- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Telekom mobilszolgáltatások
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Superman
nagyúr
Mellesleg nem jött be a táp kivétele a házból. Eddig is 34 fokos volt idle a CPU, most is annyi, tudtam, hogy nagy tornyoknál ennek nincs hatása, de az ember mindig kísérletezik.
-
Superman
nagyúr
Azért még a jó kis Chieftec házhoz ragaszkodom.
Akkor vettem ki először a tápot a házból, amikor nagyon meleg volt nyáron. De persze ez a jelenlegi ház olyan nagy, hogy aligha van értelme, de azért ki fogom próbálni.
Más: nézem a Westlake-féle listát, amit Szatesz belinkelt. Itt mindenki 1.3Volttal ért el 3.5GHZ körüli órajelet???? 1.37 és 1.43 körül adnak neki 3.6GHZ-en a netet olvasva, nekem is sikerült leszorítanom 1.41Voltra, ezen stabil 3.6GHZ-en. De akármit állítsak is be a biosban 1.4Volt alatt, mondjuk 1.35Volttal 1 perc után sötét képernyő és újraindul.
Hogy is van ez akkor?
-
Superman
nagyúr
Tényleg, most jut eszembe: aki levegővel tuningolni akarja a prockót és nem számít a kinézet, az vegye ki a tápot a házból és helyezze a ház tetejére.
Ezt most komolyan mondom. Jópár fokot lehet vele nyerni, persze olyan házban nincs nagyon értelme, ahol a táp és az alaplap, na meg a nagy processzor venti élesen elkülönül egymástól, tehát nagy toronyban.
-
Superman
nagyúr
Szerintem, ha a tápos topikban kérdezed, ott azt mondják majd, hogy igen. Véleményem az, hogy manapság a Tagan már elég jó tápokat gyárt, gondolom a belsejét licenszelik, de a tiedetnem ismerem.
Én amondó lennék, hogy ha mást is teszel alá - vinyó(k), videokártya, egyebek - akkor ennyire nem centizném ki. Nekem egy Delta belsejű 450 wattos Asus vitte a következő konfigot: Asus Commando, C2D 6320, Asus GeForce 8800GTS 640MB, 2xDVD író, 250GB vinyó. -
Superman
nagyúr
Ez idle állapotban? Nekem két venti van a Thermalright-on, csak a leragasztás modot csináltam meg (tetjét és alját leragasztottam), valamint még egy hátsó 12-es, ami kifújja a házból a levegőt.
8x450MHZ-en megy most, 1.43Volt biosban állított Vcore-al. Prime stabil. 35 fok két ventivel a processzor, a magok 47-52 fokosak, amelyek 80 körülre mennek fel terhelésre, míg a processzor maga az Everest szerint 64fok. Szerintem ez nem olyan rossz eredmény a Quad rendkívül sok hőt termel. Ha én leállítom a hűtőn a hátsó ventit, akkor 2-3 fokkal melegebb lesz a prockó idle.
-
Superman
nagyúr
Minden kommentár nélkül, nézzétek meg, érdemes:
-
Superman
nagyúr
Az utolsó virtuskodás a prockóval:
-
Superman
nagyúr
A Prime tesztjeiből melyiket érdmes használni igazán? A Blendet, vagy a másik kettőt? Emlékszem a Blend 32 perc után hibázott, pontosabban az egyik mag, de valszeg a memória miatt..
-
Superman
nagyúr
Futtattam egy kicsit Orthos bátyót egyszerre két példányban is:
-
Superman
nagyúr
Azt hogyan tudom elérni, hogy ha az orthost két példányban elindítom, akkor a második példány a harmadik és negyedik magot terhelje? Vagy ez nem lehetséges?
-
Superman
nagyúr
Olvasgatom az Xtremne Systems fórumát és a Q6600-os processzornál 1.47-1.48Volttal érnek el stabilan 3.8GHZ fölötti eredményeket. Hogy lehetséges ez? Valamit nem veszek észre? ha 1.52-nél lejjebb veszem a Vcore-t, akkor simán újraindul a gépem. Vagy a beállítások sikeres kombinációja ennyit számítana?
-
Superman
nagyúr
Megcsináltam a Thermalright hűtő leragasztását felül és alul a lamelláknál, egyelőre nem tapasztaltam,, hogy bármivel is jobb lenne, de még várok, hátha...
1.8Voltos PLL-el megy 1.51Volttal is a 3.8GHZ.
Itt is azt ajánlják, maradjunk 1.9Volt alatt. Hát azt teszem.
-
Superman
nagyúr
Most, hogy ilyen hűvös az alaplap, kipróbáljuk az 1.8Voltos PLL-t, hátha segít a stabil 485-ös FSb elérésében, persze Vcore feszültségemelés nélkül.
-
Superman
nagyúr
-
Superman
nagyúr
válasz
djtoomi #9811 üzenetére
A SATA egy mobilrackben van, nem tudom már kivenni onnan. Ami meg a PCIE frekit illeti, persze nyilvánvalóan a kommunikáció sebességében is van szerepe, de nekem ettől nem gyorsult a kártyám, viszont stabilabb lett sokkal a rendszerem. Ha rákeresel a Google-ban sok érdekeset lehet olvasgatni róla, persze főként németül és angolul.
-
Superman
nagyúr
válasz
djtoomi #9807 üzenetére
Nem vinyótuning. Dehogy
De ha a PCIE feszét növeled (nálam most 112), ami segít stabilizálni a tuningot (nálam bevált), az egy idő után nyugdíjba küldheti a SATA cuccokat.
Egy régebbi lapomban (Asus P5LD2) nem lehetett fixálni a PCIE sebességét, pontosabban lehetett, de akkor (mivel az Asus PCIE lockot épített a lapba) 357-es FSb-nél a bios már nem látta a SATA vinyót, míg IDE-ről ment szépen minden. Na ezért van nekem mindig egy PATA és egy SATA vinyóm.
-
Superman
nagyúr
A kérdés az, hány ventit tegyek még a házba és hová?
-
Superman
nagyúr
válasz
Szatesz #9784 üzenetére
Igen, de 1 óránál tovább nem tanácsos 100%-on használni a nagy hőtermelés miatt. Orthos-t is indítottam rajta (Small FTT, Blend) és 2xSuper PI32M-et egyszerre, ezt is kibírta majdnem 1 órán át, pedig 80 fok körül volt a hőmérséklete.
Egy ideig ezen használom, aztán nyáron majd meglátjuk..
-
Superman
nagyúr
Így néz ki nálam egy csúcsra járatott rendszer.
-
Superman
nagyúr
válasz
MrLaszloMan #9742 üzenetére
Kék képernyő nekem memóriaprobléma miatt volt, illetve a Prime szerint, mert a Memtest és a Vista memóriaellenőrzője nem talált hibát. 3.6GHZ nekem 1.41Volttal ment, NB 1.55Volt, SB 1.20 Volt, FSB Termination Voltage 1.40Volt.
Sajnos úgy vettem észre, hogy 3680MHZ-től radikálisan nő a feszültségigénye, ha valaki 3.7GHZ fölött akarja hajtani, akkor 1.5Volt fölött kell kapjon a processzor. Alternatívaként megnövelheted még a PCI-E "sebességét" is, 100-ról 105-108-ra először. Sok esetben segít a tuningot stabilizálni.
-
Superman
nagyúr
Felemeltem a PCIE feszültségét 100-ról 108-ra és sokkal stabilabb lett a túlhajtásom. Pár német oldalon olvastam ezzzel kapcsolatban cikkeket, nem biztos, hogy mindig az a jó, ha 100-on van fixálva.
-
Superman
nagyúr
Majd ha ráér valaki közületek, arra djatok már választ, hogy miért melegszik annyira az alaplapom.
1.53Voltot kapa processzor, idle 40 fokos és annyi az alaplap is, holott valahol 32-35 fokosnak kéne lennie....
-
Superman
nagyúr
Na akkor ezt nézzétek meg, készítettem egy hevenyészett tesztet: Orthos Blend, meg Super PI 32M.
Volt, hogy a CPU 80 fokos volt, igaz, nem lépte túl, az alaplap is szépen felkúszott 50-re.
Nem tudom, miért de az alaplap nagyon melegszik mostanság.
Na: -
Superman
nagyúr
válasz
Core 2 Duo #9694 üzenetére
De ezekre válaszolj már nekem: ugye 3.9GHZ-en járatod 24/7.
1. Szobában idle, nyugalmi állapotban mennyi a hőmérséklete?
2. Ha játszol, játékok alatt is ennyin megy?
3. Nem fagy ki játékok alatt? Mondjukj egy 2 órás FPS, vagy valami más alatt? -
Superman
nagyúr
Azért az mulatságos, hogy 1.57Volttal stabil játékokban 3.8GHZ-en (8x475FSB), alapból 46 fok, terhelten játékokban alig 60.
De mi itt orthosozunk, meg prime-ozunk...na mindegy.
-
Superman
nagyúr
1.56Volton 45 fok alapbóla rpockó, ez nem is olyan sok, de bezzeg Prime alatt...
-
Superman
nagyúr
válasz
Core 2 Duo #9685 üzenetére
Bammeg, mindjárt felnyomom 1.55V-ra és csinálok egy 3D Markot.
Prime-ról szó sem lehet, meg semmi másról. na megyek, nézem...
-
Superman
nagyúr
válasz
Core 2 Duo #9670 üzenetére
Most futattam egy stabilitástesztet 3.7GHZ-en (9x412), de hiába a Thermalright hűtő, alapból 40-41 fok a proci és 75-77 fok volt végig az alatt az 1 óra alatt, míg teszteltem 1.5Volt fesszel. Akkor 1.75-el mennyi lehetett?
Most látom, neked is olyan hűtőd van, mint nekem, akkor te tudsz valamit..
oszd már meg velem is...
-
Superman
nagyúr
Ide is beírom, mert sokaknak van itt is Asus P5K Premium alaplapja. Itt a lehetséges megoldás a 0504-es eltávolíthatatlan bios downgradelésére:
"Way to go back old BIOS, should work with other Asus MBs,
using the uploaded file together with Asus Liveupdate
(1) load the BIOS with Asus Update as usual, remember click "downgrade" option in Asus Update Option
(2) Load the file I uploaded
(3) click the leftmost button
(4) the update button should be un-greyed, then click update, otherwise, repeat Step (3)
(5) after update successfuly, switch off the computer and clear the CMOS as usualI already back to 404 from 504, 504 limits my rams overclocking."
Az Asus egyik fórumában találtam. Akinek kell a linken lévő cucc, a rapidról töltse le, mert lehet, hogy nemsokára törlik. A fórumokban a memória inkompatibilitási problémák sokasodtak meg és az egyik srácnak meg egyszerűen a memtest egy csomó hibát jelzett a memóramoduljaival kapcsolatban. Aztán mivel nem tudta visszatenni a régebbi biosok egyikét sem, összeomlasztotta a gépét, bátor ember, majd viszatette az egyik régebbi biost. Azóta jó a ramja.
Ezt én is megerősíthetem, mert 1220 körül a korábbi biosokkal simán ment a memória 5-4-4-12-es időzítésekkel, most kék képernyő és crash. Bár én egyelőre nem teszem vissza a régebbi biosok egyikét sem, mert a szenzorok szerint elég hűvös a processzor, habár ezek után lehet, hogy az sem igaz.
-
Superman
nagyúr
-
Superman
nagyúr
Én is próbálok tuningolgatni, de úgy, hogy hosszabb használatra is jó legyen. Ha az 1066-os ramok (2x1GB GOODRAM PRO) 1230MHZ-en 2.3Volton mennek 5-6-618-on (további tesztek szükségesek még a kivesézéséhez), akkor vajon lehet-e ilyen kiélezetten játékok alatt is futtatni? A memóriára ráírt feszültség értékek: 2.1-2.4Voltig. A memóriatesztek nem jeleztek hibát, de be kéne lőni még a subtimingokat is a processzorhoz, meg persze még a nomrál időzítések sem teljesen okésak.
-
Superman
nagyúr
Szóval kábé ennyit érhetek el léggel úgy, hogy még stabil maradjon alkalmazásokban:
Idle 37-38 fokos a proci, a CPU-Z 1.464Voltot jelez ki, a biosos 1.4725-re, ami aztán felugrik az Everest szerint 1.49-re is Prime alatt. Azt hiszem a 3.8GHZ már kizárt lenne stabilan, vagy 1.5Volt fölé kéne menni. Kérdés: a prime95 futtatása több órán keresztül 70 fok körül "egészséges", vagy elfogadott? mehet 75-ig is?
-
Superman
nagyúr
Az mitől van, hogy a prime95-ben az egyik mag leáll fatal error-al, a többi pedig nem és ez mondjuk fél óra után. Még több fesz kell a CPU-nak?
-
Superman
nagyúr
Na "jóvan" emberek, aludtam egy verset az elmúlt éjjel, pedig a Private Spice csatorna nagyon csábítgatott, de nem szabad rászokni. Szóval aludtam és most tiszta fejjel készítettem egy mini tesztet:
Vcore: 1.4325Volt.
FSB: 460.
Szorzó: 8.
CPU órajel: 3680MHZ (ha nehéz lenne felszorozni)
Prime95 1 órán át stabil, utána már nem volt türelmem, leállítottam.
idle:
alaplap: 33 fok.
CPU: 34 fok.100%-os terhelés mellett:
alaplap: 36 fok.
CPU 63 fok.Eza Thermalright hűtő nagyon bejött nekem, nem akarom elkiabálni.
Még valami: idle 1.43 Voltot jelez az Everest, annyit, amennyit beállítottam a biosban. Viszont, amikor erős terhelésre kerül a sor 1.45-öt. Nemhogy drop volna, még emelkedik?
(Persze semmi kifogásom ellene, csak megjegyeztem...)
-
Superman
nagyúr
válasz
westlake #9477 üzenetére
"van valami kulonosebb oka, hogy egy negymagos procin ket darab egymagos progit futtatszt es igy vizsgalsz homersekleteket?"
Semmi különösebb oka nincs. Hacsaknem annyi, hogy egy 3D Studio, vagy egyéb 3D-s program, na meg egy-egy játék simán elfut olyan 50%-os processzorterhelés mellett (amennyit 2db Super PI produkál), annyi se kell neki, míg Prime alatt simán összeszarja magát esetleg. De mint mondtam én olyan gépet építek, ami nem szuper-tuning gép és nem is törekszem ilyen eredményekre.
Na basszus pedig csak egy mondatot terveztem, milyen hosszú lett...
-
Superman
nagyúr
Most éjszaka már csak egy lightos Super PI tesztet csináltam. Csak két Super PI-t indítottam el, kíváncsian vártama hőmérsékleteket. CPU 44 fok volt, ez remek, alaplap 42.
éss sajnos nem is hűl vissza az Everest szerint, vagyis nagyon lassan. Megpróbálok a biosban állítgatni még ezt-azt. Meg beteszek egy-két ventit még, de ez minden, amit tehetek nagyjából.
-
-
Superman
nagyúr
Hogy az a kibaszott szájba vert jó....
Mást nem mondanék. Kicseréltem a Zalman CNPS 9700 LED hűtőt a Thermalright Ultra 120 Extreme -re. Meg feltettem a két Scythe S-FLEX hűtőt rá. Megcsináltam azt a modot, amit sokan javasoltak, hogy a rögzítőkar alá tegyek valmit, mert különben lötyögni fog. Nem políroztam, nem csináltam semmi egyebet. A Thermalright pasztáját használtam, amit adtak hozzá.
Így most 1.39-1.4Volton 32 fokos a CPU! Ez mégiscsak jobb, mint a 40, vagy afölötti érték. Ez a pozitívum.
A negatívum, mert sajnos az is van: a videokártya alapból (a GPU) 44-45 fokos volt, most 47. Az alaplap, amikor a hűtőbordán fenn volt az aus gyári hűtő, 30 fok volt, most 36.
lehet, hogy le kéne ragasztani a két oldalsó bordát (ahol nincs venti), mert az alsó a videokártya felé köpi a meleg levegőt, a másik meg a táp felé.
Készítettem egy csomó felvételt, mindjárt felhajítok egy hevenyészett cikket.
-
Superman
nagyúr
Ha már a programoknál tartunk...a CoreTemp mennyire megbízható? (Tudom, csak annyira, mint a legtöbb szoftveres mérés..) Csak azért, mert nálam még nem sikerült eltalálnia a Frequency részben a valós FSB-t.
Hol 9-es, hol 8-as szorzóval számol. Most éppen 8-al, de 506-os FSb-t jelez, ami ugye több, mint 4GHZ lenne.
Ehhez képest az Everest és a CPU-Z többé-kevésbé a valóságot mutatják.
-
Superman
nagyúr
Ha ez így van, mármint hogy 1.2375Volt kell neked 3.2GHZ-en, akkor az egész FPO meg VID mizéria nem ér semmit. Mert ezek alapján az én procim is "jó széria", de 3.2-höz nekem 1.3Volt kell. 3.6-hoz már 1.39 és így tovább.
Emlékszem egyszer leírtad a bios beállításaidat, nekem is majdnem ugyanaz, a lapunk is ugyanaz, mégis több feszültség kell, a procinak, hogy stabil legyen.
Egy off kérdés: nálad fenn van a ház oldala? -
Superman
nagyúr
Nem, a nyolcas venti egy szabad helyen van és fújja hátra a levegőt. Az 500 gigás ATA vinyó 39 fokos, a másik, a 250 gigás ATA meg mobilrackben van, 29 fokos.
A kopoltyúk esetén a GTX kártya tetején lévő kimeneti nyílásokra gondolsz? mert ha igen, nem fedtem le őket. Ha holnap szétszedem a gépet, akkor megcsinálom, de mivel érdemes lefedni? Na és már nem offolok többet.
-
Superman
nagyúr
válasz
Larry303 #9335 üzenetére
Na akkor feltettem a ház oldalát. Felfogattam még két 12 centis ventit az oldallapra. Így most van a házban 3db 12 centis venti (az egyik hátul, kifelé fújja a levegőt), elöl egy 8 centis, a videokártya alatt egy processzorhűtő
, a hőcsövön az Asus opcionális hűtője és persze a Zalman 9700-es óriás. Ez összesen 7db hűtő.
Processzor 1.4Volton (Windowsban 1.392) 450x8 (3600MHZ) stabil.
Csak a legfontosabbakat írom le. Levett oldallal a hőmérsékletek:
MB: 30 fok.
CPU: 43 fok.
Videokártya GPU: 45 fok.Feltett oldallal +2 ventivel:
MB: 36 fok.
CPU: 45 fok.
Videokártya GPU: 49 fok.Majd kipróbálom az új hűtővel is mindkét módon, kíváncsi leszek a prockóra. Remélem a 3.73-at sikerül elérnem, mert már megvolt, de nagyon melegedett.
Néhány kép:
Sajnos az oldallap 9 centis ventikre van kiképezve, de nekem csak 12 centisek vannak itthon, úgy ahogy sikerült felfogatnom....
-
Superman
nagyúr
Engem már csak az érdekelne, hogy a hőmérsékletek, amelyekről itt beszélgetünk, levett házoldallal értendők, vagy zárt házzal, feltett oldallappal?
nekem ugyanis az volt a tapasztalatom, hogy hiába beszélt mindenki arról, hogy a zárt ház az igazi és úgy jó a levegőáramlás, levett oldallappal a hőmérséklet mindig elég szépen csökkent, akármilyen jó is volt odabenn a légáramlás.
-
Superman
nagyúr
válasz
zolee0307 #9323 üzenetére
Ha minden megy simán, napi használat mellett, akkor egyelőre szerintem ne törődj a prime-val. Persze más lenne a helyzet, ha játékok alatt is kilépkedne, fagyna a rendszer, de azt mondod, nincs gond. 100%-os processzorleterheltséget meg úgyis csak 2db orthossal, prime-al, Super PI-vel, stb. tudsz elérni.
-
Superman
nagyúr
Félig off kérdés csak: annyit mondjon meg nekem valaki, hogy hogyan szereljem fel a Thermalright hűtőre a két ventit. Nem technikailag kérdem.
Hanem inkább úgy, hogy az egyik fújjon a lamellák közé és a másik szintén, vagy az egyik fújjon, a másik "szívjon" kifelé a ház háta felé. Remélem érthető volt, amit írtam.
Ha nem kaccsolja ki kérem...
-
Superman
nagyúr
válasz
zolee0307 #9307 üzenetére
"+ a vista egy idő után furcsa dolgokat csinál:nem jön be a vezérlőpult és a számítógép tulajdonságai, csak felvillan egy másodperce és annyi. Most nem stabil a procim ezekkel a beállításokkal?"
Sajnos sok embernek volt gondja ezzel a dologgal, köztük nekem is. Csak akkor javult meg, ha visszavettem a tuningot, vagy eleve tuningolt rendszerrel telepítettem fel.
-
Superman
nagyúr
A legröhejesebb az, hogy tegnap este feltettem a lap mellé csomagolt, opcionálisan alkalmazandó hűtő egyikét a réz hűtőcsőre, mert ott ráfért a Zalmantól. tudom, hogy csak vízhűtés, meg passzív hűtés, stb. esetén kéne alkalmazni, de kíváncsi voltam. Sok értelme nem volt, hacsak annyi nem, hogy az alaplap hőmérséklete 4 fokot (!!!) csökkent, most 30 celsius, a prockó persze maradt 43 idle.
Két kép:
-
Superman
nagyúr
Basszátok meg, megjöttek a motyóim (Thermalright hűtő, meg a ventik..). Már elnézést, de hót álmosan kitántorgok a csengetésre. Az ajtóban egy 2 méter 5 centis csávó áll(én 191 vagyok és zokon veszem, ha valaki magasabb nálam) és mondja, hogy megjött a csomagom. Mondom, miféle csomag? (úgy volt, hogy a jövő hét csütörtökön szállítják ki...) Azt ő nem tudja, de kér 27k-t. Mondom, viccel...mondja nem nagyon. Megnézem a csomagot (huzakodtunk rajta kicsit, mert nem volt hajlandó kiengedni a kezéből), akkor esik le, mi ez, de még nem voltam ébren teljesen (amíg meg nem ittam 3 doboz HELL-t).
Fizettem, aztán útjára engedtem. Most itt vagyoka cuccal, de nem nagyon van kedvem összeszerelni. . Lehet, majd holnap...na...azt hiszem ballábbal keltem. 2 órát aludtam kábé..
Új hozzászólás Aktív témák
- Mobil flották
- Metal topik
- One mobilszolgáltatások
- Gumi és felni topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Telekom mobilszolgáltatások
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 3rd: i7-5GEN I 8GB I 512SSD I 14" WQHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro / Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 88% akku
- Akció! Sérült! Corsair Icue 5000X RGB Számítógépház! Olvass leírást!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest