- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
csabyka666 #50670 üzenetére
A foglalat is jo? A kapcsolo nem kontaktos?
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #50668 üzenetére
Rá kell próbálni valahogy az akkura közvetlenül, esetleg a foglalat is lehet hibás.
-
válasz
csabyka666 #50667 üzenetére
Átforrasztottam mindegyiket, de ugyanaz. Már azt gondolom, az izzó nem jó. :/
12V-osat meg kellene izzítania, nem? Mert olyat raktam rá próbaképp, de semmi...
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #50665 üzenetére
Relé lábait át kell forrasztani, például ahol nyíllal jelöltem, lehet hajszálrepedéses lazulás. Vagy máshol, ami így nem látszik.
-
válasz
csabyka666 #50664 üzenetére
Azt hiszem, megoldódott. Valami érintkezési hibája van, mert néha bekapcsol, néha nem. Gyanítom, hogy a relé körül, mert ha kicsit megkopogtatom a burkolatot, bekapcsol, és utána kopogtatásra sem kapcsol ki.
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #50574 üzenetére
Nappali menetfény.
Kisebb a fogyasztása a tompítottnál, mégis kellőképp látható.
Sok új autónál gyári tartozék. -
Khelben
nagyúr
válasz
csabyka666 #50567 üzenetére
Ez már régóta nem így van. Ettől függetlenül a helyzetjelzőből nem lehet "nappali menetfényt" csinálni, annak külön szabályai vannak.
-
ACAB95
tag
válasz
csabyka666 #50567 üzenetére
Bocs az OFF -ért nem tudtam hova tenni. Magyarországon nem tudom mi a szabályos. Szlovákiai vagyok itt nem igen nézik a rendőrök, csak világítson valami... Drága Osram H7 izzók gyakran kiégnek, ezért akarnák leddes helyzetjelzőkket nappalinak.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #50547 üzenetére
Képcsöves TV-kből lehet bontani ilyet vagy nagyobb kapacitásút is, ez teljesítményfüggő. Nagyobb méretű, illetve 100 Hz-es TV-kben komolyabb kondik vannak.
Ha van a környékeden TV-szerelő, elképzelhető, hogy ad el bontottat, amire persze mondhatnánk, hogy használt kondi olyan is, de ez nem feltétlenül mérvadó. Attól még lehet hibátlan és a célra tökéletesen alkalmas, vagy akár tartósabb is, mint az eredeti.
Ugyanakkor 220 uF is elég általában, ha nincs nagyon terhelve a tápegység, illetve nincsenek komolyabb igények, játékos gép stb.
Például a 270 mikrós kondi is élete során elkezdett csökkenni, 220-nál valószínűleg még fel sem tűnt, hogy gond van, csak mikor már 100 uF alá esett, vagy még lejjebb.
Meglepően alacsony kapacitással is képesek néha működni a tápok.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #50539 üzenetére
Tehát csak a kondenzátorcseréről nyilatkoztam, alkalmazási helyétől függetlenül. Ami zavart: általában hálózati tápokban 400-450V-os kondikat lehet találni. Nem találtam a 200V értelmét és nem akartam ekörül spekulálni. @PHM megadta a lehetséges választ, amit egy teljesen helytelen megoldásnak tartok, ha igaz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #50536 üzenetére
Nem tudom milyen táp lehet, ami 200V-os kondikkal operál. Ezért nem is spekulálok tovább.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #50534 üzenetére
Üzemi feszültségértéket jelent (Working Voltage). Szerintem cserélheted.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #50324 üzenetére
Autós töltőknek van egy topikja, talán ott jobban ismeri valaki. Kicsit visszább olvasva ez az akció is szóba kerül.
-
Ribi
nagyúr
válasz
csabyka666 #50089 üzenetére
De ez a fura, mert nem annak kellett volna odamennie, hanem a fekete és pirosnak. A sárga és a kék az másra való egy PWM-es ventin.
-
Ribi
nagyúr
válasz
csabyka666 #50085 üzenetére
Ilyennek kéne lennie.
Elég fura, hogy piros sárga ment a molexre.
Molex csatinak melyik ágaira ment a piros sárga? -
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #50083 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #49951 üzenetére
Szokványos diódát hiába teszel be, hatástalan lesz szerintem.
Először azt akartam írni, hogy az áramkört kell megnézni, vagy legalább a környezetet (ami pont nem látszik a fotón), abból kiderül, hogy lassú vagy gyors diódát igényel.
De utána nem tudtam nem észrevenni a dióda feletti jelzést:
TVS = Transient Voltage Suppression
Ha hálózati oldalon van, akkor a hálózati túlfeszültség, villámlás ellen véd, nélküle is működnie kell a szerkezetnek. Barnulást okozhatja egy kis alulméretezés, határértékre méretezés is. De váltakozófeszültségre kétirányú TVS-dióda kellene, vagy két külön darab.
Ha valamilyen tápkimenetet véd, akkor előfordulhat, hogy csak a dolgát végezte, felszaladt a tápfeszültség. Ebben az esetben tilos kihagyni, de eredetivel pótolni is felesleges, amíg a táphiba oka nincs elhárítva, különben komoly bajok lehetnek, tápegység is elszállhat, táplált áramkörök is károsodhatnak.
-
PitLee
őstag
válasz
Külső tápos vagy beépített ? A külsősöknél előfordul, hogy vesznek hozzá valami utángyártott olcsót, ha olyan csekkold le nem e rossz.
-
mezis
félisten
válasz
Forraszd ki, hátha több összejön a jelzéséből.
-
pjen
félisten
válasz
csabyka666 #49734 üzenetére
Nekem egyáltalán nem fontos,csak egy 5let.Azért írtam,hogy megfelelő dióda.Egyébként egy vatta cukor fej fordulatát szabályoztam igy.
-
DZs
senior tag
válasz
csabyka666 #49728 üzenetére
A helyzetjelző gyenge menetjelzőnek.
-
DZs
senior tag
válasz
csabyka666 #49726 üzenetére
Hogy kisebb fényereje legyen.
-
VIPowER
őstag
válasz
csabyka666 #49528 üzenetére
Kicseréltem a kondikat, aztán vissza a gépbe a tápot. Két nap múlva megint nem indult. Kivettem, kocogtatás, működött megint. Sajnos azt nem tudom hol volt kontaktos, átforrasztottam mindent. De azóta működik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #49530 üzenetére
Amikor egy elkó hibát okoz, akkor már általában a 20 μF alá esik a kapacitás, ami mérhető. Nyilván vannak kivételek is.
Konkrétan a primer oldali puffernél, sok esetben az ember nem hinné, mire odáig jut, hogy nem tudják használni a készüléket, akkor már csontszáraz. Nem mérhető kapacitás, vagy alig.
PC-tápnál persze elképzelhető, hogy valamivel feljebb van ez a küszöb.
Sípolásról a linken írtam.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #49528 üzenetére
Én is olyat használtam 20 évig helyszíni TV-javításokhoz, mégis meg tudtam állapítani vele a hibás kondikat.
Ami kiszárad, az sokszor a határ alá esik, ha meg nem, akkor a sípolós tesztből fülre is meg tudom saccolni, hogy jó vagy nem.
-
VIPowER
őstag
válasz
csabyka666 #49525 üzenetére
Én egy 10 éves 360-ast javítottam. Kicseréltem az összes kondit, aztán kiderült hogy csak kontakt hibás volt valahol.
Na nem mintha nem fért volna rá a frissítés. -
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #49158 üzenetére
A ferritgyűrű nagyfrekvencián növeli a vezeték impedanciáját, erről itt lehet részletesebben olvasni, illetve grafikonokat is látni. (Magyar nyelvű oldalakon sok esetben butaságokat írnak róla, így azt nem tudok linkelni.)
Mivel itt a tápegység és a laptop közötti kábelről van szó, a tápból kijutó zavarokat a laptop felé is csökkenti, az impulzusokat "szelídíti" (meredekségét csökkenti), de ez kölcsönös voltaképpen.
Ettől függetlenül általában kicsi az esélye, hogy észrevehető a hiánya.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #49160 üzenetére
Igen, összerakhatod. Vagy szétbontod és az új vezetéket fűzöd át a ferritgyűrűn.
Nekem olyan szőrszálhasogatásnak tűnik az ilyen fajta zavarszűrés.
Legfeljebb a környéken lehallgathatják a laposod "adását". -
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #49158 üzenetére
Igen. Az csak a laptoptápból hálózat felé haladó zajokat szűri.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #49152 üzenetére
Remélem nem akarod azt elhitetni, hogy nincs legalább két ócska tintasugaras nyomtatód, amibe már nem érdemes patront venni ?
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #49148 üzenetére
Mostanában bontottam egy tintasugaras nyomtatóban olyan ék alakú lapterelő műagyag darabot, ami elég strapabírónak néz ki. Még nem próbáltam.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #49137 üzenetére
Igen, jobban bírja.
Mivel pengető a húroknak jobban ellen kell állnia.(#49138) csabyka666 és kernel
Ilyenem van, mint az a pengető szerűség és rúd, de mind2 szar, mert 1-2 használat után elkopik/törik a hegye.
Nekem mint írtam .4/.5/.7-es pengető vált be.
.4-essel indítom meg, utána .7-essel támasztok, stb. variációk. -
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #49129 üzenetére
Ez a fajta például távszabályzókhoz bevált, vékony éle jól behatol a perem alá. Sérülést nem okoz, kellően puha, de pár használat után elkopik, robosztusabb szerkezetekbe bele is törhet, de azért segíti a szétszedést:
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #49131 üzenetére
Hangszerbolt, 200-400Ft-os pengető.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #49129 üzenetére
Amiket árulnak azok 0.4/0.5/0.7mm gitárpengető szerű műanyag, vannak még csavarhúzó szerűek, de azok hegy 1-2 használat után tönkre megy.
Nálam fent említet méretű gitárpengető jött be, mert még a bankkártyánál is jobb.
-
törölt tag
válasz
csabyka666 #48537 üzenetére
Kommersz, LC Power, 12cm-es ventis. Ami zavaró, hogy a tápkábel gép felöli végén 4.5V van, a tápegység felöli végén 4.9V.
-
sirály12
őstag
válasz
csabyka666 #48476 üzenetére
Én megnézném, hogy a központi vezérlő ic kap-e áramot.
Mert ha semmi életjelet nem ad, akkor lehet nem is kap delejt.
Például a 26, 27-es láb között lehet-e mérni a 3,3V-ot.
(Ha a képen jól látom a mikrovezérlő feliratát: tmp92cd28afg akkor ez a két láb a táphoz tartozik)
Másik oldalról van fotód esetleg?Nem lehet tudni, hogy mi történt vele? Vagyis, hogy nem kapcsolt be, vagy menet közben elhallgatott vagy mi történt vele? Ebből lehetne inkább találgatni valamit.
-
sirály12
őstag
válasz
csabyka666 #48457 üzenetére
Nem az a baja. Ez egy vfd kijelző. Az amit látsz, az nem más mint a "levegősödésjelző". Úgy működik, hogyha megrepedne az üveg, akkor ez fehérre színeződik. Ezzel jelezve, hogy tönkrement a kijelző.
Egy szó mint száz, nem ez a baja. -
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48464 üzenetére
El lehet indulni (lásd @Kernel) a fűtőszál mérésével. Sajnos betáplálva nehéz méregetni, mert ha leveszed a front borítását kérdés, hogy minden a helyére kerülhet-e elektromos szempontból.
Ha mégis sikerülne, akkor utána kell nézni a kijelző specifikációinak és megméregetni, hogy kapja-e, ami kell neki.Utolsósorban legfennebb tudomásul veszed, hogy az előlapban még vannak nagyon is érzékeny alkatrészek, amik finnyásabbak az általad feltételezett "vádlottnál".
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48461 üzenetére
Érzésem szerint ez a kijelző hasonló, mint az LCD-k, csak a megvilágítást itt nem a fénycsövek adják, hanem az említett fűtőszál (illetve az abból jövő fény).
Nem. Egészen másról van szó. Itt a fűtőszál (katód) bocsájt ki elektronokat, a rács (akár a trióda nevű elktroncsőben) ellenőrzi/vezérli az elektronok áramlását, a fényt pedig az anód foszforral (vagy egyébbel) bevont felülete bocsájtja ki ott, ahol az elektronok becsapódnak. Ha valamennyire megy az angol (most hirtelen magyar forrás nem találtam) itt le van írva az alapelv.
Az LCD, mint a neve (Liquid Crystal Display) is sugallja, egy sűrű folyadékben (ezt nevezik kristálynak) az óriás szerves molekulák rendezédésén alapszik, amik feszültség függvényében kaotikusan vagy szabályosan rendezédnek. Ebből születik átlátszó és nem átlátszó zóna. Fontos szerepe van egy polarizáló fóliának is, ami nélkül a jelenség észlelhetetlen lenne, Ez ellenben egy másik történet.
Ha ez így van, akkor nem lehetséges, hogy valahogy "látszatra" bírjam a készüléket? Úgyértem, ha egy LCD monitor fényforrása (háttérvilágítása) tönkremegy, akkor attól még a monitor működik, és ha lámpával belevilágítok, látok is mindent, csak ugye sötétebben.
Elméletileg igen, ha CSAK ez a baj. De, mint írod: a LEDek sem teszik a dolgukat. Ez már arra utal, hogy a kijelzén kívül más is "kapott".
Egyáltalán attól, hogy ilyen folt van az üveglapon, törvényszerű, hogy a fűtőszál elment benne? Magyarán, attól még működhet a világítás, vagy mindenképp kuka?
Ezt nem állítom, de ördögien emlékeztet ilyesmire. Fűtőszál nélkül nincs elektron, elektron nélkül nincs kijelzés.
Közben látom @Kernel kolléga lesöntölt. De a több mindig jó.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #48461 üzenetére
Nincs köze az LCD-hez, egyszerűen az elektroncső, képcső működését kell ismerni hozzá.
Az izzó katódból elektronok lépnek ki a hozzá képest pozitív anód felé. Az anód foszforréteggel van ellátva, ami az elektronbecsapódás határa fényt emittál.
Ha a fűtőszálak esetleg párhuzamosan kapcsolódnak, egy kiégésétől még működhetne a többi, hacsak nem jut rájuk több áram, ami miatt azok is megszakadnának.
De ha sorosak a fűtőszálak, akkor ennyi volt. Mérésekkel lehet meggyőződni róla.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48459 üzenetére
Szerintem az a kijelző a fluoreszcens vákuumos konstrukció. A ralzot csak azért szúrtam be, hogy lásd a fűtőszálat. Ha rákeresel erre a kijelzőtípusra sok mindent fogsz találni, alapelvtől kapcsolásokig. (Például: [link]).
A csel csak az benne, hogy a szál közvetlenül az izzás határa alá van "izzasztva ()", ezért nem lehet észrevenni. Elöregedettebb példányoknál előfordul, hogy észlelhető az izzás is.
Oka lehet például egy gyorsabb feszültségcsúcs a fűtőfeszültségen, vagy az idő vasfoga. -
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48457 üzenetére
Ott égett el a fűtőszál (mert van, azaz volt neki). Vesd össze egy kicsi, kiégett üvegcsöves kiolvadó biztosíték kinézetével. A folt nem más, mint az elpárolgott fém.
Például:
-
válasz
csabyka666 #48456 üzenetére
Azt hiszem, megvan a hiba, legalábbis ezt a gyanús jelenséget találtam az előlapi kijelzőn. Mi okozhat ilyen elszíneződést?
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #48453 üzenetére
A 27J 27 pikofarádos kapacitást jelent, azt hiszem 5%-os tűréssel.
A 3KV pedig a kondi feszültség tűrése. (3000 V)
Maga a kondenzátor polaritás független, a bekötés iránya mindegy.
Ilyen nemigen van a tápokban. -
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48418 üzenetére
Óvatosabban fogalmaznék. Nem később, hanem külön, mert a sárga állandóan rá van kötve az autóban..
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48415 üzenetére
Mindaz, amit írtam szerintem azért gyanús. Kipróbáltam most a régi Blaupunk ketyerémmel az asztalon és - mint ahogy kezdetben is írtam - a két szálat egyszerre kapcsolva a 12V-ra teszi a dolgát.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48415 üzenetére
Fekete-sárgán betáplálni, majd rákapcsolni a pirosat, mintha a gyújtással kapcsolnád. Talán... Ezt veszem ki a szövegből. Mindenesetre mindenhol a kulcs ACC pozícióját írja, ami engedélyezi a 12V jelenlétét a piros szálon. Ebből azt értem, hogy utólag kell rákapcsolni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48410 üzenetére
Akkor gubanc van.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #48407 üzenetére
Alap mikor gyújtás kapcsoló indításkor lekapcsol.
Alatta ott van, hogy fordítva kell rákötni.
Kék pedig kapcsoló. -
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48406 üzenetére
A bal felső gomb az előlap lekapcsolására való. Ugyan a dokumentációja nem írja, de gyanítom, hogy bekapcsolni esetleg a hangerő gombjával lehet/kell.
-
Gyula84
veterán
válasz
csabyka666 #48407 üzenetére
igen úgy, de a kiosztást nem árt megnézni mert eltérhetnek a színek
(#48409) Lompos48
SRC feliratú gomb a bekapcsolója -
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #48402 üzenetére
22-es oldalt olvasd el, ott Red szerepel.
Sárga amit írtam. -
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48403 üzenetére
Ha a készülék rendben van, akkor piros-sárga pluszra, fekete mínuszra és indulnia kell, HA BEKAPCSOLOD.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #48399 üzenetére
Szikrázhat éppen a sárga, ha egy szűrőelkóra csatlakozik, de az áramfelvétel csak elenyésző lehet, különben állóhelyzetben lemerítené az akkut. Ezt az is jelzi, hogy normális esetben az első érintésnél szikrázik, utána már nem. Csak ha vársz, míg kisül a belső kondenzátor, utána szikrázhat ismét egyszer.
Ennek csak annyi áramot kell biztosítani, ami a memóriában tárolt adatok megőrzéséhez szükséges, de azt folyamatosan.
A piros vezetéken veszi fel az üzemi áramot.
De lehet ellenőrizni a bekötési pontokat is, nem csak a színekre hagyatkozni, ha nagyon biztosra akarsz menni:
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #48399 üzenetére
Csak 1 kérdés.
Miből jött a sárga „+”-ra kell kötni?Általában „+” piros, „−” fekete, sárga gyújtás kapcsolóra, hogy indításkor lekapcsolja v. csak gyújtáskor lehesen bekapcsolni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #48376 üzenetére
Ezek típusfüggő, egyedi konstrukciók, nem helyettesíthető az előlap.
Nem is jó szó rá a fejegység, mert autóhifis körökben a műszerfalba épített készüléket nevezik fejegységnek. Külön van a végfok, vagy régebben a CD-tár is. Mindezeknek elől van a vezérlő "feje".
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #48374 üzenetére
Ha a fejegységen a levehető előlapot érted, annak jó az 5V a digitális áramkörök táplálásához.
Egyébként is ez arra utal, hogy a 12V-ból stabil 5V-ot előállító áramkör jól működik.
De nem ott kellene méregetni, hanem a belsejében lekövetni, amit tudsz, rajz sem ártana.
-
válasz
csabyka666 #48373 üzenetére
Levettem a fejegységet, és megmértem az érintkezőket. A házhoz tettem a negatív mérőcsúcsot, és úgy mentem végig a csatlakozón. 5V-ot, illetve -0,83V-ot mértem több helyen is, persze kérdés, hogy ez rendben van-e egyáltalán, vagy el kellene jutnia a 12V-nak a fejegységhez is.
Erről lehet mondani valami infót, hogy hol mit kellene mérnem?
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #48302 üzenetére
Én egy ilyet vettem az eBay-ről. Tökéletesen működik.
A külső szigetelő csövet beteszem a megfelelő lyukba, összeszorított szárral körbetekerem (penge bemetszi a műanyag csövet) és már le is húzhatom a külső burkolatot (CAT 5e). A belső ereknek még mindig ép maradt a szigetelése. -
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #48305 üzenetére
Próbáltad körkeresztmetszetű, szimpla vezetékekkel is?
Sehol nem látom definiálva, hogy UTP-kábelhez ajánlanák.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #48302 üzenetére
A csavar kábel méretére állítja, azaz a pofa szorítást állítja.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #48236 üzenetére
Ha leírása igaz, ami az újságban van, akkor nem rossz gép.
Amire neked kell bőven elég, de garanciát olvasd el mire vonatkozik.
Ha használatra utaló fúró/űtő mélységre is kitérnek, akkor azt neked kell tudni bevállalod és belefér ahova használod.
Vagy használati utasításban van róla írás.Önmagában 1500W elég sok.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #48111 üzenetére
Ha a csatlakozón bejön a táp, akkor lehet mikrorepedés a csatlakozónál, ahol mozgatás hatására például megszakadhatott.
Mérj szakadást a nyíllal jelölt pontok között, ha nem vezet, akkor próbára kösd át egy darab dróttal.
Sőt, a nyilat tehettem volna feljebb is, mert lehetne szakadás akár a középső tű szegecselési pontjánál is, tehát azt is bele kell mérni:
A csatlakozó negatív bemenőpontja és a GND között is mérj ellenállást.
Vagy kösd rá közvetlenül a pufferre a tápot. Vagy a dióda anódjára és a GND-re. A dióda fordított polaritás, illetve AC-adapter bedugása ellen véd, próbára azt is ki lehet hagyni.
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #48113 üzenetére
Az a bal oldali alkatrész szerintem egy 0 ohmos "ellenállás".
De elég nehéz bármit is kivenni a képen.
Sokat segítene egy nagyobb felbontású, vagy élesebb kép
a kérdéses területről. -
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #48106 üzenetére
Előtte vagy utána mértél?
Kondenzátor ami előttük van nem zárlatos?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48102 üzenetére
A 9V-nak illene eljutnia az IC bemenetére. A mért értékek szerint ezt nem teljesíti, az IC nem tud 5 vagy 3.3V-ot (nem tudom melyik kellhet az elektronikának) gyártani, mert nincs miből. Tehát a ketyere nem működik.
-
válasz
csabyka666 #48106 üzenetére
Bocs, bekeretezetteket akartam írni...
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #48102 üzenetére
-
válasz
csabyka666 #48101 üzenetére
Dióda előtt 1,61V, utána 1,38V, a stabIC lábain 0V-tól 1,35V-ig mérek értékeket. Van amelyik stabil, de van, amelyik ugrál. Ebből mire tippeltek?
A táp közben 9,1V körül mozog.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48098 üzenetére
Természetesen a negatívhoz (testhez, vagy GND-hez, mind ugyanaz).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48096 üzenetére
Ez műszertől (is) függhet. Nem mond sokat. Mérjél feszültségeket, az beszédesebb.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48094 üzenetére
Nem minden műszer sípol a dióda nyitóirányában. Az okosabbak biztos nem. Ellenebn diódaállásban valami 0.700 körüli értéket mutatnak.
Mérj feszültséget dióda előtt, dióda után, majd a tekercs melletti stabilizátor IC lábain.
Az sem kizárt, hogy a csatlakozó után közvetlenül létezik pici SMD kiolvadó biztosíték, ami megszakadt. Talán a csatlakozó és a dióda anódja között az a kicsi szürke valami. -
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48045 üzenetére
Hasonlóval dolgozgatok és megfelel. Koax kábeleknél nem mondtam le a szikéről és óvatosságról, mert azoknál néha gond lehet a külső burok lebontása az árnyékoló harisnya szerkezete miatt. UTP esetén pedig tudja, amit kell a krimpelő fogó.
Persze mindez meggondolandó ha naponta nagyon sokat kell használni....ha egy zsugorcsőre azt írják, hogy 1,5 / 0,75mm, akkor az 1,5mm átmérőjű, és 0,75mm-re zsugorodik?
Igen, legtöbbször még az is mellé van írva, hogy 2:1.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48042 üzenetére
Persze.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #48040 üzenetére
Szerintem maradj az eredeti értékeknél. Ha a feszültségük nagyobb lenne, az nem oszt, nem szoroz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47836 üzenetére
Ez a 14V mit pofátlankodik ott?
Ez egy ilyen szokás a Samsung monitoroknál, hogy 14 V tápot adnak hozzá. Mint már említettem, 12 V tápról viszont valamivel több áramot vesz fel a belső szabályzó, ez pedig vezethet az áramkorlát aktiválódásához.
Próbáld lejjebb venni a háttérvilágítást, ezáltal csökkentve az áramfelvételt. Van olyan TV / monitor, ahol a kontraszt szabályozza a háttérvilágítást is, de olyan régi típusú LG-monitort is ismerek, ahol a fényerő / brightness szabályozza.
Ezt nyilván a teszt kedvéért gondoltam, hogy mit csinál ilyenkor, ebben az esetben a 14 V lenne a végleges megoldás.
De az is lehetséges, hogy ez a monitor korábbi hibája, emiatt vált meg tőle valaki.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47843 üzenetére
Most, hogy a polaritás megkerült, már csak a 14V kellene egy korekt teszthez.
-
válasz
csabyka666 #47842 üzenetére
Még arra gondoltam, hogy mivel nem forrasztottam bele a vezetéket a csatlakozóba, lehet hogy nem tud átmenni rajta az amper. Hamarosan kiderül...
-
válasz
csabyka666 #47841 üzenetére
Összeraktam egy 12V / 3A-es adapterrel. A monitor elindul, váltogatja a HDMI és az analog bemeneteket, és megy körbe a "no signal" felirat. Eddig ok. Rádugtam PC-re analóg kábellel, a gép fel is ismeri a típust, beállítja a fullHD felbontást, de amint analog-ra kapcsol, elkapja a képet. A piros led világít, de nincs kép. Gondoltam gyenge neki az adapter, ezért egy PC tápot kötöttem rá, de azzal is ugyanazt csinálja.
Van valami ötletetek...?
Ha már elindul a 12V-ossal, akkor csak működnie kellene rendesen, nem?!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47839 üzenetére
Ámen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ha egyrészt a HDMI csatlakozó köpenye és/vagy a csatlakozóban sárgával jelölt árnyékolás-kontaktusok, másrészt a tápcsatlakozó valamelyik szála között lehet zárlatot mérni, akkor megvan a negatív helye.
Ha a monitor elektronikájának kell a 12V, akkor peched van, mert azt a 14V-ból fabrikálja. Ha nem, akkor májzlid van. Azzal, hogy kevesebb nem tudsz bajt okozni, csak esetleg majd nem működik annyival.
-
darvinya
titán
válasz
Legtöbbször belső a pozitív, külső a negatív.
Én eddig a Boss g.pedálnál találkoztam a fordított csatlakozásra.Kimérve biztosabb a bekötés, vagy szétszedve belülről megnézve.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #47831 üzenetére
Ez újabb készüléknél szabályos előírás van az ilyen tervezésre.
Már nem csak a nyáklapokra, hanem anyagokra.pl: 8 éves mosógépemet tovább nem lehetet életben tartani, mert ahol sosem érte víz/pára fém is szétesett.
Garantálva, hogy vegyek újat.
Új persze már csak 5 évig lehet életben tartani.Minnél többet tudnak könnyen gyártani, annál rövidebb az élettartama.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47823 üzenetére
Amikor így kondi mellé tervezik a fűtőellenállást (nem egyedi eset), az valószínűleg a tervezett élettartam nevű trükk.
Aki tervezett már nyomtatott áramkört, tisztában van vele, hogy egérrel milyen egyszerű tologatni az alkatrészeket. Szépen el lehet rendezni, ahogy akarom.
Csak ilyenkor mindig az jut eszembe, még a régi Terminál fórumon írta egyszer egy mérnök, neki a főnöke előírta, hogy korlátozott élettartamra kell tervezni. Vagyis ez nem csak kitaláció.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47827 üzenetére
Akkor egész hosszában fűtené a nyákot.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47825 üzenetére
Én csak azért cserélném, hogy legyenek hosszú lábai és alakíthassam aszerint, ahogy korábban leírtam. Szerintem nem az ellenállás sérült, hanem a panel pörkölődött. Végülis azért nagyobb az ellenállás és van függőlegesen szerelve, mert tudták, hogy melegedni fog.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47823 üzenetére
1. Igen.
2. Illett volna kissé hosszabb lábakkal szerelni az ellenállást, mert akkor jobban "szellőzhetne". Arról nem is beszélve, hogy kissé távolabb az elkótól se lett volna rossz, úgy nem fűtené/szárítaná azt. Akár a lábakból is megoldható lett volna. Egyébként jónak néz ki. -
MineFox54
őstag
válasz
csabyka666 #47792 üzenetére
Merre laksz, mert ha kecskemét környékén, vagy ha holnap le tudsz ugrani nagyatádra, akkor adok neked ilyen kábelt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47790 üzenetére
Láttam a végét is, ennél például:
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47782 üzenetére
14 V tápok vannak itt is: [link].
Fotókon látszik a polaritás is.
A kapcsolóüzemű átalakítók kisebb tápfeszültségből nagyobb áramot vesznek fel, azonos teljesítmény biztosításához.
Csak a példa kedvéért, 14V x 2A = 28W, de 12V-ra visszaosztva már 2,33A jön ki.
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #47785 üzenetére
Ha azt a feliratot is lefényképezted volna, előrébb lennénk.
Tehát:
A 12V 3A-es táp megteszi. A 12 és a 14V pedig úgy jön ide,
hogy az van az általad közölt fényképen.
Annyit jelent csupán, hogy a táp névleges feszültsége 12 és 14V
között kell, hogy legyen. A polaritást viszont neked kell kideríteni,
ha másképp nem megy akár a monitor megbontásával.
A "gondolom" itt nem opció, mert lehet, hogy elég egyszer hibázni...Szerk.: Lehetséges, hogy mégsem fogja szeretni a 12V-ot a monitor,
de jó esély van rá, hogy működni fog róla. Szerintem. -
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #47782 üzenetére
DC 12 V-os adapter jó lesz hozzá, ha megfelelő fizikailag a dugó,
és a polaritása is jó. Mindenesetre én inkább 4-5 A-es tápot keresnék.
Ha van a monitor hátulján fogyasztási adat, abból is lehet számolni. -
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #47675 üzenetére
Terhelés alatt is bírja a töltő?
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47672 üzenetére
Nem arra értettem, hanem a MinDigTV témákkal kapcsolatban. Van az okostelefonos alkalmazás, amivel a tetőantenna irányát be lehet lőni.
De az csak a földrajzi irány meghatározásában segít, ami nem feltétlenül egyezik a maximális jelszinttel és minőséggel. Reflexiók is befolyásolhatják a végeredményt, meg úgy általában a rádióhullámok "szeszélyei".
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47666 üzenetére
A MinDigTV-vel foglalkozó témákban is kitűnik, hogy mennyire tájékozatlanok az emberek földi vételben, meg egyáltalán fizikában.
Mióta kábeltévén és interneten működnek a dolgok, már annyira sem értenek hozzá, mint régen.
Lefedettségi térképet készpénznek veszi, reklamál miatta. Hogy a földszinti betonlakás ablaka épp ellenkező irányba néz, az már valahogy fel sem tűnik.
Antenna irányát okostelefonnal belőni, az igen, pedig jelszintre és jelminőségre kellene inkább.
-
EmberXY
veterán
válasz
csabyka666 #47665 üzenetére
Ő se az a kimondott szakértő, csak használja, de még működik, innen a "bizalom".
Innen a fórumról többet tudtam meg, mint tőle.
Nekünk tényleg csak arra a pár napra kell, és nem is kifejezetten állandó kontaktra, csak tényleg akkor, ha szükséges. Erre szerintem elég lesz bőven, a mobilnál olcsóbb, és nem is mindig szeretnénk az értékesebb dolgokat magunknál tartani, így meg ha felesben veszünk 1-1 szettet, az a 3-4 ezer pont belefér. Aztán ki tudja, hátha a későbbiekben is hasznát vesszük még. -
And
veterán
válasz
csabyka666 #47659 üzenetére
Szerintem félreértettél: a hatótáv specifikált értéke nem azért 'vicc', mert lehetetlen azt elérni vagy túlszárnyalni (el lehet érni és akár meg is lehet haladni, a jelenlegi távolsági rekord >500 km, nem módosított PMR példányokkal), hanem mert önmagában értelmetlen úgy kezelni, mintha az - a PMR szabványon belül - a rádió típusától nagyban függene. Ez ugyanis egyszerűen hamis kép, érdemes ezt elolvasni: [link]. A felhasználók az ilyen adatokat sajnos hajlamosak készpénznek venni, pedig nem lenne szabad. Ez teljesíthetetlen elvárást fogalmazhat meg a vásárlóban, aki ebbe nem gondol bele. Gondolj egy elemlámpára, arra is rá lehet írni, hogy 2 km-es a hatótávolsága, hiszen ha rálátsz, ekkora távolságról vagy akár a többszöröséről is látszódik a fénye. De egyetlen fal megállítja, sőt még a papírvékony alufóliával sem tud elbánni. Ez egy ilyen műfaj. Mi is kísérleteztünk gyári PMR és normális adóvevő (nagyon érzékeny többsávos amatőr kézirádió) közötti kapcsolattal úgy, hogy 'mindössze' annyiban tértünk el a PMR-szabványtól, hogy az amatőr rádióra irányított antenna került, utóbbi rádió adóteljesítménye viszont még a PMR rádiók fél wattját sem érte el és amúgy is sokemeletes vasbeton panelházak között tartózkodott. A PMR tulajdonosának leesett az álla, miután autóval bőven kiment a város határán túlra, és még mindig használható volt a kapcsolat. Ő ehhez két PMR között nem volt hozzászokva. De még teljesen PMR-kompatibilis módban, alap gumiantennával is összejött közel 20 km, persze kivételesen jó körülmények között (az egyik állomás egy hegy tetején, a felek között rálátás), és még csak nem is rekorddöntési kísérlet volt a cél.
-
EmberXY
veterán
válasz
csabyka666 #47660 üzenetére
Mi konkrétan a Concorde márkát néztük ki, egy ismerősnek van olyan, drágább verzió, évek óta használja, meg van vele elégedve, így elméletileg megbízhatónak mondható. A kisebb kategória sem tűnik rossznak: [link]
-
EmberXY
veterán
válasz
csabyka666 #47646 üzenetére
Mi egyel alacsonyabb kategórián gondolkodunk, 6-7-8 ezer környékén, elvégre kizárólag erre az alkalomra kéne, ezért nem akarunk túl drágát venni. Ha az ~1 km hatótáv meglesz, mi már azzal boldogok leszünk.
Egyébként az a "121 alcsatorna" az valószínűleg a 38 CTCSS (zajzár) és a 83 DCS (valami digitális kód) alapján jön ki, de valójában azok is az alapcsatornákhoz tartoznak. Tegnap óta tudom én is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G6: i7-8G I 16GB I 256-512 SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest