként még az elején, talán a licensz elolvasása előtt vagy után közvetlenül lehet kérni valamelyik F billentyűvel (F2?). Kiírja a státuszsorba.
Grubot elvileg az első merevlemez MBR-jébe szokták tenni.
Mondjuk az is kérdés, hogy Win telepítésekor milyen felállásban voltak a gépben a merevlemezek. (Mármint a Win működése szempontjából.)
Ha nincsenek fontos adatok vagy beállítások, a legegyszerűbb újratelepíteni a rendszereket, de ha van némi kedved hozzá, lehet próbálkozni még a beállítással.
Pl. ha felteszed a második vinyóra a Wint és a Grubot újratelepíted.
Bár a fentiek alapján úgy gondolom, esetleg a Windowshoz rendelt bejegyzés nem jó...
Szerk.: Végül hd(1,0)-t írtál bele?
-
VaZso
senior tag
Miért, mi történt vele?
Most egyik rendszer sincs meg?
Ha XP-t telepítessz előbb, az Ubuntu képes beírni a boot menüjébe, tehát ezt a sorrendet érdemes követni.
Nem tudom, a partícionáló pontosan milyen lehetőségeket ajánl fel, szerintem megadhatod neki, hogy használja az egész lemezt... Egyébként én kézi partícionálást szoktam csinálni, de a legegyszerűbb, ha rábízod a rendszerre.
A 7. lépésről nem tudok semmit mondani, nem sokszor telepítettem Ubuntut...
Milyen lehetőségek vannak? -
zodo
nagyúr
Már nem bootol be a windows. Asszem jobban jártam volna,ha előbb kérdezek.
Inkább elkezdeném tiszta lappal.
Azt szeretném,hogy mindkét rendszer elérhető legyen (bootoláskor választható) és alapértelmezésben az ubuntu induljon el.Tehát adott 2 db vinyó:
Első / 2 particíó: az első üres (itt volt xp) a másikon adatok.
Második vinyó (üres) fehasználható ( mert ezen volt az ubi)Milyen sorrendbe telepítsem a rendszereket ? ( xp ill. ubi 8.10 )
Hogyan particionáljam a második üres vinyót az ubinak?
Melyik verzíót válasszam a particíónáló ajánlásai közül?
Ubi telepítésekor 7.lépésnél a haladó fülön mit kell kiválasztanom a csatolásnál,ha kell egyálltalán ? -
VaZso
senior tag
Értem.
No, szerintem szedd ki egyszer a Linuxos vinyód a gépből és nézd meg, el akar-e indulni róla a Win. (Mármint a sajátjáról.
)
Ha nem, bootolj a Win telepítőjéről és a Recovery Console-ban futtass egy fixmbr-t.Ha ez megvan, elvileg próbálkozik betölteni a rendszert.
Ekkor rakd vissza a Linuxos vinyód is és győződj meg róla, hogy biztosan arról fog bootolni. (BIOS setup-ban boot sorrenddel megfelelően kiválasztva.)
Tehát a Linuxos vinyó, vagyis a grub bootoljon.Ha ez megvan, nézd meg újra a Windows menüpontot.
-
-
VaZso
senior tag
"# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0) Itt írjam át a (hd0,0)-t ,(hd1,1)-re ?
# makeactive
# chainloader +1
#"Igen, próbáld meg úgy.
Az első egyes a második merevlemezt jelenti benne (0-val kezdődik), a második egyes pedig az első partíciót (1-gyel kezdődik).Tehát a második merevlemez első partícióját jelöli, innen bootolnia kéne.
Annyit csinálj még, hogy kiveszed a sorok elől a kettőskeresztet.
(Ez jelöli a kommentet - vagyis megjegyzést -, mivel a menu.lst-hez eredendően példaként fűzték hozzá).Azt is megteheted, hogy egyszerűen a többi title (...) bejegyzés alá bemásolod # nélkül a sorokat (egyébként a fileban elfoglalt sorrend szerint jeleníti meg a grub induláskor őket, tehát változtathatsz a sorrenden, ha valami nem tetszik).
-
VaZso
senior tag
Meg lehet oldani.
Bár most nem tiszta előttem, hogy végülis melyik vinyóra települt a grub.
(Azt gondolom, hogy a bootsorrend változtatásával tudnod kéne "váltani" a rendszerek között.)A Windows indításához próbáld meg szerkeszteni a /boot/grub/menu.lst filet.
Ha minden igaz, ezt kell hozzáfűzni, hogy indítható legyen:
title windows
root (hd1,1)
makeactive
chainloader +1 -
Noddy
senior tag
Fel lehet telepíteni de az xp szétfogja nyomni a mbr szektort ezért telepítés után az ubuntu live cd-vel helyre kell majd állítani az mbr szektort. Erre ezen az oldalon van megoldás a lap közepe felé.
A grub menü átalakítását meglehet oldani grafikus felületen is vagy egyszerűen a /boot/grub könyvtárban található menu.lst szerkesztésével manuálisan.Itt például.
Most mennem kell. Remélem segítettem.
-
Vladi
nagyúr
Igen, vagy különálló hdd-re. Mert ez most az én elméletemet igazolja.
Van egy ilyen bug a grubban. (Azt hiszem, nem jártam utána.)
Ha egyszerre csak egy hdd van a gépben akkor biztosan nem jön elő. Én mindig ezt a módszert használom.Most akkor mindkét lemezre szépen vissza kell tenni a megfelelő rendszerbetöltőt az mbr-be. Ahogy fentebb írtam. Akkor minden ok lesz.
-
Vladi
nagyúr
Hányszor láttam én már ezt a bugot..
Szerintem az történt, hogy egyik hdd-re települt a grub első fele (mbr) a másikra a másik fele (/boot/grub)
A wines hdd-n helyre kellene állítanod az mbr-t.
fixboot fixmbr parancsot kell kiadni az xp telepítő cd-n, ha elindítod javító üzemmódban.Majd a linuxos hdd mbr részét is javítani kell. Erre itt a kedvenc hsz-em. Vagy amit rollins mondott. Parancsértelmezőbe kell beírni a parancsot.
Nyisd meg a terminált (ez a neve) majd:su -
grub-install /dev/sdaKész. Ha mázlid van.

Szólj, ha valamit nem értesz, vagy elakadtál. Még valami: ne írj több topiba ugyanazt, mert követhetetlen lesz. Elég egy. Ha nem jön válasz pár óra múlva uppold a kérdést.

-
rollins
őstag
csak ötlet: ha tudsz, bootolj be linuxra és root -tal:
grub-install /dev/sda
Ez az első hdd master boot recordjába írja. A grub.conf gondolom jó.
Korábban a pata meghajtók hda, hdb volt, úgy tudom most minden meghajtó sda, sdb, stb az újabb 2.6 kernellel.
Amúgy a mbr-ben van, vagyis linux telepítéskor alapból oda kéne írnia a betöltőt. Tehát ha el is lesz távolítva a linux partíció, akkor is megmarad a grub. Bár nem tudom milyen gyakran huzogatod le a linuxos hdd-t és az menyire keveri meg a dolgokat. Talán még a biosban kéne állítani a hdd-ket, az 1. autodetect-tel majd user-re állítani talán, a másik auto, de ebben nem vagyok biztos.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3588, 100% Akksi
- Lenovo T14 Thinkpad Gen3 WUXGA IPS i5-1245U vPro 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370-A i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman T7 Zalman 500W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3576, 100% Akkumulátor
- Navee S40 elektromos roller // Számla // Garancia //
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Sőt ,igen lassan futott a rendszer, majd megprobálom egy másik konfigon. 

Jár egy
a fejlesztőknek !
CPT.Pirk