- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Telekom mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Komoly akcióval érkezik Magyarországra a Honor Magic V5
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz
Dragon3000 #19 üzenetére
Ha ECC memóriáról beszélünk, akkor triviális a hibakeresés (ott van az error counter a naplókban, nem kell random szoftver tesztek véleményére hagyatkozni). Én csak kitekintettem a tágabb valóságba, hogy majdnem mindent "sz@rrá lehet húzni és hajtani" következmények nélkül, amíg ér bármit is a cucc, akár "szét van hajtva", akár "nem" (tök mindegy, 6-8 éves PC alkatrész vagy ~20 éves autó már csak gombokat ér, ha szétb@szt@d, ha nem, mindegy, csak még megy vagy nem X év múlva...).
Ha ma azon aggódsz, hogy a ma 100-at érő cucc behal 6 év múlva, akkor azon aggódsz, hogy egy 15-öt érő cucc behal-e (mert addigra 100 helyett 15-öt fog érni, mire hehalhat).
-
janos666
nagyúr
válasz
Dragon3000 #16 üzenetére
Jaja, csak ha 5-6 évesen kinyírsz egy 100 MSRP árú CPU-t, az addigra már rég nem egy 100 értékű, hanem ~15, és akkor se ér már 15-től többet, ha nem nyírtad ki.
"Mész amíg élsz!". Én így hajtok mindent. Sohasem nyírtam még ki a saját kezem alat semmit. Annak idején kaptam egy autót a frissjogsimhoz apámtól, megtuningoltam magamnak kínai klón klón chiptuning kábellel (mindenféle limit full kiszedve, turbó nyomás, befecskendezési mérték jócskán megelve, stb), és máig padlózgatm a gázpedált 20-40km-en át autópályán, és még mindig él 400k km után. Volt, hogy 6 éven át nem cseréltem le egy i5-2500K CPU-t, amit olyan feszültséggel etettem vízhűtés alatt, amire azt mondta Ph fórum, hogy pár hónap alatt degradálódni fog. Sohasem degradálódott, mikor végül eladtam, még mindig tudta ugyan azt a kitesztelt tuning órajelet (fél-negyed évente újrateszteltem, főleg ha új UEFI firmware jött ki, pedig még a ResBAR frissítést is megkapta). Kb. inggombbokért adtam el leporízolott kupakkal. (Az autót is kb. annyiért lehetne most eladni, egy bolti felsőkategóriás VGA áráért. Tervben van, ha lecsengett a háborós gazdaság...)
Megéri állandóan félni...?
Ugyan úgy eldurranahat bármi 1 nappal a gariidő lejárta után stock beállításokkal is. -
janos666
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #13 üzenetére
Még a DDR2-3 korszakban lehet, hogy csak én fogtam ki úgy őket, de szinte minden RAM csak annyit tudott, ami rá volt írva (akkor is, ha agyonfeszeltem és hűtöttem tesztképp).
Bár vannak furcsaságok. Akár olyan is, hogy X freki CL18-al nem boot-ol, de 16-al igen (biztos valami mem-vezérlő hülyeség, vagy valami auto sub-timeing lazul fel a kissebb CAS-el). -
janos666
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #8 üzenetére
Felpiszkáltál, hogy cseréljem ECC-s UDIMM-re az asztali Ryzenem mellett a RAM-okat (a lapom a leírása szerint ECC módban is támogat ECC RAM-ot, a Setup-ban is láttam már nyomát). Igazából talán még olcsóbban is vehetek egy 3600-as KIT-et (ebay-en van egy "felbontott doboz" hirdetés, igaz USA-ból, ami szállítással és vámmal már nem olyan olcsó), mint amennyiért el lehet adni a mostani 4000-re non-ECC tuning KIT-em (amit a CPU csak 3800-ig tud eltolni szinkronban a memvezérlő órajellel).
Valamiért azt hittem, hogy az ilyen RAM-ok kb. csak azt tudják, mint ami rájuk van írva (mint sok nem-ECC tuning KIT se megy sokkal tovább, mint amit a gyártó ráír). -
janos666
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #6 üzenetére
Mihez képest? Ez Registered memory, ami általában mind ECC-s is. Ezeken van egy kis chip, ami bufferel a CPU és a RAM közt, és csak szerverekbe szokás tenni, amikbe tömérdek RAM kell. Önmagában a sima ECC RAM nem igazán drágább, mint a nem-ECC tuningram (de nem nagyon van példa tuning-ECC, nem-RDIMM RAM-ra).
Most elkezdtem gondolkodni, hogy kiveszek egy nem-R ECC RAM-ot egy gépből és megnézem hogy bírja a tuningot asztali Ryzen-el.
De abba a gépbe a létező legolcsóbb ECC RAM-ot vettem, amit találtam, úgyhogy szerintem nem sokat. -
janos666
nagyúr
Az összes Ryzen tudja, de már valamelyik Bulldozer is (de consumer megfizehető kategóriás alaplapokból szerintem csak AM4-est találsz ECC-vel, AM3-ast nehezebben).
Most nem is tudom, hogy AM5-nél mi a helyzet a Ryzen-el, mert ugye DDR5-ben ott van a stick oldali ECC, ami másképp működik, mint a CPU oldali (lehet, hogy a kettő szándékosan inkompatibilisre lett kitalálva, mert "fejlődés"). -
janos666
nagyúr
Egyszerűbb lenne stabilitás-tesztelni a RAM tuningot, ha maga a rendszer is egyértelműen jelezni tudná a jól beazonosítható hibák számát. Illetve stabil a rendszer akkor is, ha pl. hetente egyszer van egy corrected error (és nem fogsz egy héten át stabilitástesztet futtatni, miután piszkáltad a RAM OC-t).
Azért nem értem, amit a DDR5-el csináltak, mert tudjuk, hogy igazából az összes Intel és AMD CPU képes hardware-esen DDR4 ECC RAM-ot kezelni, csak az alaplapot is fel kell rá készíteni, de az sem olyan hatalmas dolog (illetve Intelnél nem kell direkt letiltani az olcsóbb CPU-kban mikrokód szinten az ECC támogatást, ami tök jó poén volt, mert a Pentium és talán pár legolcsóbb Core i3 tudott ECC-t, a drágább Core i5/7/9 nem.).
Erre fel csináltak egy DDR5-öt, ahol a stick kezeli az ECC-t, ami egy rosszabb megoldás, mint ha a CPU kezelné. Az extra bitek ott vannak, a CPU-kat rég mindig ECC képesre tervezték és gyártották (max letiltották ahol akarták). Ehelyett mégis valami mást kellett kitalálni, ami rosszabb. -
janos666
nagyúr
Nem értem, hogy a DDR5-el miért nem lett standard a CPU oldali ECC (sima consumerbe).
Vagy hogy DDR4-ből miért nem volt sima ECC-s (nem regiszteres) tuning RAM. Az összes consumer Ryzen tudta a megfelelő lapban (de már a középkategóriában is voltak lapok, amik fogadták az ECC RAM-ot is, nem csak a csúcson -- persze nem a regiszterest).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fogyjunk le!
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Linux Mint
- Debian GNU/Linux
- Azonnali játékos kérdések órája
- A SAMA jóvoltából konkurenciája jött a Thermalright léghűtéseinek?
- Házimozi belépő szinten
- Telekom mobilszolgáltatások
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- ASUS PRIME X670-P WIFI ÚJSZERŰ - GARIS
- MSI Meg X399 Creation alaplap AMD Ryzen Threadripper 2920X processzorral, 32GB memóriával eladó!
- AKCIÓ! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Eladó Hibás alaplapok!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3139, 95% Akkumulátor
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest