Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• szecska24

tag

válasz szimacs #289 üzenetére

Én ma kaptam az infót az egyik disztribútoromtól. Rákerestem, feldobta ezt a fórumot, végigolvastam, gondoltam beírom, amit én látok a paicból. Előtte, mivel nem kerestem rá a Kazyra, nem láttam ezt a fórumot.

Nem mellesleg sosem tuti. Gyanúsnak gyanús, de nem tuti. De mivel van rizikó, ezért írtam, hogy ne utaljanak az emberek előre.

• szecska24

tag

Először is: részvétem minden károsultnak, remélem megnyugtatóan rendeződik mindenki ügye.

Én egy IT gyártó magyarországi leányvállalatánál vagyok vezető beosztásban sales részlegen. A következő infókat nem kioktatásból, hanem pont azért írom, hogy a jövőben kevesebben sétáljanak bele hasonló szituba, valamint azok a cégek, akik hasonló "üzletpolitikát" folytatnak, mint ami most a Kazyval kapcsolatban a fórumban felmerült, kevesebb ügyfelet tudjanak megkárosítani.

A magyarországi, de inkább úgy mondom, hogy global hardver értékesítés - amennyiben nem kiegészítőkről beszélünk, vagy nem valami különleges piaci helyzet áll fenn (pl. VGA biznisz a kripto miatt)- nem ad arra lehetőséget, hogy az értékesítési lánc bármely tagja cca. 5%-nál nagyobb kedvezményt biztosítson ügyfeleinek. (Ez alól kivételt képeznek a saját hatáskörben beszerzési ár alatt értékesített termékek, jellemzően koros készlet kisöprése). Amennyiben egy piaci szereplő nem 1-1 terméke, hanem gyakorlatilag a teljes termékpalettája árukereső top 1, az bár nem lehetetlen, de kérdéseket vet fel, mert az átlagtól sokkal jobb árú termék ezek valamelyike miatt képzelhető el:

- olyan piaci szereplő tudja ezt biztosítani, aki a helyi (!!!) volumen rendelése miatt kedvezményes árakat, vagy támogatást kap a gyártótól. Ezekből nincs sok, gyakorlatilag mindenki tudja azt a nagyon max. 5 céget akik ebbe a körbe tartoznak. Pont ezen cégek forgalmának, illetve a cégek közötti jó kapcsolat megőrzése miatt a gyártónak általában nem áll érdekében kisebb cégek felpumpálása, csak abban az esetben szoktak ebbe az irányba fordulni, ha ezen cégek nem teljesítenek az elvárásoknak megfelelően. (Nem jellemző). Fontos kiemelni, hogy ezeknél a cégeknél sem az a jellemző árazás tekintetében, hogy TOP1 minden termék, hanem hogy tudnak a gyártóval előre egyeztetett módon normális promókat szervezni termékekre/termék kategóriákra.

- nagyobb piacról (jellemzően német, lengyel) a hazai piacra érkező, a hazai beszerzésnél olcsóbb árú termék. Ez teljesen valid lehet (áfacsalás nélkül is..), nyilván a hazai képviseletek nem szeretik (és általában a gyártók azért próbálnak adott gazdasági térségben figyelni az árazásukra, vagy SKU szinten szétválasztani piacokat). Ezzel az a gond, hogy a vásárló nem tudja (nem is tudhatja) különválasztani a az áfacsalástól. Az biztos, hogy ezek azok a termékek, amiknél nincs "gyártói garancia". (Ez egy nagyon furcsa dolog egyébként, messzire vezet és nem a jelenlegi poszt témája, de ez is megérne egy külön posztot, mert szerintem itt is vannak félreértések bőven.)

- áfacsalás. Amíg nem változik a magyarországi ÁFA mértéke, illetve jelentősően eltér az egy gazdasági közösségben lévő országokéhoz képest, addig mindig lesznek "vállalkozó" szelleműek. Jellemző rájuk, hogy bár nincs erősen beágyazott piaci jelenlétük, mégis kiemelkedően jó árazással operálnak. Akár erről a tipusról, akár az előzőről van szó, SOSE utaljatok előre. Általában ezek a cégek nem rendelkeznek megfelelő tőkével/befektetőkkel ahhoz, hogy akár a runrate forgalmukat finanszírozni tudják, így ebbe bevonják a vásárlót. Ha beüt a krach, akkor természetesen pont emiatt a vásárlók sokkal kitettebbek.

Az a helyzet, hogy pont a fentiek miatt kialakul egy olyan helyzet, hogy már alapból a nagyok felé lejt a pálya, nagyon nehéz a kisebb cégek dolga. Ha ezt még meg is rengeti egy hasonló piaci hír, akkor természetesen a kockázatkerülés miatt még inkább a nagyok húzzák be a vásárlókat. (Nem véletlenül szívódtak fel a kis pc boltok 20-30 évvel ezelőttről...)

A fentieket vegyétek figyelembe, amikor a beszerzési forrást választotok.

Új hozzászólás Aktív témák