- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #17809 üzenetére
Igazából több módon is el lehet tüntetni, pl.: Az aktuális DM(display manager)-ben beállítani automatikus bejelentkezést (ha támogatja), de DM nélkül is megoldható (előbbi csak elrejti, utóbbi módon természetesen nincs DM így memória foglalása sincs).
-
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz
ViZion #17283 üzenetére
Akkor ne gdm-et keress (alapból ez tartozik a gnome-hoz).
Arch wiki mindenre jó. -
Rimuru
veterán
válasz
fenergie84 #17249 üzenetére
Ha a BIOS engedi akkor tudsz választani egy gombnyomással hogy melyikről bootolj, vagy amin a Linux disztribúciód lesz azon a Grubban felveszed a Windowst is és azt az eszközt állítod be alapértelmezettnek.
-
Rimuru
veterán
válasz
McSzaby #17174 üzenetére
Elsőre: man usermod (--login kapcsoló)
-
Rimuru
veterán
válasz
Claude Leon #17114 üzenetére
Annyit elértem hogy írni tudok rá új dolgot, de ami rajta van azokhoz nincs írási jogom. Ez a cmd hót buta, normális parancsok sincsenek, nem baj cygwin-el megoldom. Jogosultságok, az hogy kié nem tudom -rw-r--r-- persze a kedves Windows nem tudja megváltoztatni.
-
Rimuru
veterán
válasz
Claude Leon #17109 üzenetére
Most nekem nincs is fent Linux, de a nagy partícióm nekem is ext4, ex2fsd-el meg is oldottam az olvasását, írhatóra nem merem csatolni.
Ha azt nézzük Linux disztribúciók alatt is telepíteni kell (ntfs-3g) az más kérdés hogy mibe van alapból.
-
Rimuru
veterán
válasz
hodostamas #17050 üzenetére
Debian, Ubuntu Server, Arch, igaz nem Linux de FreeBSD
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz
St3ven #16379 üzenetére
Terminálban beírod hogy id akkor kiadja, amúgy meg lehet használni a neved is, pl.: uid=St3ven
Gondoltam nem akarod újraindítani a gépet, ezzel lecsatolod őket, majd vissza is csatolja, ha Ubuntut használsz akkor meg sudo-t is kell hozzá használni (a kettős kereszt azt jelenti a sor elején hogy root-ként hajtsd végre). Természetesen ezt is terminálban kell kiadni, miután átírtad az fstabot.
sudo umount /dev/sda5 /dev/sda6 /dev/sda7 && sudo mount -a -
Rimuru
veterán
válasz
St3ven #16376 üzenetére
Próbáld meg hogy az opciókhoz hozzáadod magad uid=1000 (vagy ami vagy) és létrehozol egy .Trash-1000 (értelemszerűen ezt is átírod arra ami te vagy) mappát a felcsatolt partíció gyökerébe. Megjegyzés: az exec-nek elvileg utolsónak kell lenni, én így csinálnám
#Misc
/dev/sda7 /media/Misc ntfs-3g uid=1000,gid=users,rw,noatime,exec 0 0
#Backup
/dev/sda5 /media/Backup ntfs-3g uid=1000,gid=users,rw,noatime,exec 0 0
#Steve
/dev/sda6 /media/Steve ntfs-3g uid=1000,gid=users,rw,noatime,exec 0 0majd:
# umount /dev/sda5 /dev/sda6 /dev/sda7 && mount -aHa nem jó próbáld meg hogy csak defaults legyen az opciók között.
-
Rimuru
veterán
A legtöbb mai disztribúciónál automatikusan elindul, de pl. egy Debiant is lehet úgy telepíteni (szakértő módban) hogy kihagyod ezt a részt.
A második kérdést nem teljesen értem, ugyan azok érhetőek el mint más rendszere legfeljebb nincsen kész csomag gyártva rá. Nagyon sok ablakkezelő létezik egy pár lista (átfedések biztos lesznek): Arch wiki, Wiki, [link] -
Rimuru
veterán
Az ablakkezelő az lényegében (ahogy a neve is mondja) az ablakok kirajzolására és kezelésére szolgál, míg az asztali környezeteket egy programcsomagként lehet felfogni. Ezek is tartalmaznak egy ablakkezelőt de van melléjük egy komplett program összeállítás (panel, fájlkezelő, szövegszerkesztő, stb.).
-
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz
#40553216 #14856 üzenetére
Pl.: nekem Debiannal nincs semmi bajom, ahol nem Arch fut oda nagy valószínűsségel Debian megy/menne.
A leutóbbi rendszertelepítésem sem azért volt mert valami elromlott hanem az egész vinyót átrendeztem és szerintem ez volt a legegyszerűbb. Általában kisebb hiba szokott jönni de azt is hamar javítják.
Telepítettem egy Lubuntu 12.10-et (kérésre), a csomagtárolóban lévő drivert nem lehetett normálisan telepíteni függőségi probléma miatt ilyen helyzetben szerintem ez nem megengedhető (ha külső forrásból dolgoztam volna akkor elfogadnám na de így...). -
Rimuru
veterán
Manuális particionálással csinálj a formázatlan területből még 2 partíciót, egy swap és egy a / (lehet kierjesztett is ha nem lenne 2 hely logikainak). 1GB RAM-hoz ajánlott a swap, de azt neked kell eldönteni hogy mekkorát szeretnél (ha szeretnél hibernálást minimum a RAM duplája). Amúgy én ext4-re formáznám a /-t.
-
Rimuru
veterán
válasz
CPT.Pirk #14807 üzenetére
Inkább Siriusb volt a te embered, mostanában én nem tapasztaltam hibát csak egy szépséghiba van, mikor frissültek a gtk eszközök jó csúnya lett minden.
Nekem csak telefonnal volt dolgom azt a networkmanager simán megette, itt van Ryle ő a sakis3g-t használja ebben a témában ő jobban tud segíteni. Amúgy mindenre van egy Arch wiki: [link]
-
Rimuru
veterán
válasz
lionhearted #14283 üzenetére
Az érem másik oldala, Lexmark X1190-es gépet még mindig nem sikerült scannelésre bírni Arch alatt.
-
Rimuru
veterán
Alapvetőn az baj az ilyen jellegű tesztekkel hogy mezei felhasználó is hasonló eredményt kap, és amúgy is ezeket hallják a legjobban.
CPT.Pirk: Elvileg ezt kell engedélyezni: Privacy settings -> Ads, Apps and Websites -> Apps you use
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz
PumpkinSeed #13767 üzenetére
Ha azt akarod álltani hogy melyik induljon alapértelmezetten akkor jó az amit Vladi mond, arra kell figyelni hogy 0=listában a elsővel.
Ha a sorrendet akarod akkor az van felül ami a configban is elöl van. Egy bejegyzés title sorral kezdődik azokat kell mozgatni úgy amilyen sorrendet szeretnél (titletől title-ig van 1 menüpont) -
Rimuru
veterán
válasz
PumpkinSeed #13746 üzenetére
Jó lenne tudni hogy melyik grubról van szó.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- PC Game Pass előfizetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- GYÖNYÖRŰ iPhone 16 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3095, 100% Akkumulátor
- iKing.Hu - Nubia Z70 Ultra 5G Black Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 256 GB tárhely
- Eladó karcmentes Honor 20e 4/64GB / kék / 12 hó jótállással
- Asus TUF Gaming A14 FA401WU - 14" 2.5K 165Hz - Ryzen AI 9 HX 370 - 16GB - 1TB - RTX 4050 - 3 év gari
- Legion Pro 7 RTX 4090-es laptop 999.000Ft-ért, HP, DELL, Lenovo dokkolók 12.300Ft-tól
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest