- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Yettel topik
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Íme az új Android Auto!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Üdv,
Swapet mekkorára érdemes méretezni? 32 giga ram van a gépemben. A hibernációt egyenlőre nem tudom, hogy micsoda és hogy olyanom van-e. -
válasz
tordaitibi #87984 üzenetére
Köszönöm, utánanézek!
Szerk.: érdekes ez az összehasonlítás.
-
-
Üdv Néktek,
Létezik olyan, hogy laptopra... energiahatékony Linux?
Valahogy úgy képzelem el a történetet, ha a fényerőt leveszem, a TLP fel van telepítve, akkor már csak azon múlik a fogyasztás, hogy mennyire könnyű asztali felületet és disztrót használok.
-
Üdv,
MX Linuxot használt már valaki? Nem néz ki olyan rossznak. -
Hali,
Kérdés. Vettem egy ilyen Axagon bővítőkártyát egy régebbi gépbe. A számítógépházon van USB 3.0 kimenet, viszont a benne lévő alaplapon nincs, így kellett a bővítő. Egyetlen PCIe x16 van a lapon, abba raktam bele. A rendszer Debian Bullseye Free Stable.
Van egy szintén Axagon külső házam, amiben van egy 2,5" HDD, arról szoktam adatokat mentegetni. Na ezt a külső házat, ha rádugom az USB 3.0-ra, akkor viszonylag kevés írás után megszakad a kapcsolat vele és a meghajtó eltűnik.
Mi lehet ennek az oka? Szoftveres vagy hardveres? Szvsz valami firmware vagy driver hiánya lehet.
Szerk.: az lemaradt, hogy ha az alaplapi USB 2.0-ra dugom a külső házat, akkor nincs probléma, most is azon keresztül írok, csak nagyon lassú...
-
Sziasztok,
Mivel tudnék egyik SSD-ről a másik SSD-re kompletten átklónozni egy rendszert Debianról? -
válasz
fatpingvin #87841 üzenetére
Köszi!
-
Van arról infótok, hogy Debianban be kell-e külön kapcsolni a Trimmelést SSD-hez, vagy ezt magától csinálja a rendszer?
-
válasz
Warton #87811 üzenetére
Őszintén, sok értelme a tanuláson kívül nincs annak, hogy ezekkel elszórakozok, DE arra viszont jónak érzem.
Tegnap egy hasonló képességű, szintén egy magos Celeron processzorral felszerelt gépre feltelepítettem az Antix Linuxot. Tök pofás kis rendszer szerintem, viszont, amint megnyitottam a Firefoxot, megállt az élet. Néztem kb. 10-15 másodpercig, ahogy 100% terhelésen kínlódik szerencsétlen a böngésző kezdőoldalának megnyitásával, aztán úgy voltam vele, hogy engedjük el.
-
válasz
tordaitibi #87803 üzenetére
Azért egy Bionicpupot még megpróbálok rá feltolni.
-
válasz
tordaitibi #87801 üzenetére
XP telepítőm volt, azt feldobtam rá, legalább a biosát próbálnám frissíteni a lapnak, mert a bios telepítők jellemzően Winfosra lettek megírva, de az se megy. Floppyn kéri az új biost, de frissítés után ugyanúgy az előző bios számát hozza fel. Egy magos Celeron D, 512 mega ram, 40 gigás HDD. Pga478 socketes 2000 körüli a téma. Menni megy a Winfos (vagy inkább vánszorog). Egyébként szép állapotban vannak az alkatrészek csak hát... nem mai darab. Lehet egy kevésbé éhes Linuxot simán vinne, majd próbálkozok vele, csak azt ki kéne írnom cd-re, de az most csak a boltban van.
A cpu fan mellett egyetlen további system fan slot van az egész lapon, ha abba beledugok akármit is, akkor maxon forog sikítva a venti. Ez nem tudom mitől van, ettől eltekintve megy.
-
Öreg gépnél, ha nem hozza fel a bios bootolási lehetőségként az USB-t, akkor kénytelen vagyok CD-re kiírni a telepítőt? Jól gondolom-é?
-
válasz
fatpingvin #87788 üzenetére
Szabad hát.
TP-Link Archer TX50E | AX3000
Szerk.: ha minden igaz, akkor valamilyen Intel chipset driverrel működik.
csixyHát őszintén ezt most nem értem. Egy SSD-re van feltelepítve a Debian, majd egy másikra a játékok. Nem liveból telepítek, hanem csináltam USB-re egy bootolható telepítőt az előbb említett Bookworm DVD verzióból és arról telepítettem.
-
Szia,
Én Debianról játszok, viszont nem a Bullseye van feltelepítve, hanem a Bookworm, annak is a firmware változata. Kénytelen voltam azt felrakni, mert a hálózati kártyámat semmivel sem tudtam életre kelteni. A telepítő becses neve: "firmware-testing-amd64-DVD.iso".
32 giga ram jelenleg mindenre IS elég.
_,met$$$$$gg. root@debian
,g$$$$$$$$$$$$$$$P. -----------
,g$$P" """Y$$.". OS: Debian GNU/Linux bookworm/sid x86_64
,$$P' `$$$. Host: MS-7C91 2.0
',$$P ,ggs. `$$b: Kernel: 6.1.0-1-amd64
`d$$' ,$P"' . $$$ Uptime: 30 mins
$$P d$' , $$P Packages: 2597 (dpkg)
$$: $$. - ,d$$' Shell: bash 5.2.15
$$; Y$b._ _,d$P' Resolution: 2560x1080
Y$$. `.`"Y$$$$P"' WM: Mutter
`$$b "-.__ WM Theme: Adwaita
`Y$$ Theme: Adwaita [GTK3]
`Y$$. Icons: Adwaita [GTK3]
`$$b. Terminal: gnome-terminal
`Y$$b. CPU: AMD Ryzen 5 5600X (12) @ 3.700GHz
`"Y$b._ GPU: AMD ATI Radeon RX 5600 OEM/5600 XT / 5700/5700 XT
`""" Memory: 2700MiB / 32021MiB -
Köszönöm!
-
válasz
CPT.Pirk #87757 üzenetére
Tegnap ránéztem a Debianra kíváncsiságból, mert valami rémképeket mutogatott egy Reddites 8 gigás idle ramhasználatról Vindóznál. Nálam 4,9-et mutatott az erőforrásfigyelő, de azt sem értettem, hogy miért, mert ránézésre az alkalmazások max 1 gigának tűntek.
Mi lehetett a maradék 3,9? -
Ti használtatok már KDE-t? Gnomehoz képest milyen?
Csak azért kérdem, mert nekem az újabb Gnome bejön.
-
válasz
ubyegon2 #87715 üzenetére
Nemtom. Talán CPT. Pirk írta pár hónapja, hogy ha a uname -r frissebbet mutat, akkor töröljem nyugodtan.
Végülis engem nem zavar, hogy ott van. Viszont a Discordot nem értem, hogy miért jelöli elavultnak, a hivatalos repón keresztül raktam fel (asszem), ha nincs újabb verzió, akkor what is elavult...
-
feci@debian:~$ sudo apt update && sudo apt upgrade -y
[sudo] feci jelszava:
Találat:1 http://deb.debian.org/debian bookworm InRelease
Letöltés:2 http://security.debian.org/debian-security bookworm-security InRelease [48,0 kB]
Találat:3 https://dl.winehq.org/wine-builds/debian bookworm InRelease
Találat:4 http://deb.debian.org/debian bookworm-updates InRelease
Letöltés:5 https://download.opensuse.org/repositories/home:/strycore/Debian_11 ./ InRelease [1.497 B]
Letöltve 49,5 kB 0mp alatt (147 kB/s)
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
Minden csomag naprakész.
Frissítés kiszámítása... Kész
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
feci@debian:~$ sudo apt autoremove --purge
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített. -
-
-
Ha már beszéltünk tegnap a VGA-król... Linux rendszereken van-e különbség AMD és Nvidia kártyák között? Van olyan, hogy valamelyiket érdemesebb, mint a másikat?
Warton: rájuk néztem, hát van még azért egy-két olyan széria végéhez közelebbi Quad, amit 10k felett árulnak. Nem mondom, hogy meglepődtem, de azért na... Ha abból indulok ki, hogy az E5700 egy kétmagos proci és az is viszi még a Firefoxot, akkor egy 4 magos még jó lehet akár játszogatni is. Szó se róla, a Heroes 3-at biztosan viszi. -
válasz
CPT.Pirk #87418 üzenetére
Hát, nekem az 5700 XT sem túl halk, ha már van rajta terhelés. Ha jól emlékszem, a ventik 2500 vagy 3000 RPM-et tudnak, ami azért nem kevés és jártam egyszer úgy, hogy Win10 alatt az AMD szoftverben turkáltam a hangolásnál. A fan curvere rátettem a pipát, hogy igen, szeretném a beállításokat módosítani. Itt nálam a program a ventilátorok sebességét valamiért konstans 100%-ra rakta, na ezt elsőnek nem vettem észre. Beállítások módosítása? Persze, ja, accept.
Hát hallod azt hittem elrepül a gép VGA-val együtt úgy elkezdte nyomni, komolyan megijedtem, hogy kilőnek a ventik a gépből. -
válasz
CPT.Pirk #87412 üzenetére
Csak akkor csinálja, ha feltolsz mindent max grafikára és unlimited FPS-t állítasz be, akkor megbolondul. A thermal padeket is lecseréltem Thermal Grizzlyre meg a paszta is Kryonaut benne, ennek ellenére a VRAM még mindig simán felmegy 85-90 fokig... Ha FPS limit van, akkor 60-65 fokon elvan.
Ha legközelebb veszek AMD kártyát már elgondolkodom rajta, nem-e a Nitro+t vegyem, de állítólag annyira jelentősen nem jobb a hűtése, hogy a felárat megérje. Nem tudom. Ha már nem cincog, akkor önmagába megéri. -
válasz
CPT.Pirk #87407 üzenetére
Nem, ez egy szinttel lentebb, a Pulse és abból is az alap verzió, mert azt hiszem a Pulseból is adtak ki kettőt, talán valami anniversary edition volt a másik? Már nem emlékszem, még 2019-ben vettem. Ilyen szépen coil whineozik, ha elengeded az FPS-t: [link]
Igen, ez az Én VGA-m.
-
válasz
CPT.Pirk #87405 üzenetére
Nincs mit!
Őszintén, ezekhez a VGA feszelésekhez abszolút nem értek. Korábban próbáltam alulfeszelni Windows alatt, de az AMD driverrel csak a baj volt. Gyakran összeomlott, ilyenkor pedig minden korábbi beállításom elveszett (nem csak a feszbeállítás, hanem a fan curve is...). Rém idegesítő volt. Szóval inkább leszoktam a feszállításról és fix 60 fps-re állítottam mindent, vagy/és v_sync. Így még sok játéknál Ultra/Extreme beállításon is relatíve nem melegszik túlzottan a VGA.
Az órajel valszeg azért magasabb nálam, mert ez a Sapphire kártya eleve egy kicsit OC gyárilag, de bővebben tényleg nem értek a VGA-khoz.
"Nem tudom neked van-e a gépen, keresek valakit a kapcsolódó topciban."
Már nincs és egyenlőre nem tervezem. Igazság szerint lenne neki külön SSD is, de elengedtem, mert legutóbb felhúzott. Hát ne hogy már ne létezzen világ meg számítógép Windows nélkül!!! [link] -
válasz
CPT.Pirk #87390 üzenetére
feci@debian:~$ cat /sys/class/drm/card0/device/pp_od_clk_voltage
OD_SCLK:
0: 800Mhz
1: 2064Mhz
OD_MCLK:
1: 875MHz
OD_VDDC_CURVE:
0: 800MHz 718mV
1: 1432MHz 817mV
2: 2064MHz 1198mV
OD_RANGE:
SCLK: 800Mhz 2150Mhz
MCLK: 625Mhz 950Mhz
VDDC_CURVE_SCLK[0]: 800Mhz 2150Mhz
VDDC_CURVE_VOLT[0]: 750mV 1200mV
VDDC_CURVE_SCLK[1]: 800Mhz 2150Mhz
VDDC_CURVE_VOLT[1]: 750mV 1200mV
VDDC_CURVE_SCLK[2]: 800Mhz 2150Mhz
VDDC_CURVE_VOLT[2]: 750mV 1200mV -
válasz
CPT.Pirk #87388 üzenetére
Graphics:
Device-1: AMD Navi 10 [Radeon RX 5600 OEM/5600 XT / 5700/5700 XT]
vendor: Sapphire driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-1 pcie: speed: 16 GT/s
lanes: 16 ports: active: DP-1 empty: DP-2,DP-3,HDMI-A-1 bus-ID: 2d:00.0
chip-ID: 1002:731f class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.5 with: Xwayland v: 22.1.6
compositor: gnome-shell v: 43.1 driver: X: loaded: amdgpu
unloaded: fbdev,modesetting,radeon,vesa dri: radeonsi gpu: amdgpu
display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 2560x1080 s-dpi: 96 s-size: 677x285mm (26.65x11.22")
s-diag: 735mm (28.92")
Monitor-1: DP-1 mapped: DisplayPort-0 model: LG (GoldStar) ULTRAWIDE
serial: 258749 res: 2560x1080 hz: 60 dpi: 81 size: 798x334mm (31.42x13.15")
diag: 869mm (34.2") modes: max: 2560x1080 min: 640x480
API: OpenGL v: 4.6 Mesa 22.3.1 renderer: AMD Radeon RX 5700 XT (navi10
LLVM 15.0.6 DRM 3.48 6.0.0-6-amd64) direct render: Yes -
válasz
tordaitibi #87385 üzenetére
Köszönöm, ki fogom próbálni!
-
Hali,
Linuxra létezik valamilyen terheléses benchmark program, mint pl. 3DMark vagy FurMark? -
válasz
#08299776 #87332 üzenetére
Főleg, hogy a Corsair soha nem is gyártott tápokat.
vagy a CWT, vagy a Great Wall gyárt nekik már, tudtommal, bizonyos szériákat, pl. az említett HXi kifejezetten a Corsair mérnökeivel karöltve van kifejlesztve, ezeknek a platformját a CWT nem is adhatja el másoknak. A CWT tápok általánosságban nagyon jók, több másik cég, pl. MSI, EVGA, Thermaltake, Antec, stb. is gyártat velük. Többi TOP oem még az FSP, a Delta, a High Power, HEC, az agyonsztárolt Sea Sonic, stb.
FSP-t nem mernék venni. Sok rájuk a panasz, hangosak. Álalánosságban a Corsairre nem olvastam annyi panaszt. A HXi viszont, föleg az újabb 2022-es széria sok embernél kattog... nem a venti, hanem vmi relé a készükben. 1 és 1,5 kw-os verziók egyaránt.
-
Köszönöm, erről még nem is hallottam.
Valamikor még Windows 98/ME vagy XP alatt játszottam vele utoljára aztán most újra fel lett fedezve. Egy gyöngyszem még mindig. Anno a faluban kiadást követően elég gyorsan meg lett nekem a Heroes 3, aztán általánosban a felsőbb évesek úgy néztek rám, mint a Messiásra.
"Hallod ennek van Heroes 3-ja!" Aztán volt kb. 100 floppy lemezünk, arra darabonként betömörítettük ARJ-be a játékot és úgy vittük át egymásnak. Kerültünk biciklivel vagy 4-5-ször legalább, mire a teljes játékot át tudtuk vinni egyik gépről a másikra.
-
válasz
CPT.Pirk #87226 üzenetére
"Steam alatt a Proton-nak vannak különböző verziói amit be tudsz állítani 1-1 játékhoz külön is a kompatibilitási tabon. - már ha ilyen baja van."
Nos igen, ezért is szeretem a Steamet, viszont ez a játék nem jött ki Steamre (illetve kijött, csak nem az általam kedvelt verzió), így kénytelen voltam GoG-ról megvenni, ott pedig csak Windowsos telepítő van. Ehhez kellett a Lutris. -
válasz
CPT.Pirk #87224 üzenetére
Köszönöm! Igazából a GoG-os Heroes 3-nak Windows alapú telepítője van, így máshogy nem tudtam felvarázsolni, csak Lutrissal.
Steamről is megvan a Heroes 3 HD de az hiába nagyon szép... játszhatatlan. Nem tudom van-e itt "old school" gamer, aki Linuxról hirózozik, de az az Ubisoftos kreálmány nem lett valami nagy durranás. -
-
Sziasztok,
Feltelepítettem egy játékot Wine segítségével, tévedésből kettő különböző helyre. Az első telepítés a home könyvtáramban van, a második telepítés egy másik SSD-n, amire eleve a játékokat gyűjtöm. Mindkét esetben kreált a Wine egy .wine mappát és abban vannak benne a fájlok. A lényeg, hogy az első telepítéstől szeretnék megszabadulni, ami a rendszer meghajtómon van.
Csak simán töröljem le a .wine mappát a home könyvtárból, az elég lehet? Csupán attól tartok, hogy valami maradvány fájlt vagy akármi ott marad.
Szerk.: beírtam terminálba, hogy "wine uninstaller", amivel meg is jelenik a játék DE CSAK EGY telepítést mutat. Valószínűleg ez van a játékos meghajtómon. Az első telepítést minden bizonnyal elbaxarintottam. -
válasz
Warton #87098 üzenetére
Nálam a Grim Dawn volt valami ilyesmi. Elindítottam a játékot és üres fekete képernyő. Mondom faca. Szerintem olyan jó 0,5-1 óráig kerestem fórumokon, hogy mi lehet az újság, mire kiderült, hogy a játék szöveges alapú config fájljában egy értéket (ha jól emlékszem) 1-ről át kell írni 0-ra, vagy fordítva.
Szerk.: Azóta is megy a játék. Pedig, ha megnézed a játék Steam profilját Windows-only van írva, aztán nekem semmi sincs fent Debianon, csak a Steam (se Lutris, se Wine). Oszt' a Protonnal így is megyen.
-
Nem értem, hogy mit szeretnél bizonyítani. A privát szerver alatt gondolom pl. az illegálisan működő MMORPG szerverekre gondolsz? Ugyanakkor abból a legnépszerűbb (a WoW) teljesen játszható Linux alatt, ráadásul még az FPS is jobb. [link]
A trükközés, az sok esetben annyi, hogy pl. kikapcsolod az anti-aliasingot, vagy be copy+pastezel egy egymondatos parancsot a Steam indítási opcióba. Vagy régebbi Proton verziót választasz ki indításnál a Steamen. Ennyi.
Utoljára akkor játszottam privát szerveren, amikor nem volt munkahelyem, de valami kellett, ami se nem drog, se nem alkohol és kiszakít a valóságból. Ami fizetős, azért fizetni kell, ennyi, ehhez a Linuxnak semmi köze.
-
válasz
Silent_Bob47 #87094 üzenetére
-
-
-
válasz
tordaitibi #87074 üzenetére
Annak idején általános iskolásan meg kellett tanulnom a Windowst. Igaz azóta kb. kijött vagy 5 másik verziója, amit huzamosabb ideig használtam, de a Linux rendszerek is ilyenek. Aki akarja, meg tudja tanulni. Nem hinném, hogy bármiben is nehezebb, mint a Windows.
Abszolút használható a Linux.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged