- A Lite-nál is lájtosabb Honor 400 érkezett
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
capafog23 #6993 üzenetére
Egyáltalán nem jó 5let negyed kiló fagyasztottat berakni az őrlőbe, ha jól értem a tervet. A tapasztalatok szerint a fagyasztott kv extra gyorsan pusztul meg felengedve. Egy érdekesebb tétel fix, hogy nem él túl 3 napot se, nemhogy egy hetet a dózerban. A nem túl érdekeset meg minek fagyasztani...
Ja, Beninek @ a hardkór kávézók egyáltalán nem tartanak kv-t a babtartályban, csak arra a pár másodpercre, amíg ledarálják.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Beni2360 #6988 üzenetére
Ott is van aki erre esküszik meg van, aki arra. Általánosan az adagonkénti fagyasztás elég tuti megoldás. A zacsi ki-be, közben nyitogatva az nem annyira, de ha elfogy egy hét alatt, akkor az is elmegy. Persze akkor már fagyasztani is felesleges :)
Viiktor1989@ a tamper a legkisebb probléma, erre volt is valami hosszú összehasonlító teszt nemrég. Ha nem cseszed el végzetesen (ferde, felszippantja az őrleményt kihúzáskor, durván félretömörítesz) akkor az jött ki, hogy nagyjából mindegy. Nem hittem volna, de a számoknak muszáj engedni. Általában előtte az eloszlatás tud félremenni. Büntetőbb kosárral, mint pl vst remekül látszik, ha kicsit is nem egyenletes. Spriccel, simán odébb megy akár 10 másodperccel a lefolyás. Mindez a GC mellett. Bizonyára vannak jobb gépek, amelyek megengedőbbek.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Viiktor1989 #6979 üzenetére
Béna előkészítés
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kmarci25 #6956 üzenetére
Ugye az avx már alapból véleményes, de a pirosbolt pultján aszalódó, jó drága matuzsálemek láttán fel sem merül a "na, milyen kv-t is vegyek ma", vidám kérdése, hanem próbáljuk a legkevésbé vállalhatatlan korú kövületet bezsákolni, mindegy milyen. Szóval, ha nagyon meg vagy szorulva. De inkább akkor se
-
RetepNyaraB
veterán
Ez nagyon messzire vezet már. Viszont sokszor leírtuk itt. Annyit fontolsz meg belőle amennyi jól esik, de ez a legrövidebb komolyan vevős verzió :
Ha karos mellett döntesz, ki tudja bejön-e az egész macera. Mert macera. Érdemes tehát használt piacot fürkészni.
Egyébként nagyon szívesen írnám, hogy kezdetben a bolti őrölt is jó lesz, míg eldöntöd kell-e ez neked. De nem tudom leírni, nem lesz jó. Szemes kv kell és lehetőleg az se bolti, mert lutri. Kezdőnek főleg az, mert nem tudod eldönteni döglött babot vettél-e. Minőségi, frissen pörkölt kv kell, ez a legfontosabb. Legolcsóbban iható kategória kb. az alza saját blendje.
Csapvíz ha lehetséges, felejtős. Legalább valami vízszűrős kancsó. Ásványvíz nem jó, rohadtul vízkövesít. Kivéve az Evian\Volvic és hasonló gleccservizek, de azokat gyémántrögökért adják.
Géppark:
-702-es Graef elég, ugyanolyan őrleményt kapsz belőle. Vagy egy kézi tekerős, legolcsóbb ajánlható a timemore c2, ezzel kissé trükközni kell, hogy presszóképes legyen.
-Kéne viszont egy tizedgrammos, időmérős mérleg és egy tamper (tömörítő).
-Szerintem ki kell szedni a karból\kosárból a nyomásfokozót (vagy venni olyan kart+szűrőt amely nem ilyen; avx árul megfelelőt) de a legelején lehet, hogy kihagyod ezt a részt.
- őrlési fokozat már az abszolút lényeghez tartozik. A Graefekhez adnak kis alátéteket, ezekből kell általában 1-2 az őrlő kés alá, a tengelyre, hogy presszóképes legyen. Különben egyszerűen nem darál elég finomra. Bár nyomásfokozós kar mellett talán mindegy. A kifolyt ital mennyisége (grammban megadva) és a készítés ideje adja meg az őrlés finomságát. Általánosan 1:2-1:2,5 arányt szokás célozni, 25-30mp alatt. Tehát 15g őrleményből lesz 30-37g ital, 25-30mp alatt. Ehhez kell az időmérős tizedes mérleg. Persze lehet számolni, meg szemre lőni, de úgy soha az életben nem lesz két egyforma italod és ki sem tudod szűrni, mi volt a baj. Pl. ha savanykás a lé, akkor hosszabb készítési időre van szükséged -> finomítani kell az őrlőn. Ha keserű, akkor durvítsd, hogy gyorsabban jöjjön le. Ez persze nagy egyszerűsítés, mert sok buktató van; de alapvetésnek jó.Őrölt kv-t nem tárolunk, soha. Frissen őrölünk készítés előtt. Írhatom azt is, hogy adagonként, tehát az őrlő tartályában sem
tároljuk a babot, de ez elsőre kicsit sok szokott lenni. Nem az.A tejhabosítóval tudsz menő tejes italokat készíteni magadnak (cappuccino és baráti köre).
A sparos akciót pedig nem ismerem
Ez így ömlesztve ijesztő mennyiségű infónak tűnik és ha nincs kedved vacakolni az egésszel, akkor az is. Amúgy viszont gyönyörű vacakolás (és bármilyen normális kávézóban is így történik, csak ott reggelente állítják be a gépet, mikor te még alszol. Aztán felprogramozzák egy gombra és napközben már automatikusan fut).
-
RetepNyaraB
veterán
Kapszula, vagy E.S.E. POD. Utóbbi gépe jóval drágább, meg a párnák is, de jelentősen jobb a kapszulánál és az ökolábnyomod is gyermekcipőben marad a másikhoz képest.
Kapszula minőség pont egy nappal ezelőtt volt téma, olvass vissza 20Hsz-t.
Automatát én hanyagolnám, de te döntésed.
ui.: Szarvasival hardkór stílben és erőfeszítéssel lehet élvezhetőt csinálni, de alapvetően önsorsrontás. Attól, mert anyukád szereti, még nem lesz jó gép és ezt nem sértésnek szánom.
-
RetepNyaraB
veterán
Vacak, mint mindegyik ebben az árszegmensben. De ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül ihatatlan löttyöt készítesz vele. Mint minden hasonló esetben, szükséges egy alapvető hozzáállás* a felhasználó részéről. Ha van igény a jobbra, akkor megoldható. Ha nincs, csak legyen fekete, akkor kapszula. Esetleg drágábbért POD, ami szintén b@szódásmentes.
*Nyomásfokozó kiszerelése a karból, egy daráló, tömörítő (tamper) és tizedes pontosságú mérleg beszerzése, szemes kv vásárlása (azt már nem is említem, hogy nem bolti pörkölt zarándokszar, hanem kispörkölő).
Ezek hiányában is lehet persze, csak szerintem nincs értelme szopni a karossal. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Digitalpimp #6905 üzenetére
Persze, hogy azok. Átcímkézve Béla works©®™-re
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Digitalpimp #6896 üzenetére
Disztribútor nem kell, főleg ez a hulladék alis nem. A Decicához amúgy sincs értelme.
A két gép közti különbséget nem vágom. -
RetepNyaraB
veterán
Gyári kapszulákban nekem a nespresson kívül minden ihatatlan lötty. A lidlissel konkrétan friss élményeim vannak. Borzasztó.
Esetleg kézműves vonalon (több kispörkölő gyárt saját kapszulát, persze húzós áron). Viszont ha legalább egy brita kancsót beszereztek a csapvízhez, az dobni fog az ízvilágon. Mármint ahol egyáltalán ízvilágról beszélhetünk. -
RetepNyaraB
veterán
Saina ilyen a Ft. Nekem 60k volt még tavaly ősszel 🤷 Az meg verhetetlen ár\érték volt. Még így is az, mert a konkurencia se lett olcsóbb. De a timemore valóban valamelyest alternatíva, ha kompromisszumos is. Ez alatti vackok teljesen felejtősek, bármit állít a gyártójuk.
body007@feltöltve valóban nincs gond. Ott az a gond, hogy mire megiszod a tölcsér tartalmát, szinte biztosan megdöglik a benne lévő bab a folyamatos oxigénnel való érintkezéstől.
Minél olcsóbb és sötétebb alapanyagot használsz, annál kevésbé veszed észre ízben. Lefolyásban már jobban (átzubog a víz, akármilyen finomra őrlöd. Illetve lehet porrá darálni, akkor legalább keserű is lesz :) ). Mikor elkezdesz ráfüggeni a dologra, garantálom az adagonként őrlés megjelenését. Onnan meg lehet ütni-verni\pumpálni.Oszy@ amúgy a tengelycsonk hatlapfejű, egy sima motoros csavarbehajtóhoz passzol. Ha van igazán nagy nyomatékú csavarbehajtód és rögzíteni tudod az őrlő testet stabilan, kész is van a motoros őrlő, amely pont egy komplett szinttel feljebb van, mint mondjuk a graef.
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kmarci25 #6855 üzenetére
Eureka mignon a kanyarban nincs egy Mazzerhez. Utóbbi az örök élet &ingyensör. Csak 2.5x akkora és nem csinos kis dizájner házban van, hanem ipari.
oszy@ ki lehet berhelni a nyomásfokozó részt a szűrőből\karból, de én nem tudom hogyan, mert sosem volt ilyenem. Pl lehet garanciavesztő, de nem biztos.
Ha kiszeded, az akkor full ingyen megoldás 🤷 -
RetepNyaraB
veterán
válasz
kmarci25 #6851 üzenetére
A bizonytalan használtpiac, illetve 150 körül egy felújított Mazzer, vagy egy új eureka. Sztem Mazzer. De 150-170k Ft-ot már csak fanatikusok adnak egy őrlőért, ezt lássuk be. Ebben a topikban max egy Graefet lehet letolni valaki torkán és már azt is alaposan meg kell indokolni.
-
RetepNyaraB
veterán
A nyomásfokozós szűrő cseréje (vagy hekkelése) alap, ha érdekel a kávézás.
Egy tamper az kell, a szűrőmagasító erősen megkönnyíti az ember életét. Minden más ráér akkor, ha elkezdenél ráfüggeni. Ha közben rájössz, hogy "ja kösz, mégse" akkor nem dobtál ki felesleges pénzt, amit eladásnál nem feltétlenül tudsz újra behúzni.Ez persze csak egy db vélemény.
Ja, tizedes mérleg is eléggé muszáj. Inkább arra költsd a saválló pohárkát.
-
RetepNyaraB
veterán
Nyaralóban van egy lelakott aldis karos. 4-5 éves lehet. Minden műanyag, vagy alumínium rajta. Bérlők is gyepálják, vízkőtleníteni is kéne, de nincs nálam citromsav.
Jx pro őrlő+aldis fekete barista szemes kv mégis harmadikra teljesen jó 17g 22-25s 34-40g italra. Ennél pontosabban nekem ezt a fost nem sikerül beállítani, de a végeredmény meglepően oké. Persze a nyomifokit azért kiszedtem belőle. -
RetepNyaraB
veterán
Egy kézzel a fogójánál, másikkal alulról tartva, gőzcsövet a pitcher átmérőjének egyharmadánál tartva és minimálisan megdöntve bedugod, hogy a fejét épp ellepje a tej. Ki kell alakulnia egy örvénylő forgásnak. Ha visítva sivító hangot ad, akkor nem megy bele levegő, az rossz. Húzd kijjebb. Ha bugyborog, akkor nagy buborékokat raksz bele, az se jó. Dugd beljebb. Mélyebb hangon sustorogjon pár másodpercig. Ahogy nő a tej térfogat, úgy kell óvatosan kijjebb emelni a csövet. Pár másodperc után lejjebb dugod és már csak melegíted, de az örvény fontos. Ha a pitcher elkezdi égetni a tenyered amellyel tartod, akkor kész. Egy pillanattal sem tovább.
Ne csüggedj, csak pár száz alkalom kell, hogy minimális gyakrolatra tégy szert -
RetepNyaraB
veterán
válasz
SirRasor #6743 üzenetére
15g kv lenne jó filterben a 2-2,5 deci vízhez.
Próbálj ne presszót venni, hanem crema feiratút. Ha sikerül valami minőségibb boltit találni, akkor tiszta arabica, lehetőleg afrika, peru, bolivia, kolumbia De nem brazil. Iránynak :)Amúgy neked mi ízlik, azt magadnak kell kitalálni. De filterre a világosabb perk jobb, tisztább ízeket kapsz. Persze nem égett gumi lesz, hanem friss, ha úgy tetszik savanykás.
Robusztát felejtsd el gyorsan. -
RetepNyaraB
veterán
Mivel az őrlő alacsonyabb szinten simán fontosabb tétel a gépnél, a hariot nagyon-nagyon gyorsan elfelejteném. Meg a másik roncsot is. Motoros vonalon graef cm702 a minimum. Akár használtan; ezeken nincs mi tönkremenjen. Mármint van, de akkor nem működik többé.
De az is igaz, hogy a kapszulás kényelmét feladni rögvest nehéz ugrás lesz. Persze bátorítlak
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #6678 üzenetére
Jaaa, haggyámá  Muszáj venni egy normális tampert. Fémből.
A forgatós hülyeség (disztribútor) szerintem pénzégetés, elég jó fajtám volt. De világversenyen is használják (ott nincs idő wdt baszakodásra), tehát ahogy gondolod. -
RetepNyaraB
veterán
Ha kizárjuk, hogy nem húztad meg rendesen a kart és a tömítés ereszt, akkor egyrészt a Dedica fix 15bar nyomással működik, amit nem lehet tudtommal sehogy kisebbre moddolni és az nagyon sok. A standard presszó 9bar, de az újhullámos arcok 6baron is nyomják és akkor még az 1-3bar előáztatásos pettingekről nem is beszéltünk.
Ettől már hajlamos csatornásodni.Másrészt az előkészítés kritikus fontosságú. Ha az őrlemény eloszlás nem egyenletes, és\vagy ferde valamelyik irányban (nincs vízszintben), akkor spriccelni fog. Jobb esetben csak nem egyenletesen folyik (nem teljes felületen).
Kvázi ingyen javítható a helyzet egy házi wdt-tool segítségével: borosdugóba beleszúrsz legalább 5 db 0,3-mas rugós végű akupunktúrás tűt (ez filléres tétel, százas csomagban árulják neten). Ezzel valóban akkurátusan el lehet oszlatni az őrleményt tamper előtt a kosárban. Sok tyúb okítás létezik rá.
Wdt után nem javaslom a kosár asztalhoz ütögetését (előtte se, legfeljebb óvatosan oldalról, hogy elterüljön a cucc), sem a túlzottan pepecselő tamperelést; egyenesen lenyomod, esetleg csekkolod oldalról kosárban a dildóval, hogy ferde-e, ha muszáj korrigálod egyszer és kész.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
body007 #6634 üzenetére
Kv piszkálgató, igen. Elvi előnye, hogy a leghomogénabb eloszlást lehet vele produkálni a kosárban, ha ügyes vagy. Amennyiben jó őrlőd van és szép az őrleménye, akkor elég lehet az oldalról pofozás is, szép egyenletesre+tamper. Pultra kocogtatás nekem általában több bajt okoz, mint előnyt, de nem tudok benne konkrétan állást foglalni.
Az biztos, hogy a JX-Pro kézin sokat segített a wdt, de mióta Mazzer Major van (egy hete) azóta fura a helyzet, mert korábban sosem volt csatornásodásom, vagy pláne spriccelés, most meg van. Pedig a Major őrleménye köröket ver a jx-prora. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
bozsozso #6628 üzenetére
Ízelítőül: kispörkölők
Kiegészítem a roastopus-szal, mint személyes kedvenc.
Ár\értékben a kapucziner és Pallyotz a legjobbak. Esetleg impresso cafe, az alapsorozatot (brazil, columbia) többfelé kapsz kvzókban. Tőlük mitha közvetlenül nem lehetne rendelni, de nem biztos.
Igen, a jó kv sokba kerül.
Esetleg még alzacaffé, vagy a csehektől goriziane grand cru (webshop nem ugrik be, de sztem megtalálod).
Eh, lásd kivel van dolgod: gorizianaUi.: Bolti vackokat gyorsan felejtsd el, mindenki jobban jár (kivéve persze a bolti vacak gyártója).
-
RetepNyaraB
veterán
A tamper meglepően sokat számít, pedig egy nagyon egyszerű munkafolyamat. Annak sincs értelme, ha túllihegik, de igen egyszerű félretömöríteni, és/vagy a szűrőben rosszul eloszlatni a cuccot. Eredménye lesz a savanyú (alulkivonatolt, csatornás), vagy savanyú/keserű (egyértelműen tömörítési hiba) ital. Én ma reggel öntöttem ki szégyenszemre egy adagot, meg se kóstoltam, annyira egyoldalasan folyt le. Erre jó a pucér kar.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
tomszli11 #6601 üzenetére
A costa, davidoff és barátai árban erősek, ízben sajnos kevésbé. Kotyogóba érdemes világosabb pörkölésű, lehetőleg kistermelői cuccot próbálni, mert meghálálja, az ipari idegmérgek helyett. Azt meg sem merem említeni, hogy ugye nyilván frissen őrölt bab, mint alapvetés...
Gyakorolni persze kell vele, mint minden mással is, ami nem gombnyomásos\zacsipattintós\3in1A fémes íz lehet a kotyesz hibája is. Milyen eszközről beszélünk?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
tomszli11 #6591 üzenetére
Ugyan elcsépelt, de van az az Esterházy idézet, hogy bizonyos szint felett nem süllyed az ember bizonyos szint alá. Namost az instant ez alatt van, akárhová tuningolod. Ha meg elköltesz valami fancy porra egy csomó pénzt, annyiból már ihatsz nespressot, ami szintén egy sz@r, de az instanthoz képest michelin csillagos, gasztro sz@r.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
balazs0726 #6588 üzenetére
Mi az, hogy lehűti a kv-t? Amíg a gép melegszik, a kart a fejre csavarva tartjuk, így ő is átmelegszik; ez alap. Ha ez valami okból nem elég, mert előbb kapcsol ki az automatika, mint a kar meleg lenne akkor berakod forró vízbe fél percre, amíg előszeded a cuccokat...
-
RetepNyaraB
veterán
Aha. Bocs. Sztenderd karból indultam ki, ott nem számít. Ha ki lehet operálni a rugót akkor az félmegoldás, mert felragadhat a szűrő a fejre és kellemetlen a forró vasakat piszkálni, feszegetni. Persze jól előkészített szűrő nem ragad fel, de lehetnek balesetek.
Som@@ fenntartom, hogy tanulásra a legolcsóbb is jó. Etttől még világos, hogy az IMS jobb. Egyébként nem néztem meg konkrétan az oldalt és nem gondoltam, hogy árul ims szűrőt Dedicára. Ha van kedved kicsengetni érte a pénzt, jobban jársz vele természetesen. Ez még mindig aprópénz mondjuk egy húsz rugós vst-hez képest.
Hogy világos legyen: szűrők esetében kettő számít: a geometria ill. a lyukak minősége. A kínaiak általában remekül koppintják a nemkínai mérnökök által gondosan kitalált geót, de a lukakat már valami kőbaltával robbantják bele - ez mikrokamerás felvételeken remekül látszik és nagyban befolyásolja a shot lefolyását.
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
Árban neked kell dönteni, meg
grammban is. Az IMS jobb lesz, mint a kínai kosarak, kérdés kiérzed-e. Meg drágább. A pavoni replikát hagynám. Ha ims, akkor a nagyobb szimpibb, már csak a dedica nagy nyomása miatt is. Kevésbé cseszi szét talán a súlyosabb pogácsàt. De befér-e a karba? -
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #6559 üzenetére
Ja és a "specialty medium kv" semmit sem mond. Ilyen nincs. Mint a "minőségi száraz vörös" nevű bor
Van termőterület, feldolgozás fajtája, pörkölési szint, pláne pörkölési dátum, meg hogyan tárolod. Utolsó kettő kritikus fontosságú, a legmenőbb babot is meg lehet dögleszteni akár napok alatt, ha igyekszik az ember.Amúgy ha összesen 3 szóba jöhető állásból a középső sem az igazi, az nem túl jó ómen az őrlőnek. Lehet, hogy szimplán túl nagyok a fokozatok. De mielőtt ezt kijelentjük, az előző poszt kérdéseit kellene tisztázni.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
urbi107 #6557 üzenetére
Mivel az őrlőd nem ismerem, Pető bához tudok csatlakozni. Milyen kosár, hány gramm, milyen arányban készíted? Ha savanyú, az aluloldott. Ha a tamperelés egyenes (csekkold szemre a tamper szárát oldalról), egyenletes (wdt rulz) és erős (aggyá neki), akkor azt kizártad. Amúgy komoly hibaforrás .
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
pecsenye88 #6554 üzenetére
Este tudok bármit érdemben, ha addig más nem előz be. Olasz presszó 7g be 25mp alatt 25g ital ki. Dupla esetében 14g 25mp 50g. Ristretto egy szimpla, félúton leállítva (10-12g) Ez a szabvány, ehhez dukál az olasz típusú presszó blend (sötét perk, némi robusztával).
Újhullámos, világos arabica (esetleg specialty) vonalon alapértelmezetten az 1:2 arányt kell célozni, 27-30mp alatt. Ez a bézik recept, az íz dönt. Ha savanyú, nem kerek; akkor aluloldott, ha kesernyés, üres, szárít, akkor túloldott. Ha mindkettő egyszerre, akkor el van cseszve az előkészítés (pl túl sok kv, bénán tömörítve).
Nyomifoki kosár nem alkalmas minőségi kvzásra, az cserés. Seggetlen kar csak opció. A dedica 15bar nyomása sem az igazi (túl sok), vele a klasszik vonalat érdemes célozni, világos, gyümölcsös tételeket hagynám. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
pecsenye88 #6548 üzenetére
Kv függő nagyon, mekkora helyet foglal el a szűrőben. 4g diffi azért elég sok, de van rá példa. Az nem jó, ha beleér a felsőszűrőbe, ennyi biztos. Meg az, hogy 14g\25s\60g az nem jó arány, hacsak nem valami sötét presszó blend és lungonak készíted. Még akkor is hosszú.
Nem beleugatási szándékkal, de ha ketten isztok, akkor kétszer készíts 14g\25s\30g körül célozva (ill. 28g kimenő, ha olasz stíl) és ne az egy árva kosarat oszd ketté, homeopátiásra higítva (pláne specialtynél az tuti nem lesz az igazi). -
RetepNyaraB
veterán
válasz
justgiveup #6515 üzenetére
Azért a Brikka "presszóbb" lesz (ha ez a cél), mint egy Moka.
Moka akkor finom, ha kicsit lazábbra veszed és nem a hagyományos magyar mérget próbálod megfőzni vele. Akár világosabb pörikkel is működik így, valahol átmenet a filter és a presszó között. -
RetepNyaraB
veterán
Alapvetően úgy gondolom - bár rühellem a kapszulát - ha muszáj, akkor konzumerben csakis Nespresso. Az automata pedig nem fog jó kv-t csinálni. A pénzedet akarják, gyorsan és ezért mindenféle csicsás szart megvetetnek veled, semmire se jó marketing feature-ökkel, csak éppen semmit nem tud ízben felmutatni, tekergetheted ahová akarod. Biztos van olyan amelyik igen; azt kifizetni nem lehet és akkor már ott vagyunk, hogy vagy ráállsz a karos gép vonalra és örülsz, de melózol érte, vagy megnyomod a kapszula gombját. Egyébként a hardcore-ban ajánlották neked az ese pod gépeket. Drága lesz bele a cucc, igen. Cserébe egész jó végeredményt kapsz. Ez ilyen, ne ringasd magad másba.
200 alatt én nem tudok jó szívvel ajánlható automatát, felette meg irreális pénzköltésnek érzem. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
justgiveup #6491 üzenetére
Már rég nem kapsz fém súlyszelepest, nem gyártják. Olcsósítás (a gyártónak).
Az összes Romániából jön, az Apple meg Kínából, tudtad? Tehát mindegy. Az olaszoknál egyébként a románok se kókányabbak. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
vatoloco26 #6488 üzenetére
Naked kar plusz egy konyharuha alá 🤷
VST szűrő, ha mondjuk egy ims-t már begyakoroltál. Addig a gyári. -
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
justgiveup #6475 üzenetére
Én mióta komolyabban próbáltam venni már csak pancsolom a vizet, tehát nem emlékszem mi volt előtte. Azóta viszont egyre kevésbé tudom a random étterem\cukrászda kávénak csúfolt, porított zarándokszarból készült förmedvényeit meginni. Tehát szerintem jó irányban vagyok
Először volt Norda, de volt egy kesernye a végén ami mindig ott maradt, tehát ejtettem a projektet. A pancsolt víz ízét pedig nagyban befolyásolja, miből mennyit raksz hozzá. Ez a két saját tapasztalat.
Illetve Balatonon csapvíz, de ott nincs rendes presszó gép és a víz alapból elég lágy. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
justgiveup #6472 üzenetére
Csapvíz szennyezett és tönkreteszi a géped belülről. Illetve havonta vízkőtlenítheted, ami megintcsak nem túl előnyös.
Kancsós megoldások amelyek magnéziummal tisztítanak, lerakódásokat okoznak, alubojlert marják.
Desztillált víz visszasózva a budget elfogadott verzió. Illetve RO berendezés, vagy pl. BWT. Majd sz. zs. megmondja pontosabban.Különféle kv vizek nagyon drágák ÉS rengeteg műanyag szemét.
Házi desztillálás a zero waste, de nem feleségbarát, hacsaknem garázs\pince -
RetepNyaraB
veterán
válasz
body007 #6416 üzenetére
Matekból folyamatos kegyelemkettes, fizikából buktam második gimiben. Kémia kettes-hármas, a kovalens kötést pont leszarom. Ennek féynében ahogy gondolod
Én előbb kint hagytam egy hétig, aztán fagyó, adagonként. De mióta rájöttem, egy hónap alatt megiszom egy kiló kv-t és ezexerint 250-es zacsi egy hét alatt fogy, már csak sima hűtő egy plusz simítós zacsiban a bontott anyagnak. Többi pihen a folyosón. -
RetepNyaraB
veterán
Helló, hála a siralmas forintnak és a nemzetközi helyzet évek óta tartó fokozódásának, max a dedica+graef702 jön ki 100 rugóból. Használtan se jársz jobban, eszelős árakat kérnek mindenért.
Automaták játékszerek, sose lesz belőlük rendes kv. POD esetleg jó alternatíva, de nagyon drága a minőségi alapanyag.Tejhez teszkó frencspressz.
A dedicát sajnos nem árt kicsit hegeszteni (nyomásfokozós szűrőt kitenni, venni másikat, itthon esetleg avx-nél, vagy jóval olcsóbban alibabàn). S persze a minőségi kv lesz a legdrágább tétel hosszabb távon. -
RetepNyaraB
veterán
Ez valami igazán ótvar marketing duma amelyből nulla információtartalom mellett csak a tökéletes inkompetencia derül ki
Afrikai kv robusztával? MAF? "Európa legnevesebb pörkölőmesterei" muhhahhahahha
Végtelenül gáz.
Ettől még maga a produktum akár iható is lehet, na de ez a szöveg vállalhatatlan. Jani néninek, aki az M1-en és barátain szocializódott, pont jó. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
gergo5991 #6342 üzenetére
Abban a kimboban zéró sav van. Feketének fekete és üt is.
Próbálhattok valami klasszik single origin brazilt, esetleg kolumbiait tetszőleges kispörkölőtől, az legalább nem lesz szénné égetve és a kimbonál drágább sem számottevően. Bolti szarok közül ez már a tápláléklánc teteje, a júliusi meinl semmilyen szempontból nem lesz jobb (ettől még lehet, hogy jobban fog tetszeni). Segafredo is a nevéből él. Esetleg lavazza oro próbából. -
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #6330 üzenetére
Pörgetést próbáld ki és döntsd el jó -e. Ha nincs túl mélyre állítva, így először szépen kever rajta párat (ha kihúzod függőlegesen, látod), aztán visszafelé el is simítja. Nincs ennek kialakult kánonja. Ahogy jobb és kevesebb macera számodra.
Robesz@ végy egy csomag aeropress papírt. Filléres tétel,sok mindent megold. Ha lehet eredetit, ne gagyi utángyártottat. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
eastsider #6324 üzenetére
Próbáld ki nélküle is újra. Sztem nem az eszközzel van baj, az egy jó fajta cucc. Olyan mélyre kell állítani, hogy pont sima felszínt gyártson, inkább kicsit még feljebb is, mint mélyebbre. Az megvan, hogy először jobbra, majd utána balra kell pörgetni párat? Előtte pedig wdt ajánlott. De lehet, hogy a tamper beállítással is "utána kell menni".
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mr.Csizmás #6285 üzenetére
Normál presszó tartomány. Sztem csepegve induló ristrettonak legjobb, de legalábbis semmiképp ne engedd hosszúra és időben se szaladjon el.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
tamas.nick #6281 üzenetére
Én mint sz.zs, csak kicsit nagyobb befőttes. A műanyag rondán nyalkasodott, ez nem hajlamos. Persze kimosni néha kell ezt is.
-
RetepNyaraB
veterán
az a daráló dióra jó legfeljebb, kávéra nem. Mármint persze leőrli, csak nem lesz két egyforma shotod az életben vele és ami lesz az is legjobb esetben a szódával elmegy kategória. Sajnos őrlőre költeni kell. Szoktak feltűnni használtban Graef cm702 példányok, mint legkisebb közös nevező.
-
RetepNyaraB
veterán
Soxor volt téma, de lásd kivel állsz szemben:
Ha van 250g szelepes, visszazárható kv zacsid az a legjobb és be a hűtőbe. Ha nincs, akkor én befőttes üvegben tenném el, amennyi teljesen megtölti, de minél kisebb kiszerelésben. Azért minél kisebb, mert mikor nyitogatod az oxigén hamar kikezdi a babokat. Ha nincs hely a hűtőben akkor sötét, hűvös helyen is jó. A konyhaszekrény általában nem ilyen hely.Szerk.: Esetleg simítózáras zacsi is jó, ha rendesen szigetel lezárt állapotban. Mikor nyitogatod legyen függőleges és ne kotorássz benne vadul. A kv-t kanállal szedd ki, ne öntsd. De lehet, hogy ez már túmáccsinformésön
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
roBEEsz #6243 üzenetére
A bontatlan zacsit nem kell kinyomkodni, csak a CO²-t tolod ki belőle, ami nagy kár. Hűvösben, lehetőleg levegőmozgás mentes helyen simán elvan pár hónapig (mondjuk 2-3).
Ha fagyasztani szeretnéd, azt adagonként érdemes (méhsejt üvegcsékben, a szűrőkosaradnak megfelelő méretben, ezt majd valaki linkeli, akinek fejből megvannak a ml méretek - szerintem olyan 50ml körül). Egészben nem jó berakni, mert kiül rá a pára minden kinyitásnál és oxidálja a cuccot. Sima hűtőben tárolásnál jó leragasztani a zacsin a szelepet, főleg ha légkeveréses hűtőd van, hogy ne szívja ki az aromát.
Egyébként az egyszerű hűtés jó kompromisszum, amennyiben bontás után egy hét alatt megiszod a 250g-t.Fagyasztott bab egyből a darálóba menjen. Semmi olvasztás.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
fradi81 #6230 üzenetére
főzés után áteresztesz némi vizet és tiszta ronggyal, ja. Illetve mondjuk havonta kicsavarod a csavart, leszeded a szűrőt, elszörnyedsz mi van alatta és azt is kipucolod, jellemzően kávézsír oldóval. Pl. [Tersoclean] , vagy Pullycaff (ezt hirtelen nem találtam).
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
fererencz89 #6224 üzenetére
alin biztos kapsz, de fejből nincs meg a szűrőtartód mérete. Gondolom 51-53cm valahol. Csodák nem lesznek tőle, de onnantól lehet értelmezhető italt főzni vele. Persze ekkor már alapvetés egy használható őrlő, tamper+jó minőségű kispörkölői szemes kv.
-
RetepNyaraB
veterán
Egyrészt jobb, ha felmelegítesz fél liter vizet és abban oldod a cuccot, majd lehűlve öntöd vissza és szépen összerázod. Hidegben csomósodhat, esetleg nem oldódik rendesen.
A pufferoldat készítése felesleges plusz procedúra nekem, én beletolom az 5 literbe és kész. De százados mérleggel, kivéve, ha garantáltan pontos a tizedesed. Ha téved pár tizedet, az érezhető lehet a végén.Innentől hardcore, aki nem akarja nem kell olvasni:
Másrészt nekem jelenleg a puffer (szóda) szerepe igen jól érezhető, mert épp kísérletezem vele. Most olyan 0,42g megy az 5 lityibe, 1,2 keserű mellett (ez utóbbit próbálom majd csökkenteni épp). Ettől a TDS 130-150 körül van, kemény arcok arra esküsznek ne legyen 80 felett, de én abból nem tudok ihatót főzni.
Több puffer mérsékli a savanyát, testesebbé teszi az ízeket (ha úgy vesszük, összemossa a határokat). Mivel többnyire világos tételeket iszom és mindig zavart a citromosság, ez nekem fontos. A 0,2-0,3 nagyon kevésnek bizonyult. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
viktorhu #6193 üzenetére
Semmi baj az olasz kv-val természetesen.
Minden a maga helyén. Ha olasz kv-t akarsz, arra Olaszország bármelyik random betérője 95%-ban sokkal jobb lesz, mint máshol a világon (kivéve esetleg Baszkföld, én ott nem tudtam még mellényúlni; Firenzében és Róma turistaközpontjaiban sajnos már igen).A többiek arról beszélnek talán, hogy a kvzás másból is áll, mint olasz típusú kv fogyasztása. Ott meg az olaszok sehol sincsenek és ez is tény. Más a vonal. Almát a körtével nem érdemes hasonlítani.
Peace. -
RetepNyaraB
veterán
Jól van, majd referálsz. Összefoglalásképp:
A víz többé-kevésbé ott fog maradni a kosárban, mert nincs szelep a gépeden, ami leszívná a csapolás végén. A nem nyomásfokozós szűrő ebben azért segíteni fog, HA jól sikerül belőni.
Ehhez pár dolog segítség
-friss és jó minőségű, plusz nem a polcon kibontva tárolt kv, (a Graef presszó tartománya elég szűk, ugye kb. két klikk le-fel; de megoldható.)
-alapos előkészítés: szűrőben az esetleges kis kv rögöcskék kipusztítása, keress rá a WDT tool kifejezésre és csinálj magadnak dugó+minél vékonyabb varrótű kombiból. A családod majd hülyének néz, de ignoráld őket. Egyenletes, nem csámpás és nem húszszor igazgatott tamperelés: ez trükkösebb, mint amilyennek hangzik, de szerencsére nem kvantumfizika.szerk.: Ja, ha a brutál nyomásod szét akarja tolni a pogácsát, egy masszívabb fehér szalvétából vághatsz a szűrő tetejére egy passzoló korongot (igen, minden alkalommal) és úgy rakd fel a kart. Kicsit védi, kicsit segíti a jobb vízterítést. Mondhatnék rendes aeropress papírt, de annak nagyon más a mérete és azt is vagdalni kellene valószínűleg.
-
RetepNyaraB
veterán
Mivel aprópénz, így akár. Nagyot nem buksz..
Illúzióid azért ne legyenek; ennyiért a minőség is pont olyan lesz. Vigyázz a karral, mert könnyen törik a gagyi öntvény. Illetve a gépedre kicsit overkill a pucérkodás, de legalább látszani fog a lefolyáson ha nem jó a kv előkészítésTampert mindenképp szerezz be, ha eddig nem volt. Rendeset, ne azt a műanyag fost amit a géphez adnak. Minél vastagabb talppal.
Új hozzászólás Aktív témák
- Wise (ex-TransferWise)
- A Lite-nál is lájtosabb Honor 400 érkezett
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Battlefield 6
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Apple asztali gépek
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- 8 GB-os GeForce RTX 2060 SUPER (OEM HP) - garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3140
- Autószimulátor! Leírásokkal, mindenestül, játékkal, kulcsrakészen!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Samsung Galaxy A34 5G 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest