- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Penty
aktív tag
válasz
Rendeske #31491 üzenetére
Szerintem ne siesd el a win letakarítását.
Ha jól olvasom, még új vagy a Linux világában, így nagyon kevés fogalmad van arról, hogy hogyan működnek felénk a dolgok. Ha már majd egy kicsit kiismerted a rendszeredet, meg megtaláltál minden olyan programot, ami kell a géped általános használatához és elégedett is vagy velük, majd akkor kezdj el gondolkodni azon, hogy hogyan gyaluld le az ottmaradt Windowst. Addig szerintem tartsd meg egyfajta menedéknek, ha valamit annyira elcseszerintenél a Linuxodban, hogy el sem indul. -
Penty
aktív tag
Pontosabban fogalmazva: A conky futtatja a sensors nevű kis programocskát és onnan olvassa ki és jeleníti meg az értékeket.
Nálam ez még tovább van bonyolítva, mert a conkyban egy 1500+ soros lua scriptet hívok meg és azon belül van valahol meghívva a sensors nevű program, hogy kijelezze egy kis hőmérőszerű vonalkával és persze számokkal is a CPU magjainak aktuális hőmérsékletét – sok más egyéb mellett.
-
Penty
aktív tag
Bár jelenleg Gnome3-at használok már két éve a Debianomon, de már régóta gondolkodom azon, hogy le kéne cserélni egy egyszerű, sima Openbox-ra, némi tint2-es tálcával, meg hasonló könnyűsúlyú dolgokkal.
Az elmúlt napokban játszadoztam a Chruncbang-gel, és azt kell hogy mondjam, nagyon tetszett ez a gyors, könnyű, openbox-os felület. (Az már kevésbé, hogy alapból volt benne flash, meg jópár más egyéb számomra felesleges dolog. Ja, meg hogy sudo volt benne, amitől a hátamon felállt a szőr!!)
Persze tisztában vagyok vele, hogy a Chruncbang kinézetét Debian alatt vélhetően nem tudom 100%-ig "lemásolni", de nem is akarom, csak maga a viszonylag minimalista, de nem szívatós, használható, gyors felület lenne a lényeg.Tételezzük fel, hogy nulláról indulok, a netinstall-os telepítőnél csak az SSH, a LAPTOP és a Standard System Utilities van kijelölve. Újraindul a gép, belépek, su-->jelszó, majd apt-get install...
Pontosan miket kellene nekem leszednem az openbox, obmenu, obconf, tint2, slim vagy lightdm mellett, hogy legyen egy a fenti Chruncbang-re hajazó kinézetű, lájtos Debianom? (Gondolom, hogy sokat kell majd állítgatnom az ilyen-olyan konfigurációs fájlokat, de ez nem probléma, ha megvannak az alapok, amikből ki tudok indulni.) -
Penty
aktív tag
Én azon a véleményen vagyok, hogy aki ikonokon akar tapicskolni, az eddig is megtehette azt, van erre jó néhány másik operációs rendszer, amelyek ilyen irányba mennek. Szerintem nem kellene a Linuxnak is ebbe az irányba elmennie. Inkább maradjon meg egy viszonylag szűk réteg oprendszerének, de ne igazodjon az egyre jobban elbutuló/elbutított társadalom igényeihez. Így marad azoknak is valami alternatíva, akik nem akarnak a csordával menni.
Pár napja vagy hete valaki írta itt, hogy az ember a linuxozást a csicsával kezdi, aztán mikor elkezdi kiismerni a rendszerét, akkor elkezd elmenni az egyszerűbb, majd még egyszerűbb dolgok felé, mert rájön, hogy a csicsa nélkül mennyivel egyszerűbb, gyorsabb használni a gépet. A végén kiköt ott, hogy már nincs se DE-je, se DM-je...
-
Penty
aktív tag
válasz
Apollyon #27492 üzenetére
Ha valaki eleve úgy rakja fel, hogy alapbeállításokon hagyja a dolgokat, az tényleg csak az általad említett dolgokat kapja meg elsőnek a Wheezy telepítőinél.
Ha viszont egy jól testre szabott Debiant Wheezy-t akarunk, akkor alapból DE nélkül szokták telepíteni, csak az alap programokkal, majd ezek után jöhet az oprendszer testreszabása, ahol a MATE falrakása csak annyival tér el a Gnome, KDE, Openbox stb. felrakásától, hogy a sources.list fájlba bele kell írni a backports tároló elérhetőségét.
Igaz, idáig eljutni már nem az a kategória, amit tudnak azok, akik nem tudják, hogy mi az a DE, vagy most raknak életükben először Linuxot. -
Penty
aktív tag
válasz
Apollyon #27487 üzenetére
"Főleg hogy majd defaultban benne lesz (sőt az official tárolókban már benne van) a MATE és nem nekem kell manuál felhegesztenem."
Ha jól látom, a backports tárolóban már ott figyel a MATE, így elméletileg mindenféle hegesztés nélkül fel lehet tenni a Wheezyre is, nem kell ehhez megvárni a Jessie-t.
-
Penty
aktív tag
válasz
Apollyon #27466 üzenetére
Nálam alap, hogy csak eredeti nyelven nézek filmeket...
Érdekes lenne belegondolni abba, hogy ha angol lenne a Windows, a Linuxok meg magyarul szólnának a felhasználókhoz, akkor vajon milyen arányú lenne a Linuxok elterjedtsége Magyarországon a Windows-hoz viszonyítva.
Vajon az emberek többsége most ugyan olyan könnyedén nyomnák a biztonságos apt-get install xy-t, mint ahogy most ész nélkül nyomják a sokszor kétes eredetű forrásból származó programok next-next-finish-ét?Nálam is magyar a Debian (az általad is említett egy-két apróságot leszámítva), de néha egy-két programnál bele-belefutok némi angolozásba. A Darktable pl. full angol, és az smplayer beállításai között is van egy-két dolog, ami nincs lefordítva.
-
Penty
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #27459 üzenetére
Na ja, ilyen módon még nem gondoltam a dologra. De akkor már egyszerűbb lenne, ha minden angolul lenne és egyáltalán nem lenne benne magyar nyelv. Akkor aztán tényleg rá lennének szorulva a népek a nyelvtudásra.
Gondolkodtam már én is azon, hogy angolra váltom a kezelőfelületet és akkor nem lesz ez a csúnya többnyelvűség, de aztán még mindig magyar... nagy részben. -
Penty
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #27451 üzenetére
"... A második kép oké, elfelejtették lefordítani."
A Windows egyik előnye a Linuxhoz képest, hogy ott a beállítás-, hiba- stb. szövegek magyarítása 100% közelében van, míg Linuxon ez sajnos jóval kevesebb.
Nekem, mint linuxos felhasználónak talán ez az egyetlen komolyabb bajom a Linuxszal... -
Penty
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #26664 üzenetére
Ne csak a csomagok számából indulj ki! Szerintem nem ezek a leginkább mérvadóak egy disztrónál, bár megértelek, hogy nem szeretnél sok felesleges dolgot a gépedre. Én is törekszem arra, hogy ne legyen mindenféle kihasználatlan dolog a gépemen, bár biztos vannak még így is olyasmik, amik talán mellőzhetőek lennének, de nem foglalkozom velük. Végül is enni nem kérnek a bitek...
Szerintem sokkal fontosabb a stabilitás, a megbízhatóság, a biztonság, a rendelkezésre állási idő, meg az, hogy működjön minden, ahogy kell, és az oprendszer ne egy olyan dolog legyen, amivel naponta, hetente foglalkozni, küzdeni kelljen, hanem valami olyasmi, ami szinte észrevétlenül segíti a mindennapi géphasználatot, függetlenül attól, hogy ezt 1200 vagy 1500 csomaggal, vagy 3.5 vagy 4.5GB-nyi lemezterületet foglalva teszi-e.
Persze ez csak az én véleményem. -
Penty
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #26653 üzenetére
Szerintem maximum a particionálás az, ahol megakadhat az ember, ha nincs tapasztalata, de minden más magától értetődő, csak el kell olvasni, hogy mit ír. Azt hiszem, talán egy-két le nem fordított dolog van, de azokat lehet alaphelyzetben hagyni.
@(#26652) Lacpac
Azt a proc-t miért kell külön beírni az fstab-ba? Az nem automatikusan csatolódik rendszerindításnál? -
Penty
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #26649 üzenetére
Csak nagyon röviden a lényeget:
Ha jól emlékszem, a netinstall-os CD-re lesz szükséged és expert módban kell telepítened (de lehet, hogy a normál CD-vel is működik) és mikor ahhoz a részhez ér a telepítő, hogy "Szoftver választás" (vagy angolul "Tasksel"), akkor semmi ne legyen kicsillagozva. Tehát vedd ki a csillagot minden elől, maximum a "Laptop" legyen kijelölve, ha laptop-ra telepítesz.
Miután végzett a telepítéssel a telepítő és újraindult a géped, akkor kapsz egy szép nagy üres feketeséget egy villogó kurzorral, ahol megadod a felhasználónevedet, majd pedig a jelszavadat és belépsz a nagy üres semmibe.
Átváltasz root-ba: su-->enter-->(root jelszó)-->enter
Kiadod a következő parancsot: apt-get install gnome-core (sudo nem kell!!!)
Mikor végzett a telepítéssel, újraindítod a géped (beírod, hogy reboot), és ekkor már lesz szép grafikus bejelentkeződ, meg minden, de a Gnome csak nagyon kevés programmal lesz jelen.
Ennyi. Innentől kezdve te magad építheted tovább az oprendszeredet. -
Penty
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #26647 üzenetére
Szívesen leírnám neked azt, hogy hogyan megy ez, de az eddigi fórumos hozzászólásaidat elnézve, ez jelenleg túl extrém tortúra lenne neked, mert fekete hátteres, karakteres felületen kellene néhány egyszerű parancsot kiadni, majd onnan felépíteni a rendszeredet, de te ennek a parancssoros izének nem vagy híve, nekem meg nincs annyi időm, hogy szájbarágósan leírjam. És ezt most nem bántásból mondtam.
De talán valakinek megvan az ideje erre. -
Penty
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #26644 üzenetére
Ha a fullos Gnome helyett a gnome-core-t választottad volna, a sok felesleges dolog most nem lenne a gépeden...
-
Penty
aktív tag
válasz
Apollyon #26516 üzenetére
Hmm! Érdekes. Valószínűleg most futottál Te is bele abba a problémába, amit itt sokan emlegetni szoktak a rolling és half-rolling disztrók kapcsán: Egy nem túl alaposan letesztelt frissítés hazavághatja a rendszert, DE-t vagy valami programot stb., aminek a javítása nem mindig egyszerű, főleg ha az embernek csak egy gépe van és már az "apt-get install xy" is kínaiul van. Illetve Manjaro-nál valami pacman xy...
Igen, a Debiannál lehet a tárolókkal trükközni, de csak óvatosan. A "testing" és főleg az "unstable" tárolókat én pl. nem nagyon ajánlom, mert a Debian lényege ("régi ugyan, de letesztelt, stabil, megbízható") veszik el, ha a fenti tárolókból telepítesz. Ha egy program újabb kiadására vágysz, mint ami a hivatalos "stable" tárolóban van, akkor a "backports" tároló ajánlott. Ugyan nem olyan friss, mint a fentebb említett kettő, de jóval leteszteltebb.
-
Penty
aktív tag
Pár napig nem voltam gépközelben, erre látom, hogy Iscariah elhagyta a Manjaro-t, Decepticon és teleahocipöm meg még mindig ott tart, ahol több héttel ezelőtt...
Csak én vagyok ilyen szerencsés a viszonylag újoncok között, akinek nincs semmi baja a választott oprendszerével és megelégedéssel használja az immár lassan majd' két éve? -
Penty
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #26302 üzenetére
"-/manjaro-gnome-0.8.9-x86_64.iso"
Az a mínusz jel (-) ott az elején határozottan nem oda való.
-
Penty
aktív tag
Egy kis segítség a kezdőknek:
Volt egy csomó képem még a fényképezős korszakomból, amik csak ömlesztve voltak egy mappában. Gondoltam, milyen jó lenne ezeket úgy áthelyezni, hogy minden kép a készítésének idejét figyelembe véve (pl.: 2012. november 16) egy-egy külön mappába kerülne.
Természetesen eszem ágában sem volt egyesével létrehozni a mappákat 2005-2013-ig, majd azon belül az almappákat januártól-decemberig, majd még ezeken belül a napokat 01-31-ig, majd mindezek után a képeket az exif infó alapján áthelyezgetni a megfelelő mappákba, így elkezdtem keresni, hogyan lehetne ezt stílusosan, igazi linuxos módon egy rövid szösszenettel megoldani.
Íme, ez lett a végeredmény, ha valakit érdekel, mert hasonló "gondokkal" küzd:exiftool '-Directory<CreateDate' -d /a_mappa/elérési_útvonala/ahol_a_képek/majd_lesznek/%Y/%m-%B/%d-%A -r /a mappa/elérési_útvonala/ahol_a_képek/jelenleg_ömlesztve_vannak
Amint látható, az exiftool nevű CLI-s programra szükségetek lesz majd a fenti művelethez.
-
Penty
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #25803 üzenetére
Az fstab-bal játszottam, és bár nem tapasztaltam semmi problémát, a bootnál kiírt valami /dev/sdb1-es szöveget, de nem bírtam elolvasni. Próbáltam a mobilommal lefényképezni, de rá kellett jönnöm, ez az eszköz nem fényképezésre van.
Végül is mindegy, mert megtaláltam a problémát az fstab-ban, amit elrontottam, de azért jó lett volna tudni, hogy mit is ír ki pontosan.
Mindenesetre átnézem még egyszer a kernel.log-ot, hátha csak átcsúsztam az adott sor felett. -
Penty
aktív tag
Sziasztok!
Tudom, láma kérdés, de melyik log fájlt kell megnyitnom ahhoz, hogy a bootolásnál a képernyőre kiírt sok szöveget utólag eltudjam olvasni? Nézegettem a kernel.log meg hasonlókat, de valahogy nem találom azt a felsorolást, amit kiír bootolásnál. -
Penty
aktív tag
válasz
Nowhereman #25166 üzenetére
Dupla
-
Penty
aktív tag
válasz
Nowhereman #25166 üzenetére
Van ott Mint is a bal felső részen a zöld keretben.
-
Penty
aktív tag
válasz
szaszayanou #24926 üzenetére
Nézz utána a Manjaro fórumán, hogy másoknál is előjött-e ez a probléma. Ha igen, akkor vélhetően hamarosan érkezik egy javító frissítés.
-
Penty
aktív tag
válasz
Rimuru #24726 üzenetére
"... viszont sudozni így is úgyis kell."
Ha a "defaults" mögé beírja, hogy "user", akkor sima felhasználóként is fel- és lecsatolhatja az adott meghajtót, partíciót, ha jól tudom.
Én anno a külső merevlemezemhez, amin a biztonsági mentéseim vannak beírtam az fstabba ezt a "defaults,user,nofail" hármast, így nem kell rootként csatolnom őket, mikor bedugom az USB-be, hanem automatikusan felcsatolja a cuccost, a root felhasználó jelszavának bekérése nélkül. Igaz, ez a külső meghajtóm nem NTFS, hanem EXT4-es. Nem tudom, ennek van-e jelentősége ez esetben... -
Penty
aktív tag
válasz
sh4d0w #24582 üzenetére
Beletellett egy kis időbe, mire kibogarásztam, hogy ezt hogyan tudom hasznosítani a conky scriptemben, de végül némi próbálgatás után azért csak sikerült megoldani:
${execpi 300 datum=`date +%W` && echo $(($datum + 1))}. hét
Köszi még egyszer!Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de szerintem sokszor jobb az, hogyha nem a konkrét megoldás van leírva ide segítségként, hanem inkább csak egyfajta iránymutatás, így a segítséget kérő illető sikerélménye nagyobb lesz, mikor némi idő ráfordítása után, saját maga oldja meg a problémáját a leírt iránymutatás alapján.
-
Penty
aktív tag
Sziasztok!
Hogyan lehet megoldani azt, hogy mikor beírom a terminálba, hogy date +%W, akkor ne azt írja ki, hogy 11, hanem hogy 12. Olvastam a man oldalt és ott azt írja, hogy a hetek számozását 00-ával kezdi és 53-ig számolja. Nekem azonban 1-54-ig kellene.
Szeretném a conkyba berakni ezt a dolgot is, de elég zavaró, a ${execpi 300 date +%W}. hét azt írja ki, hogy "11. hét" -
Penty
aktív tag
válasz
KIRA\/NOVA #24249 üzenetére
Természetesen van lehetőség szerkesztésre is, de sajnos az Ubit nem ismerem. Nem tudom, hogy ott melyik mappában, mely fájlok tartalmát kellene módosítani, hogy elérd a kívánt eredményt.
A második kérdésedet nem teljesen értem, de ha egy windosos programot szeretnél működésre bírni linux alatt, akkor a wine nevű programot keresd.
-
Penty
aktív tag
válasz
KIRA\/NOVA #24242 üzenetére
Mondjuk én Debiannal vagyok, Ubuntuval nincs tapasztalatom, de talán nézz szét itt:
-
Penty
aktív tag
válasz
KIRA\/NOVA #24240 üzenetére
Szerintem nagyjából az összes linux kinézete testre szabható. Nálam is a sötétszürke színek dominálnak, bár igaz, én nem sötétkamrában vagyok.
-
Penty
aktív tag
Ezt találtam a neten. Nem próbáltam ki, hogy működik-e, de szerintem egy próbát megér. Egyszerűnek tűnik.
mp3cut examples
The following examples cuts a 120 minute MP3 in 2 parts where the first file will be 70 min long
$ mp3cut -o output1.mp3 -t 00:00+000-01:10:00+000 input.mp3
Writing to output1.mp3
Extracting 00:00:00+000-01:10:00+000 from input.mp3
output1.mp3 written
.
$ mp3cut -o output2.mp3 -t 01:10:00+000 input.mp3
Writing to output2.mp3
Extracting 01:10:00+000-00:00:00+000 from input.mp3
output2.mp3 written -
Penty
aktív tag
válasz
Apollyon #24102 üzenetére
"De akkor ha nem rolling és egyben nem Arch, akkor mégis melyik disztró a legjobb a linux mélyismeretének megtanulásához?"
Nincs semmi baj az Arch-val és a rolling modellel, ha van időd és kedved belemélyedni a linuxok lelkivilágába. Tényleg nagyon sokat lehet tanulni belőlük. A legjobb az, ha van még egy géped és azon tudsz kísérletezgetni, míg a másik gépeden valami nem kísérletezgetős disztró van, amihez nem nagyon kell hozzányúlni.
-
Penty
aktív tag
válasz
Siriusb #24096 üzenetére
Ubuntuval én is játszottam 4-5 éve. Szép volt, csili-vili volt, de valamit nem tudtam megoldani rajta (már nem emlékszem, hogy mit), így visszatértem akkor a Win7-hez. Másfél éve ismét nekiestem a linux világának, de most már kicsit komolyabban, és végül a Debiannál kötöttem ki pár hétnyi disztrópróbálgatás után, amit azóta is problémamentesen használok.
-
Penty
aktív tag
"Amugy meg mi baj van az Arch-val? Professzionális disztró..."
Azoknak, akik szeretik az oprendszerüket állandóan piszkálni, igazgatni, azoknak jó lehet egy ilyen rolling vagy half-rolling disztró.
Azoknak azonban, akik problémamentesen szeretnék a rendszerüket használni vagy esetleg azon végzik a munkájukat, szerintem nem alternatíva egy rolling disztró (de talán még egy half-rolling se) az állandó frissítgetéseivel. Ez a rollingos kivitel maga után vonhatja azt, hogy nem, vagy nem úgy működnek bizonyos dolgok a frissítések után, ahogy a frissítések előtt. Ebből adódóan sokszor az oprendszert kellene mókolni, interneten utána nézni a dolgoknak, hogy hogyan kell javítani a frissítés után felmerülő problémákat stb., amire munka mellett nem igazán van ideje az embernek. Vagy ha nem is dolgozik valaki a gépén, egyszerűen csak nincs kedve/türelme/ideje ilyesmire.Én azt a nézetet vallom, hogy nem azért van az oprendszer, hogy rendszeresen azzal foglalkozzak, hanem azért, hogy használjam azt. Szeretem azt, hogy nem kell állandóan hozzányúlnom a rendszeremhez, nem kell hetente – adott esetben több száz megabyte-os – frissítésekkel terhelnem az SSD-t, és ha jön is egy-egy frissítés X hetente, az nem vág gallyra semmit, nem kell foglalkoznom semmivel a frissítés után. Minden nyugisan működik ugyan úgy, ahogy korábban; egyszerűen csak használom a cuccost.
-
Penty
aktív tag
válasz
canniball #22632 üzenetére
Telepíteni nem bonyolult, bár választhatod az expert módot is, és akkor már lehet, hogy beakadsz. Automatában viszont még egy Debian is csak a next-->next-->finish kategória, ha ezt akarod.
Az alábbiakból vontam le azt a következtetést, hogy a Linux nem a Te világod lesz:
- "Megrémítesz!Milyen beállításokra gondolsz?"
- "Semennyire nem értek hozzá, az utolsó mondatod kb. mintha egy kínai írta volna."
- "Megtanulni pedig csak annyit amennyit muszáj..."
Illetve most adtál egy újabb mondatot, ami csak erősíti a feltételezésemet:
- "Kell, GUI nélkül halott vagyok."Nem bántásból írtam, amit írtam, hanem segítségből.
-
Penty
aktív tag
válasz
canniball #22628 üzenetére
"Penty!
Azzal nem a működési elvét akartam illusztrálni, hanem annak bonyolultságát. Mivel még sosem telepítettem mást mint Windowst fogalmam sincs a Linuxnál ez miként működik."Linuxot telepíteni szerintem semmivel sem bonyolultabb, mint egy Windowst. És most itt a grafikus telepítővel ellátott disztrókra gondolok, nem egy Gentoo-ra, Arch-ra és társaikra...
Lényegében csak a next-->next-->finish soron kell itt is végigmenni.
Mivel te egy otthoni szervert szeretnél üzemeltetni, szerintem a CPT.Pirk által ajánlott Debian több mint tökéletes erre a feladatra. Ha viszont az előző hozzászólásodat veszem, akkor van egy olyan érzésem, hogy a Linux, az nagyon nem a Te világod lesz.
-
Penty
aktív tag
válasz
canniball #22624 üzenetére
"...
- a telepítése és a(z alapszintű) működtetése is óvodás szintű értelmet igényel mint a Windowsnál: minden GUI alapú és kb. kimerül a next - next - ok gombok nyomogatásából.
..."Ha egy Linuxot Windows-ként akarsz használni, annak nem lesz hosszútávú együttműködés az eredménye. Szerintem maradj a Windowsnál. (Írom mindezt egy Debian alól...)
-
Penty
aktív tag
Egyetértek. Ha valakinek nincs ideje és/vagy kedve próbálgatni, akkor célszerű megmaradnia az eddig bevált oprendszerénél.
Szerintem ha valaki mégis nagyon szeretne Windowsról Linuxra váltani, akkor is inkább a Win mellé érdemes először rakni az új Linuxot és úgy próbálgatni, mert ha beakad az ember valamibe, akkor még mindig ott a megszokott és kiismert Windows, ahova ideiglenesen "menekülhet" a problémák elől, amíg ismét erőt nem gyűjt magában ahhoz, hogy utánanézzen a felmerült problémá(k)nak. Ha nincs hová menekülnie az embernek, akkor csak frusztrálttá válik a nem működő gépe miatt és itt fog a fórumokon trollkodni, hogy milyen szar a Linux...
Szerintem a Wint csak több hónap után célszerű eltávolítani a merevlemezről, miután már kellőképpen megismertük, belaktuk az új rendszert és megtaláltuk azokat a programokat, amik megfelelnek az igényeinknek és kellőképpen helyettesítik a megszokott wines progikat.
Előnyben vannak azok, akik kicsit rugalmasabban, kompromisszumkészséggel állnak hozzá egy ilyen váltáshoz és nem várják el azt, hogy a Linux úgy működjön mint egy Windows. Aki Windowst akar faragni a Linuxból az jobb, ha nem is áll hozzá a váltáshoz, mert eleve bukásra van ítélve.
Szintén segítí az átállást, ha nem egy bughalmaz, "kísérleti" disztróval próbálkozik az ember elsőre, hanem egy stabil, jól kiforrottal. Némi akarással, kitartással és utánanézéssel kezesbárányt lehet faragni még egy nem túl felhasználóbarátnak tartott disztróból is, egy – itt a fórumon egyesek által – nem túl felhasználóbarátnak tartott asztali környezettel is.Persze ezek csak az én észrevételeim és tapasztalataim. Nekem az elmúlt több mint egy évben ez a hozzáállás bevállt, így zökkenőnemtesen tudtam átállni Linuxra.
-
Penty
aktív tag
válasz
dodopek #21712 üzenetére
"Buherálni nem igazán akarom, testraszabni is csak annyira, hogy a win alatt megszokott dolgok meglegyenek, ugyanúgy tudjam használni a gépet, mint eddig. DLNA(szerűség),skype, torrent,hasonlók."
Szerintem ebben a mondatben benne van minden, ami szükséges ahhoz, hogy egy olyan linuxos oprendszert ajánljatok neki, ami megfelel a fenti kitételnek.
-
Penty
aktív tag
válasz
Winner_hun #20895 üzenetére
És mi a gond azzal a megoldással, hogy az egeret a bal felső sarokba húzod és kiválasztod az Alkalmazások menüpontot? Vagy eseteleg a windows gombot nyomod meg és úgy választod az Alkalmazásokat.
-
Penty
aktív tag
válasz
Winner_hun #20888 üzenetére
Mi van akkor, ha egyszerű felhasználóként csinálsz egy mappát az asztalon, majd az applications mappában található parancsikonokat belemásolod?
-
Penty
aktív tag
válasz
Winner_hun #20882 üzenetére
Nincs Skype-om, így abban nem tudok segíteni, de ezt elolvashatod:
https://wiki.debian.org/skypeNyiss terminált, majd írd be gksu nautilus
A felbukkanó ablakba írd be a root jelszót, aminek következtében megnyílik a nautilus fájlkezelő rootként.
Navigálj abba a mappába, ahol az az applications mappa van, majd nyomj rajta egy jobb gombot és válaszd a "Link létrehozása" menüpontot. Az elkészült linket másold az asztalodra és kész. -
Penty
aktív tag
válasz
Winner_hun #20878 üzenetére
Nyitsz egy sima terminált.
Beírod: su, majd nyomsz egy entert
Beírod a root jelszavadat (nem fog látszani semmi), majd ismét enter
Feltelepíted a synaptic programot, hogy egyszerűbb legyen az életed. Tehát beírod, hogy apt-get install synaptic majd enter
Vársz, amíg végez a telepítéssel
Elindítod a Synapticot. (Megtalálod a programok között)
A Synaptic keresőjébe beírod, hogy iceweasel-l10n-hu, duplán ráklikkelsz, majd a bal felső részen lévő "Alkalmaz" gombra nyomsz és feltelepül a nyelvi fájl.
Mivel kezdő vagy, javaslom a továbbiakban ennek a synapticnak a használatát programok telepítésekor, semmint, hogy mindenféle szöveges fájlokat szerezgess rootként, meg hogy a terminállal szórakozz, amitől csak el fog menni a kedved egy idő után, mert még nem ismered a rendszert. -
Penty
aktív tag
válasz
Winner_hun #20866 üzenetére
Ha magyarra akarod, akkor tedd fel a iceweasel-l10n-hu csomagot.
Ez a 17-es verzió legfrissebb a debian tárolóiban. Szerintem ne tegyél fel ennél frissebbet. Ez az a verzió, ami orrba-szájba le van tesztelve a rendszereddel, így biztosan nem fog összeomlani. A biztonsági frissítéseket ez is megkapja az újabb verziókból, ha jól tudom, de újabb ficsőröket nem kap.Szerintem ne tedd ki a mappát az asztalra. Csak azon programok parancsikonjait rakd ki, amiknek az illető majd hasznát veszi. Persze ha napi rendszerességgel szeretnél hozzá járni az elállítgatott programok miatt...
-
Penty
aktív tag
válasz
Winner_hun #20864 üzenetére
Még annyit, hogy a tweak-ben a bal oldali shell menüpontban az "Arrangement of buttons..." résznél az "All" opciót válaszd ki, így az ablakok jobb felső sarkában fent lesz a szokásos ablak kicsinyítő-nagyító-bezáró gombsor, ami valami érthetetlen oknál fogva az alap gnome-ban nincs így beállítva.
-
Penty
aktív tag
válasz
Winner_hun #20862 üzenetére
Nos, ha mindenáron programindító ikonokat akarsz az asztalra, akkor talán az a legegyszerűbb, ha bemész a usr/share/applications nevű mappába és onnan kimásolod az asztalodra a neked tetsző programok indítóját.
Nálam pl. az alábbi kiterjesztések vannak felrakva:
Alternative Status Menu
Caffeine
Coverflow Alt-Tab
Dash to Dock
Frippery Move Clock
Quit Button
Update Indicator
User Themes -
Penty
aktív tag
válasz
Winner_hun #20858 üzenetére
Az igazat megvallva nekem nincsenek ikonok az asztalomon. Helyette a Dash to Dock nevű gnome-os kiegészítőt használom, ami az oldalsó programindítóból csinál egyfajta dash-t. Én ott tárolom azoknak a programoknak a parancsikonjait, amelyeket napi szinten használok. A többi programot az egér bal felső sarokba húzásával, majd ott az "Alkalmazások" menüpont kiválasztásával érem el.
(Bocs, ha egy kicsit sok lett az egymás utáni hozzászólás, de közben mást is csinálok.)
-
Penty
aktív tag
válasz
Winner_hun #20858 üzenetére
Tudom javasolni, hogy még nézz szét ebben a tweak tool izében, illetve rakj fel pár shell kiegészítést is, amikkel elég korrekten be lehet állítani ezt a Gnome 3 felületet.
Ezeket a shell kiegészítéseket itt találod: https://extensions.gnome.org/
Ezeket a kiegészítéseket közvetlenül a böngészőből tudod telepíteni. Csak a melletük lévő be/ki gombra kell kattintani. -
Penty
aktív tag
válasz
Winner_hun #20855 üzenetére
A jobb felső sarokban van a "Feloldás". Klikkelj rá, majd írd be a root jelszót, és máris jó lesz.Látom, félig sikerült.Klikkelj a zárolásra, mielőtt kilépsz belőle.
-
Penty
aktív tag
válasz
Winner_hun #20852 üzenetére
Csak azt nem értem, hogy miért egy szöveges fájlt akarsz szerezgetni, hogy ne kelljen jelszót beírni a belépéshez, amikor van rá grafikus felületű beállítás is, amint azt korábban írtam is...
-
Penty
aktív tag
válasz
Winner_hun #20847 üzenetére
Lásd fentebb a válaszomat!
-
Penty
aktív tag
válasz
Winner_hun #20842 üzenetére
Telepítsd fel a gnome-tweak-tool nevű programot, ha még nem lenne, majd indítsd el (ha minden igaz, "Speciáis beállítások" néven lesz elérhető), és ott fogsz találni egy olyan részt, ahol be lehet állítani pl. ezt is.
Az automatikus, jelszó nélküli bejelentkezést meg a Rendszerbeállítások --> Felhasználói fiókok részben találod.
-
Penty
aktív tag
Megtaláltam a problémámra a választ. Megosztom veletek, hátha valaki hasonló problémával küzd:
find . -name '* *' | while read file;
do
target=`echo "$file" | sed 's/ /_/g'`;
echo "Renaming '$file' to '$target'";
mv "$file" "$target";
done;Kétszer kell végigfuttatni a meghajtón, hogy minden fájl- és mappanévből eltűnjön a szóköz és egy vonallal helyettesítődjön. Hihetetlen, de alig 20 mp alatt végigfutott egy kb. 40000 fájlt tartalmazó meghajtón, átellenőrizte az ott található mappákat és fájlokat, és amelyik nevében szóközt talált, azt javította. Elképesztő!
Ezt szeretem a Linuxban. -
-
Penty
aktív tag
Sziasztok!
Van egy külső merevlemezem, amit főleg biztonsági mentésekhez alkalmazom. Anno, Windows alatt is ezt a külső lemezt használtam. Ebből adódik az egyik problémám: A mappák nevei és a fájlnevek szóközöket tartalmaznak, amik néha kellemetlenséget okoznak Linux alatt.
Van valami olyan terminálba beírható pár soros megoldás, amivel a szóközöket ki lehet váltani egy alsó vonal (_) jelre? Tehát, hogy pl. az "Új mappa" "Új_mappa" legyen, az "Ez az én videóm.mp4" meg "Ez_az_én_videóm.mp4".
Valahogy kicsit brutál lenne tízezernyi képet, videót, mappát átnevezgetni egyesével... -
Penty
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Dell Latitude E5530-as laptop, amin eredetileg Ubuntu volt. Ezen az ubin a tapipad jól működött: volt kétujjas scrollozás, kétujjas nagyítás stb.
Jelenleg egy Debian Wheezy-t raktam rá, de ezek a tapipados ficsőrők nem működnek rajta. Csak a sima egyujjas fel-le-balra-jobbra-duppla-kattintás. Hogyan lehetne működésre bírni, hogy úgy működjön, mint az ubin?
A xserver-xorg-input-synaptics csomag fent van (ez volt az ubin is), xorg fájlom az nincs, és xorg.conf.d mappám sincs.
A segítségeteket előre is köszönöm! -
Penty
aktív tag
Kis infó kellene, kartácsok!
Beírom a terminálba, hogy sensors. A következő szöveget adja ki:
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +41.5°C (crit = +107.0°C)coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0: +50.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 0: +48.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 1: +50.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)Azt értem, hogy a Core 0 és a Core 1 az a procim magjainak hőmérséklete. De vajon mi az a temp1 és Physical id 0 után lévő hőmérséklet?
-
Penty
aktív tag
Sziasztok!
Debian Wheezy alatt szeretnék ram drive-ot készíteni, amit ugyanúgy használnék, mint mondjuk egy normál felcsatolt külsős usb-s meghajtót. Hogyan kell ezt pontosan csinálni?
-
Penty
aktív tag
válasz
#59070464 #18584 üzenetére
"Valami film felirat szerkesztő van a Windows-os Subtitle Workshop helyébe? Semmi extra, tudjak benne fps-t és delay-t állítani."
Kipróbálhatod a Gaupol-t is. Én azt használom a halláskárosult feliratok, zeneszöveg stb. kiszedésére, meg egyszerű fps módosításra, előre-hátra igazításra.
-
Penty
aktív tag
Valaki próbálta már az Enlightenment-et felrakni és elindítani a Debian Wheezy-n? Hogyan is kell ezt pontosan?
Odáig jutottam, hogy feltettem az alap Debiant minden csicsa nélkül (a telepítésnél kiszedtem minden csillagot a tasksel-nél), majd ugye kaptam egy alap fekete képernyős bejelentkezést. Oké. Ezután a sources.list fájlba beraktam a Sid elérhetőségének címét, így letölthetővé és telepíthetővé vált az e17 csomag. Ez is oké. Letöltöttem, telepítettem, majd mikor beírtam, hogy enlightenment_start, akkor el kezdett ott valamit matatni, de a végén egy valami Ecore_X init hibaüzenetet kaptam, és nem indult el a cucc.
Mikor az eredeti gnome-os környezetemben telepítettem ezt az Enlightenment-et, akkor szépen választható volt a bejelentkezésnél ez a környezet is. Működött is szépen, meg minden, csak hát ugye az egésznek pont az lenne a lényege, hogy a gnome-tól meg tudjak szabadulni és egy kicsi, könnyű, kis erőforrás igényű, szép környezetem legyen, ami nem úgy néz ki, mint egy win98...
-
Penty
aktív tag
Ja, bocs, no-t akartam írni. Azt írtam bele, nem yes-t.
-
Penty
aktív tag
válasz
Jester01 #16817 üzenetére
Köszi Jester01, ez segített.
Eredetileg nem volt benne ez a UTC=no szöveg ebben a fájlban, de a végére odabiggyesztettem a yes-es verzióját, majd kézzel beállítottam a pontos időt. A Windows még mindig egy órával előrébb volt az újraindítás után, de a Debian-hoz visszatérve most nem csúszott el az idő.
Köszi a segítséget. -
Penty
aktív tag
Sziasztok!
A problémám a következő:
Megy a Debian Wheezy, a pontos idő mondjuk 15:30. Újraindítom a gépet,de úgy, hogy most a Windows 7-et indítom, és a pontos idő egy órával előrébb ugrik, tehát 14:30-at mutat a win órája. Pár perc után frissíti az időt, így ismét a pontos időt mutatja (15:30). Ismét újraindítom a gépet, de most a Debiant választom, és az idő most egy órával hátrébb ugrik, tehát 16:30-at mutat a Debian órája.
Mi lehet a probléma? -
Penty
aktív tag
válasz
Jester01 #15583 üzenetére
Szerencsére a home mappám egy külön partíció, így az oprendszer újrahúzása nélkül meg lehet csinálni az újraformázást. És igen, ha emlékeim nem csalnak, akkor largefile-t állítottam be anno a formázásnál, mert úgy számoltam, hogy főleg képek és videók lesznek ebben a mappában. De hát ez van. Kezdő linuxosként még szoknom kell a dolgokat...
Gondolom most le kellene mentenem a home mappa tartalmát, majd újraformázni azt...
Na akkor megyek is, aztán majd beszámolok az eredményről.
Köszönöm a segítséget!! -
Penty
aktív tag
Ha jól értelmezem, akkor 18304 18304 a hiba, vagyis hogy minden inode le van foglalva.
-
Penty
aktív tag
Sziasztok!
Megint beakadtam kicsit...
Ma délután volt egy kis frissítés a Debian Wheezy-hez, aminek keretében vagy 15 frissítés érkezett. A frissítés óta nem tudok a saját mappámba írni. Megpróbáltam egy külsős usb-s merevlemezről pár dolgot a mappámba másolni, de azt írta ki, hogy nem tudja másolni, mert megtelt a lemez, holott még rengeteg szabad hely van rajta. Még a böngészőm könyvjelzőibe sem tudok semmit rakni, mert ugye ahhoz is a home mappába kellene írogatnia, de nem tud.
Valami ötlet? -
Penty
aktív tag
Korábban is szerettem volna már kérdezni: Mi a különbség az apt-get install és az aptitude install között? Illetve ha már itt tartunk, akkor a synaptic és a szoftverközpont között.
-
Penty
aktív tag
Sziasztok!
Kezdem unni a Windows 7-esemet, ezért úgy döntöttem, hogy elkezdek valami Linuxszal játszadozni, kísérletezgetni. Egyelőre még ugyan nem komoly a dolog, de szeretném, ha majd pár hónap múlva azzá válna, mikorra már kiismertem annyira a rendszert, hogy élesben használjam.
Mivel a felhozatalból a Debian tetszik a legjobban, ezért jelenleg egy Wheezy-t telepítettem fel és azzal kísérletezgetem. Nagyjából be is állítgattam, személyre szabtam, meg minden, de van egy-két dolog, amivel nem boldogultam és addig nem akarok a többi részében jobban elmélyedni, amíg ezeken a problémákon túl nem jutok.1. Az smplayer-nél a videók lejátszása akadozik. És itt most nem HD anyagra kell gondolni, hanem csak sima SD vagy gyengébb minőségű .avi anyagokra. Megy a videó, aztán 5-10 másodperc után meg-meg akadozik pár tizedmásodpercre, eldob pár képkockát, aztán megy tovább. Pár másodperc után megint megakad pár képkocka erejéig, majd ismét megy tovább... Akárhogy próbáltam beállítani az smplayert, nem tudtam úgy beállítani, hogy akadásmentes legyen a lejátszás. Próbáltam a sima mplayerrel is, de ott is ugyan ez volt a helyzet. Feltettem a vlc-t, de ott sem volt semmi változás a másik két lejátszóhoz képest.
Ugyanezeket a videókat Windows 7-esen akadás nélkül le tudom játszani, akár a Windows-os verziójú smplayerrel, akár az MPC-HC-val.2. A youtube-on a videók eléggé akadoznak. Még a 240-es vagy 360-as videók is! Vajon van erre valami megoldás, hogy ne akadozzon és simábban menjen a böngészőben? Vagy ennek az okát is ott kell keresni, ahol a médialejátszós probléma okát?
3. Be lehet valahol állítani, hogy ne kapcsolja ki a képernyőt 10 perc után miközben a youtube-on videót nézek? Ha médialejátszóval nézek filmet, ott nincs probléma a kikapcsolással.
A gépem egy majdnem 10 éves csotrogány: 2.4GHz-es Pentium 4-es proci, 2.5GB memó és egy Nvidia 6600-as vidkari. A Win 7-es problémamentesen működik, a videólejátszás Windows-on (MPC-HC-val és a youtube-on is) alacsony bitrátájú 720p-ig szintén okés.
Előre is köszi a segítségért!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Trollok komolyan
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Interactive Brokers társalgó
- Milyen okostelefont vegyek?
- Suzuki topik
- iPad topik
- Videós, mozgóképes topik
- OLED monitor topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Gyermek PC játékok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged