Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• haly

őstag

válasz Vezu #33550 üzenetére

Köszi a biztatást mindenkinek.

A lakáskereséstől nagyon féltem és kicsit speckó helyzet is volt, de alapvetően azt látom, hogy más ideköltöző kollégák viszonylag könnyen találnak lakást.
    Fontos tudni, hogy itt 3 dolog kell, ahhoz, hogy hosszútávon maradhass:
    1. Állás
    2. Legalább B Permit (5 évig érvényes)
    3. Lakás

A probléma ott kezdődik, hogy mindegyik függ a másiktól. Állásod nem igen lesz, bejelentett lakcím nélkül. Lakásod nem lesz, stabil állás és permit nélkül. Permited pedig nem lesz állás és bejelentett lakcím nélkül. Értitek a problémát. :DDD

Nálam ez úgy nézett ki, hogy a hoteltől kértem egy igazolást, amiben írásba foglalták, hogy bármeddig ott maradhatok (nyilván, ameddig fizetek), így ez elég alap volt a munkaszerződésemmel együtt, hogy B permitet szerezzek.
    Az én saját tapasztalataim alapján B permit nélkül lakásnál labdába se lehet rúgni. De ismerek olyat, aki odament egy kicsit korábban a megjelölt időpont helyett és lebeszélte 1-1-ben a bérbeadóval a lakást.
    A lakásmegtekintés itt úgy zajlik, hogy vagy a hirdetésben megírják a látogatási időt vagy megérdeklődöd. Lényeg, hogy általában 1 órát kijelölnek egy nap és annyi. Nem változtathatsz rajta, nem alkudozhatsz, mész vagy nem. Rajtad kívül, lakástól függően, 10-50-100 ember is megjelenhet. Nem, nem túlzás, voltam lakásnézésen, ahol 5 emeleten át kígyózott a sor. Számomra elég elkeserítő élmény volt.
    Jelentkezésnél mindent is elkérnek. Kell egy dokumentum ami igazolja, hogy nincs tartozásod senki felé, kell a munkaszerződésed, személyi lefénymásolva, permit lefénymásolva, kis leírás/motivációs levél(!!! ... jó, én a végére elég desperate voltam már ezt tegyük hozzá), stb. Alapvetően a fizud harmadáig adják ki a lakást. Sajnos azt nem tudom, hogy ez bruttó vagy nettó, mindenhol mást írtak. Én a bruttóval számoltam, hisz csak azt ismerik a szerződés alapján. Ezektől függetlenül, amikor már egyszer beadtad a jelentkezésed, onnantól kezdve fair play az egész. Amennyiben Te vagy a leggyorsabb és legmegfelelőbb jelölt, Tied lesz a lakás. A timing szerintem az egész kulcsa. Amint felrakják a hirdetést érdemes egyből intézkedni és minél hamarabb jelentkezni, akár online.
    Nálam azért telt fél évbe az egész, mert, ahogy írtam, új a lakás. Konkrétan vártam, míg elkészül. :DDD Április elején adták át és én már tavaly év vége felé megnyertem a jelentkezést. Az csak kis kárpótlás volt, hogy olcsón laktam és többet kerestem másik kantonban.
    A fentebb leírtak lehet elsőre rosszul hangzanak, de amúgy megugorható feladat, csak tényleg gyorsnak meg kitartónak kell lenni.

Az itteni dialektust megmondom őszintén én nem annyira szeretem. Kicsit a hollandhoz hasonlít, az én fülem bántja. Németet általános iskolában és középsuliban tanítottak (szándékosan nem írom, hogy tanultam), azt is alapszinten. Ezzel a tudással el tudok kommunikálni pár szót vagy rövidebb mondatokat, ha nagyon muszáj, de pl. fodrásznál egy casual conversationt már nem tudok fenntartani. Egyébként hivatalos ügyek kapcsán abszolút pozitív a tapasztalat. Szóban mindent el tudsz intézni angollal, ráadásul tökéletesen beszélik. Nyilván írásban a német a hivatalos nyelv, így a dokumentumok németül vannak, de arra ott a telefon fordítani. Egyébként szívesen váltanak angolra vagy hochdeutschra beszéd során, ha tudnak. Írásban, ha angolul is írsz, a legtöbb esetben németül fognak visszaírni. :D
    Nekem probléma inkább a lakással kapcsolatos ügyintézés során a munkásokkal volt. Ők szinte egyáltalán nem beszélnek angolul. Cserébe megkérdezik, hogy tudsz-e olaszul, franciául, vagy esetleg bármilyen más nyelven, amit ott beszélnek ahonnan ők vándoroltak be épp.
    Számomra ez elérte az ingerküszöböt mára és nézem a német kurzusokat, miket tudnék elkezdeni, mert már zavar. El tudsz élni csak angolt használva, főleg Zürichben, de nem ajánlom. Sokkal inkább kirekesztettnek érzed magad, plusz szerintem abszolút jogos elvárás részükről, hogy beszéld a helyi nyelvet.

Nyugodtan kérdezzetek még, ha esetleg nem válaszoltam meg valamit. :K

Új hozzászólás Aktív témák