- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
viktorhu #2558 üzenetére
Régebben a kis saeco xsmall plus (az eredeti, Isten nyugtassa)
mindenféle Tschibot megevett zokszó nélkül.100% arabokat. Don't fosch!
Az ízarány meg már ízlés kérdése. Boltban várásolt kávé igen nagy valószínűséggel nem világos etióp lesz, ami mondjuk egy kihívás már bárminek (az Omnia gyárt újabban ilyet, de büntet, akárhogy próbáltam, rusnya egy állat), hanem sötétre gyorspörkölt olcsó akármi. 20% robusta bőven elég a vastag krémhez és a testhez. Ha növelik az arányát, az már csak az olcsósítás miatt történik többnyire. -
#49155328
törölt tag
válasz
viktorhu #2552 üzenetére
Ha fontos a fillérezés akkor ez a te kávéd https://www.metromax.hu/categories/kave/products/rioba-gold-szemes-kave-1-kg
Olaszországban készül, általában egy-két hónapos a cucc mindig.
Olyan 2800ft kilója. 😉 -
-
válasz
viktorhu #2547 üzenetére
Perszehogy, csak azt nem sikerül átnyomni, mint infót, hogy a kis manufakturális pörkölők ellenőrzött területről, minőségi alapanyagból dolgoznak, szerelemből (persze pénzért, de itt azon van a hangsúly, hogy csillogó szemmel basztatja a pörkölőgépét, mert érdekli hogyan lehet jobb, mint tegnap). Amint a gyártás átkerül nagyüzemire, ez mind megy a levesbe. Lavazza, Illy, whatever. Ne legyen semmi illúziód. Annyival jobbak, mint egy Omnia, hogy azért a pénzért amit elkérnek, már vehetnek eggyel jobb alapanyagot.
Vásárolhatsz olasz cuccot, de találj hozzá olasz kispörkölőt. -
válasz
viktorhu #2538 üzenetére
Pedig ahogy Koxx írja. Én is nagyon szeretek az olaszoknál kávézni (mostanra sokat romlott ám a helyzet, a turista helyeken már bármilyen szutykot letolnak a torkodon, hülye amerikainak ez is sokkterápia a mocsárléhez képest, amit ők kávé gyanánt vedelnek), valamiért nekik nem éri meg fosul lefőzni a cuccot és teljesen érthetetlen, hogy itthon miért van annyi pocsék kévézó, benne egy pár milliós profi géppel, amit mondjuk pár napos tanfolyamon meg lehetne tanulni jól beállítva használni, ráadásul relatíve kávébabtól függetlenül (noha a jó minőségű - és friss!! - alapanyag legalább 50% fontosságú
)
De ez jelen esetben nem az alapanyagon múlik, mert az olasz presszóban mindig is jelentős robusta rész volt, minél délebbre mész, jellemzően annál több. A robusta pedig erős, fekete, krémes, sűrű, keserű. Se több, se kevesebb. Plusz a pörkölés, amivel tényleg nem szaroznak; feketére égetni, azt' jólvan.
Én sajna nem vásárolok külföldről kávét, ebben így nem tudok segíteni...(#2541) Polarstar @ a frisset pont be lehet fullasztani, mert friss. Minél döglöttebb, annál hamarabb fog átfröccsenni a szűrőn, nulla krém mellet.
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz
viktorhu #2507 üzenetére
Szép estét. Nem vagyok profi de az szöget ütött a fejembe hogy a lefojás nagyon múlik azon hogy mikori pöri ha már egy-két hónapnál régebbi akkor nehezen lessz rendes lefutás még olaszos pörinél is. Nagyon finomra kell örölni attólmeg lehet hogy befúllad egy automata. De ezt szerintem az automaták topikon jobban vágják. 🤔
-
válasz
viktorhu #2515 üzenetére
Én most néztem be ide és nem vagyok szakértő, ezért is kértem elnézést előre, meg utólag
Ha a karos gépen világossal vacakolok és véletlenül sikerül (nem lesz savanya), akkor ott hosszú (akár 15-20sec) előáztatás van nulla Bar mellett. Mikor épp elkezd csöpögni, lassan feltekerem 6-7 Bar közé a nyomást és kb még 20-25 sec alatt folyik ki ~40g ital. Minél hosszabb az előázás, annál finomabb őrlés kell, hogy ne nyomja át gyorsan. Ha Nálad állítható az átfolyás, azt is fékezni kell lehetőség szerint. Ha mérhető, akkor üresen 50-60ml/10sec. Hőfok kávé függő, de világos cucc többnyire magasabb hőfokot hálál meg, míg egy klasszik presszó kifejezetten alacsonyabbat.
Mindezt pedig fenntartásokkal kell kezelni, mert nem vagyok baristaSzóval az automatába én klasszik, "olaszos" presszókat vennék, azokkal nem lesz baj. Persze nem bolti szarokat, hanem tisztességes magyar kisüzemi, friss pörkölésű, minőségi cuccot. Azt pedig adagonként használnám fel (többit a fagyasztóba, lehetőleg vákuum alatt) és semmiképp sem tölteném megdögleni a gép tartójába.
Ez nyilván nem lesz 2400Ft, mint az Aldis kilóára (ami amúgy ár/értékben nagyon jó, csak abszolútban vacak), de 4-5 rugós kilóáron már igenis lehet gazdálkodni. A kávé élvezeti cikk, ez van.
-
válasz
viktorhu #2510 üzenetére
Helló, bocs a beleugatásért: jellemzően a tiszta arabica és világosabb pörkölésű kávék tudnak savanyúak lenni. Azok nem mezei automatához valók szerintem, egész egyszerűen. Kell nekik a jó őrlő, hőstabilitás, állítható hőmérséklet, állítható előáztatás, lehetőleg szabályozható nyomás. Ezek egyike sincs meg egy átlagos, akár drága automatában. Utána pedig meg kell tanulni lefőzni, ami egyáltalán nem magától értetődő, sőt.
-
#49155328
törölt tag
válasz
viktorhu #2507 üzenetére
A lavazza oro az nem savanyú, a segafredo crema az nem 100 arabica ,hanem 80/20-as keverék.
Függhet az őrléstől lehet nagyon durva és átszalad rajta a víz, az őrlemény konzisztenciájától, a víz hőmérséklettől. Látom automatád van, lehet itt okosabbak : https://logout.hu/tema/automata_kavegepek/friss.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Torrent meghívó kunyeráló
- Gamepad
- Autós kamerák
- Napelem
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, garancia, FPV RC 3, ND szűrők
- Ùj - DJI FPV Drone - 0h repülési idő
- DJI Avata drón +Motion controller - hibátlan, karcmentes állapotban
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- DJI Mini 3 Fly More Combo RC - GARANCIÁLIS drón szett +koffer
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest