- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #23940 üzenetére
Mindig mindent alapmértékegységekkel számolunk! Van erre gomb a számológépeken, ha nincs, akkor bepötyögöd a sok nullát.
A freki graetz esetén a hálózati freki 2 szerese legyen, de akkor a képletben ne szorozd meg kettővel még egyszer.
Egyébként ezekkel az értékekkel 1V-s hullámzáshoz pár tized Farád jön ki.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #23938 üzenetére
f = frekvencia
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23932 üzenetére
Mint korábban írtam: el kell döntened a max. hullámosság értékét, amit akarsz. Ott a képlet!
-
sörösló
aktív tag
válasz
DonThomasino #23929 üzenetére
Azért nem kell kétségbeesni. Nem írtad hogy mire akarod használni, mennyire igényes az amit rá akarsz kötni. Általános felhasználásra elég egy sima Graetz kissé megszűrve. Ha a kimenő feszültséget változtatni akarod, akkor az egyenirányítót és a szűrőkondit a max. kimenő feszültséghez és a max. kimenő áramhoz kell méretezni. Ha nagyon jó kondikat használsz akkor arra is figyelni kell hogy ha leszabályozod a toroidot akkor akár perceket is várhatsz amíg a feszültség leesik. Ilyen esetekre találták ki a szűrőkondival párhuzamos kisütőellenállást. Mindenképpen figyelj arra hogy az egész miskulanciát minimumra letekert toroiddal kell bekapcsolni aztán lassan növelni a feszültséget, ezzel megspórolhatod a töltésvédelmet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23929 üzenetére
Ha nem akarod cserélgetni, akkor a maximálisan elérni akart feszültséghez kell méretezni.
Az egyenirányítás tényleg tök sima. Bonyploltabb a szűrés nagyobb áramok esetén.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23926 üzenetére
Mindenképp rettenetes... az 5A-es fogyasztás.
Kétutas egyenirányításánál a brummfeszültség amplitúdója Vpp=I/2fC. Ahhoz, hogy csak 1V legyen 10000uF kell. 2V-hoz 500uF. Nem semmi. Egyenfeszültségtől függetlenül. Nézd át ezt.
Maradjunk abban, hogy az első adandó alkalmazásnál konkrét adatok alapján megbeszéljük.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23911 üzenetére
A brummfeszültség az a pulzálás, amit a szűrés már nem volt képes "kisimítani". Kétirányú egyenirányítás esetén (például híddal) ez egy 100Hz-es komponens, ami rátevődik az egyenfeszültségre.
Azt reméltem te majd megmondod mekkorára akarom
Nem tudom mire akarod/fogod használni.
A 200V már önmagában elég durva. Ahhoz legalább 250V-300V-os kondenzátorokat "illik" tenni. Egy 5A-es fogyasztáshoz pedig már jó nagy kapacitás is kell (kapásból elég sok ezer uF) ahhoz, hogy rendesen szűrve legyen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23903 üzenetére
És mennyiire óhajtod simítani? Magyarul mekkora lehet a maximális brummfeszültség?
-
doc
nagyúr
válasz
DonThomasino #23908 üzenetére
azert ha nem is egy kamionnyi, van egy-ketto
most kiszedtem egy regi monitorbol nehany 5W-osat, arrol jutott eszembe hogy jo lenne tudni azokrol is, amire nincs rairva
foleg hogy ma jott meg a rendelt 3W-os LED, annak meg azert kell a nafta (700mA)
totya: koszi
-
doc
nagyúr
válasz
DonThomasino #23905 üzenetére
az osszesrol?
igazabol az erdekelt, hatha meg lehet valahogy merni, de ha nem, akkor annyira nem fontos, majd olyan helyen hasznalom oket ahova tutira eleg lesz (amugy is csak akkor nyulok a bontott cuccokhoz, ha eppen nincs otthon ujban) -
doc
nagyúr
válasz
DonThomasino #23901 üzenetére
a merete viszonylag nagy, azert is erdekelne, mert alkalomadtan jol johetnenek ha nagyobb teljesitmenyu kell
teljesitmenyre utalo jelzesek nincsenek rajta
nem egy adott ellenallasrol van szo, hanem tobb bontott darabrol (amiket boltban veszek, azokat az eredeti cimkes zacsiban tartom, azokkal nincs gond)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23892 üzenetére
Elektrolit. A szívni szándékozott áram és a maximális feszültség szerint kell választani. Elméletileg jó lenne párezer uF, hacsak nem hiperszuperspiccccenhifi-t akarsz vele táplálni.
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #23851 üzenetére
Nem láttam még ilyent, de szerintem igen zárt állapotba kell lennie és megadott hőmérsékleten kapcsol ki, hogy ne égesse szét a fűtőszálat, de majd egy szakértő megmondja.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23851 üzenetére
Első: folytonosság,
második: a betét ellenállása. -
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #23848 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23848 üzenetére
Field Effect Transistor. Van belőle JFET meg MOSFET, aztán ezeknek is alfajaik. Egész családfa.
A driver FET, ami a akkuból érkező egyenfeszültségből, együtt egy trafóval valamiféle váltófeszt fabrikál.
-
válasz
DonThomasino #23846 üzenetére
A FET és a Tranzisztor is ún.félvezető...
-
válasz
DonThomasino #23844 üzenetére
Üdv
Ha nem tévedek akkor én azokra a FET-ekre gondolnék amik már közvetlen a trafó előtt vannak(teljesítmény FET-ek sokasága a hűtőbordákon)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23678 üzenetére
Az egész családra érvényes a paraméter.
Ha a hátán van valami műgyantából kilátszó fém, akkor a hátára. De nem rossz ötlet az se, ha szendvicsként 2 lap veszi közre. Gyakorlatban lehet akát a dobozra is rügzíteni, ha van doboz. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23675 üzenetére
Így már más. Azért figyelmeztet(né)lek, hogy Rectified output current at az 3.5A. És ez már csak azért is igaz, mert, ha megnézed a rajzát, nehezen nézhető ki a 20A-es áram egy 1mm-es lábakkal szerelt tokból. Azért ne aggódj, a 3.5A azért egy elég nagy áram a legtöbb alkalmazás számára.
A hűtése egyszerű: ott a lyuk a közepén, egy nagyobbacska sík alumínium lemezre kell felfogni. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23673 üzenetére
Már válaszoltam volna tegnap, ha betekintést nyertem volna...
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #23650 üzenetére
Nem jó a link.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23594 üzenetére
Valamennyit mindenképpen. Kb 1V nagyságú VF diódafeszültségnél - most ne részletezzem - a hídon nagyjából 6-8W fog disszipálódni. Azt el kell vezetni!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23592 üzenetére
A feszültség nem melegít, annál sokkal jobban az áram, ha folyik.
Hegeszteni is lehet, de azért fúrták ki a közepét, hogy csavarral lehessen rögzíteni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23587 üzenetére
A legegyszerűbb egy ilyenszerű:
De kivitelezhet 4 diszkrét diódából is
Ezek példáknak lettek szánva. Bármelyik üzletben kérsz hidat az általad megadott 2 paraméterrel, fogják tudni mit akarsz. Kismillióféle dióda létezik,
Egy valamit ne felejts: ilyen áramoknál hűtőborda kell a diódákra/hídra és nagyon oda kell figyelni, hogy melyik borda milyen potenciálon van.
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #23587 üzenetére
230v-ot egyenirányítasz?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23585 üzenetére
Mekkora maximális feszültségre és áramra?
-
válasz
DonThomasino #23573 üzenetére
Üdv
Régebben alkalmazták azt a megoldást,hogy azonos paraméterekkel rendelkező egyenirányítókat párhuzamosan kötöttek.A maximális feszültség az természetesen maradt pl. 300V-os greatz-ek esetében 300V de áramerősségbe duplázódott. 2x 300V/1A esetében 300V/2A lett a végeredmény.Én úgy "gondolom" ezt régen azért alkalmazták mert nem volt nagy a választék és a szükség nagy úr
-
sonar
addikt
válasz
300V az csúcs fesz, tehát 230 egyenirányitva
1A - melegedés, lábkivezetés + félvezető rétegek miatt arra van méretezve.1A fölött el kezd melegedni és rohamosan kezd majd el csökkenni az élettartama.
Aztán egyidő után végérvényesen átváltozik hamuvá -
szeva000
addikt
válasz
nem kell ott nézegetni..venni kell komolyabbat.5-600V 30A-est kb 1000ft és nem lesz vele bajod.Én graetz hidat nem szoktam határon járatni...tudnak elég keményen melegedni.
-
moha21
veterán
válasz
Nagy valószínűséggel tönkremegy.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23562 üzenetére
Mérlegelni kell. Egyszerű kísérletekhez, ahol a táp nem támaszt igényeket megfelel az egyszerű trafó-híd-szűrés. Van ahova stabil feszültség kell. Ez a technikai oldal. Vele szemben az anyagi. Hadd ne döntsek én helyetted!
Természetesen legmerészebb álmaimban mist is kizárólag HP tápok villognak. -
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #23562 üzenetére
2 pár, azaz 4 db dióda kell a graetz-hídhoz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23559 üzenetére
Két pár.
De ne várj tőle így nagy performanszokat.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23553 üzenetére
Az autótrafóhoz egy híd meg szűrőkondenzátor kell. Meg egy műszer, amivel beállítsd a szükséges értéket. Nem tudom egy olyan táp mennyibe kerül bele.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23550 üzenetére
Ha kell a 2 táp a mesterkedéseidhez, akkor vegyél másikat is. Az autótrafóval kapcsolatban mindig a hálózattól függetlenítést fogom felemlegetni. Lehet azzal is dolgozni, de akkor minden műveletet, mérést is előtte többször alaposan át kell gondolni. Az autótrafóval kigépészkedett tápot vagy azzal táplált elektronikát nem kötheted földre soha, csak ha előtte még van egy leválasztótrafó is. Ezt már boncolgattuk hosszan korábban.
A hideg nem árthat túlzottan. Arra ellenben vigyázni kell, hogy ne rakődjon le bennük zúzmara, majd olvadjon benne vízzé. Ezt is meg kell esetenként hányni-vetni magadban.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23524 üzenetére
Magamnak se lehetett. Aztán 2 évre rá szétlopkodták az egészet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23503 üzenetére
'88-ig csak olyanokkal dolgoztam.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23501 üzenetére
Nem az. És tracking általában csak a dupla tápoknál van, mert plusz belső összeköttetéseket jelent a két táp között. Vannak szimpla labortápok is, amik ezt tudják, de azoknak még külön kapcsaik vannak a konfiguráció kialakítására (lásd régi Hewlett Packard tápok, amiket sok száz vagy -ezer dollárokért vesztegettek).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23499 üzenetére
Bármilyennel sorba lehet kötni elméletileg. Azt mindenképp figyelni kell, hogy a testhez képest "lebegjenek". Ha valamelyik pólus testre van kötve, akkor természetesen zárlat/bumm/áramkorlát lesz belőle.
Amikor írják egy duplatápnál hogy párhuzamosítható
Azt neveztem én "tracking"-nek, azaz az egyik (master) követi a másikat (slave).
azt jelenti hogy duplájára növelhető a teljesítménye?
Igen, ha egyformák a tápok. De mondjuk inkább úgy, hogy összeadódik a 2 táp árama.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23497 üzenetére
Párhuzamosítani csak "tracking" üzemmódra felkészített feszültségforrásokat lehet. Ezeket csak sorba. Párhuzamosan áramforrásokat szabad/lehet. Da ha a célod a 2x30V ból 60 V, akkor szerencséd van, mert sorbakötve (ami lehetséges és szabad) pont ezt éred el.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23461 üzenetére
Igen. Csak azért érdemes mindhármat sorba kötni a jó működéshez.
-
válasz
DonThomasino #23422 üzenetére
Elméletileg az nem tudta annyira fizikailag megrázni,hogy fűtő szál össze gubancolódjon és szerintem a Weller nem is olyan minőségben dolgozik,hogy ez bekövetkezhessen.
Ez azért egy kicsit más betét (se távtartó porcelánok se semmi csak fel van tekerve egy porcelán rúdra azt ennyi) -
válasz
DonThomasino #23419 üzenetére
Üdv
De hol lett kifúrva? -
válasz
DonThomasino #23399 üzenetére
Én amikor megvettem a hőlég forrasztómat hibás volt.A betétje nem volt elszakadva "de" össze voltak kuszálódva a szálai és abból már tudtam,hogy azt cserélni kell(230V-os betét)
Ki is cseréltem de akkor sem melegített mert volt egy 10 ohm kb.20W-os ellenállás sorba kötve a betéttel és az szét éget.Kicseréltem az ellenállást is és dolgozik.
Ebből csak arra akartam utalni,hogy akár egy elejtés is okozhat "menet" zárlatot egy fűtő betét esetében és akkor már meg is változnak a paraméterei.... -
zka67
őstag
válasz
DonThomasino #23399 üzenetére
Ez nem a fesztől ment tönkre. Az egyik cég, ahol dolgoztam, vett egy puskás féle pákát, aminek gyárilag szar volt a hőkapcsolója. Egyszer otthagytam az asztalon (első nap), mire visszaértem, vörösen izzott a páka hegye. Gondolom beragadt a hőkapcsolója vagy összeégett vagy nemtom, mert garanciába kicseréltettük, nem szedtem szét. A lényeg az, hogy utána is működött, nem égett ki a betét, csak megint felizzott vörösre a hegy.
A hőkapcsoló felel azért, hogy ne melegedjen túl a betét, és nagyjából függetlennek kéne lennie attól, hogy mekkora feszt adsz rá. Ez egy ellenállás, nem más. Peched volt szerintem, nem érdemes több szót pazarolni rá.
Elmesélek azért egy történetet:
Nekem a kávéfőzőm (DeLonghi) már lassan 6 éves és még mindig garanciális. Egyszer nem bírt ki benne a fűtőbetét egy évet. Kitaláltak mindent a szervizben, hogy miért nem akarják kicserélni, én meg mondtam nekik, hogy már bizony ki fogják cserélni, mert egy év garancia jár minden egyes kazánra, amit kicserélnek benne. Egyszer az volt az indok, hogy csak fél év garancia jár rá, aztán az, hogy biztos hideg vizet öntöttem a forró kazánba, meg hogy biztos nem tartottam karban megfelelően és ilyenek. Mondtam a szakinak, hogy én csak kávét főzök vele naponta kétszer és erre az van ráírva, hogy kávéfőző. Ha nem tudok vele kávét főzni, akkor elromlott és legyen szíves cserélje ki benne azt a betétet, aminek túl rövidre sikerült a tervezett elavulása. A legjobb az az volt, amikor azzal próbálkozott, hogy ezt be kell vizsgálni, mert lehet, hogy az elektronika ment benne tönkre
Hol van ebben elektronika, kérdeztem. Aszongya nekem, itt fölül és rábökött arra a részre, ahol kifolyik a kávé. Akkorát röhögtem az arcába, hogy inkább nekiállt kicserélni a kazánt.
-
válasz
DonThomasino #23396 üzenetére
Üdv!
A trafó ami táplálta a betétet hány voltot mutatott a betéttel terhelve?
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #23396 üzenetére
vagy az, hogy nagyobb teljesítményen ment. vagy inkább mindkettő.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23394 üzenetére
Bár ne lett volna!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23391 üzenetére
Kösd rá a betétet közvetlenül a trafóra (ha már szét van szedve) és mérj rá, meg tapogasd meg. Hamar kell melegednie, ha jó.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23388 üzenetére
Az egy elfogadható érték. Igaz melegen változik az ellenállása, de kapásból 30W körüli teljesítményérték jön ki fejszámolásban.
Mikor kattant a fesz emelkedett és csökkent ahogy kell.
Inkább megjelent/eltűnt a feszültség kattanáskor.
Ha méred az ellenállást a betét szálain, akkor PASSZ! Fekete mágia.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23386 üzenetére
Mást nem tudok feltételezni. Megbizonyosodhatsz, ha kibontod és megméred közvetlenül a fűtőellenállást. Igazad van, a kapcsoló kellett volna szabályozzon, ha érzékeli (és jó helyen) a hőmérsékletet. Nem forrasztottál belül valamit és az leolvadt?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23383 üzenetére
Sajnos igen.
Tegnap még jó volt...
Mindig így történik, sohasem fordítva.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23380 üzenetére
15% plusz feszültség az 22.5% plusz teljesítményt eredményez.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #23380 üzenetére
Az a "Curie pontos kapcsoló " működik benne?
"Most jut eszembe, a Weller pákák is így működnek, csak ott egy hőhuzal melegíti a pákát, de amikor a hegy eléri a Curie-pontot, akkor egy kis mágnes elenged, és nem vonzódik tovább a pákahegyhez, és ezzel lekapcsolja az áramot a hőhuzalról!"
ilyesmire gondolok csak teloról vagyok.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #23372 üzenetére
Hát ha a szigetelés elszenesedik akkor persze, hogy vezethet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #23367 üzenetére
Csak annyit tennék hozzá, hogy a szigetelő szalag nem bírja a meleget, elveszti a tapadását és leesik. Zsugorcső viszont gondolom csak jobban rászorul a felületre a melegtől.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23367 üzenetére
Mérj egy áramot! Egy skálaizzó (6.3V) nagyon találna oda. De az 0.3A-t fogyaszt. Ezzel zsonglőrködj. De ugyancsak megoldhatod 2 soros 6.8V-os Zenerrel (egymásután, fordítva kötve). Itt is fontos az áram értéke.
Ha szga van, akkor lassan süldögél. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23342 üzenetére
Ez több, mint valószínű. Csak a teljesítmény 19%-át biztosítja, ha kiszámolod.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23339 üzenetére
Nem tennék oda. Általában üvegszálas-harisnyás szálakat tesznek forróbb helyekre. Lehet megoldaná teflonos is. (magánvélemény)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23334 üzenetére
Jó munkát!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23331 üzenetére
Másképp is tudnád? Párhuzamosan (nagyon) nem ajánlott!
-
rii
nagyúr
válasz
DonThomasino #23282 üzenetére
néztem
sajnos még postázni is kellene, 800 HUF
akkor már párszárforint többletért bemegyek egy BPi boltbameg kell várnom míg lesz itt valahol áksziósan
télleg .. az ósán .... áá megnézetem ... ottsincsköszönöm, majd figyelem mindenhonnan mosmá'(-.
-
rii
nagyúr
válasz
DonThomasino #23280 üzenetére
lid aldi oldalát próbáltam végignézni
spart-interspar-t néztem
obi kimaradt, de most akkor megnéztem, sajnos semmi,
praktiker is semmi ... akkor majd figyelem, mikor lesz akcióbanköszönöm!
-
válasz
DonThomasino #23255 üzenetére
Üdv
Nomád körülmények közt akár egy fúrógéppel meghajtva,satuba rögzítve is le lehet próbálni egy generátort.(persze egy aksi sem árt)Kb 5-600ford/min-él már legerjed de az autókba gyorsítva is van a főtengely fordulatához képest
-
Batman2
őstag
válasz
DonThomasino #23255 üzenetére
Határozottan igen !
Alapjáraton is már a generátornak kell vinnie a fogysztókat, csak akkor még keveset tölt az akkun.
De alapjáraton is 13,4-13,8V között kell lennie a feszültségnek (terhelve, illetve üresen), fordulatra pedig hamar 14V fölé kell mennie, terhelve is 13,8 körülre.Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22893 üzenetére
A kérdés, hogy a cicergés mechanikai forrásból vagy valami szikrázásból származik. Utóbbinak általában észlelhető ózonillata is van. Kibontva legtöbbször valamicske fényjelenség is érzékelhető (sötétben). Ha mechanikai, az csak a hallásodat zavarhatja, nem szokott kárral járni. Ugyancsak kibontva, műanyag pálcával bizgetve/piszkálva/nyomkodva esetleg felfedezhető melyik komponens okozza.
-
moha21
veterán
válasz
Nem feltétlen. Lehet, hogy meglazult a trafón a tekercselés picit, vagy ugyanez akármilyen más induktivitáson. Szünetmentes UPS-em nekem is van amelyik cicereg már 3 éve, de köszöni szépen jól van ( 89-es gyármány apc ).
-
válasz
DonThomasino #22895 üzenetére
Még mindig jobb egy tápot időben kicserélni mint az egész "belsőséget"
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #22895 üzenetére
Nem most, hanem majd idővel. Ha jól tudom, akkor a trafó szokott ciripelni, de ettől még mehet akár évekig is. Csak épp zavaró.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Szerintem sanszos, hogy igen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22793 üzenetére
Inkább köztes, tudnillik nem közöl semmit.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22789 üzenetére
Nagyszerű!
Áruld el honnan ez a név: közlőgyűrű?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22787 üzenetére
Fűtőszál ne sérüljön, zárlat ne legyen! Annyi.
-
válasz
DonThomasino #22784 üzenetére
Köszi az infókat
-
válasz
DonThomasino #22784 üzenetére
Üdv
Ft-ba kifejezve mennyit kóstált?(jöhet privibe is) -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22780 üzenetére
Te kell dönts, az 1kHUF se a világ vége.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22778 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22776 üzenetére
Az én olvasatomban a 3 csavar keresztülmegy a gyűrű 3 fülén és a nyélbe csavarodik rögzítéskor. Ezért kereszteltem fülnek a 3 protuberanciát a gyűrűn. Azokat nem lehet az esztergával kialakítani. A vékonyra esztergált falra kell valahogy rögzíteni utólag. Nem így van?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22774 üzenetére
Egy ügyes esztergályos meg tudja csinálmi 95%-ban vörös- vagy sárgarézből. Haver legyen kötelező módon, mert egy xy iparos drágán csinálná. Ha az anyag megvan, munka nem több egy óránál (per saccolás). A 3 fület pedig utólag rá lehet rögzíteni rezezéssel (keményforrasz). Gondolom a klasszikus forrasszal nem megy, mert az olvadási hőmérséklethez közel juthat üzemelés közben.
Piszokul jól dokumentáltad.
-
14adam
addikt
válasz
DonThomasino #22771 üzenetére
"Kezd elegem lenni a páka építésből.."
Ez motivált -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22771 üzenetére
Fotód nincs róla? Nagyon kíváncsivá tettél, mi az amit nem tudsz másképp pótolni?
-
14adam
addikt
válasz
DonThomasino #22769 üzenetére
amúgy ha tehetném (csak sajnos most anyagilag nem ) akkor biztos,hogy Ersa állomást vennék itthonra. A cégnél vannak különféle Weller,JBC,Ersa páka
Van amelyik ónszippantós is vagy van direkt smd-hez... Szinte mindegyiket végig próbáltam már,számomra az Ersa jött be a legjobban. Abból is az Icon1. Iszonyatosan kényelmes, normális pákahegyek és a legjobb,hogy állva bekapcsolom,leteszem a köpenyem és máris elérte a 350+ fokot.
Az ónszippantós wellerbe dsx80-ba rettentő nagyot csalódtam. Mire felmelegszik 2 perc mert ugye teljesen máshogy van kialakítva a hegy mint a másikaknál. Kettőt szippantok vele nagy nehezen és máris eltömődött. Mindig egy kis dróttal kell átnyomogatni,hogy a "tartályba" menjen bele az anyag és ne ragadjon a csövébe.
JBC-t is vennék nagyon szívesen. Smd forrasztáshoz csak azt. Túl vékonynak tartom a fogó részt (típust most nem tudok fejből)
Weller ws50 állomás van itthon. Ez is viszonylag gyorsan felmelegszik és azon csodálkozok,hogy amilyen pozíciókba szokott állni a kábel napokig meg sincs törve. Jó ez itthonra,elforrasztgat vele az ember de már nem egyszer ütköztem olyan problémába,hogy elfogyott az "ereje". Ezért is akarom majd egy nagyobb teljesítményűre lecserélni.Ez teljesen szubjektív vélemény,természetesen mindenkinek más jön be!
Multikról majd holnap,ha akarja valaki
-
szeva000
addikt
válasz
DonThomasino #22664 üzenetére
csinálhat,de terhelheti valami rossz alkatrész is a tápot.
-
válasz
DonThomasino #22664 üzenetére
Egy routernél nem a LED-ek fény ereje a lényeg.A LAN,WAN LED-ek folyton villognak egyedül a power-t jelző LED-nek szokott állandó lenni a fénye.Mérd meg a tápjában,hogy rendbe vannak-e a feszültségek.Ha a 7805 stab IC 3.-ik lábán 5V-ot mérsz akkor a feszültség rendbe van de ha kevesebbet akkor már gondolhatsz kondira(és a külső tápra is akár)
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #22640 üzenetére
Magasabb frekin az adott magkeresztmetszet nagyobb teljesítményt visz át.
Persze át is kell tekerni... -
válasz
Szoktak pl. úgy is tekercselni trafót,hogy a secundernek egyszerre 2 szál huzallal tekerik.Pl. 2x10V~ ilyenkor a 2 végpont közt nem tudsz feszültséget mérni de ha azokat összekötöd ugyan akkora feszültségen 2x akkora áramot kapsz.
Hagyományosan feltekernek x menetet 10V~ majd ezt a "csapolást" kivezetik és utána megint feltekernek ugyan annyi menetet és így is 2x10V~ esz csak itt a 2 végpont közt 20V-ot lehet mérni(itt nem tudsz tekercset párhuzamosítani) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Röviden, nem.
Bővebben igen, bizonyos feltételek mellett párhuzamosan lehet kapcsolni trafókat.
-
válasz
DonThomasino #22623 üzenetére
Még nem tudhatom mert csak a a trafója van meg a beleépített elektronikával együtt.
-
válasz
DonThomasino #22614 üzenetére
Megfertőztél
Engem is elkapott a "forrasztás technikai eszközöket keresek" szindróma
Ma vettem 2 munkaállomást és mind 2 készülékhez kellene alkatrész.Az egyik egy ERSA MS60 állomás de nincs meg a pákája.
A hőlégfújóba pedig ilyen betét keresek.
Valakinek esetleg elfekvőbe?
Ilyen állomásba kell(ene) a betét -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22614 üzenetére
Ha egy kicsit is nagyobbacska a frekvencia, amit az elektronikád produkál, már a dekád konstrukciója akadály a hosszú szálak, nagy felületek meg hasonlók miatt. Fokozotan érvényes digitális/logikai áramkörökben, ahol a frontok ellaposítása/torzítása fatális (lehet). Hál' Istennek van annyi rutinom, hogy a számigálás nem jelent gondot. Ha pedig próbálgatásról van szó, akkor 2 próba és 2 mérés általában elég a megfelelő érték kitalálásához.
Ez csak az én álláspontom. Nem ajánlás, kritika, egyszerűen egy kijelentés. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22611 üzenetére
Lehet, hogy valamivel nagyobb, mint az előzőnek. Azok a kékszínű ellenállások olyan 3-5W-osoknak néznek ki a régi cementelt bevonatú, tekercselt konstrukciókból. A barnákról gőzöm nincs. Azok valósággal kézzel tekerteknek tűnnek.
Ismétlem magam: a jövőben nem hiszem, hogy találnék alkalmat egy ilyen használatára.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22609 üzenetére
Nekem olyanok vannak, amik egyenesen tolják vissza az áramot a hálózatba.
Egyébként egyszer rávettem magam és végigolvastam a reklám szövegét. Hogy mennyit röhögtem, az egy dolog, de amikor felfogtam, hogy vannak, akik ezeket meg is veszik, akkor elszomorodtam. Ha pedig ez az, akkor azt mondom, hogy aljasságban mindig van lejjebb.
-
válasz
DonThomasino #22609 üzenetére
Én inkább egy lemez ollót veszek és 4x4-es négyzetekre vágok ilyen-olyan panelokat és árulom csoda kütyü ként...
Anyósom is megvette anno 60.000Ft-ért a gyógyterápiás paplant utána meg meglátta a Tescóba 1500-ért ugyan azt....
-
Hujikolp
őstag
válasz
DonThomasino #22606 üzenetére
Nincs hát. Digitális cucc mi?
-
Hujikolp
őstag
válasz
DonThomasino #22592 üzenetére
-
Destructo
senior tag
válasz
DonThomasino #22592 üzenetére
Off...
-
válasz
DonThomasino #22601 üzenetére
Sajnos nem rabolja munkahely a drága szabadidőmet és autóvillamossági szerelő szakmunkás vagyok 1986 óta.
-
válasz
DonThomasino #22599 üzenetére
"hígabb lesz a hús mint a leve" akkor ez egy szét főzött kocsonnya
Ami nekem van páka abba meg be van égetve a valamikori nyilvántartási szám(jó ronda de kit érdekel)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged