- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 1000 milliárd dolláros AI-központot akar az USA-ban a SoftBank
Új hozzászólás Aktív témák
-
viktorhu
veterán
válasz
#49155328 #2796 üzenetére
Sajnos nem szeretik az intenzív ízeket. Náluk is lezajlott egy kávéforradalom, szóval már nem csodálkoznak rá az espressora (olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál), de azt is lebutítva készítik el, hogy íze azért ne sok legyen annak se.
Szerk: viszont a fotón ott látni mellette szintén akciósan az omniát... Arról mit gondoltok? Gépbe kell, szóval nem műalkotás készülne belőle.
-
viktorhu
veterán
válasz
Peterhappy #2794 üzenetére
A németek megőrülnek érte, de annyira nem jó, olyan németesen visszafogott íze van. Hozzáteszem, hogy soha nem vettem, így lehet, hogy egy intenso például nem ilyen - osztrákok meg németek itatták velem, és ez alapján döntöttem úgy, hogy magamnak nem ezt fogom kipróbálni.
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #2761 üzenetére
Van a gép víztartályában bepattintós hely gyári filternek, de szerintem az is britás megoldás, szóval valószínűleg ugyanott lennék.
-
viktorhu
veterán
Nem lesz egyre tisztább a levegő, mert egyre többen fűtenek fával, kertvárosi részeken már nem lehet szellőztetni.
Mennyire befolyásolja a víz a kávé ízét? Gondolkoztam a vízszűrőn a kávégéphez, de a korábbi kávéfőzőbe egy időben egy brita szűrőkancsóból öntöttem a vizet, és annyira nem volt különbség, hogy meg is untam aztán vacakolni vele.
-
viktorhu
veterán
válasz
#49155328 #2752 üzenetére
Régen (úgy 15 éve) csomó helyen árultak kimért szemes kávét. Akkor még nem voltam nagy kávés, de sokszor vettem így, és akkor még sokáig elég is volt az a kicsi - még a Tescoban is volt a zöldséges részen egy pult, ahol magamnak mérhettem ki mondjuk etióp vagy kolumbiai kávét. A bevásárlóközpontokban is volt egy-egy kis kézműves kávéüzlet, sokfélét kipróbáltam innen a Pólusból. Az otthoni őrlésről jutott eszembe az emlék, mert csodálkozott az eladó, hogy nem kértem, hogy megőrölje nekem a kávét.
Aztán ezek a lehetőségek eltűntek, és jöttek a divatmárkák az üzletekbe, mint a Frei-féle kolumbiai kávé a Machu Pichuval a csomagolásán
-
viktorhu
veterán
válasz
Petyuska111 #2735 üzenetére
Nagyon nehéz a direkt összehasonlítás, igaziból sokat kellett kísérletezni, mert alapból csak az olcsó áruházi presszókávék adtak megbízható eredményt az automatával (Aldi-féle kávé). Nem volt rossz, de azért eléggé semleges íze van, messze van a "jaj de jó kávét ittam" élménytől.
Ha bármi mással próbálkoztam, az vagy túl savanyú, vagy túl égett ízt adott.
Most egyelőre az jött be, hogy olcsó semleges ízű kávét kevertem egy fénylő szemes, feketére (szicíliai stílusban) pörkölt kávéval, most nagyon meg vagyunk elégedve az eredménnyel.
-
viktorhu
veterán
Nekem a kézműves kávéműhelyek párnái teljesen ingazodóak voltak technikai minőség szempontjából - egyiken átfolyt a víz, a másikkal meg erőlködött a szivattyú. A nagy márkák ipari párnái sokkal precízebben voltak belőve, cserébe nyilván a bennük lévő kávé nem kézműves volt, és még többe is kerültek.
-
viktorhu
veterán
válasz
Petyuska111 #2730 üzenetére
Én is nagyon szerettem, de ezzel is drága marad a kávé. Mondjuk én Olaszországból rendeltem hozzá a párnákat, így a választék is nagyobb volt, meg nagy rendelésnél az ára is jobb, mint itthon.
Nálunk itthon home office-ban úgy napi 8 adag kávé elfogy, ez pedig kézivel macerás, ESE-vel meg drága, így vettünk egy használt automatát.
-
viktorhu
veterán
Úgy tűnik, hogy sikerült jó megoldást találni az automatánkhoz:
- Kipróbáltam a tchibo szicíliai stílusú espressoját. Csillogó zsíros felületű babszemek, szép kávé, de kegyetlenül égett íz.
- Volt itthon a Lidl-féle 1790 forintos espresso, amennyivel olcsóbb az Aldi-féle 2000 forintosnál, annyival jellegtelenebb is - világos, száraz szemek, nincs nagyon crema, nincs sok íz - rossz íze sincs, de jó sincs különösebben.A kettőt fele-fele arányban keverve viszont nagyon kellemes kávé jött össze, igazi telt espresso íz, már amennyire egy ilyen automatáról ilyet lehet mondani. Úgy látszik, hogy egy jellegtelen és egy túl intenzív kávé keveréke kiadja az optimális ízt, és árban is jó az eredmény.
-
viktorhu
veterán
válasz
Peterhappy #2624 üzenetére
Egészen szertartásos
A felső edénybe teafüvet teszel (fekete tea a fekete tenger partvidékéről, nem szabad bedőlni a márkáknak, a termelők olcsón, kilóra árulják nekik is a teafüvet - aki teheti, inkább termelő ismerősöktől szerzi be).
Az alsó edénybe megy a víz, felforralod.
Ha felforrt a víz, öntesz belőle a felső edényben lévő teára.
Visszateszed a tűzre, lassú tűzön 15 percig "párolod".
Van konyhai tűzhelyre való verziója, de van klasszikus faszenes is, vidéken országút mellett olyanból árulják a teát az autósoknak.
-
viktorhu
veterán
válasz
Peterhappy #2621 üzenetére
Az az alsó edény főzi, mármint annak a gőze melegíti a sűrítményt a felső edényben.
-
viktorhu
veterán
válasz
#49155328 #2616 üzenetére
Igen, egyszerre van presszós íze és az a "finomzaccos" mellékíze, fura.
Most kísérletképpen kipróbáltam igazi török kávéval is (korábban bosnyák "török kávéval", vagyis inkább "bosanska kafa"), ezzel az igazi török kávéval rosszabb lett az eredmény. Olyan nehezen főzte le, mint mondjuk a jacobs espressoját, vagy bármelyik krémesebb kávét egy kicsit határozottabb tamper után. Ezt most a kísérlet kedvéért egyáltalán nem tamperoltam, úgy töltöttem be, ahogy a török kávét (két púpozott kávéskanál adagonként).
Az eredmény hasonló lett a balkáni kávéélményeimhez, egy erősebb kávéfőző simán áttolta volna, de ez erőlködött vele, így túl is főtt kicsit (ezért elég hamar le is állítottam, így csak kis mennyiséget főztem le).
Felirat: fatűzön pörkölt török kávé. MADO - "valódi ízek".
A legfurább kávét egyébként Peruban láttam eddig. French press durvaságúra őrölik, majd ilyen kézi teafőzőszerűségen lecsöpögtetik (beteszik egy teaszűrőszerűségbe a kávét egy üveg tetejére, és lassan csorgatják rá kézzel egy edényből a forró vizet). Ez még egy egészen french press jellegű kávét ad, és mivel az alapanyag helyben termett és egészen jó, nem is lenne rossz az eredmény.
Viszont ezután ezt a kávét sűrítménynek használják, hagyják is kihűlni, mert úgyis tálaláskor felöntik egy nagy bögrében forró vízzel. Elsőre azt hittem, hogy teát isznak. Nekem az úgy borzasztó volt, viszont a családnál megtanulták, hogy direktben iszom a sűrítményt, úgy nem volt gondom vele
-
viktorhu
veterán
válasz
Mr.Csizmás #2608 üzenetére
Ez meg másfél éve Jajcéban, igazi mesebeli város a hegyekben pár óra autózásra:
Sajnos arrafelé egyre inkább a turistáknak megy a török kávé, azért is ilyen fancy a tálalás. Viszont a törököknél ez az alap kávé, ott egyszerűbben találják, és a lokum is rendszerint elmarad, de a kávé mindig tökéletes.
-
viktorhu
veterán
Nem fullasztja be, nem zsíros. Áttolja a por egy részét, és lesz egy török kávés mellékíze. Crema persze nincs ilyenkor. Nagyon elterjedt arrafelé, de itthon is csináltam már ilyet.
Ha zsírosabb kávéval töltöd meg a szűrőt, akkor van ez a lassú csöpögés, miközben küzd a szivattyú, de a török kávé nem ilyen, simán átmegy a víz rajta.
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #2561 üzenetére
Köszi, az enyém is saeco, csak ugye azért kerestem meg a topicot, mert ha nem az olcsó sajátmárkásat veszem (aldi kilós szemes espresso), akkor savanyú lesz az eredmény. Egyszer butaságból megvettem egy Tchibo kávét, az volt eddig az egyetlen, ami nem adott cremát sem, szóval azzal a résszel nem szokott gond lenni, inkább hogy a minőségibb kávéból savanyút csinált. Majd kísérletezek kisebb kiszerelésekkel azért.
-
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #2548 üzenetére
De, megértettem, és írtam is, hogy az ESE párnákat mind így vettem annak idején, kézműves helyekről. Viszont még mindig nem tudom elképzelni, hogy az ilyen 50 centes kávékat ilyen kézműves kávéból csinálták. A törököknél elhiszem, ott is óriási kultúrája van a kézműves kávénak, minden vidéki piacon van "szárazkávés" (és jók is benne nagyon, de az megint egy másik műfaj), de az olasz kézművesség más árszinten van azért.
-
viktorhu
veterán
válasz
Polarstar #2544 üzenetére
Dehogynem, minden ami sertéshús, abból a magyar termékek szerintem sokkal jobbak, mint a sztárolt latin (olasz, spanyol, francia) termékek, mondom ezt úgy, hogy egy időben rendszeresen volt házi spanyol serrano ellátmányunk.
De kávéügyben még mindig ott tartok, hogy az 50 centes olasz kávé jobb volt, mint akár az 500 forintos itthoni, és most már tippet is kaptam, hogy akkor az erősebb pörkölésű robustásabb irányban kell nézelődnöm, amiért abszolút hálás vagyok, köszönöm!
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #2529 üzenetére
Köszönöm. Abból indultam ki, hogy Olaszországban a turistahelyeken kívül nagyon olcsó a kávé (délen 50 cent), mégis mindig tökéletes, pedig azok annyiért biztosan nem kézműves kávéból készülnek. Azért itthon sokkal nagyobb az esélye annak, hogy rossz kávét kapjunk fancy helyeken is, bár nagyon sokat javult a helyzet. Szóval szívesen támogatok itthoni kisvállalkozásokat, de presszókávéban és tésztában inkább bíznék az olaszokban.
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #2522 üzenetére
"Mindezt pedig fenntartásokkal kell kezelni, mert nem vagyok barista"
Köszönöm
Pont ez a lényeg inkább, a személyes tapasztalatok
"Szóval az automatába én klasszik, "olaszos" presszókat vennék, azokkal nem lesz baj. Persze nem bolti szarokat, hanem tisztességes magyar kisüzemi, friss pörkölésű, minőségi cuccot.'
De ha olaszos, akkor nem inkább olaszt?
"Azt pedig adagonként használnám fel (többit a fagyasztóba, lehetőleg vákuum alatt) és semmiképp sem tölteném megdögleni a gép tartójába."
Gyorsan elfogy nálunk, két napnál többet a gép tartójában nemigen tölt kávé.
"nyilván nem lesz 2400Ft, mint az Aldis kilóára (ami amúgy ár/értékben nagyon jó, csak abszolútban vacak
)"
2000 az aldis szemes espresso kilója, és eddig azzal értem el a legjobb eredményt
Azért is jöttem ide, mert nyilván ennek nem így kellene lennie
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #2514 üzenetére
Köszi! Az aroma normálra van állítva, úgy látom, hogy az csak a mennyiséget befolyásolja. A vízhőmérséklet már magasra van állítva, az előáztatás hosszúra, az őrlési finomság is a második legfinomabb értéken. Van még egy intenzitásállító, ami az átfolyást fékezi a kifolyó "csapon", azzal is próbáltam játszani.
Ha nem való bele ilyen kávé, akkor mit ajánlanál kipróbálásra?
-
viktorhu
veterán
-
viktorhu
veterán
válasz
#49155328 #2462 üzenetére
Nem azért savanyú, mert rosszul csinálunk valamit? Ha veszek egy jobb arabica kávét (lavazza oro, segafredo crema / espresso), nekem is mindig savanyú lesz a végeredmény, és mindig kénytelen vagyok visszatérni az aldis kávéhoz. Most egy Saeco Incanto deluxe gépet használok, előtte külön kávéőrlőm volt és egy delonghi karos főző, azzal is ugyanez volt a tapasztalat.
Ha valaki tudja, mit rontok el, hálás lennék
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- War Thunder - MMO Combat Game
- Milyen házat vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Autós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- AliExpress tapasztalatok
- Október 10-én jelenik meg a Little Nightmares III
- Milyen autót vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest