- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
RetepNyaraB #7196 üzenetére
Egyrészt gratula a cucchoz. Másrészt fényképet a pogácsáról! Méginkább videót!
Tampertől simulnia kell, nincs mese. Legfeljebb akkor nem, ha nagyon durvára őrlöd, vagy rettenetesen rögösít a darálód. De a műanyag pöckök nem jók semmire, az is biztos. Illetve még egy: ha eltaláltad az őrlést és az előkészítés is jó (nem rögös, nem ferde) akkor a tamper erőn max. pár másodperc múlik. Nem szignifikáns. Ha nagy a difi, akkor ott egyéb zűr is van  -
-
Valami nem kényes babbal érdemes "tanulni", ami nem büntet, ha nem tökéletes. Arabicából valami brazil, esetleg indiai, vagy alacsony robuszta tartalmú, minőségi fajta presszó blend (nem bolti, ha jót akarsz és nem azért mert sznob pöcs vagyok, hanem mert nincs elég összehasonlítási alapod rá, hogy mikor csesztél el valamit és mikor volt esetleg döglött az anyag).
Cél legyen az 1:2 arány 25-30mp tartományban, hőfokot érdemes utoljára piszkálni, őrlő állítás az alap megoldás.Az előkészítés kritikus fontosságú, de ebbe sajna kilométert kell tolni, mint a tejhab készítésbe. Tehát az elmélet 3 sor, a gyakorlat meg egy év...
-
-
-
-
válasz
Polarstar #7137 üzenetére
Boldog kávét akkor!
A kv árával riogatás megy már pár éve. Igazából valami hosszabb elemzésben az jött ki, hogy a gyenge minőségű alapanyag drágul erősen, tehát közelít egymáshoz az értékes és a fos minőség ára. Az arabica szenved a nem létező klímaválság miatt, ez tény. A mocsári kóróval meg kísérleteznek ja. Ez kb. olyan nekem, mint a Laár András, meg a kőolajfinomító: megy az olaj szomorúan azon a hosszú vezetéken kérem fel-alá, finomodik, finomodik; de ami a végén, ott a csapon kijön, az még mindig nagyon rossz, kérem!
-
Ez a fémház dolog ilyen ezüstmetál Skoda S100, nem? Tehát a belseje nem lesz jobb minőségű attól, hogy puccos kasztniba rakják. Tévedek?
@flash-
Tele a piac szeméttel az alsó árkategóriában. A Graefről legalább rengeteg stabil vélemény van, jó lesz presszóra, bizonyítottan. Sok helyen felbukkan használtan, az új ár feléért. Érdemes nézegetni. -
Vagy igyad és kész; kicsit szénsavas lesz még. Vagy várj egy hetet vele, addig pihenjenek a zacsiban a spájzban. Kapucziner mindig nagyon friss cuccot küld, ezt bele kell kalkulálni a rendelésbe.
-
-
válasz
Beni2360 #7111 üzenetére
Az első nem, mert nem időmérős és legalább kezdetben az tök fontos. A második esetleg igen, de nem mértem ki mennyire pontos; gyanítom nem túlságosan. A kifolyó ital grammra okés lesz, de a bemenő, ahol azért nem baj, ha két tizednél nincs nagyobb difi a valósághoz képest - na ebben nem vagyok biztos. Egy Acaia tizedesnek elhiszem amit mutat. De annyiért legyen is igaz
-
tizedes, időmérős, kékfogas mérleg
Utóbbi vízálló is. Az első nagyon nem az.
Én az elsővel mérem a babot, másodikkal készítem az ihatatlan löttyöt. :) -
Nekem egy év alatt elmentek benne otthonról és össze-vissza mutogatott. Dobtam 'csába. Plusz gép alá nem raknám, mert nem vízálló, ha jól rémlik. Itthonról a merlegaruhazból 5k alatt megvan ennek a jobb verziója, nem is ilyen pici. De az se vízálló. Avx-en meg kell venni a legolcsóbb tizedes pontosságút, ami már bírja. Sztem az is 10 alatt van, rá kell keresni.
MaciG@ az automata mindennél kényelmesebb (kivéve a kapszula). Itt véget is érnek az előnyei és\vagy olyan ársávba kerülsz, amit garantáltan nem szeretnél hallani.
-
Nyitott szűrő geek vacakolás, meg szép, viszont nem tudsz egyszerre két csészébe csapolni, ha ez fontos. Avx-en próbáld megnézni, ők szinte minden ilyen kínai alkatrészt árulnak.
Zacctartó és barátai szintén ott a legolcsóbb. A gumilap sztem marhaság, nekem kis feketésbarna Jysk kéztörlő van 4 db minden kv-s célra. A tömörítéshez is, alátétnek. -
válasz
tamas.nick #7087 üzenetére
Nem tömődött el a felsőszűrő? Azt minden gépen le lehet csavarozni. Nézz alá.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
capafog23 #6993 üzenetére
Egyáltalán nem jó 5let negyed kiló fagyasztottat berakni az őrlőbe, ha jól értem a tervet. A tapasztalatok szerint a fagyasztott kv extra gyorsan pusztul meg felengedve. Egy érdekesebb tétel fix, hogy nem él túl 3 napot se, nemhogy egy hetet a dózerban. A nem túl érdekeset meg minek fagyasztani...
Ja, Beninek @ a hardkór kávézók egyáltalán nem tartanak kv-t a babtartályban, csak arra a pár másodpercre, amíg ledarálják.
-
válasz
Beni2360 #6988 üzenetére
Ott is van aki erre esküszik meg van, aki arra. Általánosan az adagonkénti fagyasztás elég tuti megoldás. A zacsi ki-be, közben nyitogatva az nem annyira, de ha elfogy egy hét alatt, akkor az is elmegy. Persze akkor már fagyasztani is felesleges :)
Viiktor1989@ a tamper a legkisebb probléma, erre volt is valami hosszú összehasonlító teszt nemrég. Ha nem cseszed el végzetesen (ferde, felszippantja az őrleményt kihúzáskor, durván félretömörítesz) akkor az jött ki, hogy nagyjából mindegy. Nem hittem volna, de a számoknak muszáj engedni. Általában előtte az eloszlatás tud félremenni. Büntetőbb kosárral, mint pl vst remekül látszik, ha kicsit is nem egyenletes. Spriccel, simán odébb megy akár 10 másodperccel a lefolyás. Mindez a GC mellett. Bizonyára vannak jobb gépek, amelyek megengedőbbek.
-
válasz
Viiktor1989 #6979 üzenetére
Béna előkészítés
-
válasz
kmarci25 #6956 üzenetére
Ugye az avx már alapból véleményes, de a pirosbolt pultján aszalódó, jó drága matuzsálemek láttán fel sem merül a "na, milyen kv-t is vegyek ma", vidám kérdése, hanem próbáljuk a legkevésbé vállalhatatlan korú kövületet bezsákolni, mindegy milyen. Szóval, ha nagyon meg vagy szorulva. De inkább akkor se
-
Ez nagyon messzire vezet már. Viszont sokszor leírtuk itt. Annyit fontolsz meg belőle amennyi jól esik, de ez a legrövidebb komolyan vevős verzió :
Ha karos mellett döntesz, ki tudja bejön-e az egész macera. Mert macera. Érdemes tehát használt piacot fürkészni.
Egyébként nagyon szívesen írnám, hogy kezdetben a bolti őrölt is jó lesz, míg eldöntöd kell-e ez neked. De nem tudom leírni, nem lesz jó. Szemes kv kell és lehetőleg az se bolti, mert lutri. Kezdőnek főleg az, mert nem tudod eldönteni döglött babot vettél-e. Minőségi, frissen pörkölt kv kell, ez a legfontosabb. Legolcsóbban iható kategória kb. az alza saját blendje.
Csapvíz ha lehetséges, felejtős. Legalább valami vízszűrős kancsó. Ásványvíz nem jó, rohadtul vízkövesít. Kivéve az Evian\Volvic és hasonló gleccservizek, de azokat gyémántrögökért adják.
Géppark:
-702-es Graef elég, ugyanolyan őrleményt kapsz belőle. Vagy egy kézi tekerős, legolcsóbb ajánlható a timemore c2, ezzel kissé trükközni kell, hogy presszóképes legyen.
-Kéne viszont egy tizedgrammos, időmérős mérleg és egy tamper (tömörítő).
-Szerintem ki kell szedni a karból\kosárból a nyomásfokozót (vagy venni olyan kart+szűrőt amely nem ilyen; avx árul megfelelőt) de a legelején lehet, hogy kihagyod ezt a részt.
- őrlési fokozat már az abszolút lényeghez tartozik. A Graefekhez adnak kis alátéteket, ezekből kell általában 1-2 az őrlő kés alá, a tengelyre, hogy presszóképes legyen. Különben egyszerűen nem darál elég finomra. Bár nyomásfokozós kar mellett talán mindegy. A kifolyt ital mennyisége (grammban megadva) és a készítés ideje adja meg az őrlés finomságát. Általánosan 1:2-1:2,5 arányt szokás célozni, 25-30mp alatt. Tehát 15g őrleményből lesz 30-37g ital, 25-30mp alatt. Ehhez kell az időmérős tizedes mérleg. Persze lehet számolni, meg szemre lőni, de úgy soha az életben nem lesz két egyforma italod és ki sem tudod szűrni, mi volt a baj. Pl. ha savanykás a lé, akkor hosszabb készítési időre van szükséged -> finomítani kell az őrlőn. Ha keserű, akkor durvítsd, hogy gyorsabban jöjjön le. Ez persze nagy egyszerűsítés, mert sok buktató van; de alapvetésnek jó.Őrölt kv-t nem tárolunk, soha. Frissen őrölünk készítés előtt. Írhatom azt is, hogy adagonként, tehát az őrlő tartályában sem
tároljuk a babot, de ez elsőre kicsit sok szokott lenni. Nem az.A tejhabosítóval tudsz menő tejes italokat készíteni magadnak (cappuccino és baráti köre).
A sparos akciót pedig nem ismerem
Ez így ömlesztve ijesztő mennyiségű infónak tűnik és ha nincs kedved vacakolni az egésszel, akkor az is. Amúgy viszont gyönyörű vacakolás (és bármilyen normális kávézóban is így történik, csak ott reggelente állítják be a gépet, mikor te még alszol. Aztán felprogramozzák egy gombra és napközben már automatikusan fut).
-
Kapszula, vagy E.S.E. POD. Utóbbi gépe jóval drágább, meg a párnák is, de jelentősen jobb a kapszulánál és az ökolábnyomod is gyermekcipőben marad a másikhoz képest.
Kapszula minőség pont egy nappal ezelőtt volt téma, olvass vissza 20Hsz-t.
Automatát én hanyagolnám, de te döntésed.
ui.: Szarvasival hardkór stílben és erőfeszítéssel lehet élvezhetőt csinálni, de alapvetően önsorsrontás. Attól, mert anyukád szereti, még nem lesz jó gép és ezt nem sértésnek szánom.
-
-
Vacak, mint mindegyik ebben az árszegmensben. De ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül ihatatlan löttyöt készítesz vele. Mint minden hasonló esetben, szükséges egy alapvető hozzáállás* a felhasználó részéről. Ha van igény a jobbra, akkor megoldható. Ha nincs, csak legyen fekete, akkor kapszula. Esetleg drágábbért POD, ami szintén b@szódásmentes.
*Nyomásfokozó kiszerelése a karból, egy daráló, tömörítő (tamper) és tizedes pontosságú mérleg beszerzése, szemes kv vásárlása (azt már nem is említem, hogy nem bolti pörkölt zarándokszar, hanem kispörkölő).
Ezek hiányában is lehet persze, csak szerintem nincs értelme szopni a karossal. -
válasz
Digitalpimp #6905 üzenetére
Persze, hogy azok. Átcímkézve Béla works©®™-re
-
válasz
Digitalpimp #6896 üzenetére
Disztribútor nem kell, főleg ez a hulladék alis nem. A Decicához amúgy sincs értelme.
A két gép közti különbséget nem vágom. -
Gyári kapszulákban nekem a nespresson kívül minden ihatatlan lötty. A lidlissel konkrétan friss élményeim vannak. Borzasztó.
Esetleg kézműves vonalon (több kispörkölő gyárt saját kapszulát, persze húzós áron). Viszont ha legalább egy brita kancsót beszereztek a csapvízhez, az dobni fog az ízvilágon. Mármint ahol egyáltalán ízvilágról beszélhetünk. -
-
Saina ilyen a Ft. Nekem 60k volt még tavaly ősszel 🤷 Az meg verhetetlen ár\érték volt. Még így is az, mert a konkurencia se lett olcsóbb. De a timemore valóban valamelyest alternatíva, ha kompromisszumos is. Ez alatti vackok teljesen felejtősek, bármit állít a gyártójuk.
body007@feltöltve valóban nincs gond. Ott az a gond, hogy mire megiszod a tölcsér tartalmát, szinte biztosan megdöglik a benne lévő bab a folyamatos oxigénnel való érintkezéstől.
Minél olcsóbb és sötétebb alapanyagot használsz, annál kevésbé veszed észre ízben. Lefolyásban már jobban (átzubog a víz, akármilyen finomra őrlöd. Illetve lehet porrá darálni, akkor legalább keserű is lesz :) ). Mikor elkezdesz ráfüggeni a dologra, garantálom az adagonként őrlés megjelenését. Onnan meg lehet ütni-verni\pumpálni.Oszy@ amúgy a tengelycsonk hatlapfejű, egy sima motoros csavarbehajtóhoz passzol. Ha van igazán nagy nyomatékú csavarbehajtód és rögzíteni tudod az őrlő testet stabilan, kész is van a motoros őrlő, amely pont egy komplett szinttel feljebb van, mint mondjuk a graef.
-
-
-
válasz
kmarci25 #6855 üzenetére
Eureka mignon a kanyarban nincs egy Mazzerhez. Utóbbi az örök élet &ingyensör. Csak 2.5x akkora és nem csinos kis dizájner házban van, hanem ipari.
oszy@ ki lehet berhelni a nyomásfokozó részt a szűrőből\karból, de én nem tudom hogyan, mert sosem volt ilyenem. Pl lehet garanciavesztő, de nem biztos.
Ha kiszeded, az akkor full ingyen megoldás 🤷 -
válasz
kmarci25 #6851 üzenetére
A bizonytalan használtpiac, illetve 150 körül egy felújított Mazzer, vagy egy új eureka. Sztem Mazzer. De 150-170k Ft-ot már csak fanatikusok adnak egy őrlőért, ezt lássuk be. Ebben a topikban max egy Graefet lehet letolni valaki torkán és már azt is alaposan meg kell indokolni.
-
-
A nyomásfokozós szűrő cseréje (vagy hekkelése) alap, ha érdekel a kávézás.
Egy tamper az kell, a szűrőmagasító erősen megkönnyíti az ember életét. Minden más ráér akkor, ha elkezdenél ráfüggeni. Ha közben rájössz, hogy "ja kösz, mégse" akkor nem dobtál ki felesleges pénzt, amit eladásnál nem feltétlenül tudsz újra behúzni.Ez persze csak egy db vélemény.
Ja, tizedes mérleg is eléggé muszáj. Inkább arra költsd a saválló pohárkát.
-
-
-
-
Nyaralóban van egy lelakott aldis karos. 4-5 éves lehet. Minden műanyag, vagy alumínium rajta. Bérlők is gyepálják, vízkőtleníteni is kéne, de nincs nálam citromsav.
Jx pro őrlő+aldis fekete barista szemes kv mégis harmadikra teljesen jó 17g 22-25s 34-40g italra. Ennél pontosabban nekem ezt a fost nem sikerül beállítani, de a végeredmény meglepően oké. Persze a nyomifokit azért kiszedtem belőle. -
-
Egy kézzel a fogójánál, másikkal alulról tartva, gőzcsövet a pitcher átmérőjének egyharmadánál tartva és minimálisan megdöntve bedugod, hogy a fejét épp ellepje a tej. Ki kell alakulnia egy örvénylő forgásnak. Ha visítva sivító hangot ad, akkor nem megy bele levegő, az rossz. Húzd kijjebb. Ha bugyborog, akkor nagy buborékokat raksz bele, az se jó. Dugd beljebb. Mélyebb hangon sustorogjon pár másodpercig. Ahogy nő a tej térfogat, úgy kell óvatosan kijjebb emelni a csövet. Pár másodperc után lejjebb dugod és már csak melegíted, de az örvény fontos. Ha a pitcher elkezdi égetni a tenyered amellyel tartod, akkor kész. Egy pillanattal sem tovább.
Ne csüggedj, csak pár száz alkalom kell, hogy minimális gyakrolatra tégy szert -
válasz
SirRasor #6743 üzenetére
15g kv lenne jó filterben a 2-2,5 deci vízhez.
Próbálj ne presszót venni, hanem crema feiratút. Ha sikerül valami minőségibb boltit találni, akkor tiszta arabica, lehetőleg afrika, peru, bolivia, kolumbia De nem brazil. Iránynak :)Amúgy neked mi ízlik, azt magadnak kell kitalálni. De filterre a világosabb perk jobb, tisztább ízeket kapsz. Persze nem égett gumi lesz, hanem friss, ha úgy tetszik savanykás.
Robusztát felejtsd el gyorsan. -
Mivel az őrlő alacsonyabb szinten simán fontosabb tétel a gépnél, a hariot nagyon-nagyon gyorsan elfelejteném. Meg a másik roncsot is. Motoros vonalon graef cm702 a minimum. Akár használtan; ezeken nincs mi tönkremenjen. Mármint van, de akkor nem működik többé.
De az is igaz, hogy a kapszulás kényelmét feladni rögvest nehéz ugrás lesz. Persze bátorítlak
-
-
-
-
válasz
RetepNyaraB #6678 üzenetére
Jaaa, haggyámá  Muszáj venni egy normális tampert. Fémből.
A forgatós hülyeség (disztribútor) szerintem pénzégetés, elég jó fajtám volt. De világversenyen is használják (ott nincs idő wdt baszakodásra), tehát ahogy gondolod. -
-
Ha kizárjuk, hogy nem húztad meg rendesen a kart és a tömítés ereszt, akkor egyrészt a Dedica fix 15bar nyomással működik, amit nem lehet tudtommal sehogy kisebbre moddolni és az nagyon sok. A standard presszó 9bar, de az újhullámos arcok 6baron is nyomják és akkor még az 1-3bar előáztatásos pettingekről nem is beszéltünk.
Ettől már hajlamos csatornásodni.Másrészt az előkészítés kritikus fontosságú. Ha az őrlemény eloszlás nem egyenletes, és\vagy ferde valamelyik irányban (nincs vízszintben), akkor spriccelni fog. Jobb esetben csak nem egyenletesen folyik (nem teljes felületen).
Kvázi ingyen javítható a helyzet egy házi wdt-tool segítségével: borosdugóba beleszúrsz legalább 5 db 0,3-mas rugós végű akupunktúrás tűt (ez filléres tétel, százas csomagban árulják neten). Ezzel valóban akkurátusan el lehet oszlatni az őrleményt tamper előtt a kosárban. Sok tyúb okítás létezik rá.
Wdt után nem javaslom a kosár asztalhoz ütögetését (előtte se, legfeljebb óvatosan oldalról, hogy elterüljön a cucc), sem a túlzottan pepecselő tamperelést; egyenesen lenyomod, esetleg csekkolod oldalról kosárban a dildóval, hogy ferde-e, ha muszáj korrigálod egyszer és kész.
-
-
válasz
body007 #6634 üzenetére
Kv piszkálgató, igen. Elvi előnye, hogy a leghomogénabb eloszlást lehet vele produkálni a kosárban, ha ügyes vagy. Amennyiben jó őrlőd van és szép az őrleménye, akkor elég lehet az oldalról pofozás is, szép egyenletesre+tamper. Pultra kocogtatás nekem általában több bajt okoz, mint előnyt, de nem tudok benne konkrétan állást foglalni.
Az biztos, hogy a JX-Pro kézin sokat segített a wdt, de mióta Mazzer Major van (egy hete) azóta fura a helyzet, mert korábban sosem volt csatornásodásom, vagy pláne spriccelés, most meg van. Pedig a Major őrleménye köröket ver a jx-prora. -
-
válasz
bozsozso #6628 üzenetére
Ízelítőül: kispörkölők
Kiegészítem a roastopus-szal, mint személyes kedvenc.
Ár\értékben a kapucziner és Pallyotz a legjobbak. Esetleg impresso cafe, az alapsorozatot (brazil, columbia) többfelé kapsz kvzókban. Tőlük mitha közvetlenül nem lehetne rendelni, de nem biztos.
Igen, a jó kv sokba kerül.
Esetleg még alzacaffé, vagy a csehektől goriziane grand cru (webshop nem ugrik be, de sztem megtalálod).
Eh, lásd kivel van dolgod: gorizianaUi.: Bolti vackokat gyorsan felejtsd el, mindenki jobban jár (kivéve persze a bolti vacak gyártója).
-
A tamper meglepően sokat számít, pedig egy nagyon egyszerű munkafolyamat. Annak sincs értelme, ha túllihegik, de igen egyszerű félretömöríteni, és/vagy a szűrőben rosszul eloszlatni a cuccot. Eredménye lesz a savanyú (alulkivonatolt, csatornás), vagy savanyú/keserű (egyértelműen tömörítési hiba) ital. Én ma reggel öntöttem ki szégyenszemre egy adagot, meg se kóstoltam, annyira egyoldalasan folyt le. Erre jó a pucér kar.
-
válasz
tomszli11 #6601 üzenetére
A costa, davidoff és barátai árban erősek, ízben sajnos kevésbé. Kotyogóba érdemes világosabb pörkölésű, lehetőleg kistermelői cuccot próbálni, mert meghálálja, az ipari idegmérgek helyett. Azt meg sem merem említeni, hogy ugye nyilván frissen őrölt bab, mint alapvetés...
Gyakorolni persze kell vele, mint minden mással is, ami nem gombnyomásos\zacsipattintós\3in1A fémes íz lehet a kotyesz hibája is. Milyen eszközről beszélünk?
-
válasz
tomszli11 #6591 üzenetére
Ugyan elcsépelt, de van az az Esterházy idézet, hogy bizonyos szint felett nem süllyed az ember bizonyos szint alá. Namost az instant ez alatt van, akárhová tuningolod. Ha meg elköltesz valami fancy porra egy csomó pénzt, annyiból már ihatsz nespressot, ami szintén egy sz@r, de az instanthoz képest michelin csillagos, gasztro sz@r.
-
válasz
balazs0726 #6588 üzenetére
Mi az, hogy lehűti a kv-t? Amíg a gép melegszik, a kart a fejre csavarva tartjuk, így ő is átmelegszik; ez alap. Ha ez valami okból nem elég, mert előbb kapcsol ki az automatika, mint a kar meleg lenne akkor berakod forró vízbe fél percre, amíg előszeded a cuccokat...
-
Aha. Bocs. Sztenderd karból indultam ki, ott nem számít. Ha ki lehet operálni a rugót akkor az félmegoldás, mert felragadhat a szűrő a fejre és kellemetlen a forró vasakat piszkálni, feszegetni. Persze jól előkészített szűrő nem ragad fel, de lehetnek balesetek.
Som@@ fenntartom, hogy tanulásra a legolcsóbb is jó. Etttől még világos, hogy az IMS jobb. Egyébként nem néztem meg konkrétan az oldalt és nem gondoltam, hogy árul ims szűrőt Dedicára. Ha van kedved kicsengetni érte a pénzt, jobban jársz vele természetesen. Ez még mindig aprópénz mondjuk egy húsz rugós vst-hez képest.
Hogy világos legyen: szűrők esetében kettő számít: a geometria ill. a lyukak minősége. A kínaiak általában remekül koppintják a nemkínai mérnökök által gondosan kitalált geót, de a lukakat már valami kőbaltával robbantják bele - ez mikrokamerás felvételeken remekül látszik és nagyban befolyásolja a shot lefolyását.
-
-
-
Árban neked kell dönteni, meg
grammban is. Az IMS jobb lesz, mint a kínai kosarak, kérdés kiérzed-e. Meg drágább. A pavoni replikát hagynám. Ha ims, akkor a nagyobb szimpibb, már csak a dedica nagy nyomása miatt is. Kevésbé cseszi szét talán a súlyosabb pogácsàt. De befér-e a karba? -
-
-
válasz
RetepNyaraB #6559 üzenetére
Ja és a "specialty medium kv" semmit sem mond. Ilyen nincs. Mint a "minőségi száraz vörös" nevű bor
Van termőterület, feldolgozás fajtája, pörkölési szint, pláne pörkölési dátum, meg hogyan tárolod. Utolsó kettő kritikus fontosságú, a legmenőbb babot is meg lehet dögleszteni akár napok alatt, ha igyekszik az ember.Amúgy ha összesen 3 szóba jöhető állásból a középső sem az igazi, az nem túl jó ómen az őrlőnek. Lehet, hogy szimplán túl nagyok a fokozatok. De mielőtt ezt kijelentjük, az előző poszt kérdéseit kellene tisztázni.
-
válasz
urbi107 #6557 üzenetére
Mivel az őrlőd nem ismerem, Pető bához tudok csatlakozni. Milyen kosár, hány gramm, milyen arányban készíted? Ha savanyú, az aluloldott. Ha a tamperelés egyenes (csekkold szemre a tamper szárát oldalról), egyenletes (wdt rulz) és erős (aggyá neki), akkor azt kizártad. Amúgy komoly hibaforrás .
-
válasz
pecsenye88 #6554 üzenetére
Este tudok bármit érdemben, ha addig más nem előz be. Olasz presszó 7g be 25mp alatt 25g ital ki. Dupla esetében 14g 25mp 50g. Ristretto egy szimpla, félúton leállítva (10-12g) Ez a szabvány, ehhez dukál az olasz típusú presszó blend (sötét perk, némi robusztával).
Újhullámos, világos arabica (esetleg specialty) vonalon alapértelmezetten az 1:2 arányt kell célozni, 27-30mp alatt. Ez a bézik recept, az íz dönt. Ha savanyú, nem kerek; akkor aluloldott, ha kesernyés, üres, szárít, akkor túloldott. Ha mindkettő egyszerre, akkor el van cseszve az előkészítés (pl túl sok kv, bénán tömörítve).
Nyomifoki kosár nem alkalmas minőségi kvzásra, az cserés. Seggetlen kar csak opció. A dedica 15bar nyomása sem az igazi (túl sok), vele a klasszik vonalat érdemes célozni, világos, gyümölcsös tételeket hagynám. -
válasz
pecsenye88 #6548 üzenetére
Kv függő nagyon, mekkora helyet foglal el a szűrőben. 4g diffi azért elég sok, de van rá példa. Az nem jó, ha beleér a felsőszűrőbe, ennyi biztos. Meg az, hogy 14g\25s\60g az nem jó arány, hacsak nem valami sötét presszó blend és lungonak készíted. Még akkor is hosszú.
Nem beleugatási szándékkal, de ha ketten isztok, akkor kétszer készíts 14g\25s\30g körül célozva (ill. 28g kimenő, ha olasz stíl) és ne az egy árva kosarat oszd ketté, homeopátiásra higítva (pláne specialtynél az tuti nem lesz az igazi). -
válasz
justgiveup #6515 üzenetére
Azért a Brikka "presszóbb" lesz (ha ez a cél), mint egy Moka.
Moka akkor finom, ha kicsit lazábbra veszed és nem a hagyományos magyar mérget próbálod megfőzni vele. Akár világosabb pörikkel is működik így, valahol átmenet a filter és a presszó között. -
-
-
-
-
Alapvetően úgy gondolom - bár rühellem a kapszulát - ha muszáj, akkor konzumerben csakis Nespresso. Az automata pedig nem fog jó kv-t csinálni. A pénzedet akarják, gyorsan és ezért mindenféle csicsás szart megvetetnek veled, semmire se jó marketing feature-ökkel, csak éppen semmit nem tud ízben felmutatni, tekergetheted ahová akarod. Biztos van olyan amelyik igen; azt kifizetni nem lehet és akkor már ott vagyunk, hogy vagy ráállsz a karos gép vonalra és örülsz, de melózol érte, vagy megnyomod a kapszula gombját. Egyébként a hardcore-ban ajánlották neked az ese pod gépeket. Drága lesz bele a cucc, igen. Cserébe egész jó végeredményt kapsz. Ez ilyen, ne ringasd magad másba.
200 alatt én nem tudok jó szívvel ajánlható automatát, felette meg irreális pénzköltésnek érzem. -
válasz
justgiveup #6491 üzenetére
Már rég nem kapsz fém súlyszelepest, nem gyártják. Olcsósítás (a gyártónak).
Az összes Romániából jön, az Apple meg Kínából, tudtad? Tehát mindegy. Az olaszoknál egyébként a románok se kókányabbak. -
válasz
vatoloco26 #6488 üzenetére
Naked kar plusz egy konyharuha alá 🤷
VST szűrő, ha mondjuk egy ims-t már begyakoroltál. Addig a gyári. -
-
válasz
justgiveup #6475 üzenetére
Én mióta komolyabban próbáltam venni már csak pancsolom a vizet, tehát nem emlékszem mi volt előtte. Azóta viszont egyre kevésbé tudom a random étterem\cukrászda kávénak csúfolt, porított zarándokszarból készült förmedvényeit meginni. Tehát szerintem jó irányban vagyok
Először volt Norda, de volt egy kesernye a végén ami mindig ott maradt, tehát ejtettem a projektet. A pancsolt víz ízét pedig nagyban befolyásolja, miből mennyit raksz hozzá. Ez a két saját tapasztalat.
Illetve Balatonon csapvíz, de ott nincs rendes presszó gép és a víz alapból elég lágy. -
válasz
justgiveup #6472 üzenetére
Csapvíz szennyezett és tönkreteszi a géped belülről. Illetve havonta vízkőtlenítheted, ami megintcsak nem túl előnyös.
Kancsós megoldások amelyek magnéziummal tisztítanak, lerakódásokat okoznak, alubojlert marják.
Desztillált víz visszasózva a budget elfogadott verzió. Illetve RO berendezés, vagy pl. BWT. Majd sz. zs. megmondja pontosabban.Különféle kv vizek nagyon drágák ÉS rengeteg műanyag szemét.
Házi desztillálás a zero waste, de nem feleségbarát, hacsaknem garázs\pince -
válasz
body007 #6416 üzenetére
Matekból folyamatos kegyelemkettes, fizikából buktam második gimiben. Kémia kettes-hármas, a kovalens kötést pont leszarom. Ennek féynében ahogy gondolod
Én előbb kint hagytam egy hétig, aztán fagyó, adagonként. De mióta rájöttem, egy hónap alatt megiszom egy kiló kv-t és ezexerint 250-es zacsi egy hét alatt fogy, már csak sima hűtő egy plusz simítós zacsiban a bontott anyagnak. Többi pihen a folyosón. -
-
-
-
-
-
Helló, hála a siralmas forintnak és a nemzetközi helyzet évek óta tartó fokozódásának, max a dedica+graef702 jön ki 100 rugóból. Használtan se jársz jobban, eszelős árakat kérnek mindenért.
Automaták játékszerek, sose lesz belőlük rendes kv. POD esetleg jó alternatíva, de nagyon drága a minőségi alapanyag.Tejhez teszkó frencspressz.
A dedicát sajnos nem árt kicsit hegeszteni (nyomásfokozós szűrőt kitenni, venni másikat, itthon esetleg avx-nél, vagy jóval olcsóbban alibabàn). S persze a minőségi kv lesz a legdrágább tétel hosszabb távon. -
-
Ez valami igazán ótvar marketing duma amelyből nulla információtartalom mellett csak a tökéletes inkompetencia derül ki
Afrikai kv robusztával? MAF? "Európa legnevesebb pörkölőmesterei" muhhahhahahha
Végtelenül gáz.
Ettől még maga a produktum akár iható is lehet, na de ez a szöveg vállalhatatlan. Jani néninek, aki az M1-en és barátain szocializódott, pont jó. -
-
válasz
gergo5991 #6342 üzenetére
Abban a kimboban zéró sav van. Feketének fekete és üt is.
Próbálhattok valami klasszik single origin brazilt, esetleg kolumbiait tetszőleges kispörkölőtől, az legalább nem lesz szénné égetve és a kimbonál drágább sem számottevően. Bolti szarok közül ez már a tápláléklánc teteje, a júliusi meinl semmilyen szempontból nem lesz jobb (ettől még lehet, hogy jobban fog tetszeni). Segafredo is a nevéből él. Esetleg lavazza oro próbából. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- DJI Mavic 3 Pro RC - drón szett új állapotban - 2 akkuval
- DJI Air 2s drón szett megkímélt állapotban, kofferrel
- Xiaomi Yunmai Fascial masszázs pisztoly (Massage Gun)
- DJI NEO Fly More Combo (FMC) drón szett - garancia 2026.11.17-ig
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest