Aktív témák
-
Gambit
őstag
Megint leírom, mert lényeges. Teljesen mindegy, hogy mondta-e a garanciát, vagy nem. Ugyanis a törvény mindenképpen legalább fél év szavatossággal számol. Ezalól nem lehet kibújni sehogysem. (Azért írok következetesen szavatosságot, mert jogilag nincs olyan, hogy garanca, csak a köznyelvben igazából.)
Mellesleg ha előre tudta, hogy hibásak a ramok, akkor megtévesztés történt, tehát a szerződés megtámadható a felismeréstől számított egy éven belül akarathibára hivatkozva. -
Gambit
őstag
-
Gambit
őstag
Bocsi, csak azt írtad, hogy a garivállalást nem tudod bizonyítani. Én erre írtam azt, hogy nem azt kell bizonyítani, hanem az adásvételt. Na mindegy, értjük egymást.
I_Am: Az ilyen dolgok szerintem elég könnyen manipulálhatók, akkor már egyszerűbb néhány tanú, aki eskü alatt vallja, hogy látta őket üzletelni, de ezt nem én mondtam.
[Szerkesztve] -
Gambit
őstag
A szavatosság helytállási kötelezettség a szerződés hibátlan teljesítéséért. A hibás teljesítésért a kötelezett felelőségre vonható, függetlenül attól, hogy a kötelezett vétkes-e, vagy tudott-e a hibáról. (Jogi nyelven: objektív alapú!)
Az igényérvényesítés menete a következő:
1; kijavítás, vagy kicserélés
2; árleszállítás v. visszaállítás
A sorrendet be kell tartani, ha javítani vagy cserélni tudja, akkor nem követelheted rögtön a pénzt. Ha azonban a javított, vagy cserélt tárgy ismételten hibás, vagy képtelen javítani/cserélni, esetleg a javítás/csere a jogosult méltányossági érdekét sérti, akkor jöhet a második kapásból.
Az igényérvényesítés költsége a kötelezettet terheli!
Ennyit elég tudni röviden, természetesen ebben az esetben te vagy a jogosult, ocz a kötelezett.
Blackmate: A garancia = szavatosság, a jótállás pedig csak extra, ha a kötelezett annyira biztos a minőségben, hogy szigorúbb feltételeket vállal. Jól hangzik a reklámban, nem kötelezhető rá, míg a szavatosság törvényileg kötelezett.
EU-s garanciával még nem volt dolgom, de írd meg, max. megkérdezek valakit.
[Szerkesztve] -
Gambit
őstag
Nos, magánszemélyek között létrejött szerződés esetén a szavatosság határideje minimum 6 hónap, ennél kevesebb nem lehet. Kogens szabály, tehát közös megegyezéssel sem lehet eltérni tőle. Az ne tévesszen meg, hogy nem írtatok papírt, mert szerződést lehet kötni szóban, sőt ráutaló magatartással is. (Természetesen célszerű leírni a bizonyítás miatt.)
Írjam a szavatosság igényérvényesítését is? -
Gambit
őstag
Csak úgy megkérdezem, hogy érdekel-e valakit a szavatosság jogi követelményei magánszemélyek közötti szerződés esetén, mert szívesen leírom. Csak azért kérdezem, mert már leoltottak azért, hogy a joggal okoskodok.
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Samsung Galaxy A06 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest