- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
- Milyen GPS-t vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
barnam_
nagyúr
válasz
vicze #123874 üzenetére
Yoga Pro szériában láttam megjelenni ezt a 14,5" méretet. Nem láttam még élőben, de egy jó kompromisszumnak néz ki. Persze ezek a 2,8k meg 3k-s felbontások inkább paraszt vakításnak tűnnek nekem, mivel úgyis csak felnagyítva fogja használni a user.
Ez a zsanér érdekes, mert így a hűtés a kijelző felé tolja ki a hőt, viszont lehajtott kijelzővel kicsit szerintem blokkolja a levegő szabad áramlását.A memóriás témában szerintem némi félreértés van, de mindegy is
Ahol 2x16GB megy bele, ott rendre drágább:
100€ (E) -> 110€ (L) -> 130€ (T) -> 150€ (P)
Kivétel ugye a P14s Intel, de az alapból 16-al indul tehát ott a bővítés csak 1db 16-os modul. -
barnam_
nagyúr
válasz
vicze #123867 üzenetére
A logika ott van szerintem, hogy az Inteles 16GB-ról indul, tehát a 32GB-ra való upgrade az 1db 16-os modult jelent. Az AMD-s pedig 8-ról, tehát ott annyival drágább is lesz.
Kijelzőben is látok különbséget, de ott a 14" vs. 14,5"-al magyaráznám.Lehet félreértesz, én nem azt mondom, hogy ne vegye meg a memória bővítést akinek szüksége van rá. Csak azt akartam bemutatni, hogy ha nem forrasztott a memória, akkor nagyrészt vállalható a fejlesztés költsége (vagyis korrelál a modulok áraihoz), illetve nem kell előre megvenni a maximum memóriával mert később hátha szükség lesz rá.
-
barnam_
nagyúr
válasz
vicze #123863 üzenetére
Én inkább RAM slotos gépeket néznék a könnyebb összehasonlítás érdekében. Mindegyik DDR5-5600MHz.
E14 G6: 32GB 100€
L14 G5: 32GB 110€
T14 G5: 32GB 130€
P14s G5 Intel: 32GB 100€ (ez +1db 16-os modul mert 16-ról indul)
P14s G5 AMD: 32GB 150€Legolcsóbb 2x16GB kit amit találtam: 104€
1x16GB: ~55€Ezért tartom jobb ötletnek az olyan gépeket amik bővíthetőek, mert nem kell előre megvenni a maximális konfigurációt. És az is látszik, hogy egy P14s AMD esetén ugyanazért a memóriáért 50%-al többet kell fizetni mint egy E14 esetén.
Persze ezek végfelhasználói árak nem mennyiségi kedvezményes céges gépek, szóval természetesen your milage may vary
-
barnam_
nagyúr
válasz
Reggie0 #123814 üzenetére
Én megértem a másik hozzáállást is.
Ismerek egy T betűvel kezdődő szervizt, ahonnan anno elég sok panasszal találkoztam. (Bár TP-ket csak nagyon limitált ideig javítottak.)
Tehát érthető, ha valaki nem javított terméket akar hanem újat, és van lehetősége elállni a vásárlástól. Neki volt, hát hadd éljen vele -
barnam_
nagyúr
válasz
zsolti75 #123789 üzenetére
Azt anno visszamondtam, mert nem akartam campus igazolással vacakolni. Aztán utána már úgy voltam vele, hogy inkább megvárom mi jön ki idén.
Illetve rendeltem már egy E14 G6-ot 155H procival + 2,2K-s 100% sRGB kijelzővel. (amit aztán vissza is küldtem, miután rájöttem milyen az EU bill
)
Oké, ha melléteszem a céges P14s G3-at, érezni az anyaghasználatból eredő különbséget, de a dokkolóra kötve tök mindegy hogy soft touch műanyag vagy alu burkolat.
Jelenleg T14 G5-ből csak U-s proci van és csak OLED ami 100% sRGB. -
barnam_
nagyúr
válasz
scarbantia #123782 üzenetére
Ez az a kategória, amit csak hobbiból érdemes csinálni.
Arra viszont nagyon érdekes projektnek tűnik, mindenképpen számolj be róla ha van fejlemény -
barnam_
nagyúr
válasz
scarbantia #123781 üzenetére
Szerintem is teljesen jól használható, nem találok benne kifogást a méretén kívül. A "vicc" az, hogy egy ideje a 4 magosított T430-at használom mert a GPU-t leszámítva szinte semmivel sem lassabb mint a W530 (3720qm vs. 3840qm), mindkettőben 1866-os ram + AX211 wifi. A klasszik bill. modot meg lehetne még csinálni rajta, de szerintem -és ez most eretnekség lesz, sorry- nem annyival jobb. Van egy X230-am, azon kicseréltem a régire mert az x220 palmrest-el nem kellett faragni a billentyűzetből.
Nekem is nagy plusz pont a numpad nélküli gép.. ha ilyen kell modern kiadásban, a P1-re nézz rá.
-
barnam_
nagyúr
válasz
scarbantia #123778 üzenetére
Úgy, hogy nekem is van a fiókban egy W530, inkább azt mondom: tedd el emlékbe
Ha van felesleges pénz, persze lehet vele szórakozni (én az eGPU-t választanám), de egy mai modern gép feleakkora méretben 3x akkora (most csak mondtam egy számot) teljesítményt hoz. -
barnam_
nagyúr
Mi a különbség az English (EU) és English (GB) kiosztás között új gépek esetén?
-
barnam_
nagyúr
válasz
donjohnson #123401 üzenetére
Chromeot nem használok évek óta
De FF-on volt fenn olyan kiegészítő ami tiltotta a VP9-es kodeket, csak akkor nincs FHD-nél nagyobb felbontás.
Jó ez így, nem akad, csak megizzasztja a procit -
barnam_
nagyúr
válasz
lezso6 #123400 üzenetére
Igen korábban én is letiltottam, úgy kordában lehet tartani a hőmérsékleteket (és ugye itt a 14"-os házba tettem a 4 magos procit). De mostanában úgy voltam vele, hogy végig ki van fizetve...
Ezért inkább a teljes kikapcsolás helyett BIOS-ban be lehet lőni hány W-ig engedje el. Kicsit lejjebb vettem az alapértelmezett értéknél, így turbózik, de nem maximálisan. -
barnam_
nagyúr
válasz
fatpingvin #123395 üzenetére
Egy dologban mindenképp kevésnek érzem a 430-at: YouTube 1440p 50-60 fps videóknál már erősen pörgeti a procit, 90°C körül áll meg bekapcsolt turbóval. (kb. 3Ghz-ig megy fel, korlátoztam kicsit a teljesítményt).
-
barnam_
nagyúr
válasz
fatpingvin #123391 üzenetére
Igen ezt adom, de az open source bootloader / BIOS nem általános igény
Nekem 1vyrain van a T430-on, azzal tiltottam le az ME-t.Nagyjából nekem is elég a T430 (4c/8t), de mellé teszem a P14-et (vagy bármi mást), és kisebb, laposabb, többet megy akkuról. Oké, nem olyan robusztus, de ez az irány véget ért.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Tim82 #123324 üzenetére
Csak mint infó, neked valószínűleg nem újdonság.
Linuxon az újabb kernelekben benne van a töltéshatár állítása, TLP sem kell hozzá.Egyedül ventilátor szabályzásra nem találtam még jó és felhasználóbarát megoldást.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Wolfskin #123122 üzenetére
Nem merül amúgy feltűnően gyorsan a gép használat közben?
Mert ha kuka az akku, akkor le tud merülni nullára akkor is, ha ki van kapcsolva.Hibernálás során a lemezre íródik ki a memória tartalma, a CPU nincs áram alatt. A gyors rendszer indítás is hasonló, tehát én inkább az akku állapotára gyanakodnék.
-
barnam_
nagyúr
válasz
spuros #123080 üzenetére
Nem találtam semmilyen töltőt hozzá (pedig kellene hogy legyen itthon egy 65 és 90W-os), úgyhogy dokkolóban teszteltem, azon viszont 170W-os töltő van.
Akkuval:
26.45
25.78
25.97
mpAkku nélkül:
24.36
26.25
27.04
mpBekapcsoló gomb megnyomásától a login képernyőig.
Kubuntu 22.04 LTS van rajta, 8GB 1600-as ram és talán Samsung 840 SSD.
+ Ivyrain bios mod van kikapcsolt Intel ME-vel, valahol írták a FAQ-ban hogy ez lassítja a boot-ot. A power gomb lenyomása után eltelik vagy 8 mp mire megjelenik a Lenovo felirat.Érdekes, hogy a T430 sem bootol gyorsabban, pedig abban QM proci van 1866-os memóriával és Samsung 860 EVO SSD-vel - ugyancsak Kubuntu 22.04 LTS.
Viszont megnéztem, és az X230 ugyanúgy turbózik 3Ghz-re akku nélkül is.
Azt javaslom hogy nézd meg mennyin megy a proci akku nélkül, szerintem ott lesz elásva a dolog. És adott esetben kelleni fog hozzá egy 90W-os töltő. -
barnam_
nagyúr
válasz
donjohnson #123023 üzenetére
Nem ez a cél, nem kell folyamatosan maxon tartania
Csak legyen maximalizálva az akku idő, de ne nőjön feleslegesen a ciklusok száma. -
barnam_
nagyúr
Azért 95%, mert nem valami acélos az akku idő - bár azóta úgy állítottam be, hogy kikapcsoltam a turbót akkun és a procit is csak valami 30%-ig engedi el. Így már egész okés, de egy teams meeting így is sokat kiharap az akkuból.
Kímélni akarom, ezért az pont elég ha 60% alatt kapcsol be a töltés, de céges gép, nem érdekel ha meghal az akku pár év múlva. Többet számít, hogy ne kelljen töltőre dugni.
Köszi a magyarázatot, valóban így lehet. 1280P van benne.
-
barnam_
nagyúr
Adott egy P14s G3 Intel. Egész nap a dokkolón van, TLP-vel a limit 60-95% között van beállítva.
Mégis idővel csökken pár százalékot a töltés, most épp 86%:Mi lehet ennek az oka?
Ez egy Type 40AS dokkoló, de hasonlót tapasztalok otthon is USB-c monitorra kötve (végig be van kapcsolva, az tiszta sor hogy ha kikapcsolom a monitort, nem tölt). -
barnam_
nagyúr
válasz
fatpingvin #122946 üzenetére
Milyen SFF gép lesz?
Csak kíváncsi vagyok mert én is azon gondolkozom, hogy a 3 laptop helyett (w/t/x30) legyen egy viszonylag erősebb SFF + egy laptop. -
barnam_
nagyúr
Ha már trackpoint: hogy lehet állítani külön a külső egér, touchpad, és trackpoint érzékenységét? Linux/Win alatt.
Én ezért nem használom az utóbbit, mert jellemzően mindig lassabb vagy gyorsabb mint a touchpad, nem tudom megszokni. -
barnam_
nagyúr
válasz
energy4ever #122877 üzenetére
Igen.
-
barnam_
nagyúr
válasz
totron #122625 üzenetére
"Ez mióta van így?"
Nem állítom hogy ez az egyetemes igazság, csak az én megfigyelésem
Ami azon alapul, hogy Windows alatt sokszor magától elkezd tekerni a venti - nyilván mivel valami a háttérben a procit pörgeti. Ami varázslatosan elmúlik amint elkezded használni a gépet.
Na ilyet Kubuntu alatt nem tapasztalok amióta azt használok.Venti szabályzásra vannak megoldások, de egyik sem olyan user friendly mint a TPFC
Inkább hagytam is a francba, pedig a T430-on elég idegesítő hangja van 3800 rpm felett. (pedig a hőfokba beleférne hogy lassabban menjen) -
barnam_
nagyúr
válasz
zsolti75 #122622 üzenetére
Igazából tegnap éjjel már megrendeltem
P14s-t rendeltem - jóval olcsóbb gépek iránt nézelődtem, de mivel ritkán cserélem a laptopokat, gondoltam erősebbet veszek. S mivel az SSD-n kívül semmi se bővíthető, ezért 64GB ramot is beleraktam. 64GB-s konfig kereskedőtől nem nagyon van 1900€ alatt, ez meg ~1500€ volt Lenovotól (nem student program).A gari bővítés 3 depot-ról 5 év premier plusra 467,72€, ezt még vissza tudom mondani. (meg a rendelést is akár, de szerintem a gép marad)
-
barnam_
nagyúr
válasz
fatpingvin #122616 üzenetére
Jópofa, de ahogy írod nem igazán hordozható
-
barnam_
nagyúr
Mik a Lenovo kiterjesztett gari (Premier Plus) feltételei?
Az egyszeri akku csere + nemzetközi kiterjesztés egyértelmű.De pl. az nem derült ki, hogy a sérülés elleni (ADP) védelem az hányszor használható fel, és van-e önrész (mint egy biztosításnál)?
Alapvetően ellennék ADP nélkül is, de okosan úgy van felépítve az árazás, hogy vedd meg a premier plus garit...
4/5 év premier +143,35 € / +252,11 €, de ezekhez akku garit nem lehet hozzáadni.
4/5 év premier plus +291,63 € / +395,72€, ebben már benne van az ADP, KYD, SBTY, INT gari. Ha külön-külön adom hozzá az extrákat, majdnem ugyanott vagyok. -
barnam_
nagyúr
válasz
fatpingvin #122613 üzenetére
Áh, a wifi helyére.
Van már működőképes ExpressCard - Nvme adapter? Alin láttam csak, de nem voltak valami pozitívak az értékelések. -
barnam_
nagyúr
válasz
fatpingvin #122609 üzenetére
Hová teszel még +2 SSD-t?
2,5" sata
DVD
WWANOk, elvileg ott a pci-express hely, de nem tudom mi lenne az ötödik
-
barnam_
nagyúr
Most consumer vagy business?
A consumer megveszi OEM rendszerrel, azon valószínű alapból fenn van.
A business ha saját image-t tesz fel, 99% hogy semelyik rendszergazda nem fog a gyártói szoftverekkel vacakolni. Nekem sem lenne semmi ilyen a céges gépemen, ha nem lehetne admin jogot kérni. -
barnam_
nagyúr
válasz
vargas0502 #122507 üzenetére
Lehet, nem tudom.
A T430-on Kubuntu-val annyira hihetetlenül jó a 9 cellás akkuval, hogy el sem hiszem. Pedig 3720QM van benne... Előtte ez az akku a W530-ban volt amiben 3840QM van, persze több cache meg nagyobb kijelző, de az rendre hamarabb lemerült böngészés mellett is.Semmi extra tweak nincs benne azon kívül, hogy mikor menjen aludni, stb. Azt látom, hogy míg egy Win idle-ben is tekeri a procit, az Ubuntu semmit nem csinál, ha nem használod.
Azt viszont el tudom képzelni, hogy Win-en a driverek jobbak. -
barnam_
nagyúr
válasz
thgergo #122505 üzenetére
"Max üzemidőre lehet érdemes kikapcsolni a 6 db Performance magot"
Ezt hol tudnám kikapcsolni? BIOS-ban csak az Efficient magokat lehet kikapcsolni.
TLP-n belül átnézem majd a CPU beállításokat, biztos sokat lehet még optimalizálni rajta.Tapasztalataim alapján az energiaprofil nem állít kb semmit, vagy igen?
Ezt még tesztelgetem, de nem láttam kiugró értékeket a frekiben. A 20 szálból nagy része 1Ghz alatti értékeken mozgott. Legtöbbje 400Mhz körül. Most visszaálltam Gnome-ra mert a Plasma elég fura dolgokat csinált
Teams is biztos nagy fogyasztó, s talán a böngészőből futó verziója még vacakabbul optimalizált is, mint a desktop. Az meg nincs már Linuxra szóval... amúgy is ironikusnak tartom hogy mindent MS felé tolnak cégen belül, de kérés nélkül Linuxos gépet adnak. Viszont megtartottam a Win-es laptopot is, biztos ami biztos.
-
barnam_
nagyúr
válasz
lezso6 #122504 üzenetére
CPU éhes website nem volt, belsős oldalak
Nézegettem a CPU használatot és frekvenciákat, nem nagyon volt kirívó.
Egy dolgot még sejtek, lehet fut valami a háttérben: mert régebbi bejegyzésekben sokan panaszkodtak hogy valami Forti process zabálja a CPU-t. Nálam is sok van belőle, de a cpu-t nem igazán terheli meg.
Viszont maga a gép full csendes és nem is igazán melegszik. -
barnam_
nagyúr
válasz
FoxiestFox #122499 üzenetére
Ja de várj, volt közben egy 20-30 perces ebédszünet is, akkor sleepben volt...
-
barnam_
nagyúr
Nemrég kezdtem használni egy P14s G3-at céges gépnek.
i7 1280P, 32GB ram, Intel VGA, 1920x1200 kijelző, Ubuntu 22.04, 52,5 Wh akku.Milyen üzemidőt várjak tőle akkuról? 89%-on volt mikor levettem töltőről, lassan 4 órája megy, eközben kijelző 20%, energia profil power save. Böngésző + MS Teams meetingek mentek, most van 30%-on az akku.
Jobb mint a 15,6"-os Dell Precision az tény, de kicsit kevésnek érzem. -
barnam_
nagyúr
válasz
zsolti75 #122393 üzenetére
Köszi a válaszokat, akkor ettől nem kell tartanom új gép vásárlása esetén
Más kérdés: van bármi különbség a T14 és P14s között leszámítva a memória méretét és a dGPU-t (már amennyiben kell bele)?
Jelenleg E14 - T14 - P14 vonalon gondolkozom.
Az E14 favorit a 2 SSD miatt, ráadásul alumínium házzal gondolom nem annyira gagyi. Az L14 kiesik a 2242-es SSD miatt - 4 TB-t akarok majd bele. Hátrány, hogy korosodó hw van benne, bár az is gyorsabb mint ami a W530-ban van.
A T14 / P14 jövőállóbb, de jelentősen drágábbak is. Viszont csak az SSD cserélhető, minden más forrasztott.E14-et konfigoltam 7730U-val - 781,36 €, T14 7840U-val 1.294,90 €. Kérdés, hogy a +2 év gari és a frissebb hw megér-e +500€-t.
-
barnam_
nagyúr
válasz
donjohnson #122389 üzenetére
Nem használt gép, új gép vásárlása esetén írja ezt a konfig.
Ezt a reddit threadet én is megtaláltam, ezért kérdezemsztornó, a te linked más, itt ezt írja:
"This actually means that BIOS comes with Absolute backdoor option included (some Thinkpads have BIOS variant with Absolute totally removed), and not that it is actually Activated by default. I have the very same thing listed in my order detail, T14 purchased directly from Lenovo. "Szóval ha minden igaz nincs alapból bekapcsolva.
-
barnam_
nagyúr
Mi ez az Absolute Computrace az új T14-ben?
Mármint tudom hogy egy felügyeleti eszköz, de a konfigurátorban azt írja hogy "Absolute Computrace im BIOS aktiviert".Ez azt jelenti, hogy az opció jelen van a BIOS-ban, vagy azt hogy aktiválták is? Ez esetben (ha jól értelmezem) ezt többet nem lehet kikapcsolni?
-
barnam_
nagyúr
Rendeltem a T430-hoz zsanérokat Aliexpressről.
Én vagyok hülye, vagy ennek mozognia kellene valamelyik irányba?
Csak mert így (nem beszerelve) meg sem mozdulnak a zsanérok. -
barnam_
nagyúr
válasz
donjohnson #121711 üzenetére
Van némi igazság alapja annak amit írsz, de én ezt úgy oldom meg, hogy a driver frissítéseket letiltom, és csak biztonsági frissítéseket telepíthet, funkció frissítést nem.
Win11-t meg használjon aki támogatja a béta tesztet.
-
barnam_
nagyúr
válasz
vargas0502 #121703 üzenetére
A w530-nál a gyárihoz képest nem igazán veszek észre különbséget.
Az x20-asnál a szóköz és egyes gomboknál érezni hogy nem ugyanaz a mechanika mint a gyáriban, de mondom, legalább nem kifényesedett ezer éves bill. Valószínűleg szórás is van egyes példányok között.
Ha találsz is új gyárit, valószínűleg olyan árban van hogy nincs értelme. -
barnam_
nagyúr
válasz
vargas0502 #121700 üzenetére
Aliexpress-ről van, tehát nem a sokat emlegetett korábbi gyári minőség, de legalább nem tapogatta előttem senki éveken keresztül.
A W530-ban is DZ-World-ös billentyű van, teljesen jó. -
barnam_
nagyúr
válasz
vargas0502 #121696 üzenetére
Ismerem, de olyan árak vannak ami mellett teljesen észszerűtlen. Mármint kijelzőre, vagy CPU-ra, a kisebb dolgok még talán, de azokra nem feltétlenül van szükségem.
Van egy új magyar x20-as billentyűm, azt már nem kell legalább megvenni
-
barnam_
nagyúr
válasz
vargas0502 #121693 üzenetére
Nincs egy típus ami nagyon kellene, de mod-olni szeretek. Ezért egy W500-ban kipróbálnék egy Q-s procit.
Most W530, T430 és X230 van, utóbbihoz tegnap rendeltem X220 palmrest-et hogy a classic billentyűzetet belerakjam.
Plusz ivyrain + intel ax210 wifi megy bele. -
barnam_
nagyúr
válasz
zsolti75 #121158 üzenetére
Amit szeretnék:
- 14" képernyő
- nem kell dedikált VGA, de néha régebbi (5+ éves) játékokkal játszanék
- CPU-ból igazából elég nekem 4 mag / 8 szál is, de ha jobb IGP-t akarok akkor valószínűleg erősebb CPU kell
- 16GB ram elég, ha van slot; ha forrasztott akkor 32GB
- nagyobb akku, amennyiben bővíthető
- RJ45
- 2x SSD nem lenne rossz, de tudom, hogy ez manapság már nem divat
- ugyancsak nem hátrány, ha cserélhető a wifi, bár lásd előző pont
- ujjlenyomat olvasóLinux menne rajta ezért Win licensz nem feltétlenül kell.
Árban 1000€ körülire lőném be, de tudok feljebb vagy lejjebb menni. Lenovo német oldalán van 20%-os kuponom, ezért ott nézegettem a konfigurációkat.Igazából ezeknek a kritériumoknak egy E14 G5 AMD tökéletesen megfelelne, de abba csak Zen3 procik vannak jelenleg... Ha Zen4-et akarok, akkor T vagy P széria kell.
2-3 évig biztos megtartanám, ezért nem akarok kifutó hardvert venni. -
barnam_
nagyúr
válasz
FoxiestFox #121148 üzenetére
Hehe
1-2 évente mindig kipróbálok egy-egy Ubuntu verziót, de eddig mindig gondom volt valamivel, úgyhogy visszakerült a Win10. Viszont most a T430-on a 22.04 LTS-t használom kb. 3 hete és egyáltalán nem hiányzik a Windows. Igaz nincs is szükségem semmi specifikus programra.
Az Nvidia Optimus persze más tészta, azzal sok helyen olvasom hogy szívás van. A 22.04 LTS nekem is bugos volt W530-on, de majd a 20.04 LTS-el kiderül hosszabb távon.Bár hozzáteszem Linux esetén inkább "lelkes felhasználó" vagyok mintsem pro user.
-
barnam_
nagyúr
válasz
barnam_ #121065 üzenetére
Update ebben a Linux témában:
- a Manjaro addig volt hajlandó normálisan működni, amíg az open source driver volt fenn, az Nvidia 390-el csak a monitoron hajlandó képet adni. Ezt a disztrót kipróbáltam 3 különböző kernellel (6.5, 6.1, 5.15), egyik sem ment rendesen
- raktam fel egy Suse Leap 15.5-t, a driver telepítése után fel sem ismerte a monitortViszont gondoltam kipróbálom egy régebbi kiadással, Kubuntu 20.04 LTS-t tettem fel és ezzel bios Nvidia Optimus (*) beállítással van fényerő és DP audio is a monitoron. Olvastam, hogy a 6-os kernelben valami audio rendszer változás is volt, vélhetően ez kavarja meg a dolgokat.
*: igazi hibrid grafika nincs ezen, régi a hardver, de a GPU-k közötti váltáshoz így elég csak kijelentkezni.
-
barnam_
nagyúr
Milyen modern(ebb) ThinkPad van 14" kijelzővel, ami 2 SSD-t fogad?
Esetleg olyan ami 2,5"-al is bővíthető? Gondolom nem nagyon, talán az E/L szériákban.
Van egy 4TB SATA SSD-m, nem lenne rossz tovább használni.Azon kezdtem gondolkodni mostanában hogy lassan ideje lenne nyugdíjba küldeni a W530-at és valami kisebb, vékonyabb gépet venni. Ha ugyanaz a CPU/GPU teljesítmény meglenne 14"-ban, már elégedett lennék.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Tikakukac #121064 üzenetére
Jellemzően garit vagy számlát hiányolják, vagy épp utólag derül ki (jó itt az ügyintéző is hibás lehet) hogy nem magyar készülék, azt nem szeretik kifizetni.
A Samsungot én sem sajnálom, a szervizt (nem lényeges melyiket) sajnálom mert neki alapvetően az ügyfelet kell segítenie.
Ezek régebbi infók, azt értelemszerűen nem tudom most hogy mennek a dolgok.
A mondandóm lényege hogy a gyártó bármikor mondhatja hogy ez vagy az okok miatt nem fizeti ki a javítás árát a szerviznek. -
barnam_
nagyúr
válasz
donjohnson #120980 üzenetére
Próbáltam már minden tippet és trükköt, semmi sem vált be.
Vagy DP audio van, vagy laptop képernyő fényerő szabályzás.Tegnap kipróbáltam egy Manjaro (Arch) linuxal live usb-ről bootolva, Nvidia Optimusra állítva van DP audio és fényerő szabályzás is. Úgyhogy ezt fogom telepíteni.
-
barnam_
nagyúr
válasz
simonjoe #121051 üzenetére
"A másik oldalról meg a szervizeket sem értem, a munkájukat kifizetik."
Haha, ha ez ilyen egyszerű lenne...
Milliós nagyságrendű amit a Samsung nem fizet ki a szerviznek, mert ez vagy az hiányzik a javításhoz (hiányzik a számla, garjegy, vagy anyám-kínja). Aztán mint szerviz ezt vagy lenyeled vagy a nagy hal keres egy másik szervizpartnert. -
barnam_
nagyúr
Van régebbi (x30) géppel Linux tapasztalat?
Most Kubuntu 22.04 LTS-el próbálkozom a t430 és w530-on (előbbin gond nélkül megy minden).A w530-on DP audio és kijelző fényerővel van gondom:
- Ha a BIOS-ban Nvidia Optimus-ra állítom, tudom a kijelző fényerejét állítani, de nincs DP audio.
- Ha Nvidia only-ra akkor van DP audio de a kijelző fényerejét nem lehet állítani - a csúszka is hiányzik és gombokra sem reagál. Persze Linuxon a 390-es driverrel nincs GPU offloading szóval így is úgy is a diszkrét vga-t használja.
- Ha Intel only akkor nincs külső monitor, de ez várható volt, nem is probléma - viszont Nvidia optimus beállítás esetén elég lenne csak kijelentkezni a gpu-k közötti váltáshoz.
Találtam sok bejegyzést ahol a GRUB szerkesztését ajánlják mint megoldás - és a csúszkát valóban is sikerült visszahozni de semmit nem csinál.
Nem tragédia ha be kell lépnem BIOS-ba de hátha más is tapasztalt már ilyet.
-
barnam_
nagyúr
válasz
vargas0502 #120434 üzenetére
TLP-t használtam egy (rövid) ideig Linuxon, nem volt gondom vele.
-
barnam_
nagyúr
válasz
bacsis #120385 üzenetére
Bővítésre a meglévő pci express sávokat tudod használni, ez vagy az express card foglalat, vagy a wwan csatlakozó (bár ez nem túl kényelmes).
DIY projektnek jó választás, én amúgy erősebb gépet keresnék.
Vagy ha játék, akkor valami használt konzol, mondjuk pl. Xbox One. -
barnam_
nagyúr
válasz
vargas0502 #120367 üzenetére
Elvileg csak a touchpad a különbség közöttük, nem?
-
barnam_
nagyúr
Rendeltem egy monitort (Lenovo Q24h-10) ami USB-C képet meg tápot is ad. Ezt írja:
"Ha a monitor USB-A és USB-C1.2 portja nem áll terhelés alatt, akkor a monitor USB-C portja 80 W teljesítményt képes nyújtani."Gondolkozom valami vékonyabb céges gépen a Dell 7560 helyett, P16s Gen 1 T550 vajon elmenne 80W-al? (nyilván gondolom tölteni nem fogja menet közben)
Azt látom a leírásban, hogy 100W-os töltő van hozzá. -
barnam_
nagyúr
válasz
szkristof05 #119850 üzenetére
Mi történik ha a wifi ikon melletti ">" ikonra kattintasz?
Nem listázza az elérhető hálózatok mellett? -
barnam_
nagyúr
válasz
szkristof05 #119839 üzenetére
Ha benne van a modem és SIM kártya, és nincs letiltva a wwan a bios-ban, plusz driver fel van telepítve, látnod kellene a mobil hálózatot a kapcsolatoknál.
SIM kártya aktív? -
barnam_
nagyúr
válasz
Tim82 #119668 üzenetére
Rendben, akkor letesztelem másik elemmel aztán meglátjuk
Raktam bele (a T430-ba) egy i7-3720QM-et Kryonaut-al pasztázva, AIDA teszt alatt megáltt 90-95°C körül. Persze ehhez Tpfancontrol is kell, érdekes módon itt a 7-es beállítás már 6k RPM-et jelent
Toshiba venti van benne, de cserélni kellene mert nekem már hangosabb (alacsonyabb sebességen is) mint ami elfogadható.
-
barnam_
nagyúr
Ha már RTC hiba:
Van egy T430 ami néha feldobja az RTC errort bootolásnál, de ESC-el tovább tudok lépni.
Ezt azután kezdtem észlelni hogy felraktam rá az 1vyraint. Amúgy tökéletesen működik minden.Cserélni kellene az elemet vajon vagy ez inkább az 1vyrain hatása? (W530-on is van 1vyrain de ott nem tapasztaltam ilyet)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 5521 - FullHD érintőkijelző, i7-11850H (16 szál), 32GB DDR4, 500GB NVME, Geforce MX450
- Új Lenovo LOQ - i7 13650, RTX 4060 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- Újszerű Anker 778 12 in 1 Thunderbolt 4 Docking station dokkoló (Windows, MAC OS)
- Asus TUF Gaming A15 FA506 - 15.6"FHD 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB SSD - RTX 3050 -3 év gari
- Legion 5 16IRX9 16" QHD+ IPS i5-13450HX RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest