Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dr. Szilikát

őstag

válasz Tangerine #28757 üzenetére

Szikra konkrétan nem megy sehová, hanem a szikra csak létrejön, mint egy áramimpulzus mellékhatása. Intenzitása áram és feszültség függvénye.

Nekem a rollerből biztosan nem folyik visszafelé semmi áram, ugyanis gyárilag van beépítve egy dióda, ami ezt megakadályozza. Így a töltőcsatlakozót rövidre is zárhatnám, nincs rajta feszültség, nem is mérhető semmi.

Ha előre feltöltöd a puffert 42 V-ra, az problémásabb lehet (a magasabb potenciálról folyik áram az akkuba), de ezt már kifejtettem.

Találkoztam régebben olyan hoverboarddal, ahol ilyen védődióda nem volt. Tulajdonos valahogy zárlatot csinált a töltőcsatlakozónál, amitől annak tűje kiolvadt (az akku ereje olvasztotta ki a fémet).

#28756 PociAti

Mindegy, milyen gyorsan dugod, egy adott pillanatot fogsz elkapni, aminek következménye lesz. Ha bizonytalankodik valaki, az érintkezés is bizonytalan lehet, akkor másképp szikrázik vagy nem, mellékes.

230 V kisfeszültség azért lett ennyiben meghatározva, mert a konnektorban stb. még nem képez spontán áthúzást, csúcsértéken sem (ennyi feszültség még épp nem képes átütni a levegőt). Ne tévesszük össze az induktív ívhúzás jelenségével, az is egy másik téma.

Jelen szikrázás nem is erről szól. Itt amikor összeér, keletkezik egy áramimpulzus, amitől bár kicsiben, de "fröccsen a fém", a szemléltetés kedvéért, ha hihetetlen is. Felületi jelenségek csak.

Új hozzászólás Aktív témák