-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
lev258
veterán
Ha azzal minden rendben, használd azt. A 16.04.2-esben nemcsak a kernel van kicserélve, hanem a Xorg és pár más dolog is.
Ezért szoktam hangsúlyozni, hogy kétféle LTS létezik. Az egyik a rendes, ami az alap LTS, frissítésekkel. A másik pedig újabb fejlesztésekkel is rendelkezik, újabb hardverekhez jobb lehet, viszont kevésbé tesztelt. Nekem például az utóbbi jól jött az AMD cuccaimhoz, egyébként elegendő lenne az előbbi és megbízhatóbb is. -
lev258
veterán
A Virtualbox-ot valóban megkavarhatja, akár működésképtelen is lehet.
Azt a ppa-t ne vedd fel, nem felhasználónak való.
Fel tudod viszont tenni a 4.4-es kernelt a Synaptic-ból, minden probléma nélkül. És aztán azzal indítva a rendszert kiderítheted, valóban a 4.8-as okozza-e a gondot. -
lev258
veterán
A 16.04.2 pont a 16.10-re épül, bizonyos értelemben. Ezért lenne érdemes a 16.04.1-et megnézni, frissítésekkel (HWE nélkül), vagy a jelenlegi 16.04.2-det frissebb kernellel. A te Intel-es vezérlőd továbbra is támogatott. Ahogy írtam, valamikor valamely kernelbe kerülhetett bug, amit szerintem már javítottak azóta. Csak ez utóbbi valószínűleg nem fog eljutni hozzád a sima frissítésekkel.
A bug report-nál ez így megy. Nem azért zárják le 60 nap után, mert nem érdekli őket, hanem mert az érintettek nem adnak több információt, így nem lehet visszakövetni a problémát az eredetére. Ha valaki új információkkal szolgál, megnyitják. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #51641 üzenetére
Azért nem kell ennyire szélsőségesen tekinteni a másik táborra. Az viszont elvárható lenne, hogy eszükbe jusson, a Windows használatát se 1 nap alatt tanulták meg, mert ez utóbbi az esetek többségében valóban elmarad.
-
lev258
veterán
Van egy problémád. Gyakorlatilag semmit sem tudunk róla, mindössze előhúztad a kalapból. Lehet, hogy kernel bug-ba futottál. Lehet, a gépednek erős a Unity. Mi nem tudjuk, te meg nem írtad, mi a helyzet más, illetve korábbi rendszerrel.
Mivel Ubuntuból félévente kijön egy új verzió, ne várj mindegyikkel tökéletes géphasználatot azonnal. Más kérdés, hogy a gép is bírja-e. A fórum azért létezik, hogy megbeszéljük a problémákat és megpróbáljunk segíteni. A rendszer szidása nem segít semmiben sem, neked se. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #51541 üzenetére
Én nem tudom, végül hogyan bírtad működésre, mit állítottál.
A böngészők sokat tudnak enni, a Chrome különösen (gondolom a kistestvére is). -
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #51529 üzenetére
Milyen nyomtató ez? A wifi egyébként működik?
-
lev258
veterán
válasz
Merula Alba #51527 üzenetére
Az túlzás, hogy optimalizált, mivel PowerVR-re ez lehetetlen. Viszont alapból jobban boldogul a gyengébb gépekkel (kisebb igényű). Megpróbálhatod akár a Xubuntut is; nekem korábban egy Atomos géppel volt olyan tapasztalatom, hogy még a Xubuntu is időnként akadozott egy kicsit, de Lubuntuval teljesen használható volt.
-
lev258
veterán
válasz
Merula Alba #51525 üzenetére
A grafikus felületük eltérő, és ezzel együtt a proci és RAM fogyasztásuk, a VGA igénybevétele. A kérdéses rendszer a Xubuntunak megfelelő, én továbbra is a Lubuntut ajánlom. Ha biztosra akarsz menni, megnézheted Live módban a másikat is.
-
lev258
veterán
válasz
Merula Alba #51522 üzenetére
Az Atom-ok nem egyszerű esetek.
Egy részük grafikus chipje csak névlegesen Intel, valójában más gyártóé, más (rosszabb) támogatással.
Induljunk ki a legjobb esetből, amikor valódi Intel. Ebben az esetben is Xubuntu, Lubuntu ajánlott az Atomra.
Egyébként melyik verziót raktad fel? -
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #51517 üzenetére
Wifissel még nem volt dolgom, de vezetékes hálózatival semmi gondom, mindent magának telepített/beállított.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Első körben nézd meg, a systemd-analyze blame parancs miket ír, mi mennyi időt vesz el.
Nekem a múltkor a samba eltávolítása -10 s-ot jelentett.
Persze lehetnek eltérések az egyes rendszerek között is (Ubuntu, Ubuntu MATE, Linux Mint, ...).
Fastboot alatt mit értesz? Amiről olvashattál, az a Windows-on belüli beállítás, gyorsindítás név alatt. Nem a BIOS/UEFI fastboot opciója. -
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #51405 üzenetére
A pulse-ról a mai napig vannak viták, meg vannak, akik az ördögtől valónak tartják. Ettől eltekintve azt nem értem, hogy ha volt hang egy darabig, aztán valami miatt eltűnt, miért pont a pulse-ra kell mutogatni, hiszen ezek szerint előtte tette a dolgát. Mivel pedig igen sok dolog függőségi viszonyban van vele, így nem meglepő, ha a fél rendszert lehúzza magával. Ilyen drasztikus lépések előtt inkább körülnéztem volna, mi más lehet még a probléma forrása.
-
lev258
veterán
válasz
Black&White #51368 üzenetére
Az mi?
-
lev258
veterán
válasz
Luskan #51354 üzenetére
A konkrét problémát nem ismerem, de normál esetben UEFI módban, még secure boot-tal együtt is megy az Ubuntu. Másrészt mi van akkor, ha formázod az ESP partíciót? Mert attól annak még működnie kellene, viszont már nem lesz rajta semmi nyoma a gyári machinálásnak. Kivéve persze, ha BIOS szinten van beépítve, ami elég fura lenne.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #51331 üzenetére
Ha már írja az EFI-t a listában, akkor nem kell megjelölni, magától megtette. De esetleg előfordulhat, hogy csak egy FAT32-es partíciónak látja, nem többnek. Ilyenkor kell manuálisan megjelölni. Ahogy írtam, az esetek többségében nincs rá szükség.
A másik lépés viszont lényegesebb. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #51326 üzenetére
Két dologról beszélek. Az egyik, hogy az EFI partíciót megjelöli az ember. [link]
Van, hogy a telepítő ezt magától tudja, de nem mindig. Ekkor megjelenik az EFI felirat a partíció listában is.
A másik, hogy hova kerüljön a rendszerbetöltő.
Ez a két dolog nem azonos. Na most normál esetben a rendszerbetöltő a lemezre és nem partícióra kerül; ahogy MBR-en is megszoktuk. Viszont a Mint valamiért a rendszerbetöltőt is az EFI partícióra szánja a leírások szerint. És láttam már példát másoktól, hogy Ubuntuval, vagy épp Mint-tel nem jelent meg a Grub, ha nem a neki megfelelő helyre került. Én személy szerint nem teszteltem (nem is tudnám), de itt már többeknek is okozott gondot. És ezen elvek mentén sikerült mindig megoldani. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #51322 üzenetére
Várjál.
A múltkor épp arról volt szó, hogy valamiért a Mint telepítőnek ez kell, míg a többi (beleértve az Ubuntut) az sda-ra szokta tenni a rendszerbetöltőt (nem az EFI partícióra közvetlenül). Másrészt a te képeden a telepítő automatikusan felismerte az EFI partíciót, jelölte magának.
Szerk. Elnézést a hangnemért, nem ilyennek szántam. -
lev258
veterán
válasz
Béka 3 #51319 üzenetére
Amikor létrehoztad a partíciókat, menj rá az EFI partícióra (FAT32-es, 100 MB) és a Módosítás gomb után állíts be neki EFI partíció típust (lesz ilyen opció a listában). Formázást nehogy állíts hozzá.
Remélem tudod, hogy ha teljesen ki akarod majd pucolni az Ubuntut, akkor Windows telepítőre is szükség lehet, hogy helyrerázza a boot-ot. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #51281 üzenetére
Esetleg a frissebb verzió, ppa-ból?
-
lev258
veterán
Azért ne legyünk túl optimisták. Amikor ezt beharangozták, akkor se nagyon tudták, mire is akarják használni, valóban komoly lesz-e. Azóta sem változott a helyzet. Münchenben azért működött, mert valódi támogatás és cél volt mögötte, egészen a közelmúltig. A többit meg már tudjátok.
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #51250 üzenetére
qpdfview-t próbáltad már?
-
lev258
veterán
válasz
agy73p #51223 üzenetére
Multi-core and multi-CPU support in 32-bit kernel
Szerintem a múltkor is ugyanez volt mögötte. -
lev258
veterán
A kernelparaméter módosítást indításra értettem, tehát manuálisan, segédprogramok nélkül. Van, akinek se a Grub, se a kernelparaméter nem mond semmit.
Akkor majd este visszatérünk rá.
Megnézhetnéd esetleg egy másik rendszer Live-val (nem Unity-vel), ott mennyire dolgozik a proci. Nálam MATE-n most megy a böngésző, dual-core-on a két proci egyenként maximum 20%-ot használ (üresben meg pár %-ot). -
lev258
veterán
Akkor sorban.
Unity alatt is ki lehet kapcsolni az effekteket, az önmagában is jelenthet valamit.
Ha az Intel-t használja, akkor jó, egyébként kezeli az AMD-t is, megfelelő paranccsal akár adott programot is indíthatsz azon (akksin azért kevésbé szerencsés).
Az előtelepítettet hagyjuk, az eléggé hullámvölgy tud lenni.
Valóban, a fényerő szabályozása sokat jelent időben. Azt újabb verziókkal tudod szabályozni? Ha nem, mindjárt megoldjuk.
Wifi ki van kapcsolva, vagy használod olyankor is? A TLP-t mindenképpen nézd meg, adok egy kiinduló linket is. -
lev258
veterán
válasz
KaiotEch #51109 üzenetére
Az sda2 egy kiterjesztett partíció. Az még önmagában nem működőképes, azon belül az ember alpartíciókat hoz létre. Mivel van a 4 rendes partíciós limit MBR-ben, így az első alpartíció értelemszerűen sda5. Maga az sda2 nem használható direkt módon, csak az alpartícióin keresztül.
Ebben semmiféle Linuxos csoda nincs, ez alapvető partíciókezelés.
Na most éles rendszer alatt a partíciókat nem lehet átméretezni. Ezt Live alól szokták csinálni. Te pedig mindezt még Virtualbox alatt.
Vagy újrarakod a rendszert, a te igényeid szerint. -
lev258
veterán
válasz
KaiotEch #51107 üzenetére
Hogy a Virtualbox miként számol (illetve az image fájl mit tárol) azt én nem tudom. Viszont valóban az látszik, hogy van egy elsődleges rendszerpartíciód meg egy kiterjesztett, amin belül a swap van. Na most a rendszerpartíción valóban adatok foglalják a helyet, viszont a swap csak a működő rendszer alatt aktív. Egyébként próbálgatási célokra szerintem 1-2 GB swap bőven elég lenne (ha egyáltalán szükséges) és te mondod meg neki, mekkora legyen (kivéve persze, ha mindent a telepítőre hagysz).
-
lev258
veterán
Ez volt a másik lehetőség, amire találtam utalásokat. Nem egészen tiszta számomra, de úgy tűnt, hogy nemcsak a tuner chipje van az egyenletben, hanem van valamiféle extra driver a saját antennájához (vagy az antenna-tuner kapcsolathoz) Windows alatt, amiről mi nem sokat tudunk. Elvileg egy rendes, jófajta antennát használva nem lesz ilyen gond.
Azt meg azért kérdeztem, mert a linkelt listafájl ahhoz a szoftverhez van, a sima scan az lényegében régebbi verzió. -
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #51006 üzenetére
Ahogy én látom, egy kisebb módosítás után rendben működik az a wifi.
Majd ha már rendszer lesz rajta, megoldjuk.
Esetleg érdeklődj, kipróbálni lehet-e átvételnél. -
lev258
veterán
válasz
Lathronos #51003 üzenetére
Akkor leírom ismét.
Azzal a típussal gond van a jelenlegi driver-ben, az úgynevezett fix vagy patch pedig egy független ember munkája és félrevezető. Valójában nem javítás (épp ezért a kerneldriverbe sem kerül bele), hanem a régi (eredeti Realtek, funkcionális hiányosságokkal) driver hozzáigazítva az újabb kernelekhez. Bármennyire is hasznos ez a felhasználóknak (működő driver), de van két súlyos hátulütője. Az egyik, hogy mivel ezt sokan valódi javításnak tekintik, így elmarad a hibabejelentés és a hozzá tartozó diszkusszió, részletek kiderítése, a probléma feltárása a kerneldriver fejlesztői felé. Másrészt, amennyiben ez a független fejlesztő egyszer leáll a "régi driver hozzáigazításával", onnantól kezdve a felhasználók is visszajutnak abba a helyzetbe, hogy nem lesz működő driver az újabb rendszereken. -
lev258
veterán
válasz
Lathronos #50999 üzenetére
Ez nem mindig így működik. A konkrét típusról nem nyilatkozhatok, de általában úgy megy a dolog, hogy a Realtek kiad egy nyílt drivert, ami jó esetben működik, de funkcionálisan hiányos. Ezt aztán elkezdik a fejlesztők bővíteni, javítani. Kerülhet bele bug, ezért fontos, hogy jelentse az ember a hibákat (és a megfelelő helyen). Az egyes kiadásokba viszont csak ritkán portolják vissza a javításokat, így ilyenkor az újabb kerneleket (és hozzájuk tartozó firmware-eket) kell próbálni. Vagy közvetlenül leszedni github-ról. Persze a rolling is segíthet.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #50989 üzenetére
Elég ritka, hogy a gyártó oldalán talál az ember Linuxos illesztőprogramot (az kéne még, random kernel patch-ek
). Ez még nem jelenti, hogy nem is működik.
A wifid meg tipikusan olyan, amihez sok "régi" kernelben még nincs rendes támogatás. Te viszont eleve rolling-ban gondolkodsz. -
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #50986 üzenetére
Az sok dologtól függ. A Manjaro előrébb jár általában, mint az Ubuntu. Jobb üzletekben megengedik, hogy átvételkor kipróbálhassa az ember, pl. egy Live-val. Persze előbb érdeklődni kell, van-e rá lehetőség.
Az AMD-vel semmi baj és egyre csak jobb lesz. -
lev258
veterán
válasz
joczo1337 #50904 üzenetére
Van ppa frissebb Mesa-val, az elég lesz neked Mint-re is (Ubuntu Összefoglalóban van leírás). Másrészt Mint alatt a kernelfrissítést is engedd (alapból nem ajánlottnak mondja).
Nálam egy AMD Athlon 5350 ketyeg.
CPT.Pirk: Az AMDGPU GCN 1 támogatása még mindig kísérleti (neked kell bekapcsolni), de ez nem is baj, bőven jó a radeon driver neki. Szóval nem kell vele foglalkozni. -
lev258
veterán
Nagyon úgy néz ki, hogy a müncheni LiMux projektnek befellegzett. [link]
Az okokról keveset tudni, de úgy néz ki, egyszerű politikai háttere van. A városvezetésben a korábban a kezdeményezést támogató csoportok befolyása mára minimálisra csökkent, többségből kisebbségbe kerültek. A pénzügyi oldaláról nem nyilatkoztak, de az aktuális terv szerint még az évtizedben visszaváltanak Windows-ra és valószínűleg a szoftverek jó részét is ennek megfelelően cserélik. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
pocokxx #50701 üzenetére
XP-t bíró gépre mehet pl. Lubuntu.
ooszi: Valamely 16.04 alapú rendszert javasolnám kezdetnek. Aztán majd jöhet a többi információ.
csixy: Nincs azzal semmi baj, csak inkább arra való, hogy Androidos programokat futtasson az ember. Valakinek az is megfelel. Kérdés, a telepítése mennyire kezdőbarát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Spórolós topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Medence topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- EA Sports WRC '23
- Bestbuy játékok
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest