- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Jön a Motorola legújabb Swarovski kristályos kollekciója
- Idő előtt felbukkant a Motorola Razr 70: képek, specifikációk és ár is van
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Állítólag összeolvadt a OnePlus és a Realme
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Mától kapható az EarFun Clip 2
Új hozzászólás Aktív témák
-
daveoff
veterán
válasz
pifu76
üzenetére
Ha 1,2v-al nem megy 70fok fölé, akkor felesleges kupaktalanítani. Nem tudom mire használod a procit, de 4,4-4,5GHz-nél feljebb piszkálni nincs sok értelme, hacsak nem vagy egy tuning őrült...
Nézd meg 4,5-höz mennyi fesz.-t kér, és ha valós alkalmazásokban nem megy 60-70fok fölé akkor úgy lődd be 24/7-re. Ez az én véleményem.(#15498) pifu76:Linx AVX alatt ne menjen 90fok fölé, a 77fok az még teljesen korrekt.
szerk.: Az enyém is hasonló, mint a Tiéd, 4,4GHz-hez pont ennyi feszt kér, de 4,5GHz-hez már 1,25v kell neki.
-
pifu76
tag
mért zavar valakit, vagy tiltja a szabályzat? sztem azért van az az opció, hogy használjuk
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
na de nem ez a lényeg,
daveoff hanem itt már a hőfokok elérik a 70-et, de azon felül nem.....
erről a kupaktalanítás dologról mi a véleménytek? láttam róla a videót, szerintetek érdemes vele foglalkozni?
-
xxSanchez
őstag
Kikapcsoltam a CPU Spread Spectrum-ot viszont a Bus Speed még mindig nem 100-on van hanem 97-98 között ugrál. Mitől lehet ez?
-
danih
veterán
i5-3470-et undervoltolgatok.
Jelenleg 1.000-n van, megy rajta egész nap már a Prime95, max temp 65 fok default ventivel. Csak az offset voltage-t piszkaltam. Erdemes meg valamit? Van jópár ami a CPU-val kapcsolatosnak tűnik (tehát nem ram és nem igp). -
-
Raggie
őstag
válasz
Howkeddlee
üzenetére
A valós fesz a beállított alatt lesz a Vdroop miatt. Nézd meg, hogy mi van az LLC-nél beállítva. Ha kell állítsd erősebbre. (ez laponként változik, van ahol az 1-es az erős és az 5-ös a gyenge, van ahol fordítva, van ahol név van és nem szám, úgyhogy olvass utána az alaplapod manual-jában)
-
Sziasztok!
Először is bocs,ha hülyeséget kérdeznék,csak már régen tuningoltam... (anno x58-nál)
Olyan kérdésem lenne,hogy jópár oldalt olvasgattam itt is,és máshol is a Z77 extreme4 lapról,illetve az I7 3770 (non-K) prociról,hogy mennyit lehetne kihozni belőle. Tervben volt illetve jó lett volna 4,5ghz-et elérni léggel,de már 4,3-nak is örültem volna,ha ott stabil mindig.Pár dolgot az uefi biosban beállítottam (1,15v-43x - kisebb fesz alatt sorban mindig kékhalál volt,vagy volt hogy betöltött a win,de az intéző hibával leállt stb.) majd elindítottam az aidát (hőmérsékletek miatt) a CPU-Z-t,és a linxet. Amint nem fixre tettem a proci feszültségét,valamiért nagyon megemelkedett a teszt alatt a magok hőmérséklete,volt amikor a 2.mag 98fokos is volt,ezért le is állítottam a tesztet. Viszont amikor fixre tettem,akkor a teszt szépen lefutott. CPU-Z-ben viszont 4100mhz-et írt csak ki,és a feszültségnél is 1,07-1,08v között ingadozott,holott 1,15v-ot és 43x állítottam be!Így a teszt alatt,a legmelegebb ismét a második mag volt,az 75 fok körül mozgott,a többi 65 és az alatt.
Majd a teszt végén 90.1035 GFOPS-t adott a linx!Kérdéseim: szerintetek ez így jó? Vagy mit kellene még átállítanom uefi-ben? Az hogy a második mag ennyire melegedett és a többi mag meg nem,az mitől lehet?Köszönöm ha valaki segít nekem ezekben... (akár privátban is!)
Mod: Mint utóbb egy fórumtárstól megtudtam,hogy a nonK 3770-nek 41 a max szorzója,azért ment csak 4100-on! Ezt azért nem értem,mert pl az aida-ban is a tesztek alatt hol 4200mhz-et hol meg 4300mhz-et is irt...

Tényleg köszi,ha valaki segít nekem ezt elmagyarázni...

-
Hubba12
senior tag
Érdemes I5 2400-rol váltani I5 3470-re?
Előre is köszönöm! -
ÁdiBá
veterán
válasz
lowzor
üzenetére
Most jelenleg a 3770K-ról volt szó.
Az nem éppen van egy szinten a 2400 procival.
Csak arra lennék kíváncsi hogy egy 3570K vagy 3770K 4,5 GHz-en melyik játékhoz kevés 1080p. felbontásban.
Én úgy érzem ilyen körülmények között inkább a kártya gyenge.
Persze előfordulnak olyan helyzetek ahol a processzor már limitál. Pl. FarCry2. Hiszen hova menjen 200 Fpsnél gyorsabban?!
Ha valamelyik játékban mondjuk BF3-ban is lemegy 40-35FPS-re, kétlem hogy egy 3570K miatt történne ez a jelenség. -
oliba
őstag
kockaharcos és ffodi: Köszönöm szépen a segítséget, pont ennyire voltam kíváncsi

A memróia 2x4GB 1600MHz-es 1,5V-os Corsair Vengeance
Köszönöm a gyors segítséget

-
ffodi
veterán
"Pl azt tudom, hogy valami a legnagyobb és a legkisebb érték között nem lehet 0,05V-nál több, de nem tudom mi a"
Ez a pletyka tipikus esete. A "kijelentés" így szól: a VTT(VCCIO) és a DRAM feszültség között nem lehet a különbség nagyobb, mint 0,5 V. (persz mint már írtam, ez itt már valószínű nem igaz).
Ha egy i3-at vettetek, akkor ott ezekkel nem nagyon kell majd foglalkozni (hacsak nem 1,65 V-os a RAM), mert azt tuningolni aligha lehet.
-
oliba
őstag
Sziasztok!
Tudom, már kaptam felvilágosítást, hogy nem ide tartozik, de a tuning topikba két nap alatt senki nem méltatott egy válasszal, amit ti itt a sok tuningolás során kisujjból kirázzátok, szóval legyetek szívesek és valaki válaszoljon

Pl azt tudom, hogy valami a legnagyobb és a legkisebb érték között nem lehet 0,05V-nál több, de nem tudom mi az.A segítséget pedig előre is megköszönöm

Ma jön meg a bátyámnak a kicsi i3-as 3220-as processzora, amibe a hét végén szeretnék egy kicsit belepiszkálni, hogy mégse "Auto" értékek mellett menjen. Sajnos Intel oldalon a tuningtudásom lemaradt az LGA775 vonal után, ezért kellene a segítség, hogy miket is kéne állítanom? Azt tudom, hogy az órajelet nem lehet állítani felfelé, ezért úgy gondoltam, hogy a fix feszültséget csökkenteném. Az mellett kell még valamilyen feszültséget is csökkentenem, vagy elég lesz az az egy? Tudom, hogy minden proci más, de nagy-vonalakban mire kell számítanom (~0,9V)?
Köszöntem -
eszakas
őstag
Nem tudom mennyire figyeltétek meg a BF3 alatt de én az AMD procimmal állandó proci limitet tapasztaltam.
Mígnem egyszer az energiagazdálkodást át nem váltottam "teljesítmény centrikusra". Onnantól kezdve mondhatni csak a nagy mappokon és harci helyzetekben volt drasztikus FPS esés. Mióta át tértem INTEL 3770K-ra azóta sajnos szervizben van a kártyám . De ami a lényeg szerintem proci limitet csak akkor tudnánk pontosan beszélni ha kikapcsolnánk minden energiagazdálkodást, mivel az a feszültségcsökkenés és az órajel csökkenés is amit az energiagazdálkodás produkál megakaszthat egy mozgásokkal tele játékfolyamot. -
lowzor
veterán
2400-al sokszor leesett 50 alá az FPS 7850-el a procilimit miatt még eléggé lebutított grafikán is, úgy meg élvezhetetlen volt. 7950-el sem tudtam szebb grafikán nyomni, mert azzal is bement 60 alá... Sokszor 45-50%-on hajtotta a GPU-t, mikor kis mapen volt 64 fős összecsapás.
-
ÁdiBá
veterán
válasz
lowzor
üzenetére
Igy van. Mert 150 átlag Fps nél még a két kártya tudna 300 at is 10Ghzes proceszorral. Ne beszéljünk már hülyeségeket. Ezeket az állításokat vitatnám mert ti azt mondjátok hogy a processzor limitál már fullhdban is. Akkor miért gyorsul a játék akkor ha a kártyáidat vagy a kártyádat kicserélitek egy GTx Titanra. Meglehet nézni a teszteket. Ha proci lenne a gyege akkor egy Fps nem gyorsulna úgy gondolom.
-
lowzor
veterán
Azért a beállításait jó lenne tudni, mert ez így nem mond semmit.1200-on ment nálam a 7850, nem alapórajelen. Meg nem teljesen maxon volt a BF, mert úgy nem tudott elég FPS-t. De még csutkára húzott grafikán is limit volt 7850-el egy 64-es mapon a zsúfoltabb helyeken. A procit is jobban eszi a 12.11b óta, de tényleg több az fps.
-
lowzor
veterán
Hát akkor azt úgy nehezen hiszem el
Nekem egy 3.7-en lévő i5 2400 bennehagyott 30%-ot egy húzott 7850-ben a multiban. Egy 4.5-ön lévő 3570K nem hajtott ki teljesen benne egy 1200-on lévő 7950-et teljesen max grafikán. Kockaharcos kollégának egy 7870CF-et nem hajtott ki benne egy 4.8-on lévő 2600K. -
Winne
nagyúr
Akkor elmondom még egyszer. Volt a gépben egy 7850 adott beállításon. Beletettem még egy 7850-et ugyanazon a beállításon és 10 fps pluszt kaptam kb, mert a proci nem bírta kihajtani őket. Ahogy emeltem a részletességet, annál jobban dolgozott a vga, a proci nem tudott már kisajtolni magából semmit.
-
zack
nagyúr
"Ott már ha húztam feljebb a részletességet, akkor csak a vga-k ereje dobott a minőségen, a proci már nem tudott többet tekerni"
Ezért nevezik ezt VGA limitnek.
Proci limitet 1280,1440-ben szoktak mérni, nem véletlenül. Felette VGA limit van. 1920-ban és felette előbb futsz bele VGA, mint CPU limitbe. 
Az hogy adott játék mennyire használja ki a magokat, szerintem nem egyenlő avval hogy van e CPU limit vagy nincs. Egy 7950 CF 670 SLI rendszerhez bőven elég egy 4-4,2Ghz proci 1080p-ben.
-
csabi0805
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítsége kellene nekem,vagyis inkább tapasztalatra lennék kiváncsi.
Akinek I3 3220-as processzora van egy GTX 650TI vagy egy HD 7770 társaságában attól kérdezném,hogy milyen tapasztalata van játékok terén.Mire elengendő ez a kombináció jellenleg?
Mert egy 4 magos 3470-et néztem,de sajnos azzal nagyon sokba kerülne a gép mivel egy teljesen újat építek... Monitor is új lesz hozzá egy 1920*1080 felbontásút nézegettem...
Azok közül is ezt:
Samsung S22B300N
vagy
ASUS VH228D
ezt.
Ja és hűtőpaszta elég ami van rajta vagy érdemes venni és az összeszerelés előtt ellátni plussz egy réteggel. -
Winne
nagyúr
Én anno azért vettem a második kártyát, hogy multiban fps-t szerezzek és kisebb részletességen nem plusz fps-t kaptam, hanem procilimitet. Ott már ha húztam feljebb a részletességet, akkor csak a vga-k ereje dobott a minőségen, a proci már nem tudott többet tekerni. Ha most monitorozod a játékaidat - én a BF3-at - akkor látod, hogy már így is 90% körül pörögnek a magok kihasználtságban.

-
Winne
nagyúr
-
danih
veterán
Köszönöm

-
eszakas
őstag
-
danih
veterán
Köszönöm mindkettőtöknek, Balanced-en van. Van valamilyen kis progi, amivel figyelemmel lehet követni a clockot és a vcore-t, vagy hogy melyik step-en van a proci, épp mit csinál?
-
danih
veterán
Kell tennem valamit szoftveres oldalról a Win-ben hogy az energiagazdálkodási funkciók működjenek (driver, program, stb)? BIOS-ban a SpeedStep be van állítva.
-
ÁdiBá
veterán
Hurrá.
Most költöttem 250 rongyot a gépre. Proci-Ram-Alaplap (hűtő + egér)
Nekem amit nyújt a 3770K az bőven elengedő. Főleg hogy pár programot már volt szerencsém megnézni a 2600K-hoz képest mennyivel nyújt többet játékok terén, és igazuk van a PH-oknak.
A játékok 90% semmivel se fut jobban egy 3770K-val mint egy 2600K - val.
Úgy hogy a 4770K munkára talán jól befogható majd, de játékokhoz már ekkora erő közel sem kell, mint amekkorát képviselnek már a mai *csúcs processzorok. -
japy
őstag
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Kevés memot adtál neki! LinX AVX-et futtasd le 4096mb memóriával! De különben gyári ventivel ne nagyon erőltesd!
-
tikshow
addikt
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
AVX-es Linxet használj, de ott meg fog ugrani 90 fok fölé bőven, szóval csak óvatosan.
-
ricsi8800gt
addikt
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
-
ricsi8800gt
addikt
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Gyári Hűtövel mért értékek.Alap órajelen i5 3570K
-
Ice&Lime
veterán
azért itt is felteszem a kérdést, remélem nem baj..
ha egy notebook processzora az intel adatlapján 85fokot bír, akkor ez mit jelent, úgy értem, ha átlagban megy 70-75 fokon, akkor mi van? és ha stressz teszt alapján eléri a 85fokot?
szóval, így hogy csak 85fokra van hitelesítve nem használódik el hamarabb, mint egy másik proci ami 100fokra van hitelesítve? -
radi8tor
MODERÁTOR
Van az ilyen kérdéseknek egy szuper topic: Tuning kezdőknek, szájbarágósan
-
oliba
őstag
Sziasztok!
Ma jön meg a bátyámnak a kicsi i3-asa. Tudom, hogy nem lehet tuningolni, de minden vágyam valamit mégis belepiszkálni a rendszerbe, így a fogyasztáscsökkentésre fogok ráhangolódni. Milyen feszültségeket kell, vagy érdemes állítanom? A fix feszültségik eljutottam, de van más dolog is, amit érdemes lehet még állítanom?
-
Ice&Lime
veterán
válasz
daveoff
üzenetére
*Tata* :igen, megnéztem az intel honlapot és ott találtam az infót.
egyébként egy rendes fórumtárs megmagyarázta nekem, hogy a pga az a cserélhető míg a bga a beépített vagy beforrasztott proci, tehát, ha én kinéztem egy laptopot és annak tudom, hogy cserélhető a procija és az, akkor az csak 85 fokot fog bírni és nem 100 fokot., amit nagyon sajnálok, mert az a max 85 fok mobil prcinál szerintem nagyon kevés.

-
LeslieG Jr.
őstag
válasz
Ice&Lime
üzenetére
Egy kis oktató anyag TJunction "rajongóknak"
:TCASE; TJunctionTjunction is synonymous with core temperatures, and calculated based on the output from the Digital Thermal Sensor (DTS) using the formula Tjunction = (Tjunction Max – DTS output).
u.i.: Megelőzött daveoff kolléga.

(#15414) *Tata* : Ez egy mobil i3-as processzor értékei. példa: i3-2348M
-
daveoff
veterán
válasz
Ice&Lime
üzenetére
Ha tudsz angolul, akkor itt megkapod a választ!
Processor operation temperature(#15411) *Tata*: Tcase a kupak hőmérsékletére vonatkozik, nem a cpu magokra
szerk.: sehogy, rákeresett gondolom a procid adataira, és ott találta!
Intel® Core™ i5-3570K Processor -
Ice&Lime
veterán
válasz
daveoff
üzenetére
erre szeretnék választ kapni: (#15406) jakos73:
inteles honlapon processzor tulajdonságoknál pontosan mit jelentenek ezek az értékek?:
egy mobil procinak az adatlapját néztem, ami egy notebooknak a procija.
TJUNCTION: 85C (PGA); 100C (BGA)
most a procinak 85 vagy 100fok a max tűréshatára, nem értem, hogy miért van két érték...az érdekelne, hogy ebből az adatból mi derül ki, hogy 85-fokig vagy 100-fokig bírja a terhelést?
-
Ice&Lime
veterán
inteles honlapon processzor tulajdonságoknál pontosan mit jelentenek ezek az értékek?:
TJUNCTION: 85C (PGA); 100C (BGA)most a procinak 85 vagy 100fok a max tűréshatára, nem értem, hogy miért van két érték...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- 2év Garancia! MSI RTX 4090 VENTUS 3X OC 24GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK
- M4 iMac 2021 24" - 16GB RAM, 512 GB SSD 27% ÁFÁS
- iPhone 13 128GB Red -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4570, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nézd meg 4,5-höz mennyi fesz.-t kér, és ha valós alkalmazásokban nem megy 60-70fok fölé akkor úgy lődd be 24/7-re. Ez az én véleményem.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Nálam minden ilyen funkció BIOS szinten és Win szinten is ki van kapcsolva.
Szó szerint. Ami energiát akar megspórolni nekem, "mert majd ő azt tudja", az ment a levesbe.
Nekem egy 3.7-en lévő i5 2400 bennehagyott 30%-ot egy húzott 7850-ben a multiban. Egy 4.5-ön lévő 3570K nem hajtott ki teljesen benne egy 1200-on lévő 7950-et teljesen max grafikán. Kockaharcos kollégának egy 7870CF-et nem hajtott ki benne egy 4.8-on lévő 2600K.

: