-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolti75
senior tag
válasz
fatpingvin #118191 üzenetére
Ez oké, de maradjunk annyiban, hogy gazdasági totálkár ha a forrasztott hal meg. Nem érdemes vele egy percet sem foglalkozni. Ami ér valamit a gépből azt el kell adni a többi kuka.
-
zsolti75
senior tag
válasz
Vladislav #118157 üzenetére
Erre a felhasználásra ezen az árszinten, én egy T14, T15, L14, L15-környékén nézelődnék amd 4650, 4850, 5650, 5850-el innen az apróról, vagy külföldi webshopból. Értelemszerűen, ha hordozva lesz a gép akkor 14, ha nem akkor inkább 15-ös méretben. A filmezéshez jó ha 15" a kijelző.
Az M1 air is bőven elég lenne teljesítményre, viszont 13,3"-on az nézzen filmet akinek muszáj. -
zsolti75
senior tag
válasz
ChRiS_RS #118103 üzenetére
Rakj fel egy gyári recovery-t! Ha azzal se jó, akkor szerviz.
-
zsolti75
senior tag
válasz
azbest #118051 üzenetére
Igen vannak fura eredmények. Most bontottam egy gépet, tök gyári állapotban futattam néhány tesztet. Hozza amit hoznia kell, 2 mag picit belenyal a 100 fokba, ezért van egy kis throttling, ha megkenném fémmel mint a sajátomat ez is hozná a CB23 22500 pontot, de nem piszkálom. A memoria sem olyan rossz szerintem, főleg hogy csak 4000-es.
-
zsolti75
senior tag
válasz
azbest #118049 üzenetére
Ez csak a szokásos Notebookcheck elírás, a P16 PL2: 157W, PL1: 110W,
és a memoria sebesség kivételével gyorsabb a dell-nél. A P16-ban 4000-en mennek a ram-ok, én is nagyjából ennyit mértem R/W 56K/56K, majd ha megjönnek az ecc moduljaim, azok kicsivel gyorsabbak lesznek, de 10-15% elmaradás az reális. A gpu meg saját teszt szerint gyorsabb mint ami a P15-ben van, szóval passz mit bénáztak megint.
A CB pontszámok is érdekesek mert sokkal többet mutat nálam mindegyik. De nem idegelem rajta magam a notebookcheck tesztek ilyenek már pár éve. -
zsolti75
senior tag
válasz
azbest #118026 üzenetére
Igen ezeket én is olvastam. Az egyetlen előnye a CAMM-nak a 4 csatornás memoriakezelés. De nehogy már ezt ne tudják megoldani 4db SODIMM-el! Tuti megtudnák, ha akarnák. Én úgy látom, hogy nagyon kiforratlan még a DDR5 és (az ecc modulok kivételével) vackokat raknak a gépekbe. 1R16-os 16GB-os modulokkal dobják piacra az új gépeket, amik lasabbak mint a DDR4-3200-as modulok.
De igazából már a 3200-nál is látszott hogy nagyon határon van a technika, cl20-nál gyorsabbat (alapfeszen) nem nagyon láttam sodimm-nél, de cl22 volt inkább a jellemző, és semmivel sem volt gyorsabb mint a 2666-os cl15-ös hyperx-eim. De a számháborút folytatni kell, itt a 4800, igaz hogy valójában 4000-en mennek és Cl40-44-en, de ezzel el lehet adni megint egy csomó gépet. -
zsolti75
senior tag
-
zsolti75
senior tag
-
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #118011 üzenetére
Én azért hiányolom a "külső" akksit, mert történt már velem vizes baleset. Olyan gyorsan sem kaptam még szét gépet soha azt tuti
A thinkpad vízelvezetés tökéletesen működött, az alaplapon egy csepp se volt, a klavi is túlélte, de közel voltam a szívrohamhoz.
Meg szerintem sok szervizbaleset megelőzhető egy külső akksival. -
zsolti75
senior tag
válasz
szabozsolt87 #117924 üzenetére
nem te vagy hülye, hanem aki kitalálta ezt a mizériát az m.2 csatlakozón belül.
-
zsolti75
senior tag
válasz
szabozsolt87 #117921 üzenetére
A b+m key, azt hívják sata-nak, amit te vettél, az nvme.
-
zsolti75
senior tag
válasz
Lasersailing #117890 üzenetére
Semmi gond, nincs harag
-
zsolti75
senior tag
Magamnak én sem szívesen, bár ha gyors 32GB van forrasztva, szerintem megvenném úgy is. A hosszú távra vásárlásról igyekeznek leszoktatni a gyártók. Én is 1-1,5évente cserélek, mert a szoftvereket gyorsabban fejlesztik mint a hardvert.
Tényleg vicc, hogy 20éve ugyanekkora munkákat milyen lófasz hardveren végeztünk, most meg évente cserélhetjük, ha lépést akarunk tartani. -
zsolti75
senior tag
válasz
Lasersailing #117881 üzenetére
A billentyűzet a legkisebb tétel, gyárit veszek 30-ért, a magyarítás meg 12e, és most már állítom jobb minőség mint a gyári.
A személyeskedést hagyd ki, mert fogalmad sincs. Egyébként nem kereskedő vagyok. -
-
zsolti75
senior tag
válasz
Tikakukac #117874 üzenetére
Többek közzött ezért is kerülöm a magyar kereskedőket. Itthon szokás, hogy kicserélik a gyári ramot/ssd-t gyengébbre ami ezek után nem lesz gyári garis. A dell-nél 2020 környékén volt a szigorítás a garanciát illetően, és szóbeszéd szerint az ilyen történetek miatt is volt.
Az ikres sztorik hamar borulnak, mert nem elég a sorozatszám, minden alkatrészen rajta a cikkszámos vonalkódos matrica, és ezt be kell vinni a rendszerebe csere esetén. -
zsolti75
senior tag
válasz
Lasersailing #117866 üzenetére
Ezek csak a szokásos urbán legendek.
Igen a nepperek többszége áfázik, de az hogy ebből neked bármi garanciális problémád legyen, az esélye közelit a nullához. Az autópiac is így működik egyébként már vagy 10-15éve mégsem foglalnak le több 10000 autót szegény tulajoktól.
Az hogy nem magyar meg teljesen mindegy, max ha billentyűzet hibával küldöd be a gépet, a magyarított helyett visszakapod pl.némettel (én már jártam így, na bumm).
Én évente veszek kb.7-8 gépet (most cseréljük le a P15-ösöket) és eszembe sem jutna magyar kereskedőtől vásárolni.
De természetesen elfogadom ha te ragaszkodsz hozzá, csak megérteni soha nem fogom. -
zsolti75
senior tag
válasz
Tikakukac #117868 üzenetére
Gondolom usa gép, vagy lopott és tiltották, ilyeneket sztorikat én is tudok mesélni, de ez nem az amit én írtam. Intel 10gen-től már a sorozatszámokat sem lehet átirogatni mint régen, szóval nem sok trükközésre van lehetőség.
Az a gari van ami van, mindegy honnan veszi az ember, ha van számla az jó, de ha nem akarod bevinni a cégbe a gépet, csak annyit ér mint a wc-papír. Mivel Thinkpad topicban vagyunk a gép származása is lényegtelen. Dell-nél és HP-nél szükséges a honosítás, Thinkpadnál nincs ilyen kikötés (még). -
zsolti75
senior tag
válasz
Lasersailing #117864 üzenetére
"nem mer trükközni, valós garival adja"
Ezt hogy érted? Ott a cikkszám és a gyári garancia. Mit lehet azon trükközni? -
zsolti75
senior tag
válasz
szabozsolt87 #117811 üzenetére
2242 méretű m.2 sata ssd-t tudsz tenni a wwan slotba.
-
zsolti75
senior tag
válasz
tothjozsi96 #117787 üzenetére
Ment neked is.
A csatlakozó pozicióját lemérem ha igénylitek. -
zsolti75
senior tag
válasz
tothjozsi96 #117783 üzenetére
Ne gyárit tegyél bele, hanem jó kijelzőt!
Az újjak már nem csavarosan rögzülnek, hanem ragasztani kell a fedlaphoz, de megéri a plussz munkát szerintem ha van egy jó 100%-os 500nit-es paneled.
N156HCE-GN1
N156HCA-GA4
NV156FHM-N4R
Annyit még hozzátennék, hogy a kábelhosszt érdemes csekkolni, mert 2018 környékén kb.5mm-el arrébb került a csatakozó, így annyival hosszabb kábel szükséges, ha van annyi tartalék akkor semmi akadálya a cserének. -
zsolti75
senior tag
válasz
scream #117575 üzenetére
P14s g2-nél még választható bios-ban a linux alvó mód, ami kikapcsolja a Modern Standby-t.
Fórumon azt javasolták, hogy ilyen beállítás melett legyen telepítve a windows. Nálam az összes P-nél a bios alapbeállítás az S3, soha nem is volt ilyen problémám. Egy precision-om viszont rendszeresen csinálta, hogy tűz forró volt a táskából kivéve, akkor olvastam utána ennek a történetnek. -
zsolti75
senior tag
válasz
Tikakukac #117463 üzenetére
Gépet tönkre nem teszi, csak felesleges köröket futtatják.
Én végigpróbálgattam P50-től P16-ig az összes C portot, hogy tudja e, mert netezős üzemmódban 20W környékén fogyaszt, nagyon jó lenne, a telefonhoz használt mágneses kábelemmel. Valamint ha úton van az ember az autóban is simán lehetne tölteni. -
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #117392 üzenetére
Nálam is 100%-osan műxik minden linux-al, még telepítés nélkül is.
Egy apró mókolás van, hogy ha UHD a kijelző, akkor bios-ban nagyobb memóriát kell állítani az intel gpu-nak. Valamint az energia gazdálkodás nem olyan mint winfossal, melegebb a gép, és rövidebb akkuidő. Egyébként perfect. -
zsolti75
senior tag
válasz
azbest #116885 üzenetére
A Dell-nél is csak abban a városban ahol van szerviz kimennek, Kisbütyökfalvára nem hiszem, mint ahogy Fehérvárra sem jöttek, hanem futárt küldtek a gépért és a C-szerviz javította.
A helyszíni garancia egyik gyártónál sem alap szolgáltatás.
A Lenovonál is van, és természetesen feláras, az én WS-emhez pl +€1000 a depo garancia frissítése premier-re.
Mikor még az Albacomp szervizelte őket ide is kijöttek házhoz.
Ha megnézed a márkaszerviz listát, egyik sem csak Lenovo, vagy csak Dell, többnyire javítják mindhárom nagy márka gépeit. Nincs érdemi különbség a szolgáltatás minősége között, az hogy a vidéki szervizekkel felmondták a szerződést, az a magyarországon eladott darabszámmal és költségcsökkentéssel füghet össze. Dell-nél is volt ugyanabban az időben szigorítás a külföldi gépek honosításával lapcsolatban. -
zsolti75
senior tag
válasz
#45469952 #116876 üzenetére
Na itt nagy a káosz.
Az összes Think terméknél 3 garanciaszint van:
depo, helyszíni, és prémium helyszíni.Alapból minden gépre a depo gari jár, amikor is az ügyfél dolga és költsége a gépet a szervizbe szállítani, a többi garanciaszint fizetős.
A helyszíni gari 2021 február óta csak Pesten működik (ugyan úgy mint Dell-nél), vidékre futárt küldenek ingyen.
Prémium garinál plusz telefonos támogatás jár, és elvileg az NBD.
Előfordul, hogy egyes kereskedők emelt garanciaszinttel árulnak gépet, vevőcsalogatás miatt, meg nekik nem annyiba kerül egy garancia bővítés mint átlagembernek otthonról. -
zsolti75
senior tag
-
zsolti75
senior tag
válasz
allein #116678 üzenetére
Nemrég egy haver hasonló paraméterekkel keresett gépet.
Levadásztam neki egy Thinkpad L15-öt Ryzen 4650-el €400-ért, 2év garival. Műanyag-műanyag de otthoni használatra bőven jó lesz a kis ryzen meg nagyon jól hasít. A gyári 250nit-es kijelzőt azon nyomban cseréltem egy 300nit-es 100%sRGB-re, úgy már abszolút meg voltam elégedve vele. -
zsolti75
senior tag
válasz
lamazonia #116664 üzenetére
Én egy hete használom a P16-ot.
Az hogy P15 árban találtál elég kérdőjeles, mert jóval drágább.
Egy ugyanolyan konfig közel €1000-el drágább mint tavaly volt a G2-es.
Nem véletlen a P16s-re gondolsz, mert annak az ára van P15 szinten sajnos.
A külseje nekem sem tetszik annyira, de az legyen a legkevesebb.
A teljesítmény nagyon jó, kb 15-20%-al gyorsabb mint a P15 G2, viszont vaporchamber ide vagy oda melegebb is, és hangosabb is.
A kijelző minőségre ugyanaz, a felfelé +2centi viszont excel-ezéshez meg netezéshez nagyon jó. Ja és nincs hálózati csatlakozó, venni kell hozzá adaptert, meg csak 2db m.2-van ez utóbbi kettő részemről nagy fekete pont.
Az hogy melyiket válaszd, azt neked kell eldönteni, a P1 jóval gyengébb, olyan 55W körül van a power limit, míg a P15 és a P16-nál nincs limit teljesen asztali teljesítménnyel 110-120W körül megy benne a cpu. Viszont ha nem kell a numerikus meg hordozni is kell, akkor nincs mese P1 kell. Nincs hivatalos refurb értékeítés az eu-ban, kisebb cégek szokták felvásárolni a készletet és azok árulják, de az egy jó évbe fog telni, mire P16 és a P1 g5 ott megjelenik. -
zsolti75
senior tag
válasz
adika4444 #116573 üzenetére
Nem kell számla!
Cikkszám alapján ellenörzöd a garit, és az van.
Honosítás sem kell!
Akkura egy év az alap, bővíthető 3évre.
A helyszíni gari Budapest és vonzáskörzetében működik, vidékre futárt küldenek a gépért és ingyen viszik-hozzák, ugyanúgy mint a Dell-nél.
Ha depo gari van, akkor saját költségen kell szállítani. -
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #116370 üzenetére
Sajnos nem ellenőrzi, csak a végén szól hogy a lemez megtelt.
Volt régebben egy win10 kép P51-hez ami épp egy picivel volt nagyobb mint 16GB
Volt valami keverc-kavarc P53 időkben az usb3 környékén, csak már elfelejtettem mi volt. Én is jártam így mint Joe, akkor azt hiszem úgy oldottam meg, hogy régebbi gépről csináltam meg a telepítőt.
De érdekes, mert P15-ösökkel ugyanazzal a creatorral már nincs gond. -
zsolti75
senior tag
válasz
Dr. Akula #116352 üzenetére
Abszolút jogos a kritika. Ha tettek volna egy külön ajtót a Ram/ssd-hez lett volna +$2 költség.
Senkit sem vígasztal, de ez legalább még nyomokban tartalmaz fémet, a konkurens márkák eladják a műanyag vázra kasírozott 0,1mm vastag alu lemezt mint fém váz, a business és a workstation class-ban egyaránt. -
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #116330 üzenetére
Én is Samsung, viszont van egy WD SN730-asom, az egyik P53 gyári ssd-je volt, 3 éves és 98%, ráadásul hűvösebb is pár fokkal mint a samsungok, szóval részemről az is ajánlott. (az SN750 állítólag melegebb)
A 2 terrás 970 evo+-om egy oldalas.
A P50-53-ba fizikailag bele menne a 2 oldalas is, csak akkor bukja az ember a hűtést, azt pedig nem ajánlom senkinek (próbáltam). A P15-ökbe pedig belefér az alacsony hűtőbordás, vagyis, ha ki kell szedni a gap-padot akkor az kompenzálható némileg egy felső bordával. Némileg, de jobb a gyári kivitel. -
zsolti75
senior tag
válasz
zsolti75 #116326 üzenetére
Kiegészíteném annyival, hogy volt még P51-em gyárilag Toshiba XG5 vagy XG6-al, már nem is emlékszem pontosan, az is jó volt, csak az élettartam százalék valahogy jobban csökkent mint a mellette lévő Samsung-é.
Egy szó mint száz, azt vesz mindenki, amire futja a mostani horror árak mellett, jó márkák esetén nagyon nem lő mellé, főleg ha van garancia is. -
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #116323 üzenetére
Tudom, van mindkettő, és mindegyik jó. Az OEM lassabb és hűvösebb, az evo meg 5év garis. Igazából számomra tök mindegy, ami beesik jó áron. A P53-ban volt még gyárilag Intel is, azt is írhattam volna, de tökre nem emlékszem a típuszámra. A Kington Intenso és egyebeket én kerülném, pedig azok között is van biztosan jó. Az említett 3márkát adják gyárilag is, biztos nem ok nélkül.
-
zsolti75
senior tag
válasz
zsoltip #116320 üzenetére
Szia! Sajnos a borda nem fog elférni, de nincs is szükség rá ha az alaplap felé megvan a gap-pad, ha nincs akkor venni kell. Ne kérdezd milyen vastag, mert sose mértem
.
Bármilyen m.2 nvme 2280 ssd jó lesz bele, rakhatsz 4.0-ást is, de nincs értelme. Szerintem ár/érték arányban Samsung pm981a(970evo+), vagy WD SN730/750 (WD Black) amit érdemes lehet keresni.Jut eszembe, neked RTX-es a géped, akkor allu az alsó burkolat is, annak lehet értelme, ha melegszik az ssd, hogy az ssd-burkolat közé is teszel gap-padot. De ez csak power userek-nek lehet szükséges
-
-
zsolti75
senior tag
Sajnos nem. Kevernek mint a turmixgép.
Néztem a T14-eknél, és a sima FHD panelek NTSC, a 4K pedig aRGB vagy DCI-P3-ban vannak megadva a PSREF-en.
Ennek oka egy kicsit csalás.
Vegyünk egy egyszerű FHD panelt, ami tud papíron:
72% NTSC-t, 80-90% sRGB-t, és 65% aRGB-t.
Mellette pedig egy 4K panel, ami tud:
78% NTSC, 100%sRGB és 100% aRGB
Ha csak a NTSC lenne kiírva akkor az egyszeri user nem fizetné ki a €200 felárat érte. -
zsolti75
senior tag
Ha hivatalos oldalról származik akkor nem elírás.
Vásárlás előtt kérj egy típusszámot és csekkold le a PSREF-en!
A 45%-os panel egyébként egy büntetés 2022-ben.
Általában, ha nincs kiírva hogy milyen színtért fed le, akkor NTSC.
A home és office felhasználású gépeknél sRGB színtartományt szokás megadni, a képszerkesztésre készült gépeknél aRGB-t vagy DCI-P3-at, de ez utóbbi kettőt csak a 4K és oled panelek tudják teljesíteni. -
-
zsolti75
senior tag
válasz
rossitibi #115608 üzenetére
Az X13 könnyebb, vékonyabb, több az opció, jobb kijelzők (L13-nál csak 1fajta 300nit 72%-os van, az X-nél 4fajta), integrált toll, nagyobb akku stb... Közel duplájába kerül az X mint az L, legalább is amit most találtam kinti készleten.
Ha ilyenre vágysz és az ár is megfelel akkor inkább az X. -
zsolti75
senior tag
válasz
MrSealRD #115387 üzenetére
Értelek, ha küldesz privátban egy mélcímet, átküldök egy működő verzót.
Amivel még érdemes próbálkozni, hogy a nv controll panelben beálítasz max 60FPS-t a kártyának, valamint a késői P52-esek már sűrűbb és csavart lapátozású ventit kaptak, arra kicseréled halkabb lesz valamennyivel. -
zsolti75
senior tag
válasz
FoxiestFox #115166 üzenetére
NTLite-vel akár töröheted véglegesen is
De nem gondoltam ennyi időt elfecsérelni rá, most nagyon jól műxik.
Hány user használhatja úgy hogy azt hiszi minden oké, közben meg egy bughalmaz van a gépén. -
zsolti75
senior tag
válasz
FoxiestFox #115164 üzenetére
Rendszergazda fiókot használok, a defendert teljesen kikapcsoltam, nem segített. Biztos meglett volna fél nap szarakodás után, de nekem annyit nem ér.
-
zsolti75
senior tag
Win10 vs, Win10
Tegnap éjjel gondoltam újrahúzom a winfost.
Legújabb 300-as verziószámú Win10 21H2 Lenovo image letölt, feltelepül, winupdate és vantage szépen felfrisít, pár teszt után a pontszámok és a max hőfokok teljesen jól néznek ki viszont az alapjárati hőmérséklet magas, számszerűen 50 fok felett minden mag.
Gondoltam a TPFC majd segít, de sajnos nem.
Pár órát tököltem vele, majd meguntam, visszaraktam a 238-as verziószámú Win10 21H1-et, ugyanúgy winupdate és vantage frissítgetések után, kb egy óra netezés és videózás után így néz ki:
Az új 21H2-nél a Ntoskrnl pár másodpercenként 6%-os cpu használatra ugrált. Végig tiltogattam a szolgáltatásokat, de nem találtam meg mi okozza. Lehet pár napot rá kellett volna még szánni
-
zsolti75
senior tag
válasz
S_x96x_S #115150 üzenetére
Az utóbbi 2-3 évben, a Notebookcheck teszteket összehasonlítva az általam lefuttatott pár teszteredménnyel, olyan durva eltéréseket tapasztaltam, hogy nagyon erős fenntartásokkal kezelem az ott leírtakat. És ez a számszerűsíthető eredményekre vonatkozik, nem a szubjektív pontozásos értékelésre.
Szóval szerintem az nem igazán alkalmas gépek összehasonlítására. -
zsolti75
senior tag
válasz
Francia91 #115068 üzenetére
Felhasználó szemszögéből nulla előnye van a foglalatos GPU-nak.
Cserélni soha nem fogod, mert más gépekkel már nem kompatibilis, a gyári új ára meg annyi, hogy abból veszel inkább egy másik gépet. A P15-nél visszatért a cserélhető GPU, de csak azért, hogy ne kelljen 30-féle alaplapot gyártani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -30% i7-12650H 10Mag 16/512 RTX 4070 8GB FHD 144Hz
- Lenovo Thinkpad L14 G5 (Gen5) AMD Ryzen 5 7535U 16GB RAM 256GB SSD Win11Pro 2,5 év garancia
- P1 Gen3 15.6" 4K UHD OLED érintő i7-10875H T1000 MaxQ 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam új akku gar
- Sword 16 HX 16" FHD+ IPS i7-13700HX RTX 4070 32GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- ZBook Power 15 G10 15.6" FHD IPS i7-13800H RTX A500 32GB 512gb NVMe ujjolv gar
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- Az ASUS TUF Gaming B550-Plus csak rád vár! Kamatmentes rèszletre is!!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged