-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sleepmore
csendes tag
válasz
FoxiestFox #38670 üzenetére
Ok! Még annyi infó lehet hasznos, hogy elvileg (és gyakorlatilag) az AIDA kiírja a GPU verzióját.
-
sleepmore
csendes tag
válasz
FoxiestFox #38665 üzenetére
Azért ha ilyet nézel, előtte feltétlen olvass utána a gyári hibás nvidia chip történetének. Mert bár jó erős a gyári hűtés, én a T61-emnél sokkal jobban tartottam attól, hogy egyszer csak beadja a kulcsot.
Mondjuk nem tette, mert mint utólag kiderült, a ritka A2-es szériás chipek közé tartozott. De a többség nem olyan. -
sleepmore
csendes tag
T430 melegedés témában van egy jó és egy rossz hírem
Kezdem a jóval: Az AIDA tesztje nem mérvadó, a két GPU nem dolgozik egyszerre valós felhasználás esetén. Tehát ha az nVidia dolgozik, az Intel GPU terhelése 0% körüli. Ld. az alábbi képen.
A rossz: Ahogy a notebookcheck is írja, sajnos van throttling, i5 esetén is. Ha csak az nVidia van 100%-ra terhelve huzamosabb ideig, a GPU mag 93°C-ig megy fel, a CPU kb. 70-75 °C körülre. Az nVidia GPU az én példányomban még a régebbi, 40 nm-es csíkszélességen készült. Elvileg szerelik a Thinkpadeket az újabb, 28-assal is, ami kevésbé fűt, de ez ebben az esetben mindegy, mert nem az van benne...
Amint indítok mellé egy Primeot, hamar 100°C köré emelkedik mindkettő, és belép a throttling. Ugyanez Intel GPU mellett nem jelentkezik.Továbbra is tartom, hogy ez a felhasználók többségének nem jelent semmilyen problémát. A gyakorlatban, normál felhasználás mellett ez egy gyors és hangtalan gép. De aki képes 100%-ra terhelt procit és GPU-t produkálni hosszú távon, az gondolja meg, mielőtt ezt választja.
-
sleepmore
csendes tag
válasz
Chaser #38575 üzenetére
Nagyszerű, akkor tulajdonképpen egyetértünk
Nekem megfelel ezzel a hűtéssel, meg valószínűleg másoknak is (ld. fent), de biztosan nem mindenkinek. Csak ne mondjuk már, hogy ez az átlagfelhasználó.
Igen, az Intel GPU mindenképpen megy az nVidia mellett is, de elvileg közel 0 terhelésen (hiszen megkapja a kirajzolandó képkockát az nVidiától. Ezt mindenesetre még megnézem holnap, mert erre én is kíváncsi vagyok. Simán lehet, hogy nem így van. -
sleepmore
csendes tag
válasz
Chaser #38563 üzenetére
Érdekes, hogy pont ezt hozod fel, én mérnök vagyok, és az elmúlt 2 évben sokat teszteltem szoftvereket is: nemhogy 10-20, de 2 konkrét példával sem tudnék szolgálni, amikor a CPU+GPU párost huzamosabban terheltem valamivel 100-100%-on. De az általad leírtakból úgy látom, te sem. Félre ne érts, nem kötekedni akarok, sok jó dolgot olvastam már tőled is ezen a fórumon, de arról nem vagyok meggyőződve, hogy a T430 hűtése rossz volna. Így is félve vettem meg a gépet, a fórumokon olvasott sok negatív megjegyzés miatt (rossz billentyűzet, illesztési hibák, hűtés szar), amiből konkrétan semmi nem volt igaz (erre a példányra). Messze ez az eddigi legjobb gépem, pedig már a 6. thinkpadem. Szóval azért fontoljuk meg, mielőtt kijelentünk valamit, mert mások (pl. én
) elhiszik.
De hogy ne csak véleményeket állítsunk szembe, hanem legyen valami hozzáadott érték is, futtattam most AIDA stresszteszteket a gépen (90W-os töltőn, High Performance módban).
- BIOS-ban csak Intel engedélyezve: CPU max. 77 fok (magok max. 76 és 81 fok), throttlingnak természetesen nyoma sincs
- BIOS-ban Optimus: itt jön az érdekes rész - az AIDA a teszt során mindkét GPU-t 100%-ra terheli. Tehát a proci és az nvidia GPU mellett a prociba integrált GPU is teljesen fűt. Íme:
Persze, hogy nem bírja el a hűtés. De ilyen ugye nem is lehet, normál esetben vagy az egyik megy, vagy a másik.
Ez alapján nem jelenteném ki, hogy pala gépe rossz.Ennél már reálisabb teszt, amit a notebookcheck csinál, egy Furmarkot futtatnak egy CPU teszt mellett, itt viszont ők az i7 esetén tapasztaltak throttlingot. Ami gáz, de ahogy szintén írták is, ilyen való életben nem jelent problémát.
Ha valamilyen tesztet futtassak még, vagy bárkinek konkrét kérdése van a géppel kapcsolatban, szóljatok.
-
sleepmore
csendes tag
válasz
Chaser #38556 üzenetére
... plusz még egy kis Diablo 3 ezek mellett a háttérben levezetésnek
Értem én, mire gondolsz, és nincs is nagyon értelme ezen vitatkozni. Valóban illene elbírnia a hűtésnek a teljes CPU+GPU terhelést együttesen is. De azzal, hogy nem így van, a felhasználók 99,99%-ának még semmilyen hátránya nem származik belőle. Többek között nekem sem, illetve gondolom pala2-nek sem (mivel írta az elején, hogy szinte nem is hallja a hűtést).
Biztosan van a világon 2 olyan programozó-mérnök, aki tervezés mellett futtat virtuális gépeket, miközben aláfestésnek fullhd filmet nézve tömörít, de ők tényleg ne ezt a gépet vegyék -
sleepmore
csendes tag
Nekem i5 + quadros T430-am van, de eddig sem a melegedéssel, sem a zajjal nem volt gondom. Stressz-teszt alatt a venti felhangosodott ugyan (közel 5000-es fordulaton mondjuk nem is csoda), de akkor sem volt vészes.
Viszont én külön-külön futtattam GPU és CPU tesztet, nem egyszerre, így:
- GPU max. 93 fok (ez biztos)
- CPU max. 75 fok körül (emlékeim szerint)Ha egyszerre terheled mindkettőt 100%-ra huzamosabb ideig, simán lehet, hogy már nem bír vele a hűtés, és belép a throttling. i7-nél meg pláne. De ez olyan extrém eset, ami miatt azért nem nevezném hibásnak a szériát.
-
sleepmore
csendes tag
válasz
subidu #37530 üzenetére
Sziasztok!
Én pont tegnap írtam a Mysoft-nak, hogy várhatóan mikor jön újabb szállítmány az IPS paneles x230i-ből.
Ma pedig kaptam egy teljesen korrekt választ, ami szerint felhívták a Lenovot, hogy rendelhető-e még, de kiderült, hogy a korábbiak sem voltak IPS panelesek, csak rosszul ment ki az árlista(Vett itt valaki ebből a NZA2XHV kódú modellből (a közepén X van Y helyett)? Vagy csak az árlisták alapján gondoljátok, hogy az IPS volt?)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Elitebook 840 G8 14" fullHD i5-1145G7 32/512GB Garancia
- ASUS TUF Gaming F15 gamer laptop
- X1 Yoga 8th 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő i5-1335U 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam aktív toll gar
- P15 Gen2i 15.6" FHD IPS i7-11850H T1200 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- Új Thinkpad P1 Gen 6, FHD+ IPS, i7-13700H, NVIDIA Quadro A2000 Ada -8GB-, 64GB DDR5 1TB NVMe, 4G LTE
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged