- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Gordiann #3381 üzenetére
Én csak Idle állapotra mondtam... bocs a hiányos hsz-ért
Amig 0% a cpu terhelése, addig alig fogyaszt többet 2x akkora frekin.
Pl. 6Watt helyet 12W-ot. Ez 6W különbség ami a táp másik oldalán (ahol fizetsz) hatásfoktól függően kb 8W.
De ez csak egy példa....Elméletileg a frekvencia különbséggel arányosan és a feszültségkülönbség négyzetével arányosan növekszik a fogyasztás azaz a hőtermelés.
///
Terhelésnél egészen más lesz a helyzet, mivel nem tudjuk a magok kihasználtsága milyen arányban változik, még saccolni is nehéz.
Pl turbónál csak az egyik mag megy lényegesen magasabb frekin.Terhelésnél nyilván jóval nagyobb fogyasztás különbségek is felléphetnek a Turbo és HT bekapcsolásával.
-
Delta-Laca
aktív tag
válasz
Gordiann #3117 üzenetére
Természetesen igazad van, olyan programnál, ahol mind a 4 mag be van rendesen fogva, érezni a többletet
alibaba78: Érdekes, én nem tapasztaltam ekkora gyorsulást, ettől függetlenül nem tartom elképzelhetetlennek hogy ennyivel gyorsabb, de továbbra is az a véleményem, hogy játékra elegendő egy kétmagos proci
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Gordiann #3088 üzenetére
Szerintem külön-külön nézd meg, hogy az uncore/qpi meg a proci mennyit megy.
Mondjuk P55-vel uncore/qpi terén nem sok lehetőségünk van (32x és 36x) ezért lehet érdemes egyből 36x-en hagyni a qpi szorzót.
Az uncore a QPI vele együtt megy, mert össze vannak linkelve, de a QPI feszt lehet emlgetni.Az uncore/QPI freki végét alacsony CPU szorzóval nézd meg, a BCLK-t emelgetve.
Ilyenkor a CPU VCore-t még nem kell állitgatni.
A QPI//Vtt voltage-t max 1,35-ig emeld. Tapasztalatom szerint 1,2xV-on is el lehet érni 6,8-7,2GHz közötti értéket.Ha már tudod, hogy az uncore/qpi mekkora BCLK-ig müxik, akkor jöhet a CPU.
Nyilván ettől csak kisebb BCLK-val érdemes próbálkozni.
Tesztfázisban érdemes kikapcsolni a Turbót és a HT-t (ha van). Szerintem az energiatakarékos funkciókat nem feltétlen kell kikapcsolni, mert fesz modósítás után úgy sem müxenek.
CPU freki beállításra sokkal több lehetőség van mint régebben, mert a szorzóval jól lehet variálni.Sajnos a RAM freki határt szab. Nálam nem ment a 6x és 8x-es RAM szorzó (i7-860-val), csak a 10x és 12x. Pedig érdemes lenne alacsony RAM szorzóval kezdeni a tuningot hogy a RAM freki határ ne zavarjon. És majd a végén felhúzni a RAM-ot.
Legegyszerübb, ha a proci default szorzóját kézzel beállítod és ehhez keresel egy BCLK-t ami vagy alapfeszen, vagy emelt Vcorral stabil eredményt ad.
Alapfeszen (Vcore=NORMAL) mennek az energiatakarékos funkciók, emelt feszen viszon magasabb eredményeket lehet elérni.Javaslom a RAM-ot is kézzel állítsd be. Olyan RAM szorzót válassz, hogy a freki a gyári default értéke (1333Mhz) alatt legyen és az időzítéseket is úgy állitsd be. SPD-ben megvan adva.
QUICk módot válassz, mert akkor egyszerre tudod a rampárt beállítani, nem kell külön paraméterezni.XMP-s ram beállításokat nem javasolnám. Nem ismeri sem a lapod, sem a procid és magas feszeket állít be.
Procifüggő, de TX3-val szerintem egy kellemes alapfeszes eredmény érhető el, vagy Vcore= 1,25-1,3V közötti átlagos tuning eredmény. Persze ez attól is függ mivel tesztelsz.
Valid eredményhez elég, ha elindul az OP-rendszer és lehet rögzíteni az eredményt. Ilyenekkel lehet dicsekedni..... terheletlenül nem melegszik, esetlég még leht trükközni a magok lekapcsolásával, ahogy ezt egyesek teszik,. Stabil állapothoz ettől több kell.Min. 20perc prime vagy IBT, de szerintem a legtutibb a LINX (min 20 kör). Az legalább 5-10 fokkal jobban terheli a CPU-t, mint a többi teszt progi.
Érdemes everesttel monitorozni, hogy van-e CPU Throttling, azaz a melegedés miatt automatikusan visszaveszi a CPU teljesítményét.
Ez hibát nem okoz, stress-teszt progik nem állnak le, de jelentős a teljesítménycsökkenés.
LINX-el is lehet látni, hogy ilyen esetekben akár 20-40%-val csökken a körönkénti GFlops érték.Szóval ezekel kell állitsd:
BCLK freki [133-220]
QPI szorzó [36]
CPU szorzó [15x-2x]
RAM szorzó [6x-12x]
RAM időzítések
QPI/VTT fesz [1.1-1,35]
CPU fesz [1.1-1,4]
RAM fesz [1,5-1,7]A RAM fesz és a QPI/Vtt fesz különbsége ne legyen nagyobb 0,5V-nál.
-
Kvazár
őstag
válasz
Gordiann #2901 üzenetére
Hát szerintem egy picit magas.
Nekem full gyári hűtővel volt ilyen:[link]
De szerintem az a gyári hűtő életveszélyesen gyenge.Össze raktam a vizes szettemet, majd ilyen lett:[link]
De, nagynak találtam, meg hallottam is a ventiket. Így külső radi nélkül, meg a ventiket 5 V-on járatva. (Közvetlenül arra kötve
És mielőtt valaki kérdezné, ezek mindig elindulnak.)
Procit, meg vidkarit egyszerre terhelve:[link]De, jó minőségű léghűtéssel sem szoktak 65 főlé menni, tehát szerintem, ha szoktad terhelni is, akkor cseréld le. (pl játszani.)
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 PRO 2TB Digital játékkonzol extrákkal garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest