Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mr. Y

őstag

LOGOUT blog

válasz hiperFizikus #10067 üzenetére

Elmesélek neked valamit a programozással kapcsolatban.

Egy időben édesapám és én ugyan annál a cégnél dolgoztunk, mint vezérléstechnikusok. A feladatkörünk lényegében 5VDC - 380VAC-ig való automatizált vezérlések tervezése, megépítése és PLC programozása volt.

Egyszer azonban megalkotásra került egy masina, amely nem igényelt kijelzővel ellátott, grafikus visszajelzéssel megáldott, túl-dizájnolt vezérlést, így cégünk vezérkara kitalálta, hogy építsünk egy saját vezérlőt.

Apám foglalkozik komolyabb szinten a PIC-ek világával, így megalkotott egy egyedi PLC-t, amely költséghatékony volt és a célnak megfelelt. Assembly nyelven készült el rá az adott program, melyet a gép igényelt.
    Csakhogy, ez az eszköz megtetszett a vezérkarnak és azt akarták, hogy több gépünkbe is alkalmazzuk ezt. De ugye oda más-már programokra lesz szükség.

Ekkor kaptuk meg feladatba, hogy készítsünk ehhez az egyedi PLC-hez egy olyan szoftvert, amelyben bárki tud programozni. Apám számtalan MACRO-t írt meg Assembly-ben, én pedig összedobtam egy olyan programot, ahol ezen Macro-kat egymásra dobálva (tádám: blokkprogramozás) lehetett megalkotni komplett automatizálásokat, végül egy MPLAB-X integráció lefordította a végeredményt HEX-re, hogy a PLC PIC lelke meg tudja emészteni.

A teszt kedvéért megíródott így is az eredeti gép szoftvere. Tudod, mi lett az eredmény? Egy hibátlanul működő program!

Khm... de ez csak a látszat.

Az így elkészült program:
    - több tízszer akkora memóriát foglalt le (ami korlátolt kapacitásnál nem jelent jót)
    - ergo több hardvert igényelt
    - mindemellett mérhetően lassabban dolgozott.

Hiszen blokkokból állt és a fordításkor minden blokk behívásra került, akár többször is, teljes egészében.

---------------------------------------------

Amit te csinálsz, ugyan ez, csak eleve egy magas szintű nyelvet alapul véve. A Te nyelvedet is meg kell tanulni használni, ugyan azt lehet elérni vele, mint JS-el (vagy talán annyit azért nem), azonban több erőforrást és tárhelyet igényel.
    A mai világ gyakorlatilag korlátlan méretei mellett ez nem okoz különösebb problémát, de! Én még C64-en Basic programozással kezdtem. Ott nem volt minden végtelen, meg kellett Tanulni programozni. Ez a mentalitás pedig részemről megmaradt.

Régen hallottam egy bölcsességet, amiben nagy igazságot látok mind a mai napig:

"Nem akkor végeztél jó munkát, amikor már nem tudsz többet hozzáadni. Hanem akkor, ha már nem lehet mit elvenni belőle!"

Új hozzászólás Aktív témák