Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Gondwana

addikt

válasz Francia91 #43088 üzenetére

Konkrétan Acronist még nem használtam, XP költöztetést régen Ghosttal intéztem (BartPE bebootolva, onnan indítva), de újabban átszoktam a live-linuxra (Ubuntu 10.10-et használok, mert a 10.04-ben még a 2.2 libparteddel a Gparted nem kezeli elég jól az SSD-ket, 10.10-től meg a 2.3 már igen - az align miatt). Azért tetszik, mert semmiféle mókolás nincs az új filerendszer létrehozásakor az összes UUID meg egyéb randomgenerált azonosító marad az előző értékén! (Windowsos imagereknél nem vagyok ebben teljesen biztos, mert azok rendszerint előre legenerálják a filerendszert, és abba irkálják be egyenként a fileokat, így meg még - kikapcsolt TRIM vagy hdd esetén - a törölt fileok is átköltöznek az új rendszerbe.)
    Konkrétan dd a parancs, megadod, hogy melyik lemez tartalmát másolja bitről bitre, hova írja a végeredményt, és mekkora adatblokkokat mozgasson (ha túl kicsit adsz meg, vagy az alap 512 Byte-t hagyod, akkor a seekelés miatt nagyon lassú lesz)
    sudo dd if=/dev/sdb of=/dev/sda bs=4M
    Értelemszerűen nagyon oda kell figyelni, hogy a nálam sdb-nek és sda-nak írt forrás és céldrive nehogy összekeveredjen, mert az üres lemez tartalmát fogod a mostani rendszered tetejére írni - ahonnan ugye, nincs vissza. Én erre is a gpartedet használom (is, mert klónozás után a partícióméretváltoztatásokat is vele csináltatom, illetve akkor már kijavítja azt is, hogy az előző partíciós tábla a lemez új fizikai végétől távol végződött. Nekem eddig arra is bejött, ha kicsit odébb kellett tolni a partíciókat, mert SSD-re ment a költözés, és nem jó helyen kezdődtek a clusterek - ilyenkor a boot-particiókkal kell egy kicsit vigyázni, de ha van grub a gépen, neki könnyű megmagyarázni, hogy mostantól egy kicsit máshol kezdődik pl. a Win7). Palimpsest is megfelel a célra (valamiért újabban SSD-k SMARTját gyakran nem hajlandó kiolvasni), megszokás kérdése, lényeg, hogy ne legyen összecserélve.
    Külön történet, ha nagyobb lemezről költözöl kisebbre: a nagobb lemezen előre be kell tologatnod a partíciókat, hogy egy se végződjön a kisebb lemez utolsó blokkja címén túl, mert azt nagyon még fdiskkel se lehet visszahozni (na jó, lehet, de az utolsó partíció adatai biztosan sérülnek, úgyhogy inkább mégse lehet). Remélem, mindent leírtam, hátha valakinek hasznos lesz.

Új hozzászólás Aktív témák