Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• KROK640

nagyúr

válasz opr #2470 üzenetére

Igen, kiderült, számomra :D De rendes körülmények között azért ez többről szól.
    Egy ideig én is csináltam. Igazából körbe fotózod normálisan (el sem tudod hinni, hogy hány ember valójában nem tud fotózni, ugyanarról a helyről ég és föld fotókat lehet csinálni). Írsz hozzá egy olyan (jó) szöveget amitől kedve támad az embernek megtekinteni (sokaknak ez sem ment), aztán pedig fellövöd egy rakás hirdetős oldalra. Valamint (bár sokan nem tudják) de van aki keresni jön, a kínált ingatlanokat összeveted a keresős listával, és ha van match, akkor minél hamarabb összehozod a két embert.
    Ezenfelül melód része az ingatlanokban az érdeklődők körbevezetése, akik természetesen sosem érnek rá egyszerre, és rendszerint hétvégén akarnak ingatlant nézni, a szombat és a vasárnap délelőtt az garantált munkanap, de sokszor ezek délutánjai is.
    Meg akadnak a tipikus unatkozók is : Bejelentkezett 1-2 hirdetett ingatlanra. Főbb jellemzői között volt, hogy rendszerint péntek este, szombat délután, vagy vasárnap akarta látni az ingatlant, máskor nem jó, mert "dolgozik". (vagyis nem unatkozik).
    Aztán megjelent pontosan a megbeszélt időben, alaposan végig járta a kínált ingatlant, kérdéseket tett fel, lelkesen elbeszélgetett, "még átgondolom", majd eltűnt és soha többet nem hallottál felőle. Előfordul, hogy pár hét különbséggel, teljesen más árkategóriájú ingatlan miatt keresett újra. Persze abból sem lett semmi.
    Egyébként jellemzőjük volt még, hogy a drágább, nagyobb ingatlanokra vadásztak, amiket sok idő volt bejárni, sok-sok kérdés volt, néha körbe is fényképezték, aztán semmi. Egy idő után már meg ismertem ezeket, de az ember mégse vágja ki, mert egyrészt az állásomba is kerülhetne egy ilyen, másrészt ha meg mégis megveszi, akkor ott a jutalék, amiért egy szombat/vasárnap délután elb*szása nem tétel.

Én pl nem kizárólagos szerződéseket kötöttem (engedte a cég), mert az emberek ebbe sokkal könnyebben belementek, és olyanok is kötöttek szerződést, akik aggódtak a kizárólagosság miatt. Na meg 2%-ot kértem, míg akkoriban a szakmában a 3-4% volt az elfogadott. De így megint könnyebben belementek az emberek, tetszett nekik, hogy 2%-ért kb semmi dolguk. Ugyanakkor így tök könnyen megkerülhető voltál, és sokan ilyen összegeknél, már simán sutba dobják az adott szót meg a fair playt.

Amikor már harmadik hónapja jársz úgy dolgozni h nem kaptál 1ft-ot sem, akkor nem nehéz a helyzet árnyoldalait látni. (ahogy királynak sem érezni magad, mikor egyik nap arra mész be, hogy kerestél több havi minimálbérnek megfelelő összeget)
    "1-1 adásvételen milliókat kívánnak keresni"
    Általában a jobbaknak is havonta 1-2 eladás jön be*, abból ártól és megállapodástól függően jön 2-4%, amiből még fizesse a telefonszámlát, irodát, benzint, körbe fotózást, hirdető oldalakon a prémium tagság, hirdetések feladása stb. Nem kevés önköltség. Persze sok arcol h milyen jól megy a business, de nagyon is nem nulla munkával van meg, az a nem túl kiemelkedő bér. Elad egy 20M-s lakást mondjuk, az 400K, amiből mínusz még a fentebbi költségek, és máris ott tart h fele annyit sem keres mintha külföldön mosogatna.
    Emellé bejön az h bizonytalan ám ez mint a qtya vacsorája, mert ha nincs eladás abban a hónapban akármennyit rohangál és költ, nincs bevétel.

* kivéve irodavezető vagy iroda tulaj, de őket közvetlenül keresik, hozzád el sem jut az infó

"Ha nem kenyérre kéne" hanem lenne letámasztva 20-30 millám (vagy létezne Magyarországon egy biztos alapjövedelem, esetleg nem jutalékos lenne hanem az ember kapni egy havi fixet), visszamennék csinálni... Mert alapból szerettem csinálni, tök jó, hogy 1 órán belül hazaérsz, bárhol is legyél a városban vagy a környékén, ugyanakkor mindennap új és változatos helyeken jársz, épületekkel foglalkozol (ami mindig is érdekelt), érdekes embereket ismersz meg, részben irodai szöszmötölés, de ugyanakkor kellően mászkálós, és azzal, hogy unalmas ... semmiképp sem vádolhatod. Na és persze leírhatatlan előnyt jelent, ha 18-40 közötti dekoratív hölgy vagy ebben a szakmában.

Mint minden szakmában nyilván itt is vannak kutyaütők meg "lesz*rom" emberek, akik csak a markukat tartják, de ha becsületesen csinálod, nem olyan könnyű kenyér ez. Persze aztán, ahogy sok más területen is, az embereknek a kóklerek maradnak meg, és teszik tönkre a szakma hírét.

Új hozzászólás Aktív témák