- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
doc
nagyúr
mindig a butabbtol az okosabb fele haladva, kulonben a butabb felulirja az okosabb bootloaderet
tehat windows->linux iranyban
30 GB az nem sok, nincs a gepben HDD? mert akkor inkabb azt mondanam, hogy az SSD-t hagyd meg az egyik OS-nek, kulonben a 15 GB hamar keves lesz...
egyebkent ma mar nem igazan erdemes szetszabdalni tobb particiora a rendszert, szoval en azt mondom, egy particio a vindoznak, egy a linuxnak, oszt' jovan... -
-
doc
nagyúr
nem 'ugyanugy', mivel windows alatt nem frissulnek a programjaid
Linux alatt viszont igen (felteve persze, hogy ahogy irtak is eggyel feljebb, a csomagkezelovel toltod le/rakod fel), beallitasoktol fuggoen. az lehet hogy (ha ugy van beallitva) akkor var az engedelyezesre, altalaban fel szokott dobni egy ablakot idonkent, hogy 'ezeket meg ezeket a frissiteseket talaltam, felrakjam?'a repository lenyegeben egy csomaggyujtemeny, ahol (jo esetben) mindig a csomagok legfrissebb verzioja van fent (ha jol emlekszem, ezt magyarul 'Tarolo'-nak forditottak)
-
doc
nagyúr
válasz
Oldmobil #10159 üzenetére
Telepítettem egy programot (./configure aztán make, majd make install)
miert? biztos hogy nincs benne a repositoryban, illetve nincs belole csomag?újra kellene fordítani a programot, de hogyan?
ugyanugy mint elso alkalommalha esetleg mégis vissza akarok térni a patchelés előtti változathoz, akkor hogy járjak el?
csinald vissza a patch-et, es forditsd le/telepitsd meg egyszer, az a legegyszerubb -
doc
nagyúr
válasz
adalbert1 #10151 üzenetére
a vnc-nel nem az a baj, hogy uj displayt indit neki, es nem a mar meglevot kapja meg?
melyik vnc servert hasznalod, illetve hogyan inditod? ha megadod neki a mar letezo displayt ( :0 ) akkor elvileg azt kell latnod, ami a kepernyon van
sambaval nekem meg sosem volt hasonlo gondom, esetleg probald ki egy xp-vel hogy ugy mukodik-e rendesen, a w7 halozatkezeleset irtozatosan elcsesztek -
doc
nagyúr
válasz
Diego! #10122 üzenetére
egeszsegedre
tobbek kozott az ilyen apro, de hihetetlenul hasznos dolgoknak koszonhetoen szerettem bele a Linuxbaa masik kedvencem a billentyzeten valo zongorazast kovetelo klikkide kijelol CTRL-C klikkoda CTRL-V helyett a sima egerrel kijelol + kozepso gombbal mashova beilleszt
-
doc
nagyúr
válasz
Diego! #10120 üzenetére
Linux alatt barmilyen ablakot tudsz mozgatni ALT+bal klikkel barhova kattintva es huzva (nem kell a fejlecet vadaszni), igy ide-oda tologathatod az ablakot, ha nem fer be a kepernyobe
atmeretezni ALT+jobb (vagy idiota gnome meg egyeb barom ablakkezelok eseten) kozepso gombbal tudsz ugyanigy -
doc
nagyúr
a youtube-dl nagyon jo, de szerintem Diego jobban orulne valami egyszeru, kattintgatos megoldasnak
ugyhogy szerintem nezzen korul a Firefox pluginek kozott, van tobb israjzoloprogamnak ott van meg pl. a Tuxpaint (a felulete kisse gyerekes, de a paintnel meg az is ezerszer tobbet tud), Krita, vagy a Kolourpaint
de itt egy csomo jelolt
-
doc
nagyúr
olyan nincs hogy nincs
programot CSAK a csomagkezelon keresztul rakj fel, ha nekiallsz kulon toltogetni minden vackot, azzal jo esellyel kinyirod az egesz rendszert, szoval NE csinald (arrol nem beszelve, hogy igy nem lesz automatikusan frissitve, szoval csak siman kitolsz magaddal)
chrome is van Ubuntuban, nem kell kulon pakolgatni -
doc
nagyúr
válasz
CoolBoy323 #10062 üzenetére
nem akarod abbahagyni? ne akard mar kitiltatni magad
-
-
doc
nagyúr
válasz
#16820480 #9943 üzenetére
boot parameterekkel probalkoztal? noapic, noacpi, acpi=off szokott segiteni
illetve ha verbose modban bootolsz, akkor jo esellyel ra lehet jonni a logbol hogy hol akadt elsot azt is megcsinalhatod, hogy masik gepen feltelepited, es a kesz vinyot rakod be a gepbe, ha nem is bootol ugysem, a diagnosztika ugy is konnyebb
-
doc
nagyúr
válasz
CoolBoy323 #9859 üzenetére
igen, terminalba ird be: tvtime
igy latod az uzeneteit, masold be ide amit kiir
ha a csatornakereses megy, akkor a kartyat latja, nagy baj nem lehet, csak valami beallitasi gond -
doc
nagyúr
válasz
CoolBoy323 #9857 üzenetére
nezd meg hogy mit ir ki terminalba indulaskor, az segithet
a norma (PAL vagy PAL-BG vagy mi a hoher) jol van beallitva? a csatornakereses mukodik (tehat latszik hogy vegigtekeri a frekiket)? -
doc
nagyúr
válasz
CoolBoy323 #9827 üzenetére
megoldhato hogy ne kerjen jelszot, de hagyd igy
ugyis ritkan kell, csak a rendszerszintu beallitasokhoz, azokon meg egyszer vegigmesz aztan utana ritkan nyulsz hozzatv nezeshez a tvtime nevu programot rakd fel, biztos megtalalod a csomagkezeloben, nagyon jo kis cucc
MOD: latom jo sokan mondjuk ugyanazt
-
doc
nagyúr
válasz
CoolBoy323 #9801 üzenetére
ubuntu jo valasztas elsore, aztan majd ha raersz, erdemes meg egy-kettot megnezni hogy megtalald azt ami a legjobban passzol hozzad
a helyet ne sajnald, a mai vinyomeretek mellett egy 20-30GB-s particio fel sem tunikazt hogy a 64 bites verzio mennyire problemas nem tudom, en sajnalom lecserelni a bo 7 eve telepitett Linuxomat csak hogy 64 bites legyen, szoval eziranyu tapasztalatom nincs
-
doc
nagyúr
en Thinkpaden Slackware-t hasznaltam, kollegak Ubuntut, megy gond nelkul, de manapsag azert mar egyre kevesbe problema a HW-tamogatas
C++-ozni meg valoban barmilyen disztron lehet, nincs koze ahhoz hogy mit raksz fel, olyat telepits amit ismersz vagy haverok/ismerosok ismerik -
doc
nagyúr
válasz
jahatpersze #9786 üzenetére
a SlackBuild annyi, hogy nincsenek konkret csomagok, hanem olyan scriptfile-ok vannak, amik leirjak hogy hogyan kell leforditani egy forrast (pontosabban meg is csinaljak)
erre vannak elotetprogramok, mint az sbopkg, ami ugyanugy mukodik mint egy csomagkezelo, csak nem binaris csomagokat tolt le, hanem a forrast, es a sajat gepeden forditja le
szepen frissulnek benne a csomagok, es nagyon sok mindent tartalmaz, hasznos cucc -
doc
nagyúr
válasz
jahatpersze #9783 üzenetére
ha slackit valasztasz, akkor van itt egy topic ahol nem is olyan reg beszeltunk a telepitesrol, amugy csomagok helyett erdemes megfontolni a SlackBuild hasznalatat, nagyon jo kis cucc, foleg ha eros geped van
Ubuntut semmikepp sem akarsz? ha mindenkepp uj rendszert akarsz, szerintem erdemes ra vetned egy pillantast. en szemely szerint ruhellem, de azert felhasznaloi szemszogbol kimondottan jol sikerult az uj kiadas...
-
doc
nagyúr
válasz
jahatpersze #9781 üzenetére
akkor tegyel fel Slackware-t vagy Debiant
van egy mondas slackis korokben: Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot!
ez amugy nagyon igaz, ami tudast ott felszedsz, azt mashol is fogod tudni hasznalni - ez a Debianra szinte egyaltalan nem igaz, tele van sajat, csak Debianra jellemzo megoldasokkal amik nagyon jok, szepek, stb, de mas disztro ele kerulve meg vagy benulva...ma mar a 64 bit sem problema, nekem pusztan azert van 32 bites rendszer a gepen, mert remekul mukodik mar tobb mint 7 eve, semmi kedvem ujratelepiteni
(sajna a 32->64 bit valtas jelenleg nem megy mashogy)
amugy a 64 bit nem feltetlenul jelent gondot, de elkepzelheto hogy fog, a 32 bit ilyen szempontbol biztosabb valasztas
-
doc
nagyúr
nem akarom mindenaron lebeszelni rola, de jobban jar o is ha
1) megbizhato, stabil disztrot hasznal a 'bleeding edge' helyett
2) olyan disztro van a gepen, amit tobben ismerunk, es kapasbol tudunk segitenipl. fogalmam sincs hogy hogyan lehet mandrake alatt feltenni a flash plugint
(illetve a hagyomanyos, binaris-letoltogetos-telepitgetos moka biztos hogy megy, de azert illene a disztro altal favorizalt modon megtenni ezt...) -
doc
nagyúr
válasz
jahatpersze #9777 üzenetére
a legfobb gond a Mandriva-val (azontul hogy francia
) hogy baromi instabil, ha jol emlekszem volt hogy pre-beta allapotu KDE-t raktak a vegleges kiadasba, meg hasonlo finomsagok...
en szemely szerint Slackware-t hasznalok, de ha kezdo vagy meg Linux-teren, nem biztos hogy ez lesz a legjobb valasztas
esetleg Fedora?
-
doc
nagyúr
válasz
jahatpersze #9774 üzenetére
szerintem ne mandrivat rakj ra, ha stabil, jol kezelheto rendszer kell, amiben barki tud segiteni
solid edge jelen pillanatban nem hasznalhato erdemben wine-nal, probald ki virtualboxban egy windowson, az mar tud 3D gyorsitast, bar valoszinuleg nem lesz annyira hasznalhato mint nativan sajna
azt meg hogy 'codec' felejtsd el, ez nem windows
ha nem megy a youtube, akkor ott valami mas gond lesz (rossz/regi flash plugin, stb)
-
doc
nagyúr
válasz
FRENK1988 #9717 üzenetére
biztos hogy a kiterjesztessel nem, az idiota dos/windows szokas hogy a kiterjesztes donti el egy file-rol hogy mi az
de latom mar megvalaszolta Atapi a kerdestMOD: az biztos hogy igy akarod felrakni a drivert? nem tudom milyen Linuxot hasznalsz, de valoszinuleg a csomagkezelo egy-ket kattintassal letolti, telepiti es beallitja a drivert neked, az ilyen 'letoltom felrakom' megoldasokkal csak a gond szokott lenni...
MOD2: latom Ubuntu, akkor NE!!! igy tedd fel a drivert
ha az Ubuntu topicban rakerdezel, megmondjak melyik menuben talalod a 'zart meghajtok' fedonevu kis ablakot, ahol egy checkbox kipipalasa aran megkapod a drivert, szenvedes nelkul -
doc
nagyúr
hogyan jöjjek ki root módból, erre elég volt bezárni és egy új terminál ablakot nyitnom
sot, akar egy CTRL-D megnyomasa is eleg lett volnavalamiert lefagy a progman (Unhandled exception: unimplemented function gdiplus.dll.GdipCreateFontFamilyFromName called in 32-bit code ),
de ne azt inditsd wine-nal, hanem a programot amit hasznalni akarsz -
doc
nagyúr
pedig az elején a terminálba rootként léptem be...
Mi lehet a gond?
azSOHA ne lepj be rootkent, csak ha teljesen biztos vagy abban hogy muszaj
na most kivetelesen tedd meg (lepj be rootkent), menj a sajat felhasznalod home konyvtaraba, es add ki a kovetkezo parancsot:
chown felhasznaloneved -R .* *
igy minden, a konyvtaradban levo file a tied lesz
-
doc
nagyúr
válasz
szbalogh #9689 üzenetére
Tetszik nekem ez a linux csak attól félek, hogy profi programozói tudás kell a használatához. Ugye nem?
az 53 eves anyam, aki 2 evvel ezelott ult eleteben szamitogep ele, napi 8-10 orat Linuxozik (chat, netezes, rendezgeti/nezegeti a fenykepeit, prezentaciokat csinal, stb)
szerinted? -
doc
nagyúr
válasz
szbalogh #9687 üzenetére
Hogyan kell elindítani egy programot egyáltalán linuxban
ugyanugy mint mas oprendszerek alatt. a kerdes ebben a formaban nehezen ertelmezheto/megvalaszolhato
ha a tar.gz-t toltotted le, akkor a benne levo 6 file kozul 5 txt, igy nyilvan a hatodik lesz a program (mprime), erre gondolom rajottel
mivel szoveges modu programrol van szo, inditsd terminalbol, a megfelelo konyvtarba belepve ./mprime
illetve gondolom a filekezeloben is van olyan lehetoseg, hogy terminalbol inditsd (pl. jobbklikkes menubol, stb) -
doc
nagyúr
-
doc
nagyúr
nem nagyon kell fuggosegeket matatni, eleve szinte minden lib ami kellhet fent van alapbol, ez nem debian hogy ha megmoccansz, mar 1000 csomagot letolt
a gyari csomagokhoz nem kell extra lib, a kulso csomagoknal meg altalaban be vannak allitva a szukseges fuggosegek es letolti oket automatikusan. hogy SlackBuild-nel (Gentoo-fele emerge-hez hasonlo forrasbol telepito cuccos) is igy van-e, abban nem vagyok biztos, de elkepzelheto hogy igen -
doc
nagyúr
válasz
Ereshkigal #9435 üzenetére
szerintem konnyebb mint a Debian, mar csak azert is, mert nincs tele mindenfele disztro-specifikus dologgal
szerintem tegyel vele egy probat, aztan ha nem jon be, keresel mast -
doc
nagyúr
válasz
Ereshkigal #9429 üzenetére
ha gyors kell, akkor Slackware esetleg Debian, esetleg ha nagyon lassu a gep akkor Puppy vagy Vector
Yoper? az nem PPC-s? -
doc
nagyúr
válasz
Barthezz2 #9372 üzenetére
[link]
ez mar regi, 10.3-as Susehoz van, az ujban valoszinuleg sokkal egyszerubb beallitani, de kiindulasnak jo lehet, keress ra a neten a suse verzioja + e220-raha a modemet felismeri (megvannak a /dev alatt az eszkozlinkek) akkor erdemes megprobalni a kppp programmal, hgy tudsz-e csatlakozni (ha latja a modemet, akkor valoszinuleg igen)
-
doc
nagyúr
a pon-os parancs amit beirtal csak az adsl csatlakozast csinalja, tehat attol meg nem fogsz 'rootkent kimenni a netre', mivel a bongeszod sima userkent fut
a tobbi kerdeseddel annyi a gond, hogy eleg kevesen ismerik itt az lxde-t igazan, annyira meg egyaltalan nem, hogy a graf. feluleten elerheto programokkal kapcsolatban tudjunk segiteni...
a legegyszerubb megoldas az lenne, ha valaki akinek van Ubuntu telepitve, megnezne hogy a megfelelo graf. feluletu program (pl. felhasznalokezelo, service-kezelo, stb) milyen neven fut, es ezeket el tudnad inditani lxde alol is, igy grafikus feluleten kezelve mindentnem bantasbol mondom, de szerintem kezdokent ne is nagyon eroltesd a parancssoros megoldast, mivel ha valamit nem jol csinalsz, vagy kezdheted elolrol, vagy kevesbe szerencses esetben ugy elkonfigolsz valamit, hogy abbol komoly gondok lehetnek. egy graf. program szol ha hulyeseget akarsz csinalni, ill. nem engedi
a sudo meg a graf. proggiknal azert nem gond, mert amelyiknek rendszergazdai jogkor kell, szokott szolni, illetve a gksu-val (ami grafikus feluletu sudo lenyegeben) bekeri a jelszavadat, ugyhogy neked nem is kell vele foglalkoznod, csak siman elinditani es ha keri a jelszot, akkor megadni
-
doc
nagyúr
1) probaltam nala is az mplayert, es remekul mukodott, sot anno meg az en gepem volt mikor nekialltam Linuxozni. de tenyleg erdekel hogy milyen bug az, amit tobb gepen is lattal. ha van ilyen gond, akkor meg jelezni kell a fejlesztoknek, nem microsoft ez hogy sz@rnak a userre
2) bocs ha neked ez jott le, nem volt szandekos, de ha valami nem tiszta abbol amit irok, kerdezz ra konkretan, es elmondom reszletesebben
-
doc
nagyúr
a falbaveres nem neked szolt, hanem annak aki pusztan CPU-hasznalati megfontolasbol egy kezdonek mocp-t javasol... xmms es audacious max 1 vagy 2 %-kal eszik tobbet, de legalabb ismeros lesz
a lassu gepeket meg nem kell bemutatni, anyam majdnem ugyanolyat hasznal mint te, csak a proci es a RAM is gyengebb valamivel
az mplayer bugos?? na ez uj. en azt hasznalom kb. 8 eve minden platformon mindent lejatszani, es ezalatt meg sohasem bugzott, ugyhogy szerintem nagyon elneztel valamit....
a lenyeg, hogy sikerult a problemat megoldani, oombodotta
-
doc
nagyúr
basszus, nehogy mar az legyen a fo szempont, hogy 1%-ot eszik egy mp3 lejatszasa vagy 2-t...
akkor meg hasznalj valami olyan lejatszot, ami neked jobban kezreall
bar zenelejatszasra en mindig vagy amarokot hasznalok (ami azert eleg eroforrasigenyes, ez teny) vagy mplayer-t (ami meg nem kimondottan userfriendly, ha playlistekrol van szo)
de ha csak siman zenet akarsz hallgatni, akkor 'mplayer *' oszt' jovan -
doc
nagyúr
az teljesen kizart hogy csak rendszergazda usered van, ubuntunal meg be sem tudsz lepni root-tal
(kiveve ha kezzel meghackoltad, de csak nem...)
a sudo-t meg surgosen felejtsd el, foleg hogy mindent agyba-fobe sudozol, azt csak es kizarolag akkor hasznald, ha feltetlenul kell, es biztos vagy abban hogy muszaj, es csak ugy fog mukodni amit akarsz
a zenelejatszas nyilvan nem ez a tema, ott semmi keresnivaloja a sudonak
-
doc
nagyúr
ha a mocp-t akarod hasznalni, nem art tisztaban lenni a mukodesevel
amugy ugy tunik kisse bekevertem, nem mpd-t hasznal, bar a lenyeg ugyanaz. a mocp elinditasaval egy zenelejatszo 'servert' inditasz, ami akkor is fut ha kilepsz a mocp-bol. elvileg a mocp ujboli elinditasanal siman 'visszalep' oda ahol abbahagytad, ha neked nem engedi, akkor ott valami mar el lett kavarva sztem
mindenesetre a mocp -x paranccsal le tudod loni a meg futo daemonta szolgaltatasoknal meg a jozan esz sokat segit, pl. ha nincs nyomtatod, akkor felesleges a nyomtatokezelo, ha nem hasznalsz halozati megosztasokat, akkor az a szolgaltatas, stb
mondjuk gyors sosem lesz, az Ubuntu egy brutalisan lassu disztro sajna...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- iPhone topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- E-roller topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Honor 400 Pro - gép a képben
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- NBA és kosárlabda topic
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BANKMENTES részletfizetés Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest