- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Aktív témák
-
törölt tag
Ez valóban off-topic... így OFF on
Amit leírtál az eddig is ismert volt számomra, de nem egészen értek egyet a véleményeddel. Méghozzá itt:
- nem teljesen értelmes oprendszer: betölti diszkről a programkódot és a libeket, ezeknek foglal egy szép nagy adag ramot, és összelinkeli. Majd ha helyhiány van, akkor kipakolgat a swapre (amit helyesebb lenne page-nak nevezni, mert ez nem swappelés), ha megint van hely és kell a lap, visszatölt a swapről.
Azt megértem hogy furcsán hat hogy ugyanaz a programkód két helyen szerepelhet a merevlemezen, de ez nem feltétlenül jelent hátrányt. Amennyiben a memória kiterjesztését (virtuális memória mentés/töltés) automatikusan végzi a memóriakezelő úgy nem kell egy másodlagos adminisztációt elvégezni hogy az adott blokk honnan származik, az módosult-e már azóta. Persze mindenki döntse el maga hogy ez neki előny vagy hátrány. Annyit még hozzátennék hogy nem csak read-only programterület létezik. Ennek a mentős/töltögetős módszernek ez sem jelent plusz feladatot.
-
törölt tag
Pl. Van x mennyiségű memória egy gépben ami futtat egy rakás kódot és adatot. Egyszer csak betelik a véges memória, de újabb kódot/adatot kell behozni a RAM-ba, ilyenkor mit csinál a "tisztességes" OS?
Szerintem illene a nem / legritkábban / legrégebben használt adatokat, programkódokat a merevlemezen lévő swap-ba tennie.
Vagy küldjön egy üzenetet hogy: "Out Of Memory" ?
-
törölt tag
Lassan 10 éve használom a Step7-et, illetve programozok PLC-ket. A PLC-s programokat nem venném egy kalap alá a PC-s programokkal. Merőben mások a feladatok és az eszközök, az egy dolog hogy mindegyiken fut egy program...
A PLC-ken nem is erőltetném az OOP-t, hacsak az adott objektumokat nem tudja az ember rendszeresen felhasználni. ( Pl. több tíz vagy száz hasonló vezérlést kellene elkészíteni ). De legtöbbször ezek olyan egyszerű ( pár soros ) dolgok hogy inkább a megfelelő helyen beírja az ember vagy komplett gyári objektumot használ.
Viszont a gyári objektumokat ( pl. soros kommunikáció, motorvezérlés, stb. ) sokkal egyszerűbb használni mint írni egy saját rutint, amihez elég alaposan meg kellene ismerni az aktuális hardvert is...
-
törölt tag
Tehat valami olyam megoldasra gondoltam hogy neh oroklodjenek folosleges procedurak, ezket en programozaskor ki-be tudjam kapcsolgatni, neh toltsek vele foloslegesen memoriat, elore latva azt hogy ezekre futaskor biztosan nem lesz szukseg!
Szerintem felesleges lenne ezzel töltened az időt. Az OS úgyis elvégzi helyetted ezt a feladatot. A nem futó programrészeket vagy be sem tölti vagy előbb-utóbb kipakolja a RAM-ból a merevlemezre ha kell a hely.
-
törölt tag
A FSTCW+FLDCW+FISTP+FLDCW helyett van gyorsabb TRUNC() megoldás is, most nem ugrik be a teljes kód, régen használtam már. De azért a következő pár sor alapján szerintem kikövetkeztethető a működése:
FIST D[esp]
FILD D[esp]
FCOMPP
FNSTSW AX
TEST AH,xx
Jcc READY
SUB D[esp],1
READY:Ez még mindig kétszer gyorsabb mint a CW regiszter módosításával működő TRUNC().
-
törölt tag
Még ha legegyszerűbb módon is hajtod végre a ROUND()-ot, de függvénnyel, akkor is ott marad a szubrutin hívás költsége, és igazából egy ilyen egyszerű függvénynél ez zavar. Mint megmutattad a TRUNC()-ot a Delphi is kifejtette "in-line", de az egyszerűbb! ROUND()-ot nem.
szimpla CALL+RET páros átlagos órajeligénye kontra FLD+FISTP órajeligény
( a CPU általi utasításvégrehajtásba / ütemezésbe most nem bonyolódnék bele, aki ismeri az arhitektúrákat az úgyis tudja hogy mi merre mennyi )
Core2: 18.4 / 9.0
K10: 25.4 / 11.7
K8: 25.2 / 10.6Megjegyezném a példádban szereplő esetben a ROUND()-ot így helyettesíteném:
MOV EAX,ESI
CDQ -
törölt tag
Hm... Lehet hogy a trunc() nem a legjobb példa, mert én SSE3-as FISTTP-et használok in-line, ellenben a szintén in-line ( és valóban nem funkcióhívás ) Delphi / C trunc() megoldással. Ennek ellenére a FISTTP kontra FSTCW+FLDCW+FISTP(+FLDCW) kombó sebességbeli különbsége elég látványos.
Jobb példa pl. egy 64 bites lebegőpontos szám kerekítése ( round() ).
Ezt most szedtem ki egy C kódból:
PUSH ECX
PUSH ECX
FSTP Q[ESP]
CALL RoundDouble
POP ECX
POP ECX
...
RoundDouble:
PUSH ECX
PUSH ECX
FLD Q[ESP+0Ch]
FRNDINT
FSTP Q[ESP]
FLD Q[ESP]
POP ECX
POP ECX
RETEzzel szemben az alábbi négysoros jóval gyorsabb:
SUB ESP,08h
FISTP Q[ESP]
FILD Q[ESP]
ADD ESP,08hszerk.: Természetesen ezt a négysorost lehet makróként is használni...
-
törölt tag
Milyen hely az, ahol a technikusok belepiszkalhatnak a dolgokba?
Pedig sok helyen megcsinálják. Nem mindenütt képesek kivárni míg a gép gyári szervíze a helyszínre érkezik. Szélsőséges eset, de előfordult már olyan is hogy hajnalban riasztottak egy bizonyos német cég viszonylag új masinájához, ami felmondta a szolgálatot. Mert ha tovább ácsorog akkor másnap egy bizonyos japán autómárka futószalagjáról nem fognak legördülni az autók. Mint kiderült egy egyszerű felfutó él figyelést kihagyott az illetékes programozó a programból. Mondanom sem kell hogy a bizonyos német cégtől is 8-10 órán belül megérkezett egy tag aki konstatálta hogy minden rendben van...
Valamint megjegyzném hogy idehaza elég ritka hogy 8-10 órán belül a helyszínre ér külföldről egy szervizes. Sokszor napokat is kell várni, így nem csodálom hogy néha egy-két termelésvezető vagy hasonló beosztású mondmeg ráuszítja az embereit a feladatra. Az megint más kérdés hogy többször okoznak kárt mint hasznot...
szerk.: Ja igen. Szervizest említettem, nem technikust. A legtöbb helyen a technikusok félnek hozzányúlni a dolgokhoz ( helyesen teszik ), viszont a mérnök emberek annál vérmesebbek.
-
törölt tag
-
törölt tag
Na most, feltételezem hogy te sem eleve hibás kódot akarsz írni, így a több helyre való kibontás meg a hibás kód nem ugyan az a kategória.
Valamit félre értettél. Feltételezted hogy a programozó olyan szervizterminállal kínálja meg a szervizest hogy abból minden kiderül és a komolyabb gondok is elháríthatóak. A gyakorlatban ez ritka, mert nem fizetik meg, nincs rá idő. A komolyabb balhéknál a szervizes rászorul arra hogy programozó által kellőképpen nem kicsiszolt programot megigazítsa. Bár legtöbbször csak gányolásnak nevezném ezt a műveletet. ( Tisztelet a kivételnek, mert van ilyen is! )
-
törölt tag
Azzal nem értek egyet hogy nem érdemes bizonyos kódot duplikálva leírni. Jártam már úgy hogy egy önmagát rekurzívan hívó algoritmust kibontva és pár dolgot itt-ott összevonva több mint 50-szeres (nem 50%-os!) sebességnövekedést értem el.
Ipari vezérlőknél meg kifejezetten jól jön mikor az ember szervizesként rákapcsolódik egy masinára és nem ütközik egy "objektum"-ba, hanem on-line minden állapotot és kapcsolatot átlát. Ezzel gyakran pár perc alatt kiderül a hiba, szemben az elegánsabb módszer több órás műtéti idejével. Ez egy olyan masinánál amelynek a termelési értéke óránként akár több száz ezer forint, elég hasznos tud lenni.
szerk.: Ennek ellenére plusz egy pont az OOP-nak, mert elegáns és több agymunkát igényel.
Aktív témák
Hirdetés
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged