- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Mobil flották
- Magisk
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sianis
addikt
Én UHU-val akartam kezdeni. Már az elején belefutottam két csúnya hibába és nem is volt menekvés belőle.
1: A grub-bal szerelt telepítő cd nem képes korrektül működni a külső USB-s meghajtókkal, így nem lehet telepíteni. Sok sok levélváltás után, megcsináltam a saját isolinux-os verziómat. Telepítő elindult, de az UHU telepítőjében volt valami bug ami egy idő után panaszkodott, hogy nincs meg a lemez. Itt is sok sok levél született, de változás semmi. Mondták, hogy legközelebb kiadás előtt szóljak, akkor segítenek. Megtettem. Ígéreteken kívül semmi más nem változott. Azóta is úgy áll a dolog, pedig én megtettem amit felhasználóként meg lehetett tenni.
2: Ezekből és külső forráskoból összraktam a képet, hogy UHU-ék úgy fejlesztenek ahogyan akarnak, nekik jól esik. Nem igazán fogadják el ha valami rossz, maradnak annál amit ők helyesnek hisznek.
Röviden összefoglalva furcsa az egész. Ingyen elérhető, közöségileg támogatott rendszer, de valahogy mégsem érzed úgy, hogy túl sokat adnának a véleményedre.
Ahogy doc is mondta Egmont távozása után meg még furcsább a helyzetük. Vele is sok levelet váltottam, ő segítő készebb volt, de vele sem értem el igazi eredményeket, pedig komoly terveim voltak aziránt, hogy márpedig ha Linux akkor magyar disztrót használjak.
Sianis -
Sianis
addikt
Nem hitelrontásnak szánom, de én is jópár nyomós érvet tudnék felhozni az UHU ellen. (Ha gondoljátok megvitathatjuk, nem szájtépéssel, hanem tényekkel)Természetesen mindenki azt használ amit akar, de ha itt komolyabb segítségre akar számítani akkor egyszerűbb a ''divatos'' disztrókat választania.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Siriusb #3394 üzenetére
Hm...érdekes megközelítés. Te a látványban próbálod megtalálni a GNU/Linux működését? Szerintem próbálkozz a konzollal. Egy kis gyakorlás és máris megismered a fájlrendszert, a jogokat. Megtanulod merre vannak a beállító fájlok, stb. A Compiz egészen újkeletű dolog, még nem kiforrott, vigyázni kell vele.
Tehát ha a kinézetre ''gyúrsz'', akkor biztosan elmész a lényeg mellett.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Siriusb #3381 üzenetére
x-edik leírás alapján tudtam jól feltelepíteni a compizt
Látod látod le is írtad a többlet információt.
Compiz-zal szórakoztál és az ablakkezelő rendszer nem működött jól, ezért tűnt el az ablakkeret. Viszont én ezt nem gondolhatom anélkül, hogy te leírnád.
Mindenesetre örülök, hogy sikerült.
Sianis
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
Siriusb #3379 üzenetére
Gyermekem!
Olyan gyorsan beszélsz, hogy nem tudlak követni. Olvasd el az első hsz-t, ott van egy kis okítás arról, hogy hogyan kell kérdezni, de okosan. Nem mintha hülyén kérdeznél () , csak annyira kevés benne az információ, hogy nem lehet köventni.
Ugyanez vonatkozik az ablakos dologra is.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Siriusb #3359 üzenetére
Hi!
Biztonságos netezés: Nem kapsz spywaret, adwaret, vírust. Kell még valami?
Kiváltás:
Visual foxpro - Ezt nem fogod semmivel sem kiváltani
Visual basic - Táblázat kezelés? Ott az OpenOffice
Photoshop - Gimpet szokták ajánlani, persze nem ugyanaz, mivel az egyik ingyenesen míg a másik jó pénzért érhető el. Ebből leszűrhatő a tudás
Dreamwaver - HTML-t / PHP -t sok mindennel lehet szerkeszteni, itt már Google a barátod
Alapjába véve elmondható, hogy minden megoldható Linux alatt, de néha kompromisszumokat kell kötni. Mindennek ára van. És az is elmondható, hogy angol nyelvtudással sok hasznos információra tehetsz szert.
Sianis -
Sianis
addikt
Ez nekem inkább Vírus védelemnek tűnik! Azt sem illik elfelejteni, hogy a tűzfal önmagában nem védelem, hanem egy jól megtervezett biztonságpolitika rásze. Fontos része.
És ha tűzfal lenne, akkor arra is figyelj oda, hogy Linux alatt sem 1 böngésző, irc kliens, zenelejátszó, sorolhatnám program érhető el. Így aztán adja magát, hogy tűzfalból is lehet több, miért ne?
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #3051 üzenetére
xorg.conf megfelelő részét kell megváltoztatni!
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
ballington #2980 üzenetére
De a partíciót magát azt látja! Ha meg túl bonyolult, akkor betolsz egy Ubuntu Live Cd-t és megcsinálod 5 perc alatt.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #2964 üzenetére
Azért, mert a putty mit a neve is mutatja egy tty. Szóval nem azt látod ami a gépen folyik, hanem kapsz egy terminált. Amit te akarnál, ahhoz távoli asztal elérés kell.
Sianis -
Sianis
addikt
[link]
Itt van leírva hogyan kell telepíteni a 3D-s felületet. Angol tudás kell, többet nem tudok segíteni ebben.
Sianis -
-
Sianis
addikt
válasz
Eastman #2575 üzenetére
Szia!
A Linux egyetlen nagy hiányossága a játék. Akit nem foglalkoztat azilyesmi, annak rendelkezésére áll mindenféle program, teljesen ingyen.
Böngészés - Firefox
Letöltés - Azureus, Deluge ( ezek torrent kliensek )
Zene - Amarok, XMMS
Film - MPlayer, Xine
...
Régen én is a Mandrake-kel kezdtem, tetszetős is volt, de egy idő után korlátolt. Kezdésnek szerintem jó lesz, aztán majd továbblépsz.
Maradhat a Win is a biztonság kedvéért, aztán ha minden vágyadat teljesítik a szabad szoftverek, akkor ''darálhatsz''.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Jester01 #2417 üzenetére
Azt sem szabad feleledni, hogy 9 éve nem akart mindenki Linuxozni. Mára kezd felhígulni ez a társadalom is, valaki komolyan gondolja valami csak kóstolgatja, ez is divatt lett. Én 2 éve Linuxozok csak, de úgy érzem, hogy vagyok valahol, mert akartam. De ne térjünk el a tárgytól, az a lényeg, hogy aki azt mondja, hogy kezdő ahhoz úgy kell hozzáállni, hogy először telepít, a legkissebb ''jellegzetes'' baki is óriási lehet ( magamból indulok ki [ mi az az apt-get? ] ). Maradjunk tényeleg a most ''divatosaknál'' a Debian pedig maradjon a fanatikus és a szerelem
.
Sianis -
Sianis
addikt
Sokmindent hall az ember. Raiser fs viszont általában a kis fájlok tárolásánál hasznos, ott igazán gyors. LinuxVilág egyik számában olvastam sebességtesztet, ahol végeredményben az EXT3 illetve a JFS volt a győztes. A Reiser nem fog továbbfejlődni, ext3-ra lassan jön az ext4, amire probléma nélkül át lehet majd térni ( előny? beépített töredezettség védelem ).
Limitekről én igazából nem tudok...
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #2347 üzenetére
Fájl - > Mentés másként... és itt van rá lehetőség, hogy más karakterkódolással mentsd el.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #2345 üzenetére
gedit is alkalmas rá!
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Mandrake833 #2335 üzenetére
No, de mi után? A gyár által biztosított drivert sikerült lefordítani, telepíteni? A modult betöltötted? dmesg azt mondja rá, hogy oké? Kicsit szűk keresztmetszet most az ''ezek után''.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Mandrake833 #2332 üzenetére
Hát igen!
make-hez illik telepíteni a build-essential csomagot.
Na most egy dolog betölteni egy modult és egy másik dolog, hogy a rendszer tudja is mivel használni. Az, hogy betöltöd, nem hozza magával, hogy tud vele mit kezdeni!
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Mandrake833 #2329 üzenetére
A driver könyvtárában make majd sudo make install, kimenetből látod, hogy milyen .ko kiterjesztésű fájlt telepített.. Ezután sudo depmod -a, majd modprobe modul neve(a .ko kiterjesztésű fájl, .ko nélkül). dmesg mondani fogja, hogy felismerte-e vagy sem.
Sianis -
Sianis
addikt
-
Sianis
addikt
Az IPTABLES működik Firestarter nélkül is, ha nem tévedek. Mi van ha kikapcsolod a Firestartert és úgy kapsz támadást a gépedre? Akkor is van terhelés? Vagy te látni akarod az IP-ket és a további adatokat? Amúgy a terhelés növekedése meddig tart? Egy pillanat vagy pár másodperc? Mert szerintem, ha egy pillanat akkor nem kell problémázni a dolgon, ennyi CPU kell neki és kész. Nem mintha a pár másodperces esetben nem így lenne.
Sianis -
Sianis
addikt
Nem tudom, hogy feltünt-e, de ez a Linux - abszolút kezdőknek! topic. Nincs köze a Linuxnak ahhoz, hogy nem lehet telepíteni az Xp-t! Egyáltalán nincs!
Tehát irány a Windows topic, vagy az eladó, hogy miért nem lehet telepíteni! Valahogy az emberek azt hiszik, hogy ha Linux van a gépen, akkor az életre kel és a Microsoft nevű biteket pusztítja ahol éri...
Sianis
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
Szia!
Nekem eddig bármikor megtalálta az Ubuntu a Windows-t. Ha meg nem? Akkor megtanítottam neki fél perc alatt, hogy tudja hol van. A bootmanager meg beépül az mbr-be, neked azzal nem kell törődni.
Támogatás: Mindkettőnél pénzbe kerül a hivatalos támogatás. Ubuntut meg talán PH!-n többen használunk, ezért az ingyenes supportból többet kaphatsz.
Sianis -
Sianis
addikt
1. Köszönöm válaszod.
2. SUSE-t én is kipróbáltam, de sajnos a notebookom nem elég erős hozzá és a csomagkezeléssel sem jutottam túl sokra. Nem tudom, hogy 64-bittel hogyan állnak. Gentoo alatt például van külön emuláló könyvtár amivel néhány csak 32 bites alkalmazást lehet futtatni 64-bites rendszereken, de mondom Gentoo egy különleges disztribúció, sok mindent kiharcolnak a működésért és szabadságért.
3. Nekem a Debian alapó ( .deb ) csomagkezelés közelebb áll a szívemhez. Egyszerűbb, érthetőbb az egész. Nem mintha a Gentoo Portage rendszere nem lenne könnyen áttekinthető, nem hiszem, hogy sok kezdő próbálkozna vele.
Hogy SUSE kernelfrissítéssel mi lehet a gond azt nem tudom, én is kb 1 napig használtam, de miután a NetworkManager egyszerűen nem volt képes működni ( inkább a kernel ipw2200 támogatására tippelek ) nem nagyon próbálkoztam vele tovább, maradt az Ubuntu a notebookomon, azzal még sosem volt komolyabb bajom.
Sianis -
Sianis
addikt
Nem reklám, de valaki szokta olvasni a blogomat? Pusztán statisztikai alapon kérdezem, mert nem tudom, hogy a látodgatottság tényleg azoktól jön akik visszajáró ( Linuxos ) embere vagy csak egyszerűen belekattintatnak, majd téma nemtetszéseután továbbállnak. Köszönöm!
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #2189 üzenetére
Elmesélem.
[link]
A probléma története és próbálkozásaim itt vannak leírva. Lelkes voltam, mindent megtettem, senki nem mondhatja, hogy nem. Akkor beletörődtem, hogy az 1.2 stabil nem fog működni 8 települni ).
Majd jött a 2.0 BETA, ismét felcsillant a remény, végre fejlesztésbe is bele lehet szólni. Probléma megmaradt, próbálkozzunk megoldani. Ismét lelkesedés, talán lesz UHU is a gépemen valaha.
[link]
Ezt követte pár személyes levél is, csomagverziók fagyasztása előtt harmadik hétén még kaptam levelet, hogy az azt követő héten még próbálkozik a javítással ( szerintem semmivel sem [nem gonoszság, tapasztalat] ) , nem kaptam választ az eredményről ( gondolat igazolódik ). Beletörődtem, hogy nem fog működni a dolog. Érzésem szerint én megtettem mindent amit felhasználó megtehetett, de a túlzott ''külső segítség kirekesztése'' eszme sajnos nem volt képes rávenni őket, hogy GRUB-ról térjenek vissza ISOLINUX-ra, amivel számtalan neves és kevésbé ismert disztribúció dolgozik.
ui: Aki látni akarja törevéseimet ( nem hiszem, hogy sokan ) azoknak érdemes végigolvasni a leveleket, ugye válaszok is vannak, mert értékes tapasztalattal lehetnek gazdagabbak. Plusz megértik, hogy mi bűzlik a bagoly körül.
Sianis
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #2179 üzenetére
Én úgy tudom, hogy 1.2-ben már Xorg-ra álltak!
UHU-hírlevél ( 2005. márcisu 21 ) idézet :
''...Az UHU-Linux 1.1 megjelenése óta a grafikus felületek alapját (például
a videokártyák meghajtása) képző szoftver fejlesztése két irányba
szakadt. Az eredeti verzió helyett a dinamikusabban fejlődő X.Org mellett
tettük le a voksunkat....''
Sianis -
Sianis
addikt
Szia! Az interrupt megszakítás valóban. A hardver szokott küldeni ilyesmit, a szoftveres meglehetősen ritka! De ha valóban a tv kártyával akad össze, akkor vedd ki a tv kártyát, vagy próbálkozz meg egy frissebb kernellel, pl 6.06-os Ubuntuéval. Sok szerencsét, remélem összejön!
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #2026 üzenetére
Ext2/Etx3 elég biztonságosan írható Win alól, csa tudni kell, hogy újraindítás előtt le kell csatolni a partíciókat, különben sérülhetnek. ReiserFS tudtommal csak olvasható.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
ballington #1998 üzenetére
Hogy ne kavarodj el, ha 5. a Windows a listában, akkor default 4 -et állíts be!
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #1932 üzenetére
Lehet engem zaklatni, csak ha valakinek azt mondom, hogy HUP Wiki Breezy Kalauz, akkor ne az legyen a válasz, hogy Ó de az hosszú. Nekem 5 napomba került lefordítani angolról, ettől függetlenül némelyeknek így is el kell magyarázni, hogy mc-t és stb-t hogyan kell telepíteni. Pedig van egy ''tanítványom'' aki megfogadta a tanácsomat és elolvasta legalább az első pár kérdést és választ. És érdekes módon neki nincsenek ilyen gondjai. Nem akarom én a kezdőket megbántani, de néha már nagyon fárasztó elmondani ugyanazt és ugyanazt.
Sianis -
Sianis
addikt
Nem tudom, hogy hányadán állunk, de az biztos, hogy igen erős Linux támogatás érhető el a fórumon! Néhány Linuxos kolléga igen meglepődött már ezen, kérem szépen ez van!
Amúgy komolyabb kérdésekben én mindíg azt mondom, hogy van nagyon hozzáértő embert kell keresni vagy marad az angol ''hivatalos'' fórum. Mivel az angol az informatika hivatalos nyelve, ezért azzal a verseny fel nem vehető magyar nyelven. Ellenben szerintem idehaza igen komoly kis közösség található a PH! Fórumán.
Sianis
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
Lehetséges, hogy mikor azok kikerültek, még nem volt kernelben SATA vinyó támogátás így érthető, hogy miért nem látszanak! UHU 1.2 nekem is csinált érdekes dolgokat, sőt egyik gépemre azóta sem tud települni ( mondjuk 2.0 se, pedig már jeleztem a gondot
) SATA vinyó mellé mindenképpen érdemes lenne beszerezned legalább egy Ubuntu 5.10-et, de megjobb lenne egy 6.06. Ez akár neten keresztül ingyen is megrendelhető, csak eltart egy ideig mire ideér. [link] Szóba jöhet a CD írás projekt is [link], egy CD és egy bélelt boríték áráért postán is megkaphatod akár tőlem is. Ezektől jobbat már tényleg nem tudok ajánlani!
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Moddingfan #1656 üzenetére
Root-ként kell mod: simán átírni, az UHU alapból Grub-ot használ.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- BestBuy topik
- Videó stream letöltése
- Sorozatok
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Gaming notebook topik
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- VR topik
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest